Elemeztük Papp László beszédét, és kiderült: nem mondott semmit

2020. január 09. - pusztafári

Viccelhetnénk, hogy ahhoz kell igazán a tehetség, hogy valaki 2 és fél percig úgy beszéljen, hogy közben ne mondjon semmi. De ez az eset azért ennél szomorúbb és kijózanítóbb. Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének 148 másodperces újévi köszöntőjében egyetlen konkrét, kézzelfogható gondolat nem jutott az eszébe a város elkövetkező évének és évtizedének jövőképével kapcsolatban. Mutatjuk a nagy semmit, tételesen elemezve.

papp_laszlo_ujevi_beszed.jpg

2019: nem példanélküli, hanem példák nélküli

Az első 35 másodpercben a 2019-es év eredményeiről számol be városunk vezetője. Bármilyen groteszk, de még ebben az első fél percben fogalmaz a legkonkrétabban Papp László, úgy, hogy itt sem mond egyetlen kézzelfogható példát sem. Igaz, legalább a lózungok mellett ("lezárjuk a város elmúlt évtizedének legküzdelmesebb, legtöbb feladatot adó, sok-sok kihívással bíró esztendejét") kiemeli a "rekordszámú és rekordértékű beruházást", a "gazdasági fejlődés fenntartását" és "munkahelyek számának és a munkabérek mértékének" növekedését. 

De hol vannak a konkrétumok, tisztelt polgármester úr? Annyira büszke az elmúlt egy évre, hogy képtelen akár egyetlen kézzelfogható eredményt is megemlíteni? 

Ezt még megbocsátanánk, mivel azt a debreceniek többsége segítség nélkül is pontosan tudja, hogy mi valósult meg és mi nem valósult meg az elmúlt évben és évtizedben Debrecenben. 

 

2020: a nagyotmondás éve

"2020-ban egy új korszakot nyitunk" - folytatja az üres lózungokat városunk vezetője, és azt várjuk, hogy a következőkben megosztja velünk inspiráló vízióját Debrecen következő 10 évéről. Mitől lesz ez évtized "új korszak", amikor már az elmúlt években is csak dicshimnuszokat hallhattunk a cívisváros országosan is példátlan fejlődéséről?

Papp Lászlónak azonban csak ilyen és hasonló mondatokra futja: "Debrecen és polgárainak jelentősége, szerepe, gazdasági és jóléti körülményei meghatározó változásokon mennek majd keresztül." 

De milyen változásokon, polgármester úr? Mondjon már legalább egyetlen példát, hogyan képzeljük el az előttünk álló évtizedet? Mire készüljünk?

Végre megszűnnek a piroshullámok? Végre beváltják a 20 éves ígéretüket, és tényleg eltűnnek a földutak Debrecenből? Végre enyhítenek az országosan is kiemelkedő lakhatási válságon, és önkormányzati programot indítanak a fiatalok lakáshelyzetének megoldására? Végre megvalósulnak az elmúlt évtized szégyenletes fiaskói, a Főpályaudvartól a Latinovits Színházig? Végre hozzálátnak a Nagyerdő elkeserítő helyzetben lévő vízellátását helyrehozni hivatott CIVAQUA-projekt megvalósításához? Végre beváltják az elmúlt évtizedben tett ígéreteiket?

A debrecenieknek számtalan hasonló kérdése lenne, de Papp László nem válaszol.

 

2020: a másik főváros éve

Helyette folytatja a közhelyparádét, és egy olyan városról vízionál, amely "büszke nemzeti tradícióira", "haladó, fejlődő, nemzetközi kapcsolataiban nyitott gondolkodású" és a "fiatalokra épít"

Szerinte ez a kézzelfogható jövőkép nélküli Debrecen "a következő években számos vonatkozásban reális alternatívája, sőt, nem egy esetben riválisa lesz Budapestnek." 

Polgármester úr, ebből a "nem egy esetből" csak egyetlen példát említsen már nekünk, halandó debrecenieknek!

Miben szeretnénk megelőzni Budapestet? Az egy főre jutó beázó aluljárókban? A hajléktalanok számában? A légszennyezésben? A közlekedési dugókban? Mert ezekben a mutatókban már jól állunk. 

De Öntől sajnos konkrétumokat nem tudhatunk meg arról, hogy mi más tervei vannak Debrecen számára az elkövetkező évtizedre.

 

2020: a közhelyek éve

Csak a végtelen mennyiségű közhely, arra futotta ebben az újévi beszédben. A végén a polgármester még elmondja, hogy "a jövőnek sok neve van", illetve hogy "legyünk bátrak", és "éljünk a Debrecen számára kínálkozó lehetőségekkel"

Illetve zárásként még ránk zúdít egy megsemmisítő közhelycunamit: "egyetértés", "erős hit", "közös céljaink", "minden nehézséget" stb. stb. stb.

 

Elképesztő, polgármester úr. Nem tudjuk, mi a tragikusabb. Az, ha akkora üresség van a fejében, hogy egyetlen önálló gondolatra sem futotta, amikor nemcsak az új évre, hanem az új évtizedre kellett volna valamiféle konkrét és biztató jövőképet bemutatnia Debrecen számára. Vagy az, ha annyira sem tiszteli a debrecenieket, hogy a városvezetés jövőre vonatkozó terveiből legalább néhány konkrétumot megosszon velünk.

 

Mondjuk, amennyire az előző évtized ígéretei teljesültek, nem is csodáljuk, ha már beszélni sem mer a jövőről.

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

 Aki ezek után szeretné teljes terjedelmében meghallgatni ezt a 2 perc 28 másodpercet:

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr5115400754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zorba124 2020.01.19. 11:49:13

Köztudottan a Fidesz egy demokratikus, humános és szabadságszerető párt. A Nemzet és a polgárok jogaiért, a végletekig harcoló érdek képviseletéért önfeláldozóan harcoló szövetség. Természetesen ezért olyan szerethető, és népszerű a lakosság körében.
süti beállítások módosítása