Maszkok nélkül: Mit csinál az ellenzék Debrecenben járvány idején?

2020. április 30. - pusztafári

Nem lehet könnyű most az ellenzék dolga Debrecenben (sem). A kormány korlátlan felhatalmazást adott magának, és a polgármesterek is lényegében teljhatalommal bírnak a rendkívüli jogrend alapján. Egy válság kezelése határozott kormányzati intézkedéseket kíván, és a vészhelyzeti korlátozások miatt minimális tere marad egy ellenzéki politikusnak vagy pártnak arra, hogy valami hasznosat csináljon. Ha pedig arról beszél, mit csinál rosszul a kormány és a polgármester, vagy mit kellene ehelyett tennie, a propagandamédia könnyen rásüti, hogy nemzetellenes rémhírterjesztő. Átnéztük a Debrecenben jelen lévő ellenzéki pártok Facebook-oldalukon nyomon követhető aktivitását a járvány kezdete óta. Lássuk, hogyan oldották meg eddig ezt a furfangos csapdahelyzetet a debreceni ellenzék szereplői!

maszkok_nelkul.jpg

 

Jobbik: Nagy akarásnak…

A párt debreceni szervezete február végén szétesett és megszűnt, így a Jobbik helyben most leginkább Keresztesy Gergő megyei politikusukkal egyenlő. Aki láthatóan próbálja is sűrűn posztolni véleményét és tevékenységét, bár előbbiből picit több van neki, mint utóbbiból.

Kétségtelenül szép gesztus volt a részéről, hogy nemrég önkéntesnek jelentkezett az állam felhívására. Végül azonban a budapesti Semmelweis Egyetemen kötött ki, így még kevésbé várható, hogy bármi hasznosat fog Debrecenben ellenzéki politikusként végezni a közeljövőben.

Megemlítenénk még egy jófej gesztusát: nemrég 126 db textilmaszkot adományozott a Gyermekklinikának.

Bár Keresztesy észrevehetően igyekszik, azért a fentieket még nem neveznénk politikai tevékenységnek.

 

LMP: Elfújta a szél

Az LMP-nek eleve nincs debreceni, csak Hajdú-Bihar megyei szervezete. Ők se sok életjelet adtak magukról az elmúlt másfél hónapban. Az a kevés aktivitásuk is többnyire kimerült az LMP országos sajtóközleményeinek és kezdeményezéseinek újraosztásában.

Jakab Fruzsina, a párt megyei arca nemrég online sajtótájékoztatót tartott a kormány érettségi terveivel kapcsolatban.

De ezt is mint az LMP népes elnökségi táborának egyik tagja, országos szintű kérdésben megszólalva tette.

Az LMP egyetlen egyszer sem szólalt meg helyi ügyben a járvány időszaka során (de igazából előtte sem nagyon). Tulajdonképpen elmondható, hogy kivonultak Debrecenből és más pártokra bízták a helyi ellenzéki politizálást.

keresztesy_gergo.jpg

Keresztesy Gergő (Jobbik) első önkéntes napját hirdeti a Facebookon (fotó: a politikus Facebook-oldala)

 

Civil Fórum: Őfelsége ellenzéke

Ők az igazi „őfelsége ellenzéke”: a helyi Fidesz és Papp László leghűségesebb támogatói. Egyik képviselőjük, Illyés János például a Cíviscity Facebook-oldalán is rendezett már kirohanásokat Papp László védelmében. Igazi cselekvő ellenzékiség…

A járvány óta a Civil Fórum oldalán leginkább kérdéseket tesz fel a lakosságnak, hogy mi a véleményük a kormány intézkedéseiről. Saját álláspontot ritkán fogalmaznak meg (abból csak a baj lehetne, ugye).

Egy említésre méltó ötlettel azonban előálltak: még márciusban javasolták, hogy legyenek ingyenesek a DKV járatai minden közfeladatot ellátó személynek, akik „a tűzvonalban dolgoznak a vírus elleni harcban”.

Az egyébként értelmes kezdeményezést hamarosan be is vezette Papp László - csak épp elfelejtette a bejelentéskor megemlíteni, hogy az a Civil Fórum ötlete volt.

Mivel azonban őfelsége ellenzéke nem lehet haragban a polgármesterrel, ők úriemberként felülemelkedtek ezen a tipikus fideszes húzáson, és hangsúlyozták: továbbra is együttműködésre törekednek Papp Lászlóékkal.

Nem kérdés: minden politikus ilyen ellenzéket kívánna magának, ha hatalomba kerül.

 

MSZP: Maradjanak otthon!

Az MSZP egy ideje már megszűnt önálló pártként működni Debrecenben. A DK csatlósaként még annyi értelme sincs a létezésüknek, mint a KDNP-nek a Fidesz oldalán. Oldalukon feldolgozhatatlan mennyiségben osztják meg az országos MSZP és a pártközeli „híroldalak” általános tartalmait - helyi témáknak nyomát sem találtuk.

Sem pártként, sem politikusaik nem szólaltak meg és nem tettek semmit helyben a járvány kitörése óta.

Illetve egy dolgot mégis csak csináltak: szót fogadtak a kormány kérésének, és otthon maradtak.

 

DK: Varga Zoltán, a Gyógyszerfutár

A DK a kettőből az egyik olyan ellenzéki párt, amelyik értelmezhető politikai tevékenységet végez Debrecenben. Márciusban „Gyógyszerfutár” néven akciót indítottak: minden pénteken kiváltják és házhoz viszik az önkéntes karanténban lévők gyógyszereit. Legalábbis április elején még ezt tették, akkor volt az utolsó poszt, melyben Varga Zoltán tömött nejlonzacskókkal lépett ki a gyógyszertárból, hogy a megvásárolt gyógyszereket házhoz vigye. Azt persze nehezen hisszük, hogy Vargának országgyűlési képviselőként azóta minderre van ideje, a DK helyi aktivistáknak pedig finoman szólva is híján van.

varga_zoltan_gyogyszerfutar.jpg

Varga Zoltán (DK) gyógyszert visz az önkéntes karanténban lévőknek (fotó: a politikus Facebook-oldala)  

 

DK = Varga Zoltán

Ezen az egy akción túl lényegében kizárólag a február óta országgyűlési képviselő Varga Zoltán megszólalásai azok, amik a helyi DK ellenzéki aktivitásának tekinthetők.

Varga nemrég nagy hévvel követelte Papp Lászlótól, hogy végezzenek koronavírus-teszteket a debreceni idősotthonokban. Kételkedünk benne, hogy ennek hatására, de mindenesetre Papp valóban elvégezte a teszteket, melyek a polgármester beszámolója szerint negatívnak bizonyultak.

Emellett Varga több ízben kérte nyílt levélben Papp Lászlót, hogy számoljon be arról, hány embert bocsátottak el a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatai a járvány kezdete óta.

Országgyűlési képviselő ide vagy oda, Papp egész egyszerűen nem válaszolt a DK-s politikus kérdéseire.

Varga Zoltán azonban már elsősorban nem helyi politikus: országgyűlési képviselői munkája láthatóan lefoglalja, posztjaiban egyre inkább parlamenti és bizottsági felszólalásairól ad hírt. Legutóbb pedig az országos médiában olvashattunk félrecsúszott kirohanásáról Müller Cecília ellen, melyből jól látszott, hogy a politikusnak még tanulnia kell az országos politizálás légkörét.

 

DK - Varga Zoltán = ???

Nagy kérdés, hogy mi lesz a debreceni DK-val Varga parlamentbe távozásával. A járvány kitörése óta végzett minden tevékenységük hozzá kötődik. Egyetlen helyi politikusuk sem szólalt meg az elmúlt két hónapban.

Az is nagyon beszédes, hogy a DK országos maszkosztó akciójából egész egyszerűen kihagyták Debrecent. Legalábbis semmi nyoma a DK által felsorolt települések között az ország második legnagyobb városának.

 

Momentum: Mint a talajvíz

Aki kicsit is követi a debreceni közéletet, nem lepődik meg azon, hogy a másik, helyben értelmezhető politikai aktivitást felmutató párt a Momentum. Azt nem mondjuk, hogy nem lehetne jobban is csinálni, de kétségtelen, hogy a nem túl erős mezőnyben egyelőre ők a legtevékenyebbek. Az mondjuk jó lenne, ha a javaslatok és kritikák mellett nagyobb hatást tudnának gyakorolni a város jelenlegi vezetésének tényleges döntéseire.

 

Tájékoztatást és együttműködést követeltek

A járvány kezdetétől fogva többször felemelték a hangjukat az ellen, hogy a Fidesz és a polgármester a veszélyhelyzet adta teljhatalom birtokában nem vonja be kellő mértékben a döntéshozatalba a helyi ellenzék megválasztott képviselőit.

Azt is kifogásolták, hogy Papp László nem tájékoztatja a lakosságot a járvány helyi fejleményeiről, és nem elég kezdeményezőkész a helyi intézkedések meghozatalában.

Például a mai napig nem tudunk róla, hogy létezik-e Helyi Operatív Törzs Debrecenben, aminek megalakulására Mándi László önkormányzati képviselő már március elején javaslatot tett Papp Lászlónak.

mandi_laszlo_es_szabo_bence.jpgMándi László és Szabó Bence (Momentum) FFP2-maszkokat hoz egy debreceni háziorvosi rendelőbe (fotó: Mándi László Facebook-oldala)

 

Gazdasági mentőcsomag

A Momentum láthatóan komolyan veszi a helyi politizálást. 4 pontos gazdasági mentőcsomagot dolgoztak ki a helyi vállalkozások és munkájukat elvesztők megsegítésére.

Kiszámolták, hogy a debreceni költségvetésben sok száz millió forintnyi felszabadítható tartalék van, melyet a helyi lakosság és gazdaság megsegítésére lehetne költeni (ilyenek pl. a várhatóan elmaradó nagyrendezvények betervezett költségei).

A Cíviscity-n kívül a Momentum volt az egyetlen, aki élesen kritizálta a „Debreceni Segélyalap” elnevezésű nevetséges összeggel létrejött városi kezdeményezést. Beszédes, hogy míg Mándiék csak a munkájukat váratlanul elvesztők megsegítésére 500 millió forintot találtak a költségvetésben, addig a polgármester mindösszesen 20 (!) millió forint városi hozzájárulással nyitotta meg a Segélyalapot.

 

Javaslatok süket füleknek

Mándi László mellett a másik momentumos önkormányzati képviselő, Szabó Bence is több kezdeményezéssel élt a polgármester felé az elmúlt 2 hónapban.

Levelet írt Papp Lászlónak, melyben kifogásolta, hogy a város közmunkásai védőkesztyű és maszk nélkül, csoportosan végeznek fontosnak nem mondható közterület-fenntartási munkákat szerte a belvárosban.

Kérte, hogy lássák el őket megfelelő védőfelszereléssel.

Ugyancsak levélben javasolta a polgármesternek, hogy a társasházak közös képviselői kapjanak a várostól a lépcsőházakba kihelyezhető kézfertőtlenítőket. Választ „természetesen” egyik levelére sem kapott – legalábbis nem számolt be róla.

Szabó Bence oldalán jelent meg a „Fogadjon örökbe egy társasházat!” nevű felhívás is. Ebben arra biztatta a debreceni embereket, hogy a Momentum aktivistáihoz hasonlóan lépcsőházba kitehető plakáton ajánlják fel bevásárlási segítségüket a társasház idős lakóinak a kijárási korlátozások idején.

 

Maszkok a háziorvosoknak

A Momentum helyi tagjai szervezték azt a pár nappal ezelőtti autós tüntetést Debrecen belvárosában, melyben dudálással lehetett kifejezni az arra járóknak a kormány „válságkezelésével” kapcsolatos elégedetlenségeiket.

Legutóbb pedig városszerte több száz FFP2-es maszkot osztottak ki debreceni háziorvosoknak, összesen 20 rendelőben.

Beszámolóik szerint a háziorvosok országosan a sor végén kullognak a nekik kiosztott védőeszközök mennyiségét és minőségét illetően, vélhetően ezért esett a választása a momentumosoknak a debreceni háziorvosi rendelőkre.

 

A következtetéseket ezúttal mindenki vonja le maga. Reméljük, az elmúlt 1,5-2 hónap helyi ellenzéki tevékenységét összefoglaló írásunk segít mindenkinek frissíteni ismereteit arról, hogy ki mit csinál ellenzéki politizálás címén ma Debrecenben.

Kövesse a Cíviscity-t a Facebook-on, hogy ne maradjon le róla, mi folyik itt Debrecenben! >>> 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr3115648110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.04.30. 21:32:09

Nem látom, hogy a Momentum miben tett többet a DK-nál. De mondjuk egyik pártnak sincs különösebben lehetősége sokat tenni, és ha aktivisták sincsenek, akkor meg pláne nem. Az aktivisták hiánya az meg ugye az emberek hibája, nem a pártoké.

Tiborfalvi Tibor 2020.05.01. 08:06:00

A cikk összefoglalva : mindenki szart se csinál, vagy ha igen, az semmit se ér, na de a Momemtumos gyerekek! Azok a legfaszábbak!
Ne értsetek félre, szimpatizálok velük én, de az ilyen jellegű cikkek körülbelül a közmédia szintjén vannak, amikor ennyire részrehajlóan lefikáztok mindenkit és felszopjátok az egyet. Ezen gondolkodjatok el szerintem, nem én vagyok az egyetlen, aki ezt megjegyzi.

pusztafári 2020.05.01. 08:10:53

@Tiborfalvi Tibor: Olvasd el ezzel kapcsolatos válaszunkat, és lehet, hogy másképp fogod gondolni:

www.facebook.com/102900304480052/posts/225317795571635/
süti beállítások módosítása