Debrecenen spórol, de Nagyváraddal bőkezű a magyar kormány

2020. január 13. - pusztafári

A napokban jelentette be a korábban a Fradiban is megforduló egykori román focista, Sorin Cigan, hogy ígéretet kapott a magyar államtól: 2,6 milliárd forinttal támogatják a Nagyváradon felépülő fociakadémiáját. A működtetés költségeit évi 650 millió és 1,3 milliárd közé becsüli a vállalkozó, amire nyilván ugyancsak támogatásra számít a Magyar Államtól. Mindeközben Debrecenben kulcsberuházásokat halogatnak évek, évtizedek óta, mert állítólag nincs rájuk pénz. A fenti összegek azonban aprópénzek a teljes határon túli foci magyar állami támogatásához képest.

eszeki_futballstadion_latvanyterve_2.jpg

 Mészáros Lőrinc eszéki futballklubja épülő stadionjának látványterve. Az eredetileg 10 milliárdosra becsült építkezés költsége már 16 milliárd felett jár, melyre a magyar kormány 2 milliárd forintot adott a mi pénzünkből. (forrás: magyarnarancs.hu)  

 

Határon túli fociakadémiák: több mint 40 milliárd versenysportra és stadionokra

Összeszedtük, mekkora pénzeket szórt ki a kormány csak az elmúlt 4 évben határon túli fociakadémiák támogatására. Ezek az adatok minimumösszegek, hiszen a Fide$z átláthatóságtól való irtózása miatt lehetetlen megmondani, hogy milyen további rendeletek mélyére rejtve, vagy áttételes támogatások trükkjeivel csatornáztak ki további milliárdokat az országból.

De a szám így is megdöbbentő: több mint 40 milliárd forint közpénz hagyta el Magyarországot csak az elmúlt 4 évben.

Elképesztő átverése ez a magyar adófizetőknek, különösen, hogy a pénzt a határon túli magyarság támogatásának ürügyén szórták el. De valójában kikhez jutott?

Versenysportból élő milliárdos nagyvállalkozókhoz. Köztük például magához Mészáros Lőrinchez, aki az eszéki focicsapat, az NK Osijek tulajdonosa. Azé a futballklubé, amelyik egymaga 4 milliárd forint állami támogatást kapott az elmúlt 4 év során arra, hogy a vajdasági magyar gyerekeknek nyújtson kiemelkedési lehetőséget a fociakadémia utánpótláscsapataiban. Ehhez képest, ha megnézzük a korosztályos csapatok névsorát, csak elvétve találunk magyar neveket…

A határon túli magyarok kulturális támogatása nemes és fontos felelőssége a mindenkori magyar kormánynak. De a magyar és külföldi nagyvállalkozók stadionépítésének és profi ligás focicsapatainak semmi köze a külhoni magyarság kulturális életéhez.

futballakademiak_tamogatasa_civiscity.jpg

Nem hiszi el az ember, ha nem a Magyar Közlönyben látja: elképesztő összegek folynak ki évről évre stadionok és edzőpályák építésére, focisták fizetéseire és utaztatásaira - mindezt a magyar adófizetők által megtermelt közpénzből

 

Nagyváradi fejlesztések: 2,6 milliárd indulásnak, évi átlag 1 milliárd működésre

Ebbe a sorba csatlakozna most be Nagyvárad is, ahol még egy futballakadémia nyílna a magyar állam pénzén. Már látjuk is a fenti táblázat újabb sorát a következő években, egy 2020-as nyitó 2,6 milliárddal, és onnantól évről évre 1-1,5 milliárd forintos működési támogatásokkal.

A futball-akadémiák támogatására a kormány nemcsak a határon túl, de a határon innen is irtózatos összegeket szór el. Az erre elpazarolt állami tízmilliárdok azért is különösen felháborítók, mert

az utóbbi 10 év gátlástalan költekezése ellenére a magyar akadémiák képtelenek válogatott szintű vagy külföldön értelmezhető teljesítményt nyújtó játékosok kinevelésére.

A jelentős részben szerb, horvát, román, ukrán, szlovák nemzetiségű gyerekeket szerepeltető külhoni akadémiáktól pedig hasonlóképp nem várhatunk ilyen eredményeket.

 

Debrecen: spórolás és elhalasztott beruházások

Miközben pedig több mint 40 milliárd forintot szórt el az elmúlt években a kormány a határon túli focira, csak néhány példa arra, hogy mire nem jutott pénz Debrecenben az elmúlt 10 év során:

  • Egyik évben sem jutott eszébe senkinek, hogy a nagy év végi pénzosztásban valamelyik határon túli akadémia helyett a Latinovits Színház befejezése kapjon pár milliárd forint állami támogatást.
  • A 40 milliárd forintból bőven kijött volna a CIVAQUA-program megvalósítása, amivel egyrészt a Debrecen-környéki tavak vízellátását, és egy normális pihenőövezet kialakítását lehetne megoldani. Másrészt pedig most már ott tartunk, hogy a CIVAQUA csatornáinak és víztározóinak megépítése nélkül hamarosan elindulhat a város büszkeségének, a Nagyerdőnek a kiszáradása is.
  • Akkor sem szólt senki a debreceni városvezetők és a helyi fide$zes országgyűlési képviselők közül, amikor a kormány sokallta a Főpályaudvar költségeit. 13,4 milliárd forintot sajnáltak a beruházástól, így annak építése lassan 10 év kálváriája után sem tudott elindulni. Elég lett volna 25%-kal kevesebbet kicsatornázni a focikluboknak csak az elmúlt 4 évben, és már meg is lett volna a hiányzó összeg.

Ne feledjük: idén 2,6 milliárdot, utána évi átlag 1 milliárdot készül elkölteni a kormány a nagyváradi focira. Az 5 év alatt közel 7 milliárd forintot fog jelenteni.

Ez is jusson eszünkbe majd, amikor városunk vezetői és országgyűlési képviselői legközelebb azt nyilatkozzák valamiről, hogy erre most Debrecennek nincs X milliárd forintja.

Egy újabb eset, ami jól mutatja a polgármester és a helyi városvezetés érdekérvényesítő képességeit. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a komolyabb témákban, a nagyobb beruházások terén sem szava, sem ereje nincs a helyi fide$zeseknek az országos nagyfiúkkal szemben. 

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr4915407692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2020.01.14. 08:25:52

Eléggé le van pukkanva az egykor büszke város.

n3spr3ss0 2020.01.14. 09:26:55

@Európai téridő: Akkor szólni kell a román kormánynak!

igazi hős 2020.01.14. 09:27:20

@Európai téridő: Igen, egyszerre van jelentős állami elvonás és Mr. 20% (bár hivatalon kívül, de) továbbra is aktív. Budapest is "le van pukkanva", csak nem mindütt látszik. De ha kórházba vagy iskolába mész, akkor elég látványosan. Pedig ezek állami és nem önkormányzati intézmények.

2020.01.14. 09:29:46

Én ilyen cikket találtam:
www.dehir.hu/debrecen/rekordosszegu-koltsegvetese-lesz-debrecennek-iden-beruhazasokra-haromszor-annyi-jut-mint-tavaly/2019/02/15/
Biztos vagyok benne, hogy vannak konkrét témák amikre nem jut ilyen vagy olyan okokból ebbe nehéz belelátni de azért kontrasztnak..

Európai téridő 2020.01.14. 09:30:28

@igazi hős: Budapest nincs annyira lepukkanva, mint Nagyvárad, különös tekintettel annak magyar vonatkozású emlékeire. Igaz, a regáti románság "telepesként" való odaköltöztetésével duzzasztották háromszorosára azt a váarost, de az "infrastruktúra" mára még inkább visszafejlődött a huszonévekkel korábbi állapotokhoz képest.

kinyílottapitypang 2020.01.14. 10:16:18

@randomgenerator: Igen, ez egy jól hangzó cikk a város propagandaoldaláról, annak idején én is olvastam. De egyrészt kérdés: mire megy el ez az összeg? Mert pl. azt is olvastam, hogy az állam és a város összesen 130 milliárdot költ el a BMW-gyárral összefüggő előkészítő munkálatokra, vasútépítésre, útépítésre, földmunkákra stb. Másrészt meg a prioritások azért nem mindegyek, ahogy a cikk is írja: ebből az állítólagos rekordösszegből hogy a fenében nem futotta például olyan 10 éve halogatott beruházásra, mint a Főpályaudvar? A buszállomás egy katasztrófa, mintha egy ázsiai országban járnánk, és a Nagyállomás is vállalhatatlan. Hova mennek azok a nagy beruházási pénzek? Ki dönt erről? Mert hogy nem jól vannak elosztva, az látszik!

Kopasz Szuzukis 2020.01.14. 12:19:41

@kinyílottapitypang: a BMW-beruházás pénzeinek jó része MészárosLölő zsebébe vándorol. Ezért KÖTELEZŐ Debrecennek erre költenie, és nem a városra. És minden más esetben csakis és kizárólag oda mehet a közpénz.

morph on deer 2020.01.14. 15:00:35

@Kopasz Szuzukis:
Meg a nagyváradi fociakadémiára.
Mondom: FOCI!
Sőt! AKADÉMIA!
For crying out loud!

Az, hogy mindez hazai közpénzből Romániában, meg már csak a szokásos.

kvadrillio 2020.01.14. 15:19:15

ez kamu. ebben az országban Debrecen kapta a legtöbb milliárdot.amúúúhy pedig, A NYÖGDÍJASOKAT MEGALÁZTA ORBÁN AZ ALACSONY SEMMIRESEJÓÓÓ EMELÉSSEL, EZ NAGYON FÁJ NEKIK , PSICHÉSEN IS... MÉG AZ ÜKUNOKÁJUK IS ÉRZI ESZT (AKÁRCSAK A ZSIDÓK ÜKUNOKÁI...), EZÉRT KÁRPÓTLÁST KÉRNEK A MEGALÁZÁSUKÉRT !!!!!

ÉRTED, VIKTOR ???!!!

ÉRTSED.....VIKTOR !

kvadrillio 2020.01.14. 15:21:21

és....ha a főnököd megaláz, azért is jááááár a kárpótlás, mert a gyereked is érzi ezt a megalázást !!! sőőőőőttt a CSALÁDOD MINDEN TAGJÁNAK KÁRPÓTLÁS JÁR EZÉRT !

BAZDMEG !

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.01.14. 20:45:16

A segghülye orbán felszopó fideszes birkája fel se teszi a kérd´ést, hogy miért kapnak a románok (ROMÁNOK!!!!) 3 milliárd forintot, amikor a magyar kishülye ember még WC papírt se kap a kórházban.

Fasza egy dolog ám rom´án (ROMÁN!!!!) focira kiszórni a pénzt, a román (ROMÁN!!!!) válogatottba magyar pénzen nevelni focistákat. Igaz, eddig egy büdös román (ROMÁN!!!) se lett Ordaeáról válogatott, de sebaj, a birkamagyarja majd adja a milliárdokat, hogy legyen.
Olyan hülye azért ne legyen senki, hogy azt hiszi, hlogy csak azért mert valakinek magyaros neve van ott Romániában (ebböl sincs 1%-nál több) és jól rúgja a labdát, attól majd nem román (ROMÁN!!!) válogatott lesz, hanem magyar.

mpapa 2020.01.14. 21:46:24

Tetszettek volna nem a Fideszre szavazni.
Majd leközelebb 2 év múlva amikor szavazni kell akkor lehet máshova is X-et húzni.
Akkor talán Nagyvárad sem fog évi 1MrdFt-ot kapni az akadémia özemeltetésére. Addig meg el kell fogadni, hogy a nagy vezér arra költi az adófizetők pénzét amire akarja és amire nem szégyenli.
Mert a vezér úgy gondolkodik, hogy a választáson erre is meg kapta a felhatalmazást.
süti beállítások módosítása