3 stratégia a koronajárvány leküzdésére: Mit választ Magyarország?

2020. április 04. - pusztafári

A koronavírus-járvány kezelésére a világ országai és tudományos szakemberei eddig háromféle stratégiával álltak elő. Ezek közül az egyik már megdőlt, a másik pedig mellékhatásai miatt kivitelezhetetlennek látszik, és lassan egyértelműen meghaladottá válik. A harmadik stratégia összetett, kivitelezése nagyfokú szervezettséget és társadalmi együttműködést kíván, de jelenleg egyértelműen ez tűnik a legsikeresebb megoldásnak. A kormány azonban egyrészt semmit sem közöl az általa követett stratégia részleteiről, másrészt a közvetett utalásai alapján mintha még mindig az elavult második stratégiát követné.

abrak_egyben.png

 

Stratégia 1 – „Nyájimmunitás” gyorsított ütemben

Ezt a radikális stratégiát Boris Johnson angol kormányfő vetette fel néhány héttel ezelőtt országának. Lényege, hogy csak a vírus okozta betegségre igazán érzékeny idősebb generációt zárnák otthoni karanténba, míg a vírus szabadon végigfertőzi az egész országot. Az elképzelés szerint a fiatalabb korosztályokban jóval alacsonyabb lesz a kórházba kerülők száma, amivel az egészségügyi rendszer könnyebben elbírna. Aki pedig sikeresen megküzdött a vírussal, immunis lesz a betegségre.

Ezt a lakosság nagy részét érintő védettséget nevezzük nyájimmunitásnak. Ha az emberek nagyobbik része immunis a vírusra, az megakadályozza annak terjedését, és megóvja a nem védett embereket is.

Valljuk be, logikusan hangzik az elképzelés. Egy baj van vele: a tapasztalatok sajnos nem igazolják.

A vírus a fiatalabb korosztályokban is tud veszélyes lenni, és a számítások hamar megmutatták, hogy még így is sokszorosan túlterhelné a brit egészségügyet a várható betegek száma. A több százezres megjósolt halálozási számtól Boris Johnson is megrettent, és nem sokkal a stratégia kihirdetése után 180 fokos fordulattal országos kijárási szigorításokat vezetett be. A többi európai országhoz képesti késlekedésük igazi hatásait a járvány végeztével láthatjuk majd.

A nyájimmunitás felgyorsítása tehát veszélyes és nem követendő stratégia. Helyette vezette be lényegében az összes európai ország a társas távolságtartási intézkedéseket: az iskolabezárásokat, a rendezvények betiltását, a kijárási korlátozásokat. A cél, hogy lassítsák a vírus terjedését. 

nyajimmunitas.png Nyájimmunitás gyorsított ütemben: a narancssárgával jelölt betegekre az egészségügynek nem jutna kapacitása

 

Stratégia 2 – A „görbe ellaposítása”

Ez a lassítás az alapja a második stratégiának, ami a legtöbb ország elsődleges védelmi intézkedéseit eredményezte. A cél ez esetben egyszerű: mivel a hirtelen elterjedt vírus okozta megbetegedések túlterhelnék az egészségügyet, ezért a megoldás az, hogy lelassítjuk a vírus terjedését. Így egyszerre csak kevés ember kerül kórházba, mindenkit el tudunk látni, és minden súlyos esetnek jut lélegeztetőgép. A megfelelő kórházi kezelés pedig a halálozási rátát is jelentősen csökkentheti.

Jól hangzik, ugye?

Sajnos itt is van egy kis gond.

A vírus lelassításának (a „görbe ellaposításának”) megoldása ugyanis nem sokat beszél arról, hogy mi a stratégia végső célja. Azaz hova kell eljutnunk ahhoz, hogy a stratégia elvezessen a járvány megfékezéséhez?

Legyünk bátrak, és tegyük fel magunknak ezt a kérdést! Ha a korlátozó intézkedések nélkül a vírus túl gyorsan terjedne, és az egészségügy összeomlásával fenyegetne, akkor mindaddig fenn kell tartani ezeket a korlátozásokat, amíg

A) nincs gyógyszer a betegségre,

B) nincs oltás (vakcina) a vírus ellen,

C) vagy nem fertőződik meg a lakosság nagy része, nyájimmunitást eredményezve.

 

A) Gyógyszer a betegségre

A betegség elleni gyógyszerek fejlesztése és tesztelése gőzerővel folyik a világban és Magyarországon is. Sajnos azonban nem tudjuk, hogy heteket vagy hónapokat kell várni az első olyan készítményre, ami biztos hatásfokkal és jelentősen csökkenti a vírus okozta betegség lefolyásának súlyosságát. Azaz lehet, hogy csak hónapok múlva lesz valóban működő gyógyszerünk a vírus ellen.

 

B) Vakcina a vírus ellen

Hasonlóképpen erőltetett ütemben zajlik a vírus elleni vakcina fejlesztése párhuzamosan számos laboratóriumban a világ különböző pontjain. A gyógyszerekkel ellentétben itt biztos, hogy lesz eredmény, de sajnos várhatóan leghamarabb is csak év végére, jövő év elejére.

 

C) Nyájimmunitás

Néhány hete még erős kételyek voltak azzal kapcsolatban, hogy vajon tényleg biztosít-e immunitást, ha valaki már túlesett a vírus okozta betegségen. A legújabb tudományos vélemények azonban egyre inkább megerősítik azt, hogy valamilyen szintű védettséget mindenképpen jelent.

Azaz ha a lakosság nagy része megfertőződik, a koronavírus járványa onnantól várhatóan sokkal lassabban terjed és sokkal enyhébb tünetekkel jár majd. Többek szerint az elkövetkező években „belesimulhat” a velünk élő, szokásos megbetegedéseket okozó vírusok közé.

Igen ám, de vajon mennyi idő, míg az ellaposított görbével, azaz a lelassított terjedéssel a vírus az ország lakosságának többségét (legalább 60%-át) megfertőzi? Pontos számításokat nehéz tenni, de nagyságrendi becslések könnyen tehetők.

Itt is minimum sok hónap bezártságáról beszélünk, különösen, ha a mostani lassú ütemben terjed a vírus.

 lassitas.png

A járvány lassítása: az egészségügy kapacitása kitart, de a járvány és a korlátozó intézkedések rendkívül hosszan elhúzódhatnak

 

A görbe ellaposításának tarthatatlansága

Mondjuk ki tehát világosan: a görbe ellaposításának, azaz a vírusterjedés lelassításának stratégiája minimum sok hónapnyi bezártsággal járna.

Ezt azonban egyetlen ország gazdasága sem bírná ki a világon. A magyar gazdaság sem.

Nem tartható tehát hosszú távon egy olyan stratégia, amely kizárólag azon alapszik, hogy bezárva várjuk, amíg a fenti három forgatókönyv valamelyike (gyógyszer, vakcina, nyájimmunitás) bekövetkezik.

Valami mást kell kitalálni.

 

Stratégia 3 – Elfojtás és kordában tartás

Mielőtt bárki félreérti az eddigieket: az eddig meghozott szigorú korlátozó intézkedésekre SZÜKSÉG VAN.

Még egyszer leírjuk: a társas távolságtartásra, az otthon maradásra, a kijárási korlátozásokra SZÜKSÉG VAN, ezeket BE KELL TARTANI.

De szükség van valami másra is.

Ehhez azonban meg kell értenünk ezt az egyébként ugyancsak nem bonyolult, de a másik kettőhöz képest összetettebb stratégiát.

Ez a megoldás azt javasolja, hogy rendkívül szigorú intézkedésekkel ÉS kiterjedt tömeges teszteléssel minden ország állítsa meg a vírus exponenciális terjedését, majd érje el, hogy a napi új betegszám minimálisra vagy nullára csökkenjen.

Amennyiben ezt elérte, kis lépésekben enyhítsen a korlátozó intézkedéseken, TARTSA MEG A TÖMEGES TESZTELÉST, és indítsa újra a gazdaságát. A vírus terjedését pedig innentől kezdve a Dél-Korea által a kezdetektől fogva alkalmazott szigorú, tömeges és folyamatos tesztelés segítségével tartsa kordában.

elfojtas_kordaban_tartas.png

Elfojtás és kordában tartás: a kezdeti szigorú korlátozások enyhítése után folyamatos és tömeges teszteléssel tartható kontroll alatt a járvány

 

Mit jelent ez a konkrétumok szintjén?

Ennek a stratégiának a lényege, hogy

nem pusztán a kijárási és gyülekezési korlátozásokra épít, hanem eközben rendkívül intenzíven teszteli a lakosságot a vírusra.  

  • Magas esetszámnál is folytatja a betegekkel kapcsolatban állók felkutatását és tesztelését.
  • Tünetmentes, de bármilyen okból (pl. kontaktkutatás eredményeképpen) vírusgyanús embereket is letesztel.
  • Folyamatosan teszteli az egészségügyi dolgozókat, illetve más, foglalkozásuk révén sok emberrel érintkező lakosokat.
  • Sőt, amennyiben elérhetővé válnak a még olcsóbb, még gyorsabb, tömeges tesztelésre alkalmas eszközök és eljárások, akár a teljes lakosság (rendszeres) tesztelése is elképzelhető e stratégia szerint.

Az érintkezési, gyülekezési és kijárási korlátozásokat ebben a stratégiában csak rövid távon alkalmazzák, az esetszámok és az új megbetegedések visszaszorítása érdekében. Mivel azonban a vírus minden valószínűség szerint nem tüntethető el teljes mértékben a társadalmunkból, ezért a korlátozások enyhítése után szinte biztosan újra megjelenik.

Erre való a tömeges, intenzív és rendszeres tesztelés, melynek segítségével alacsony esetszámnál „megfogható” és egyedi karanténokkal kordában tartható a fertőzés terjedése.

Ez a stratégia arra épít, hogy a vírus kezdeti felfutása utáni visszaszorítását követően a kormányzat időről időre szigorít, majd enyhít a korlátozásokon, lehetővé téve a gazdaság többé-kevésbé normális működését. Eközben pedig folyamatos teszteléssel segíti a járvány kordában tartását, az esetszámok minimalizálását.

Meddig? Addig, amíg megérkeznek az első hatékony gyógyszerek vagy a vakcina.

Mi a nyereség az előző stratégiához képest? Leginkább az, hogy nem hónapokat, „csak” heteket kell bezártságban lennünk, és a gyógyszer/vakcina kifejlesztéséig hátra lévő akár fél-egy évet nagyjából normális körülmények és viszonylag jól működő gazdaság mellett kell kivárnunk.

 

A nagy kérdés: melyik stratégiát követi a magyar kormány?

Ezek után adja magát ez a kérdés, amire sajnos

NEM TUDUNK VÁLASZT ADNI.

Miért? Egyszerűen azért, mert nem nyilatkoznak róla. Sem arról, hogy melyiket követik, sem arról, hogy van-e ezektől eltérő stratégiájuk.

Ha megfigyeljük, mind a sajtótájékoztatók, mind a miniszterelnök nyilatkozatai kizárólag napi szintű kérdésekről szólnak. Mennyi az új esetszám? Hová küldtek új maszkokat? Hogyan mossunk kezet? Mi változott a korlátozó intézkedések terén?

De tegye fel a kezét, aki hallott már egyszer is nyilatkozni felelős vezetőt Magyarországon a válság kezdete óta arról, hogy mi a cél? Mi a stratégia? Hová szeretnénk eljutni? Mivel leszünk elégedettek? Melyek a várható forgatókönyvek?

Amit ehelyett kaptunk, az néhány homályos utalás időpontokra. „Májusra tetőzhet”. „Júliusra tetőzhet.” „Augusztusra lehetünk túl rajta”. Ilyen és ehhez hasonló következetlen, változó és minden kifejtést nélkülöző dobálózások hónapok neveivel. Azt pedig végképp nem mondja el senki, hogy mit értenek „tetőzés” alatt, vagy mit jelent nekik, hogy „túl leszünk rajta”.

De még egyszer hangsúlyozzuk: nemcsak dátumokra lenne szükségünk, hanem

arra is, hogy megosszák a magyar lakossággal a kormány által követett védekezés fő stratégiai irányát. Ez nem lehet üzleti vagy kormányzati titok. Nem egy másik országgal, hanem egy vírussal állunk hadban.

Jogunk van tudni, milyen védekezési stratégiát követ a kormány, ha ők elvárják, hogy az annak alapján meghozott intézkedéseiket betartsuk.

 

A legnagyobb probléma

Ha ugyanis a görbe ellaposítására, azaz a járvány elhúzására játszik a kormány, akkor a jelenlegi esetszámok alapján úgy tűnhet, még jól is állnak. Lényegében két hete – néhány kiugróbb nap kivételével – stabilan 40 körül ingadozik a napi új esetszám. Az exponenciális ugrás még nem következett be, lassan hömpölyög felfelé az összes eset mutatója.

Mi ezzel a baj?

Az természetesen nagyon jó hír, hogy a kórházaink túlterhelése a jelenlegi növekedéssel még a láthatáron sincs. Az viszont már rosszabb hír, hogy

nem ismerjük a kormány valódi stratégiáját, ami akár lehet a járvány elhúzása. Ebben az esetben a most tapasztalt lassú növekedéssel számolva akár jövő évig is eltarthat ez az állapot, ami a gazdaságra és az életminőségünkre nézve katasztrofális hatással lenne.

De mi van akkor, ha a kormány a 3-as stratégiát választotta, és szeretné mihamarabb elfojtani a vírus terjedését, és részben újranyitni a gazdaságot és az országot?

Ez nagyon dicséretes volna, de sajnos vagy egy óriási probléma.

Ehhez ugyanis tömeges és rendszeres tesztelésre lenne szükség.

Ahhoz pedig egyrészt nagy mennyiségű (értsd: heti több százezres) tesztelési kapacitásra, miközben eddig a járvány alatt összesen kevesebb, mint 20.000 tesztelés történt. Másrészt olyan fokú szervezettségre, ami képes koordinálni a lakosság folyamatos tömeges tesztelését.

Sajnos azonban sem a kormány, sem az operatív törzs, sem az alattuk dolgozó végrehajtó szervek nem mutatnak sem hajlandóságot, sem képességet a tömeges tesztelések bevezetésére az országban.

Annyira nem, hogy valójában senki nem tudja ma Magyarországon, hogy NAGYSÁGRENDILEG mennyi a valós fertőzöttek száma. Ezt maga Müller Cecília tisztifőorvos is elismerte. A kormánynak dolgozó biostatisztikus, Ferenci Tamás szerint pedig akár tízszeres is lehet a különbség a regisztrált és a tényleges fertőzöttek között.

 

Vakon megyünk a járványban

Összefoglalva tehát: nem ismerjük a kormány stratégiáját és céljait a járvány kezelésére. Vagy azért, mert nem számol be róla, vagy azért, mert nincs is világos stratégiája.

Ha van stratégia, de nem számolnak be róla, az a lakosság gyerekként való kezelése.

Sokan vagyunk, akik szeretnénk tisztábban látni és tervezni a jövővel, de nem tudunk, mert a kormány stratégia és célok helyett csak a szokásos operatív, napi szintű, lassan érdektelenné váló, untig ismételt információkról ad tájékoztatást.

Nem tudjuk, hogy merre megyünk, és hová szeretnénk eljutni, de azt tudjuk, hogy a legutóbbi védőfelszerelések egy Antonov AN-124-es repülőgépen érkeztek, vagy hogy Románia felé a határátkelőkön 30-40 kocsit várnak össze, és együtt engedik be őket az országba…

És hogy miért nem beszélnek a stratégiájukról, ha feltételezzük, hogy van nekik ilyen?

Valószínűleg két okból.

Egyrészt feltehetően teljes kontroll alatt akarják tartani az országot és annak lakosságát a járvány ideje alatt (is), és ehhez a 20. század önkényuralmi rendszereiből lesték el az eszközöket. Tartsd a lakosságot tudatlanságban, és mindig csak annyi információt adj, ami az irányításukhoz feltétlenül szükséges.

Másrészt vélhetően azért sem számolnak be arról, hogy a 3. stratégia mellett tették le a voksukat, mert akkor be kellene ismerni azt a már minden józan szakember által mondogatott kritikát: NEM TESZTELNEK ELEGET. Márpedig tömeges tesztelés nélkül a 3. stratégia nem megvalósítható.

Hogy miért nem tesztelnek eleget? Valószínűleg nem sikerült beszerezni kellő tesztelési kapacitást időben a világpiacról, vagy más miatt alkalmatlan egyelőre a rendszer a tömeges tesztelésre. Ez a jobbik eset, mert ez változhat.

A rosszabbik eset, hogy nem értik, nem látják a tömeges tesztelés értelmét és kikerülhetetlen szükségszerűségét a járvány hosszú távú, a gazdaságot sem romba döntő kezelésében.

Akárhogy is van, ezt az időszakot, a szándékos vakságban tartás és a létbizonytalanság időszakát az ország többsége nem fogja elfelejteni nekik.

Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel, hogy minél többen igényeljük a kormánytól egy világos védekezési stratégia felmutatását! 

 

Tényeket és lényeget akar a koronavírus magyarországi helyzete kapcsán? Kövesse a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr5715590642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2020.04.04. 18:52:05

Csak eljutott a szerző a diktatúrázásig...

nyerafidesz 2020.04.04. 19:03:39

A járványgörbe "laposítása" a krízis elhúzódását jelentené úgy, hogy semmivel sem lenne kevesebb fertőzött, csak az egészségügy túlterheltségét spórolnánk meg vele. Közben a gazdaságnak off.
A kormány "laposít". De akkor miért ruház be giga pénzeket és energiákat a tömeges fertőzés Kezelésére?
Szállodák, koleszok, tábori ágyak, behívható egészségügyiek, még állatorvosok is.
Elképzelhető egy húsvét utáni lazítás azzal, hogy a beinduló tömeges fertőzést a már felkészült egészségügy kezelni tudja? A jelek sokat elmondanak.
Ismétlem. A fertőzések száma ettől nem változik, csak időbeli elosztása.

Matyika Ápolója 2020.04.04. 19:17:30

Ez a blog írta pár napja, hogy a kormány lényegében megbukott a járvány kezelésében, nem?

Oszt még mindig nem nálunk vannak hullahegyek, ki érti ezt.

0.5 bit 2020.04.04. 19:19:23

"A cél ez esetben egyszerű: mivel a hirtelen elterjedt vírus okozta megbetegedések túlterhelnék az egészségügyet, ezért a megoldás az, hogy lelassítjuk a vírus terjedését.
...
Ahhoz pedig egyrészt nagy mennyiségű (értsd: heti több százezres) tesztelési kapacitásra, miközben eddig a járvány alatt összesen kevesebb, mint 20.000 tesztelés történt. Másrészt olyan fokú szervezettségre, ami képes koordinálni a lakosság folyamatos tömeges tesztelését."

Ez papíron szépen hangzik, de ha első körben elfogadja a posztoló, hogy nincs kapacitás több ezer beteg kezelésére, akkor miért gondolja, hogy lenne kapacitás több százezer minta levételére, laboratóriumba juttatásra és elemzésre.

Ha a teljes lakosságot tesztelnénk, akkor a jelenlegi laborkapacitás ha van 10e/nap, ezzel 1000 nap, vagyis 2,7 év alatt végeznénk.

Németországban a hírek szerint 380e/hét vagyis 54e/nap a kapacitás. A tömeges teszteléshez az is kevés lenne, ha az összes német labor a mi tömeges tesztjeinket értékelni ki.

A másik, hogy nem elég tesztelni, a mintákat szakszerűen le kell venni és eljuttani a laborokba, napról-napra hétről-hétre.

Muhammad Balfas 2020.04.04. 19:23:47

Pedig Ferenc most kezdte volna szépen felfalni a többi ellenzéki erőt, és erre itt ez a rohadt korona. Egy ideig még éhes marad, de szomjas biztosan nem..:)))

Hódara 2020.04.04. 19:25:22

De nyilatkoztak róla.Minek kell hülyeséget írni?
Mindenki ezt követi.
A görbe laposítása.
Van olyan ország ahol sokat tesztelnek.
Német,Ausztria,Cseh de nem sok eredménnyel.Sokkal rosszabbul állnak.
Ráadásul nem is sok értelme van.Mivel az elején nem lehet kimutatni azok ugyan úgy fertőznek tovább.
Magyarország nem tesztelt kevesebbet népesség arányosan mint sok európai ország.
A Cseheknek is azért sok mert rengeteg gyorsteszt volt.Abba is hagyták mert a 80%-a pontatlan volt.A WHO a görbe laposìtását ajánlja és a gyanús esetek tesztelését.Gyanítom jobban értenek hozzá mint a cikk írója

torró 2020.04.04. 19:38:16

Már párszor megfogadtam, hogy nem kapcsolódok be! De ha ökörséget olvasok megőrülök! =3 éves vagyok és veszélyeztetett, mert a járvány előtt műtöttek a Kék Golyóban. Így majdnem óráról órára figyelem a híradásokat, ülök a gép előtt tallózok. Szóval! kedves blog író! Tanácsolnám ezt neked is, és rögtön meg tudnád válaszolni magadnak a kérdéseket. Ilyen egyszerű! Majdnem minden nap szó a stratégiáról. 200 éve nem volt hasonló járvány! Látni a világban mindenki próbálkozik valamilyen megoldással. Több kevesebb sikerrel! Itt is próbálkozik a kormány, és sokan mások. De mindíg vannak értetlen emberek és gáncsoskodók, akik jobban tennék ha azt néznék hogyan lehet segédkezni, de nem, ! Az agyam ledobja a szíjjat mert azzal kéne nektek most foglalkozni, hogy megértessétek a hozzátok hasonló gáncsoskodókkal, hogy be kéne tartani az ilyenkor kiadott viselkedési szabályokat! Érti kedves blogíró??? Aztán majd ha szarul végzi a kormány, 2 év múlva választás, ki lehet állítani a jó munkát végző váltó csapatot, és el kell menni szavazni.

Barkalot 2020.04.04. 19:42:13

"A nagy kérdés: melyik stratégiát követi a magyar kormány?

Ezek után adja magát ez a kérdés, amire sajnos

NEM TUDUNK VÁLASZT ADNI."

Nyugi, ők se tudják.

degreen 2020.04.04. 19:50:26

a blogíró mielőtt ír olvasson, tájékozódjon. Akkor lehet nem ír hülyeségeket.

Hódara 2020.04.04. 19:52:07

@Barkalot: Pedig nyilatkozták már.
De tudod mit?Legyen igazad.
Csak akkor rohadt nagy szerencséjük van mert nálunk csak Szlovákia áll talán jobban.

kvadrillio 2020.04.04. 20:03:34

JAHHH.....EBBŐL A GYÓGYSZARBÓL CSAK A VIP-ES FELSŐTIZEZER KAP ! :o)

Szijjártó: 400 ezer, a koronavírus kezelése szempontjából ígéretes gyógyszer érkezett Kínából
-kg-
-kg-
követés
2020.04.04. 12:36

Szombaton hat repülőgép érkezett Kínából újabb, a járványügyi védekezést segítő eszközökkel, és még egy óriási szállítmány várható egy Antonov An-124-es teherszállító repülőgéppel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a szombaton megérkezett szállítmányban szerepel

mintegy 4 millió maszk,
több mint 400 ezer védőruházat,
100 ezer védőszemüveg,
30 ezer pár kesztyű,
több mint 6 ezer arcvédő plexi,
de talán ezeknél is fontosabb, hogy

a repülőgépek emellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél.

(A Külgazdasági és Külügyminisztérium arról nem adott tájékoztatást, hogy milyen szer érkezett Kínából.)

Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, a szombaton érkezett védőeszközök tízezer beteg ellátásához elegendők. (MTI)

Sörnyelő 2020.04.04. 20:04:14

Kiváló írás, legalábbis a problémafelvetés része. Valóban nem tudjuk, hogy mi Magyarország stratégiája. A járvány végtelenségig történő elhúzása megvalósíthatatlan. Az emberek türelme is véges. Előbb-utóbb fellázadanak és nem követik az előírásokat. Már lehet érezni, hogy a törzs vagy Orbán is tudja, hogy túl lapos a görbe és lazítani kell.
A végkövetkeztetésekkel nem feltétlenül értek egyet, de a tömeges teszteléssel mindeképpen.

2020.04.04. 20:04:19

Szakmailag? Mit csinálnak az osztrákok. Ez a kormány stratégiája + 1 hét.

white999 2020.04.04. 20:12:54

@Hódara: A posztoló Dél Koreát hozta fel példának akik vélhetően jobban értenek hozzá mint a kormányunk és te. Az eredmények ezt bizonyítják. Amúgy a feladat adott nem a népliget parkosításával kellene foglalkozni hanem a tesztekkel. Talán akkor sikerülne. Igaz arról nincs információm, hogy Dél Koreában foglalkoztak e közben a helyi népliget parkosításhoz törvényt alkotni mint legfontosabb járványügyi intézkedés.

torró 2020.04.04. 20:14:47

@math0:
Te bunkó paraszt! Igen emberek halnak meg és lehet hogy én is! Mondj már egy olyan országot, ahol megússzák halottak nélkül! Te mindig is ilyen paraszt voltál, évek óta figyelem a kommentjeidet, de ritka nagy tetű vagy. Úgy hogy teveled sem fog nagyot veszíteni az ország!

white999 2020.04.04. 20:17:30

@Hódara: Van olyan ország ahol sokat tesztelnek.
Német,Ausztria,Cseh de nem sok eredménnyel.Sokkal rosszabbul állnak
Milyen tekintetben. Az első fertőzéstől eltelt idő függvényében? Halálozási ráta? Összes fertőzött becsült száma? Megannyi kínzó kérdés ha valós összehasonlítási alapot akarok látni eltérő járványkezelési módszertanok tükrében.

kvadrillio 2020.04.04. 20:17:34

JAHHH...ORBÁN ÚGY OSZT, HOHGY ELVON ???!!! :o)))

„Csalódást kelt azonban, hogy ma a kormány egy igazságtalan megszorító csomaggal kezdte a válságkezelés második ütemét. Igazságtalan, mert ugyan helyes, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból feltűnően kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra. Kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is. És nem lehet máshogy, csakis megszorításnak nevezni, hogy a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. A kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését" – írták.

A koalíciós polgármesterek együttműködést és egyeztetést kértek a kormánytól, megszorítás helyett pedig támogatást várnak.

0.5 bit 2020.04.04. 20:18:33

@math0: "ha nincs elég kapacitás, akkor a kormány beszéljen őszintén, meg azt is vallja be, hogy elqrták, nem kicsit, nagyon!"

A 85 milliós, európa egyik legfejlettebb országa, németország teljes laborkapacitása sem tudná kiszolgálni az tömeges teszteléshez magyarországnak szükséges kapacitást!

Nem csak az intenzív ágyakból és orvosokból, hanem laborokból sincs elég. Nem csak nálunk egész európában.

kvadrillio 2020.04.04. 20:19:30

JAHHH...AKINEK ENNYI VAGYONA VAN AZ MEGSZOKTA MÁR, HOGY ELVON... :)

Orbán vagyona 1800-2000 milliárd forint + svájci és hongkongi, ill. offshore bankszámlák.
Közélet
Közzétéve 2020 jan 1.
TEN 640×360
0
Megosztás
Goog cikkben

Orbán vagyona 1800-2000 milliárd forint + svájci és hongkongi, ill. offshore bankszámlák.
Milliárdokat loptak el elsősorban az EU-tól kapott közpénzből..
Ezek egy része felesége, apja, Tiborcz és strómanjaik, Mészáros, Garancsi, Flier, Szijj L, Paár A, Barkász S, Kékessy D, Vajna, Habony, Vitézy T. nevén van.
Saját nevén van a XII. Cinege utcában egy háza, amit 2002.-ben vásárolt 75 millióért, 183 nm, 1300 nm telken.
A házat 2004. I. -2005. XII. között 90 millióért átépitették 420 nm-re.
2001-ben vásárolt Erdélyben Zetelakán egy Kastélyt, többszáz ha földdel.
2013-ban vásárolt egy házat Felcsúton 18 M-ért, ahol felesége és apja házával a 3 házat egybenyitották, 7000 nm-en, és elötük van Lévainak 6 ha földje.
1993-ban a Fidesz székház eladásából /697 M/ vásárolta apja bányáit.
1997-ben felesége nevére vásárolt 8 ha szőlőt Tokajban, melyre Orbán 2001-ben 41 M ft állami támogatást adott
2001.IX. Felcsúton felesége nevére házat vásárolt, 2677 nm-en.
2008.VIII-ban a XI. Gellérthegyen 91 nm-es lakást vett Ráhelnek, 40 M-ért.
2011-ben a mellette levő 66 nm-es lakást is megvette fiának, Garancsi nevére Orlay u 3. 2.emelet.
2001.IX-2010.IV. között 38 ingatlant vásárolt felesége nevére.
2011-ben apja nevére vásárolta meg a hatvanpusztai József Főherceg majorságát 13 ha-on, 5 műemlék épülettel és víztoronnyal. A majorságot 2012-ben felújították és átépítették többszáz M-ért Lévai vezetésével.
Pintér S-al közösen vásároltak egy horvátországi szigetet, az Adrián.
2013-ban apja nevére vásárolt az alcsútdobozi Rézhegyen örökpanorámás nyaralót.
2016.III. Barátja Böjte Csaba nevére vásárolta meg a gyergyószárhegyi Lázár kastélyt.
Tiborcz nevére vásárolta: a keszthelyi jachtkikőtőt, 515 nm, részben állami bankhitelből.
A keszthelyi kikötő és a Via Hotel között 2.5 ha területen 175 luxusapartmant építenek.
165 ha földet Mányban, 497 M-ért, és 193 ha, 261 M-ért Bicskén.
2015.I. Pálinkafőzdét vettek.
2014.XII. megvették a seregélyesi kastélyt.
2015.IX. A volt Postabank székházat a József Nádor téren.
2015.IX. Bodajki Hochburg – Lamberg kastélyt, 29 M-ért.
2015.XII. turai Schossberger báró kastélyát, 10 ha parkkal, 98 szoba, pálmaház, 200 M-ért.
2016.II. Városligeti Fasorban a Spitz villát, 40 szobás.
2016.X. Mahart Székház Tropicana épületét, 2 milliárdos állami hitelből.
2016.XI. Komáromi ipari Parkban ingatlant, 1 milliárdért.
2016.XII. Visegrádi Kastélyszállót.
2017. Dorottya utcában és a Nagymező utcában Luxushotelt, Pollack Mihály téri mélygarázst.”

kvadrillio 2020.04.04. 20:21:08

még 30 év és övé lesz a világ ! :O)))

ez aztán a munnnka alapú tolvajlás ! :O)))))

kvadrillio 2020.04.04. 20:25:39

elvon...elvon.....DE HOL VAN A 2000 MILLIÁRDOS UNIÓS MANI ???
kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. A kormány lépése

VIKTORKA ! LE LESZ VÁGVA MINDKÉT MANCSOD !
AZUTÁN MÉG A FEJED IS !!!!!

ADD AZT A ROTHADT PÉNZT A RÁSZORULÓKNAK, MERT 2X AD..KI GYORSAN AD !

NE IS ÁLMOGGGY ARRÓL, HOGY KISVASUTAT ÉPÍTHECC A 2000 MILLIÁRDBÓL !

white999 2020.04.04. 20:26:15

@torró: A posztoló arra próbál rávilágítani, hogy a távolságtartással (ami nagyon helyes) kordában tartható a járvány de azt nem lehet másfél évig fenn tartani mert:
1, összeomlik a gazdaság
2, Pl a te példád alapján más akár súlyos estek is tolódnak kemoterápia nem közvetlen életmentő de ettől még fájdalmat okozó műtétek. Egy gyulladt fog sem bír ki másfél évet de még sokszor egy napot sem.
3, és rengeteg egyéb dolog
Erre nem jó sajnos a te javaslatod, mert attól még a fenti két pont fennáll. Hidd el neked a legjobb az lenne amit éppen nem csinálnak most és minél később csinálják annál nehezebb lesz és annál többe kerül.

white999 2020.04.04. 20:29:58

@0.5 bit: Rosszul tudod, ki tudná szolgálni.

kvadrillio 2020.04.04. 20:32:54

2020. április 4., szombat 16:21

A Bencsik János független országgyűlési képviselő közleménye
Budapest, 2020. április 4., szombat (OS) - Nem az önkormányzatokat kell tovább sarcolni, hanem a fideszes propagandagépezettől elvenni!

Gulyás Gergely ma bejelentette, hogy a kormány egy 663 milliárdos járvány elleni védekezést szolgáló és egy 1345 milliárdos gazdaság-újraindítási alapot hoz létre. A járványalapot a multinacionális kiskereskedelmi láncoktól (36 milliárd), a bankoktól (55 milliárd), az önkormányzatoktól (34 milliárd), illetve más átcsoportosításokból töltik majd fel.

Az elmúlt években kivéreztetett önkormányzatoktól további 34 milliárd forintot elvenni az utolsó döfés lenne különösen úgy, hogy eközben a feladataik még növekedni is fognak, hiszen a kormány mai bejelentése szerint naponta 4000 ember veszíti el munkahelyét Magyarországon. Ráadásul nekik kell elsősorban gondoskodniuk idős, beteg honfitársainkról is, akik a járvány során a leginkább veszélyeztetett csoportot alkotják.

Eközben a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium változatlanul 24 milliárd forintot szórhat el idén kormányzati kommunikáció jogcímen. Tudják, hogy zömében mire megy el ez a temérdek pénz? Értelmetlen nemzeti konzultációkra, fideszes szennymédia működtetésére (Lokál, Ripost és társai), továbbá azon bírósági perek költségeire, amiket sorra veszítenek el ezek a kiadványok, mivel éjjel-nappal hazudnak!

Bencsik János független országgyűlési képviselő
Kiadó: Bencsik János független országgyűlési képviselő

IGAZA VAN !!!!!
MINDMEGDÖGLÜNK !!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.04. 20:34:18

Tudomásom szerint az egy briteket kivéve egyetlen ország kormánya sem deklarálta hvatalosan, milyen stratégiát folytat. Biztos mindegyikben diktatúra van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.04. 20:35:39

@white999:

A németországit is? Na persze kérdés, hogyan definiáljuk tömeges tesztelést.

Hódara 2020.04.04. 20:35:40

@white999: Ezeket összehasonlítva is jobban áll

Hórukk 2020.04.04. 20:37:37

A stratégia megvan: szakértelem. Megfelelő embert a megfelelő helyre! Már százegynéhány céget és kórházakat vezetnek nagyszerű hőseink, katonáink.
Jó esetben a kórházakba a szanitécek kerültek, de azért ennyire optimista nem vagyok.

mindentudoka 2020.04.04. 20:39:56

Átlagosan tesztelnek, nem sokat de nem is kiugróan keveset. Valószínüleg a napi 2000nél nagyságrenddel nagyobb képesség nincs most. Ezt nyilván emelni fogják, mint a maszkoknál is ahogy jött be, úgy lettek egyre megengedőbbek

Hódara 2020.04.04. 20:45:55

@white999: Nem értem ez miben rontja a védekezést.Szerintem más országokban is döntenek a válsággal nem kapcsolatos dolgokról.
Korea:A mai napig több az új megbetegedés mint itt.Az ő tesztelési arányuk nem kiugróan magas.Biztos vagy benne,hogy azért van?
Vagy mert nagyon fegyelmezett nép.Tartották a korlátozásokat.Olyan technikai háttér van a betegség és a karanténban lévők követésére mint sehol.
De mondom.A mai napig vannak fertőzèsek pedig sokkal elöbb kezdődött

Hódara 2020.04.04. 20:50:23

@math0: Te idióta.A németek stratégiája annyira működik?A számok nem azt mutatják.Ne hivatkozz olyan országra példának ahol 82 ezer fertőzött van és 1300 halott

mindentudoka 2020.04.04. 20:53:06

Laposítan és laposítani, más nem jöhet szoba, közbe meg intenzíven tesztelni !

Maxim Tsigalko 2020.04.04. 21:01:54

A bezzegsvédeket senki sem említi, ők ragaszkodnak az első stratégiához.

mindentudoka 2020.04.04. 21:03:57

Vitathatatlanul növelni kell a tesztelést de:
Hasonlóan ill. kevesebbet tesztelnek: UK Greece Slovakia Poland Turkey Romania Taiwan Malaysia South Africa Iran Vietnam Serbia Ecuador Tunisia Peru Colombia
Thailand JAPAN Brazil Argentina Mexico Ukraine Bulgaria Philippines Indonesia Kazakhstan

Hódara 2020.04.04. 21:04:38

@math0: Úniós ország.Nem voltam egyértelmű.A gyanús eseteken felül.
De akkor valami ellentmondás van.Ott van a legtöbb halott és legtöbb fertőzött ahol sokat tesztelnek.
1. Azért mert alapból több a gyanús eset és a fertőzött.
A gyanús eseteken kívül nem sok ország tesztel.
De ami tuti,semmi eredménye nincs.Nem ok nélkül van azon az állásponton a WHO,hogy a gyanús eseteket kell tesztelni.
Az egyetlen megoldás a távolságtartás.
Ha igazán gyors megoldást akarnak.
Ez a cikkból kimaradt.Pedig ez a leghatékonyabb.Európa minden országában 3 hét teljes kijárási tilalom.Na az hatásos,nem az idióta teszted.Ami ráadásul kontraproduktív.
Ha valakit akkor tesztelnek amikor tünete sincs és kimutatni se lehet.Megálkapítják,hogy semmi baja az meg onnantól leszarja a szabályokat és lehet,hogy pont így fertőz meg sokkal több embert

tireless treehugger 2020.04.04. 21:05:03

orbán rendszere az elmúlt tíz évben megölt min 200k embert. Számít az valamit ha most hozzájön néhány extra?.

orbánia nem az elesettekről szól, és ezen a járvány sem fog változtatni. Főleg hogy most már hivatalosan is gazda lett. Az ő farmján ne legyenek ingyenélők, betegek, gyengék. És mint jó gazda most aztán felgyorsítja a selejtezést.

magyarország=humánállatfarm, sohasem volt még aktuálisabb.

vajdasagi 2020.04.04. 21:12:53

@Hódara: A németeknek a jelen pillanatban 1330 koronavírosus halottjuk van (sajnos). Az egymillió lakosra vetítve: 16.

Magyarországon jelen pillanatban 32 koronavírusos halott van (sajnos). Az egymillió lakosra vetítve 3.

Ezek alapján jelenleg Magyarország jobban áll: 16 a 3-hoz.

Ennek örüljünk. Attól tartok azonban, hogy sajnos ebben a statisztikában, ami adott esetben a legrelevánsabb, utol fogjuk érni, sőt megelőzni Németországot. Vajon ha ez megtörténik, el fogod-e ismerni nyilvánosan, hogy talán kórházak és nem stadionok kellettek volna az elmúlt években, és hogy többet kéne tesztelni?
Vagy esetleg akkor is a mi stratégiánkat fogod dícsérni?

Itt az újonnan fellépő munkanélküliségről, elszegényedésről, az újra várható gyermek-éhezésről, egyéb betegségek által okozott további elhunytakról nem beszélek. Mert majd ilyen ára is lesz ennek, és az sajnos nálunk igen magas lesz. De nem baj, mert a NER oligarcháinak a szállodai befektetéseit jól megmenti a kormány. Meg a focicsapatok is nagy bajban vannak ám! Őket is mentsük!

Hódara 2020.04.04. 21:15:58

@math0: Te gyökér.Korea azonnal az első pár betegnél kijárási tilalmat rendelt el.A teszt egy része volt.A lakos több az igaz.De tőbb a beteg öreg is?
Ha már számokat akarsz hasonlítani.
Mert ugye az se mindegy.De a hatást az azonnali lépések hozták.
Európában ki áll nálunk jobban?
Szlovákia.Ugyan azok a lépések mint itt.
A németeknék lehet azért sok a fertőzőzött mert sokat tesztelnek.De sok a halott is.Hozzánk képest szinte minden úniós országban több.
De ha neked van igazad ez nem lehet.
A picsába.Ez is azért van mert kevés a tesz nálunk.
Te fasz

ursus artos 2020.04.04. 21:19:44

@vajdasagi: "Itt az újonnan fellépő munkanélküliségről, elszegényedésről, az újra várható gyermek-éhezésről,"
Eddig azt hallottam, hogy százezerszám van éhező gyerek van az országban. Ha szerinted most újra várható a "gyermek-éhezés" akkor eddig nem volt? Mert az újra várhatás azt jelenti, hogy régen volt, most nincs és lehet, hogy újra lesz...

Ad Dio 2020.04.04. 21:20:01

Ne is haragudjon a kedves posztoló, de ez az anyag olyan harmatgyenge, hogy ezért nem volt érdemes billentyű elé ülni. Semmi másra nem jó, mint arra, hogy a közkeletű bullshiteknek emlékművet állítson.

A lehető legalapvetőbb adatok tekintetében is teljes a bizonytalanság. Fertőzőképesség? Valós fertőzöttek száma? Valós mortalitás?

Ameddig ezek nincsenek meg, kár is bármiről beszélni.

Az elfojtás mint módszer csak akkor a leghatékonyabb, ha a vírus mortalitása valóban drámai (értsd: 0.5% feletti). Ugyanis messze ez jár a legdrámaibb gazdasági hatásokkal. A szerző szerint milyen hosszan kell kihúzni? 1 év? 2 év?

A nyájimmunitás jelenleg az egyetlen reális cél. A kockázati csoportot izolálni, a többieket lehetőleg működő gazdaság mellett kicsit regulázni, a görbét pont annyira ellaposítani, hogy a szükségkórházakkal és a felduzzasztott vészkapacitással még épp kibírjuk és a többit az immunrendszerekre bízni.

0.5 bit 2020.04.04. 21:26:20

@white999: "Rosszul tudod, ki tudná szolgálni."

Nem tudná, heti 300e kapacitással 33,3 hét alatt lehetne magyarországi lakosságot egyszer letesztelni. A német kapacitással is több mint fél évig (7,7 hónap) tartana!

"A tanulmány szerint a jelenlegi, nagyjából heti 300 ezer teszt elvégzésére alkalmas kapacitás arra elégséges, hogy feltárja az éppen adott helyzetet, vagyis a járványügyi intézkedések sora folyamatos rohanás az események után."
Forrás: www.portfolio.hu/gazdasag/20200327/nemetorszag-ujabb-lepesekre-keszul-a-koronavirus-ellen-johet-a-tomeges-teszteles-422534

Hódara 2020.04.04. 21:29:37

@math0: Ha jól rèmlik az Olaszok semmilyen intézkedést nem hoztak az elején.
A baloldali köcsög Ftanci a vezér okosan megtartotta a választásokat és nem zárta le a határokat mert az nem liberális.A Spanyol szintén baloldali remek kormány még százezres tüntetéseket tartottak.
A Olasz terjedést meg ne hasonlísd mert az elején az sokkal lassabb volt.Ha lenne eszed értenéd.Oda kínából jött.Talán egy feryőzött.Európa többi országába már egyszerre több.

nemecsekerno_007 2020.04.04. 21:32:42

- lehet tudni, hogy mire ugrik a ,,függetlenobjektív,, ellenzék és médiájuk.
- tök mindegy mit csinál a Patás, úgyse jó
- 10 éve ez megy, most miért változna
- ha úgyis ez van, akkor minek görcsöljön a kormány, hogy az ellenzék kedvébe járjon?!
- inkább hagyja, hogy az ellenzék bedarálja magát a hülyeségeivel
- kicsit még segíti is, amúgy sincs sok hasznuk

Hódara 2020.04.04. 21:36:12

@math0: Ja és ha már veszed a fáradságot és írogatsz.Akkor nézd meg,hogy mit.Az Olaszoknál enyi idő után 827 halott volt

white999 2020.04.04. 21:36:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kedves kommentelő kartárs szerint Németország nem tudná Magyarországot kiszolgálni labor kapacitással. Mivel nem volt pontosítva időkorlát ezért biztos, hogy tudná és valszeg járványügyileg is értelmezhető mértékben. A jelenleg alkalmazott kapacitások fényében pedig nagyságrendileg jobban.

Barkalot 2020.04.04. 21:37:15

@Hódara:
"Nincs teszt, nincs beteg"
A kormányunk büdös komcsikból áll, ez a helyzet.
Nézd meg a Csernobilt. 5 részes csak.

ember100 2020.04.04. 21:38:30

@0.5 bit:
Helló Béla !

Mond neked valamit hogy Dél-Korea ?
50 millió ember jééé tudták tesztelni őket.
Megállították a járványt - amennyire lehet IGEN !
Ja és ha már a politikánál tartunk .
A Fényességes Vezető FONTOS intézkedései csak csipegetve .
A Belgrád Budapest vasútvonal terveinek titkosítása persze nehogy ott jöjjön be a vírus :)
Két budai ingatlan a máriának
A liget projekt újra indítása......

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.04. 21:39:02

A narancstálibok aszonták az adóemelés ballib móccer. Akkor most mi van? A rothadó narancsosok ballibként viselkedne?

ursus artos 2020.04.04. 21:40:02

@math0: "2 hét teljes leállást például sok cég simán kibírt volna."
Szerinted.
ujszo.com/kozelet/a-munkaltatok-szerint-osszeomlashoz-vezetne-a-blackout

Barkalot 2020.04.04. 21:40:50

Orbánia kurvára szarul teljesít. Alig végeznek teszteket és hazudoznak össze-vissza.
A halottak számát is lehet kozmetikázni megjegyzem, nem csak a fertőzötteket. Meg is teszik itthon.

Hódara 2020.04.04. 21:41:10

@math0: Nem növeli a halottak számámát.Ezt ki mondta.Eredménye nincs.Az eredmény az ha kevesebb a halott és elöbb vége a járványnak.Akkor van értelme a sok tesztnek.De mint mondtam ez kontraproduktív és pontatlan is mivel az elején nem lehet kimutatni.
Amúgy a Németeknél mennyi volt a gyorsteszt.Ami semmit nem ért csak azt,hogy mivel papíron semmi bajuk szartak mindenre

John Nethem 2020.04.04. 21:42:30

És a cikk írójában az föl sem merült, hogy a 3 verziót vegyíteni kéne , optimalitásra kihegyezve ???

Idealista álmodozásokból már tele a padlás.
Főleg azokból az infantilis megoldásokból, hogy tömeges tesztelés kéne.

Ahhoz egyrészt az egész országot az adott pillanatba kéne zárni, amikor leveszik a teszteket tőlük, és mindaddig mindenkit abban az időpillanatba zárni, amíg el nem végzik a teszteket és mindenki meg nem kapja az eredményt. Aztán akik ott pozitívak lettek akkor azoktól újra mintát venni és KONTROLLellenőrzést végezni.
Ha az egész lakosságot letesztelnénk, és NAPI !!! mondom napi 50000 tesztet csinálnának meg, az is beletelne 200 NAPBA !!!! ha napi 500 000 , akkor is 20 napba !!!!
Ahhoz viszont 500 LABORATÓRIUM kellene, 24 órás műszakban adott személyzettel.

Egyébként fabatkát sem ér az egész, mivel ha Mari nénitől 18:00-kor leveszik a mintát, majd elemzik, aztán negatív, attól még Mari néni 19:00-kor simán megfertőződhet !!! és akkor mit higgyen a Mari néni ??? Lobogtathatja-e a negatív teszteredményét, miközben már régen tünetmentesen fertőzött, és vígan fertőzi tovább az embereket abban a hiszemben, hogy negatív ! hiszen a teszt kimutatta.....
Ezt nevezik hamis bizonyosságnak. Már számtalanszor el lett mondva HAMIS ILLÚZIÓBA RINGATJA a delikvenst, miközben ha negatív - de valójában pozitív- simán fertőz, TÜNETMENTESEN.
Tesztet azokon kell elvégezni, akiken megjelentek a tünetek.
A WHO is ezt mondja. "Tesztelni, tesztelni ,tesztelni MINDEN GYANÚS esetet."
NEM mindenkit, hanem a gyanús eseteket.

És bizony a jelenlegi magyar helyzet részben lefedi a nyájimmunitást is: hiszen a teljesen tünetmentes fertőzöttek simán terjesztik a vírust. Számukra sincs külön karantén , mert nincsenek külön intézkedések a számukra. (Minek is kellene, hiszen nagy valószínűséggel az immunrendszerük megbirkózik a kórral.)
De mivel ismert, hogy kik a veszélyeztetettek, ezért nyilván azokat el kell határolni mindenki mástól.

Hódara 2020.04.04. 21:45:34

@vajdasagi: Európában itt van a harmadik legtöbb egy főre jutó kórházi ágy,a legtöbb lélegeztetó gép.Jó szakemberek.Időben meghozott lépések.
Ha úgy lesz el fogom ismerni.Nem +/- 1-2 ember nél

Sir Galahad 2020.04.04. 21:45:44

Ha jól értem, a kormány stratégiája a 2. és a 3. ötvözete. Azaz: ellaposítani a görbét, majd miután az túl van a csúcsponton, lassanként engedni a korlátozásokból és közben a felbukkanó újabb esetek körül karantén, teszt. Jelenleg a görbe még nem érte el a csúcspontot, így nincs értelme sem a komolyabb tesztelésnek, sem a lazításnak (sőt, egyelőre, egészen a csúcsig inkább szigorítás várható). Ha kb ez a stratégia, érthető, hogy nem verik nagy dobra, hiszen ki fogadná szívesen?

0.5 bit 2020.04.04. 21:46:41

@math0: "régi cikk, azóta NAPI 100ezernél járnak az ugye már csak 100 nap, de addigra azt is megnövelik."

A száz nap még mindig két nagyságrenddel nagyobb mint kellene. A karantén 14 nap, ez alatt kellene lennie egy tesztelési ciklusnak. Vagyis még legalább 20x kellene a németeknek a kapacitásukat és mindezzel csak a magyar mintákat feldolgozni, már nem megoldhatatlan. Már csak a mintavételt és a hozzá tartozó logisztikát kellene megoldani.

ursus artos 2020.04.04. 21:48:21

@John Nethem: "És a cikk írójában az föl sem merült, hogy a 3 verziót vegyíteni kéne , optimalitásra kihegyezve ???"
Mindig a vegyes ("vegyített") megoldások a jók. Bármilyen rendszerben.

0.5 bit 2020.04.04. 21:50:23

@ember100: "Mond neked valamit hogy Dél-Korea ? 50 millió ember jééé tudták tesztelni őket."

50 millió embert nem tudtak letesztelni. Dél-Korea jelenleg 455,032 tesztnél tart. Ennek 21x kellene csak nálunk.

Forrás: www.worldometers.info/coronavirus/

white999 2020.04.04. 21:50:25

@Hódara: "Nem értem ez miben rontja a védekezést.Szerintem más országokban is döntenek a válsággal nem kapcsolatos dolgokról."

PL Ha önkormányzat feladata az idős ellátás ebben az időszakban, valamint a bedőlő cégek miatt kevesebb adóbevétellel számolhat egy önkormányzat, akkor nem forrást vonok el tőle hanem adok. Ha pedig nincs pénzem ennyire hogy az önkormányzatoktól el kell vennem akkor nem döntök pl Mászáros Lőrinc barátnak 20 milliárdról ebben az időszakban. Így már érthető a fontossági sorrend?

"Korea:A mai napig több az új megbetegedés mint itt.Az ő tesztelési arányuk nem kiugróan magas.Biztos vagy benne,hogy azért van?"

Sokkal nagyobb országról beszélsz ahova egy szektában 2000 nagysággal robbant be a vírus. Az alábbi cikkben pedig elolvashatod, hogy ők éppen egy kifelé tartó szakaszban vannak nem úgy mint mi és mivel ők tesztelnek a legtöbbet, ezért nem igazán tudom hova tenni a nem kiugróan magas megjegyzést. Valóban a marslakókhoz képest nem de ha földgolyót vesszük alapul és nem az eszkimókat akkor sokat tesztelnek.
index.hu/kulfold/2020/03/28/nemetorszag_koronavirus_del-koreai_pelda_jarvany_lassitas/

Vagy mert nagyon fegyelmezett nép.Tartották a korlátozásokat.Olyan technikai háttér van a betegség és a karanténban lévők követésére mint sehol.

Ez pontosan így van, helyesen látod. A teszt önmagában nem sokat ér oda kell fegyelmezettség és viszont.

De mondom.A mai napig vannak fertőzèsek pedig sokkal elöbb kezdődött

Ez is így van erről szólt a poszt. Kb akkor lehet kiirtani ha meglesz vakcina. Az addig követendő útról megy a diskurzus.

Hódara 2020.04.04. 21:55:32

@math0: 28 halott volt ennyi idő után Németországban

white999 2020.04.04. 21:58:27

@Hódara: Te idióta.A németek stratégiája annyira működik?A számok nem azt mutatják.Ne hivatkozz olyan országra példának ahol 82 ezer fertőzött van és 1300 halott

Mellé raknád a spanyol olasz angol és amerikai számokat a kedvemért azzal kiegészítve, hogy Európában németeknél jelent meg elsőként a vírus és semmiféle minta, felkészülési lehetőség nem volt előttük.

Matyika Ápolója 2020.04.04. 22:00:00

@math0: "hogy emberek halnak meg a köcsög Orbán miatt"

ahol meg nem Orbán van, ott meg kurva sok halott van, ez mitől van? ott is orbán miatt halnak meg százszor többen?

úristen matyika de hülye vagy. Mondjuk nem értem miért szólok, annyira gyönyörűen kontraproduktív a habzó szájú elmebetegséged, hogy öröm nézni :D

Ad Dio 2020.04.04. 22:00:26

A tesztelés mindenképpen hasznos, mert alapvető dolgokat sem tudunk még mindig a vírusról és ennek inkább politikai mintsem szakmai okai vannak.

Viszont ami igazán érdekes lenne, az az antianyag tesztelés: vagyis az a forma, ami nem a vírus jelenlétét, hanem az immunitást mutatja ki. Akinél ez megvan, az mentesülne minden karatén előírás alól. Ezt a tesztet akár fizetősen is bevállalnám, minden alkalmazottamnak, akár visszatérően is.

chrisred 2020.04.04. 22:02:01

@math0: Pont a tízszeres láthatatlan fertőzött mennyiség miatt nincs sok jelentősége, hogy a hivatalos számoknál milyen tendencia van. Talán többhetes határozott csökkenési tendencia mérvadó lenne. De egy-két napí alacsonyabb esetszámból semmilyen következtetés nem vonható le. És akkor még mindig ott lesz a kérdés, hogy mi történik a kijárási tilalom felllazítását követően.

white999 2020.04.04. 22:04:05

@Ad Dio: A mortalitási rátát becslések alapján1-2 % közé teszik. Hullaházak tele és parkolóházakba (Barcelona) meg az utcán (Ecuador) vannak a hullák. Akkor így jó már az elfojtás?

Hódara 2020.04.04. 22:05:56

@white999: Egy jó részük azért tesztel sokkal többet mert sokkal több a fertőzött meg a halott.Mivel a WHO azt mondja a gyanús eseteket kell tesztelni,abból meg sokkal több volt....
Érted.Nem tünetmentes embeteket tesztelnek.
Az,hogy oda jutottak az ottani kormányok hibája volt.Konkrétan a spanyol és francia elnököt börtönbe is zárnám

white999 2020.04.04. 22:08:12

@John Nethem: Hogy lehet az egyes verziót a hármassal vegyíteni? Ez komolyan érdekelne?

Ad Dio 2020.04.04. 22:10:25

@white999:

Francokat. Az a mortalitás, amit Te látsz (meg amit a sajtó előszeretettel tereget), az a regisztrált esetekre vetített halálozás (CRF). Ami minket érdekel, az a valós, megbetegedésekre vetített mortalitás (IFR). Az egyetlen olyan közösség, akit teljes egészében leteszteltek az esetszám lezárásáig, az a Diamond Princess utasai. A korosztályos korrekcióval a mortalitás maximum 2-5 ezrelékre adódik.

"Hullaházak tele és parkolóházakba (Barcelona) meg az utcán (Ecuador) vannak a hullák."

Ugye most viccelsz? A világon az első negyedévben meghalt 15.000.000 ember... és szerinted a 50.000 koronás miatt dugulnak be a hullaházak?... gondolkodjunk már...

Din Serpahis 2020.04.04. 22:12:32

Ezt a stratégia dolgot a sajtónak kellene feszegetnie, és ilyen kérdésekkel bombáznia az operatív törzset, de sajnos ők is hülyék ehhez.

white999 2020.04.04. 22:13:15

@Sir Galahad: Szerintem jól látod. Kb ezt akarhatják és nyilván ezt kinyilatkoztatni egyenlő a halálos ítélettel politikailag. Mondjuk ebben az országban nem mert soros. Ráadásul benne van a pakliban, ha nem kapják el amikor megszalad, akkor baj lesz nem kicsi.

Ad Dio 2020.04.04. 22:14:53

@white999:

Nem volt még időm utánaellenőrizni, de épp ma futottam bele a hírba, hogy a legtöbb nyugati országban CSÖKKENTEK a halálozási adatok, nem pedig nőttek (a szezonális influenza sem terjedt a karatén miatt, ami önmagában is több embert ölt volna meg mint a korona most, ráadásul a közti balesetek száma is leesett).

white999 2020.04.04. 22:15:55

@ursus artos: Tényleg érdekelne tőled is hogy az 1 és 3 hogyan vegyíthető és ha vegyítem akkor az miért nem 2.?

Hódara 2020.04.04. 22:17:14

@math0: Ez működhet ha az eredmények kiértékelése és annak megismétlésének ideje alatt senki nem mehet sehova.Mert akkor változik az eredmény.
Ja és persze a lakosság 100%-át le tudod tesztelni.
Különben semmi értelme.
Tök jó.Itt már nem lesz fertőzött.
De hogy ez ne változzon teljesen le kell zárni a határokat mindenki elött.Egészen addig amíg a járvány meg nem szűnik.A gazdaságnak akkor is vége.Sőt
Nehezen mrgoldható

white999 2020.04.04. 22:20:16

@Hódara: Nem a kontaktokat is tesztelik és Dél Koreában bárkit aki odakocsizik az állomáshoz.

0.5 bit 2020.04.04. 22:23:30

@math0: "Több dolgok vannak földön és égen, mintsem ti elmebeteg Fidióták álmodni vagytok képesek."

Jó, tételezzük fel, hogy működik ez a megoldás. Jön a nehezebb kérdés:

Hogyan veszel le 10 millió mintát szakszerűen egy-két nap alatt úgy, hogy maga a mintavétel ne terjessze a fertőzést?

Kb. 122 ezren dolgoznak az egészségügyben. Ha mindenki csak mintát vesz, akkor 82 fő jutna minden egyes dolgozóra. 8 órás munkaidővel számolva ez 5,8 perc jut egy emberre, feltéve ha mindenki aki él és mozog az egészségügyben ezzel foglalkozik.

Hódara 2020.04.04. 22:25:11

@white999: Európánál tartottunk.
Arról a fajta tesztről már a csehek is véleményt mondtak.Nem igazán pontos.De legalább mindenki nyugodt mert teszteltek

ursus artos 2020.04.04. 22:25:37

@white999: Szerintem: laposítás, oldás, figyelés, újra beavatkozás, oldás, figyelés...

Hódara 2020.04.04. 22:32:29

Gyanítom a fertőzés kezelése közben a legnagyobb hibát a baloldal követte el.Karácsony!Gondolom az is a kormány hibája lesz.Gyakorlatilag a döntésével az összes addigi intézkedést semmissé tette

John Nethem 2020.04.04. 22:32:34

@math0:

Csak azok a számok sajnos a valóságban soha nem olyanok !!!!

Íróasztal mellett qrva jól lehet számolni...

Ilyen alapon ugye akkor az is működik, hogy ha 1 nő 9 hónap alatt szül 1 gyereket, akkor 9 nő 1 hónap alatt szül......

jjoey 2020.04.04. 22:33:48

már választott, legalább 1 évig húzni, mert addig lehet rendeleti úton kormányozni, aztén kegyesen majd lemond vmi piszlicsáré dologról a király, a követői addig is szárolják.

spec, miért nem teszi fel senki a kérdést, hogy a többi országhoz képest miért nem támogatják a mnélküliség elkerülését, illetve a jobban teljesítő gazdaság miért fekszik ki nem egész 1 hónap cash kimaradás után.....,
de majd lesz különadó, fizessen a multi = fizet a nyugger mer te, mert hol vásárolsz, kisbolt, vagy tecsó? (súgok, utóbbi polcai voltak üresen 2 hete, szóval tecsóban vásárolsz, ergo, kifizeted a drága maszkot amit viktor vett felárért, de senki nem látta)

white999 2020.04.04. 22:37:32

@Ad Dio: www.portfolio.hu/gazdasag/20200404/szivettepo-latvany-ecuadorban-az-utcan-hevernek-a-koronavirusos-holttestek-424202

Portfolió nem a ludas matyi.
Nem velem kell vitatkozni a virulógusok becslése az 1-2%
Mielőtt félre értenék nem a magyar 4% és az olasz közel 10 -es a vetítési alap hanem hogy mennyi fertőzött lehet és annak mennyi %- Mivel rengeteg tünetmentes van ezért persze nehéz becsülni de influenza általunk ismert 0.1%-tól csak magasabb lehet, mert akkor ugye nincsennek temtelen halottak ecuadorban meg barcelonában. Azt is kikeresem vagy elhiszed?

efi 2020.04.04. 22:38:18

Miért nincs benne a 4.verzió? Mivel rengeteg a bizonytalansági tényező, abból kell kiindulni, ami szinte biztos. Tudjuk, hogy kik a veszélyeztetettek. Őket kell hermetikusan elzárni, vasszigorral! Semmi egész délelőtt vásárolgatás. A többieken meg át kell engedni! Hazugság, hogy összedőlne ez eü. A bent fekvőknek most is 80%-90%-a - illetve valamilyen módon mind - a veszélyeztetett körből kerül ki, ők nem lennének ott.
Az iskolákat pl mi a qrva életbe kellett bezárni? Az oktatást szétcseszték vele, az egyik szülő sok helyen emiatt nem tud elmenni a dolgozni, a másik meg úgyis hazahordja.
Senki ne mondja, hogy az normális "ellaposítás" felkiáltással, hogy nincs oktatás, nincs normális házi orvosi rendelés, nincsenek szakrendelések, félgőzzel megy a gazdaság, naponta ezrek veszítik el az állásukat. Aki 73 éves, mint itt fentebb valaki, az könnyen pampog, nyugdíj mindig lesz. Be kell zárkózni, aranyapám, a többieket meg hagyni élni és megadni a lehetőséget nekik, hogy nekik is legyen havi bevételük.
Ezt a kérdést kizárólag a nyájimmunitás elérése fogja megoldani, semmi más. És ez így is lesz.

John Nethem 2020.04.04. 22:38:46

@white999:

Már most is passzívan működik a nyájimmunitás. Ugyanis csak akkor nincs nyájimmunitas, ha az embereket, az összes állampolgárt hermetikusan elzárnák egymástól. Még a családok tagjait is, de szó szerint. Vagyis szó szerint értelmezve azt hogy egyáltalán nincs emberi kapcsolat, de tényleg szó szerint. Na , akkor tényleg nem lenne nyájimmunitas. De egyébként van.
Mindenhol.
Nyilván ennek a mértékébe tudnak beleavatkozni.

És mint mondtam, nálunk is van a passzív nyájimmunitás: hiszen engedik, hogy az egyébként egészséges emberek mozogjanak, pedig senki nem tudja, mennyien vannak köztük olyanok, akik fertőzöttek.
Nyilván, akin a tünetek jelentkeznek, az teszteltet, no de addig már ki tudja mennyi embert fertőzött meg....
A magyar módszer így a passzív nyájimmunitás, de kiiktatva belőle a veszélyeztetett korosztályt.
Illetve az otthonmaradási rendelkezések különösen vonatkoznak a más korosztályú de KRÓNIKUS betegségekben szenvedőkre.

white999 2020.04.04. 22:39:49

@ursus artos: EZ A 3-AS MIVEL VAKCINA HIÁNYÁBAN NEM LEHET KIIRTANI CSAK MINDIG ELFOJTANI.

John Nethem 2020.04.04. 22:40:10

@math0: én 30 éve az EÜ-ban dolgozom, szóval aki itt ugat és trollkodik az te vagy. És akárhányszor látlak, csak trollkodást látok tőled. Szóval nálam már kellően leírtad magadat te tahó.

John Nethem 2020.04.04. 22:41:28

@math0: Te qrva jól tudsz a laptop mellől ugatni, de ez qrvára nem számít.

white999 2020.04.04. 22:41:36

@Hódara: Most nem arról beszélünk hogy szar a teszt vagy sem hanem hOgy kell vagy sem. Dél Koreában szar vagy jó, ha csinálják?

Hódara 2020.04.04. 22:42:09

@jjoey: Hétfőn jelentik be.Addig nem bírod ki?

John Nethem 2020.04.04. 22:45:11

@math0:

"..Glattfelder és Török szerint a későbbiekben 14-30 naponta a teljes lakosság tesztelését meg kellene ismételni legalább fél éven át. Mint mondják, a gyakoriság függ a duplázódási rátától és a PCR-mérés pontosságától. .."

Hát persze okoskák !!!

Az ország egyik fele csak a tesztekre fog keresni, míg a másik fele tesztel !!

Agyament banda

John Nethem 2020.04.04. 22:46:07

@math0: Te qrva jól tudsz a laptop mellől ugatni, de ez qrvára nem számít.

John Nethem 2020.04.04. 22:47:01

@math0: Te qrva jól tudsz a laptop mellől ugatni, de ez qrvára nem számít.

John Nethem 2020.04.04. 22:48:21

@math0: Szerencse hogy nem olyan idiótákra és laptophuszárokra van bízva az ország mint amilyen te vagy , aki még egy értelmes megoldást nem volt képes fölmutatni.

Hódara 2020.04.04. 22:48:47

@efi: Én is ezen az állásponton voltam.De a tények mást mutatnak.Az öregek otthona el volt zárva és mégis.Elég egy hiba.
Az iskola bezárást pont a szülők és a baloldal kényszerítette ki.Az akkor még korai volt

John Nethem 2020.04.04. 22:49:19

@math0: Tégedet idézve : Te qrva jól tudsz a laptop mellől ugatni, de ez qrvára nem számít.

nemecsekerno_007 2020.04.04. 22:50:24

@math0: Ami sárga és hápog az valószínűleg kacsa :)

white999 2020.04.04. 22:51:11

@John Nethem: Amit mondasz abban van logika és akár működhet is. Ez a 2 verziónak a szerencsés változatára játszik. Már csak annak kell működni, hogy ne tudja valaki elkapni még egyszer Amire már voltak vizsgálatok ami szerint talán 1-3 évig nyújt védettséget kinél így kinél úgy. Az az igazság hogy kurvára sötétben tapogat mindenki mert nem tipikusan viselkedik sem már korona sem influenza vírussal összevetve. Végső megoldás megint csak a vakcina lenne ebben az esetben is mert akkor 2-3 évente kezdődik elejétől az egész, nyájimmunitás ide nyájimmunitás oda.

Hódara 2020.04.04. 22:52:00

Még egy apróság.Korea.Ott aki karanténba került nyomkövetőt kapott.Nem tudott tovább fertőzni.
Európában az nem liberális megoldás.
Itt aki karanténban van az ment kávézóba,vásárolni,buszozni....
Na így fékezd meg..Már csak ez hatalmas különbség

John Nethem 2020.04.04. 22:52:08

@math0: Szóval akkor a gumiszobából írsz ??? Megértünk és szívből kívánunk lassú, szenvedésmentes gyógyulást.

Sir Galahad 2020.04.04. 22:55:18

@efi: Teljesen logikus, de nem fog menni. Az öregek fellázadnának, az öregek ellenében pedig nem lehet politizálni, mert minden választást ők döntenek el a számarányukból következően.

John Nethem 2020.04.04. 22:58:05

@white999: Alapvetően minden vírus ugyanúgy viselkedik, csak a szervi célpontja, korosztálya tud más lenni, illetve a járványsági foka = terjedési sebessége (fertőzési mutatója R0 = 2,3-3) . Ez bizony 2-2,3 szorosa a sima influenzáéhoz képest ( Influenza R0 = 1,3) . Magyarán TÚL gyorsan terjedő vírusról van szó. A másik problémája hogy olyan létfontosságú szervet támad meg közvetlenül ---> tüdő, ami megakadályozására nincs semmiféle eszköz. Egyértelműen a beteg immunitására van bízva a dolog.

John Nethem 2020.04.04. 22:59:13

@math0: Szóval akkor a gumiszobából írsz ??? Megértünk és szívből kívánunk lassú, szenvedésmentes gyógyulást.
Tégedet idézve : Te qrva jól tudsz a laptop mellől ugatni, de ez qrvára nem számít.

Hódara 2020.04.04. 23:03:02

@white999: Nem szar de nem vezet olyan eredményre mint gondoljátok.
Vagyis kell mellé sok más intézkedés ami európában megoldhatatlan.
Ja és persze olyan lakosság ami európában nincs.
Akkor még ott a technika háttér.A SARS vírusnál szerzett tapasztalat.Minden védőfelszerelés adott volt.Teszt is.
Kevés határos ország.
Szóval lehet csak a tesztre fogni.Szerintem össze se lehet hasonlítani.
Ők nem a világ másik végéből kapták a védekezésre szolgáló eszközöket.Itt az elején lassìtani se lehetett mert nem volt semmi.
Az eu azt mondta semmi gond.Nem veszélyes

Hódara 2020.04.04. 23:05:04

@math0: Ha az lenne már nem élnél.
Ha ismernélek akkor is szarul járnál.Nem kell hozzá diktatúra. Pfff :)

John Nethem 2020.04.04. 23:07:29

@white999: Gyakorlatilag így működik a legtöbb országban, csak ugye országonként eltérőek a vírus megjelenésének és berobbanásának időpontjai, másrészről eltérőek voltak a meghozott intézkedések és sokhelyen késlekedően hozták meg őket. Mivel SEMMIFÉLE gyógyszer, vakcina még nincsen, ellen máshogy nem lehet föllépni mint a fertőzési görbét a lehető legalacsonyabban tartani, hogy a BETEGEKET el lehessen látni az EÜ szintjén. Japán, Németország és Ausztria után Magyaroszágon van a legtöbb kórházi ágy, illetve az (100 ezer lakosra számolt) INTENZÍV ágyak száma alapján a 8. helyen állunk a világban. Az utógondozós ágyak tekintetében pedig a 2. helyen.

John Nethem 2020.04.04. 23:09:34

@math0: Látom, futottál megint egy kört a gumiszobádban.

John Nethem 2020.04.04. 23:12:06

@math0: Ha te tudnád, honnan kell szakszerűen levenni a mintát, akkor kívánom neked, hogy a gumiszobádban óránként tegyék meg veled !!!! A nap 24 órájában !!!!

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154356162&t=9243202

John Nethem 2020.04.04. 23:13:53

@math0: Látom, futottál megint egy kört a gumiszobádban.

nemecsekerno_007 2020.04.04. 23:15:08

@math0: A kormány dönt, tök mindegy, hogy szerinted mit kéne csinálni, neked nem osztottak lapot. A hatásköröd addig terjed ameddig a tulajdonod.

0.5 bit 2020.04.04. 23:15:35

@math0: "hát, ha egy ápolónő ennyi idő alatt vesz le egy nyálmintát"

Az a legkevésbé se zavarjon a hülyézés közben, hogy nem nyálmintát kell venni hozzá.

ember100 2020.04.04. 23:16:31

@0.5 bit:
Helló !

Tudod mit nagyvonalú leszek :)
Kérdés Hogy aránylik a 50M : 10M =450.000: 90.000 (18.000 teszt nálunk )
Na akkor hogy állunk azzal a fránya matematikával :)
Ja és még mindig nem értem miért kellett titkosítani a Budapest-Belgrád vasút terveit :(

Hódara 2020.04.04. 23:18:13

@math0: Ebből amúgy látszik melyik a jobb.Inkább "Orbáni diktatúr" mint libárális európa.Inkább élek itt mint olyan országban ahol ha valaki meleg az természetes,sőt jobban támogatjuk mint a családokat.Egy bevándorló bűnözőnek több joga van mint aki évek óta itt lakik és adót fizet.Az európa parlamentben pedofilok is ülnek.De nem baj mert liberális.
Az,hogy a svédeknél olyan ember hoz a járvánnyal kapcsolatos döntéseket akinek egy éves hegesztő papírja va...
Sorolhatnám.
Szóval inkább ez a "diktatúra".
Neked meg ha nem tetszik szar ügy.Egy darabig még ők lesznek.
De nem baj,ahogy Flető mondta "el lehet menni"

John Nethem 2020.04.04. 23:19:15

@0.5 bit: Ő csak köpködni képes...... Olyan csúszós lehet már a gumifala, hogy a nyáladzó kutya is elförmed.....

John Nethem 2020.04.04. 23:24:21

@math0: Te nagyon hülye idióta gumiszobás tahó !!!

Az ORR BELSŐ GARAT-oldaláról !

ÍGY VESZIK a mintát : forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154356162&t=9243202

John Nethem 2020.04.04. 23:25:27

@John Nethem: Torokból azért nem szokás venni, mert ahhoz nem szabadna semmit enni előtte vagy 2 órával.

Hódara 2020.04.04. 23:25:30

@ember100: Nyílván van olyan része ami nem nyílvános.
De ezeket az ellenzék is látja.
Nem károgtak.
Az eu is ellenörzi.
Nyílván nem szerncsés mert ìgy az ok is titkos.Bele lehet magyarázni akármit.
Perszezen a szinten senki nem szent.Nyílván van aki jól jár.Gyanítom Kína akarja így

John Nethem 2020.04.04. 23:26:27

@math0: meg főleg az olyan gumiszobás gumipelenkás tahók mint te.

Hódara 2020.04.04. 23:27:41

@math0: Melyik része hazugság?Nyílván tudod cáfolni

0.5 bit 2020.04.04. 23:33:35

@math0: "az elsőt mondjuk lehetne nagyon gyorsan csinálni, hogy nagyon sok beteg karanténba kerüljön, utána pár nap múlva egy ellenőrzést, és utána viszonylag lassan kellene folyamatosan tesztelni az országot úgy, hogy mondjuk 14 naponta mindenki sor kerüljön."

A tömeges tesztelés lényege épp az, hogy nem a betegeket, hanem a tünetmeteseket keresi a teljes népességben.

Olyan mintha úgy akarnál vadászni, hogy az erdő minden egyes pontját megnézed van-e ott vad.

Ezzel szemben ezt úgy hatékony, ha a vad nyomát követed.

A nyom itt a betegek.

Amikor megbetegszik valaki, akkor a környezetében ott lesz aki megfertőzte. Ha utána jársz minden beteg kapcsolatainak, akkor rajta keresztül megtalálod a fertőzöttet. Az ő kapcsolatait felderítve meg a többit.

Mint egy bűnesetnél. A nyomok elvezetnek az egyik elkövetőhöz, akin keresztül találod meg a többit. Nem úgy nyomoznak, hogy a teljes lakosságot kikérdezik a rendőrök hetente, hogy merre ját és mit csinált.

John Nethem 2020.04.04. 23:36:48

@math0: Vagyis okostojás gumiszobás tahókám ENGEM igazoltál.

0.5 bit 2020.04.04. 23:42:54

@math0: "érted, kis 4 elemis, selejt Fidióta paraszt?!"

Az cseppet se zavarjon parasztozás közben, hogy az emberek orrában nem sok nyál van.

John Nethem 2020.04.04. 23:43:03

@math0: A PCR csak a GARATból vett mintavétellel lesz biztonságos és eredményes, a legnagyobb hatékonyságú. Azt pedig a jelzett módon veszik le. Ezért kell a hosszú pálca.
ma7.sk/hethatar/magyarorszagi-oktatofilm-a-mintavetel-modjarol

John Nethem 2020.04.04. 23:43:54

@math0: Köpetből csak neked vesznek. naponta többször is.

Köpetből NEM lehet PCR vizsgálatot végezni.

sóhegy049 2020.04.04. 23:45:59

Melyik mintát követné?
Mivel nincs pénz tesztre, így rájátszik a nyájimmunításra, de egyúttal kijátssza annyira az esetek ellaposítását, hogy a kórházak is elbírják alapjáraton látni a bekerülteket. A gazdaság alapjáraton tartása végett pedig keményebb korlátozásokat nem tud bevezetni.

citrix 2020.04.04. 23:52:34

A fizessenek a multi áruházak, a bankok az azt jelenti: Te magad (a lakosság) fizet. Ugye azt senki se gondolja hogy a bolt, a bank nem emeli meg a szolgáltatásainak árát mert jófej? Dehogynem. A súlyadó elvonása a tanácsoktól/önkormányzatoktól (hol melyik regnál éppen) az egyetlen jelentős bevételi forrás elvonása a legtöbb helyen. Ha van egyáltalán más forrás. Vagyis az önkorik kénytelenek lesznek kivetni az ingatlanadót vagy a súlyaó 2-t mert különben bedőlnek. Ezt is a lakosság fizeti. Akkor amikor a maradj otthon jegyében nagyjából minden bezárt és nulla vagy alig bevétellel tengődik. Biztos lesz miből tejelni ilyen felállásban. Ugyanakkor egy szóval se hallani a sportberuházások, látványberuházások és kínai vasút leállításáról. A Mészáros Lölők különadójáról se szólt a Führer egy mukkot se. Hogy is van ez?!

sóhegy049 2020.04.05. 00:00:55

@citrix:
De lesz Ligetgenyó
- belgrádi semmiresekell vasútvonal 10 évre titkosítva
- faszságokra kiszórt pénzek (Moldove, Románia,...)
- Lőrinc jóllakott már
- épül az atlétikai genyó tovább, de minek...
- soroljam...

John Nethem 2020.04.05. 00:01:14

@math0: gumiszobás tahóka !

Itt van a szakszerű mintavétel módja:

John Nethem 2020.04.05. 00:02:04

@math0: gumiszobás tahóka !

Itt van a szakszerű mintavétel módja:
www.youtube.com/watch?v=syXd7kgLSN8

John Nethem 2020.04.05. 00:05:24

@math0: mi a jó édes kurva anyádat akar ez igazolni?!

kvp 2020.04.05. 00:05:36

Ha jol latom akkor egyreszt Magyarorszag most addig probalja lapositani a gorbet, amig meg nem lesz vagy egy gyogyszer vagy egy oltas, lehetoleg mindketto. Elfojtani nem tudjuk, mert az emberek egy jo resze nem tartja be a kijarasi korlatozasokat. Egyebkent ezt ismetelgetik kb. naponta.

A masik a teszteles. Ha lesz megfelelo mennyisegu hasznalhato teszt akkor erdemes nekiallni, ezzel fu alatt probalkoznak, egyelore kevesebb sikerrel. A csoportos teszteleshez nincs meg a kello infrastruktura, de ha sikerul osszehozni, akkor valoszinuleg megprobaljak. Kerdes hogy a teszteles idejere (kb. 1-2 het) be lehet-e vezetni teljes kijarasi tilalmat es mit kezdunk utanna a tobbi kornyezo orszaggal?

Hosszu tavon az oltas az amiben remenykedik mindenki, mert mas modon nem igazan lehet kezelni a koronavirusokat, ugyanis tul gyorsan mutalodnak. Ez nem uj, az europai sima megfazas is egy regebbi koronavirus legyengult valtozata, mig a mostani jarvany a 2003-as kinai sars egyik uj mutaciojanak tunik. Es kozben csak seattle-ben talaltak 5 fele mutaciot. A rendszeres eves oltas lenne jelenlegi legjobb a megoldas, mint az evente visszatero influenzak eseten. Azokat se tudta senki meg elfojtani, foleg nem tesztelessel, pedig lehetne probalkozni, mert teszt van azokhoz is.

A koreai modszer az ellapositas es a teszteleses elfojtas kombinacioja, de igazabol ok is csak idot huznak es kozben az oltasra varnak, mert hagyomanyos gyogyszer erre nem nagyon lesz, csak max. tunet csokkento.

John Nethem 2020.04.05. 00:06:16

@math0: Mehetsz szopóágra gumiszobás tahóka !!

John Nethem 2020.04.05. 00:08:29

@kvp:

Lejátszható a jobboldalon a vírusterjedés és RNS mutálódás területi eloszlása:

nextstrain.org/ncov

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2020.04.05. 00:08:48

"Mit választ Magyarország?"

A legjobb strategia az lenne, ha kivegeznek az osszes mocskos hazaarulo lipsit. Most a koronavirus idejen fol sem tunne senkinek, nyugodtan lehetne mondani, hogy a kegyetlen jarvany vegzett veluk.

Hódara 2020.04.05. 00:10:36

Svédeknél ki irányítja az orvosokat,hogy a no-go zónákban ne kelljen tartani a kijárási tilalmat,arról nem is beszélve,hogy itt mi lenne ha mi lövöldöznénk rendőrre.A pedofília vagyis inkább a ferde hajlam elég egyértelmű és ő kritizálja az országot.De ezeket a köröket lefutottuk amikor itt kerítést építettek.Most meg ezért fizetnek a görögöknek.
Álszent képmutató banda.A vírussal kapcsolatos teljesítményükre most ki se térek.Szóval ez a liberális világ rohadtúl nem is működik.Egy szintig van létjogosúlsága(Német) de a többitől hányni tudnék.Na meg persze tőled is.
Mondjuk ez más dolog.Lehet nem ártana valami pina mert már nyomja az agyad.Bár a stílust meg a frusztráltságot elnézve vagy nem állnak veled szóba vagy nem működik.Gyanítom mindkettő.
Egy élmény volt. :)

John Nethem 2020.04.05. 00:13:02

@math0: Mehetsz szopóágra gumiszobás tahóka !! mi a jó édes kurva anyádat akar ez igazolni?!

Exploiter 2020.04.05. 00:14:51

A cikk így igaz, nem értem, hogy ez miért nem téma, már hetek óta világos ez a probléma.
Stratégia nélkül nincs értelme semminek.
Egyébként viszont lehet, hogy nem is kell.
Úgy látom, hogy kb mindegy, melyik ország milyen stratégiát követ (az ázsiaiakon kívül) a végeredmény mindenhol az, hogy kicsúszik az irányítás a kezek közül és mindenki csak késleltetni tudja a dolgokat, elkerülni nem - a késleltetés meg bónuszként hatalmas károkat is okoz.

Szóval vagy van a kormánynak egy jó stratégiája és akkor örülünk. Nem hinném.

Vagy van egy nem létező, vagy szar stratégiája, de mindegy, mert úgyse fog működni, tehát hamarabb vége lesz a dolognak így is, úgy is.

Mindentől függetlenül kurvára sérelmezem a tanácstalan titkolózást.

John Nethem 2020.04.05. 00:15:08

@math0: Te baromarcú ! Megint engem igazoltál a hozott cikkeiddel.
Ha már idecitálod őket, legalább olvasd is el !

John Nethem 2020.04.05. 00:16:26

@math0: TE gumiszobás tahóka ! Megint engem igazoltál a citált cikkekkel !
Ha már idehozod őket, legalább illene is elolvasnod !

HabonyArpi 2020.04.05. 00:39:03

"A rosszabbik eset, hogy nem értik, nem látják a tömeges tesztelés értelmét és kikerülhetetlen szükségszerűségét "

Egy ujabb libbant "járványügyi szakértő", aki azt hiszi, hogy azért mert elvégezte Soros György antifa kiképező programját, már mindjárt nobeldijas virus kutatová is vált.

sóhegy049 2020.04.05. 00:44:00

@HabonyArpi: Megjött a másik nemzethy géniusz.

élhetetlen 2020.04.05. 00:48:40

@Ad Dio: Ez komoly? Én úgy gondolom, hogy aki már immunis (?), az legfeljebb nem betegszik meg újra (?), de ettől még hazaviheti a vírust, ha megfogott valamit, amit egy fertőzött megfogott, mondjuk leprüszkölt kézzel. Nem így látod?

enrikokaruszo 2020.04.05. 01:02:04

Tök életszerű 9 és félmillió embert így fotelból átszortírozni x naponként
aki ilyesmiket ír, rég elvesztette a kapcsolatát a valósággal

élhetetlen 2020.04.05. 01:04:06

@0.5 bit: Nem 10 millió embert kéne tesztelni, csak a kötelezően kijárókat, eü-s, bolti eladó, stb. Nem kell tesztelni az otthon levő gyerekeket, öregeket, home office-ban dolgozókat, sőt a tanyán élőket sem, ha nem járnak ki, mert otthon sütik a kenyeret, tejet meg ad a tehén. Lehet, hogy tudsz osztani, de minek, ha gondolkodni nem tudsz.

élhetetlen 2020.04.05. 01:25:54

@efi: “Őket kell hermetikusan elzárni, vasszigorral!“. Így van, és aki egyedül él, az dögöljön éhen. Tudod, ha ehhez hozzájönne, hogy a katonák nem az utcán flangálnának, vagy cégeknél csinálnának semmit, hanem beosztanák őket a nagyobb áruházakhoz kiszállítónak, az már valami lenne. Ha nincs helyismeret, van GPS, és ha boltban nincs elég személyzet, hogy összeállítsa a kiszállítandót, akkor bármelyik katona képes lenne arra, ha egyszer körbevezetik a boltban, hogy ha kap egy listát, akkor megtalálja a kért tejet, kenyeret, vagy darált húst. Sőt, ha nincs az a kenyér, még azt is kitalálhatja, hogy melyik jó helyettesítő terméknek. Eddig nem jutottál el ugye? Csak a vasszigorig. Gratulálok!

enrikokaruszo 2020.04.05. 01:37:28

@élhetetlen: mikor láttál utoljára tanyát, vagy falut?
Manapság sehol sem termelik meg az emberek az élelmüket, mindenki boltban szerzi...ha pedig csak a bolti eladók járnak ki, ki termeli meg az élelmet? Mitől működik az elektromos hálózat, a vízszolgáltatás, a net, a buszok, mitől van közbiztonság, és a többi...nem lehet hónapokig ezt fenntartani...lassítás, az belefér

élhetetlen 2020.04.05. 01:37:28

@Sir Galahad: “Teljesen logikus”. Nem ismétlem magam, esetleg nézd meg amit Efi-nek írtam. élhetetlen 2020.04.05. 01:25:54

illaim 2020.04.05. 01:55:04

Igazán nem is értem, hogy miért maradt ki a felsorolásból a fidess napi gyakorlata, a kézrátét! A tapasztalatok alapján a legbiztosabb módszer! Amire eddig a fidess rátette a kezét, az vagy eltűnt, vagy szarrá ment! LOL

élhetetlen 2020.04.05. 02:00:44

@enrikokaruszo: Mi van? Az stb. rövidítést nem érted? Csak azt írtam, hogy nem 10 milió embert kéne tesztelni. És, ha már ezzel jössz, két családot is ismerek, akik csak a lakásuk, és a tanya között közlekednek autóval, őket sem kell szűrni, mert nincsenek veszélynek kitéve. Ott elég, ha a bolti eladó nem fertőző, ha bemegy két kiló lisztért. Bonyolult?

0.5 bit 2020.04.05. 02:15:12

@élhetetlen: "Nem 10 millió embert kéne tesztelni, csak a kötelezően kijárókat, eü-s, bolti eladó, stb. Nem kell tesztelni az otthon levő gyerekeket, öregeket, home office-ban dolgozókat, sőt a tanyán élőket sem, ha nem járnak ki, mert otthon sütik a kenyeret, tejet meg ad a tehén. Lehet, hogy tudsz osztani, de minek, ha gondolkodni nem tudsz."

Nem csak gondolkodás, de az értő olvasás is megy nekem:

"Ez a megoldás azt javasolja, hogy rendkívül szigorú intézkedésekkel ÉS kiterjedt tömeges teszteléssel minden ország állítsa meg a vírus exponenciális terjedését, majd érje el, hogy a napi új betegszám minimálisra vagy nullára csökkenjen.
Amennyiben ezt elérte, kis lépésekben enyhítsen a korlátozó intézkedéseken, TARTSA MEG A TÖMEGES TESZTELÉST, és indítsa újra a gazdaságát."

Csak a kötelezően kijárókkal újra lehet indítani a gazdaságot?

Épp arról szól ez a bejegyzés, hogy a 3. megoldásnál a gazdaságot minél hamarabb újra indítanák ami viszont azzal jár, hogy a nagy többségnek otthonából vissza kell térnie a munkahelyére. Minél többen térnek vissza annál jobban növekszik az általad kötelezően kijárók köre. Lehet, hogy ez nem 10 csak 4 vagy 3 millió fő, de ettől nem lesz sokkal kisebb a megoldandó feladat.

élhetetlen 2020.04.05. 02:22:53

@nemecsekerno_007: “A kormány dönt, tök mindegy, hogy szerinted mit kéne csinálni, neked nem osztottak lapot.”Lehet, hogy nincs megtakarításod bankban, ezért beszélsz ilyen könnyen, de, ha van, és a kormány úgy dönt, hogy az összes betétre igényt tart, és lenyúlja, akkor te tapsolsz, mert mit aptyuk tész, mindig jó az. Vagy az infláció szabadul el úgy, hogy a megtakarításodból legfeljebb wc papírt vehetsz, ha van. (Ezek csak elrettentő ötletek). Ehhez senkinek semmi köze, ez a kormány dolga! Ilyen agyalágyulttal ritkán találkozom, mint te vagy.

élhetetlen 2020.04.05. 02:48:49

@0.5 bit: Te tényleg félbites vagy. Ha egy bolti kasszás fertőzött, és adja ki pin kód nyomásra több száz embernek ugyanazt a terminált, akkor azt a kört egyszerűbb felderíteni, mint a mozgó embereket tesztelni? Mert a kasszás, ha megbetegedett is, már előtte fertőzhetett, ha nem betegedett meg, csak szórta a vírust, akkor nyomozással szeded össze az összes vásárlót, aki megkaphatta? “Mint egy bűnesetnél”? Jól vagy?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 02:54:48

@torró: spanyol nátha, ebola, sars, mers... tényleg nem volt még hasonló sem...a sima szezonális influenzába a UK-ban 24 ezren haltak meg a 2013-14-es szezonban...
Valahol Math,-nak igaza van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 03:15:37

@math0: @John Nethem: @0.5 bit:

Math-nak igaza van.
A tesztek 10-30 perc alatt kivitelezhetőek, nyálból(köpet), váladékból (nyálkahártya kenet) , vérből.
Nem, nem szükséges labor.

Using serum, plasma or whole blood samples, Biolidics’ rapid test kit can detect COVID-19 with an accuracy of more than 95% in ten minutes.

The rapid test kit is easy to use and can enable more effective and efficient decentralized screening among suspected patients. For instance, it can be deployed for the screening of suspected patients in scenarios like border entry points or potential COVID-19 clusters.

"

0.5 bit 2020.04.05. 03:39:03

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A tesztek 10-30 perc alatt kivitelezhetőek, nyálból(köpet), váladékból (nyálkahártya kenet) , vérből. Nem, nem szükséges labor."

Igen, van a laboratóriumi teszt, ami a vírus jelenlétét mutatja ki és van a gyors teszt ami fertőzés után az immunrendszer által termelt antianyagra érzékeny.

Szűrésre a gyors tesztek nem jók, mert csak jóval később (több nappal vagy akár egy héttel) adnak pozitív eredményt. Statisztikára viszont kiválóan alkalmasak, mert több hónap után is meg lehet állapítani, hogy meg volt-e fertőzve az illető.

0.5 bit 2020.04.05. 03:45:21

@élhetetlen: "Ha egy bolti kasszás fertőzött, és adja ki pin kód nyomásra több száz embernek ugyanazt a terminált, akkor azt a kört egyszerűbb felderíteni, mint a mozgó embereket tesztelni?"

Értem, csak az a baj, hogy "kasszásból" van több százezer, betegből meg még nincs ezer sem.

Teljesen más, ha a szűkebb családnak barkácsolsz öt maszkot, mintha naponta kellene félmilliót készíteni.

élhetetlen 2020.04.05. 03:46:09

@0.5 bit: Erre válaszoltam: 0.5 bit2020.04.04. 23:33:35 , ahol a vad követésével jöttél. Csak a betegek kontaktjait kell követni, a meg nem betegedett vírushordozók menjenek csak szabadon, nem kell tesztelni őket. Kb. ezt írtad. De, ha már eltértél ettől a kommentedtől, elképzelhetőnek tartom, hogy, ha a kijárókat szűrik, és a fertőzöttek mennek karanténba, akkor a most karanténban levő nem fertőzöttek visszamehetnének dolgozni. És én nem tudom, hány millió a kijáró dolgozó, elfogadom a számaidat, de a 3-4 millió is kevesebb, mint a tíz, és csak ezt írtam, hogy nem tíz milliót kéne tesztelni, csak elvesztetted a fonalat. De örülök, hogy elégedett vagy magaddal, nem csak gondolkodás, de az értő olvasás is megy neked.

élhetetlen 2020.04.05. 04:01:50

@0.5 bit: Most mit mondtál? Tényleg nem érted, hogy nincs különbség a beteg, és a tünetmentesen fertőző között a vírus terjesztésében? Na, hagyjál! Magánvélemény, ha baj van, akkor arra kell költeni, hogy gyártsanak félmillió maszkot, és ne a magán szállodák felújítására, aminek a haszna majd a tulajé lesz. Ha nem érted, hát nem. Nekem mindegy.

Larrikin 2020.04.05. 06:25:46

@0.5 bit: "és van a gyors teszt ami fertőzés után az immunrendszer által termelt antianyagra érzékeny" - tévedés, van már olyan gyorsteszt, ami a vírusra reagál.

n3spr3ss0 2020.04.05. 06:30:01

@Épüljön STADION a CEU helyére..: Ezt már próbáltátok, buktátok, Nürnberg lett a vége, csak keveset akasztottak közületek.

Larrikin 2020.04.05. 06:35:20

Amúgy jó poszt, igaz, kommentben kb. egy hónapja írtam meg ugyanezeket az opciókat. Sajnos akkor még mindenki úgy gondolta, hogy én nem értem...

Larrikin 2020.04.05. 06:38:47

@élhetetlen: "Ha egy bolti kasszás fertőzött, és adja ki pin kód nyomásra több száz embernek ugyanazt a terminált"
Matematikailag nem 0 az esélye, hogy így fertőződjön meg valaki. De majdnem.

Larrikin 2020.04.05. 06:48:06

@0.5 bit: "Épp arról szól ez a bejegyzés, hogy a 3. megoldásnál a gazdaságot minél hamarabb újra indítanák ami viszont azzal jár, hogy a nagy"
A járvány ismételt elszabadulásának kockáztatása nélkül az újraindítás csak részleges lehet, pl. a turizmus, vendéglátás, tömegrendezvények kora nem tér egyhamar vissza. Ebben az esetben is garantált a jelentős gazdasági visszaesés, de nem mindegy, mekkora.

DFK 2020.04.05. 06:58:41

@math0: ez egy szar módszer lenne. 64-szeres fals pozitív eredménnyel. Vagy sok mérési körrel megtalálod az 1 pozitívat a 64-ből, vagy plusz 63 embert raksz karanténba feleslegesen. Ráadásul pontatlanítaná a fertőzöttségi adatokat.

sóhegy049 2020.04.05. 07:21:12

Sikerült jól "ellapítani a görbét" és tesztek nélkül "csak" további 55 eset van?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 07:27:17

A ballib megmondóemberek, Brüsszel és Soros már hisztériésan üvöltenek, szóval jónak tűnik a kormány által választott út.

Ami rossz Soroséknak, az szinte mindig jó az embereknek, ez biztos mérce.

0.5 bit 2020.04.05. 07:27:18

@élhetetlen: " Csak a betegek kontaktjait kell követni, a meg nem betegedett vírushordozók menjenek csak szabadon, nem kell tesztelni őket. Kb. ezt írtad."

Nem ezt írtam. A kérdés az volt, hogyan találjuk meg a meg nem betegedett vírushordozókat:

a, az első megbetegített fedi fel, az ö kontaktjai között lesz
b, kezdjük a teljes lakosságot tesztelni

Ahogy nincs elég orvos és intenzív ágy több ezer betegre, úgy nincs elég orvos és labor több millió tesztre.

A nem megbetegedett fertözőttek megtalálásáról írtam.

0.5 bit 2020.04.05. 07:31:25

@Larrikin: " tévedés, van már olyan gyorsteszt, ami a vírusra reagál."

A vírusra reagáló tesztek a vírus genomjának felszaporításával működnek. Ez időigényes. Ami gyors teszt, az nem vírusra reagál:

Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Az ügyfelek ebből kettőt választhatnak.

röf 2020.04.05. 07:41:50

Milyen szerencsétlen és embertpróbáló blogger-kenyérkereset a kormány permanens fikázása... szóval amit most a vírus ellen teszünk, az elavult, haszontalan módszer.
Értem. (bár lehetne ezer halottunk is...)
Idézem az Index címet:
"Repülőgépszörnnyel hoztak védőeszközöket Magyarországra"
Ebben minden benne van, mi az Index lényege.
Ezeket tényleg be kéne tiltani... így is ugatnak Brüsszelből, meg úgy is ugatnának Brüsszelből, kit érdekel.

serantnemo 2020.04.05. 07:47:21

A cikk írója a megnemértett zsenik népes csapat tagja. Magyarul Kibic. Vagy ki tudja kicsoda? Nagyon ért bármihez gondolom, hálas vagyok hogy most nekem ossza az észt.

Ad Dio 2020.04.05. 07:50:57

@Amenadiel:

Antianyag :-))) az antitest meg az ellenanag szép találkozást csinált a kissé fáradt fejemben.

Természetesen igazad van: az influenzával összevetve minden bizonnyal rosszabbak lesznek a statisztikák. Amit leírtam, az viszont gy és abban a formában TÉNY nem vélemény.

Az antitestes tesztel kapcsolatban is igazad van, de a fertőzőképesség a tünetek elmúlásával radikálisan lecsökken. Ráadásul ha 1. kimutatható az antitest a vérben, 2. a tünetek elmlása után eltelt x nap (orvosi feladat kiszámolni hogy x mennyi), már biztonságosan állítható, hogy az illető emberek közé mehet, nem fertőz és nem fertőződik.

sóhegy049 2020.04.05. 07:52:49

@röf:
"(bár lehetne ezer halottunk is...)"honnan tudod mennyi van?
"Ezeket tényleg be kéne tiltani..." Be baszdmeg és átvanni Duarte módszerét!
Tipikus nemzethy barom...

röf 2020.04.05. 08:01:14

@sóhegy049:
Mert szerinted hányan haltak meg eddig a vírus miatt?
Az Indexet az igazi fóbiás majmoknak írják, és úgy látszik, van rá kereslet.
Ennél még az ATV is korrektebb.

Ad Dio 2020.04.05. 08:02:53

@white999:

Azért a portfolio ehhez képest mégis Ludas Matyi...

A regisztrált esetekre eső halálozási arány (CFR) általában nem szokott nagyon messze lenni a teljes fertőzöttekre vetítettől. Nem úgy most: a tünetek nagyon sokszor egyáltalán nem jelentkeznek, ha jelentkeznek is, összekeverhetőek az influenzával, ráadásul tesztelni csak a nagyon tipikus, súlyos tünetekkel rendelkezőeket teszteljük. Ebből kifolyólag szinte biztos, hogy van egy nagyságrend a felderített és felderítetlen esetek közt.

By Jan. 31 2020, China had reported a total of 11,821 cases of COVID-19 and 259 deaths; that’s about a 2% case fatality rate. Two weeks later, the tally had risen to more than 50,000 cases and 1,524 deaths, corresponding to about 3% case fatality (the rise in the case fatality is expected as deaths always get counted later than cases). For an easily transmissible disease, a 2% or 3% fatality rate is extremely dangerous.

However, case fatality rates are computed using the officially reported numbers of 11,821 cases or 50,000 cases, which only include individuals who (a) experience symptoms; (b) decide that their symptoms are bad enough to merit a hospital visit; and (c) choose a hospital or clinic that is able to test and report cases of coronavirus.

Surely, there must have been hundreds of thousands of cases, maybe a million cases, that had simply gone uncounted.

First, some definitions from Steven Riley at Imperial College. The infection fatality rate (IFR) gives the probability of dying for an infected person. The case fatality rate (CFR) gives the probability of dying for an infected person who is sick enough to report to a hospital or clinic. CFR is larger than IFR, because individuals who report to hospitals are typically more severely ill.

If China’s mid-February statistic of 1,524 deaths had occurred from 1 million infections of COVID-19 (counting all symptomatic and asymptomatic infections), this would mean that the virus had an infection fatality rate of 0.15%, about three times higher than seasonal influenza virus; this is a concern but not a crisis.

Larrikin 2020.04.05. 08:06:16

@0.5 bit: "https://abcnews.go.com/amp/Health/rapid-coronavirus-diagnostic-test-provide-results-minutes/story?id=69875037"
Egy termék az immár sok közül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 08:07:40

Ami a gazdaságot illeti, a vírus hatása pozitív lehet. Hatalmas esély ez a liberális gazdaság agyaba döngölésére, s a tervgazdálkodás bevezetésére. Mellékesen a globális nagytőkét államosítjuk, kompenzáció nélkül, a filantrógereket pedig internáljuk. Hiszen az egész sztori bizonyítja: a szabad piac alkalmatlan rendszer, nem kedvez a nagy többségnek.

Az összes országban eddig a járvány ellen enm a szabad piacot vetették be, hanem az államot erősítették meg. Még a legvadabb liberális rezsimekben is.

sóhegy049 2020.04.05. 08:13:07

@röf:
"Mert szerinted hányan haltak meg eddig a vírus miatt?"
A kórházakban 32-en, de aon kívül? Mindemellett a koronavírustól meg senki, papíron, ugyebár?! (by:Kásler)

sóhegy049 2020.04.05. 08:15:02

@sóhegy049: Bocs, azóta találtak még két elhunytat.

John Nethem 2020.04.05. 08:19:06

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Komoly ember NEM ZACSKÓSlevest eszik.....

Ad Dio 2020.04.05. 08:20:51

@white999:

Ez a cikk is hasonló eredményekre jut, csak más módon.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033357v1

kinyílottapitypang 2020.04.05. 08:23:54

@MAXVAL bircaman közíró: a szabad piac meg a központi állami válságkezelés két különböző eszköz, különböző célokra. Ha betörnek a házadba, rendőrt hívsz, de biztos örülnél, ha nem a rendőrök tervezték és szerelték volna azt a számítógépet, amin ezt a kommentet írtad. Ha háború van, katonák kellenek, de ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenre katonák kellenek. Mert ha mindenre katonát hívunk, akkor megoldják, hogy mindig háború legyen. Ha pedig nem akarod az egyébként tényleg tökéletlen és problémás szabad piacot, rendelj csak laptopot Észak-Koreából.

HaD 2020.04.05. 08:42:38

@citrix: nem értem a problémát:)...a magyar lakossági megtakarítások az egekben vanak...akkor mi a gond??? kicsit leapadnak a betétszámlák oszt jónapot:)

HaD 2020.04.05. 08:47:50

@MAXVAL bircaman közíró: a fszért nem húz akkor már el Magyarország ebből az ejuból öreg???

VT Man 2020.04.05. 09:02:20

Ez a cikk biztosan nem egy nyugati országról íródott?
Mert ott se nagyon olvasni a stratégiáról, és van ahol szintén minimális a tesztelés (anglia).

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 09:03:53

@0.5 bit: az a baj, hogy gyártottál magadnak egy téves valóságot.
A teszt, ami az idézetben szerepel, gyorsteszt, tíz perc, a helyszínen elvégezhető, vírust mutat ki, 95% pontossággal.
Logikus, a vírus hamarabb ott van, hisz a szervezetnek idő kell, hogy a fertôzés után antitestet termeljen.
Az első, akár kèt hétben azért tünetmentes, mert ugyan a vírus már jelen van és szaporodik, de a szervezet még nem reagálta le.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 09:08:34

@VT Man: ugyan, Angliában egy bohóc vezeti az országot. De mitől lenne jobb?
Orbán hamarabb reagált, Borisz, a komisz csak sodródott...van még két hetünk Olaszországhoz képest-nyájimmunitás-kijárási tilalom.

Persze , a cikk védelmében: miért kell mindig hasonlítgatni valamihez? Önmagához nem lehet?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 09:10:03

@MAXVAL bircaman közíró: igen, mondják, a vírus megtámadhatja az elmét is. Látszik rajtad.

John Nethem 2020.04.05. 09:12:51

@VT Man:

És egy hét alatt meg is NÉGYSZEREZŐDÖTT a halottak száma.

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=154372643&t=9243202

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 09:12:56

@John Nethem: de te nem vagy komoly ember. Ha van tíz perced, nem a nyers répa forróvíz a jó választás, hanem a zacskós leves.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 09:13:55

A nyájimmunitás elméletet nem Boris Johnson találta ki. Jóllehet pusztán spekulatív, ezt nyomatták a Benelux államokban és Skandináviában. Meg is lett az eredmény, katasztrofális következményekkel. Most már egyedül Svédországban hivatalos az elmélet, de a gyakorlat ott is sokat változott

A nyájimmunitás lényegében az evolúció logikáját csempészi vissza: hulljon a férgese, akik a koronavírus esetében értelemszerűen az idősebbek. A helyükre pedig lehet majd hozni a fiatalabb migránsokat, a szociális segélyeket pedig átcsoportosítani a javukra.

Ezzel meg is valósul a "temető felé nyitott társadalom" elképzelése. Soros persze gondolom nem akar a nyájimmunitás programban részt venni, őrá szüksége van a világnak még legalább 200 évig

Megbolondoult V. Orbán pápa 2020.04.05. 09:16:06

Arról szívesen megnéznék egy statisztikát(de nem egy orr báni hamisítottat) amely tartalmazza az elmúlt évek halálozásait. Ezt összevethetnénk a jelenlegivel és egyből kiderülne, hogy most több halott van-e mint korábban. Ha jelentősen több a mostani, akkor az egyértelműen a vírus következménye. Ezt nagyon egyszerű lenne megnézni, de valami miatt titkolják ezt az információt. No vajon miért?

Megbolondoult V. Orbán pápa 2020.04.05. 09:16:07

Arról szívesen megnéznék egy statisztikát(de nem egy orr báni hamisítottat) amely tartalmazza az elmúlt évek halálozásait. Ezt összevethetnénk a jelenlegivel és egyből kiderülne, hogy most több halott van-e mint korábban. Ha jelentősen több a mostani, akkor az egyértelműen a vírus következménye. Ezt nagyon egyszerű lenne megnézni, de valami miatt titkolják ezt az információt. No vajon miért?

röf 2020.04.05. 09:18:06

@sóhegy049:
"A kórházakban 32-en, de aon kívül? Mindemellett a koronavírustól meg senki, papíron, ugyebár?! (by:Kásler)"
Teljesen igaz, hiszen megállt a szívük.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 09:19:28

@MAXVAL bircaman közíró: tévedés, a szabad piac része, hogy Magyarország szabadon rendelhet védôfelszereléseket.
A szabadpiac korlátozása ott valósul meg, ahol egyébként van hajlandóság az egyszemélyi vezetésre. Mint például Magyarország, ahol meg van tiltva egy lehetséges gyógyszer exportja....

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 09:27:29

A tömeges tesztelés szép elmélet, valaki a fotelből kitalálta, de jelenleg megvalósíthatatlan. Persze hogy ezt kajáltatták be Karigerivel már 2 héttel ezelőtt. El is kezdte követelni a kormányon, hogy hol vannak a tesztek, amiből több millió kellene csak Budapesten

Valaki megmondhatná neki hogy ez nem műxik. A gyorstesztek megbízhatatlanok, ami igazán megbízható - a szerológiai teszt - az meg csak napokkal a fertőzés után válik pozitívvá, ráadásul korlátozott számban végezhető, amellett vérvétel szükséges hozzá. De azért elméletben jól hangzik

John Nethem 2020.04.05. 09:33:44

@Megbolondoult V. Orbán pápa:

Itt simán bogarászhatsz:

Kimutatták már Olaszországban is, hogy nem haltak többen 2018-2019-ben sem, csak most időben jóval koncentráltabb, de januárban viszont az influenza szövődményeiben sokkal kevesebben haltak meg.

www.euromomo.eu/

John Nethem 2020.04.05. 09:35:41

@John Nethem:

Mint látható, 2017-ben és 2018-ban volt sok országban ugyanekkora a halálozási arány, mint most.

John Nethem 2020.04.05. 09:38:08

@Igazamvanvagyigazamvan?: Komoly ember akkor NEM eszik ! Szóval komoly ember nem kapkodva eszik. Komoly ember nem eszik zacskós levest. A zacskós leves tápértéke a szénhidráton kívül gyakorlatilag NULLA.

Sir Galahad 2020.04.05. 09:46:00

@élhetetlen: Nyitott kapukat döngetsz: ezt nem a katonák csinálják, hanem az önkormányzatok emberei.

tengier1 2020.04.05. 09:48:34

@math0: Nagyon beleélted magad. Szerintem tartalékold az erőd a bolsevik hatalomátvétel idejére. Ki tudja, lehet megint lesz "dicsőséges" 133 napod. Az alatt sok fideszessel kell ám elbánnod....

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:00:12

@John Nethem: figyelj, az ugye nem komoly, hogy azt bizonygatod, két hónap alatt nem haltak meg többen, mint pár éve 12 hónap alatt???

Tudod, távol-keleten nagy hagyománya van a zacskós levesnek. Működik. Szingapúr, Taiwan, Kína valahogy sikerrel alkalmazza. Szerinted hülyeség. Akkor te megdöglesz!

tengier1 2020.04.05. 10:01:05

@math0: Itt úgy látom te vagy az egyetlen, aki "mindenhez is ért". Kitartás, két év múlva pajzsra emelhetitek ferit, aki borrá változtatja a vizet. Addig is tájékozódj, mert butaságokat beszélsz, és ezzel lejáratod magad mások előtt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:03:07

@tengier1: @math0: az lenne a megoldás, ha a fideszesek nem tesztelnének, és részt vennének a nyájimmunitás kialakításában, míg a többiek otthon maradnának, majd teszt eredmény alapján mozdulnának ki.

Mindjárt volna értelme a szelekciónak!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:04:50

@John Nethem: a zacskós leves 95% pontosságú, a laborban tesztelté 80%.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:06:57

@John Nethem: nem, sosem volt ilyen halálozási arány. Miért csapod be magad?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 10:10:06

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Vérminta kell a teszthez, ez benne van az általad idézett szövegben

De a nagyobbik probléma - ami miatt a megálmodott célra gyakorlatilag alkalmatlan - hogy csak hosszú idővel a fertőződés után válik pozitívvá. A Covid-19 esetében a szerokonverzió középértéke 12-15 nap. Nagyságrendileg ennyi idő után válik a teszt megbízhatóvá, magyarul nem sokat ér prevenciós diagnosztika céljára

John Nethem 2020.04.05. 10:16:05

@Igazamvanvagyigazamvan?: Értelmező olvasás !!!! Én a KOMOLY emberekről beszéltem, nem a komolytalanokról.

Ad Dio 2020.04.05. 10:16:21

@Megbolondoult V. Orbán pápa:

Világ szinten csökkent a halálozási arány. De ez jelenleg két szempontból is becsapós. Egyrészt a covid19 épp felfutóban van és még nagyon-nagyon sokan halnak még meg benne, másrészről a halálozási arány lecsökkenése épp a karanténnak köszönhető: a normális szezonális influenza sem terjed, meg a közti balesetek száma is leesett.

John Nethem 2020.04.05. 10:17:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Itt megnézheted. www.euromomo.eu/
Nem visszakérdezgetni kell, hanem végre megnézned azokat a kibebatyott adatokat !!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:17:39

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: régiek az információid.
The median incubation period is estimated to be 5.1 days.
Specific IgM antibodies to SARS-CoV-2 become detectable 3-5 days after onset of symptoms.
Therefore, this COVID-19 Rapid Test should not be used until symptoms have been present for at least 3 days

Ha nem antitest , hanem direkt vírus kimutatásával, akkor‘The beauty of this new test lies in the design of the viral detection that can specifically recognise SARS-CoV-2 (COVID-19) RNA and RNA fragments. The test has built-in checks to prevent false positives or negatives and the results have been highly accurate (Oxford)

Utóbbi fél óra alatt ad eredményt, előbbi tíz perc alatt.

Exploiter 2020.04.05. 10:20:24

@math0:

Németország valóban jó irányba tart.
Csak az a furcsa, hogy a bezzegország mintha pont ugyanazt az utat járná be, mint a csúnya felelőtlen olaszok.
Mintha a karanténintézkedések úgy általában nem érnének túl sokat.

ourworldindata.org/grapher/total-cases-covid-19?yScale=log&time=7..74&country=DEU+ITA

ourworldindata.org/grapher/daily-cases-covid-19?yScale=log&time=7..74&country=DEU+ITA

A halottak száma sokkal jobban áll, de azt sok helyen írták, hogy nem mindent jelentenek le a protokoll szerint.

ourworldindata.org/grapher/total-deaths-covid-19?yScale=log&time=33..74&country=ITA+DEU

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:22:20

@John Nethem: megnéztem. Egyetlen hét adata. Mit bizonyít? Ja, hogy Math-nak van igaza...
Ja, olvastam, Szíjártó bejelentette, hogy tesztek érkeznek Kínából. Szerinted is hülye?

Zalancelot 2020.04.05. 10:22:57

@Megbolondoult V. Orbán pápa:

Ha az országos tiszti főorvost autentikus forrásnak tekinted, akkor 2020 első negyedévében a halálozások száma a koronavírussal együtt is alacsonyabb, mint az előző éveké, 2018: 37009, 2019: 37795

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 10:25:27

@math0:

Saját magának adott pár fillért Soros gazdád, ettől elélveztél?

Ad Dio 2020.04.05. 10:26:53

@Matyika Ápolója:

Matematikus fiaként a számok nekem fontosak. Ez már csak így van.

New York államban durván 20.000.000-an laknak. A normál halálozási arány 0.1% körül van évente. Eszerint ebben az államban naponta meghal kb. 5500-an. Covid19-ben 500-an halnak meg a napokban. Ez 10%. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a karatén miatt közlekedési balesetben csak mintegy fele a normálisnak, az egyéb ragályos betegségek is lassítva vannak (pl. influenza)... nos nem nagyon jön ki az, hogy be kell duguljon a temető felé vezető út.

Pontosabban ha bedugul, az nem a halottak nagy száma miatt van. Sokkal valószínűbb, hogy senki nem akar vállalkozni a fertőző halottak szállítására, kezelésére, ráadásul közegészségügyileg is aggályos hogy mit és hogyan is kell csinálni az ilyen helyzetben.

A sajtó viszont örömmel tárgyalja a dolgot úgy, hogy "már a köztereken fekszenek a temetetlen hullák"... a pánikoló tömeg meg bukik rá, mint gyöngytyúk a takonyra...

Irbisz 2020.04.05. 10:27:58

@Exploiter:
a kormánynak nincs jó stratégiája, de a tőlük független történelmi véletlennek tekinthetően nagy valószinüséggel nálunk nem elsz mint az usa-ban, olaszoknál, spanyoloknál: qubit.hu/2020/04/05/a-tuberkulozis-ellen-csecsemokorban-beadott-vakcina-valoban-vedhet-a-covid-19-ellen

azt irják tudományos óvatossággal hogy ezt még bizonitani kell, de igazából elég adat áll rendelkezésre, a számok nem hazudnak, és egybeesik a valósággal amit a tanulmány állit.
szóval ezt figyelembe véve nálunk nem kellene brutálisan hosszú ideig ennyire a szigort fenntartani h. a gazdaság ne álljon a földbe és tömegek ne kerüljenek megélhetési válságba.
de stratégiailag kormányzati szempontból mégis marad az indokolatlan és mind nemzetgazdasági, mind társdalamilag qrva nagy kárt okozó stop:
- a járvány lefolyása nálunk enyhe lesz, de ez nem orbánék v. stratégiájuk érdeme lesz, hanem kádáréké - viszont ezt hülyék lennének a tájékozatlan és buta tömegek felé propagálni :)
- nekik csak az államcsőd elkerülése a cél, az csak jó nekik ha sokan munkanélküliek lesznek, és pénzügyi bajba kerülnek, ugyanis igy a tárdadalom egyre nagyobb része kerül tőlük függő, kiszolgáltatott állapotba. Épp ezért nem is fognak sietni a helyzet normalizásásával, minél rosszabb lesz az embereknek, nekik az annál jobb. Ezt a logikán túl az is alátámasztja, eszük ágában sincs a majd összes többi europai országban bevezetett jövedelempótlást bevezetni, helyette a saját gazdasági hátországukat erősitik csak tovább ágazati sarcokkal, számukra érdekelt ágazatok kiemelt támogatásával, eddig át nem ment törvények parlament általi kizárásával (de a stadionépitési programot bezzeg nem vágták meg :)). szóval fizetett bértopilokókat, és izzó szemü szakállas muszlimokkal fanatizmusban vetekedő elvakult fideszzombikon kivül mindenkinek le kellene esnie végre, miféle cinikus belsőázsiai maffikormányunk van. sajnos még okosak is, és igy a tömegek lélektanát jól felmérve hajtják ezt végre.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 10:28:55

@math0:
"Németország 100 ezer per napnál tart, de a hülye, Fidióta magyar Hajdúbazdmegről az istállóból megmondja, hogy nem lehet."

Németországban eddig összesen végeztek kb. 900 ezer tesztet. Próbálják minél feljebb nyomni a kapacitást, de eddig még nem tudták jobban lelassitani a terjedést, mint más országok, ahol kisebb arányban tesztelnek

Legalább ne olyat hazudjál, amivel lebuksz pár perc alatt!

de.statista.com/infografik/21211/anzahl-der-durchgefuehrten-coronavirus-tests-je-1-mio-einwohner-in-laendern-weltweit/

tengier1 2020.04.05. 10:28:56

@math0: Azért nem írok érveket, mert nincsenek, nem azért, mert fidióta lennék. Hetente változik a helyzet, vele együtt a narratíva is. Az adatok, amikre te alapozol csak becslések. Jelenleg ember nincs a földön, aki tudja a valós helyzetet..(kivétel talán téged)

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:29:02

@Exploiter: rossz következtetést vonsz le.
Ad1; népesség. német: 80 millió
olasz : 62 millió.
A statisztika a megbetegedések számát mutatja.
Halálozásban jelentős a differencia.
Olaszországban is kijárási tilalom van, az északi területeken már egy hónapja.

Tehát? Bizonyítottál bármit is? Igen, azt, hogy az olaszok a kijárási tilalommal tudták elérni, hogy nem áll hegyekben a hulla az utcán.
A USA ott tart, hogy a mentősök 20 percig próbálkoznak szívleállásnál, aztán OTTHAGYJÁK a halottat!!!

Exploiter 2020.04.05. 10:32:22

@math0:

Elég sokat olvasok és hallgatok mindent ebben a témában, nem hiszem, hogy újat tudsz bármiben mondani, de megpróbálhatod.
Egyébként de, sok mindent elbasztak, a legfontosabb pl az, hogy nem állították le az utasforgalmat teljesen kínából január végén.

A grafikonokat hogy értelmezed?
Nekem úgy tűnik, hogy németország csak időben jár hátrébb, de ott se fogják elkerülni az olasz szintű hullahegyeket a végén, addig viszont a PR jobb lehet, amit ki is használnak, de ennyi erővel Oroszország még jobban tudja magát pozicionálni.
Mint ahogy MO is tud mutogatni, hogy mennyire jól mennek a dolgok, de csak annyi van, hogy még később indul a buli nálunk.

Emmett Brown 2020.04.05. 10:32:28

@MAXVAL bircaman közíró: sőt az EU sem biztosít semmilyen forrást.

Ad Dio 2020.04.05. 10:33:08

@Ad Dio:

:-DDD

bocsánat 1000 emberre jut persze 9-10, ami 1% az egész elment egy nagyságrenddel... brávó matematikus fia... ülj le, egyes! Bazi gyorsan nagyon sokan lennénk ha ilyen lassan halnánk meg :-))))

Szóval 55.000-en halnak meg egy nap az államban, az 500-as érték ennek 1% (EGY).

victor vacendak 2020.04.05. 10:34:22

@DFK: "ez egy szar módszer lenne. 64-szeres fals pozitív eredménnyel. Vagy sok mérési körrel megtalálod az 1 pozitívat a 64-ből, vagy plusz 63 embert raksz karanténba feleslegesen. Ráadásul pontatlanítaná a fertőzöttségi adatokat."

Ez egy jó módszer. Ha van 1 pozitív, nem kell sok mérés a megtalálásához. 6 újabb mérés is elég az 1 izolálásához. Ehhez a régi módszerrel ténylegesen 64 teszt kellett volna (mármint egy ilyen szitunál, hogy 64 betegből csak egy fertőzött, és azt kell megtalálni).

Ad Dio 2020.04.05. 10:36:27

@Ad Dio:

Kapcsoljatok ki. Ez ma nem megy. El is megyek főzni.

Énkérekelnézést.

:-(

Exploiter 2020.04.05. 10:36:42

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A korlátozásoknak hamarabb kellene jelentkeznie. Igen, egy hónapja tartanak. De még most is éppenhogy el kezdtek csökkenni a számok.

Nem, az én hipotézisem az, hogy valójában sokkal, de sokkal nagyobb számokról beszélünk.
Tippre olaszországban nem százezrek fertőződtek meg, hanem milliók.
Nem azért csökken a fertőzöttek száma, mert karanténban vannak, azért csökken a száma, mert már érezhetően kevesebb egészséges ember tud megfertőződni.

Lehet, hogy tévedés, cáfolhatja, aki tudja. Oxfordban valami hasonlóra jutottak okos emberek, bár ők szerintem túllőttek a célon a számokkal.

tengier1 2020.04.05. 10:39:01

@math0: Üzentek, hogy hétfőn jelentkezz az operatív törzsbe szakértőnek. Nélküled képtelenek megfékezni a helyzetet, és eluralkodik a káosz. (előtte át kell majd esned egy szemfenék vizsgálaton, mert nem értik, honnan az éleslátásod. Ez kellemetlen, mert a végbélnyílásodon keresztül végzik, ahová véletlen a szád került. Szóval hétfő reggel kopogj be a karmelitákhoz háromszor, a titkos jelszó: A nevem bond, james bond. Utána ha megkínálnak, felrázva kérd, ne keverve. Kérlek tedd meg értünk, hisz nélküled mindmeghalunk.

legyetek 2020.04.05. 10:40:08

Az egész COVID19 ügyből leszűrhető leghasznosabb információ az az, hogy az EU-ra bármikor lehet számítani, kivéve, ha baj van, leszámítva a kritikát, mert arra baj idején is lehet számítani.

A COVID nem viselkedik túlságosan másként, mint ahogy egy ügyes vírustól elvárható lenne. A kormányok reagálnak tehetségük szerint, és az általuk követett VALÓDI stratégia természetesen titkos. Ennek nemzetbiztonsági okai vannak: itt és most az embereket saját maguktól kell megvédeni.

A stratégiák az egyes országok adottságaitól függenek, ezért nem is lehet egyformák. Összességében egy méretezési feladatról van szó, szép mérnöki feladat, bölcsészeknek nem való, mert azok képesek halálos sebet ejteni magukon egy logarléccel.

Megkérnék mindenkit, hogy ne okoskodjon, saját érdekénben szépen tartsa be az utasításokat, és, ha teheti az ajánlásokat is.

Ad Dio 2020.04.05. 10:40:34

@math0:

Kétszer is elszámoltam magam.

MA tényleg egy fasz vagyok. Annak is rossz.

20.000.000/100/365=

Szóval 550 a halottak száma egy nap, és ehhez képest TÉNYLEG nagy a plusz 500... még akkor is, ha a az egyéb halálozások csökkennek.

Énkérek elnézést.

Ma azt hiszem büntibe is teszem magam. Hülyeségeket beszéltem.

Bocsánat mindenkitől.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:41:48

@Ad Dio: azért matematikus fiaként is tudnod kéne, hogy a közlekedési balesetek a halálozásban csak igen kicsi százalékban jelennek meg.
Mondjuk Magyarország: keringési: 737,
szív:367, rák 365

miközben közlekedés: 8,6 fő/100.000 fő

Exploiter 2020.04.05. 10:43:35

@legyetek:

"az általuk követett VALÓDI stratégia természetesen titkos. Ennek nemzetbiztonsági okai vannak: itt és most az embereket saját maguktól kell megvédeni."

Na ez a gondolat a valódi baj, ami még az én kis elitista lelkemet is megfekszi.
Ha a pánikot akarják elkerülni, az nem megy így. Értelmesen kommunikált stratégia nélkül csak bizonytalanság van, konteók, ellenállás, szorongás, meg lázongás.

Ad Dio 2020.04.05. 10:44:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Közben átszámoltam.

Elnézést kérek. Nagyon-nagyon régen számoltam ilyen csúnyán mellé. Senkit nem akartam félrevezetni, egy excell-t szerkesztettem épp és ott csináltam gyorsan egy számítást. Persze rosszul és nem gondoltam utána.

Szóval a lényeg az, hogy valóban szignifikáns a plusz halálozás. Még ha nem is hiszem hogy ettől dugul csak be, mert kétlem hogy eddig 100%-ban ki lettek volna használva a temetők. A baj inkább az, hogy senki nem tudja mit kell tenni a fertőző holtestekkel és senki nem nagyon akar velük foglalkozni sem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:45:31

@Exploiter:"Nem azért csökken a fertőzöttek száma, mert karanténban vannak, azért csökken a száma, mert már érezhetően kevesebb egészséges ember tud megfertőződni"

Azért én látok némi összefüggést...
de azt magyarázd meg, miért az eltérés északi és egyéb területek között, ha nem a karantén, hanem az átfertőzöttség?

victor vacendak 2020.04.05. 10:49:22

@Exploiter: "Nekem úgy tűnik, hogy németország csak időben jár hátrébb, de ott se fogják elkerülni az olasz szintű hullahegyeket a végén"

Az első teszttel igazolt eset Olaszországban január 31, Németországban január 27. Tehát a németek nem járnak hátrébb. Pusztán a számok alapján nem lehet kijelenteni, hogy a német helyzet is olyan lesz, mint az olasz. Jelenleg ráadásul olyan kórházi kapacitásuk van, hogy átvesznek betegeket. Ezzel együtt persze ott is voltak malőrök, mint romániában, hogy egy teljes kórházat be kellett zárni a nagy számú fertőzött személyzet miatt...

Ami a teszt hatásosságát illeti: a felfedezett esetek 50%-a tünetmentes. Tehát, nagyon is fontos a teszt, sőt, a legfontosabb. A németek majd 1 millió tesztet végeztek eddig, 11 ezret minden egymillió lakosra. Mo? 19000-et, 1 millió lakosra bontva 1,988-at. És a tesztek egyre kifinomultabbak, gyorsabbak. Ha eleve úgy áll hozzá egy kormány, hogy lehetetlen, akkor az is marad...

Proud Mary 2020.04.05. 10:50:27

@ember100: Úristen de tudatlan vagy. félmillió tesztet sem csináltak eddig.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:50:35

@Ad Dio: a mentők 20 percig élesztenek újra New Yorkban, aztán otthagyják a halottat. Nincs kapacitásuk, hogy bevigyék, mert az kiesés.
Nem a temető a szűk keresztmetszet, a hullaház is megoldható, lásd a spanyol példa, ahol egy jégpályát használnak.
Azért az elég sokat elmond.

midnightcoder2 2020.04.05. 10:51:43

A tesztelés nem tudja megoldani a problémát. Akkor tudná, ha azt meg lehetne oldani, hogy mondjuk holnaptól mindenki otthon marad - de _tényleg_ mindenki kivéve a tesztelőket - és teszi ezt egészen addig, amíg mindenkit végig nem tesztelnek és meg nincs az eredmény. Aki pedig pozitív, az marad karanténban. És persze ehhez az is kell, hogy maguk a tesztelők se fertőzzenek, illetve hogy a karantént mindenki betartsa.
Na, én ennek a megvalósíthatóságában egy picikét kételkedek.

Így aminek értelme lenne az az, hogy akik fokozott veszélynek vannak kitéve (egészségügy, bolti eladó, futár, stb) azt szűrjék naponta, illetve persze a betegek környezetét is szűrni kell, bár igazából már halottnak a csók, mert hogy azt, hogy Gipsz Jakabka merre járt és főleg kivel találkozott a megbetegedése előtti két hétben, amikor már fertőzött de még nem tudott róla, azt kb. senki sem tudja megmondani.

Az egész problémát pedig csak a gyógyszer fogja megoldani.

Exploiter 2020.04.05. 10:54:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Persze, hogy rövid távon számít, hogy mennyien mozognak és találkoznak másokkal.

Az eltérés az északi és egyéb területek között pusztán az idő.

Nem azt mondom, hogy rövid távon nem lassítja a terjedést a korlátozás.
Sőt, meg is tudja állítani, ha nagyon, de nagyon komolyan veszik a dolgot. Sokkal komolyabban, mint Európán belül bárki jelenleg és beáldozzák a gazdaság maradékát is.

De a jelenlegi trendek minden esetben és mindenhol oda mutatnak, hogy ez a szar eltérő ütemben, de kivétel nélkül minden nyugati ország minden régióján végig fog menni, ki hamarabb ér el a hullahegyekig, ki lassabban.

Ha bárki el akarja húzni az oltásokig a dolgot komoly emberáldozat nélkül, az sokkal előbb össze fog omlani, mert ahhoz a mostaninál sokkal szigorúbb karantén kell egész évben. Hadsereg nélkül nem tudsz otthon tartani egy fél évig elkeseredett embereket.

A hipotézisem arról szól, hogy a lakossági arányokat összevetve, ha itthon szabadjára engednénk, akkor pont leutánoznánk az eddigi olasz állapotot, ami kb az északi régiót érinti. Nagyjából pont ennyi idő alatt és pont ennyi áldozattal véget is érne az egész, aztán mindenki mehetne a balatonban pancsikolni júliusban.

És tartom, hogy minden jelenlegi intézkedés ellenére ugyanide fogunk eljutni, csak ha továbbra is húzzuk a dolgot, ez kitolódik őszre, meg hozzácsaphatunk még párszázezer munkanélkülit, pártízezer csődeljárást, meg egy eléggé ideges népet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 10:54:27

@Ad Dio: tudod, egyszerűbb megoldani a hamvasztottak temetőbe szállítását. Így nem fog bedugulni a temetőbe vezető út. A gyászolók úgyis karanténban, tehát szintén nem lesz tömeg.

Exploiter 2020.04.05. 10:55:39

@victor vacendak:

Ebben nincs vita.
A tesztelés hiánya faszság,nincs rá indok. Kellenek a számok, amíg nagyságrendi eltérések vannak a modellekben a bizonytalanság miatt.

legyetek 2020.04.05. 10:55:42

@Exploiter: Most képzeld el, hogy március elsején azt mondják, hogy kijárási tilalom lesz. Mi lett volna a boltokban? Így is meghülyültek az emberek, lett is 3000 Ft a csirkemell. Mondom: az embereket saját hülyeségüktől kell megvédeni és csak lassan lehet őket beszoktatni egy új rendbe. Szerintem ez nagyjából jól megy...

A másik, hogy nem lehet össze-vissza beszélni. Márpedig, ha a jövőt hitelesen fel akarod vázolni, akkor nagyon biztosra kell menni a nyilatkozatokban. Ugyanakkor rengeteg ismeretlen lap van a pakliban, a predikció hibája olyan nagy, hogy egyszerűen értelmetlen jósolni. Minden nap újra kell tanulni az egész adathalamazt.

Végülis azt hiszem ez az igazi starégia: mindennapos újratanulás - másnak nincs is túl sok értelme.

legyetek 2020.04.05. 10:57:54

@math0: Ha nem haragszol, akkor téged egyszerűen átlapozlak. Aki ilyen stílusban beszél fórumtársairól, ráadásul elemi megértési gondokkal küzd, arra nem pazarolom az időmet.

Proud Mary 2020.04.05. 10:59:34

@ember100: jajj micsoda szánalmas magyarázat. azt pofáztad, h letesztelték az egész országot. kiderült, h hazudsz, erre szánalmas vergődésbe kezdesz. ennyit tudsz.

midnightcoder2 2020.04.05. 11:04:00

@victor vacendak: Mondjuk azért az olaszok és a németek mentalitásában is van egy pici különbség. De tény, hogy csökkenteni lehet vele a fertőzések számát - de igazából hatékonyan csak a fenti módszerrel. Mert ha teszem azt ma letesztelnéd Budapest negyedét, akkor találnál mondjuk X fertőzöttet. De még ettől 3X fertőzött szabadon mászkál és fertőz. Aztán holnap megint letesztelnéd Budapest másik negyedét, akkor megint van X fertőzötted - de van még 2X fertőzött ami már fertőzi a ma letesztelteket. Aztán holnapután leteszteled a harmadik negyedet, így már csak X beteg fertőzi a ma és a tegnap tesztelt embereket. Aztán végül leteszteled a negyedik negyedet is, de közben már fertőznek a ma leteszteltek is. Nyilván kevesebben persze, de pár hét múlva kezdheted előlről. Ja, és persze itt nem számoltam azzal, hogy vannak vidékiek is, plusz nem számoltam azzal, hogy gyakorlatilag lehetetlen Budapest negyedét egyben letesztelni, ez csak arra jó hogy rávilágítson arra, hogy még ideális esetben is csak lassítani lehet ilyen módon a vírust. És minél kisebb arányban tudsz egyszerre tesztelni, annál kevésbé működik a dolog.

Proud Mary 2020.04.05. 11:04:03

@0.5 bit: gendermátyásnak agy helyett nyál van a fejébe, így az orrába is.

midnightcoder2 2020.04.05. 11:06:48

@math0: Az a baj, hogy a gyakorlatban nem 90%-os megoldást nem tudsz csinálni, de 1%-osat sem. Ahhoz, hogy ez működjön mindenkinek otthon kellene ülnie és egyenként kellene menni a vizsgálóknak házról házra. El tudod ezt képzelni akár csak egy millió ember esetén ?

white999 2020.04.05. 11:06:53

@Ad Dio: Pontosan értem amit mondasz de légy oly kedves te is megérteni amit én mondok. Halálozási ráta sokkal kevesebb lehet mint amit a számok mutatnak a rejtőzködő ki nem mutatott, nem tudott fertőzések miatt. Ezért saccolják 1-2%ra a tényleges rátát. Szerintem az egyre több halott ellenére sokkal inkább az 1% környéke tűnik reálisnak a számomra de ebbe nagyon beletud játszani hogy lesz e ellátás az illetőnek vagy sem. HA Mindenki kapna ellátást ilyen olyan gyógyszert malária ellenit vagy mást stb akkor 1% alá is mehet. Erre példa a Németek. A végső számot a végén is csak találgatni lehet majd, pedig elég jelentős minta alap lesz addigra. Ecuadorban sem minden hulla az út szélén korona vírusos csak éppen az összeomló eü miatt meghalt bármi másban is. Akkor ez most a korona hibája vagy sem? Ha az összeomlást az okozta akkor közvetve kiváltotta úgy gondolom. Igaz ez nem szigorúan az általad említett ráta de sajnos nem 100 emberen labor körülmények közt zajlik a sztory.

Emmett Brown 2020.04.05. 11:07:25

@MAXVAL bircaman közíró: a szokásos általános bullshit-konteó koktél. Csak az osztályharc maradt ki valahogy.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 11:09:32

@Irbisz:
"a járvány lefolyása nálunk enyhe lesz, de ez nem orbánék v. stratégiájuk érdeme lesz, hanem kádáréké - viszont ezt hülyék lennének a tájékozatlan és buta tömegek felé propagálni"

Kádár börtönben ült, amikor bevezették a BCG oltást. Rákosi érdeme, ha már itt tartunk. Na meg Orbáné, mert most is kötelező

HaD 2020.04.05. 11:10:35

@röf: A "repülőgép szörny" maradt csak meg barátom??? Az esetleg nem tűnt fel,hogy ez a szíígyártó arról rizsált hogy behoztak 400 Ezer db "ígéretes" gyógyszert(doboz,kapszula,fiola???) a kínai tesóktól??? A.) Európának de még kis hazánknak is van egyfajta gyógyszer engedélyéztetési rendje, ami nem kicsit szigorú(pl. mellékhatás vizsgálatok miatt). Mi lesz ezen "ígéretes" gyógyszerek rendeltetése és felhasználása,engedélyeztetése??? B.) Ha ez az "ígéretes" cucc netán tényleg gyógyítja a vírust(mint ahogyan azt szavahihetö kínai barátaink állítják...már ha ez is igaz,mert jó lett volna azt a kísérletet=kínai eredményeket is bemutatni amelyek ezt alátámasztják)akkor miért nem ettől hangos a világsajtó(megnéztem nyoma sincs angol német nyelven, hogy megtalálták "kínai tudósok" az ellenszert). Mondjuk, ha meg a kínai tesók szíígyártó segedelmével itt akarnak kísérletezni akkor esetleg erről a dicső ellenzék vagy a még dicsőbb borzas néninek mi a véleménye???? Nekem mondjuk megvan....de azt javaslom az anyukádnak se adasd be mindjárt ha netán még öten is biztatnak:)!!! Ha meg valótlan tényekkel,(ide értve olyan téves információkat is amelyek megalapozatlan reményt keltenek,ezzel félrevíve a figyelmet a hatékony intézkedésekről ),akadályozzák a védelemt akkor az meg egytől öt évecske...

HaD 2020.04.05. 11:18:52

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: mint ahogyan az is hogy 2015-ben felszámolták a biztonsági készleteket:(....meg miután a kínai tesók kicsit késve de bevallották hogy baj van akkor kicsit elfelejtettek felkészülni...most meg tapsikolnak a kínai tesóknak az "ajándékukért" amiböl külünösen a 400 ezer db talán valaire jó gyógyszer a legfigylemre méltóbb húzás. Mikor lehet kapni ezeket ??? De megkóstolnám:)

John Nethem 2020.04.05. 11:20:41

@Exploiter:

Ha 03.20-án letesztelték volna a 10 millió embert, és volt 30 % fertőzöttség, majd 03.28-án letesztelték VOLNA !!! a 10 millió embert, és lett volna 50 %-os fertőzöttség , majd 04.05-én leteszteltünk volna 10 millió embert és lett volna a fertőzöttség 65 % akkor azon túl, hogy megtudjuk MIKOR mennyien fertőzöttek, SEMMI más ÉRDEMI dolgot nem kaptunk meg belőle, azon kívül hogy gyakorlatilag az összes energiánkat a TESZTELÉSRE pazaroltuk: 3x.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.05. 11:23:42

@math0: az hogy van, hogy nem veszi észre a fidióta, ha tagadja a járvány súlyosságát, akkor megkérdőjelezi Orbán intézkedéseit is? Nincs szükség vészhelyzeti kormányzásra, tehát egy diktatórikus hatalomkoncentráció zajlik.

A fidióták elismerik a diktatúrát.

John Nethem 2020.04.05. 11:25:08

Dél-Koreával qrva nagy baromság példálózni, mert D.K. egyetlen szárazföldi határországa van, az is az elzárt Észak-Korea.
Semmiféle TRANZITforgalom nem megy át rajta- max a reptéren, ZÁRT körülmények között.
Ezzel szemben Magyarországon jelenleg is kamionok tízezrei jönnek-mennek gyakorlatilag minden határátlépőn, illetve személyforgalom is van, a kishatár-ingázás meg gyakorlatilag alig állt meg, bár létszámában a felére-harmadára csökkent.

HaD 2020.04.05. 11:25:13

Mondjuk ha ilyet mint a kínai tesók,az arabok követtek volna el,akkor már rég az egész arab világ blokád alatt lenne,és szemétláda bioterroristának lenne bélyegezve...csakhogy velük nem lehet olyan jól seftelni mint a kínai tesókkal...

midnightcoder2 2020.04.05. 11:30:27

@math0: A kínaiak meg úgy állították meg, hogy lényegében egy embert sem teszteltek.

Már persze, ha valóban megállították bárhol is...

John Nethem 2020.04.05. 11:30:57

@math0: Gumiszobás gumipelenkás tahókkal nem foglalkozom.

Éppen ott tartunk NÉPESSÉG- és IDŐARÁNYOSAN a tesztelésekkel, mint ahol Dél-Korea tartott.
Nézz utána tahó !

John Nethem 2020.04.05. 11:31:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: vagyis ÉRDEMI hozzászólásod nincs ???

Akkor voltaképpen magadat minősítetted. Köszönöm.

midnightcoder2 2020.04.05. 11:32:22

@HaD: Bioterroizmusról max. akkor beszélhetnénk, ha kiderülne hogy a virnyák mégsem a kínai tobzoskában termett, hanem mégiscsak egy frankó kis amcsi laborban, ahonnan szorgos kezű ügynökök szállították Kínába, bízva abban hogy ebből hosszabb távon az amcsik jönnek ki jobban.

korxi 2020.04.05. 11:38:01

Döbbenet ez a Cecil, most is a következőt nyomja a törzsi tájékoztatón:
ALAPVETŐ tétel, hogy aki beteg, az ne menjen közösségbe.
De az ország teszteletlen 999 ezreléke honnan a bánatból tudja hogy beteg vagy nem beteg? Erre válaszolj már Cecil, csak egyetlenegyszer!

John Nethem 2020.04.05. 11:38:21

@John Nethem: Dél-Koreában január 22-én kezdődött a fertőzés.
nssac.bii.virginia.edu/covid-19/dashboard/

És még mindig napi 3 ezer megbetegedés van , csak KÉTSZER akkora a gyógyulók száma.

John Nethem 2020.04.05. 11:39:18

@math0: akkor te nézel utána, vagy elmész a kurva anyádba, te pszichopata, genetikai selejt!

John Nethem 2020.04.05. 11:41:16

@korxi: Akkor ne nézd te idióta !!!

Mert qrvára édesmindegy, hogy fertőzött vagy-e vagy nem !!!! Mert lehet, hogy most délben még nem vagy az, de délután kettőkor meg megkapod !!!! Ha nincs tüneted se így se úgy, akkor qrvára mindegy !!!! MARADJ Otthon !!!

Sok hülye impotens gyorstalpalós virológus-járványügyis lett hirtelen.

John Nethem 2020.04.05. 11:42:28

@korxi: Mi az hogy BETEG ???

AZ HOGY TÜNETE van !! Okoska !

Emmett Brown 2020.04.05. 11:50:07

@John Nethem: pont erre jó a teszt. Alap hogy otthon vagy, és csak akkor mozdulsz ki, ha feltétlenül szükséges. Ha negatív, akkor marad ez a menetrend.

Ha pozitív, akkor meg nincs kimozdulás egyáltalán.

Emmett Brown 2020.04.05. 11:51:46

@midnightcoder2: vagy kínai vagy ruszki laborban.

korxi 2020.04.05. 11:52:33

@John Nethem: Te nekem csak egy egyszerű senki vagy, nyilván nem te mondod meg hogy mit nézzek és mit ne.
Abban viszont igazad van hogy ezen a szaron tényleg nincs mit nézni, alig van közük a valósághoz. De arra kíváncsi vagyok, hogy a 180 milliárdból mit képesek összehozni.,. Hát ezt.
Azt mondja a Párt, most éppen Cecilen keresztül, hogy AKI NEM BETEG az viselhet maszkot, ha ettől BIZTONSÁGBAN ÉRZI MAGÁT.
Nem azért viselek maszkot, hogy biztonságban érezzem magam, hanem hogy a cseppfertőzés útján terjedő vírust ne terjesszem.
HA BETEG vagyok. Hogy az vagyok-e, azt nem tudom, mert ma Magyarországon ennek megállapítására nincs lehetőség

Az ember nem tudja eldönteni, hogy szándékosan beszélnek mellé folyékonyan, vagy ennyire hülyék. Egyformán rémisztő mindkettő.

Emmett Brown 2020.04.05. 11:55:17

@John Nethem: beteg helyett szerencsésebb lenne a fertőzött kifejezés, az ugyanis a tünetmentes hordozókat is magában foglalja.

Emmett Brown 2020.04.05. 11:58:45

@korxi: besétálsz egy magántesztre, és kifizeted.

major.os 2020.04.05. 12:01:22

Az újságíró úgy tesz, mintha a világos stratégia sátáni gonoszság volna. A helyzet azonban az, hogy több ország stratégiáját figyelem, nemcsak a médiából, és egyiknek sincs világosan megfogalmazott stratégiája. Hiába szeretnénk ezt a nyomorult országot és vezetőit különlegesnek látni (pozitív vagy negatív értelemben), Mo. is egy a többi között. Egyetlen országban sem hoztak sem bölcsebb, sem gyengébb döntéseket. Mert a jövő ismeretlen. Senki nem tudja pontosan mi lesz. Őszre lehet vakcina, vagy nem. Tavaszra lesz, vagy még akkor sem.
Nyájimmunitás működik. Vagy mégsem?
Az áldozatok száma ellaposított járványgörbe esetén, amikor elhúzódik a pandémia hónapokig, vajon nem ugyanannyi a haláleset, mintha szabadon engednénk a betegséget? (Hülyék a svédek?) Ugyanis a grafikonon jól mutat az "egészségügyi ellátórendszer kapacitása" határ, de a lapos görbénél is olyan tényezők jelentkeznek, mint a személyzet kimerültsége (lebetegedése), a készülékek karbantartása, a pénzügyi kapacitás, infrastruktúra, stb., stb.
Ha az a cél, hogy az újságíró kiöntse gyűlöletét a kormányzat iránt, más témát kellene válasszon. Ebbe a helyzetben mi, akik erről a felületről informálódunk, kiegyensúlyozott, korrekt tájékoztatást szeretnénk és nem uszítást. Válasszon más témát erre, amit nem olvasunk el. Ez azonban mindannyiunkat érint, de nem ilyen kioktató stílusban. Vagy az világ összes kormánya és szakembere a hülye és egy okos van?
A tesztelés drága művelet, és a járvány második felében lesz igazán értelme. Van ország, ahol többet, van, ahol kevesebbet tesztelnek. Eljön az ideje, amikor értelem lesz a tömeges tesztelésnek nálunk is, és remélhetőleg olcsóbb lesz a tesz is akkorra.

Én ősszel Lombardiában leszek, mert az lesz akkorra a világ legbiztonságosabb helye.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 12:03:10

@sóhegy049:
"A kórházakban 32-en, de aon kívül? Mindemellett a koronavírustól meg senki, papíron, ugyebár?! (by:Kásler)"

Ja, a mocskos fideszesek úgy halnak meg a koronavírus miatt, hogy se lázuk, se köhögésük, se semmi tünetük nincsen. Csak úgy megpusztulnak otthon. Hogy javuljon a statisztika. Szép csendben..

major.os 2020.04.05. 12:03:12

Az újságíró úgy tesz, mintha a világos stratégia..... hiánya.... sátáni gonoszság volna.

korxi 2020.04.05. 12:06:08

@Emmett Brown: Azt hiszem, most szándékosan csinálsz úgy, mintha nem értenéd. Nem tud az ország 99,9%-a besétálni egy magántesztre és kifizetni. De nem ez a lényeg.

Valaki akár beteg, akár nem (Cecil mellébeszélése szerint) avagy, akár vírushordozó-akár nem (normális megközelítés szerint) anyag, akár tudja ezt akár nem (ez az emberek 99,9%-a) nagymértékben csökkenti cseppfertőzéssel terjedő vírus terjedését a maszk viselésével.
Na erre mondja Cecil, hogy AKI NEM BETEG, annak a maszk felesleges. De a SAJÁT BIZTONSÁGÉRZETÉT fokozhatja vele, úgyhogy felőle viselheti, ha jól esik neki.

Na most én nem hiszem hogy ilyen hülye lenne valaki, egy cseppfertőzéssel terjedő járvány közepette.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:07:52

@math0:
Nem a hozzád hasonló funkcionális anarchisták fogják megoldani a világ gondjait. Mindig van egy bezzegország nektek, ahol jól csinálják a dolgokat, de mindig egy másik. Most például Dél-Korea, ahol az állami korrupció és a protekcionizmus nagyobb mint Magyarországon. Meg Németország, ahol tényleg jó az egészségügy, de nem kötelező a BCG oltás, mig a rohadtelnyomó Orbán rákényszeriti az emberekre, ezzel korlátozva a szülők szabadságjogai

Össze-vissza megy a hablaty a meseországokról. Tegnapelőtt a Szovjetunió, tegnap még Amerika, ma Dél-Korea, holnap meg Libsisztán

prakp 2020.04.05. 12:08:55

@major.os: Te melyik adót nézed? Egy blogon vagy, baszod. A világos stratégia hiánya pedig ALKALMATLANság, ez megvan tavalyról?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:09:47

@korxi:
Ez a WHO hivatalos ajánlása. Nem javasolják a maszk viselését a fertőzés megelőzésére

John Nethem 2020.04.05. 12:10:13

@Emmett Brown: csakhogy arról a világon SEHOL fogalmuk sincs mennyi. aki fertőzöttet jeleznek, az csak a laborvizsgálat által IGAZOLT fertőzöttek száma.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 12:10:16

Egyébként mi nem érthető azon, hogy a kormány per pillanat a kivárásra játszik? Szerintem mondták is, a cél ellaposítani a görbét.

HA tényleg lesz 5 perces teszt, akkor esetleg lehet azt használni. Ha gyógyszert találnak akkor azt. Ha vakcinát akkor azt. Az is lehet, hogy jön a jó idő, megálla vírus magától. Miért kéne ezt most előre kijelenteni?

Az is tök jó, hogy kitalálták ezt a 64en köpjünk a csészébe, aztán leteszteljük dolgot. Csak a gyakorlati megvalósításra nincs ötlet egy darab sem..

Exploiter 2020.04.05. 12:11:12

@John Nethem:

Ez nem igaz. Pont megtudtuk volna belőle, hogy már mindegy, a karantén felejtős, el lehet kezdeni dolgozni, a többi meg az orvosok meg a hullaházak dolga.
Máris megmentettél isten tudja hány százmilliárd forintnyi GDP-t. Ez miért haszontalan?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:11:57

@prakp:
A stratégia, amiről ez a blog szól, csak egy kommunikációs fogás. Valójában minden ország nagyjából ugyanazt csinálja, legfeljebb másként kommunikál róla

John Nethem 2020.04.05. 12:13:02

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe:

És ugye DÉL-KOREA, ahol a gazdaságot CHEBOL-okban ( CSALÁDI KONGLOMERÁTUMOK: Samsung, LG, Hyundai, KIA, stb.) szervezték meg.

Emmett Brown 2020.04.05. 12:13:18

@John Nethem: pont erre való a teszt. Kiszűrni a tünetmentes hordozókat/fertőzötteket, és ezáltal csökkenteni a görbe meredekséget.

prakp 2020.04.05. 12:13:35

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Nyilván a kontraszelektált fideszes módszer sokkal jobb. Megbízható a lölő, jó helyen van ott a "pénzünk", satöbbi. Az ugye elképzelhetetlen, hogy egy jó példát átvegyen a nemzethy szittya barombanda. Képzeld, mindig lesznek bezzegországok. Az a hülye, aki inkább végigszopja az utat, ahelyett, hogy lekoppintaná az okosságot. Mondjuk a magadfajta úgysem érti ezt, amíg elvan (el lehet) az akol melegében.

John Nethem 2020.04.05. 12:15:23

@Exploiter: Nem tudtuk volna meg. Azt tudtuk volna meg, hogy az adott pillanatban mennyi éppen a fertőzöttek aránya. És mivel a már kigyógyultakat MÁS módszerrel lehet megvizsgálni ahhoz hogy volt-e fertőzöttségük (csak antigént lehet nézni) , az éppen fertőzésbe kerülőket meg megint MÁS módszerrel (PCR - vírus-RNS-dúsítás) , akkor bizony minden emberen mindkét vizsgálatot el kellene végezni.

John Doe3 2020.04.05. 12:15:50

@Ad Dio: "matematikus fiaként" A NY totál éves mortalitás kb. 0,65% és nem 0,1%. Az normál szinten napi 360 haláleset (és nem 5500). Ehhez képest a most publikát 630-os CoVID haláleset / nap brutális. (Hasonló lenne érvényes Mo-on is, kisebb ország, de magasabb halandódággal.) De a hasonlítható napi 500-as halálesethez képest kb. 5-nél tartunk, az 1%-os többlethalálozás még nem jelent gondot nálunk, hála Istennek (és talán annak, hogy nálunk 1954-ben bevezették a BCG-oltást).

Exploiter 2020.04.05. 12:16:30

@math0:

Van egy arány. Ez azoké, akik a világ legjobb egészségügyi ellátása mellett se élik túl.
Van egy másik arány. Ez azoké, akik ha megkapják, megmenekülnek.
A kettő közti különbségre én még nem láttam számot. Nem vagyok benne biztos, hogy egetverő a különbség, ha a kezelés annyi, hogy lélegeztetőgépre tesszük és bízunk a legjobbakban, meg nyomjuk bele az antibiotikumot, hogy a tüdőgyulladás ne végezzen vele.
Ilyen szempontból az egészségügy teherbírásán nem múlik túl sok minden.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 12:16:54

@Emmett Brown:

Az EU liberális szervezet, azaz segíti a liberális elnyomást. Hol ebben a konteó?

John Doe3 2020.04.05. 12:18:13

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: csak a jegyzőkönyv kedvéért: nem Orbán vezette be a BCG oltást, hanem Rákosi, 1954-ben. A többi infód is ilyen pontos? Mert akkor inkább ne írogass...

John Nethem 2020.04.05. 12:18:18

@Emmett Brown: Ha Mari nénitől ma 12.00-kor mintát vesznek, és vizsgálják, aztán Mari néni 13:00-kor megfertőződik, akkor MI lesz a valós eredmény ???

Az lesz, hogy Mari néni lobogtatja a NEGATÍV tesztjét, és megy a LIDLIBE, miközben szanaszét szórja a fertőzést.... HAMIS ILLÚZIÓT kelt az a teszt, amelyiket "céltalanul végeznek el, csak kimondottan statisztika okán.

prakp 2020.04.05. 12:19:31

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Mit jelent ez az "ugyanazt csinálja"? Kamukál az adatokról, hogy itt minden frankó, közben azért rettegj egy picit a négy fal között? Idehozatja a kinai selejtes szarokat, amit az olaszok kibasztak? Abban igazad van, máshol legalább kommunikálnak. Itt ugye e-mail, aztán szevasz.

John Nethem 2020.04.05. 12:22:07

@Exploiter: Antibiotikum a bakteriális fertőzés elkerülésére szolgál. Magán a tüdőgyulladáson nem segít.

Sajnos ennél a vírusnál az a baj, hogy a tüdőgyulladás rosszabbik fajtáját okozza, mivel a

John Doe3 2020.04.05. 12:23:31

@victor vacendak: a pool módszer helyes értékeléséhez tudni kell a pozitivitás relatív gyakoriságát, ami szvsz alacsony. A tesztelést helyesnek tartom, de értékét nagyban lerontja, hogy pillanatnyi állapotot mutat. Az lenne a célszerű, hogy egyszerre két mintát levenni, a fertőzés és az antitestek jelenlétére. Növelné ennek hatékonyságát, hogy a pozitív eseteknél az antitestek kiértékelésére nem is lenne szükség. Tehát 3-féle kimenet is elég lenne (nem pedig 4): nem fertőzött és nem immunis, fertőzött, immunis. Aki immunis és nem fertőzött, az azonnal mehetne dolgozni.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:23:52

@korxi:
Elmondanám, hogyan műxik ez a jajdenagyon fejlett Németországban

A Robert Koch Intézet (az ottani KÖJÁL) szabálya szerint csak azt tesztelik, akinek megvannak együtt a koronavírus jellemző tünetei PLUSZ ezen felül kontaktusa volt igazolt koronavírus fertőzöttel. A többit nem tesztelik

Mesebeszéd, hogy tömeges tesztelést végeznek Németországban olyan célból, amiről ez a blogocska szól. Egy viszonylag szűk kört tesztelnek, és napok múlva készül el az eredmény (ez is le van írva az intézet honlapján)

Szánalmas ez a bezzegországozás ami itt megy

laci_52 2020.04.05. 12:24:06

A magyar egészségügy a járvány nélkül is elég szar állapotban van, de az összeomlását mindenképpen el kell kerülni, ezért alkalmazza a kormány a második stratégiát. Fél év múlva kiderül, helyesek voltak-e az intézkedések. Addig nincs mit tenni, türelmesen várakozni kell.

röf 2020.04.05. 12:24:22

@HaD:
Az maradt meg, hogy még ha valami jó történik velünk, az Index az is valami szarhoz kötődik. Kizárt, hogy ne legyen legalább egy nagy zöld légy a levesben...
A gyógyszer vagy "gyógyszer" nyilván nem kerül egyből adagolásra, bár aki halálán van, annak kifejezetten ajánlott bevenni.
Vagy Te visszautasítanád...?
És ha Bajnai hozta volna be? Akkor fasza lenne?

röf 2020.04.05. 12:25:32

@röf:
..... Index szerint.....

John Nethem 2020.04.05. 12:25:47

@Exploiter: Antibiotikum a bakteriális fertőzés elkerülésére szolgál. Magán a tüdőgyulladáson nem segít.

Sajnos ennél a vírusnál az a baj, hogy a tüdőgyulladás rosszabbik fajtáját okozza, mivel a légutak menti szövetekben terjed ((bronchopneumonia) ), a hörgők sejtjeibe bejutott vírus a szaporodásával megöli a gazdasejtet.
Mivel ez a vírus közvetlenül a tüdőt roncsolja - ezért is ez a neve SARS- , semmiféle gyógyszer nincs rá. Csakis az adott beteg immunrendszerére támaszkodhatunk, és azt lehet megtámogatni.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:28:18

@John Doe3:
Leírtad szóról szóra amit leírtam előtte, aztán azt mondod hogy én tudtam rosszul. Mivanmár, ovasni se tucc?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 12:33:04

@prakp:
"Kamukál az adatokról, hogy itt minden frankó"

Ezzel meg a kommunikáció kommunikációját kamukálod. Én inkább kimegyek a kertbe napozni

John Nethem 2020.04.05. 12:33:26

@John Nethem:

Vagyis a verziók:

1. még nem fertőződött de nem tudjuk róla (maradjon otthon, csak szükséges dolgok intézése)
2. éppen fertőződött, de tünetmentes , ám nem tudjuk róla (maradjon otthon, csak a szükséges dolgokat intézze ----- ő a nyájimmunitást végző..)
3. éppen fertőződött, és tünetek vannak ---> TESZT--- állapotától függően ---> kórház
3. éppen fertőződött és súlyos beteg ---> TESZT ---> KÓRHÁZ ---> INTENZÍV---> közülük kerülnek ki a halottak túlnyomó része..
4. fertőződött, mindig tünetmentes, volt DE MÁR kigyógyult-- soha nem volt teszt -- soha nem tudjuk meg, csak egy direkt antigén vizsgálattal
5. fertőződött, beteg volt, tesztelték, de kigyógyult. csak direkt antigén kimutatással lehet megállapítani a valamikori fertőzöttségét.

Exploiter 2020.04.05. 12:33:31

@John Nethem:

A szövődményekre gondoltam, sok esetben a szétcseszett tüdőszöveteket tovább fertőző bakteriális fertőzés a végzetes.

De a lényeg, hogy a világ legjobban felkészült kórháza se tud sokkal többet tenni most, mint egy vudubabás busman, próbálják életben tartani a pácienst, hátha meggyógyul magától és ez az arány Bem világos.

torró 2020.04.05. 12:34:10

@major.os:
Ma beszéltem( 1 órája) Egy ismerősömmel, szomszéd om, ám most pár éve Bécsben él tanárnő. Azt mondja sokkal rosszabb a helyzet mint itt nálunk. Oly mértékű pl a kijárási korlátozás, hogy az egyik kerületből a másikba csak komoly igazolással mehet át, ha ilyen nincs 300 euró a büntetés. szeretett volna átjönni, de csak úgy lehet a határon átjönni, ha van 3 napos tesztje. és különböző engedélyek szükségesek hozzá, pedig Magyar állampolgársága van. Ha mégis át tudna jönni, vissza ugyan ez az eljárás. És látod ha hozzászól az ember, akkor megjelentek a mérhetetlen trágár egyedek és leordítanak, mintha ők mindent kiválóan tudnának!Még tisztességes kommunikációra sem hajlamosak csak az agresszív leugatásra.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 12:34:17

@korxi:
"z ország teszteletlen 999 ezreléke honnan a bánatból tudja hogy beteg vagy nem beteg? Erre válaszolj már Cecil, csak egyetlenegyszer!"
Az egészséges sem mehet közösségbe, az megvan?
A beteg meg érzi azért kicsit, nem? 18% az aki fertőzöttként abszolút tünetmentes.

John Nethem 2020.04.05. 12:34:51

@Exploiter: Teljességgel igaz. Egyetértek.

Emmett Brown 2020.04.05. 12:36:09

@John Nethem: hogy fertőződne meg Mari néni 13:00kor?

A teszt lényege pont az, hogy az a személy, aki megfertőzné Mari nénit, az maradjon otthon, azaz rá a jelenlegi social distancingnál szigorúbb korlátozások vonatkoznak.

John Doe3 2020.04.05. 12:37:14

@John Nethem: Valójában 86 eset az a napi 3000 (Dél-Korea, ápr. 3). Ekkorát azért nem kéne tódítani.

John Nethem 2020.04.05. 12:38:52

@John Nethem:

6. még nem fertőződött, de magántesztelték: NEGATÍV.
Ez az eredmény csak arra az időpontra vonatkozik, amikor éppen a mintát levették.

A HIV esetén is van egy 28 napos ABLAKPERIÓDUS a levett minta és a valós állapot között. Ezért van szükség a KARANTÉNRA. ( HIV esetén a szex mindennemű beszüntetésére.)

Hogy valami fogalom legyen a vírusok természetéről:

John Nethem 2020.04.05. 12:40:05

@John Nethem:

6. még nem fertőződött, de magántesztelték: NEGATÍV.
Ez az eredmény csak arra az időpontra vonatkozik, amikor éppen a mintát levették.

A HIV esetén is van egy 28 napos ABLAKPERIÓDUS a levett minta és a valós állapot között. Ezért van szükség a KARANTÉNRA. ( HIV esetén a szex mindennemű beszüntetésére.)

Hogy valami fogalom legyen a vírusok természetéről:
anonimaids.hu/gyorstesztek/

korxi 2020.04.05. 12:40:52

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Lehet hogy félreértettél.
A maszkviselésre vonatkozó kérdésre az a sztenderd válasz az hogy "aki nem beteg...."

Mivelhogy a társadalom 99,9%-a nem tudja és nem is tudhatja hogy beteg-e (helyesen: vírushordozó-e), értelmetlen és tartalom nélküli minden olyan válasz, ami azzal kezdődik hogy "aki nem beteg....."

A WHO ajánlása (legalábbis a magyar fordításokban megjelent ajánlása) is ugyanezért semmitmondó. Bár bennük eléggé megingott a bizalmam, amikor két hónapon át ódákat zengtek a Kínai Kommunista Pártról (mielőtt még kiderült, hogy azok hogy elsunnyogták az egészet, amíg azt hitték hogy ez lehetséges), majd pedig pár hete bejelentették, hogy hát ez egy világjárvány.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 12:41:40

@Emmett Brown:
"hogy fertőződne meg Mari néni 13:00kor?
Hazafele az úton? A teszt leadó helyen? Bárhol a világban?

"A teszt lényege pont az, hogy az a személy, aki megfertőzné Mari nénit"
Nehogy már ne értsd.

John Nethem 2020.04.05. 12:41:50

@Emmett Brown: Ezért van a korosztályi időablak. Több tízezer egymagában élő öregnek nem lehet megparancsolni, hogy üljön a seggén 30 napot és ki se tegye a lábát....

Exploiter 2020.04.05. 12:46:21

@teéjesenmindegy:
18%?
Mások szerint meg 81%
A valódi szám az utóbbihoz állhat közelebb.

prakp 2020.04.05. 12:46:30

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Mindenképpen jobban is teszed.

@major.os: Oké, köszi. Akkor ezt meg is beszéltük!

John Nethem 2020.04.05. 12:47:52

@John Doe3:

Igazad van.

A 3 ezer a JELENLEGI AKTÍV fertőzöttek számát mutatja, ami napi szinten csökken százas méretben.

John Nethem 2020.04.05. 12:49:44

@Emmett Brown: Simán, amikor eljön a 13:00, és kiviszi a kutyáját sétálni...

teéjesenmindegy 2020.04.05. 12:50:13

@Exploiter:
"Mások szerint meg 81%
A valódi szám az utóbbihoz állhat közelebb."
Te teljesen hülye vagy?

Emmett Brown 2020.04.05. 12:57:51

@teéjesenmindegy: te nem érted, hogy a tesztnek csak szigorító hatása lehet az alany életvitelére, és ez akkor van ha az eredmény pozitív.

korxi 2020.04.05. 12:58:51

@teéjesenmindegy: "Az egészséges sem mehet közösségbe, az megvan?"
Csak fodrászhoz, körmöshöz, kisállateledeleshez, utána le a térre sétálni, az megvan?

Emmett Brown 2020.04.05. 13:00:26

@John Nethem: és kitől kapja el kutyasétáltatás közben, ha nem hülye és tartja a távolságot?

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:01:35

@Emmett Brown:
" a tesztnek csak szigorító hatása lehet az alany életvitelére,"
A lófaszt mama. És mi van, ha negatív?
Szerinted hány ember mondaná azt, hogy az én tesztem negatív volt tegnap, én mehetek akárhova? Vagy bulizhatok? Vagy akármi?
10 hozzászólással fentebb írja torró "csak úgy lehet a határon átjönni, ha van 3 napos tesztje. és különböző engedélyek szükségesek hozzá,"
Tessék. Igaz, hogy a 3 nap alatt százszor megfertőződhetett, de az nem számít.

Tangooo 2020.04.05. 13:01:57

Most megtudhattuk, hogy a koronavírus terjedésének megállítása pofonegyszerű: teszteljenek 0-24-ben és eljön a Kánaán.

Exploiter 2020.04.05. 13:04:00

@teéjesenmindegy:
Nem, nem.

A saját házi modellem szerint jelenleg kb 40-50ezer fertőzött rohangálhat az országban.

Mondhatod, hogy hülyeség, de inkább imádkozz, hogy igazam legyen, minél kisebb ez a szám, annál nagyobb bajban vagyunk. Ha igaz lenne, hogy az ezret se értük még el, akkor már most bezárhatnánk a boltot.!

HaD 2020.04.05. 13:04:30

@röf: pont ugyanilyen "fasza" lenne mert hogy pont egy fajta ez a banda:(...egyébként a kísérletezgetés a magyar(!) emberekkel nem ugyanaz mint hatékony gyógyszert beadi haldoklóknak...ez krva nagy csúsztatás és egyenértékü a Btk.-ban is visszaköszönö sarlatánság mosdatásával....mint mikor rákos betegeket leszednek "mágusok"....szóval nem kellene ezeket ilyennel mosdatni !!! Az hogy "biztos" majd engedélyeztetik abban meg szinte biztos vagyok..a cél szentesíti az eszközt:(

John Nethem 2020.04.05. 13:04:42

@teéjesenmindegy: ÉS ugye csak abban bízhat, hogy ha nincs tünete, akkor átengedik. De éppen ez a csalóka benne: hiszen éppen akkor nincs még általában tünete a vírusnak, amikor a legjobban fertőz.. ( nem hülye ez a vírus !)

korxi 2020.04.05. 13:06:04

@Tangooo: Ez kevés volt, nagyon kevés.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:06:09

@korxi: Ne aggódj, ezeket is bezáratják kurva gyorsan.
18% az aki fertőzött és teljesen tünetmentes.
HA 100ezer fertőzöttet veszünk- ennyi biztos nincs az országban, akkor 18ezer ebből aki konkrétan nem tudja, hogy valami baj van. A 82ezer pedig érzi, hogy beteg, kurvára ne menjen sehova. SEHOVA.
A 18 ezer plusz a 9,9 millió is korlátozva van. Mit nem értesz még?

John Nethem 2020.04.05. 13:08:19

@Emmett Brown: Én ugyan kevésbé fogadom el a vírus mérete miatt ( merthogy aránylag nagy méretű vírusról van szó - 130-170 nm) , de az újabb amerikai kutatások szerint a sima lég-aerosolokkal is terjedhet, és ott akár 3-4 órát is a levegőben tartózkodhat mindenféle bomlás nélkül. A sima orvosi maszkok pedig nem elegek egy ilyen méretű vírus ellen, hiszen egy mázolatlan agyagcserép pórusai közt is átjut, pedig azért az a cserép jóval tömörebb anyag.... Viszont azon keresztül meg nem lehet levegőt venni....

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:08:53

@Exploiter: "A saját házi modellem szerint jelenleg kb 40-50ezer fertőzött rohangálhat az országban."
A modelled kb. annyit ér, mint a hozzászólásaid, amit eddig olvastam tőled.

HA 50 ezer ember lenne fertőzött, akkor abból 9ezer lenne aki nem tudja, hogy az. 41 pedig köhécselne, meg lázas lenne.

korxi 2020.04.05. 13:09:36

Azt nem értem, hogy az operatív törzs tájékoztatóján kikre vonatkoznak azok a jótanácsok, amik az "aki nem beteg...." bevezetéssel kezdődnek.

Emmett Brown 2020.04.05. 13:09:39

@teéjesenmindegy: mit nem értesz azon, hogy ebben az esetben az a 18 ezer IGAZOLTAN fertőzött még szigorúbban lenne elzárva, mint a többiek?

AngeI 2020.04.05. 13:13:06

@korxi: Akinek nincsenek tünetei..

Emmett Brown 2020.04.05. 13:13:11

@John Nethem: akkor rossz lapot húzott, megesik.

Viszont ha feltesszük, hogy Feri bácsi tüsszentése miatt lenne a levegőben a vírus, és Feri bá is tesztelve van, akkor bizony Feri bá nem megy ki, így menekül meg Mari néni is.

Exploiter 2020.04.05. 13:14:40

@teéjesenmindegy:

Oké.

Továbbra is mondom. Lehet, hogy tévedek.
Csak azt mondom, hogy ha tévedek, akkor ezt az évet még évszázadok múlva is emlegetni fogják a történészek, mert a baj sokkal, de sokkal nagyobb, mint bárki be merné ismerni.
Szóval én bízom abban, hogy a nagyságrend helyes, amíg az adatok ki nem zárják ennek a lehetőségét, addig nem mondok le róla.

korxi 2020.04.05. 13:17:43

@/\ngel: De ezzel a koronavírussal az a baj, hogy van egy lappangási időszaka, sőt vannak akiknél egyáltalán nem produkál tüneteket, viszont az alany ezidő alatt is terjeszti a fertőzést.

John Nethem 2020.04.05. 13:21:10

@Emmett Brown: felelős ember valóban így tesz.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:22:59

@Emmett Brown: Ok. Szervezz meg 10 millió tesztet egy időben baszod.
Aztán azt is, hogy a 10 millió egy helyben maradjon 3-4 napig amikor megint adnak mintát, a lappangás miatt, ugye...

Emmett Brown 2020.04.05. 13:27:18

@teéjesenmindegy: mondta valaki hogy egyszerre kell? tesztelsz valakit, ha pozitív, fullkarantén. ha negatív akkor marad a szoftkarantén.

Emmett Brown 2020.04.05. 13:30:18

@John Nethem: erre vannak az állami szervek. illetve ha valakinek kint virít az ajtaján a nagy vörös FERTŐZŐ BETEG felirat, akkor az nem fog mozogni, mert a szomszédok felnyomják, kap egy masszív bírságot, és van ideje gondolkozni.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:32:02

@Emmett Brown: Istenem...
És hány naponta teszteled ugyanazt a negatívot?

Pipas 2020.04.05. 13:33:56

@prakp: "A világos stratégia hiánya pedig ALKALMATLANság, ez megvan tavalyról?"

Olyan ez, mintha stratégiát követelnél a sakkjátékostól a meccs első három percében. Tudod mi a stratégiája? Megpróbál mindent megtenni, hogy nyerjen.

Van a kormány kezében három-négy eszköz. Ezek nem zárják ki egymást, tehát mindegyiket beveti. Korlátozza a moszgást, növeli a kórházi kapacítást, védőfelszerelést vásárol és próbálja szűrni az embereket.

Mégis mit tehetne? Nekünk az a startégiánk, hogy mindenkit tesztelünk? Nem tudjuk megtenni. Akkor? Legyen az a stratégiánk, hogy majd ha lehetőségünk lesz mindenkit tesztelni, akkor majd mindenkit tesztelünk? Elég akadémikus lenne erről meditálni, nem?

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:38:11

@Pipas: Tessék, stratégia: Ha lesz gyógyszer, akkor mindenki kap belőle..

Kánikula 2020.04.05. 13:38:30

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: A BCG-t már látom mindenki biztosra veszi

Hivatalosan erről az álláspont: ..... egyelőre még tudományos igazolásra várnak, de ha beigazolódik a feltevés, akkor szerinte Magyarország egy KIS ElŐNYre tesz szert a járvány elleni harcban. A tuberkolózis ellen kifejlesztett BCG-oltást Magyarországon minden csecsemő megkapja, és a tudományos világ szerint ELKÉPZELHETŐ, hogy valamilyen szinten ENYHÍTHETI a koronavírusos megbetegedések tüneteit.

HA ez így lenne, akkor az sem a nagy látnok Rákosinak vagy a kötelezőséget meg nem szüntető miniszterelnöknek köszönhető. Ez kb. a mákunk van kategória.

korxi 2020.04.05. 13:41:33

Egyébként, ahogyan az lenni szokott, természetesen igaz az a semmitmondás is, hogy a tesztelés még egy járványt sem állított meg.
De Dél-Koreában sem önmagában a teszteléssel és az amellett semmit nem csinálással lettek úrrá a járvány terjedésén. Hanem kiterjedt teszteléssel, valamint az annak alapján a pozitívnak bizonyult esetek kemény karanténozásával, kontaktkutatásával és a pozitív esetek kontaktjainak tesztelésével, és így tovább.

Emmett Brown 2020.04.05. 13:46:32

@MAXVAL bircaman közíró: inkább arról mesélj, hogy kinek és mi a baja a magyaroszági rendkívüli állapottal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 13:55:15

@Emmett Brown:

Soros és magyar emberei tombolnak, hogy a kormányzat ismét sikert fog elérni, ennyi az egész. Te is jól tudod, itt nem a vírus a valódi téma már, mindenki tudja, hogy Mo-on nem fog olyan károkat okozni, mint nyugaton, szóval most már a narratívák harca folyik.

Ajánlom a Partizán tegnapi adását, az egyébként fanatikus ballib Pető Péter teljesen nyíltan elmondja a valós helyzetet, pedig az egyáltalán nem kedvez a ballibeknek. Nemis adoök már hosszú időt ezek után Petinek a 24.hu élén...

korxi 2020.04.05. 13:58:12

@MAXVAL bircaman közíró: a Párt ökle le fog sújtani a ballibekre

teéjesenmindegy 2020.04.05. 13:58:38

@Emmett Brown: :D:D:D::D
Bravó.
Akkor összefoglalva.
Pista bá, Mari néni. A fertőzött postás végigmegy. Leteszteled mindkettőt. Pistabá pozitív, ő karantén. Mari néni negatív, ő mehet amerre akar. Menni is fog. Találkozik bárkivel, össze vissza fertőz, meg el is kaphatja bármelyik sarkon, de majd ha kijön a lépés, akkor le lesz tesztelve.
Marhára lecsökkentetted a járványt tényleg. És ne gyere azzal, hogy szoftkarantén. Baszod, egy negatív papírral mindenkinek kurva nagy arca lesz, ez hétszentség.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 13:59:02

@Kánikula:
Kicsit többről van szó. Az oltási rendszer erősen függ az adott ország általános politikájától. Vannak országok, ahol szinte egyáltalán nincs kötelező védőoltás, vannak ahol minden kötelező, meg a kettő különböző keverékei

Magyarország szerencsére a szigorúbb országok közé tartozik. Olaszországban soha nem volt kötelező a BCG, hogy emiatt állak-e olyan rosszul azt még nyilván sokat fogják elemezni. De a túl nagy liberalizálás egész biztosan nem tett jót pl. a kanyaró oltásnál, ez lejött ez elmúlt évek szomorú tapasztalataiból. Az államnak igenis be kell néha avatkozni az emberek életébe

teéjesenmindegy 2020.04.05. 14:00:41

@MAXVAL bircaman közíró:
Baszki, azért ne igyál te se előre a medve bőrére.
Ahogy én látom (meg mintha a törzs is valami ilyet mondott volna) a magyar ember tartotta a szabályokat úgy 2 hétig. Most meg kezd elkurvulni.
Baszottul meg lesz a böjtje, ha nagy arccal mindenki elkezd bandázni.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 14:03:44

@korxi:
"a pozitívnak bizonyult esetek kemény karanténozásával"
pipa, itthon is ez van
" kontaktkutatásával és a pozitív esetek kontaktjainak tesztelésével"
Mint itthon, ugye? Egy fertőzöttet 30 kontaktig vizsgáltak. Mint korea.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 14:04:02

@korxi:

Felesleges lenne.

Olyan jól képesek saját magukat lejáratni, hogy egyszerűbb teljes szólásszabadságot biztosítani nekik.

Emmett Brown 2020.04.05. 14:06:11

@teéjesenmindegy: miért menne Mari néni arra amerre akar? marad otthon a seggén, ls megy boltba heti max 2 szer délelőtt, pont mint eddig.

De ha csak annyi történik, hogy a fixen fertőző Pistabát kiveszed a 9-12 közötti shoppingból, már azzal is véded a többieket akkor szintén akkor vásárolnak.

Dzsok 2020.04.05. 14:07:15

Egyetértek a cikk írójával és Ausztria is ebbe az irányba megy (108000 tesztet végeztek eddig, háznál is tesztelnek nem súlyos eseteket is), náluk csak statisztikai célból lefuttattak 2000 tesztet véletlenszerűen kiválasztott alanyokon, abból a célból, hogy képet kapjanak a valós fertőzöttségi állapotokról, ehhez képest Magyarország Április 5.-én 21250 tesztnél jár összesen, ami nagyon alacsony......
Szomszédunk csak kísérleti célból lefuttatta a mi élesben elvégzett tesztjeink 10%-át és néhány héten belül 15000 teszt/nap-ra akarják emelni a tesztelési kapacitásukat.

A gazdaság újraindításakor kiemelten fontos a tömeges tesztelés, hogy ne induljon újra a járvány és a Magyar megközelítés jelenleg nagyon távol áll ettől, inkább ellenkező irányba halad. Magánlaborban nem fognak az emberek 20-40ezerFt-okat kifizetni több alkalommal mint pl. a győri polgármester (orvos is mellette), hogy leteszteltessék magukat és ne fertőzzenek utána végig mindenkit.

Emmett Brown 2020.04.05. 14:07:36

@MAXVAL bircaman közíró: te már csak tudod, te vagy az aki mindenhova világrengető harcokat vizionálsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 14:07:50

@teéjesenmindegy:

Teljes szabálytartás még ott sincs, ahol fegyveres rendőrök üldözik a jogsértőket.

Szóval ez eleve nem cél.

Az emberi történelem eddig 2 módszert ismer járvány megállítására:
- feltalálják az ellenszert,
- mindenki elkapja, s a vírus magától elpusztul.

Most a második verziót csináljuk, csak erősen lassítva, hogy bírja az egészségügyi rendszer. Ennyi az egész. S reménykedünk küzben az 1. módszerben.

Egész Kelet-Európa jól teljesít egyébként a járványban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 14:10:10

@Emmett Brown:

Minden nagy társadalmi rendszer bukása harccal jár. A kommunizmus bukása kivételes volt, hogy békésen ment. A liberalizmus agóniája nem megy békésen,

enrikokaruszo 2020.04.05. 14:12:01

@Emmett Brown: mennyi időnként képzeled, hogy kijön valaki, csönget, minden háztartásban mindenkitől mintát vesz, vagy mindenki fogja magát és egy tesztközpontba utazik?
Tudod, ki, hol található országos szinten, és hánytól hányig van otthon, ha dolgozni jár pl?
hetente/teljes lakosság?
Hogy találnád meg egyébként a fixen fertőző Pistát?
Nem látod, hogy ez nonszensz?

teéjesenmindegy 2020.04.05. 14:13:51

@Emmett Brown: "miért menne Mari néni arra amerre akar? marad otthon a seggén, ls megy boltba heti max 2 szer délelőtt, pont mint eddig."
Aham. Persze. Tehát a fixen fertőző mari néni a negatív papírjával majd marad otthon.

GyMasa 2020.04.05. 14:15:33

@Ad Dio:
"Még ha nem is hiszem hogy ettől dugul csak be,"
Szerintem ebben szerepet jaátszik a boncolási kapacitáshiány is.
Ugyanis, ha minden egyes halottról teljes biztonsággal akarod tudni, hogy valóban a vírus vitte el, vagy ugyan vírusos volt, de közben kapott egy agyvérzést, (ami szigorúan véve ugye azt jelenti, hogy nem a vírus miatt halt meg) akkor fel kell boncolni minden egyes halottat.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 14:15:49

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem szabálytartásról van szó, hanem felelősségről.
2 hétig mindenki be van szarva, tartja a távolságot. Most meg már nem.

John Nethem 2020.04.05. 14:19:19

@teéjesenmindegy: Sajnos igen. Ahogy az idő halad előre és senkinél semmiféle "fertőzéstüneti" jel nem lép föl, a belső fegyelem lazul, és a mozgási kényszer, különösen a tavaszodó időben egész egyszerűen fülülír minden biztonsági igényt.

Emmett Brown 2020.04.05. 14:20:08

@teéjesenmindegy: miért lenne fixen fertőző Mari néni a negatív tesztjével?

Mit nem értesz azon, hogy ha akár csak egy darab fixen fertőzőt is sikerül otthon tartani, akkor lassul a terjedés, ergo kevesebben is halnak meg?

Egyébként meg pont ezért lehetne indítani a postásokkal, eladókkal, kajafutárokkal, azaz olyan emberekkel akik relatíve sok emberrel találkoznak a munkájuk során.

John Nethem 2020.04.05. 14:22:45

@Emmett Brown:

Magyarországon MÉG NINCS RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT.

VESZÉLYHELYZETI fokozat van.

Emmett Brown 2020.04.05. 14:23:30

@enrikokaruszo: nem Pistával indítasz, hanem olyan emberekkel akik a munkájuk során viszonylag sok emberrel találkoznak, ilyenek pl postás/boltos/kajafutár.

Meg olyanokkal, akiknek van igazolt fertőzött a közvetlen környezetükben, mondjuk ehhez jó lenne, ha a pozitív magantesztek befutnának a központi statisztikába.

Ad Dio 2020.04.05. 14:24:27

@John Doe3:

Nem tudok elégszer elnézést kérni a számítási hibámért (már megtettem 2x). Megteszem még egyszer: excel táblán dolgoztam, ott vittem fel az adatokat egy ideiglenes rubrikába - rosszul. Énkérek elnézést még 1x. Valóban szignifikáns a növekmény és teljesen érthető a temetések bedugulása... legalábbi sideiglenesen és helyi szinten. A halottak szállításának megoldása után azonban ez országosan nem okozhet sehol problémát.

15.000.000 ember halt meg az elmúlt negyed éveben a világon. Ehhez képest a covid áldozatok 50.000... nem számottevő.

Továbbra is tartom, hogy az "utcán oszladozó holtestekkel" házaló média durván torzítja a valsóágot.

Emmett Brown 2020.04.05. 14:25:34

@John Nethem: én tudom. Birca szerint van, majd amikor felhívtam rá a figyelmét a saját blogján,akkor kijelentette, hogy a precíz jogi megfogalmazás nem fontos.

Roppantó 2020.04.05. 14:28:35

@teéjesenmindegy: A tömeges (64-es pool) tesztelésnél nem kapna senki negatív papírt, azt jobb, ha csak a hatóság tudja, pont azért, hogy ne lobogtassa utána, és változzon emiatt a magatartása. A cél csak a pozitív esetek felkutatása lenne. Először 64-es pool, ha van benne pozitív, akkor 32-es, és így tovább. Végül csak az tudja meg az eredményt, aki biztosan fertőzött, és neki kemény karantén.
És a felezéseket nem kellene sokszor csinálni, mert sokkal több negatív 64-es pool lenne, mint pozitív.

John Nethem 2020.04.05. 14:33:28

@Emmett Brown:

Abból a szempontból fontos, mert KIJÁRÁSI TILALOM csak rendkívüli helyzetben/SZÜKSÉGhelyzetben hozható, addig MAX ERŐSEN KÉRHETŐ a dolog, illetve részleges időtáv KORLÁTOZÁSOK ! ( DE NEM TILTÁSOK!) vannak.

Ad Dio 2020.04.05. 14:45:27

@white999:

Tök igazad van és értem is. Azt a részét is, ahogy csak saccolni lehet a valós megbetegedések számát. Minden bizonnyal több, mint a valós. De akkor ha vannak olyan országok, ahol ma is csupán 0.5% - és még ott sem ismernek minden esetet - ez a szám csak alacsonyabb lehet ennél, nem? Én továbbra is 0.1-0.3% közé tenném MAXIMUM a valós megbetegedésekre vetített halálozási arányt (IFR). Ebben a halálozási arányban benne van a kockázati csoport is. Ha őket is kivesszük, akkor onnantól még vagy egy nagyságrenddel visszább lépünk. 0.01-0.03%. Ehhez mérten alacsonyabb kórházi terhelés.

Nézd, az én várakozásaim szerint valamikorra szeptember-október környékére lesz oltóanyagunk. Két lehetőségünk van: odáig kihúzni ilyen/olyan korlátozásokkal, esetleg húzd meg-ereszd meg módszerrel, vagy a kockázati csoportot izolálva, a görbe ellaposításával haladni. Az én számításaim szerint 1. rosszabb esetben is ez utóbbi hamarabb véget ér, mint szeptember, 2. kevesebb gazdasági áldozattal jár, mint a 3 hétre mindent leállítunk, majd kicsit újraindulunk, majd megint mindent leállítunk és REMÉLJÜK hogy időben kész lesz az oltóanyag. Ne utolsó sorban ez kiszámíthatóbb is.

Nem vagyok döntési pozícióban, ellenben fegyelmezett állampolgár vagyok, így a magam részéről minden megoldást meg fogok támogatni a magam eszközeivel, mert azt hiszem ez ma létfontosság. És e téren tök mindegy hogy mit vagy mit sem tartok a kormányról - úgy egyébként.

Pipas 2020.04.05. 14:46:59

@teéjesenmindegy: "Ha lesz gyógyszer, akkor mindenki kap belőle.."

És ezt kellene kommunikálnia a kormánynak? :D

Gyorgy007 2020.04.05. 14:57:55

Kedves puszrafári
2 hetes online index/444/rtl klub járványügyi és gazdasági képzés után nem kellene a szakértőknek tanácsokat osztogatni.

Emmett Brown 2020.04.05. 15:02:22

@John Nethem: így van, én tudom mi a különbség :)

sóhegy049 2020.04.05. 15:09:41

@teéjesenmindegy:
"2 hétig mindenki be van szarva, tartja a távolságot. Most meg már nem."
Nem bizony! Az öregek is mind kint zsezsegnek, reggel és délután is simán bemennek a boltokba, kipenderíteni sem tudják őket. A forgalom az elmúlt két napban és ma is olyan, mint a kórság megjelenése előtt volt. Na itt a baj és az elmúlt 3 napban KETTŐ rendőrautót láttam?!

sóhegy049 2020.04.05. 15:12:25

@Pipas:
Miért kellene, hogy legyen? A HIV-re 30 éve nincs, az Ebolára is közel 15 éve, a SARS és a MERS-re sem lett. De bizakodjunk.

Ad Dio 2020.04.05. 15:13:03

@math0:

Tudod matykó, én egyetlen számítást rontottam el. Igaz kétszer is, de szerencsére magam korrigáltam. Többször.

Nem fogod elhinni, de akad itt olyan figura is, aki reggeltől estig primitív, agresszív, trágár ÉS még tarthatatlan butaságokat is mond... legalább vastagon pártpolitikai alapon - aminek itt semmi keresnivalója nincs.

Nos, azt hiszem ettől a valakitől nem fogok engedélyt kérni, hogy véleményt formáljak. Matykó: gyógyszert bevenni, lehiggadni, mással foglalkozni. ;-)

prakp 2020.04.05. 15:20:26

@Pipas: Eleve úgy ül le a táblához az egyszeri sakkozó, hogy felkészül az ellenfélből. Ha szimultán a parti, a nyitásból már akkor is látni, miféle az ellenfél. Satöbbi. A másik, hogy a sakkozóról elhiszem, hogy nyerni ül le, ettől a kormánytól sajnos nem. Legalábbis a mindent megtevés az, amit nem hiszek el.

"Van a kormány kezében három-négy eszköz. Ezek nem zárják ki egymást, tehát mindegyiket beveti. Korlátozza a moszgást, növeli a kórházi kapacítást, védőfelszerelést vásárol és próbálja szűrni az embereket."

-Nem tudom, hogy a kórházi dolgozók is így látják-e. A megnyilvánulásaikból nem úgy tűnik.

"Mégis mit tehetne?"
Nagyon-nagyon sok mindent tehetne, most nem szeretném sorolni. A tesztelés csak egy része a dolognak.

Emmett Brown 2020.04.05. 15:54:20

@math0: te mennyi dologban tévedtél már? oszt még mindig nyomatod az ócska dumádat a pszichopata fullproli stílusodban.

Emmett Brown 2020.04.05. 16:03:17

@math0: tehát még soha nem tévedtél? Azt mondjuk elhiszem, hogy soha nem ismernéd be, de attól még pontosan tudod te is :)

John Nethem 2020.04.05. 16:10:07

@math0: mennyiben hátrébb ? 5 év? 1 év ? 5 hónap ? 1 hónap ? 3 hét ??

Hát akkor bizony már jócskán JOBBAN teljesít Kelet-Európa ebben a 3 hétnyi eltolódásban is, mint amiben a nyugat-európaiak 3 héttel ezelőtt voltak !!!!

Emmett Brown 2020.04.05. 16:14:16

@math0: persze.

Paks2-t mennyi napenergia kapacitással is lehetne kiváltani? Ott nagyot mentél...

John Nethem 2020.04.05. 16:26:38

@math0:

Hát ezt qrvára elbaszta a BRENDEL MATYI !!!!
Olyan hülye, mint félpár lyukas tornacsuka.

Qrvára nincs köze a lefolyásnak és a terjedésnek ahhoz, hogy éppen mikor fedezték föl az első fertőzöttet !!!

Aki ilyen balgatag időponthoz kapcsolja minden országban a kezdést, akkor nem csoda, hogy szart épít homokra....

John Nethem 2020.04.05. 16:39:45

@John Nethem:

Egyrészt összebarmolja a cikkét azzal, hogy a TESZTEK száma, aztán a táblázatban meg a HALÁLOZÁSOKAT hozza.

De hát ki az az idióta, aki a halálozást összefüggésbe hozza a tesztekkel ??

Hát az idióták, meg a Brendel Matyi.

John Nethem 2020.04.05. 16:44:48

@math0:

A virológusoktól és járványügyesektől.
Én legalább meghallgatom és elolvasom őket.

John Nethem 2020.04.05. 16:45:51

@math0: Látom már kezded rágni a gumiszobád falát...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 16:49:14

@math0:

Szóval a 100-szor több halottszám az jobb teljesítés?

Annyira hülye vagy, hogy mpst már gazdád is le fog vonni abónuszodból.

Emmett Brown 2020.04.05. 17:00:48

@math0: visszakerestem.

Szerinted 8400 mw nap kapacitás jobb mint a 2400 mw atom.

No comment

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.05. 17:03:48

@math0:

A gazdáid agya fog berobbanni asikeres válságkezelés miatt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 17:04:45

@math0: "megjegyzem, a járvány kaszálta el most igazán Paks II-t, ebből már nem lesz semmi!" - Ebben egyetértünk.

Emmett Brown 2020.04.05. 17:05:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: feltéve, hogy a gyertyagyárba jut elég áram :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 17:06:07

@MAXVAL bircaman közíró: Majd meglátjuk, gurulnak-e neked a kopejkák a Kremlből az alacsony olajár mellett!

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:09:06

@math0: ""18% az aki fertőzött és teljesen tünetmentes. "

ezt honnan veszed?"
Én így olvastam. Te hogy?

élhetetlen 2020.04.05. 17:09:48

@Sir Galahad: “ezt nem a katonák csinálják, hanem az önkormányzatok emberei.”. Álmodban, vagy esetleg megfelelő cikkek szerint. Hogyan képzeled? Egy önkéntes bemegy, megveszi az egy hónapra elég tejet, kenyeret, krumplit, stb., és idehozza? Aztán hogyan fizetek? Vagy ha vásárolni nem tudok lemenni, akkor pénzt kivenni, aprót váltani igen? Vagy hozza a mobil terminált, amivel a saját számlájára utalhatok, vagy a telefonos rendelésnél az önköri előlegezi meg a vásárlás költségét, és oda van bekötve a terminál, és minden önkéntesnek van ilyen? A lényeg, egy önkéntes sem kap olyan jogot a Tesconál, Auchannál, mint egy alkalmazott, de ellenőrzött katona kaphatna. Akár az áru összekészítésnél, akár a kiszállításnál. Mert most az áruházak nem bírják.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:18:23

@élhetetlen: "A lényeg, egy önkéntes sem kap olyan jogot a Tesconál, Auchannál, mint egy alkalmazott, de ellenőrzött katona kaphatna. "
Oszt miért ne kaphatna? Mije van a katonának ami az önkéntesnek nincs?

Emmett Brown 2020.04.05. 17:22:06

@math0: látod, most is ignorálod a saját hildességeddel való szembenézést xD

enrikokaruszo 2020.04.05. 17:22:12

@math0: undor végignézni a kommentfalat, piszkítasz, amerre jársz, okoskodsz, hülyézel, birkázol, kurvaanyázol, downozol bárkit aki szembejön....téged nem penderítenek ki sehonnan? vagy saját haverokra nem érvényes semmilyen szabály?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 17:26:11

@Dzsok:
Azért remélem neked is lejött a számaidból, hogy 1 fertőzöttre Magyarországon több tesztelés jut, mit Ausztriában?

A kísérleti random tesztelés meg mire jó, azon k ívül hogy egy pillanatnyi állapotot jellemez egy bizonyos populációban?

enrikokaruszo 2020.04.05. 17:27:19

@teéjesenmindegy: szolgálati szabályzata és felelőssége a parancsvégrehajtásért

John Nethem 2020.04.05. 17:28:00

@math0: HA NEM TARTJÁK be az előírásokat.

Talán kéne értened is néha összefüggésében, hogy mit mondanak.

Sir Galahad 2020.04.05. 17:32:23

@élhetetlen: Nem tudom, te hol élsz. Én egy kisvárosban; itt a helyi szociális intézménynek van egy segélyvonala, és ha egy idősnek kell valami a boltból, gyógyszertárból, felhívja, mire kimegy hozzá maszkban, kesztyűben a segítő, átveszi a pénzt, elmegy a boltba/patikába és elintézi a vásárlást, aztán visszaviszi a cuccot az idősnek. A segélyvonalról minden idős postaládájába dobtak egy tájékoztatót. Minek ehhez katona?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 17:32:52

@math0:
"/rosszabbul-allunk-mint-olaszorszag-franciaorszag-vagy-nemetorszag/"

Ezt már elég sokszor leirtad, de csak vágyvezérelt gondolkodás. Mókás hogy a járvány megjelenése idején számitott külföldi halálozást hasonlitod össze a járvány későbbi szakaszával Magyarországon

Csak szólok hogy Olaszországban négyszer akkora a halálozási ráta mint Magyarországon, az UK-ban háromszoros

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:36:46

@Emmett Brown:

According to Robert Redfield, the director of the Centres for Disease Control and Prevention, 25 percent of people infected with the new coronavirus don't present any symptoms or fall ill but can still transmit the illness to others.

A hajón 18%ot mértek - forbes

Ad Dio 2020.04.05. 17:36:53

@math0: Mindenki képességei és indíttatásai szerint lövi be az életstratégiáját. Te is tégy úgy ahogy jónak látod. Elmebeteg vagy és szerintem sajnos kezeletlen. Remélem azért nem közveszélyes.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:39:35

@enrikokaruszo:
"szolgálati szabályzata és felelőssége a parancsvégrehajtásért"
Aham. És a szabályzat melyik oldalán is van, hogy az auchanból a visszajárót hogyan kezelje?
A másik része pedig, hogy ha én elmegyek önkéntesnek, hogy segítsek a háztöbben lakó 10 öregnek, akkor egyértelmű, hogy én kirabolom őket? Kicsit furcsa gondolkodás.

élhetetlen 2020.04.05. 17:43:06

@teéjesenmindegy: Teéjesen felesleges válaszolni neked, de legyen. Egy katona állományban van, és, ha három hónapra kijelölik a Tescot, mint szolgálati helyet, akkor három hónapig ott lesz mindig időben, akár áruösszeszedőként, akár kiszállítóként, és számonkérhető a munkája. Egy önkéntes megteheti, hogy egy nap bemegy, másnap nem, és jöhet a következő önkéntes, és ellenőrizhetetlen az egész. Ennyi a különbség a katona, és az önkéntes között. Ha ezt sem érted, az már maradjon a magánügyed.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 17:43:13

Arról mintha mindenki megfeledkezne, hogy Magyarországon napok alatt felszámolták azt a járványgócot, amit az iráni tanulók hoztak be az országba. Ha az olaszok is ilyen gyorsak lettek volna, akkor egész másként festene az európai helyzet. Olaszországban 4 hétig keringett a virus, mire észbe kaptak. De késlekedtek utána a svájciak, a németek, az osztrákok is, nem sorolom tovább

Persze olyan tűzre senki nem fog emlékezni, amit időben elfojtottak, a nagy tűzvészekről meg lehet sokat beszélni, hogy milyen hősiesen oltották

Ad Dio 2020.04.05. 17:44:48

@math0:

Magam cáfoltam és korrigáltam bolondom. :-) Te tényleg orvosi eset vagy.

Emmett Brown 2020.04.05. 17:46:26

@math0: szóval 8400 mw nap jobb mint 2400 mw atom?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 17:46:27

@math0:
"A normál halálozási arány 0.1% körül van évente. "

Az nagyon jó hely lehet, mert első közelitésben ezer évig élnek ott az emberek

enrikokaruszo 2020.04.05. 17:47:26

@teéjesenmindegy: nézd, a szabályzat ilyen esetekben a véletlenszerűséget küszöböli ki
ebben benne vannak pl. az általad említett esetek is akár
az ilyen szervezetek, mint pl. a hadsereg. rugalmatlanok és idióták. de szélsőséges helyzetekben sokkal tovább megtartják a működőképességüket
pont az ilyen okostojásokat küszöbölik ki a rendszerből:)

Emmett Brown 2020.04.05. 17:51:49

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: New Yorkban nincs sok öreg, oda az ifjú titánok mennek befutni, majd húznak Floridába.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 17:54:57

@math0:
Te vagy az "itt a piros hol a piros" helyi játékmester. Két számadatnak van jelentősége: az 1 millió lakosra jutó fertőzöttek száma, és a fertőzöttek számához viszonyitott halálozás. Mindkettő tekintetében Magyarország viszonylag jól áll. A fertőzöttségi ráta az egyik legalacsonyabb az EU-ban, a mortalitási ráta pedig pont átlagos a fertőzöttek számához viszonyitva

A többi meg olyan kamu, amivel fölösleges foglalkozni, mint pl. a 0,1%-os éves mortalitás

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:55:03

@Emmett Brown: Egyébként izlandon amúgy is hörög köhög mindig mindenki, szóval nekik fel sem tűnik, hogy ezek tünetek.

Emmett Brown 2020.04.05. 17:55:12

@math0: wow. Elírtam. Szép munka. A kérdésre válaszolj, vagy olyan vagy mint a fidesz.

8400 mw nap kivált-e 2400 mw atomot?

enrikokaruszo 2020.04.05. 17:55:50

@math0: nem gondoltam, hogy az én barátaim szóba állnának egy ilyen ronccsal. de nem is ez volt a kérdés

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:57:52

@enrikokaruszo: Nem tudom. Szerintem egy csomag házhozszállítására meg az apró elszámolására kicsit felesleges a hadsereg. Arról nem is beszélve, hogy a teljes létszám 30ezer fő...

midnightcoder2 2020.04.05. 17:58:40

@math0: "ertelemblog.wordpress.com/2020/04/04/rosszabbul-allunk-mint-olaszorszag-franciaorszag-vagy-nemetorszag/"

Matyika, amíg a halálozások pár tíz körül vannak, addig ez kb. a véletlentől függ. Egyrészt attól, hogy az első fertőző polgár(ok) aki(k) behozták a bubót mennyire mozogtak (= hány embert fertőztek meg addig, amíg azt sem tudta senki hogy fertőzők), másrészt hogy akik elkapták azok milyen kondiban voltak. Egy jó karban lévő 50-es jobb eséllyel éli túl mint egy dohányzó 80-as.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 17:59:02

@math0: "ordibálástól nem lesz igazad."
csak neked, igaz matyi. Neked aztán mindig igazad van. Csak az a csúnya gravitáció, az ne vóna..

teéjesenmindegy 2020.04.05. 18:00:01

@math0: "hildességeddel"

látod, most is ignorálod a saját hülyeségeddel való szembenézést!"

Sometimes I too forget....

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 18:18:23

@Emmett Brown:
Hétszer nagyobb a számérték mint maty számolta, ennyi az egész

enrikokaruszo 2020.04.05. 18:21:58

@teéjesenmindegy: arra még igen
de komolyabb ellátási zavarok esetén már a civil kurázsi nem lenne elég

sóhegy049 2020.04.05. 18:22:04

Polgármesterek: Orbán szándékosan vérezteti ki az önkormányzatokat
A parkolás ingyenessé tételével újabb pénzeket von el a kormány a kerületektől. Van, aki szerint a Fidesz már a 2022-es választásra készül.

Hadházy Ákos: Az új eljárásrend alapján már csak a súlyos betegeket tesztelik koronavírusra
A független képviselő szerint a Kásler miniszter által kiadott utasítás az enyhe tünetes betegek tesztelését nem ajánlja.

Kánikula 2020.04.05. 18:23:52

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Helyesen az oltások terén el kell venni a döntést az emberektől a többi érdekében.

Ez szerintem nem nagyon változott 30 éve, talán több ajánlott oltás is van amit helyileg támogatnak.

A BCG egyelőre egy "lehet, hogy véd" opció, gyógyítani nem gyógyít..

A tbc. a nyomor, szegénység és az egészségtelen életmód betegsége.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 18:29:11

@Kánikula:
A TBC ma is veszélyes, pláne hogy sok migrincs grasszál eü. kontroll nélkül

élhetetlen 2020.04.05. 18:35:00

@Sir Galahad: Budapesten, a XI.kerületben élek. És már két éve “karanténban” vagyok, mert a balesetben sérült térdem után a gerincem is megadta magát. Akkor próbálkoztam a szociális ellátó rendszernél, nem akartam sokat, heti egy bevásárlást, és havi egy ágynemű mosást, mert nem tudok behajolni a lepedő cseréhez. Nem jutottam hozzá, mert két pont hiányzott a rászorultsághoz. Olyan kérdés nem volt a felmérő lapon, hogy nem tudok lemenni vásárolni, mert nem visz a lábam, csak olyan, hogy nem tudok lemenni, mert hazafelé eltévedek. Nem vállaltam be, hogy demens vagyok, mert, ha bevállalom, attól kezdve egy orvos sem veszi komolyan, amit mondok. Ha bevállaltam volna, akkor óránként 2000 ft. lett volna a szolgáltatás, és mondták, hogy nekik sok embert kell ellátni, tehát az egy órába nem fér bele a 45 perces mosás, teregetés, csak berakják a mosást, és másnap majd (újabb kétezer) kiszedik. Hogy a pamut ágynemű addig ronggyá gyűrődik, nem számít, gondolom újabb kétezerért kivasalták volna. Ráadásul kp-ben kellett volna fizetnem, ami azért nincs, mert nem csak bevásárolni, de az automatához sem tudok lemenni. Az meg, hogy egy idegen segítőnek odaadjam a kártyámat és a pin kódot, azért abszurd. Ez hosszú lett, de remélem, érted. Találtam egy takarítót, aki kimossa az ágyneműt, most aggódom, mert egyébként diplomás nővér, és már hívják Németországba. A kaja. A Tesco, Auchan, Spar szolgáltatásán jól elvoltam, de most ez befuccsolt. Ezen segíthetne a katonaság, mármint a kiszállítási kapacitás bővítésén.

Hódara 2020.04.05. 18:37:30

@sóhegy049: Várjál csak.Nem az ellenzék javasolta ezt vidéken korábban?
Ja,hogy akkor az nem volt gond.
Hadházy egy igazán hiteles ember.Tegnap 2000 teszt volt.Mennyi volt az új fertőzött?Gyanítom ha igazat mondana akkor közel ennyinek kéne lennie

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 18:43:17

@math0:
Ausztriában ötször annyi tesztet végeznek mint Magyarországon, a koronavirus esetek száma viszont nem ötször, hanem majdnem hússzor nagyobb. Ha ebből indulunk ki, akkor Magyarországon közel négyszer olyan proaktiv a tesztelés, mint Ausztriában

Tangooo 2020.04.05. 18:48:35

@math0: Csak kérdezem, hogy te ezt a nemtudom mikori statisztikát elhiszed? Mert akkor nagy a baj. Mai helyzet Olaszországban: 15.362 halott 60 millió lakosra. Ez 266 halott/ millió fő. Magyarország 34 halott. Kevesebb, mint 4 halott/ 1 millió fő.
Akkor mitől állunk rosszabbul, vagy mikor jutunk el a 266 halottig/ millió lakos?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 18:49:23

@math0:
Ha neked mindegy, mennyi a fertőzöttek száma, akkor kár beszélni az egészről. Idelistázol olyan országokat (?) ahol nem is regisztráltak esetet, persze hogy nulla a mortalitás

Miaf@szom az hogy

"Saint Kitts and Nevis
0 Eswatini
0 CAR"

Hódara 2020.04.05. 18:50:19

Hogy a témához is csatlakozzak.
Szlovákia áll a legközelebb hozzá,hogy felszámolja a járvány.Szerintem az is lesz az első.Nem a tesztek miatt.
A szigorú intézkedések miatt.Ha nincs vagy minimális kontakt van akkor nem tud terjedni.Ausztria is erre az útra lépett.Kicsit késve.
Hiába tesztelsz rengeteget ha a karanténba rendelt emberek ugyan úgy mászkálnak ki és fertőznek másokat.
Pl :Németország.
Elég ha csak 100-200 ember szegi meg.
Annyi meg biztos.Lassítani lehet vele de...
Ha összehangoltan egész európát lekapcsolták volna,3-4 hét és szinte nulla lenne a fertőzés.
Kína ebben a leghatèkonyabb

Hódara 2020.04.05. 18:54:42

@math0: Nagy király vagy.Megkérdőjelezed a fertőzöttek számát.Amiben igazad van.De akkor ne hivatkozz erre a halottak számát nézve.
Nézzük 1M lakosra.Úgy már sokkal jobb a kép

Sir Galahad 2020.04.05. 18:56:24

@élhetetlen: Abban igazad van, hogy a házi gondozás/segítségnyújtás színvonala településenként változó. Nálunk pl. a mosásra eleve azt mondják, az nem szakfeladat, arra fogadj mosónőt. A térítési díj sem egységes, nálunk olcsóbb, Pesten drágább. De hogy miért akarsz pont katonákkal bevásároltatni, még mindig nem értem.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 18:56:31

@sóhegy049: Igen, tényleg az a legfontosabb most, hogy fizetős legyen a parkolás.

Emmett Brown 2020.04.05. 18:59:31

@math0: a saját blogodon. amit aztán persze jó szokásodhoz híven linkelgettél mindenhova mint hiteles forrás.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

" Tegyük fel, hogy nem épül ki jelentős tárolási kapacitás, de kiépül egy olyan 8400 MWattos napelem kapacitás, amely nyáron, a nappali 6000MW-os csúcsot ki tudja termelni, plusz még éjjelre is el tud rakni valamennyit a házak akkumulátorába. Ez a rendszer télen akkor még mindig meg tudja termelni a 8400 x 40 / 140 = 2400 MWattot, ami Paks II teljesítménye. Tehát ez a rendszer télen megtermeli Paks II áramát, nyáron megtermeli az összes szükséges energiáját, és olcsóbban termel Paks II-nél, Minden tekintetben jobb Paks II-nél."

enrikokaruszo 2020.04.05. 18:59:52

csak egy gyakorló pszichopata állíthatja szemrebbenés nélkül egyszerre azt, hogy kevés a tesztelés,( tehát nem tudjuk mennyi a fertőzött), aztán azt, hogy a fertőzöttekhez képest sok a halott

teéjesenmindegy 2020.04.05. 19:00:15

@élhetetlen: "Nem vállaltam be, hogy demens vagyok,"
Pedig, ezt ha vállalod, ha nem nyilvánvaló.

sóhegy049 2020.04.05. 19:01:19

Taiwan-t is nézzétek meg, pedig ott nem egy hónapja tart a devla!

sóhegy049 2020.04.05. 19:04:44

@teéjesenmindegy:
Kevesebben basznák a rezet a belvárosban, mert a múlt héten kongott. Na meg majd az adót várja-e utána Orbán? Müller mondott valamit, azzal meg szembe hugyozik Orbán... Fasza egy társulat ez. Inkább vigyázok én magamra, jobban járok. De még délután Te is a kolbászolást ellenezted!

Hódara 2020.04.05. 19:05:16

@math0: Itt jön be a képbe mit érnek az intézkedések.
A franciáknál sokáig szinte semmi korlátozás nem volt.Sőt,hogy tuti legyen a választásokat is megtartották.
Az Olaszok az elején nem csináltak semmit.Vagyis késve és a lakosság is szart az egészre.De a halottak számát nézve szerencsétlen a helyzetük.Nagyon sok a beteg öreg akárcsak itt.
Nyílván fogadsz velem,hogy nem leszünk olyan helyzetben.Nem az eleje számít hanem az intézkedések és a végeredmény.Ez a régió esetszámtól függően,ugyan azokat csinálja.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 19:05:53

@Tangooo:
Ha csak az Uniót vesszük, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Uk, Svédország stb. a halálozási ráta tekintetében is rosszabbul áll Magyarországnál

Emmett Brown 2020.04.05. 19:08:06

@math0: nálunk hány hivatalos fertőzött volt aznap, amikor meghalt az első ember?

Emmett Brown 2020.04.05. 19:09:07

@math0: tehát fenntartod a számaidat?

sóhegy049 2020.04.05. 19:09:33

@Hódara:
"Kína ebben a leghatèkonyabb"
Ez így van, mégha a felét le is tagadták, mert többet nem hiszek el, a környező számok alapján. Ázsiában ezt másképp fogják fel, ennyi.
Itthon is még elég laza a gyeplő.

Hódara 2020.04.05. 19:11:56

@Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe: Sorolhatsz még párat.Majdnem mindenki.De sajnos ez változhat.Elég ha egy-két öregek otthonában elterjed

Tangooo 2020.04.05. 19:12:00

@math0: Ez is egy érv - az ovisok szintjén.

Hódara 2020.04.05. 19:14:19

@sóhegy049: A mai tájékoztatót elnézve,nem sokáig.
Elég nyomatékosan kérték,hogy a lakosság tartsa be az előírásokat.Gyanítom ez a következő szint beharangozása

Tangooo 2020.04.05. 19:17:51

@math0: te tényleg egy idióta vagy.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 19:18:04

@sóhegy049:
"Kevesebben basznák a rezet a belvárosban, mert a múlt héten kongott."
Most vajon ki és mit csinál a belvárosban? Kocsmázik? Mozizik? Színházba megy?

" Inkább vigyázok én magamra, jobban járok."
Mert, helyetted kéne Orbánnak vigyáznia, vagy mégis mit szeretnél?
Bazmeg, a who ajánlása, hogy nem kell maszkot hordani. Senki nem tiltja, ha akarod viseld. Ez az összes problémád?

" De még délután Te is a kolbászolást ellenezted!"
Most is ellenzem. Megint csak azt tudom mondani, hogy maradjon mindenki a seggén. Akinek meg mennie kell, mert kell, mert mentős, mert patikus, mert pék, mert tisztába kell rakja az öregasszonyt, akkor menjen autóval, ne tömegközlekedjen.
Ezen meg segíthetne kicsit a polgi, hogy ne kelljen fizetni a parkolásért. Nem hiszem, hogy bárki bemenne a belvárosba csak azért feleslegesen, mert ingyé parkolhat.

Tangooo 2020.04.05. 19:19:33

@math0: MA mi van? Ez számít te kretén.

sóhegy049 2020.04.05. 19:20:25

@Hódara:
De muszáj, mert egy hetet bírt ki a csürhe... :-(
Még fél órája is tele volt az utca...
Jön a Húsvét mi lesz itt???

sóhegy049 2020.04.05. 19:24:47

@teéjesenmindegy:
A múlt héten be kellett nekem is mennem, többször, kongott minden, ahogy kellett, e héten szerdától már elszabadult minden. Nem volt parkolóhely, stb.. De itt a peremen is az agglomeráció elkezdett ismét ki és beömleni? Pénteken, normál hétköznapi forgalom volt.
Ne ez nem normális...

sóhegy049 2020.04.05. 19:26:05

@teéjesenmindegy:
"Mert, helyetted kéne Orbánnak vigyáznia, vagy mégis mit szeretnél?"
Kevesebb dilettantizmust és kevesebb dilettánst? :-)

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.05. 19:26:43

@math0:
Mivan, leállt a copyandpaste, amikor a Magyarországnál rosszabbul álló országokhoz értél? Párat felsoroltam, csak hogy segitsek

Az meg egy vicc, hogy olyan országokat listázol, ahol nincs semmiféle nyilvántartás a halálozásokról, mint például Haitin. Csak külsős becslések vannak róla, mennyi ott a születés és a halálozás

Emmett Brown 2020.04.05. 19:31:20

@math0: a szaros bejegyzésedben hivatkozol egyfajta napelemre, ahova linket is dobsz.

Azon az oldalon, ahonnan a számaidat vetted, le van írva, hogy egy 1 kw os rendszer termel egy évben 1200 kWh áramot. tehát: 1 mW beépített kapacitás termel 1200 mWh áramot, azaz 8400 mW termel 10 000 gWh-t.

ehhez képest a mostani 2000 mW-s atom termel egy évben 16 000 gWh-t, tehát egy 20%-kal nagyobb rendszer közel 20 000 gWh-t fog. ez pont duplája a 8400 mw napelem értékének.

És te itt egy pikkpakk megírt kommentben írt elkúrásért osztod az észt, míg te egy átgondolt alaposan megírt bejegyzésben basztad el a számítást, és jött ki a fele érték.

élhetetlen 2020.04.05. 19:32:27

@Sir Galahad: Akkor újra. Mert a normális élelmiszer házhozszállítás a megugrott igények miatt befuccsolt, kapacitás hiányában. Honnét vakarsz elő x plusz dolgozót? Ha valaki, ha nem bírja, már a próbaidő alatt leléphet, próbálkozol a következő x-szel. Katona meg van, fegyelem van, alkalmasak lennének arra, hogy bővítsék a kiszállítási lehetőségeket. Áru van a Tescoban is, csak annyi alkalmazott nincs, hogy a házhoz szállítást bővíteni tudják. Nem találsz szabad időpontot. Erre lenne megoldás a katonaság.

Hódara 2020.04.05. 19:37:15

@sóhegy049: Szerintem sincs más választás.Aztán meg azok nyavajognak elsőnek,hogy elvesztették az állásuk,elfogyott a szabadság....
A legnagyobb baj,hogy azok is mászkálnak akik karanténban vannak

Exploiter 2020.04.05. 19:38:28

@math0:

Nem meggyőző.
Egyrészt a kutya nem tudja egyik helyen sem, hogy ki volt az első valódi fertőzött.
Szerintem próbáld az első tíz halálesettől kezdeni, de még inkább az első száztól, onnan már megbízhatóbb lesz az összehasonlítás, feltéve, hogy azokat itthon és külföldön is jól jelentik.

sóhegy049 2020.04.05. 19:43:09

@Hódara: "A legnagyobb baj,hogy azok is mászkálnak akik karanténban vannak"
Persze, mert b..k rá, na meg ellenőrzésük sincs eltúlozva, már a kapukra sem kerül ki "sárgalap", sorolhatnám... Azért az elmúlt 3 napban osztottam az öregnek a lapot, mert reggel és este is simán kolbászolnak. És persze neki áll feljebb...

sóhegy049 2020.04.05. 19:46:05

@Emmett Brown:
Mértékegységeknél a rövidítéseket, kérlek írd le helyesen! Köszönöm! ;-)

Emmett Brown 2020.04.05. 19:46:23

@math0: fun fact: a kis szösszenetedben korábban helyesen le tudtad írni, hogy Paks 2 mennyi áramot termelne:

"Még pontosabban. Paks II éves áramtermelése kb 20TWh lesz (2400GW*24h*365 nap, és le kell vonni belőle egy kicsit a technikai leállásokra, illetve üzemzavarokra). Napelemből pedig szintén ki lehet építeni olyan kapacitást, amely egész évben az egész országban szintén 20TWh-t termel."

csak aztán ezt valahogy elfelejtetted mire a konkrét számításokhoz értél.

GatyaPityu 2020.04.05. 19:47:27

@torró:

Maga könnyen beszél. 73 évesen megvan a fix nyugdíjad, - OK, természetesen ez jogos, aki végigdolgozta az életét, annak járjon nyugdíj, - de azért vedd figyelembe, hogy a többségnek dolgoznia és élnie is kellene valahogyan, valamiből, mivel a kormány nem vezette be a feltétel nélküli alapjövedelmet.

sóhegy049 2020.04.05. 19:49:20

@Exploiter:
Néztem, hogy még ma is van repülőjárat?
A mai napig, az ezer évvel ezelőtti 5 ország van csak a tiltólistán?
Ennyire kell a Wizz-nek az a napi pár járat???

Emmett Brown 2020.04.05. 19:49:58

@sóhegy049: igen, nagy M és nagy G. köszi

Emmett Brown 2020.04.05. 19:52:35

@sóhegy049: lényeg, hogy Matyi egy laza 100%ot tévedett :)

élhetetlen 2020.04.05. 19:55:06

@teéjesenmindegy: Ezért nem érdemes veled beszélni. Sem más, sem a saját elmeállapotodat nem vagy képes felmérni. Egyébként a “ha nem”után kellett volna egy vessző, hogy azt jelentse a mondat, amit írni akartál. Tehát hess!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.05. 19:56:58

@Emmett Brown:

Addig OK, hogy Matyóka egy komplett idióta, de ez sem mentség számodra, hogy rosszul használod a mértékegységeket és a prefixeket.

"egy 1 kw os rendszer termel egy évben 1200 kWh áramot. tehát: 1 mW beépített kapacitás termel 1200 mWh áramot, azaz 8400 mW termel 10 000 gWh-t.

ehhez képest a mostani 2000 mW-s atom termel egy évben 16 000 gWh-t, tehát egy 20%-kal nagyobb rendszer közel 20 000 gWh-t fog. ez pont duplája a 8400 mw napelem értékének."

Nem tudom, mi az a mw, én csak mW-ot és MW-ot ismerek. Az előbbi milliwatt, az utóbbi megawatt. Ne keverd a m és a M prefixeket. A m jelentése milli (ezred), a M jelentése mega (millió). Olyan sincs, hogy gWh, csak GWh van.

Magát a mértékegységet pedig kiírva kis kezdőbetűvel írjuk (watt, volt, amper), rövidítve viszont már nagybetűvel: W, V, A.

Hódara 2020.04.05. 19:58:21

@GatyaPityu: Azt nem is kell.A bér egy részét át fogja vállalni.Szerintem.
Alapjövedelem?Ezt a baromságot.Annak is aki elötte nem dolgozott?Meg az,hogy néz már ki,hogy van aki dolgozik és ki van téve a fertőzésnek,ugyan úgy kap fizetést mint aki otthon van?

Sir Galahad 2020.04.05. 19:59:11

@élhetetlen: Megint csak azt tudom mondani, nálunk pl kifejezetten jól működik a dolog, van elég ember is. Persze nem vonom kétségbe, hogy van, ahol ez probléma. Mindenesetre a katonák szerintem másért lettek kivezényelve.

sóhegy049 2020.04.05. 20:00:14

"110 ezer liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol
Egyelőre kórházak, hulladékkezelők, önkormányzatok és gyógyszertárakat ellátó nagykereskedők kapnak belőle."
-
Eddig is termett az alapanyag...
Ez a szám közel 4 tartályautónyi...
Vannak hazai gyártók, akik azért nem termelnek, mert nincs alapanyag.
Ja, már egy hónapja! :-)

Hódara 2020.04.05. 20:01:51

@sóhegy049: Ez már akkora tömeg,hogy nehéz ellenőrizni.Ezért kell,hogy munkába meg boltba.Mindenki más csekket kap ajándékba

sóhegy049 2020.04.05. 20:03:23

@Sir Galahad:
"a katonák szerintem másért lettek kivezényelve."
Minek?
Én egyet nem láttam eddig.

sóhegy049 2020.04.05. 20:05:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Le lett már rendezve, olvass vissza...

Emmett Brown 2020.04.05. 20:06:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: jah elbasztam. mentségemre szolgáljon, hogy Matyi cikkéből és a ő linkjeiből néztem az adatokat, és ott is összevissza voltak írva a kis és nagybetűk.

Hódara 2020.04.05. 20:06:27

@Sir Galahad: A katonák szinte minden országban kinnt vannak.Már csak a jelenlétük fokozza a biztonságot.Lehet sokkal nagyobb a baj és akkor szükség lehet rájuk.Az,hogy milyen összeesküvés elméleteid vannak az a te bajod.Árvíznèl nem zavartak.Biztos el akarták foglalni a Dunát. Pffff

sóhegy049 2020.04.05. 20:09:07

Discovery Hungary - Covid 19 megy most!

teéjesenmindegy 2020.04.05. 20:14:55

@élhetetlen: Az én elmeállapotom teljesen rendben van. Te vagy egy depressziós szerencsétlen.
Azért eszedbe sem jut soha, hogy ha nem egy kibírhatatlan vén szipirtyó lennél, akkor esetleg lenne olyan ember, aki rádnéz, és mondjuk ingyen kivasal? :D

Sir Galahad 2020.04.05. 20:32:12

@Hódara: Honnan veszed, hogy bármilyen összeesküvés-elméletem volna?

Hódara 2020.04.05. 20:33:46

@Sir Galahad: "Mindenesetre a katonák szerintem másért lettek kivezényelve."

Sir Galahad 2020.04.05. 20:35:51

@sóhegy049: Szerintem azért, hogy az emberek szokják meg a látványukat, és ne ijedjenek meg, amikor a teljes kijárási tilalom elrendelésekor mindenütt megjelennek.

Sir Galahad 2020.04.05. 20:37:29

@Hódara: Mert szerinted azért, hogy idősek bevásárlásait intézzék?

Emmett Brown 2020.04.05. 20:38:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: közben látom, hogy leírta, hogy nettó 8400 MW nap kell xD

sóhegy049 2020.04.05. 20:45:13

@Sir Galahad:
"mindenütt megjelennek"
))) LOL ((( Az a Vörös Hadsereg mérete lenne.
De lehet benne valami, csak minek hozzá a csúzli?

Hódara 2020.04.05. 20:57:39

@Sir Galahad: Ja nem.Akkor bocsi.
Mondjuk teljes kijárási tilalomnál előfordulhat.

Sir Galahad 2020.04.05. 21:00:23

@sóhegy049: Mert a fafejű öregekre mással nem lehet hatni.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:05:02

@math0: Ez a te irományod egy faszság.
" Gondoljuk meg, hogy ez azt jelenti, hogy Németországban több, mint 800 ezer tesztet végeztek, Magyarországon pedig kevesebb, mint 20 ezret. Gondoljuk meg ezután, hogy negyvenszer annyi német tesztnél persze, hogy sokkal több beteget találtak."

Baszki, ha mondjuk szőke embert keresel, vagy zöldszeműt, vagy lúdtalpasat, akkor igaz is lenne. Fogsz egy homogén csoportot, aztán teszttel keresgélsz. Találomra. Minél többet csinálsz meg, annál pontosabb számot kapsz.
Ez meg egy járvány, aminek a kezdetén vagyunk és ami terjed. Magyarul hiába csináltál volna 10 millió tesztet decemberben, az összes negatív lett volna.
Az ismert fertőzötteknek kell a kontaktjait felderíteni. Ha adott napon, X Németországba hazamegy a síelésből 500 ember, és mind fertőzött, akkor 500 nak állnak neki a kontakjait felkutatni - mindnek mondjuk huszat, akkor ott is van 10.000 teszt.
Ha a másik országba monjduk Szlovákiába egy nyomorult ember megy haza, aki fertőzött, akkor annak a kontaktjait ha felméred, akkor húsz teszt volt. Pont ugyanolyan alaposan néztek utánuk, de teljesen értelmetlen nekiállni és Kassa lakosságát letesztelni.
Érted?
Úgyse érted.

Emmett Brown 2020.04.05. 21:05:49

@math0: egyre mélyebbre ásod magadat.

ha 1 KW névleges termel egy évben 1200 KWh-t, akkor mennyi névleges kell 20 TWh-hoz?

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:08:04

@math0: "Svédország, UK, Hollandia nyíltan, bevallottan a nyájimmunitás elvét alkalmazták. "
Egész biztos, hogy nem, hiszen még mindig nem tudni, hogy immunitást szerez-e aki átesett a betegségen. Elvileg igen, de van ami ennek ellentmond. Főleg 1-2 hónappal ezelőtt meg még kevésbé lehetett tudni.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:11:50

@math0: Figyelj, ha nem tudsz olvasni, meg mondatot értelmezni, akkor mi a fasznak írsz?
Ideszarod negyvenedszer is a baromságod.
2-14 nap a lappangási idő. Utána jön a tüneti időszak. Annyira hülye vagy, hogy komolyan azt gondolod, hogy a sípoló tüdejű, épp meghalni készülő ember nem fertőz? 12. naptól nulla? Matyi, baszki, ez nem atomfizika.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:13:50

@Emmett Brown: Ne zavard ilyen nagy számokkal meg mértékegységekkel baszod.
Egyenlőre még a kétjegyű számok összeadása sem megy neki...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 21:28:05

@teéjesenmindegy: Te csak ne okoskodjál! A CO2-vel foglalkozzál! Még abban mindig nagy égésben vagy.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:32:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én? Előbb beszéltük meg, hogy mégsem a végső állapot, nem igaz? Át lehet alakítani, te mondtad. A fikuszom is megnyugodott, hogy rábólintottál, és csinálhatja tovább..

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:34:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: De tessék világ esze.
Szerinted ha valami lappanghat 14 napig, aztán jönnek a tünetek, akkor az vajon fertőzhet-e a 12. nap után is. Ez sem olyan nehéz kérdés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 21:37:00

@teéjesenmindegy: Mellébeszélsz. Te bontásról beszéltél, az oxigén kiválásáról. :-)) Megint csak szánalmasan magyarázkodsz.

"Tehát te 2018ban kijelented, hogy nincs és soha nem is lesz olyan anyag amiből energia közlésével kiválik mondjuk az oxigén, és akkor a maradék tárolható, illetve később elégethető, amikor energia szabadul fel. A víz ilyen, meg mondjuk a Co2 is, de nyilván nincs több a világegyetemben."

Emmett Brown 2020.04.05. 21:40:44

@math0: ez nem valószínűség, hanem átlag. Arról nem is beszélve, hogy azzal az elég komoly premisszával, hogy R=2.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.05. 21:41:52

@Emmett Brown:

"ha 1 KW névleges termel egy évben 1200 KWh-t, akkor mennyi névleges kell 20 TWh-hoz?"

Ennyire azért nem lehet nehéz a prefixek használata. Nem KW, hanem kW, és nem KWh, hanem kWh. Ahogy a kilométert is úgy írod, hogy km, és a kilobyte-ot is úgy, hogy kB.

És ne vedd kukacoskodásnak, de ha ezt az idióta Brendel Matyót oktatod ki, akkor legalább te ne kövess el közben hibákat.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:46:46

@math0: "akkor miért írtad azt, hogy egy hét után a beteg már meggyógyult, te húgyagyú kretén?!"
Ez hol zárja ki egymást, te agyas?
2-14 nap lappangás. Utána 5-12 a betegség, ha jól emlékszem.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:50:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mit mondjak? A növények csinálják, szerinted pedig nincsen olyan anyag a világban, és nem is lesz, amivel ha energiát közlünk, akkor kivonható belőle az oxigén, így később elégethetjük.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 21:53:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Jézusom, baszki, elgépeltem. Veled nyilván ilyen nem fogrgult elő soha

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.04.05. 21:57:41

@teéjesenmindegy: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: kisebb lőre, nagyobb lőre, egyenlőre.:) Ennyit tud a Fidióta selejt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 21:58:06

@teéjesenmindegy: A növények nem bontják. Átalakítják. A bontás az elemeire szétesés. Alap kémiai ismereteid nincsenek.

"szerinted pedig nincsen olyan anyag a világban, és nem is lesz, amivel ha energiát közlünk, akkor kivonható belőle az oxigén, így később elégethetjük."

A fizikai kémi alapjaival nem vagy tisztában. Tudod, képződéshő, exoterm, endoterm folyamatok, entalpia, stb. A termodinamika 2. főtételről már ne is beszéljünk! :-))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.04.05. 21:58:32

@teéjesenmindegy: Nem elgépelted, ez a műveletlen parasztok egyik tipikus helyesírási hibája.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 21:59:57

@teéjesenmindegy: Elgépelted. :-)) Ja, pont az n betűre ütöttél. Annyira hihető! :-))

élhetetlen 2020.04.05. 22:01:28

@teéjesenmindegy: Ha rendben lenne az elmeállapotod, akkor megértenéd, hogy az ember akkor kér szívességet, ha tényleg szüksége van rá, pl. orvoshoz kell vinni. Én normális vagyok, nem kérném a még dolgozó gyerekes, unokás ismerőseimtől, hogy vasaljanak. Csak annyit kérek, amennyi szükséges. A héten kértem egy élelmiszer szállítást baráttól, mert az összes nagyáruház befuccsolt. De, ha meg tudtam volna oldani, akkor ezzel sem zavarom. Annak a barátnőmnek, aki hetente jött, tegnap megszületett a harmadik unokája. Most biztosan azért nem fog átjönni a városon, mert egy kibírhatatlan vén szipirtyó vagyok, hanem azért, hogy ne vigyen valami nem kívánt ajándékot a családnak. Te ezt a szerinted rendben levő elmeállapotoddal nem érted. Sajnálom. És örülnék, ha hanyagolnál a roppant éleseszű hozzászólásaiddal.

Tangooo 2020.04.05. 22:29:37

@math0: nem akartam elhinni, de most már tényleg megbizonyosodtam róla, hogy vannak olyan elvetemült kretének, mint te is, akik a vírusnak szurkolnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 22:42:17

@Tangooo: Hol írt ilyet? Nem kellene a dislexiádat korrigáltatni? Még pár évet elölthetnél az általánosban! A hét és az elsőben és egy a másodikban kevésnek bizonyult.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 22:45:36

@math0: És ki vágyott ilyen reakcióra te balfasz?
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ja, pont az n betűre ütöttél. "
Nem. Elbasztam, elgépeltem. Ez van. Tyű. Hatalmas hiba tényleg. De jól megbeszélted matyikával, aki arról még nem hallott, hogy a mondatok nagybetűvel kezdődnek.
Mi az a "A fizikai kémi" aminek az alapjaival nem vagyok tisztában?

Emmett Brown 2020.04.05. 22:50:07

@math0: képtelen vagyok felfogni, hogy miként lehetsz annyira arrogáns fasz, hogy azt hiszed, hogy az emberiség előtt álló kihívásokat energiatermelés terén te meg bírod oldani egy 5 oldalas blogbejegyzésben. Amiben ráadásul összevissza és keresztbe-kasul kevered a mértékegységeket, és alapkifejezéseket is rosszul/alternatív módon használsz.

a kapacitás az névleges, tehát amikor azt írod le, hogy: "de kiépül egy olyan 8400 MWattos napelem kapacitás" akkor az azt jelenti, hogy ennyi lenne a NÉVLEGES teljesítmény. Ez nyilvánvalóan nem igaz.

De mindjárt jössz a kurvanagy eszeddel, és biztos megmagyarázod, hogy te tudod jól, és mindenki más a hülye. már csak arra vagyok kíváncsi, hogy melyik Nobel-díjat fogod megkapni a zsenialitásodért.

Tangooo 2020.04.05. 22:50:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te vagy ennek a kreténnek a Sancho Panzája?
Igyekezz! Egyszer még lehetsz Rosinante is, ha jól teljesítesz!

teéjesenmindegy 2020.04.05. 22:55:04

@Emmett Brown: Már megkapta a Nobelt. Lent tárolja a pincében.
Aszonta a múltkor is, hogy "leugrok a nóbelért"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.04.05. 22:55:43

@Emmett Brown: " az azt jelenti, hogy ennyi lenne a NÉVLEGES teljesítmény. "

jelenti a faszt, értelemszerűen NEM azt jelenti, csak elmebeteg vagy. arról írtam, hogy ez a kapacitás 6000 MW felett termel, azaz 8400MW-ot termel, nem pedig névleges. egyszerűen olyan idióta vagy, hogy a gumiszoba adja a másikat.

attól nem én tévedtem, hogy te egy húgyagyú totálkáros selejt vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 22:57:11

@teéjesenmindegy: Mi van már azzal a CO2 bontás szabadalommal? A szabadalmi ügyvivőd még mindig nem írta le az útmutatásod alapján a beadványt? :-))

teéjesenmindegy 2020.04.05. 22:57:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
" dislexiádat " :)
Diszlexia. vagy dyslexia
:D:D:D:D
Teee, mindenhez is értő vén trollfasz.

teéjesenmindegy 2020.04.05. 22:57:55

@math0: És én mikor is vágytam co2 bontására?

teéjesenmindegy 2020.04.05. 22:58:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: de, csak dislexiás vagy és nem tudod elolvasni te szerencsétlen fasz

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 23:06:30

@teéjesenmindegy: Elég ha azt a részt elmagyarázod hogy választod el 4700 Celsius fokon a gáznemű szenet és az oxigént. Azért az elektromos ívhez megfelelő katód és anód anyagának ismertetése is fontos, mert ha hiba van a kitanításban, könnyen megtámadják a szabadalmat. Tudod, van szabadalmam.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 23:08:08

@teéjesenmindegy: Ekkor.

"teéjesenmindegy 2018.03.31. 11:43:42
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Az összes vegyületük agyonkutatott? Akkor a francért kutatgatnak mindenfele.
Tehát te 2018ban kijelented, hogy nincs és soha nem is lesz olyan anyag amiből energia közlésével kiválik mondjuk az oxigén, és akkor a maradék tárolható, illetve később elégethető, amikor energia szabadul fel. A víz ilyen, meg mondjuk a Co2 is, de nyilván nincs több a világegyetemben."

teéjesenmindegy 2020.04.05. 23:08:22

@math0:
Dehogy volt.Mellesleg én kérdeztem, nem válaszoltam. Az a kurt trollnak a szalmabábja volt faszfejke.
De nyalogasd csak a vén aranyeres valagát. Pont olyan szép lehet mint a te fejed :D:D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 23:12:27

@teéjesenmindegy: Nagyon kerülgeted ezt a CO2 kérdést! Pedig megmenthetnéd a Földet vele! Vagy lefizetett téged a Soros az olajmultik megbízásából, hogy tartsd titokban? :-))

teéjesenmindegy 2020.04.05. 23:14:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én itt tényleg nem látom azt a mondatot, hogy te kúrt, figyelj már, én szeretném bontani a co-t. Mondjuk a növények megcsinálják..

Te viszont kijelented, hogy nincs olyan anyag, amiből "energia közlésével kiválik mondjuk az oxigén, és akkor a maradék tárolható, illetve később elégethető, amikor energia szabadul fel."
Mi van a vízzel? Az sem bontható, te dislexiás fasz. (Te, apám, aláhúzza pirossal. Neked nem?)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 23:21:33

@teéjesenmindegy: Senki sem írta hogy nem bontható. Hihetetlen hogy két éve képtelen vagy megérteni. A termikus disszociáció egyik esetben sem járható, a CO2 esetében még csak meg sem valósítható iparilag csak pillanatszerűen. Sokat fogunk még szórakozni a CO2-vel. :-)) "Egyenlőre" még esélyt sem látok arra hogy felfogj bármit ebből. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.05. 23:22:37

@teéjesenmindegy: A növények nem bontják. Átalakítják. Kicsit olvass utána a fotoszintézisnek!

Emmett Brown 2020.04.05. 23:36:13

@Brendel Mátyás: mondom, 5 oldalban megoldottad az XXI. századi energiakihívást. kizárt, hogy ne úgy legyen.

sóhegy049 2020.04.05. 23:39:00

"A fotoszintézis első szakaszában a fényenergia kémiai energiává alakul át, amely nagy energiájú kémiai kötések létrehozására fordítódik, így a glükóz kémiai kötéseiben is szerepet játszik. A szén-dioxid és a víz a nap fényének hatására glükózzá alakul, miközben oxigén és víz keletkezik. A folyamatot a következő kémiai egyenlet írja le:

6CO2 + 12H2O + napfény → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Vagyis 6 szén-dioxid molekulából (CO2) és 12 vízmolekulából (H2O) fény hatására egy glükózmolekula (C6H12O6), 6 oxigénmolekula (O2) és 6 vízmolekula (H2O) keletkezik."

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2020.04.06. 00:06:03

@math0:
"Svédország, UK, Hollandia nyíltan, bevallottan a nyájimmunitás elvét alkalmazták."

A Titanic utasaival pedig nyilván az úszást akarták gyakoroltatni

Emmett Brown 2020.04.06. 08:15:54

@math0: isten barma. Amit ott leírtál az ezt jelenti.

Hogyhogy még nem nyúlta le mindenki a világmegváltó ötletedet? Csak 5 oldal, igazán könnyen emészthető, hatodikos környezetismeret kiselőadás.

közösperonos átszállás 2020.04.06. 14:30:30

Szégyellem bevallani, de a Brendel-távolságom három.

Amúgy az a ciki itt még, hogy a posztírónak (már ami a magyar kormány vírusügyi stratégiáját, illetve annak nyilvánvaló hiányát illeti) igaza van, de ha az ember ezt kijelenti, akkor math0-val kerül egy kalap alá, azt meg thanks, but no thanks.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.06. 15:10:11

@közösperonos átszállás:

Értem én, hogy az Orbán-kormány csak elrontani tud mindent, míg az ellenzék birtokolja a bölcsek kövét. Ha Orbán a környező országok példáját követi, akkor az a baj, hogy csak mások után kullog - olvastam ilyen szemrehányást. Ha viszont valamit másképp csinál, akkor az a baj. Vajon te hogyan kezelnéd a járványt jobban?

Aztán ha leírtad, Google talál a tiéddel pont ellentétes szakértői ajánlásokat ill. konkrét példákat.

Kibicnek semmi sem drága, igaz?

közösperonos átszállás 2020.04.06. 15:28:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hol írtam bármit az ellenzékről? Hol írtam bármit a szakértői ajánlásokról?

Arról írtam, hogy a Fidesz-kormányzás tipikus példáját, az ún. idegbeteg kapkodást láthatjuk, koncepció nélkül. A pillanat uralását, a vírus elleni küzdelem ún. kommunikációs megközelítését. Ahol egyik napról a másikra lesz az iskolák bezárása elképesztő baromságból szükségszerű és helyes lépés, mert az egyes lépések mögött nincs semmi de semmi (esetleg a szokásos lopásvágy).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.06. 15:37:21

@közösperonos átszállás:

"Hol írtam bármit a szakértői ajánlásokról?"

Hát éppen ez az! Mert ha írtál volna róluk, akkor azonnal kiderült volna, hogy a kormány a szakértői ajánlásoknak megfelelő intézkedéseket hozza meg.

"mert az egyes lépések mögött nincs semmi de semmi2

Csak a legtöbb ország gyakorlata és az általános szakértői ajánlások.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.06. 15:40:08

Persze értem én, hogy a számodra egyedüli elfogadható lépés a kormány lemondása és egy ellenzéki kormány felállítása lenne.

puzsu 2020.04.07. 15:07:29

Talán ÉPpen az volt a vírusos pánikkeltés cÉLja, hogy gazdasági válság legyen és megritkuljon a nyugdíjasok száma és lám működik is a modern Tajgetosz... :(
Megnyugvást JELenthet, hogy ráADÁSul a halál=megváltás a földi szenvedésektől a reménytelenségtől, a megélhetési gondoktól! /Szvsz PuZsu!/ :(

miért 2020.04.07. 18:14:44

Orbánék meg tudják fizetni (a lopott pénzből) a teszteket, mindenki más pedig...

miért 2020.04.07. 18:19:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tisztelt nacsasasszony! Akkor ön pontosan tudja mi a stratégia, és talán még is osztaná a "tudatlan" tömeggel?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.07. 19:53:42

@miért:

Szedd be a gyógyszered, kiccsillag.

miért 2020.04.07. 21:04:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: valamiért nekem a hatvanas évek hivatásos levelezői jutnak eszembe az ilyen sötét libákról!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.04.07. 22:26:32

@miért:

Nocsak, hát tükörbe néztél? :D

Horváth Toya 2020.04.08. 16:52:15

@math0:
"@Exploiter: "a kutya nem tudja egyik helyen sem, hogy ki volt az első valódi fertőzött."

a kutya nem, de mások azért erre elég jó adatot tudnak."

Peersze. eléggé görcsösre sikerült Magyarországon is. Beszarásig sakkoztak, csak hogy kimondhassák hogy bevándorló az első fertőzött - mert ez ugye jól hangzik - aztán kiderült hogy egy magyar lakos anyja két hete vírusos volt csak nem tesztelték.
Ennyit a "jó adatok"-ról...

golbblog 2020.04.13. 11:03:39

Nagyon jó cikk. Gratulálok! Jó lett az összefoglaló, kár, hogy a hozzászólások nagy része nem erről szól :( "Összefoglalva tehát: nem ismerjük a kormány stratégiáját és céljait a járvány kezelésére. Vagy azért, mert nem számol be róla, vagy azért, mert nincs is világos stratégiája. Ha van stratégia, de nem számolnak be róla, az a lakosság gyerekként való kezelése."

vajdasagi 2020.10.19. 14:36:12

@Hódara: Valamikor ezt írtad: " Európában itt van a harmadik legtöbb egy főre jutó kórházi ágy,a legtöbb lélegeztetó gép.Jó szakemberek.Időben meghozott lépések.
Ha úgy lesz el fogom ismerni.Nem +/- 1-2 ember nél "

Mindezt arra, hogy nálunk kevesebb az egy millió lakosra vetített COVID-19 elhunyt, mint Németországban. Hát most az a helyzet, hogy nálunk egymillió lakosra 122 elhunyt van, a németeknél meg 118. Most van az a pillanat, hogy beismerd a tévedésed, vagy még vársz vele egy kicsit? Amúgy a kórházi ágyak terén nem tudom, hogy igazat mondtál-e. Gyanítom, hogy az hazugság. Jóindulattal elhihetem, hogy Te is elhitted a kormányzat sok hazugságának egykét. De még ha igaz is lenne a kórházi ágyak nagy száma, a kérdés, hogy van-e hozzá képzett orvosunk meg ápolónk.

Lélegeztetőgépünk tényleg sok van, mert duplaáron vettük őket bennefetnes gazfickóktól. meglepődnék, ha pl. a propaganda mnsizter keze nem lett volna benne az ügyletben. Ezért vettünk belőlül sokat is meg drágán is. De a használatukhoz képzett ápolók kellenének, és hát azokat nem fizetjük eléggé, mert ott nem lehet ellopni a pénzt.

Egész másik aspektusból: a németeknek tavasszal még arra is volt ereje és embersége, hogy az olasz telített kórházak betegeit átszállítsák spéci repülőgépekkel Németországba és ott gyógyítsák őket. Valahogy nem emlékszem, hogy Magyarország kormánya is tett volna ilyen gesztust.

Nem érzed ezt az egészet számunkra szánalmasnak és szégyenletesnek?

vajdasagi 2020.10.25. 13:25:45

@Hódara: Aki komoly vitapartner, az válaszol olyankor is, amikor kiderül, hogy nem neki van/volt igaza. Nem kéne egy önkritikát gyakorolnod?

Miért lapítsz most? Netán nem is ember vagy, hanem szánalmas kormányzati bérkommentelő féreg?

Hódara 2020.10.25. 13:41:09

@vajdasagi: Te szerencsétlen.Ez tavasszal volt.Akkor védekezett az ország.Sokkal kevesebb volt mint a németeknél.Amikor ìrtam ez igaz is volt.De még most is jól állunk európában.Elöbb nézz dátumokat 3s ne fél év után hivatkozz.Most szinte mindenhol elengedték a járványt mert a gazdaságot se lehet kinyírni.De ha jól sejtem ezt előre mondták is

Hódara 2020.10.25. 13:44:00

@vajdasagi: Nem érzem ugyanis egymással határosak és a határ menti német kórházakba vitték.Más európai országba nem.Mi most adtunk a Cseheknek lèlegeztető gépet.Szóval egy dolog szánalmas,mégpedig te haver.Cső

vajdasagi 2020.10.25. 14:36:09

@Hódara: Ad. 1: Nevezhetsz te engem szerencsétlennek, de én azért tudom, hogy Németország és Olaszország NEM határosak egymással.

Ad. 2 Ha háromszoros áron a haveroktól megvesszük a túl sok lélegeztetőgépet és azokat ingyért odaadjuk a cseheknek, az miért is jó nekem? Nem érzel itt valami zavart az erőben?

Ad.3. Európában 48 ország van, és a mai nappal mi ezen a listán a 25. helyen vagyunk az 1 millió lakosra jutó halálos áldozatok számában. Ez nem JÓ, ez ÁTLAGOS. Az kétsétgtelen, hogy az 1-24. helyek az átlagtól rosszabbak, és a 25-48. helyek az átlgatól jobbak. És adja Isten, hogy ne romoljon a helyzetünk, de ahogy mi védekezünk, úgy ebben nem nagyon bízom. Ahhez még annyit, hogy a szomszédol országok közül tőlük jobbak a szlovákok, osztrákok, szlovének, horvátok, szerbek és ukránok!!! Azért van egy szomszéd, aki tőlünk is rosszabb: a románok. Hogy is van ez akkor?

Ad. 4. Nem egy új betegségről beszélünk. A COVID-19 egy másfél éves vesszőfutás lesz, és ebből kb. 7 hónapon vagyunk túl. Az elején jól álltunk, de azért mert akkor szinte megállt a gazdaság. Azonban azt nem lehet tartósan tenni, mert jövőre már a tavaszi megállás miatt is gyermekéhínség várható. Mi akkor azért védekeztünk tévesen, mert a GDP hatalmas visszaesését idézte elő, amit akkor tettünk. Most meg azért, mert nemsokára sajnos nagyon sok COVID-19 halottunk lesz. Egyébként most azt mondja a Vezír, hogy a nemzet így akarta , amikor megkérdezték a Nemzeti konzultációban. Nem segítenél értelmezni, hogy melyik volt az a kérdés?

Ad. 5: Tudod, amikor katonai meg rendőri uniformisokban vezetik a védekezést egy gügyögő nagymamival egyetemben, meg hozzá fentről a Vezérrel, oldalról meg a szíjártó segíti a lélegeztetőgépek vásárlását háromszoros áron, akkor nem is történhet ez másképp. Ez a kormányzat a nemzet vesztét akarja. Mert az kell a hatalom minél hosszabb birtoklásáoz.

Ad. 6. Te egy nemzetáruló, arcátlanul hazudó, tolvaj, ámde magát kereszténynek hazudó klikk szekerét tolod. De legalább egy élő, létező személy vagy. Nekem már ez is megnyugvás. Amikor én hatalmas adót fizetek, amikor szellemi exportot valósítok meg, amikor erősítem egy picinyként az ország gazdasági helyzetét, akkor érted is teszem ezt. Csak kérdés, képes vagyok-e mérhető eredményt elérni ilyen országos vezetés mellett, és ilyen "drukkerek" mellett, mint amilyen Te vagy.

Hódara 2020.10.25. 15:01:52

@vajdasagi: Tényleg bocs.Van vagy 40 km távolság.Honnan veszed a 3 szoros árat?Hétről hétre változott az ára,amikor vették az volt a piaci ára.Nem véletlen,hogy az ellenzék ezen nem tudott fogást találni.Miben más ha az állam pénzén kezeljük más ország betegeit vagy kölcsön adunk lélegeztető gépet?A segítség az segítség csak a te fejedben nem az.Orvosunk kevés van ,lélegeztető gép több.Mindenki úgy segít ahogy tud.Szóval minden ország szemét csak a német nem.A többi szomszéd egy szinten van.Szlovák az nagyon érdekes.Olyan adatok nem nagyon vannak.De most nincs védekezés..Most halnak meg többen,hogy nincs védekezés.A többihez képest is lazább volt most.A konzúltációt nem olvastam.Gyárban dolgozok és itt 500-ból 500 mondaná,hogy termeljünk tovább.Felesleges is védekezni ha mindenhol el van engedve.Ebben a tavasz más volt.Össze se lehet hasonlìtani.Azt meg mindenki tudja,hogy a magyar idősek egészségi állapota az egyik legrosszabb az eu-ban.A halott is több lesz.Szóval védekezésről és tavaszról szólt a hozzászólásom.Akkor igazam is lett.
Változtatni a véleményem.Látva az ellenzéket tuti nem fog.Egy hányadék az összes.Az meg,hogy ezek együtt kormányozzanak az egyenlő egy katasztrófával.Szerintem te naív vagy ha úgy gondolod,hogy ezek bármiben meg tudnának egyezni.
A fidesz:A gazdasági eredmények jók,mindezt a csőd szèléről.A fizetésem 2.5 szerese mint 2010 ben,rezsi nem emelkedett,adók csökkentek,a családokat iszonyat módon segíti...Sorolhatnám.Az embereknek ezek számítanak nem a te magasztos elveid

Hódara 2020.10.25. 15:38:48

@vajdasagi: Elég egyértelmű mi fog következni.Amíg az egészségügy bírja
addig megy ìgy.Fokozatosan hoznak be szigorításokat.A halottak számát sajnos már felesleges nézni.Akit lehet meg fognak menteni.Sajnos ezen a ponton már nagyobb károkat okoz ha megint lelövik a gazdaságot és a kórházakat.A Szloväkok most bezárkóztak.Eredményes is lesz.De,hogy nyitnak utána ha mindenhol sok a fertőzött.Összehangolt,az egészségügy és a betegek számától függően minimálisan eltérő lépések lesznek

vajdasagi 2020.10.25. 16:23:28

@Hódara: Tudod ez valami hihetetlen. A NER számomra rengeteg gazdasági előnyt jelentett, és én ezen meg is gazdagodtam. De nekem a Haza sorsa előrébb való, mint a saját zsebem, és EZÉRT vagyok ellenük. Kártékonyak, nincs ezen mit ragozni. Az, hogy a maguk gazdagodása érdekében egy csomó olyan intézkedést is hoztak, amelyek nekem is jól jöttek, de NEKED ártottak, az nekem nem elég. Nekem az kell, hogy a többségnek segítsen ez a kormány. Ez pedig nem történik. Én majd megleszek a magam erejéből úgyis.

Te viszont a kizsákmányolt réteg vagy, és pontosan az olyanokat lopja meg a NER, mint Te, és Te mégis véded őket. Nagyon figyelemre méltó, hogy a NER hogyan tudja így kimosni az emberek agyát.

Amúgy Olaszország legészakibb reptere és Németország legdélibb reptere között van légúton 80 kilóméter is, de ez nem is lényeges. Jártam arra, igaz autóval. Csodás vidék.

A tavaszi gazdasági bezárkózás ugyan megmentett 100-200 életet de ezt keservesen meg fogjuk sínyleni. Sok százezer munkanélküli lett emiatt. (Én éppen nem estem vissza.) Most már tudja a vezír, hogy a 100.000 munkanélküli az nagyobb kár, mint a többszáz emberélet, és ezért most mást csinálunk. De eszerint vagy akkor csináltunk hülyeséget, vagy most. (Egyébként szerintem akkor csináltuk rosszabbul, most meg csak simán rosszul csináljuk. Az inkompetens vezetés sok-sok emberéletbe kerül majd.

Azért Neked és szeretteidnek jó egészséget kívánok. És jól fizető munkahelyet. A gyerekeidnek meg egyetemi végzettséget, mert ez a jövőbeli boldogulás elsőrendű záloga. Bye.

vajdasagi 2020.10.25. 16:24:57

Jaj, ezt azért nem bírom ki: Miért felesleges nézni a halottak számát? Fejtsd ezt ki jobban, kérlek!

Mert nekem igenis fáj a szívem mindegyikükért.

Hódara 2020.10.25. 16:50:04

@vajdasagi: Nekem ez a rendszer sokkal jobban tetszik mint a nagyon liberális nyugati.Ezzel sokan így vannak.Nem csak itt,hanem a közèp európai régiőban.Nem gondolom,hogy ki lennék zsákmányolva és főleg nem,hogy többet lopnak mint a baloldal.Hogy van e korrupció?Nyílván.A világon mindenhol.Annyi,hogy a magyarokat jobban vizsgálja az eu és még így se volt korrupciós botrány.Nincs kimosva az agyam,én is látok hibäkat de erre az ellenzékre soha nem szavaznék.
Nem értetted a mondandóm.Akkor az egész eu bezárkózott.Most nem.Hova termeltünk volna tavasszal.Akkor úgy kellett kezelni,most így.
Én is sajnálom őket.Nem tudni,hogy hányan halnának meg a vírus nélkül.
Eddig is "csak" egy szám volt.Ha bele akarsz kötni,bele tudsz mert nem lehet szebben írni.Mint mondtam akit lehet meg fognak menteni.De mivel nincs védekezés így mi az amit tükröz?Sajnos a magyar idösek egészségi állapota nem túl jó és pont azokban állunk az élen,amik veszélyesek ha megfertőződik valaki.Innentől ez nem verseny,nem sok mindent tükröz a halottak száma.Nem a gazdaság a mérvadó.A tavasszal elhalasztott műtéteket is el kell végezni.Tènyleg több lenne a halálos áldozat ha még 2-3 szor leállítanak mindent.Jelenlegi keretek között meg kell tenni mindent,hogy védjük az időseket.Erre gondoltam és nem az volt,hogy nem sajnálom őket

vajdasagi 2020.10.25. 21:50:14

@Hódara: Köszi a választ. Az, hogy "minket jobban vizsgálnak, és még így se volt korrupciós botrány" az Polt Péter ügyészsége miatt van. Ezek az ügyészek a "vezír" emberei, és mindent elsikálnak. Így persze könnyű!

Majd ha Márki-Zay kerül hatalomra (egy igazi jobboldali keresztény), akkor meglátjuk, hogy mennyi korrupciós botrány kerül terítékre. Mindent tolvajt talán elszámoltatnak, és majd meglátod, mennyivel több jut majd akkor Neked. A gyermekeidnek meg remélhetően még több: jó oktatás, diploma, utána jövedelmező állás. Ez az út előre, nem az egyetemek elsorvasztása, ami most zajlik.

Tavasszal a német gazdaság nem volt bezárva, ebben tévedsz. Ők nagyon is termeltek, MI voltunk bezárva. Ezt majd abból látod, hogy melyik országban mekkora lesz a GDP visszaesése az idei évben. lEzt kb. jövő márciusban publikálják majd. Lefogadom, hogy Magyarországon nagyobb lesz ez a visszaesés, mint a németeknél. Pont mint ahogy a halottak száma is egymillió lakosra vetítve sokkal nagyon lesz sajnos nálunk. Lúzerek vezetik az országunkat, de ők adagolják Neked az információt, ezért nem látod a dolgot objektíven.

Mindenkit mindig védeni kell! De a mostani vezetőség ezt tévesen teszi. Csak dumálnak róla. A szocik loptak is és balfaszok is voltak. De ezek meg nagyüzemi mennyiségben lopnak, és közben demagóg kommunikációval ájtatoskodnak. Te gondolod, hogy EZEK tényleg hívő keresztények? Ezek olyan köntöst öltenek magukra, amilyet az érdekük megkövetel. Hát az Orbán az európai liberálisok alelnöke volt! Ez nem mutat valamit? Gondolod, hogy valóban hisz Istenben? Mellesleg: Te hiszel benne?

Hódara 2020.10.25. 23:05:30

@vajdasagi: Előre vetítem,meddő vita lenne és így nehéz is ezért a folytatást nagyon mélyen hatóan nem ígérem.
Keresztény vagyok mert a szüleim így döntöttek de nem hiszek istenben.Ez nem érv a fidesz mellett.
Nem Polt Péter vizsgálatára gondoltam.Az összes eu-s pályázatot vizsgálja az unió.A magyart a legjobban,mert a baloldal legfőbb vágya,hogy megbuktassák.Így sem találnak semmit.
Márki Zay-t én nagyon nem kedvelem,így nem is pazarlok rá szót.Ha a fidesz Gyúcsányt,Demszkyt nem tudta bíróság elé vinni teljesen egyértelmű ügyekben akkor neki se menne.
Konkrétan mondtam,hogy a német gazdaság leállt mert nekik vagyunk beszállítók.2 hónapot álltunk a BMW,Merci,Porshe,Audi miatt.Nem mondtál túl nagy dolgot mert az összes elemző is mondta,hogy itt nagyobb lesz a visszaesés,de a visszapattanás is.Egyszerűen mert nincs saját ipar.
Talicskázzák ki a pénzt az a te véleményed.Egy ingoványos talaj van,ami azért határeset.De van mögötte gazdasági haszon és jó az országnak.Na ezt nem fogod érteni.
A Mészáros.Az ember egy kretén.Csak egy arc aki mögött komoly gazdasági szakemberek vannak.
A 2010-es választások elött az Orbán mondta,hogy szüksèg van igazán nagy oligarhára.Csányi ugye más szegmens.Simicska nem engedte volna ki a kezéből a hatalmat.Létre kellett hozni egyet.Na ez a Mészáros.Az elején tuti kapott segítséget,hogy mennyiért pályázzon,mire....De idővel akkora tőke és infrastuktúra volt mögötte,hogy nem kell segítség.Ez miért jó?Csőd szélén álló cégeket vesz meg(nem adóznak) és nyereségessé teszi(adózik).Lepusztult épületeket és szállodákat vásárol fel amiket senki nem akar és felvirágoztatja.(Szintén bevétel az államnak)Olcsón tudja megtenni mert a szakemberek és a géppark adott.Ez az oka,hogy nem tudnak vele versenyezni építkezéseknél se.Az államnak jó,mert ami szerinted lopás sokkal olcsóbb mint,ahogy más építené.Anno mi volt?Valaki nyert.Kiadta 10 alvällalkozónak,azok is kiadták....Végül aki megcsinálta meg nem fizették ki.Úgy 50 cég haszna volt rajta aki nem csinált semmit.Szóval már nincs konkurenciája a Mészárosnak.Teljesen törvényesen nyer.Az államnak meg ez egy jó üzlet mert olcsóbban épít a cégei meg nem veszteségesek.Az egyedüli kérdés,hogy a vagyona hol köt ki.De sokkal többet nyert rajta az állam.
Amúgy nem gondolom magam agymosottnak és bírkának.A nyitó oldalam az Index.Aztán olvasom az Origót.Ha tv-t nézek,akkor is vitaműsorokat.Bár egyre kevesebb a jó.Saját véleményem van mert évek óta figyelem ki mit mond és mit csinál.
Szerinted szarúl védekezik.Szerintem jól és időben csinálták.Tavasszal!!!Most még nincs védekezés.Az emberi hülyesèg határtalan,hogy nincs vírus.
Nem vezetnek meg.Sok mindenben egyet értek velük.Nekem nem jön be a multikulti társadalom.Vagyis mértékkel.Gyűlölöm a liberális eszmék legtöbbjét.Vagyis úgy ahogy akarják és,hogy kényszer.A liberálisok hírdetik,hogy mindenkit úgy kell elfogadni,ahogy van.Mindenkinek ugyan azok a jogai...Kivéve aki más véleményen van és nem liberális.
Orbán az volt?Soros is támogatta?Igen.A pályája elején.Az nem azt jelenti,hogy egy fiatal politikus nem láthat át rajta és tér át a jobboldalra.Számomra sértő amilyen emberek vannak az európai baloldalon.
A személyeskedést leszámítva viszonylag értelmes vita volt.Nem közeledtek az álláspontok de remélem a tudat,hogy nem vagyok bérfirkász,azért megnyugtat.

vajdasagi 2020.10.26. 08:08:37

@Hódara: Köszi a hosszú választ. A személyeskedésről annyit, hogy így kezdődött a válaszod: " Te szerencsétlen.Ez tavasszal volt...."

Én nem gondolom, hogy szerencsétlen lennék. Veled ellentétben én HISZEK Istenben, és EMIATT én keresztény vagyok. Tudod, aki nem hisz Istenben, az nem lehet keresztény!!! Ha ezt nem hiszed el, akkor kérdezz meg egy teológust, vagy legalábbis egy papot.

Nekem állami és EU-s pályázataim vannak, tehát én sokkal jobban tudom, hogy ki és mit ellenőriz. És hogyan. Én még EUs ellenőrt nem láttam, de magyart igen. Nélam rendesen ellenőriztek: nem is volt semmi kifogásuk. Az, hogy szerinted a magyart vizsgálja az EU "legjobban", pont az mutatja az agymosottságot.

Tudod, a legjobb barátom cégét a Mészáros meg akarta venni erővel. Azért nem sikerült neki, mert a barátom cége "stratégiai szövetséget kötött a Tiborccal". Ez így megvédte a felvásárlástól. És nem lepusztult, hanem virágzó a cége.

Örülök, hogy azt gondolod, van a gazdaságnak olyan része, amelyet Te értesz, és én nem fogom érteni. De nekem ezek a német cégek fizetnek a szolgáltatásaimért.

Neked minden jót kívánok,

Hódara 2020.10.26. 08:33:01

@vajdasagi: Mindig kiforgatsz dolgokat.
Pont az volt a lényege,hogy meg vagyok keresztelve de én nem tartom magam annak.
A szerencsétlen az reakció volt valamire amit egy kommented váltott ki.
Minden évbe elég nagy tételben tagadja meg a támogatást az únió mert vagy nem megfelelő vagy korrupció gyanú van.Vizsgálják a papírok alapján de nem ők mennek ki hozzád.
A gazdasági ismeretekről mivel nem ismerlek nem nyilatkozok de azt mondyad a német gazdaság nem ällt meg.De!!!Csak német cégeknek szállítunk és mi is az vagyunk.
Nem mondtam,hogy Mészáros csak olyat vesz.Ragadtam ki példát ami hasznos az államnak.Az üzleti világ mindenhol ilyen.A nagyok mindig fel akarják vásárolni a jól menő kicsit.Talán ez a választó vonal,hogy a kicsi cég vezetóje mennyire tőkös és rafkós.Ezen nem vitázok mert gyanítom sokkal jobban otthon vagy a témában.A mondandó lényege az volt,hogy egy ilyen oligarcha lehet hasznos az államnak.Mondom úgy,hogy Mészárost semmire nem tartom és unszimpatikus.Maga a jelenség volt a lényeg és nem azt mondtam,hogy nem értessz a gazdasághoz.Más dolog,hogy el tud e vonatkoztatni valaki a fidesz iránti gyűlöletétől és azt mondja,hogy van haszna is

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.26. 11:46:03

A ballib kormányok alat bagóért adtak el magyar cégeket külföldieknek, akik aztán bezárták a magyarországi gyárat, mert valójában csak piacot akartak vásárolni. Ezzel szemben most sok külföldi cég hoz ide gyártóüzemeket, s emellett magyar tulajdonú cégek is feljövőben vannak.

S ahogy íros, szerintem is az van, hogy a magyar állam is jól jár a Mészáros és hasonló cégekkel. Mészáros amúgy valószínűleg csak stróman, ahogy Simicska is jórészt az volt.

vajdasagi 2020.10.27. 21:46:02

@Hódara: Szia . A vitának az a lényege, hogy megkeressük a vitapartner mondataiban azokat, amelyek nem igazak. És cáfoljuk azokat. Például nem attól igaz keresztény valaki, mert "megkeresztelik", hanem attól, hogy hiszi az Istent. Jót akar tenni embertársaival. Én ezt elmondhatom magamról. És vajon Te?

A tavaszi etap során a határok voltak lezárva Nyugat-Európa és Kelet-Európa között, és sokkal kevésbé a német cégek zártak be Akinek az én cégem szállít, az végig dolgozott.
De pl. a kecskeméti Mercedes gyár megállt. Durván leegyszerűsítve a helyzetet azért állt meg, mert nem érkeztek meg a kocsikba sebességváltók Csehországból. Azok meg két ok miatt nem érkeztek:

1. Kínából jöttek volna Csehországba azok az apróbb alkatrészek, amelyeket a sebváltóba Csehországban beépítettek volna. Hát ezek késtek.

2. Az osztrák magyar határ gyakorlatilag leállt és a kamionos szállítás Csehországból Kecskemétre nagyon lelassult. Ezt a magyar határőrség balfaszkodta el hetekig.

Hasonló helyzetek mindenütt voltak Európa-szerte. De hogy ki állt többet 2020 tavaszán, azt majd az éves GDP adatok fogják megmutatni. Ezek 2021 tavaszán jelennek meg. Én nagy tételben vagyok hajlandó arra fogadni, hogy Hazánk nagyobb GDP-esést fog elszenvedni, mint Németország. Azért mert nálunk többen zártak be, mint a hanyatló nyugaton. Ebből nálunk jövőre pl. gyermekéhezés fog következni sajnos.

A gyűlölet erős szó. Én hívő keresztény vagyok, ezért nem is gyűlölök. Én megvetem a Fideszt, mert elveszi a gyerekeid, vagy az unokáid esélyét. Az én esélyeimet nem tudják elvenni, én igen jól megvagyok. Az oktatáson már átestek a gyerekeim, nekem nem személyes érdekem, hogy az oktatást felfuttassuk az országban. Az pont a Te családodnak segítene. De én olyan fasza gyerek vagyok, hogy ezért állok ki. Az egészségügyet sem fejlesztették, mert őket úgyis jó kórházakban jó orvosok gyógyítják majd. Itt is a gyári munkások és azok családjai fognak szívni. Én kifizetem a Budapesten a magánkórházat, és megint csak megvagyok.

A Mészáros Lőrinc mint hasznos személy: ha igazi verseny lenne, akkor abban ő csak gázkazánokat tudna szerelni. A vasutakat meg ahhoz értő cégek építenék. Így most az ő cége kapja a megrendelést dupla áron. Emiatt a kormány nem tudja lecsökkenteni pl. az ÁFÁ-t és az élelmiszerek többe kerülnek. Te meg én együttesen fizetjük meg ennek a derék strómannak a ténykedését. Csak én ezt kibírom. Szóval nem gyűlölet van, hanem megvetés irántuk, és szánalom/sajnálat Te és a családod iránt.

És most már értem, miért emlegetted a lélegeztető gépeket, amelyeket a cseheknek adtunk. Azt szajkózta aznap a királyi TV, hogy adtunk a cseheknek lélegeztetőgépeket. Adni helyes dolog. De mások is adnak, nehogy azt hidd, hogy nem. Legfőképp Brüsszel ad, meg a németek. Mi meg tartjuk a markunkat, elfogadjuk ezt az adományt, majd leköpjük őket. A támogatásokról nálam jobban nem tudhatsz. Pont 10 napja estem át egy igen alapos záró ellenőrzésen egy pályázatunk kapcsán. 128 milliós támogatást kaptunk. Ennek 75%-át Brüsszel adta, 25%-ot meg a magyar kormány. Elég alaposan vizsgáltak mindent, elhiheted. Kedves, kulturált (magyar) emberek voltak az elelnőrök a Pénzügyminisztériumból. Többszáz iratot kértek el tőlünk és vizsgáltak. Mi rendben voltunk. De vajon az Elios is randben volt annó?

Amikor az Únió megtagadja a támogatást, annak mindig nyomós okai vannak. De nem akkora tragédia ez, kivéve annak a cégnek. Magyarország akkor ezt a "megtagadott" pénzt lehívhatja másik pályázatra. Ezt mi meg is tesszük. Az Orbán kormány ezt tényleg profin csinálja. Egy szavam se nincs ez ellen. Úgyhogy Magyarországnak nem is nagyon maradnak lehívatlan pénzei. Alig van olyan állam az EU-ban, amely e téren jobban teljesít. Megjegyzem: még számos téren teljeseít Magyarország tényleg jól. De épp a koronavírus témában szarul teljesítünk. És ez a poszt arról szólt.

Minden jót.

Hódara 2020.10.27. 22:42:31

@vajdasagi: Csak röviden.Konkrétan írtam,hogy nem hiszek istenben és nem tartom magam kereszténynek.De a statisztika szerint az vagyok.
Azt is írtam,hogy nagyobb lesz itt a visszaesés mint a Németeknél de a visszapattanás nagyobb.Ezt gazdaság kutatók már rég leìrták.Nem értem,hogy nem értetted.
Nyílvános pályázat van.Nem tudnak versenyezni a Mészárossal.Nem ő a legdrágább.De mèg a külföldi cégek se tudnak versenyezni.Pont az Elios volt akinek kifogásolták az eu-s pályázatát.Nem is kapták meg rá a támogatäst.Szóval vizsgálja az únió.Rengeteg kórház lett felújjítva főleg eu-s pénzekből.Az orvosok és ápolók bérét nem kicsit emelték.
Konkrétan a magyar támogatást emelték ki a Csehek és eu elnök.Nem adott mindenki.Sőt.Fel se hoztam volna ha nem jössz azzal a hülyeséggel,hogy nem ápoltunk olasz betegeket.Bár ritkán szállítanak ekkora távolságra lélegeztető gèpen lévő betegeket.
A német autógyárak mindenhol álltak 1.5-2 hónapot,egész európában.
Tavasszal pont jól teljesített ha már a témánál tartunk.Ezek tények.A beteg és az 1M főre jutó halottak száma is jó volt.Jobb mint a német.A gadasági visszaesés is középmezőny.
Most nincs védekezés és nehéz is lenne mert senki nem akarja,hogy az legyen mint tavasszal.A lakosság se.Ha ez sajnos több halottal jár,akkor se.
Ki nem teljesített jól?Karácsony talán erre tud válaszolni.Szép napot

vajdasagi 2020.10.29. 09:09:38

@Hódara: A lélegeztetőgépeket pont jókor emlíed.
Itt van két aranyos cikk:

index.hu/gazdasag/2020/10/21/kulgazdasagi_es_kulugyminiszterium_lelegeztetogep-biznisz_fantomceg/

index.hu/belfold/2020/10/28/nyolcezer_feleslegesse_valt_lelegeztetogepet_probal_meg_eladni_a_magyar_kulugy_beszerzesi_aron/

De gondolom ezek Téged nem zavarnak. A szemedet is kilopják, de nem baj!

A gazdaági visszaesés még nem mérhető: majd jövő tavasszal lesznek eredmények. De én nagy tételben vagyok hajlnadó fogadni Veled, hogy mi az EU három utolsó állama között leszünk ebben. Pontosan a tavaszi reakciónk miatt. Karácsonyt ide ne kell belekeverni, mert semmi köze hozzá, de ha már említed: mi itt Budaspesen úgy látjuk, hogy ő nem lop. 1-2 gyanús egyént ugyan a húsosfazék közelébe engedett, ée ennek nem örülünk, de hol van ez a szjjjártó és hasonszűrúek lopásaihoz képest? Egyébként meg fogsz lepődni, de én a Tarlósra szavaztam, mert egyenes, becsületes ember volt és maradt. Sajnos a barátai hatalmas gazemberek, deő olyan egyenes ember, hogy még így is rá szavaztam. És persze ő jobban tudott várost irányítani, mint Karácsny Gergely. De tudod mit: egy tutyimutyi százsor jobb, mint egy olyan bűnbanda, aki a gyrekeid jövőjét tesei tönkre. Mert ezek a hűbérurak, akiknek a pártját fogod, ezek csak annyira keresztények, mint Te, és közben meg ők címzetes gazfickók (Te szerintem nem vagy bűnös, csak megvezetett).

Az, hogy ápoltuk-e olasz betegeket, vagy bármely más módon segíettük-e felebarátainkat egyáltalán nem hülyeség. Ezt keresztényi szeretetnek hívják. ERRE épül Európa és nem a Semjén-féle ájtatoskodásra, miközben helikopterről vadászgatunk Skandináviában. Segítségnyújtás a bajban: ez a neve. De hát nálunk nem ez megy, hanem a cigánytempó: sivalkodunk, panaszkodunk az EU--ra, azt állítjuk, hogy hanyatlik, eközben nyújtjuk a markunkat az alamizsnáért és ezzel egyidőben szidjuk őket. Én magyarként nem ezt a viselkedési modellt tanultam a szüleimtől, hát Te?

Legyen szép napod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.29. 09:40:52

@vajdasagi:

Azzal azért bizonyára tisztában vagy, hogy az olasz betegek németországi ápolása inkább csak gesztusértékű volt. Attól még továbbra is túl van terhelve az olasz eü., a német segítség csepp a tengerben.

Hódara 2020.10.29. 09:41:17

@vajdasagi: Az első cikk.Az ár a lényeg.Mint mondtam a beszerzési ár a rendelés napján a piaci árnak megfelelt.
Akkor mindenki onnan szerzett orvosi eszközöket ahonnan tudod.Ez még csak nem is törvénytelen.Jelenleg is több ezer olyan cég van pl a neten.Ami csak más ajánlatait hírdeti sajátjaként.
Az,hogy utána árúlják megint nem tudom hol probléma.Mindenki tudta,hogy ha nincs vírus nem kell annyi.

Segítség.Németország és Magyarország segített.A kereszténységnek nem sok köze van hozzá.Az csak egy üzleti vállalkozás.Ha tetszik a világ legnagyobb korrupciója.
Főváros.Tarlós egy iszonyat jó városvezetó.Kari Geriék konkrétan semmit nem csináltak.Miból loptak volna?Amúgy elötte pont a baloldali kerūletekben voltak botrányok.Például a Karácsonyéban.
Puffogtatsz a korrupcióval de tények nélkül.Nyílván van de semmivel nem nagyobb mint a baloldalnál.Csak tudod ha még így is jobban kormányoznak,az emberek jobban élnek,a gazdaság sokkal jobban teljesít....Ez a lényege a kormányzásnak.De legyen.A baloldal kevesebbet lop de a gazdaságnak okozott kára a többszöröse.Inkább egy zsivány jó mint egy becsületes hülye.
Az uniónak meg egy dolog,hogy a része vagy.Nekik is hasznuk van Magyarországból.Nem ajándékot adnak.Miért kéne csendben maradni ha valami nem tetszik?Miért kéne tűrni ha az itteni baloldal véleménye alapján döntenek.Ha el fognak vonni 1000 milliárdot a baloldal hazugságai miatt az hányszorosa az általad vélt korrupciónak?Szóval ne miattam aggódj.Ez még mindig ezerszer jobb mint a baloldal.Minden munkásnak és családnak.De ezért nem fogtok soha nyerni.Azt gondoljátok mindenki meg van tévesztve.Tudod mivel foglalkozz?Tegnap néztem a Márki Zay-t.Egy igaz mondata nem volt az embernek.Azzal,hogy a baloldali vezetéseknél mennyi botrány van.Pedig nem sok olyan van

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.29. 09:42:44

@vajdasagi:

Ja, ami Semjént illeti, abszolút egyetértek veled. Nagy szégyen ő az országra.

vajdasagi 2020.10.31. 12:40:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szia. Igen, tisztában vagyok, hogy az ilyesmi csupán gesztus értékű. De a bölcs ember (és a bölcs ország) megteszi ezeket a gesztusokat. Szép is ez, meg közép és hosszú távon kifizetődő. Sajnos a mi mostani kormányunk ezt nem érti.

Most például kifejezetten büszke vagyok arra, hogy 200 orvostanhallgatónk a hétvégén részt vesz a nagy szlovák országos koronavírus-tesztelésben. Ez majd meggátol néhány Malina Hedvig típusú incidenst a jövőben, de még ha ezt nem veszem figyelembe, akkor is szép. Az ilyesmiktől leszünk keresztények, nem attól, hogy lépten-nyomon a szánkra vesszük az Úr nevét (már úgy értem, a Semjén-félék).

Meg hát van az a közmondás, hogy jótett helyébe jót várj. Ez a SOTE-ügy most ilyen. Meg hát nemcsak a SOTE: kezdődött ez a Szíjártóval, meg aztán a Készenléti rendőrség buszaival (végre nem érzem flancolásnak a TEK és a Készenléti őrületesen magas anyagi költségeit: buszok, páncélotzott járművek, stb.). Én mindig ez a közmondás szerint éltem, és leginkább nem is csalódtam ebben. És szépnek is tartom az életem.

vajdasagi 2020.10.31. 12:51:46

@Hódara: Az 1.000 milliárd az általam vélt korrupciónál alacsonyabb. Tudod, amikor a magyar állam lélegeztetőgépeket vett, akkor vettek a szlovénok is, de a miénkhez képest fele áron. Aztán ezután Szlovéniában vizsgálta az parlament, hogy miért vették ők azt olyan drágán. A mi parlamentünk még véletlenül se vizsglt a mi dupla árunkat. És nem lep Téged meg az, hogy pont egy szlovák cégtől vettük, és az a cég már felszívódott azóta?

Persze minek is kérdezem: Neked jó az, ha a NER lovagjai meglopnak Téged. Szeretsz jobbágysorban élni és éljenezni, hogy a hűbéruraid milyen jól meggazdagodnak.

Amikor bezárkózott az ország és megállt a gazdaság, de emiatt kevés volt a halott, akkor azért éljeneztél, Most azt mondod: nem is akarnak védekezni? Mi ez? Akkor ők szándékosan beleegyeznek abba, hogy meghaljon sok honfitársunk? Hpgy van az, hogy a tavaszi reakciójukat is helyesled, meg a mostanit is? A jobbágyoknak mindig jó volt, amit az uruk parancsolt nekik.

Megjegyzem: most már nem vagyunk a COVID-19 teráén Európa jobbik felében. A 23. legrosszabbak vagyunk a 48 országból. De nemsokára sajnos Oroszországtól is rosszabbak leszünk. Pedig ott itt egy teljhatalmú agy ember vezeti az országot. Sőt, a Putyin az néha még lovagol is, meg tigrisre vadászik. Hogy van az, hogy 2-3 nap, és rosszabbak leszünk, mint Oroszország? Ukrajnától már rosszabbak vagyunk. A 7 szomszédos ország közül 6 jobb, mint mi. Még egyelőre a románok nem jobbak. Mondj egy határt, hogy mikor fogod elismerni, hogy rosszul védekezünk?

vajdasagi 2020.10.31. 13:04:51

@Hódara: Én budapesti vagyok, Te meg vidéki. Tehát Neked nincs dolgot Karigerivel. Nekem meg van. Nem rá szavaztam, hanem Tarlósra, mert tiszteltem és kedveltem Tarlóst. De engem nem zavar, amit most Karácsony csinál. Miért nem a Te polgármestereddel foglalkozol? Mit ártott neked Karácsony? Nekem itt-ott árthat, de amíg nem válik tolvajjá, én elbírom az időnkénti hibáit. Szót emelek ellenük, de teszem a dolgom tovább, és a demokrácia következményének tudom be Karácsony hibáit. És nincs ezekből olyan nagyon sok.

Hiába no, Te egy jobbágy mentalitású megvezetett ember vagy. Én pedig előadásokat tartottam és pénzeket kerestem Brüsszelben is meg Luxemburgban is (ott az EU bíróságának egy része van - ezeknek is dolgoztam, mert úgy gondolták, hogy a tudásomra szükségük volt, és megfizették azt.). Én egy kicsit jobban ismerhetem az EU-t, mint Te. Támogatást is kértem direktben Brüsszeltől (és nem kaptam), meg Budapesttől is kértem. És Budapesten kaptam eddig három ízben. (Persze azok is többségükben EU-s pénzek voltak). Nyugodtan elhiheted, hogy jobban értem az EU támogatásait, mint Te.

Ja: és a széles körben elterjedt híresztelésekkel ellentétben a három megnyert pályázatból egyiket sem korrupcióval és homályos pályázati tanácsodó cégek bevonásával nyertem.

Összességében: szerintem fingod nincs az EU-ról A középkori magyar jobbágy mentalitását képviseled a 21. században. A szemedet is kilopják, de Neked így pont jó. Én pedig küzdök majd az érdekeidért, mert én ilyen ábrándos és romantikus ember vagyok.

Kellemes hétvégét.

vajdasagi 2020.10.31. 13:19:44

@Hódara: Márki-Zay: biztosan elírtad, mert ha egy igaz mondata nem volt, akkor az a szoci korrupciókról szóló rész sem lett volna igaz, ugye?

Ezzel ellentétben a Marki-Zay MINDEN mondata igaz volt. Egy jobboldali keresztény ő, akitől foshatnak a NER főkolomposai. De Neked nem kell tőle félned: éppen hogy ő hozza el majd a számodra a felszabadulást a jobbágyság alól. Örvendj ennek. Talán a NER lovagjai nem fogják őt megmérgezni...

És ha hatalomra kerül, akkor tízezerszámra jelennek majd meg JOBBOLDALI képzett becsületes emberek, akik mepróbálják majd kiemelni a hazánkat ebből a trutymóból, amelyben most vagyunk.

Nem véletlen az, hogy a XIX: században is a jobbágyság felszabadítását nem maguk a jobbágyok kezdeményezték, hanem a Petőfi-félék, aki nem is jobbágyok voltak. Most is hasonlóképpen van ez. És ha érdekel esetleg, hogy nekem ez miért lenne jó:

1. Mert a HAZÁNAK ez lenne jó, és első a HAZA, nem a szaros fizetésem
2. Mert akkor a leszármazottaid jobb képzésben reménykedhetnének. És akkor
lesz majd mondjuk olyan unokád, akiből olyan jól képzett informatikust
faragunk a budapesti egyetemen (sic!), hogy a nettó fizuja 1 millió forint
feletti lesz. Ez pedig nekem azért jó, mert jelenleg nincs elegendő ilyen
képzett szakember, hiszen a NER nem ilyeneket akar képeztetni.
Ezek ugyanis nem rájuk szavaznának.
Én jelenleg nem tudok elég ilyet találni. Tehát a Nemzet fenkölt érdekei
pontosan megegyeznek az én önző érdekeimmel, ezért fogunk mégis
előbb-utóbb "mi nyerni". De az Neked jó lesz.
Azt mondai sem kell, hogy Gyurcsány és Draskovics-félék még a
húsosfazék közelébe sem kerülnek majd akkor. De Mészáros Lölők sem.

vajdasagi 2020.11.02. 23:11:16

@Hódara: Mondanál egy vélemény a koronavírus elleni védekezésünkről? De várj csak, kitalálom: azért nem védekezünk, mert az ellenzék a hibás. Meg nagy a keresztényellenesség is Franciaországban, ezért sem védekezünk. Ma a Kásler is a keresztények üldözéséről lamentált. Nyilván ráér, ha már úgy döntöttünk, hogy nem védekezünk. De amúgy: ki döntött úgy? Nem lehet, hogy a Karácsony Gergely a hibás?

Valamit azért válaszolj kérlek!

Hódara 2020.11.03. 08:49:19

@vajdasagi: Eddig voltam partner a beszélgetésben.Ha nem látod,hogy az a gyökér hol hazudott az baj.Az,hogy ő elnök lesz arra várj egy kicsit.
Számon kérsz olyat amit már írtam.Tök értetlen vagy.Az Orbánék előre mondták,hogy amíg az egészségügy bírja nem lesz olyan mint tavasszal.Kb 3 kommentben írtam,hogy most nincs védekezés,ami nem is baj.Leírtam,hogy más volt a tavasz meg mást most.Nem itthon,hanem az egész únióban.A beszélgetést befejeztem,mert már nem szórakoztat a hülyeséged,hanem idegesít.Ugyan azok a körök újra és újra.Viszlát és szép napot

vajdasagi 2020.11.03. 15:42:22

@Hódara: Nem is lep meg, hogy "idegesítelek". Hiszen látod, hogy sarokba vagy szorítva. Azt mondomd, nem védekezünk? Miért? Lehet, hogy ezért felelős a kormény, Vagy Te mondtad nekik, hogy ne védekezzenek? Még nem hallottam a részedről olyat, hogy netán a vezír rosszul csinálná... A következtetést levonhatod magad. Neked is szép napot kívánok. Megyek oktatni egy egyetemre. Küldd majd egyetemre az unokáidat, vagy gyrekeidt, segíeni fog nekik. csak nehogy megmérgezze őket a Budapesti liberális métely"

vajdasagi 2020.11.04. 10:58:13

@Hódara: Mától már van "védekezés", mert a vezír fehér ruhában (mintjha bizony orcos lenne) kihirdette azt. Most már jó lesz? Miért halnak meg naponta 90-en? Lesz még több is ennél? És netán Karácsony Gergely a hibás azért, mert nálunk több a COVID-19-es halál, mint a szomszédos országokban?

Más jellegű kérdés: még a románoknál is rosszabbak leszünk, vagy náluk azért nem leszünk rosszabbak az egymillióra főre jutó halálesetek számában?

vajdasagi 2020.11.16. 21:47:47

@Hódara: A mai állapot: Magyarországon 1 millió lakosra 331 halott, Németországban 153. Pedig milyen sok kórházi ágyunk van!

Ez már elegendő különbség, hogy beismerd, vagy még nagyobb kell? És védekezünk már? Vagy még mindig nem? És ha már igen, akor időben kezdtük vajon?

Másik aspektusból nézve: 48 európai országból van 20 rosszabb, mint mi, és 27 jobb. Tehát a rosszabbik felében vagyunk. Miért is van ez vajon? A Soros keze van a dologban? Netán a Karácsonyé?

Még mindig nem érzed úgy, hogy a kormány szarul csinálja? Szerencsére azért a keresztényüldözés ellen újra és újra fellépünk. Ma épp a Szíjjártó védett meg minket, keresztényeket. Pedig inkább a koronavírustól védenék meg a lakosságot. Hányezer halottnál vallod majd be, hogy szarul csinálják? És nem tartod visszásnak, hogy minden nap bemondják ugyan a halottak számát, de rögtön hozzáteszik, hogy többségükben öregek és betegek. Mintha azt üzennék: ezekért nem is kár! Normális országokban azt mondják ehelyett: nyugodjanak békében. És sajnálják a halottaikat. Van miért ez a különbség?

Hódara 2020.11.16. 22:01:51

@vajdasagi: Csak nem unod a hülyeséged.Nincs mit beismerni mert tavaszról volt szó.Védekezünk vagy 3 napja.Én most se szigorítottam volna ennyire.Mint mondtam és az Orbán is.Addig megyünk amíg az egészségügy bírja.Szämolhatod hányan halnak meg.Ezt is mondtam,hogy ez már másodlagos.Van még 9.7 millió akinek élnie kell.Vitázol a semmin.Olyat hozol fel amit már előre írtam,hogy így lesz.

vajdasagi 2020.11.17. 07:53:57

@Hódara: Miért más a mostani helyzet, mint a tavaszi? Tavasszal nem kellett élnie a másik 9.7 milliónak? Másodlagos az, hogy hány honfitársuk hal meg? Akkor mi az elsődleges? És miért csak három napja védekezünk? Négy nappal ezelőtt még egy másik kormány irányította az országot?

Te egy jobbágy-mentalitású ember vagy, de én imádkozom érted is.

Hódara 2020.11.17. 08:47:17

@vajdasagi: Ha te tényleg egyetemi tanár vagy,akkor nagy a baj.Bár néha vállalkozó.

vajdasagi 2020.11.17. 19:16:23

@Hódara: Légy erős: mindkettő vagyok. Tudod, ezek nem zárják ki egymást. Ennél töb bis igaz. kapaszkodj meg: én 35 országban tartottam előadásokat, amelyeket az ottnai hallgatóság fizetett. Jellemzően aranyárban, noha ezt mindig egy ottani cégnek fizették, és én már csak egy részét kaptam ennek. De ez nem változtat a tényen, hogy rám esetleg odafigyelnek és pénzt adnak a tanításomért. Ezt nem dicsekvésből mondom, hanem hogy lásd, mennyire korlátolt vagy.

A tavaszi szigorítások bután történtek. A mostani cselekvés meg elkésett. Úgyhogy halottak emiatt lesz sajnos több halottunk egymillió lakosra vetítve, mint Németországnak. Pedig milyen sok kórházi ágyunk van, ugyebár. Vagy legalábbis Te ezt mondtad. Ja, amúgy Te még Németországgal hasonlítottál össze minket. Sajnos nyomába sem érünk annak az országnak.

Én nem halottakar akartam, hanem értelmes védekezést. Pont olyat, mint amilyet a németek csináltak. Ehelyett mi megállítottuk a komplett gazdaságunkat tavasszal. Ezért mi valamicskével kevesebb halottat könyvelhettünk el a tavaszi hullámban és pontosan ezért sokkal többet az ősziben. Ezek nem egymástól független dolgok, hanem ugyanazon világjárváy újabb és újabb hullámai.

Továbbra is imádkozom a Te egészségedért is. De valamicske megvilágosodást is jó lenne látni Nálad. Sajnos erre nem látszik sok esély. A jobbágyok sose gondolhatják, hogy a "tekintetes és méltóságos urak" valamit rosszul csináltak. Jót tesz az a lelki nyugalmuknak.

Hódara 2020.11.17. 19:42:57

@vajdasagi: Én pont ezt akarom látni nálad.Tavasszal pont jobbak voltunk mint a németek.Ott is ugyan úgy lelőtték a gazdaságot.Ugyan azok a korlátozások voltak.Nézz utána.A mostanit mindenki sokáig engedte mert teljesen más helyzet,hiába ugyan az a járvány.Akkor be kellett zárkózni mert mindenki azt tette.Most az elején nem,mert minek ha máshol nem védekeztek.A halottak száma.Azt is írtam,hogy tavasszal úgy volt kevesebb,hogy itt az idősek sokkal betegebbek mint a Németeknél.Amúgy meg ha ők nem vigyáznak magukra akkor miért a nem érintett réteg szívja meg.Pár napja még a piacon egy öregen se volt maszk,ment a pletyka....Ennél több védekezés nem kellett.Amíg a kórházak bírták biztos nem.A maszkot mondtál az embereknek,zárt helyen kötelező volt.Kontakt kutatás ment amíg lehetett...Szerintem ennyit kellett tenni.A többi az embereken múlt.Csak nehezebb mint tavasszal a sok vírustagadó miatt,senki nem akar korlátozást és megélhetési gondokat....
A gazdasági eredményt meg várd figyelmesen.Ott se hátul leszünk,hanem középen.Az a jó,hogy a magyar egészségügy "versenytársa" a német,svájci...Nem érdekel az egész.Munka legyen az intézkedéseket meg betartom.Engem csak a konditerem zavar.

vajdasagi 2020.12.01. 19:37:09

@Hódara: Szia. Tavasszal volt az első félidő, most zajlik a második. És Isten adja, hogy ne legyen már harmadik!

Csak a lúzerek nézik az első félidő részeredményét, és mondják, hogy "akkor még vezettünk". Jelenleg egymillió lakosra nálunk sajnos 516 elhunyt van, a németeknél meg 204. Ez már elégséges különbség? Vagy ez "nem ér"?

Amúgy mindig nap kjelentik, hogy egész Európában tombol a járvány. Csak azt kihagyják, hogy a szomszédos országok közül Szerbia, Horvátország, Ausztria és Szlovákia jobbak nálunk, és csupán a románok és a szlovének rosszabbak. Ez szöget ütött a kis buksidban? Meg az hogy a 48 európai oszágból jelenleg a vert mezőnyben, a 20. legrosszabbak vagyunk. És ahogy elnézem, lesz ez sajnos még rosszabb is.

Én ma már érteni vélem, hogy mi "miért nem védekezünk"? Hát úgy tűnik, a NER politikusai gay-szexpartikra járnak és ott kábítószereznek is. Meg az ereszeken leereszkedve menekülnek a rendőrség elöl. Úgy persze nehéz védekezni! Pláne, hogy a járvány elleni védekezés szabályait is megszegik ezzel. De Isten, Haza és Család azért vannak, igaz? Lúzer vagy, ha ezekre egy kicsit is felnézel. Ezek a hazánk megrontói.

További sok sikert a munkahelyeden. És legalább Te vigyázz magadra és a családodra, ha már a kormány nem vigyáz!

Hódara 2020.12.02. 00:08:43

@vajdasagi: Még mindig egy tavaszi beszélgetés volt és akkor más volt a védekezés.Így külön lehet választani.
De mondták előre,hogy amíg az egészségügy bírja addig nem korlátoznak.Őszintén?Nagyon nem érdekel az elhunytak száma.Ha éves halálozást nézel majd,semmi kiugró nem lesz.Jobb,helyeken úgy mondják középmezőny.Ez persze téged mit sem érdekel.A felétől lefelé vert.Olyan országok is sokkal rosszabbúl állnak,akiknél sokkal fejlettebb az egészségügy.A gazdasági visszaesés nálunk lesz az egyik legnagyobb dumádat ne felejtsd el.
Orgia volt,nem meleg party.Függetlenül pártoktól eddig se érdekelt ki kivel kamatyol.Attól valaki nem lesz se rosszabb se jobb politikus.Ráadásul emberek és a sima polgár se jobb.Mindenki csal mindenkit.Sajnos!Az állásába került.Ennyi.
Egy orgia vagy a félrelépés,semmivel nem rosszabb mint ha meleg valaki.Az lmbtq-t meg a te haverjaid akarják ide hozni.
Szóval munka van,túlóra is.Ezeket a korlátozásokat még viszonylag elviselem.A többi igazán nem érdekel.Max sajnálom a vendéglátásból és turizmusból èlőket.Nem nézem a halottak számát.Amúgy nyugodt lehetsz,sok ország hazudik a halottakkal.Példáúl a Svédek ősszel.De a Szlovákok is tuti.
A halálozási aránya 1%.Minimális eltérés lehet az egészségügy és az öregek állapota miatt.
A Svédek nagy ritkán közlik mennyi halott van,a Szlovák meg irreális.Ahol meg kiugróan magas a fertőzöttekhez képest ott a tesztelés volt kevesebb

vajdasagi 2020.12.02. 14:12:37

@Hódara: Hát lehet persze orgiának nevezni. Egy melegbár különtermében 24 álló farkú férfi volt meztelenül, és egy csaposnő, aki nem volt meztelen, és nem vett részt az "orgián". Tehát 24 férfi orgiázott. De azért nem volt meleg party, igaz? Ehhez csak gratulálni tudok. Tudod: ez az ember csinálta a gránitszilárdságú alkotmányunkat (jaj pardon: alaptörvényünket. A felesége pedig a magyar bírósági rendszer lemészárolója).
Ja és a legjobb: az ereszen leereszkedve akart onnan elpucolni. Szépen vagyunk.

A hallottak száma engem sajnos érdekel: sajnálom őket. Sajnálom, hogy Te nem sajnálod.

A gazdasági visszaesés pedig nagyobb lesz nálunk, mint a németeknél, ebben biztos vagyok. Ez majd jövő áprilisban derül ki.

Vigyázz az egészségedre. És kellemes ünnepeket.

Hódara 2020.12.02. 14:25:35

@vajdasagi: Neked mániád,hogy európa legfejlettebb gazdasága az etalon.
Te írtad,hogy tavasszal te nem csináltál volna szigorú korlátozásokat.Az több halottal jár.Szóval álszent duma.
Annyira sajnálom mint más vadidegen embereket.Főleg úgy,hogy a szigorítás elött tömveve voltak a piacok idős emberekkel,persze maszk nélkül.Ha őket nem érdekli a saját életük akkor engem miért kéne?Ennél több korlátozás nem kellett és szerintem korábban se.

Utólag olvastam,hogy meleg party.Az is az ő dolga.A családjával kell elszámolnia.A pozíciójáról szerencsére lemondott.A baloldalon szintén rengeteg ilyen botrány volt.Az sem érdekelt.Az az ő dolguk.
Az ország érdekét az szolgálja,hogy a család az család maradjon mint anno.Neki az ország érdekeit kell szolgálnia nem a perverzitásait.Nem lobbizott az lmbtq mellet,az alaptörvény készítésében is részt vett.Tehát nem a saját aberrációját képviselte.
Fidesznek,meg annyi köze van hozzá,hogy a párt tagja.Az eddigi vélemény attól még nem állszent.
A bíróság szét van verve?Szerinted.Sajnos nem mert akkor Gyúrcsány börtönben lenne.
Egy a lényeg.Vagyis számodra.Ez a fidesz győzelmébe kerűlhet

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.02. 16:40:35

@Hódara:

Gyurcsányt sem egy szétvert, sem egy jól működő bíróság nem küldené börtönbe, mert el sem jutna az ügye a vádemelésig. Holló holló szemét nem vájja ki, nemde?

Ha másban nem is, abban egyetértenek mindkét oldalon, hogy lopni és lopni hagyni.

vajdasagi 2020.12.19. 17:05:09

@Hódara: A jelenlegi állás:

Magyarország: 820 elhunyt/1 millió lakos
Németország: 312 elhunyt/1 millió lakos

Mondhatod, hogy miért a lefeljettebbel hasolnítom össze hazánkat. Azrért mert Te is ezt tetted tavasszal.

De van más ország is szép számmal:

Szlovákia: 277elhunyt/1 millió lakos
Románia: 745
Ukrajna: 378
Szerbia: 302

Ők vajon miért jobbak? Tényleg nem érdekel Téged, hogy közeledünk a 8.000 halotthoz? Tényleg úgy gondolod, hogy a kormány ezt jól csinálja? Van felelőse ezeknek a haláleseteknek? Vagy csak a gyurcsány a felelős egy szem kilövetéséért? (Amúgy a gyurcsány is gazfickó, hogy félreértés ne essék).

Éljen a "keresztény" és "jobboldali" kormányzás, amely olyan messze van a kereszténységtől, hogy csak na!

Van még munkád, és egészséges-e a családod? Én szogralmasasn fizetem az adóimat és talán abból a kormány majd Téged is megsegít, nemcsak a mészárost és a brancs többi tagját. Mert nekik már úgyis együttesen kb. 1.000 milliárd jutott. Te is kaptál vajon valamit? Mert ha 1.000 milliárdot elosztanánk arányosan, akkor minden lakosra 100.000 forint jutna ám! Ez a te családodnál akkor hányszáz ezer lenne?

vajdasagi 2020.12.19. 17:06:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Hódara: No ebbe aztán teljesen egyetértünk. (mármint abban, hogy lopni és lopni hagyni).

vajdasagi 2020.12.19. 17:10:15

@Hódara: érdekelne még, melyik baloldali menekült meztelenül leereszkedve az erkélyról. És meleg-orgián, meztelenül, álló farokkal, kábítószerrel melyikük bukott le? Mert ezt mondtad, ugye? 30 évre visszamenőleg tudsz nekem ilyen esetet megemlíteni? Egy linket kérnék, nemcsak ilyen üres dumát, mint amit te szoktál mondani.

Hódara 2020.12.19. 17:21:08

@vajdasagi: Tényleg nem de tavasszal téged sem érdekelt volna mint mondtad.Mert te akkor se korlátoztál volna pedig semmi nem volt adott a kórházakban.A kórházak még bírják.Van melóm,nyugodt legyél.Július óta szinte minden nap dolgozok annyi a túlóra.Szóval köszi én jól vagyok és a családban mindenki.Ereszcsatorna nincs de 2-3 korrupció és csempészés a baloldalon volt az elmúlt egy hónapban.Spékelve nyáron drogizással és most egy kicsi zsidózással.Szóval minden fasza.Remélem nálad is

vajdasagi 2020.12.19. 17:44:21

@Hódara: 2-3 korrupció? Az is valami? A szijj lászló cége szépen megutaztatta az Adrián a yachtonm a szíjártót, és láss csodát: most többszáz milliárdos útépítéseket kap. Ehhez képest mekkora összegű az a 2-3 korrupció?

A csempészés valóban jó kis sztori, még akkor is ha csak 10-20 millió forint, ami ugye 10.000-szer kisebb a fenti yachtos/útépítős sztorinál. De persze azért megvetendő, ebben egyetértünk. De hát az mszp az már csak ilyen - abban egyetérthetünk, hogy ne is őket hozzuk vissza. Meg a gyurcsányt sem, ha erre gondolnál.

Drogizás: azok is MSZP-sek voltak, hogy a franc egye meg őket is, meg az mszp-t is. Egyébként azért nem meztelenül csinálták, és nem dugtak eközben. De akkor is ne az mszp-t hozzuk vissza, jó?

legyne végre igazán joboblali és igazán keresztény vezetésünk, mit szólnál hozzá? Nem oylan, aki jobboldalinak hazudja magát meg kereszténynek hazudja magát, hanem tényleg-tényleg olyan. És aki nem tolvaj-gazember. Nekem megfelelne, Te mit szólnál egy ilyenhez? Hátha több pénz jutna a családodnak, mint így ezek a gengszterek idején.

Örülök, hogy van sok munka. És a családnak is.

A hatalmas véleménykülönbségünk dacára kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok (ez nem cinizmus).

Majd csak akkor szólok újra, ha már Európa 10 legrosszabb országa közé kerülünk a COVID terén (most a 14. legrosszabbak vagyunk Európa 48 országa közül). Nem az van, hogy remélem, hogy úgy lesz, hanem attól aggódom, hogy úgy lesz. Tudod miért? Mert rendőruniformisokat látok a védekezők között, én sem orvosokat. Mert a belügyminiszter irányítja és nem az egészségügy-miniszter. Mert az egészségügy annyira le van szarva, hogy nincs is minisztere, és minisztériumja, hanem csak egy államtitkár. Hát ezért vagyunk rosszak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.19. 19:11:13

@vajdasagi:

"A cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott kimutatásokból kiderült, hogy pénteken 8800 új igazolt koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok ......és a járvány márciusi kitörése óta a kór szövődményeiben péntekig 10 271 személy halt meg."

www.alon.hu/aktualis/2020/12/koronavirus-csehorszagban-tovabb-romlott-a-jarvanyhelyzet

Ez a 10,271 halott mennyi is egymillió lakosra vetítve? Megsúgom: közel ezer - Csehország lakossága a Wikipédia szerint 2011-ben 10.4 millió volt, azóta biztos nem nőtt.

Már csak ezért is irreális és hihetetlen a szlovák 277halott per egymillió lakos.

Továbbá azt is elfelejted leírni, hogy Szlovákiában és Németországban csak azokat regisztrálják koronavírus-halottnak, akik egyértelműen a koronavírusban haltak meg. Magyarországon viszont a WHO-protokoll szerint minden olyan halott koronavírus-halottnak számít, akiben kimutatták a vírus jelenlétét. Így aztán pl. a szlovák számok nem hasonlíthatók össze a magyar számokkal.

chrisred 2020.12.19. 21:22:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: magyarnemzet.hu/belfold/nem-osszevethetok-a-virusstatisztikak-8068244/

"Magyarország a WHO halálozásra vonatkozó sztenderd kódolási szabályait alkalmazza. Ezek szerint a koronavírus-fertőzésnek vagy alapbetegségnek, vagy kísérő betegségnek kell lennie. Ebből következően nálunk azok szerepelnek a statisztikákban, akiknél koronavírus-fertőzést igazoltak és akik közvetlenül vagy közvetve annak következtében haltak meg. Olaszországban is az egyéb betegségeitől függetlenül mindenkit a koronavírus áldozatának tekintenek, aki a halála előtt pozitív tesztet produkált. Németországban elvileg szintén minden Covid–19-hez köthető haláleset szerepel a statisztikában."

Tehát nem különbözik a magyar és a német regisztráció.

chrisred 2020.12.19. 21:26:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: www.valaszonline.hu/2020/04/17/horvath-zoltan-koronavirus-interju/

"– Miért van majd’ huszadannyi COVID-elhunyt Szlovákiában, mint Magyarországon?

– Van jó megfejtésem, de közelítsünk kicsit messzebbről. Statisztikai adatok igazolják, hogy átlagéletkor, születéskor várható átlagos élettartam tekintetében nincs fundamentális különbség a két ország között. Vagyis nem arról van szó, hogy Magyarországon arányaiban több a nagyobb mortalitású idős ember. Nyilvánvaló továbbá, hogy Közép-Európa keleti részén az öregkorúak meglévő alapbetegségei hasonlók, tehát olyan kijelentést sem lehet tenni, hogy a szlovákiai nyugdíjasok eleve makkegészségesek, akiken a koronavírus sem fog, miközben a magyarországiak borzasztó állapotban vannak.

– Sőt, az egymillió lakosra vetített víruspozitív minták száma is nagyon hasonló a két országban, ideát mégis nagyságrendekkel több a halott. Hazudnak, eltitkolnak valamit önöknél; lehetnek esetleg koronás elhunytak, akik nem jelennek meg a nyilvántartásban?

– Nem ez a tippem. A szlovák egészségügyi tárca kimutatása szerint Szlovákiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 30 és 44 év közötti, a második csoport a 15–29 esztendőseké, aztán a jön a 45–59-es korosztály, és csak mindezek után következik az igazán veszélyeztetett idősek csoportja. A napokban ez a megoszlás nyilván módosulhatott, mert a pozsonyi kerület Bazin nevű településén lévő idősotthonba betört a vírus, a 93 lakó nagyobb része igazoltan COVID-19-es beteg. A kevés számú elhunyt jelentős része ehhez a helyszínhez köthető, de további 40 ezren élnek hasonló szociális otthonokban, őket most relatíve gyorsan tesztelni fogják. Pozsony megye elnöke már jelezte, hogy a térség összes idősgondozottját megvizsgáltatja. Magyarországon a fertőzöttek életkori adatai teljesen mások: az érintettek 35 százaléka 70 évnél idősebb, további szűk egyharmada pedig 50–69 év közötti. Ez az egy tényező tehát, ahol döbbenetes különbség van a két ország között, és ez a válasz az ön által feltett alapkérdésre is."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.20. 06:38:22

@chrisred:

"'Németországban elvileg szintén minden Covid–19-hez köthető haláleset szerepel a statisztikában.'
Tehát nem különbözik a magyar és a német regisztráció."

Elvileg. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.20. 06:39:06

@chrisred:

Emlékszem erre a cikkre, ez tavasszal igaz is volt. Vajon most is az?

chrisred 2020.12.20. 10:00:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem biztos, de a második hullám idején a szlovákoknál nem tizedakkora a halálozás, hanem csak negyed-ötöd akkora, mint nálunk.

vajdasagi 2020.12.27. 17:12:52

@chrisred: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @Hódara: Azért ez a beszélgetés tartalmazhatna konkrét tényeket/számadatokat is, nem? Mert anélkül mindenki csak mondja a magáét.

Tehát ezek szerint 1 millió lakosra vetítve a COVID-19 halottak összesített száma jelenleg:

1. Magyarország: 938 elhunyt
2. Németország: 361 elhunyt
3. Szlovákia: 325 elhunyt.

Ezzel Magyarország Európában a 14. legrosszabb 48 ország közül. A világon meg a 17. legrosszabbak vagyunk 218 ország közül. Nem kéne azt mondani, hogy valaki felelős ezekért a hallottakért?

Kedves Józsefné: a magyar nemzet cikke azért írodott, hogy olyan gyenge képességű emberek (asszonyok), mint kegyed félre legyenek vezetve. Amikor azt írták, hogy "tovább romlott a helyzet Csehországban", akkor tovább romlott a helyzet Magyarországon is. De ha rámutatnak másokra, akkor azokra figyel az Önre hasonlító sereg. Sajnálja szegény cseheket. Közben meg Magyarország sajnos a legjobb úton halad, hogy utolérjük ebben a cseheket. Náluk mostanáig 9.8%-al több a halott, mint nálunk, tehát a "sarkukban vagyunk". . És a különbség napról napra csökken. Következtetés: a magyar nemzet egy szennylap, és teszi azt a feladatot, amire a gazdái utasítják. A Józyefné meg az "éeks" bizonyítéka annak, hogy sikerrel működnek. Mindezt az én adómból.

Ami meg az adatok hamisítását illeti, ha ez a három ország közül van amelyikről elhiszem, hogy pontos kimutatást vezetnek, akkor az Németország.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.27. 19:30:10

@vajdasagi:

"Amikor azt írták, hogy "tovább romlott a helyzet Csehországban", akkor tovább romlott a helyzet Magyarországon is."

Ahogy másutt is. Persze ez sem vigasztal.

"Közben meg Magyarország sajnos a legjobb úton halad, hogy utolérjük ebben a cseheket."

Vagyis te is elismered, hogy csehek pillanatnyilag rosszabbul vagy ugyanúgy állnak, mint mi. Neked nem tűnik furcsának, hogy Szlovákiában a halálozás/millió lakos 325, míg Csehországban a miénkkel kb. azonos, azaz 938 körüli? Miközben a csehek kulturálisan és másban is közelebb állnak a németekhez, mint a szlovákok? Nem gondolod, hogy valami nem stimmel a szlovákiai adatokkal?

"ha ez a három ország közül van amelyikről elhiszem, hogy pontos kimutatást vezetnek, akkor az Németország."

Semmi kétségem afelől, hogy a németek pontos kimutatást vezetnek a regisztrált koronavírus-halottakról. Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy minden COVID-halottat akként regisztrálnak. Tavasszal olvastam cikket arról, hogy bizony Németországban a WHO-protokoll előírásai ellenére nem minden ilyen halottat regisztrálnak. Kerestem a cikket, de sajnos nem találom, a kulcsszavakra túl sok találat jön.

Igazán jó képet majd a járvány lefutása körül fogunk kapni, amikor már meglesznek az éves halálozási adatok (összes halálozás, összehasonlítva az előző évekével).

Ettől függetlenül elhiszem, hogy a németek jobbak nálunk, már csak azért is, mert valamivel fegyelmezettebbek, mint mi magyarok. Azért érdekes lesz majd látni a volt NSZK és a volt NDK adatait, mekkora lesz a különbség.

vajdasagi 2020.12.27. 20:53:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A környező országok közül Magyarországnál kevesebb halottja van a következőknek: Szlovákia, Szerbia. Ukrajna, Románia (!!!), Ausztria, Horvátország. Tőlünk rosszabb Szlovénia. Ezek szerint szarul csináljuk, és többezer ember hal meg emiatt. Ezek mellett miért lovagolsz Szlovákián? Kicsivel jobbak ők, mint Szerbia. Hadd legyen ez az ő dolguk. De a mi sajtónk miért arról ír minduntalan, hogy MÁSHOL milyen rossz a helyzet, amikor nálunk is szarul megy. Ez egy figyelemelterelés a rogán propaganda-minisztériuma részéről. És az olyanokat, mint Józsefné sikerrel meg is vezetik.

Ne az NSZK és NDK adatait nézze, kedves Józsefné, hanem Magyarország adatait. Kinek kéne vajon lemondani emiatt? Ez a többezer halott hogy viszonyul a gyurcsány 1 darab szemkilövetéséhez? (Amúgy a gyurcsány is egy kártékony állat, pont mint ezek a mostaniak, csak hogy félreértés ne essék.)

chrisred 2020.12.28. 02:28:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Neked nem tűnik furcsának, hogy Szlovákiában a halálozás/millió lakos 325, míg Csehországban a miénkkel kb. azonos, azaz 938 körüli? Miközben a csehek kulturálisan és másban is közelebb állnak a németekhez, mint a szlovákok? Nem gondolod, hogy valami nem stimmel a szlovákiai adatokkal?"

Csehországban 938 körüli, hanem 1030. Egyébként a csehek az első hullám idején hozzánk hasonlóan álltak, tehát sokkal jobban, mint a németek. És mindkét országban, tehát Magyarországon és Csehországban is, október közepétől kezdett meredekken emelkedni a halálozási statisztika. Szerintem a csehek egyébként kulturálisan hozzánk állnak a legközelebb a három ország közül.

"Tavasszal olvastam cikket arról, hogy bizony Németországban a WHO-protokoll előírásai ellenére nem minden ilyen halottat regisztrálnak."

Ismétlem, Németországban tavasszal 9 ezer körüli volt az áldozatok száma, szemben a csehországi 350 vagy a magyarországi 600 regisztrált halottal szemben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 07:52:18

@vajdasagi:

"Ez a többezer halott hogy viszonyul a gyurcsány 1 darab szemkilövetéséhez? "

Demagógiából csillagos ötöst érdemelsz. Bocsáss meg, de ilyen mélységekbe nem tudlak követni.

@chrisred:

"Szerintem a csehek egyébként kulturálisan hozzánk állnak a legközelebb a három ország közül. "

Szerintem meg nem.

"Németországban tavasszal 9 ezer körüli volt az áldozatok száma..."

Ez nem cáfolja azt, amit olvastam.

vajdasagi 2020.12.28. 08:30:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Józsefné: demagógiáról szólva talán még emlékszik Ön, amikor tavasszal a budapesti idősotthonokban ütötte fel a fejét a járvány, és volt vagy 10-20 halott. Akkor a kormány és a magukat sajtómunkásoknak valló csahos kutyák ezerrel nyomták, hogy Karácsony Gergely a felelőse annak a 10-20 sajnálatos halálesetnek. Most akkor hogy van ez: az nem volt demagógia?

Mellesleg az nem demagógia, hanem tény, hogy Magyarországon nem tesztelnek elég alaposan (vagy elrejtik előlünk az adatokat), és szeptember elején kb. két hetet késtek a szigorító intézkedések bevezetésével. (Gondolom demagógiának tartja kedves Józsefné azt a feltételezést, hogy meg kellett várniuk szíjártó külügyiminsztéer úr hazajövetelét az adriai yachtozásról, és csak utána volt szabad lezárni a határokat.) Szóval az akkori két hét késlekedés okozott két hónap múlva néhányezer olyan halottat, akiket megvédhettünk volna, ha nincs az a két hét késlekedés. A demagógiáról ennyit.

chrisred 2020.12.28. 09:48:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez nem cáfolja azt, amit olvastam."

Csak arra nem ad magyarázatot, hogy miért nem maradtak ugyanazok az arányok a második hullám ideján, mint tavasszal. Szerintem a megoldás egyszerű: a különbséget az adja, hogy tavasszal a fertőzés gyakorlatilag nem volt jelen a kelet-európai országokban, ezért nem volt tesztelve a járványelhárítási rendszer. Ősszel igen, és meg is buktak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 09:59:35

@vajdasagi:

"talán még emlékszik Ön, amikor tavasszal a budapesti idősotthonokban ütötte fel a fejét a járvány, és volt vagy 10-20 halott."

Annál kicsit több halott volt. Aztán olvass vissza, mit írtam akkor erről. Azt írtam, hogy Karácsony és a kormány egyaránt felelősek az idősotthoni halálozásokért. Azt írtam, hogy ha baj van, akkor azonnal kell cselekedni, a hatáskörökön ráérnek később is vitatkozni. Így aztán demagógiát másnak hányj a szemére, ne nekem.

"Gondolom demagógiának tartja kedves Józsefné azt a feltételezést, hogy meg kellett várniuk szíjártó külügyiminsztéer úr hazajövetelét az adriai yachtozásról, és csak utána volt szabad lezárni a határokat."

Bizony annak. Szijjártó diplomataként bármikor hazajöhetett volna a lezárt határon is.

"Mellesleg az nem demagógia, hanem tény, hogy Magyarországon nem tesztelnek elég alaposan"

A tesztelés _önmagában_ nem elég, ezt jól bizonyítja Németország gyenge tavaszi eredménye. Sokkal többet teszteltek, mint mi, mégis több halottjuk volt.

Aztán van a járványnak egy olyan fázisa, amikor a tesztelések száma már nem sokat jelent. Szerintem most már ott tartunk (nem csak mi). Merkely (vagy Szlávik?) szerint az őszi 2. hullámban a magyar lakosság 20%-a is áteshetett már a fertőzésen. Vagyis óriási volt a látencia, a regisztráltaknál _sokkal_ több volt a fertőzött. Ennyi fertőzöttnél (persze nem mind a 20% egyszerre volt az) nemigen lehetséges a hatékony karantén alkalmazása.

"Szóval az akkori két hét késlekedés okozott két hónap múlva néhányezer olyan halottat, akiket megvédhettünk volna, ha nincs az a két hét késlekedés."

Ez csak feltételezés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.28. 10:01:40

@chrisred:

"Ősszel igen, és meg is buktak."

Ahogy pár nyugat-európai ország már tavasszal megbukott. :D

chrisred 2020.12.28. 10:13:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezen tényleg csak nevetni lehet... :(

Igen, lett volna kinek a példájából tanulni, tehát azok, akiknek csak fél évvel a járvány európai megjelenése után kellett szembenézni igazi feladatokkal, nem hivatkozhatnak arra, hogy nem tudták, mivel kell szembenézniük.

vajdasagi 2020.12.28. 19:44:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @chrisred: @Hódara:

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a következő cikket:

telex.hu/koronavirus/2020/12/28/hol-halnak-meg-koronavirusban-a-legtobben-a-vilagonlakossagaranyosan-tekintve

A diagram a legérdekesebb. De az is figyelemre méltó, hogy a mi "sajtótájékoztóinkon" nem lehet élőben feltenni kérdést. Ők kiválogatják a számukra kedvező kérdéseket, és ezekre válaszolgatnak. Ezt nem nevezhetjük sajtótájékoztatónak. Ez bizony kristálytiszta kormánypropaganda.

Amúgy Józsefné: kérek egy linket arra, ahol Ön azt mondta, hogy "egyaránt felelősek". Mert én ezt szívesen megnézném.

Ami a tesztelést illeti: ajánlom figyelmébe New York államot. Ott tudományosan tesztelnek és naponta 150.000-200.000 tesztet végeznek el az államuk 19 millió lakosára. Ez olyan, mintha Magyarországon napi 75.000-100.000 tesztet végeznénk. Ráadásul ezek ténylegesen szabályos statisztikai mintavételezéssel történnek. No ebből aztán látszanak a pontos trendek és időben tudnak reagálni. Ja és ezek a számok publikusak. Ezzel szemben én ma sem tudhatom meg, hogy a kerületemben mekkora az átfertőzöttség. Mert minket buta tudatlan tömegként kezelnek. Pedig én a cégem irányításában tudnék jobb döntéseket hozni, ha tudnám a pontos helyzetet. De "a tesztelések száma már nem sokat jelent" nevű marhaságot tudják csak elmondani. Pedig abból derülne ki, hogy mikor merészelhetem visszahívni a munkatársaimat a Mome Office-ból az irodába. így ezzel a mostani kisebb termelékenységgel mindenki veszít. Elmennek a francba, akik nem adnak elég információt! Akik meg ezt nem is igénylik, azokat szánalmasoknak tartom. A birkáknak sem kell semmi infó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.29. 15:10:28

@vajdasagi:

"
Amúgy Józsefné: kérek egy linket arra, ahol Ön azt mondta, hogy "egyaránt felelősek". Mert én ezt szívesen megnézném."

Keress rá, nem vagyok a webkeresőd.

vajdasagi 2020.12.29. 21:06:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez nem így működik. Ha Kegyed állítja, hogy mondott valamit, én meg ezt kétségbe vonom, akkor Önnek kell bizonyítania. Egyébként azt fogom hinni, hogy Kegyed hazudott. Mert megpróbáltam keresni és nem találtam. Vagy esetleg ahol Önnek tanították a logikát, ott nem így oktatták? Vagy esetleg Önnek nem oktattak logikát?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.12.30. 14:23:54

@vajdasagi:

Nem kell nekem semmit bizonyítanom, nem érvelésben vagyunk, ahol bizonyítanom kell az állításaimat. Nem arról vitázom veled, mit mondtam vagy nem mondtam annak idején, nem ez a vitánk témája.

Amúgy meg absence of proof is not proof of absence. Ezt nem tanították neked logikából?

vajdasagi 2020.12.31. 15:51:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Józsefné, Ön össze vissza beszél. Én azt állítom, hogy
Fentebb van arra bizonyíték, hogy Ön ezt írta:
"Aztán olvass vissza, mit írtam akkor erről. Azt írtam, hogy Karácsony és a kormány egyaránt felelősek az idősotthoni halálozásokért. Azt írtam, hogy ha baj van, akkor azonnal kell cselekedni, a hatáskörökön ráérnek később is vitatkozni. Így aztán demagógiát másnak hányj a szemére, ne nekem. "

Én erre azt állítom, hogy Ön hazudik, mert Ön ezt NEM írta. Logikából is azt tanítják, meg a józan ész is azt tudja, hogy erre két lehetőség van: megadja Ön azt a linket, ahol tényleg ez az állítása elhangzott tavasszal, és akkor én beismerem, hogy Ön igazat mondott. Vagy nem adja meg a linket, mert NINCS LINK. Tehát ez a dolog úgy áll, hogy Ön hazudott ezúttal. Bizonyára máskor is sokszor, de most fókuszáljuk erre az egyre. ÖN HAZUDIK. Aki padig hazudik, az HAZUG. Legyen kegyednek szép szilveszteri bulija.
süti beállítások módosítása