Debrecen ajándékba adott 3 hektár földterületet Mészáros Lőrincéknek, hogy üzletelhessenek a BMW-vel

2019. november 14. - pusztafári

„…tekintetbe véve a város gazdaságfejlesztési érdekeit” – olvashatjuk az indoklást a Debreceni Közgyűlés november 7-i ülésén elfogadott határozat indoklásában. De ahogy az hazánkban lenni szokott a milliárdos üzletek esetén, már megint hülyének néznek minket. És persze újra csak a BMW-vel takaróznak.

bmw_epitkezes_1200.jpg

Földmunkák a leendő BMW-gyár területén: miért támogassák anyagilag a debreceni adófizetők a német multicég áramellátását? (forrás: MTI/KKM/Kovács Márton)

 

Gazdaságfejlesztési érdek?

A helyzet nem bonyolult: az épülő BMW-gyár áramellátásához az Eonnak építenie kell a környékre egy új transzformátorállomást. Ehhez természetesen földterületre van szüksége, a tervek alapján úgy tűnik, 9000 m2-re. Az állomás létrejötte feltétele a BMW-gyár működésének, és a BMW-gyár működése hasznos Debrecen gazdasága szempontjából. Ezért a Debreceni városvezetők úgy döntöttek, ingyenes használati jogot adnak az Eonnak a 3 hektáros területre.

Logikus, ugye? Hát nem az.

Így működne a felelős városgazdálkodás

Az Eon ugyanis egy profitorientált üzleti vállalkozás. Magántulajdonban van, a piacból él, célja a nyereségességének növelése. Amikor transzformátorállomást épít a leendő BMW-gyár mellé, nem jótékonyságból, meg Debrecen gazdaságfejlesztésének támogatása miatt teszi, hanem azért, mert megtérülést remél a beruházástól.

Az Eon áramot fog pénzért eladni a BMW-gyárnak. Sok áramot, sok pénzért. Ezért fektet pénzt a kapcsolóállomás építésébe. Mert megéri neki erre pénzt költenie.

Ha pedig megéri neki felépíteni az állomást, miért ne érné meg fizetnie a földterületért, amin az épület áll? Egy üzleti vállalkozás dolga, hogy megoldja: az építkezést olcsó és hatékony legyen, a BMW-vel pedig olyan szerződést kössön, hogy az visszahozza a beruházás költségeit. Ezt hívják üzletnek.

meszaros_lorinc.jpg

A gázszerelők már a spájzban vannak… (forrás: napi.hu)

 

Mészáros Lőrincék már Debrecenben vannak

De sajnos tudjuk: Magyarországon vagyunk, ahol sem a demokrácia, sem az üzleti élet nem úgy működik, ahogy annak kellene. A mutyi, a korrupció, a haveri körök gazdagítása és a feudális urambátyám viszonyok felülírják az üzleti logikát.

Márpedig október eleje óta tudjuk, hogy az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. új tulajdonosa nem más, mint

Mészáros Lőrinc.

A miniszterelnök kedvenc multimilliárdos gázszerelője, aki a szállodaipartól a pénzügyi szolgáltatókon keresztül az energiaiparig már fél Magyarországot felvásárolta, és már nagyobb vagyonnal bír, mint bármely nagyhatalmú földesúr vagy főnemes az elmúlt 1000 évből.

Ő már a második Fidesz-oligarcha, aki megjelenik a BMW-gyár építése körül. Ne felejtsük el, hogy az építkezés megkezdéséhez szükséges földmunkákat laza 22 milliárd (!) forintért a miniszterelnök másik jóbarátja, Garancsi István cége, a Market Zrt. végzi. A számlát pedig ismét csak Debrecen állja, ezért kellett elképesztő összegű, 44 milliárd forintos hitelt felvennie tavaly a városnak. Ez a 2018-as teljes éves költségvetésnek több mint a fele! Olyan, mintha Magyarország 10.000 milliárd forint hitelt venne fel a sokat szidott IMF-től!

Debrecen városa tehát a legnagyobb Fidesz-oligarcha tulajdonában lévő E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt-nek ingyenesen ad használatba egy olyan földterületet, melynek valós piaci értéke épp a BMW-beruházás miatt valószínűleg tízmillió forintos nagyságrendben mérhető.

A kérdés, amire minden debreceni kíváncsi lenne:

Miért nem kér pénzt Debrecen városvezetése Mészáros Lőrinc cégétől a város egyik értékes földterületének használatáért?

papp_laszlo_kosa_lajos.jpg

Vajon mennyibe fog még a debrecenieknek kerülni, mire felépül a BMW? (forrás: Papp László Facebook oldala)

 

Veszít a város – de ki nyer az üzleten?

Ha nem ajándékoznák oda ingyen a terület használati jogát, akkor Mészárosék nem építenének trafóállomást a BMW-nek? Tényleg? Nem akarnának éves szinten százmilliókat keresni az autógyár vélhetően gigantikus áramfelhasználásán?

Ne vicceljünk.

Egyvalaki biztosan jól jár Debrecen „nagyvonalúságával”: Mészáros Lőrinc. Ez nyilvánvaló, és sajnos már meg sem lepődünk.

De a döntést nem a multimilliárdos gázszerelő hozta, hanem Debrecen város vezetése, élén Papp László polgármesterrel.

Nekik milyen érdekük fűződött ahhoz, hogy a város több tízmillió forintos egyszeri vagy többmillió forintos éves bérleti díjtól essen el?

Ne felejtsd el like-olni ezt a cikket és követni a Cíviscity-t a Facebookon, hogy reális képet kapj Debrecenről - süketelés nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr1915300168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Móg 2019.11.15. 10:00:29

Az érdekük legalább egy tizmollió forint a zsebbe.

miért 2019.11.15. 13:49:01

...mert megérdemli?! És a kedves debreceniek erre szavaztak! Ha pedig bedől a költségvetés, akkor az adónkból kifzeti a viktátor!

N. Barbie 2019.11.15. 14:05:53

Gondolom senki nem annyira naiv, hogy azt hiszi volt valasztasa a debreceni fideszes vezetesnek. Nyilvan ki van adva a parancs, hogy viktor stromanjat barmi aron tamogatni kell, hat ok is kovettek az eloirast. Merne is majd egy polgi es csapata keresztbe tenni a vezir haracsolasanak, megnezhetnek magukat.
Persze ez nem felmentes, gerinc nelkul foleg nem okoz gondot ilyen donteseket hozni fideszeknel.
süti beállítások módosítása