Soha nem lesz kész a debreceni Latinovits Színház?

2019. november 05. - pusztafári

Elképesztő történet, melyet sok debreceni nem ismer: hogyan nem volt képes a fideszes városvezetés lassan 10 év Fidesz-kormányzás alatt befejezni egy félkész beruházást a város közepén?

forum_debrecen.jpg

Kitalálják mit látunk a képen? És még? (forrás: forumdebrecen.hu)

Igen, a fenti kép nemcsak a Fórum Bevásárlóközpontot ábrázolja. Kérdezősködtünk egy kicsit a környéken járók körében, és nem reprezentatív felmérésünk alapján 13 emberből mindössze ketten tudták, hogy az az oszlopszerű kitüremkedés a Fórum épületéből nem a bevásárlóközpont része. Az a Latinovits-erőműnek is csúfolt, félkész színházépület, aminek építését még Kósa Lajos uralkodása polgármestersége idején kezdte meg a városvezetés.

Nagyratörő tervek

Debrecen még 2004-ben pályázott (először) az Európa Kulturális Fővárosa címre, de Kósa Lajos nagy álmait kettétörte a valóság. A címet minden debreceni sajnálatára Pécs nyerte el, de Kósa úgy döntött, ennek ellenére megvalósítják a már eltervezett beruházások nagy részét. Így történhetett, hogy a 2008-ban a belvárosban átadott Debrecen Fórum Bevásárlóközpont épületébe 4 milliárd forintért egy színház befogadására alkalmas teret is kialakítottak.

latinovits_szinhaz_betontorzo.jpg

Az időtlenség szimbóluma: így nézett ki 2009-ben és így néz ki most is a Latinovits Erőmű belseje
(forrás: debrecen.hu)

 

Befejezetlen betonmonstrum

Nehéz ennyi év távlatából visszafejteni, hogy hogyan irányíthatta bele a fideszes „legalábbkormányoznitudnak” városvezetés egy ekkora kudarcba magát, de annyi bizonyos: már a Fórum átadásakor lehetett látni, hogy a Színház befejezésére nem lesz pénz. Akkori árakon 1,5-2 milliárd forint kellett volna hozzá, mivel a már kifizetett 4 milliárd csak a falakra volt elég: a teljes színházberendezés és technika hiányzott.

Elképesztő, hogy a város vezetői, akiknek jelentős része most is ott ül valamelyik zsíros vezetői pozícióban,

hogyan gondolhatták, hogy belekezdenek egy méregdrága építkezésbe, amire egész egyszerűen nincs elég pénz?

 

Fideszes háttérrel: nulla előrelépés

Debrecen lakói joggal várhatták, hogy a 2010-ben nagy ígéretekkel és álmokkal kormányra lépett Fidesz az elsöprő többséggel újraválasztott Kósával és új, városstratégiáért felelős alpolgármesterével, Papp Lászlóval majd hamar megoldást találnak a helyzetre. Mégse járja, hogy az ország 2. legnagyobb településének, a NER mintavárosának, az 1998 óta fideszes irányítású Debrecennek a belvárosában évekig álljon a közpénzek elpazarlásának szimbóluma!

Sokan reménykedtünk akkoriban, de a valóság hamar mindenkit kijózanított. Annak ellenére, hogy Kósáék korábban természetesen az MSZP „elmúltnyócévére” fogták, hogy nem volt pénz a debreceni építkezésre, ez semmit sem változott a Fidesz kormányra kerülésével. Kósa 2010-es megválasztásakor tett még egy óvatos ígéretet arra, hogy „hamarosan” megoldást találnak a beruházás befejezésére, de persze egy téglával nem kerültek előrébb az átadáshoz.

papp_laszlo_kosa_lajos_latinovits_2.jpg

Zsák a foltját: Papp László hírhedt elődje nyomdokain ígérget nagyokat (forrás: denagy.hu)

 

Nevetséges ígérgetések – a 11 évada zajló magyar szappanopera

Összeszámolni is nehéz, hányszor ígérték meg azóta a Latinovits Színház befejezését. Nagyjából 2-3 évente fogadja meg újra és újra az aktuális városvezetés, hogy „most már tényleg, de tényleg befejezzük!” Maga Orbán Viktor is hitet tett 2012-ben amellett, hogy „valahogy befejezik” az akkor már 4 éve rohadó betonszörnyeteget.

2014-ben Somogyi Béla alpolgármester például azt nyilatkozta, hogy „már látszik az alagút vége”. Somogyi Bélának vagy egészen kiváló a szeme, vagy délibábokat látott már 2014-ben is, hiszen az épülethez azóta se nyúlt hozzá senki.

Papp László persze már tanult elődje hibáiból, és 2016-ban például már dátum nélkül lebegtette meg, hogy hamarosan megkapják azokat a forrásokat, amelyekből befejezhető az üresen álló torzó.

Az azóta eltelt közel 4 év alatt mindenféle határozatok és szándéknyilatkozatok születtek az ügyben, de se pénzt, se tényleges munkát nem látott senki.

 

Európa Kulturális Fővárosa – még egy bukta

A Latinovits Színház befejezésének felgyorsítására a városvezetés egyik oka az volt, hogy Papp László nagy elődjének, Kósa Lajosnak a mintájára 2017-ben úgy döntött, hogy Debrecen ismét megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, ezúttal 2023-ra. A pályázat ismét kudarccal végződött, most Veszprém happolta el előlünk a győzelmet.

A fideszes városvezetésnek úgy tűnik, mégsem annyira fontos a kultúra, ha 7 év teljes NER-támogatottság után is képtelen volt olyan szintre hozni a város kulturális életét, hogy az alig 60 ezres, a debreceni költségvetés töredékéből gazdálkodó Veszprém is megelőzze a cím elnyerésében.

 

Újabb mézesmadzag?

Csoda, ha már a városvezetőkön kívül senki nem hiszi el a város propagandacsatornáin terjedő újabb „híreket”? A civishir.hu nyáron merészen azt írta, hogy „Nincs több kérdőjel a debreceni Latinovits ügyében”. Vicces, hogy 11 év kálváriája után képesek leírni egy ilyen mondatot…

Egy magyar-román közös EU-s pályázatból próbálják meg ismét a lehetetlennek tűnő feladatot. Mondjuk az, hogy Nagyváraddal közösen pályáztak, az elmúlt hetek repülőteres nyilatkozatháborúja után nem túl jó előjel az "együttműködésre". A Magyarországon közpénzből fizetett beruházások tempóját ismerve nem meglepő, hogy óvatosan 2021-re ígérték, hogy legkorábban előadásokat láthatunk a Latinovits Színházban. Az eredetileg tervezett dátumhoz képest 13 évvel később! Vajon a 13 szerencseszám lesz, vagy a szerencsétlenkedés egy újabb mérföldköve?

bmw_latkep_market_zrt_garancsi.jpg

A BMW gyár helyszínének látképe: erre hirtelen volt 44 milliárd forintja a városnak - hitelből
(forrás: dehir.hu, Miskolczi János)

Mire van pénz?

A végére két érdekes adat.

Az építkezésre 12,9 millió eurót, azaz közel 4,3 milliárd forintot szánnak. Közel háromszor annyit, mint amennyibe a terveik szerint 11 éve került volna a befejezése. Mai áron számítva ez egyébként a 2 milliárdot sem érné el. Vajon mire költik a fennmaradó 2,3 milliárdot városunk felelős vezetői?

És vajon hogy nem jutott Debrecen költségvetéséből 2 vagy akár 4 milliárd forint a kultúra fejlesztésére az elmúlt években, mikor a BMW gyár idetelepülését egy laza 44 milliárd (!) forintos hitel felvételével támogatták meg Papp Lászlóék? Amiből 22 milliárdot rögtön oda is vetettek a Garancsi István Fidesz-oligarcha által birtokolt Market Zrt-nek, hogy végezze el a németek helyett a gyárépítéshez szükséges földmunkákat.

Német multicégeknek csicskulni menő, színházat építeni a debreceni embereknek nem menő?

 

Kövesd a Cíviscity-t a Facebookon, hogy reális képet kapj Debrecenről - süketelés nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr6815290144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ürküpi Bündi Árpi 2019.11.06. 18:48:48

Az Intermodális Közlekedési Központ is megérdemelne egy hasonló cikket!

pusztafári 2019.11.06. 18:59:14

@Ürküpi Bündi Árpi: Fogunk arról is írni hamarosan, köszönjük a biztatást ;)

modor gyuri 2019.11.07. 06:56:46

tipikus fideszváros: a faszád elöl ragyogó és pompázatos, mögötte azonban seggszagú, üszkös pusztulat. kirakaváros, pesti mintára törpe vízfejjel (holding). a négy nagy család szépen leoszt magának mindent, a pórnép pedig egymás lábujjára tapos a megreformált egyirányú utas forgalmi dugókban.

Gyorgy007 2019.11.07. 17:25:29

okádj pusztafári, okádj! :D

Gyorgy007 2019.11.07. 17:28:35

Ha nem a fidesz lenne Debrecenben már lenne vagy 50 000 menekült... Most meg az ország egyik legszebb városa, a befeketető multik álma: lásd BMW,Thyssenkrupp, Continental.

ember100 2019.11.07. 23:50:14

@Gyorgy007:
Helló !

Ha már mondasz mondj nagyot !
Inkább 2 milliárd menekült lenne Debrecenben .
Képzeld mindegyiknek eladsz egy kiflit 5 forint haszonnal és máris milliárdos vagy
2 milliárd X 5Ft. X 365 nap = 3.650 milliárd forint .
LÁTOD ennyivel kevesebb pénze van Debrecennek :)
Ja és a központban el kellene dönteni hogy most a multi lyó mertsok állami támogatással munkahelyet GDP -t termel VAGY gaz mert kiszipolyozza Magyarország népét , kiviszi a hasznot .

2019.11.08. 11:22:50

@ember100:
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
itt bukta el debrecent az mszp-együtt-szdsz, ami újabban a dk-párbeszéd-momentum.
itt bukta el debrecent az mdf.
www.youtube.com/watch?v=QZUmbxAApOc
ezzel együtt cca. 5 ezer "migráns" él debrecenben. az egyetemvárosban és környékén. ami a fidesz migrációs paktumának eredménye.
debrecenben aktív korúak döntő többsége vagy fideszes vagy független. ebből követően nincs komolyan vehető ellenzéki. a politikai pártok közül fidesz értette meg közelítőleg, hogy mi a népakarat. és ugyanez érvényes vidékre és a határon túliakra. ezzel szemben állnak budapest belső kerületei. és ezért hirdetik debrecent úgy, hogy "other capital". ha budapesti ellenzék nem támogatja a high tech ipart, az olimpiai mozgalmat, akkor támogatja debrecen.

ember100 2019.11.08. 17:51:18

@cívisvárosi:
Helló !
Pont nem érdekel hogy ki miért választotta a kosalalát . ja és ráadásul rengeteg ukrán vendégmunkás is van Debrecenben.
Nincs olyan hogy Budapesti ellenzék Budapest van és választópolgárok mert most a fityesz az "ellenzék " :) tehát a népakarat ugye :)
Van Budapesten és környékén elég high tech cég :)
Budapest támogatja az olimpiát CSAK nem ennyiért és nem így.
Tudod én is eszek lazacot de nem 20.000 Ft/kg ért :)
Ha Debrecen ennyire támogatja az olimpiát lehet belenyúlni a zsebbe és perkálni , ne már az legyen hogy 40 milliárdot hozzávágnak a BMW hez.

2019.11.08. 18:03:10

@ember100:
na jó, de mit termel budapest. azon túl, hogy "dzsídípít". valójában mit termel? milyen valós szabad piaci teljesítmény áll azzal szemben a mérhetetlen mennyiségű áruval szemben, ami budapest elfogyaszt? soroljuk már fel, hogy az micsoda.

a fidesz azt csinálta, hogy megvette a termelő multikat. és meghirdette a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltatások majden teljes körű nacionalizálását. azért majdnem, mert néhány céget azért meghagyott. a "gdp"valós árutermelésre legyen alapozva. az lehet szellemi jószág is, szabadalom, vagy bármiféle elképzelés, amiből valós árutermelés következik.

2019.11.08. 18:14:59

@ember100:
tehát milyen mennyiségben megy be a valós áru budapestre és mi jön ki budapesten kívülre? túl azon, hogy a szemét és a kultúrmocsok, amit a liberálisnak mondott underground világa áraszt. mi az, ami valójában piac?

az, hogy ki nyisson a budai várban éttermet? rogán antal haverja, vagy a karácsony gergelyé. ez a piac? nem. azért nem, mert ez nem valós árutermelés. hanem a helyzeti előnyből adódó gazdasági visszaélés. amire budapest "liberálisai" azt mondják, hogy ez a piac. a francokat. az egy hatalmi játszmának része. mi a piac? az, hogy ki vásárolja fel az ingatlanokat befektetési céllal. ez a piac? ez megint nem valós árupiac. hogy váltjuk át a forintot? ez a valós áru piac?

budapesten a "liberalizmust" az egykori marx károly közgazdasági egyetemen, a fővámház épületében hirdetik meg. ezt a fajta "liberalizmust". a szellemi szabadfoglalkozás nem valós árutermelésre, hanem szimpla hazaárulásra irányul. a szocik eladósítják az államot. és a libsik eladják. a konzik asszisztálnak. és ezzel szemben azt mondják: jaj, jaj, jönnek a nácik.

budapest még csak nem is egy technokrata kozmpolita értelmiséget választott. mert a fővárost vezethetné egy ilyesmi csapat. de nem az nyert. karigeri összefog a horvátcsabival, gy. németh erzsébet és tüttő kata mellé beállnak az elbaszott rendszerváltást levezénylő főhivatalnokok gyerekei. ki kell állni erdélyben a román elnökjelölt mellett. mert ez üzente macron. és jövőre lesz trianon 100. megint azt kell mondani, hogy budapesten egy szar szemét magyarellenes társaság gyűlt össze. és lehet mondani, hogy lölő ellopja a pénzt.

ember100 2019.11.10. 00:00:48

@cívisvárosi:
Helló !

Értem :) Debrecen főterén krumplit , répát... termelnek mert az az árú GDP vicces:)
A fidesz megvette ????? miből , kinek a pénzén meg írtam 20.000 Ft ért nem művészet lazacot venni :)
Tehát milyen mennyiségbe.... ez most komoly érv van mi ?
A klasszikus Marxi szocializmust 30 azaz harminc éve NEM tanítják , de a vezéreid bőszen ott ültek az első sorban anno .
Hát a nácik tényleg itt vannak lásd Auróra utcai zászlóégetés rendbontás DE migránst azt nem láttam ja persze mert a Fényességes Vezető egy pillantásával megállította őket mit Csák Norrisz :)
Az Erdélyi magyarok addig azok amíg pénzt kapnak , aztán mond egy Erdélyben élő székelynek ( elég sokan vannak ) hogy magyar aztán fuss gyorsan !
A libsizés meg már uncsi .

ember100 2019.11.10. 23:32:28

@cívisvárosi:
Helló !

Te tényleg nem értesz magyarul , nem tudsz olvasni .
Leírtam mi megy be Debrecenbe és onnan még csak olyan "szellemi " termék jön ki amit te írtál vagy még annyi se :)
Ugyan magyarázd meg de ennél értelmesebben hogy mi a bajod Budapesttel ?
Ja és az utolsó mondatot meg olyan bugyuta hogy csak na .
Mert ugye a BMW , Continental , Thyssen.... az Magyar :)
A sötétség királya vagy TE :)
süti beállítások módosítása