181 milliós kontárkodás: "Zöld Város" program a debreceni Sestakertben

2020. március 06. - pusztafári

Tavaly ősszel kiadták a pártközpontban az utasítást, azóta minden fide$zes politikus "zöldítésről", fásításról meg a környezetünk megóvásáról beszél. Debrecenben is dübörög a "Zöld Város" program, ennek keretében térkövezik le például a Dósa Nádor teret... Olvasónk nemrég a Sestakertben tett egy sétát, és küldte el nekünk fotóit: mire költöttek el újabb 181 millió forintnyi EU-s támogatást városvezetőink. Mutatjuk az "eredményeket", de azért nagy elvárásaik ne legyenek...

sestakert_181_millio.jpg

"Zöld város kialakítása"

Ez a fedőneve annak az önkormányzat által indított programnak, amelynek keretében állítólag javítani szeretnék a város leromlott környezeti állapotát, és "zöldítenék" a területeket - bármit is jelentsen ez számukra.

Remekül hangzó szlogenek, melyek kapcsán mérhetetlen mennyiségű EU-s pénzt lehet elkölteni. Ez biztosan jó a beruházásokat végző cégeknek - de vajon mennyit nyerünk vele mi, debreceniek?

 

Hogyan lesz 181 millióból 120 millió?

Ugye milyen jól hangzik, amikor kiírják a táblára, hogy 181 milliót költöttek a lakókörnyezetünkre? A debreceni Sestakert lakói is biztosan elégedetten bólintottak, mikor először meglátták az összeget a mindenütt jól láthatóan kihelyezett plakátokon.

Nem árt azonban tudni, hogy mennyi volt ebből az a pénz, amit valódi, hasznos dolgokra költöttek a projekt során.

Az első mínusz az ÁFA: bár nem hangsúlyozzák a szép táblákon, de ez bruttó összeg, amin az állam azonnal nyer 27%-ot, visszafele számolva kb. 37 millió forintot. Ennyit visz el a világrekorder magyar ÁFA az EU-tól érkező fejlesztési pénzből. 

 

4 millió projektmenedzsmentre, 4 millió tanulmányokra

A pályázat dokumentumai szerint azonban a maradék kb. 144 millió forintból is valójában csak 120 milliót költöttek el tényleges felújításra és új eszközök beszerzésére. A többi pénz egy része "kötelező" költség, például a közbeszerzési eljárás díja. 

De vajon mire kellett egy 181 milliós pályázatnál 2,5 milliót költeni belső projektmenedzsment bérköltségre, és még további 1,6 milliót külső projektmenedzsment szakértői díjra? És vajon tényleg szükség volt 4,2 milliót elverni "Felmérések, kimutatások, adatbázisok, kutatások, tanulmányok" készítésére?

Mintha nem tartozna bele az önkormányzatnál fizetett alkalmazottak munkakörébe az, hogy menedzselje ezeket az EU-s projekteket. Féltucatnyi ilyen pályázat fut, futott párhuzamosan Debrecenben, a sestakerti összeg több mint hússzorosából. Ha mindegyik projekt irányítására ilyen arányban számoltak el összegeket, akkor szép kis óradíjjal dolgoznak a Zöld Város program projektmenedzserei... 

 

Mire elég a 120 millió?

De ne legyünk telhetetlenek. Örüljünk ennek a 120 milliónak is, és ne sajnáljuk azt a pár rongyos milliót a szorgos "tanulmányíróktól" és projektmenedzserektől. Nézzük, hogyan szépült-épült a Sestakert ebből a továbbra sem kevés összegből!

Sajnos a pályázati dokumentumokban nincs nyoma annak, hogy teljes terület jelentős részét kitevő, olvasónk által bejárt Martonfalvi-Poroszlay-Komlóssy tömbre pontosan mekkora összeg jutott a 120 millióból, de feltételezhetjük, hogy méreténél fogva itt költötték el a többségét.

Lássuk a fényképek alapján, mire volt ez elég:

sestakert_2.jpg

Idézet a pályázati dokumentációból: "ivókutak kialakítása, a parki berendezések felújítása, esetleges cseréje, újak telepítése." Ezek a padok sem újnak, sem felújítottnak nem tűnnek. Jól látjuk, hogy az egyiknek még a háttámlája is hiányzik? Új ivókutaknak nyomát sem látta olvasónk sétája során.

 

sestakert_3.jpg

Erre a "felújított" padra sem szívesen ülnénk ki egy szombat délelőtt...

 

sestakert_1.jpg

Idézet a pályázatból: "járdák, lépcsők felújítása" - nemcsak a felújítás nyomait nem látjuk az olvasónk által beküldött járdafotókon, hanem azt sem, hogy bárki foglalkozna azóta ennek a területnek a karbantartásával, takarításával.

 

sestakert_5_b.jpg

Ezt a lépcsőt legutoljára akkor újíthatták fel, amikor a mai városvezetők még az iskolapadot koptatták... A karbantartásával, tisztításával úgy tűnik, megint nem foglalkozik senki.

 

sestakert_8.jpg

Idézet a pályázatból: "Sportpálya, kondipark, lakótelepi tömbbelsők játszótereinek felújítása, mai igényeknek megfelelő fejlesztése és új elemekkel való bővítése." Olvasónk beszámolója szerint mindenféle koncepció nélkül kiszórtak néhány kültéri kondieszközt, amit senki nem használ.

A cél lehet, hogy nemes volt, de

a 4,2 millióba kerülő előzetes felmérésekből és tanulmányokból igazán kigondolhatták volna, hogy a környék lakóinak mire, hol és milyen kialakításban van szüksége.

A legnagyobb pénzpazarlás olyan dolgokat építeni, amik jól néznek ki a szalag átvágásakor, de a kutyának se kellenek a későbbiekben.

sestakert_7.jpg

A teljes, több mint 20.000 m2-es területen összesen 15 facsemete került kiültetésre. Nyáron fogjuk érezni, hogy ez mennyire lesz elég. Már úgy értjük, 2025 nyarán, mire ezek a fák akkorára nőnek, hogy értelmezhető árnyékot vessenek a parkban sétálóknak. Persze csak akkor, ha megfelelően gondozzák őket addig, és nem száradnak ki vagy betegednek meg annyira, hogy fakivágás legyen a vége. Sajnos láttunk már ilyen eleget mostanában...

 

sestakert_6.jpg

Számos ehhez hasonló fotót kaptunk olvasónktól összeszedetlen avarhalmokról, letört és otthagyott faágakról, sáros, rendezetlen járdákról, melyek mind arról szólnak: a hangzatos átadót követően senki nem foglakozik ezeknek a területeknek a rendszeres karbantartásával, takarításával, gondozásával.

És azzal sem, hogy nyomon kövesse: mit gondolnak az itt élők a fejlesztésekről, és mit kellene utólag alakítani rajtuk ahhoz, hogy tényleg a debreceniek életminőségét javítsák, ne csak a politikusok kampánykiadványainak sikerpropagandáját hízlalják. 

 

3,8 milliárd forint hasonló hatásfokkal elköltve?

A pályázat bevezetőjének tanulságos helyzetértékelése szerint: 

"Az ingatlan Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában van. [...] a belső úthálózat, a közösségi terek, parkok állapota leromlott."

Sajnos, a fotók és olvasónk beszámolója alapján lényegében ugyanezt mondhatjuk el a környékről ma is, bruttó 181 millió forint elköltése után. Szomorú és dühítő pénzpazarlás, miközben nehéz elképzelni, hogy ne találna bármelyikőnk értelmesebb módot is egy ekkora összeg felhasználására. 

A Sestakert "felújítása" csak egy apró része volt ennek a 2016-ban kiírt pályázati körnek. A teljes főösszeg megközelítette a 3,8 milliárd (!) forintot. Ha Debrecen más részein is ilyen hatásfokkal zajlottak ezek a hangzatosan bejelentett "Zöld Város" fejlesztések, akkor a város újabb projektjeivel iratkozhat fel a felelőtlen EU-s pénzszórás emlékműveinek listájára. 

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr6015502908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénkujon 2020.03.07. 12:53:27

:D jól van ez így. ne zavarjuk össze a debrecenieket mindenféle írásokkal. (így is elég eligazodniuk, mondjuk egy pataky-bencsik-bajer tengelyen szórt, fideszes napiszaron).

conchita wurst 2020.03.07. 13:11:58

180 millio

mit keres ez az index cimlapon?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.03.07. 16:50:09

@conchita wurst: Ott csak pesti dolgok lehetnek, persze. Vidéken minden olcsóbb...

conchita wurst 2020.03.07. 17:00:04

@Mitzi von Küche: videken eselyetek nincs a 10%ot megugorni butitsatok a pesti prolikat

illaim 2020.03.07. 17:42:06

A fidess SA csürhéjének közben fel sem tűnik, hogy a jelzett területen nyoma sincs a 180 millióra taksált " felújításnak"! Akkor pedig mire költötték a lóvét?

R2D2 & C3PO 2020.03.07. 18:16:17

Távol álljon tőlem, hogy a városvezetést védjem, esetleg fideszre szavazzak, de azért a cikk merő hazugság.
Történetesen az a lépcső tényleg most volt felújítva, a környék pedig rendbe rakva.
Csakhát a cívisek csak addig büszkék a városukra, míg a kisujjukat sem kell megmozdítani...

illaim 2020.03.07. 18:49:05

@R2D2 & C3PO: Talán fényképet is csatolhattál volna! LOL

Pipas 2020.03.07. 20:01:44

"Az első mínusz az ÁFA: bár nem hangsúlyozzák a szép táblákon, de ez bruttó összeg, amin az állam azonnal nyer 27%-ot, visszafele számolva kb. 37 millió forintot. Ennyit visz el a világrekorder magyar ÁFA az EU-tól érkező fejlesztési pénzből. "

Ezt honnan veszed? Gondolom nem csak egyszerűen feltételezted, hogy az állam megadóztatja az EU-s fejlesztési támogatásokat, ugye?

Pipas 2020.03.07. 20:57:05

Azoknak, akiket érdekel: pályázatokból, támogatásokból nem szokás áfát fizetni. A pályázatok ezt általában kizárják, nem teszik lehetővé.

A pályázatok általában visszaigénylik az áfát, áfamentessséget kapnak a pályázat témájára, eleve áfamentesek vagy végső esetben önrészből fizetik ki az áfát. A világon mindenütt ismert ez a probléma, aki pénzt ad X dologra az nem szereti, ha a pénze az államhoz vándorol, nem arra adja.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.08. 00:07:22

@conchita wurst: "180 millio mit keres ez az index cimlapon?"

Igazad fidióta birka, mi ebben a tudás? Egy felcsúti félanalfabéta g´ázsszerelö ezt egy nap alatta ellopja a közbagyonból. A debreceni kezdö korruptja meg egy egész hónapot tököl vele.

Pipas 2020.03.08. 10:15:45

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: "Egy felcsúti félanalfabéta g´ázsszerelö ezt egy nap alatta ellopja a közbagyonból. "

Ha annyira idióta és annyira lop, akkor gondolom tíz év alatt rengeteg bizonyítékot sikerült összeszedni ellene, ugye?

R2D2 & C3PO 2020.03.08. 10:53:05

@illaim: Ugyan miért? :O :O :O

Nem szoktam minden egyes debreceni felújítást fotózgatni...

R2D2 & C3PO 2020.03.08. 10:57:10

@R2D2 & C3PO: Ja.
Viszont szoktam ott lakókkal beszélni. Eddig mindegyiknek derogált eltakarítani a havat, mikor esett 20 centi és már elállt (majd a nem'tomki...), elsöpörni a falevelet (a zöld zsák kincs és érték, nehogymá az utcai falevelet tegyem bele.) A fenti illusztráció is ékes példája...

illaim 2020.03.08. 15:18:00

@R2D2 & C3PO: Csak azért, mert te cáfoltad a blog állítását, mi több hazugságnak nevezted.
A lépcsőről meg azt állítottad,- ami a képen szerepelt,- hogy fel lett újítva.
Most van egy állítás fényképpel, és van egy cáfolat fénykép nélkül!
A későbbi reakciód pedig hiteltelenné tette a cáfolatodat.

Örömhernyó 2020.03.08. 16:39:07

Mintha nem sejtené a posztoló, naivan felteszi a kérdést, hogy hova tűnt a zseton, mire ment el. Az egész arról szól általában (nem erről a kontrét berugázásról van szó, perszehogy persze), hogy az EU-s pénznek a seggére kell verni időre. El kell költeni, le kell papírozni, okosba'. Mindenféle tanulmányokra, szakértő haveroknak elpasszolni. Aztán azok persze visszadobnak 80%-ot, mert ők csak a nevüket adják, strómanok.
Persze ez csak elméleti feltevés. Senkit se gyanúsítok én.

Kondiparkok kellenek Magyarországra. Olyanok, amiket street workout-osok tudnak használni. Értelmesen tervezve, a célcsoportot megkérdezve. A képen látható eszköz az egy fosch, nem jó semmire.

GPapa 2020.03.11. 10:37:59

Az a legnagyobb baj ezzel a cikkel, hogy hazugságokra épül.
Aki egy nagyon picit is járatos a környékén és végigkövette a beruházást az láthatta, hogy a jelentős beavatkozás nem ott történt, ahol a "kedves" cikkíró fotózott.
Ha egy kicsit odébbfáradt volna a Thomas Mann - Mikszáth tömbhöz, abba lehet, hogy beletört volna a bicskája, hiszen nehezebben talált volna támadási felületet.. (ha csak azt nem, hogy télen még nincsenek kinyílva a virágok..)
süti beállítások módosítása