Szabad-e kritizálni a kormányt koronaválság idején?

2020. március 24. - pusztafári

Aki rendszeresen olvas minket, az tudja: kritikusak vagyunk a jelenlegi kormánnyal szemben. Nem azért vagyunk kritikusak, mert ez a hobbink, hanem azért, mert nem értünk egyet a hatalom gyakorlásának módjával, irányával, és számos konkrét intézkedéssel. Kritikánkat mindig valós tényekkel alátámasztva tettük meg eddig is, és fogjuk ezután is. A koronaválság idején azonban felmerül a kérdés: lehetünk-e, mi, újságírók, lehetnek-e Önök, olvasók, állampolgárok, illetve az ellenzék szereplői kritikusak a kormány intézkedéseivel szemben? Ezt a kérdést járjuk most körbe röviden.

operativ_torzs_sajtotajekoztato.jpgAz Operatív Törzs sajtótájékoztatója - Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kritikusok, mint az ellenzék, "a vírusnak drukkolnak" (fotó: index.hu)

 

Válságkezelés kritika nélkül – történelmi előzmények

Szerencsére a történelem nem hagy minket példa nélkül ahhoz, hogy megértsük, mi történik akkor, ha döntéshozók egy csoportja a kívülállók bevonása és véleményének meghallgatása nélkül hoz döntéseket egy válsághelyzet kezelésére.

1961. április 15-én az amerikai elnök, John F. Kennedy parancsára titokban előkészített partraszállási hadművelet indult Kubába, hogy megbuktassák a két évvel azelőtt hatalomra került kommunista diktátort, Fidel Castrot. Hogy leplezzék az amerikai részvételt, 1500 kubai emigránst képeztek ki és dobtak partra, akiknek az volt a feladata, hogy egy Castro-ellenes felkelést robbantsanak ki a szigetországban.

A Kennedyék várakozásaival ellentétben jelentős lakossági támogatással rendelkező kubai rezsim azonban tudomást szerzett a készülő akcióról. 25 ezres katonaságot és 200 ezres polgári milíciát vezérelt a térségbe, és 24 órán belül megsemmisítette a partraszállók csoportját.

Utólag elemezve a teljes akció hemzsegett a hibás feltételezésektől és átgondolatlan intézkedésektől, így eleve kudarcra volt ítélve.

Kennedy és köre mégis gondolkodás nélkül támogatta az eredetileg a CIA által kigondolt abszurd tervet. Miért?

A pszichológia találta meg a választ nem sokkal később a jelenségre, és „csoportgondolkodásnak” nevezte el. Amikor hasonló gondolkodású döntéshozók egy csoportja, magát elkülönítve, külső javaslatokat és kritikát nem beengedve, hosszú ideig foglalkozik egy témával, hajlamosak egy idő után mindenről ugyanazt a véleményt alkotni. Ez a közös vélemény pedig számukra egyértelműnek, megdönthetetlennek és a legjobb választásnak fog tűnni.

Akkor is, ha valójában egy katasztrofális döntésről van szó.

Kennedy és tanácsadói – egyszerű magyar kifejezéssel élve – belelovallták magukat a Castro elleni invázió tervébe, egyre kevésbé látva annak kockázatait, és egyre inkább felnagyítva saját ötleteik és elgondolásaik igazát.

 

Csernobil: hogyan NE kezelj válságot

A másik legismertebb történelmi példa sajnos nem is olyan régi: sokunk fiatalkorának részét képezi. Az HBO nemrég készült sorozata révén pedig azok is megismerhették a szovjetek krízismenedzselési technikáit, akik még nem éltek 34 évvel ezelőtt.

A csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófájában emberéletek százai, ezrei (hosszabb távon pedig tízezrei) is megmenthetők lettek volna, ha a szovjet államapparátus nem zárkózik be, és nem próbálja zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával kezelni a helyzetet.

A sajtót nem tájékoztatták a részletekről, a nyugati országok elől titkolták a valós helyzetet, a kritikus szakértőket félreállították, és csak politikailag megbízhatónak minősített kádereket engedtek a kríziskezelés közelébe.

Ismerős, ugye?

Az egyre katasztrofálisabbá váló nukleáris válságot végül csak úgy sikerült megfékezni, hogy teret adtak a korábban elhallgattatott szakembereknek, és részlegesen (ha nem is a közvélemény felé, csak belülre) elismerték és korrigálták a téves döntéseket.

 

Kína, 2019. december: „Nincs semmiféle járvány.”

Ma már tudjuk: az új vírus megjelenésére még tavaly decemberben felhívta a figyelmet egy vuhani orvos, aki azóta sajnos maga is elhunyt a fertőzés következtében. A kínai hatóságok reakciója reflexszerű volt:

figyelmeztették az orvost, hogy „hagyjon fel a rémhírterjesztéssel”.

A kritikus hang elnémítása miatt egy teljes hónapot csúszott a járványügyi intézkedések bevezetése, ami több tízezer megbetegedéshez és több ezer, nagy valószínűséggel megelőzhető halálozáshoz vezetett.

Nem mellékesen, ha akkor közbelépnek, valószínűleg a teljes világjárvány megelőzhető lett volna, és a fertőzés még Kínán belül lecseng.

vuhan_karanten.jpg

Üres utca a kínai Vuhanban, a vírus megjelenésének városában. A kínaiak először nem vették komolyan a járványt, majd a halottak számának emelkedésekor világ legszigorúbb karanténját vezették be. Jó lett volna hamarabb hallgatni a kritikákra. (fotó: index.hu) 

 

 

Vérnek kell folynia?

Kultúránk sajnos nem áll jól a konstruktív viták, a konfliktuskezelés és a kritika fogadása terén. Munkahelyeinken és magánéletünkben, családi kapcsolatainkban is tapasztalhatjuk ezt. Nálunk „nem illik” a szemébe mondani a másiknak, hogy nem értünk egyet, de gond nélkül kibeszéljük a szerintünk problémás kollégát másokkal az ebédszünetben. Távolabbi családtagjainkkal is kerüljük a nézeteltéréseket, és inkább eltereljük a témát, ha olyasmiről van szó, amiben más a véleményünk.

Tesszük ezt gyakran abból a reális félelmünkből fakadóan, hogy ha nyíltan kifejeznénk eltérő álláspontunkat, az nem konstruktív vitához, hanem vérre menő veszekedéshez vezetne. És ez gyakran így is van: ha érzelmeink elragadnak és mégis „megmondjuk a magunkét”, annak sokszor nem túl eredményes a kimenetele.

A konstruktív kritika adását és fogadását ugyanis nem tanítják és nem tanították eleget sem a családban, sem az iskolában. 

 

Mire jó a konstruktív kritika?

Így sajnos a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük. Ha ugyanis nem mondunk nyíltan kritikát mások viselkedéséről, döntéseiről, véleményéről, ha nem merjük felvállalni saját eltérő véleményünket, azzal nagyon sokat veszítünk.

Senki sem tudhatja ugyanis mindenre a tökéletes választ egyedül. A világ túlságosan bonyolult ahhoz, hogy egyvalaki, vagy egy szűk csoport oldja meg minden fontos kérdését. Az emberi agy döntéshozatali folyamata önmagában túlságosan is sérülékeny, a valóságot eltorzítva és tökéletlenül látja, feledékeny, egyszerűsítő és részrehajló.

A másoktól érkező kritikai hangok meghallása épp ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésére való. Ehhez azonban arra van szükség, hogy elfogadjuk: nem feltétlenül nekünk van igazunk.

Nem feltétlenül az általunk kigondolt első ötlet a jó. És még ha alaposan át is rágtuk a témát belső tanácsadóinkkal, akkor is nagy esély van rá, hogy nem vettünk észre egy vagy több fontos szempontot.

Olyat, ami Kennedynek majdnem az elnökségébe került. Ami Csernobilban százak, ezrek, tízezrek életébe került.

És ami miatt jelenleg egy száz éve nem látott járványhelyzettel kell szembenéznünk.

 

Szabad-e kritizálni a kormányt koronaválság idején?

A fenti kérdést tehát inkább így tennénk fel:

szabad-e NEM kritizálni a kormányt válság idején?

Szerintünk nagy felelőtlenség lenne elhallgatni a kritikát. Nagy felelőtlenség lenne elnémulni annak, akinek eltérő véleménye van. Nagy felelőtlenség lenne nem megírni a tényszerűen megalapozott alternatív álláspontokat.

És még nagyobb felelőtlenség lenne a döntéshozók részéről nem meghallani a külső szakértők szakmai tanácsait, az újságírók jogos kérdéseit, más politikusok kritikus felvetéseit és javaslatait, illetve az átlagemberek érthető kétségeit.

A kritika célja nem a rombolás. A kritika célja nem a kötekedés. A kritika célja nem a bizonytalanságkeltés.

A kritika célja az, hogy válsághelyzetben is, SŐT: különösen válsághelyzetben a lehető legjobb döntések szülessenek.

Hogy megakadályozzuk a döntéshozók elsodródását, kapkodását, meggondolatlan lépéseit. Hogy felhívjuk a figyelmet a rossz döntésekre, és azok nem hatékony végrehajtására. Hogy rámutassunk a kríziskezelési rendszer gyenge pontjaira azért, hogy azokon minél előbb javítani lehessen.

 

Mert együtt okosabbak vagyunk

Hiszen egyetlen ember vagy egy szűk csoport sosem fog tudni mindig mindenre odafigyelni. Nem fog tudni mindenben tökéletes döntést hozni. És nem fog tudni minden döntést megfelelően végrehajtatni.

De független szakértők és tudományos szakemberek csoportjai, civil szervezetek, pártok, helyi közösségek hálózata, lelkes önkéntesek csapatai együtt képesek lehetnek arra, hogy a lehető legjobb döntéseket készítsék elő azok számára, akiknek ezekért a döntésekért aztán felelősséget kell vállalniuk.

Így született döntés az iskolabezárásokról, amikor a kormány kivételesen meghallotta a szakértők és a társadalom hangját. Sajnos azonban egyelőre sem a tömeges tesztelés bevezetésében, sem a kijárási tilalom elrendelésében nem hallgatnak a szakemberekre. És egyelőre dacára a számtalan helyről érkező ezzel ellentétes beszámolóknak és segélykéréseknek, váltig állítják, hogy a védőfelszerelések mindenhol rendelkezésre állnak, és a betegirányítás folyamata professzionális.

Pedig a lakosság, a politikai ellenfelek és a szakértők meghallgatása nemcsak arra lenne jó, hogy jobb döntések szülessenek, hanem arra is, hogy 

az emberek sokkal jobban megbízzanak a kormány intézkedéseiben, sokkal inkább értsék és támogassák azokat, és sokkal fegyelmezettebben végrehajtsák a rendelkezéseket.

Ez pedig mindennél fontosabb egy válság idején.

Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy megosszák az állampolgárokkal és a szakemberekkel a válsággal kapcsolatos pontos adatokat. A megbetegedések területi eloszlását. A rendelkezésre álló védőfelszerelések pontos számát és osztási szempontjait. A beszerzett tesztek mennyiségét és a tesztelés indokoltságának valójában alkalmazott kritériumait. A helyzet valódi súlyosságát, konkrétumok, és nem üres lózungok szintjén. 

A beléjük vetett bizalomhoz az kellene, hogy felnőttként kezeljék azokat az állampolgárokat, akiknek életéért felelősséget vállaltak.

 

Biztatjuk a döntéshozókat, ne csak annak higgyenek, amit saját maguk mondanak. Figyeljék a kritikákat, hallják meg a sajátjuktól eltérő véleményeket, változtassanak döntéseiken és ellenőrizzék azok végrehajtását.

Emberéletek múlnak rajta.

 

 Ne várjon tovább, kövesse a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr2115547302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törpvadász 2020.03.25. 04:27:42

@enrikokaruszo: A fidesz által hozott törvény kötelezi erre. Bár még így is korrektebb, mint az a 2 fideszes polgármester, akik az első nap önkényuralkodóként kezdtek viselkedni. Mellesleg ha beleteszik a 99 napot, akkor minden ok. Miért is nem, ha annyira fontos volt a soksok rendelet megvédése...????

Törpvadász 2020.03.25. 04:29:15

@clemens: birka... Hm.Akkor aki nem ért egyet az a birka, vagy aki csinálja amit kormány mond. El kellene már dönteni.

Törpvadász 2020.03.25. 04:33:24

Nekem csak az a félelmetes, hogy mit nem tudunk, ami miatt a 90 nap kevés erre a vészhelyzeti felhatalmazásra... Mellesleg az évi 30-50 migráns miatt kb 4 éve van "migránshelyzet miatti tömeges bevándorlás" vészhelyzet kihirdetve. És folyamatosan fenntartják. A 30-50migráns miatt. Akkor miért is kellene bízni bennük?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 06:04:11

@math0:

Még mindig tombolsz a járvány miatt csak részlegesen üzemelő homokbárok miatt?

rallus 2020.03.25. 07:09:54

Nem csak szabad kritizálni, hanem kell is, mert ezzel jelentős segítséget kap a kormány!
A sivalkodás erősödéséből tévedhetetlen biztonsággal megállapítható, hogy jó úton jár az ország!
2010 óta már teleüvöltötték a ballibek az étert kormánykritikával és részben ennek is köszönhető a Fidesz folyamatos erősödése és az ellenzék gyorsuló agóniája... Így tovább!

röf 2020.03.25. 07:29:24

Rossz megközelítés. Az ellenzék nem kritizál, hanem mindent tagad, amit a kormány mond, dönt. Mindent.
Akkor is, ha emiatt tök hülyegyereknek állítják be magukat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.03.25. 08:29:18

egy kritikát nem hallottam
akadékoskodás, okoskodás, atom hülyeségek és annak ellenkezőjének követelése, a meghozott intézkedések pocskondiázása, szigor követelése - de mit keresnek a katonák az utcán rinyálása....
soroljuk?
szánalmas féreg az ÖSSZellenzéki horda: elvált a szar a májtól, jó büdös. de oda kerül ahová való. a pöcegödörbe.

vénkujon 2020.03.25. 08:43:08

@MAXVAL bircaman közíró: Orbanguly miniszerelnök Úrat senki nem kritizáladtja!!!

Éhbérkommentelő 2020.03.25. 08:47:37

@math0:
Számolni azért tudsz?

Ha 2010-ben kiépült a diktatúra az akkori felhatalmazási törvénnyel - márpedig azt állítottátok - akkor most 1944-et írunk. Erre most megint azzal jöttök, hogy épül a diktatúra. Úgy látszik nagyon lassan megy a dolog

Éhbérkommentelő 2020.03.25. 08:50:33

@rallus:
Orbánnak könnyű dolga van. Ha nem tudja mit döntsön, meghallgatja mit mond az ellenzék, aztán megcsinálja az ellenkezőjét. Szinte biztos, hogy az lesz a jó döntés

mikocami 2020.03.25. 09:43:15

Ilyen helyzetekben nincs értelme az ellenségeskedésnek,mert az lesz a vége,mint az oroszok elleni hadjáratnak.
Sztálin sem hallgatott a sokat próbált,tapasztalt főparancsnokokra,sőt még ki is végeztette őket,és ha nincs az orosz tél,elbukott volna.
Ez van most Magyarországon.
Tudom,hogy nem kell bízni az előkelőkben,sem földi ember fiaiban,de esetleg,talán mégis összefogna az ellenzék a fityisszel,hátha kisűlne valami pozitív dolog.
Egyébként igazuk van,hogy orbánnal nem paktálnak,mert ő sem paktált akkor a kormánypárttal.
Még "forradalmat"is kirobbantott.
De mégis,hátha,esetleg,talán az ellenzék felejtene,készségesen megbocsátana és a Magyar nép - nem a saját - érdekében összefogna a fityesszel.

rallus 2020.03.25. 09:44:33

@math0: Az ellenzéknek megvan az a képessége, hogy 5.34-kor felordít, hogy : Nap! Azonnal kelj fel! És lám, felkel... Ebben főleg a Jobbik utánozhatatlan...
Orbán meg akkor dönt, amikor döntési helyzet van. Szerinted a tegnap megérkezett kínai szállítmányt mikor rendelte meg? Amikor az ellenzék elkezdett aggódni a parlamentben tegnapelőtt?

Grimbusz Makszimusz 2020.03.25. 09:51:07

Szabad e kritizálni?
Lássuk csak!
-Szabad e szexelnem? Kérdezi egy ember, közben vagy kiskorúval, vagy a partner akarata ellenére, vagy ad absurdum állattal óhajt közösülni!
Van aki nem értett meg most mindent?

rallus 2020.03.25. 09:51:09

@mikocami: Úgy látod, hogy Orbán Gyurcsány hangját tökéletesen utánozva mondta el az őszödi beszédet?
2010 előtt a ballibek egyetlen Fidesz javaslatot sem fogadtak el, a csodás Pannon puma állapotot saját kútfejükre alapozva hozták össze. Milyen tanácsot tudnának most adni, azon kívül, hogy Orbán is döntse romba az országot, hiszen ahhoz valóban értenek?

Emmett Brown 2020.03.25. 09:55:12

@röf: bináris döntéseket csak tagadással lehet kritizálni, erre példa az iskolabezárás.

De pl nem látom a tömeges tagadást a gazdasági intézkedések kapcsán.

valaki60 2020.03.25. 09:57:20

Kritizálni nagyon is lehet sőt a jelenlegi hozzáállásuk kritikán aluli. . Bár nem pont ezzel kapcsolatos de a legutolsó kis faluba is tudták hogy ha gond van akkor betáraztak amiből lehetett. Ov és a fidesz meg szépen hetekig megvárta hogy a járvány kialakuljon és akkor akart védőfelszereléseket rendelni. Utána agonizált hogy már megrendeltük,de hát nagyon nehéz stb beszerezni.Az hogy ezért mennyien betegedtek meg azt nemigazán tudni. Ha nem tudott előre gondolkozni a kormány ez ügyben akkor egy semmirevaló csak magára gondoló mindenki mást lesz@ró kormány.
Aki most is inkább a hatalma megerősítésén dolgozik.Tett pár intézkedést de pl járulék elengedésnél de betette a sportolókat. Rengeteg tao pénz és milliós fizetéseket kaptak. Miért nem az összes kisvállalkozót támogatták helyettük aki majd valahogy kivakarja a sz@rból az országot. Sportolók támogatása helyett inkább a kórházakat egészségügyet támogatnák. Szégyenteljes amit csinálnak. Ha volna gerincük napi szinten a tükör előtt szembeköpnék magukat. De se gerinc se más nincs a nagy zsebük teletömésén kívül.

Kivlov 2020.03.25. 10:01:12

Nem a kritizálással van a baj. Hanem az állandó ellenkezéssel. Bármikor, bármit mond a kormány, az ellenzék csak azért kritizálja, mert azt a kormány mondta. Erre rá is sz*ptak párszor, legfőképpen annó a kerítés témában.
És a legviccesebb, hogy amikor kormányon volt a jelenlegi ellenzék egy jó része, ugyanezt csinálták: többet foglalkoztak orbánnal, mint a kormányzással. Meg is lett az eredménye. :D

Emmett Brown 2020.03.25. 10:15:16

@math0: ezzel van a legkevesebb baj.

Sőt, pont ez a lényeg, hogy képes volt váltani, és menni az európai flowval, ahelyett hogy megmakacsolja magát, és kitart a baromság mellett.

Nyilván vannak dolgok amiket lehetne vagy lehetett volna másképp csinálni, de ezen rugózni teljesen értelmetlen és kontraproduktív.

rallus 2020.03.25. 10:17:15

@valaki60: "Ov és a fidesz meg szépen hetekig megvárta hogy a járvány kialakuljon és akkor akart védőfelszereléseket rendelni. " Ez eddig oké!
Most feltehetnéd ide (természetesen dokumentálva!) hogy a bölcs ellenzék mit tett eközben, hiszen ők okosak és a hazájukért aggódók....

Emmett Brown 2020.03.25. 10:21:04

@rallus: mit tett a fidesz mint "nemzeti oldal" 2008ban a permanens tagadáson és monnyonle-zésen kívül?

BéLóg 2020.03.25. 10:29:09

Most aztán Orbán már tényleg meg fog bukni a múlt héten!
Ha nem, akkor tavaly mindenképpen.
A mockosz kisz diktátoj, aki JENDELETILEG akaj kojmányozni. Szemét egy fazon, mi?

Mellékesen megírta a Zineksz, átvette a 24.hu meg a 444, hogy Bill Gates mindenkinek 1 dollárt fizet naponta, ha kimegy az utcára, ha pedig megfertőződik, akkor pénzt a híres "csökkentsük a lakosságot 15%-ra" mondata alapján az örökösöknek adja. Csak küldeni kell egyszelfit a Zindeksznek, hogy kimentünk és ők intézik is a Billgétszt.

Emmett Brown 2020.03.25. 10:30:12

@math0: érdekes megközelítés ez olyasvalakitől, aki tényleg hisz a saját tévedhetetlenedében.

Komolyan bazmeg nem értem hogy mi a bajod egy rossz döntés felülbírálásában. Ráadásul úgy, hogy semmi veszteséget nem okozott vele.

Most az elvakultság beszél belőled mr tévedhetetlen.

rallus 2020.03.25. 10:32:13

@Emmett Brown: Például megakadályozta, hogy Gyurcsányék a tőzsdére vigyék a Magánnyugdíjpénztárakat....
Na most képzeld el, mi maradt volna itt 2010-re , ha segítik a kormány gazdaságpolitikáját...

rallus 2020.03.25. 10:34:52

@math0: Az előrelátó javaslataikra gondoltam!
Épeszű ember úgyis tudja, hogy a ballibek csak elvesznek, nem adnak... Tudod! A konstans " Mindannyiunknak fájni fog, de a jövőnk érdekében...."

BéLóg 2020.03.25. 10:40:57

@math0: Figyu, te agyhalott Matyi, a felsorolásod abszolút hiteltelen, hiszen amiket írsz. A "szakadék felé menés", ja persze, te is ezredszerre írod hogy Orbán tegnap majd jól meg fog bukni.

1) NETadó
Tök jó lett volna, most a gugli meg a fészbúk milliárdjain ülnénk de ELLENÁLLÁS volt, b+ ellentétben El Qúró Ferivel, aki kiverte volna a tüntetők szemét és bevezette volna, Orbán VISSZAVONTA. Ami a profi politikus sajátja.

2) vasárnapi boltbezárás
Hát ez qrvajó, a BALLIBERÁLISOK elérték hogy százezreknek KÖTELEZŐ legyen nyereséget termelni a pénzt Magyarországról kiszervező multiknak. Hurrá! Hurrá! Ezt mint "hibát" írni még egy olyan bolond ateistának is röhej, mint amilyen te vagy.

3) olimpia
Tudod ha végignézed a magyar történelmet a balliberális eszmék térhódításától kezdve (a durván antiszemita Marx bátyó óta), azt látod hogy a TAGADÁS meg az ellenkezés és a siránkozás az életelemük. A Parlament épületétől kezdve az első Világkiállításon át napjainkig a "merjünk kicsik lenni" és "úgyis szar lesz" meg a többi vezérfonal mentén épül föl az életük.
Miközben BÁRMI amit a balliberális ajvékolás ELLENÉRE mégis megcsináltunk, siker volt. De nem baj, ajvékojjjj te is, nyugodtan.

4) koronavírus, iskolabezárás
Tudom, te okosabb vagy mint egy ötödikes, de különösen a WHO (nyilvánvalóan orbán által lefizetett) szakértőjét übereled. Szóval amikor azt hallom külföldről is, nameg a szakértő emberke saját nem magyarul beszélő szájából, hogyaszongya "a magyar intézkedések a világ legjobbjai közé tartoznak" (és a többi, és a többi), akkor arra kell gondolnom, télllleg agyadra ment a világ, azért vagy ilyen gárgyult.

Amit természetesen a "kedvesvezetőzés" is bizonyít, látszik hogy ez maradt az EGYETLEN örömöd, ez a szellemi maszturbáció.

mikocami 2020.03.25. 10:46:00

@rallus: Az ország robadöntésüket én már 1999.ben megmondtam.

Emmett Brown 2020.03.25. 10:57:46

@rallus: milyen tőzsdére milyen manyupot?

Emmett Brown 2020.03.25. 11:01:41

@math0: tehát mindenki aki akár csak egyszer is 14 órán belül felülbírálta saját magát, az de facto ostoba?

Emmett Brown 2020.03.25. 11:23:47

@math0: a nem változott semmi azért egy eléggé erős feltételezés.

Illetve nem bezárásról bezárásra váltani egy lényegesen egyszerűbb út, mint fordítva.

Továbbá ha nem jelenti be a bezárást, akkor az automatikusan a nem-bezárást is jelenti.

eßemfaßom meg áll 2020.03.25. 11:43:17

Kiváncsi vagyok Matyi etetés nélkül mennyi idő alatt tűnne el a blog.hu-ról.

HaD 2020.03.25. 12:49:16

Az "ellenzék" majd kritizál...mint ahogy eddig sem tette érdemben....amúgy meg minek kellene ezeket kritizálni??? Még tanulnak belőle az idióták:)....meg vannak dolgok amin a kritika sem segít....az elbszott 30 év...

Scott Tenorman Must Die 2020.03.25. 13:30:25

LIBSIK, a MOL fertőtlenítőt fog gyártani. NA ezért kellett visszavenni a részvényeket. ugye ti nem fogtok ebből a fertőtlenítőből vásárolni? hisz a patásorbán gigantikusat bukott a részvényeken!!

rallus 2020.03.25. 13:31:19

@Emmett Brown: Parlamenti jegyzőkönyvek....

yourmomtits 2020.03.25. 13:35:22

én mától a véleményemet Gréta Tunberg véleményéhez fogom igazítani

yourmomtits 2020.03.25. 13:55:27

@eßemfaßom meg áll: amint lesz egy migráns amelyik megdugja lenyugszik, és lesz pár nap nyugalom

Éhbérkommentelő 2020.03.25. 13:57:21

@yourmomtits:
Szegény kis Gréta rájött, hogy most csak akkor van esélye a vezető hírekbe kerülni, ha a koronavírusról mond valamit. Nem késlekedett, a mai hírek szerint "úgy érzi hogy átesett koronavírus fertőzésen"

Ha leprajárvány lenne, akkor azt is bevállalná, csak ne maradjon ki a médiamegjelenés. Nagyjából a hazai ellenzék is így van ezzel

Emmett Brown 2020.03.25. 14:00:21

@rallus: ja arra gondolsz amit Matolcsy nemrég leporolt, és a versenyképességi akciótervben is szerepel?

MACISAJT 2020.03.25. 14:18:02

Ez itt nem kritika, hanem t manifeszt elmebetegek tombolása:
nepszava.hu/3072132_a-visszaszamlalas-kezdete

nepszava.hu/3071843_virus-viktor

Ez itt pedig konkrétan szándékos rémhír terjesztés, amire jogosan kérhető börtönbüntetés:
www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/mohacson-is-van-mar-koronavirus-beteg-szaz-emberrel-kerult-kapcsolatba-2355318/

steery 2020.03.25. 14:24:37

A vuhanláz járvány menedzselése eddig a következő agyatlan lépésekből állt:
1. Először hagytak elterjedni egy igazából veszélytelen vírust, amiből mumust csináltak a média segítségével.
2. Aztán mindenhol karantént rendeltek el, hogy egyrészt az emberek ne menekülhessenek el előle, másrészt megbénuljon a társadalom és ne tudjon se védekezni, se működni. Leállították a világgazdaság nagy részét, a járványra való hivatkozással. Majd azon aggódnak, hogy fogják újraindítani?
3. Úgy van karantén, hogy nincs. A vesztegzár azt jelenti, hogy mindenkinek veszteg kell maradnia. Az nem vesztegzár, hogy boldog-boldogtalan szabadon vonulászhat, közlekedhet ide-oda, nyomós okból vagy anélkül, engedéllyel, papírokat lobogtatva. Az nem vesztegzár, hogy lehet autózni, buszozni, vonatozni, árukat szállítani, hogy külföldi embertömegek vonulásznak keresztül az országon, mert "haza" igyekeznek. Ez egy rossz vicc, nem karantén.
4. A kamu karantén időtartamát folyamatosan próbálják maximálisan elnyújtani, hogy fokozzák a bajokat. A járvány görbe "ellaposításához", hogy a magyar egészségügy "kezelni" tudja, 3 évig kéne fenntartani az országos karantént. És addig ki fog dolgozni? Ki fogja fizetni a rezsit, az élelmet, az adósságokat, bármit?
5. Több országban tömegesen engedik szabadjára a bűnözőket a börtönökből, nehogy megbetegedjenek szegények. Ugyanakkor súlyos (és azonnali, nem halasztható) pénzbírsággal, illetve 3-5-15 év börtönnel (!) fenyegetik azokat az ártatlan civileket, akiket elkapnak az utcán, mert nem elég fittek ahhoz, hogy elmeneküljenek a fogdmegek elől. Tehát az ártatlanokat tömegesen börtönbe csukják (összezárják, hogy gondosan megfertőzzék egymást), a bűnösöket meg kieresztik az utcákra.
6. Magyarországon az állami médiában nem közölnek adatokat arról, hol, hányan vannak aznap a gyanúsak, illetve a betegek. Ha erről bármit meg akar tudni az ember, akkor a gugli által Amerikában összeállított térképet kell nézegetnie, ami több napos és hiányos adatokból dolgozik. Nem mintha bármit számítana, de mégis jó lenne tudni, hányan betegek a városomban és hol? És azt is jó lenne tudni, ezt miért titkolja előlem a kormányom?
7. Orrba-szájba nyomatják a vallási műsorokat és a jajongást, hogy mekkora nagy a baj, amit ők maguk okoztak. Kötelezni akarnak arra, hogy maradj otthon, noha ez szó szerint betarthatatlan, mert se ember, se technika, se kapacitás nincs az ellenőrzésére.
8. Minden országban a járványra való hivatkozással próbálják megszüntetni a látszat demokráciák maradványait is, hogy totális diktatúrával uralkodjanak a nép fölött a végtelenségig és bármilyen tevékenységet szabadon művelhessenek. Gyülekezni tilos, ellenkezni tilos, kritizálni tilos, ellenük szavazni tilos, másként vélekedni tilos, gondolkodni tilos, bárhová elmenekülni tilos, élni tilos. A nép pedig olyan ostoba, hogy még meg is tapsolja ezt az egészet az erkélyről és nagyon büszke az "eredményekre".

folytatása következik:

steery 2020.03.25. 14:27:03

Most nézzük meg a másik oldalról a jelenséget, a vírus szemszögéből:
1. A koronavírus fertőzésen tünetek nélkül esik át az összes egészséges ember. Észre sem veszed, hogy megtörtént. Talán nem is volt soha. Milyen járvány az, ami a lakosság egészséges részére nézve veszélytelen és észlelhetetlen? Egy tisztességes járványt onnan ismerni meg, hogy az egészséges embereket is megbetegíti és válogatás nélkül hullanak tőle az emberek. Lásd: pestis, ebola, AIDS.
2. A fertőzés szigorúan csak a beteges, öreg, életképtelen, haldokló, többféle krónikus betegséggel küszködő, tehát mindenképpen hamarosan meghaló embereket betegíti meg, illetve ezek közül a komolyabb eseteket megöli. Aki "felgyógyul" belőle, az egyértelműen életképes. Aki nem, az enélkül is meghalt volna napokon, heteken, esetleg hónapokon belül. Szóval könnyen lehet, hogy a vírus nem ölt még meg senkit, csak jelen van mindenfelé és megfigyelhető, mint a haldoklás és életképtelenség veszélytelen kísérőjelensége.
3. A kórházak világszerte tele vannak gondosan kitenyésztett multirezisztens mikrobákkal, amik viszont tényleg masszívan megölik a betegeket, egészségeseket egyaránt, válogatás nélkül. Ha most valaki meghal ezektől és közben kimutatják benne a vuhanlázat, akkor annak a számlájára írják a halált, ahogy a betegségeket is. Függetlenül attól, hogy tényleg amiatt halt meg az illető vagy egész mástól. A vuhanláz elleni nagy védekezés közben mindenki nagyvonalúan megfeledkezik a rengeteg más, tényleg veszélyes mikrobáról.

Összefoglalva: A civilizációnk az erőforrásait most mind ennek a kamu járványnak a leküzdésére pazarolja, hogy olyan embereket mentsünk meg, akik amúgy is mindenképpen meghalnának és csak a kiadás van velük kapcsolatban, bevétel nuku, mivel ők soha nem fognak már hasznot termelni a rendszernek. Ezen erőforrásokat a környezetvédelemtől, meg a fiatalok életkilátásainak és jövőjének biztosításától vonjuk el (a hasznot hajtó emberektől). Vagyis ahelyett, hogy feláldoznánk és elengednénk (hagynánk meghalni) a múltat, feláldozzuk (nem hagyjuk élni) a jövőt (a múlt kedvéért). Azaz senki sem meri felvállalni annak a felelősségét (még beszélni sem mer róla senki!), hogy az egész társadalom fennmaradását és működőképességét fontosabbnak tartsa néhány öreg haldokló szenvedéseinek elnyújtásánál és engedje gyorsan, simán meghalni őket. A kis áldozat felvállalása helyett a nagy áldozatot vagyunk kénytelenek mind megfizetni. Eredmény: a kamu járvány ürügyén épp szisztematikusan felszámolja magát a civilizációnk, önpusztítást maximalizáló stratégiát folytatva. 1-2, maximum 3 év és ha így folytatódik ez az őrület, tényleg vége lesz az egész világnak.

ben2 2020.03.25. 14:27:46

Az a fő kérdés, hogy mit tekintünk kritikának.

A "mindenképpen keressetek valami terhelőt" az nem kritika, hanem politikai agitprop.

A sajtó nagyon jól teszi, ha válság idején bemutatja a különböző szakmai álláspontokat, megszólaltatja az akár egymással egyet nem értő szakértőket és megérteti az emberekkel, hogy egy adott döntés milyen szempontok szerint alakult ki.
Az ilyen transzparencia valóban segíti a lakosságot, hogy jobban bízzanak az intézkedésekben és a döntéshozókat is, hogy minél nagyobb információmennyiség alapján hozzanak döntéseket és hogy elkerüljék a cikkben is említett pszichológiai csapdahelyzeteket.

Csakhogy az elmúlt pár hónapban az ellenzéki sajtó ennek pont az ellenkezőjét tette. Gyakorlatilag bármilyen intézkedést hozott a kormány, a szakmai vélemények és a különböző országok gyakorlatai közül módszeresen kimazsolázta az ellenpéldákat és az ellenvéleményeket, egyoldalúan úgy állítva be a döntéseket, mintha a magyar kormány a nemzetközi tudományos konszenzus és a jól bevált gyakorlati példák ellenére az árral szemben úszna.
Miközben a valóság semmivel sem igazolta őket.

Ez igy nem kritika, ez nettó politikai hecckampány.

A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy - tetszik, nem tetszik - békeidőkben nagyjából minden demokráciában ezt teszi a sajtó, illetve hogy - oldaltól függetlenül - a "terhelők" felkutatása része a napi politikai rutinnak. Normális esetben az ellenzéki és a kormánypárti média között amolyan ügyvéd-ügyész viszony van: mindegyik a pozíciójától függően gyűjti a bizonyítékait és tárja azt a bíró - esetünkben a nyilvánosság elé.

Békeidőkben.

De nem krízis idején.

És itt ütközött ki az ellenzék alkalmatlansága.
Nem abban, hogy a politikai érdekei szerint cselekszik, vagy hogy Fletó még az ilyen vészterhes időkben is azzal van elfoglalva, hogy hogyan tudná ellopni a "showt".
Abban, hogy teljesen nyilvánvalóvá tették, hogy mindegy mit hoz a valóság, ők képtelenek autonóm döntésekre, továbbra is a partvonalról bekiabáló loser értelmiségük kesztyűsbábjaként működnek. Ugyanaz a félelem hajtja őket kb. 1990 óta, hogy ha nem a baloldali értelmiség által konszenzusnak tekintett ideológiai direktívákat követik - bármilyen abszurdak legyenek is azok -, akkor kiközösítetté, árulóvá válnának és eltűnnek a közéletből.

Természetesen a magyar közéletnek égető szüksége lenne kritikus sajtóra. Sőt kritikusabb kormánypárti sajtóra is, a közmédiáról nem is beszélve.

Viszont amire tutira nincs szükség, az a konstans kampányállapot ráerőltetése a közéletre krízis idején.
Az ellenzéki sajtó és az ellenzéki politikusok pedig pontosan ezt teszik: az ultráikat hergelik, mert félnek tőle, hogy ha akár egy pillanatra is kizökkenének a kampányállapotból, akkor errodálódna az ellenzéki szavazói tábor.

MACISAJT 2020.03.25. 14:29:56

@steery: "6. Magyarországon az állami médiában nem közölnek adatokat arról, hol, hányan vannak aznap a gyanúsak, illetve a betegek. Ha erről bármit meg akar tudni az ember, akkor a gugli által Amerikában összeállított térképet kell nézegetnie, ami több napos és hiányos adatokból dolgozik. Nem mintha bármit számítana, de mégis jó lenne tudni, hányan betegek a városomban és hol? És azt is jó lenne tudni, ezt miért titkolja előlem a kormányom?"

Elmondom, bár magadtól is rájöhettél volna. Ha ezeket az adatokat nyilvánosságra hoznák, akkor ugyanúgy mint Olaszországban, elindulna az idióták népvándorlása a térképen látható kevésbé fertőzött országrészek felé.( "Mama, csomagolj, megyünk Somogyországba, látod ott nincs vírusfertőzés.") Következmény? Káosz és pánik, a fertőzés tovább terjedése.

ben2 2020.03.25. 14:36:11

@MACISAJT:

Felesleges a konteógyártó, valóságtagadó idiótáknak magyarázni, mert számukra ez hitkérdés, nem racionalitás.
A csávó a végén már átment náciba, hogy hagyjuk az öregeket meghalni. Az ilyeneknek teljesen értelmetlen érvelni.

ulpius66 2020.03.25. 14:56:26

Most olvastam.

www.portfolio.hu/ingatlan/20200325/ketsegbeesett-levelet-irt-a-siofoki-polgarmester-a-koronavirus-miatt-421914

"Sürgős központi segítséget vár Lengyel Róbert siófoki polgármester a kormányzattól, az operatív törzstől és minden más illetékestől. A városban dolgozók közül sokan máris elveszítették munkájukat, a testület tartalékai hosszú távon kimerülőben vannak."

Hát B+! Te vadbarom!

Ne központi segítségért siránkozz, hanem oldd meg!!!!!!!!
(ennyi erővel Orbán Viktor baszna mindenre és az EU-tól várna minden segítséget.....)

OLDD MEG A PORBLÉMÁT!!!!!! NE SIRÁNKOZZ!!!!
(ESETLEG MONDJÁL LE, HA ENNYIRE BÉNA VAGY!!!!!)

marosy 2020.03.25. 16:06:41

Anyádat biztosan szabad kritizálni, hogy ide ellett erre a világra.

yourmomtits 2020.03.25. 16:07:38

@Éhbérkommentelő: igen :DDDDDDDDDD rettenetesen szánalmas

laci_52 2020.03.25. 16:26:28

Van helye a kritikának, de csak az építő jellegűnek. Amit mostanában az ellenzék előad, nem az. Megy a személyeskedés, fikázás, diktatúrával riogatás, rémhírterjesztés, sárdobálás ezerrel, konstruktív, megfontolásra érdemes javaslat viszont nincs egy darab sem.

Matyika Ápolója 2020.03.25. 17:06:57

Ahogy írták mások is, kritikának van helye, hülyegyerek sírásnak meg nincs.

Ahogy Matyika a maga sajátos módján rámutatott, igenis tud hatni az ellenzék Orbánra, ha az ellenzék kritikája megalapozott. Lehet hogy nem erre akart kilyukadni szegény, de akkor is ez jött le.

Szóval fölösleges az a sírás is, hogy a gonosz orbán úgyse csinálja meg a jó ötleteket. Csak - ahogy mások írták - a "nézzük meg, hogy mit csinál a kormány, és akarjuk az ellenkezőjét" elég gyakran nem jó ötlet. Most sem.

n3spr3ss0 2020.03.25. 17:14:08

Csak kritizálni szabad, hiszen hetek óta látszik fogalmuk sincs mit tegyenek, hazudoznak össze-vissza, péntek reggel Orbán szerint minden védőfelszerelésből bőven van, igaz hogy sehol semmit nem kapni, erre hétfőn ő fogadja a Kinából érkező gépet, boldogan parolázik hogy végre jött valami anyag. Ez nem riogatás, rémhír, ezek tények.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.25. 17:29:15

@math0: Mi van doki, hogy áll a meccsed a valósággal? :D
Amúgy valami új gyógyszerrel kísérleteznek nálad a kezelőorvosaid, mert nem vagy akkora állat, mint általában!

ben2 2020.03.25. 17:34:58

@n3spr3ss0:

Látom fullban nyomod a kretént.
Orbán világosan megmondta, hogy a jelenlegi helyzet kezeléséhez megvan a kellő mennyiségű védőfelszerelés, de fel kell készülni rá, hogy idővel többre lesz szükség.
Ezért rendelik tonna számra a maszkokat és a gumikesztyűket külföldről.
Ennek felfogásához nem kell Orbán rajongónak lenni, elég ha kettővel több agysejtedet megmozgatod, mielőtt kiengednéd a szádon a baromságaidat.

szmakarov 2020.03.25. 17:37:00

@MAXVAL bircaman közíró: Azt pedig, hogy mi értelmes kritika, azt ki határozza meg?

ben2 2020.03.25. 17:46:14

@math0:

A sajtó ahhoz igazodik, amihez akar.
Te meg, mint a balfasiszta blogszféra köhögő bolhája akkor fröcsögsz ótvar hülyeségeket, amikor csak kedved tartja.
Ettől még se a Te, se az ellenzéki sajtó acsargása nem fogja megváltoztatni a valóságot.

Ha viszont az ellenzéki média arról akarja meggyőzni a magyar választópolgárokat, hogy amit csinál, az konstruktív kritika, akkor - tetszik, nem tetszik - kénytelen lesz leállni a konstans kampányolással.

Értem én, hogy a hozzád hasonló elmeroggyantakat erre elönti a jeges rémület, met akkor nem lesz meg a napi betevő Orbán-fikázás. Bezony ha az ellenzéki sajtó átmenne konstruktívba, akkor több kreativitást igényelne összehordani azt az ordenáré szitokáradatot, amiben a szánalmas kis életedet tengeted, de hát az élet már csak ilyen, a vírus válogat.
De nem kell aggódnod, az ellenzéki média képtelen lesz túllépni az árnyékán, csak aztán ne csodálkozz két év múlva, ha a szektád a soronkövetkező kétharmadot sem tudja megakadályozni.

ben2 2020.03.25. 17:49:06

@math0:

" Kuzrva sok hír volt arról, hogy az elmúlt hetekben NEM volt elég védőfelszerelés."

Kurva sok ellenzéki _hangulatkeltés_ volt arról, hogy az elmúlt hetekben nem volt elég a védőfelszerelés. Na látod pontosan ez a különbség a kritika és a kampánycélú acsargás között.

ben2 2020.03.25. 17:52:05

@math0:

"a tény az, hogy te itt és most az ellenzéki média lelkes olvasója vagy+

Én mindenféle média lelkes olvasója vagyok. Meglepő lehet, de a gondolkodó emberek nem szektákba tömörülve köpik a szennyet, hanem több forrásból tájékozódnak, fenntartva maguknak a kritika jogát, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki forrás.
Értem, hogy ez a kis információs buborékodba zárva abszurdnak tűnik, nem is várom el, hogy megértsd.

ben2 2020.03.25. 17:55:03

@math0:

Ha azt állítod, hogy nem volt elég a védőfelszerelés, akkor meg kellene határoznod, hogy mennyi lett volna az elég. Az, hogy valami önmagában "nem elég" az nem egy tény, nem egy igazolható dolog, nem egy objektív állítás, ha nem teszed hozzá, hogy mihez képest.
Ezért mondom, hogy innentől ez nem több, mint hangulatkeltés.

ben2 2020.03.25. 17:59:50

@math0:

"tény az is, hogy a legnézettebb és legolvasottab médiák elelnékiek vagy függetlenek (ti azt mondjátok azokra is, hogy ellenzékiek)"

Hát igen, a magyar ellenzék egyik csodája, hogy azért veszíti el zsinórban a választásokat, mert nincs szólásszabadság és az ellenzéki üzenetek nem jutnak el a választókhoz, de a "legnézettebb és legolvasottabb médiák" mind ellenzékiek.
Független médiára meg mondj légyszi egy példát.

n3spr3ss0 2020.03.25. 18:04:18

@ben2: Nyomoronc, a mai napig nem lehet sehol semmit kapni. Kretén aki megszült.

n3spr3ss0 2020.03.25. 18:05:48

@ben2: Még annyit rendelni januárban kellett volna, nem meccset nézni.

n3spr3ss0 2020.03.25. 18:13:01

Az egyik szombathelyi gyógyszertárban hatalmas tábla hirdeti, hogy szájmaszk, kézfertőtlenítő nem is lesz, ne is keressék. Mai hír.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.25. 18:38:40

@ben2: Független médiára meg mondj légyszi egy példát...............

Skandi, meg az összes pornó újság! Csak hogy mondd, hogy nincs!

rallus 2020.03.25. 18:57:45

Figyelve a parlamenti közvetítéseket, könnyen felbecsülhető, hogy @math0: tökéletesen reprezentálja az ellenzék Gyurcsánytól Bangónén át Tordai Bencéig tartó átlagos értelmi színvonalát.
Nem irigylem Orbánt! Ezeknek megmagyarázni valamit.....

illaim 2020.03.25. 19:00:49

Amikor a Magyar Orvosi Kamara felhívásban figyelmezteti a kormányt, hogy a háziorvosi ellátásban résztvevő orvosok nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel, akkor jön egy seggfej kormányszóvivő és politikai indíttatású hangulatkeltésnek nevezi a MOK felhívását, jelzi a kormány impotenciáját! Ezek a faszok elképzelni se tudják, hogy az egyszerű állampolgárok a panaszaival először a háziorvosát keresik meg! Ha megfertőződik a háziorvos, akkor az alapellátás omlik össze először! Ezek a dilettánsok egyszerűen nemzetellenesek!

illaim 2020.03.25. 19:09:09

Egy idióta fidesstálib feltette az ellenzéki pártok országgyűlési frakcióinak a névsorát hazátlan nemzetáruló megjegyzéssel a Facebookra! A fidess aktivisták ezerrel dolgoznak a nemzet megosztásán, közben Orbán nemzeti összefogásról hazudozik! Nem tudja a jobb kéz mit tesz a bal? LOL

n3spr3ss0 2020.03.25. 19:11:25

@ben2: De az tény, hogy semmit nem lehet kapni.

n3spr3ss0 2020.03.25. 19:13:07

@rallus: Még szerencse hogy neked, nektek ennyi eszed, eszetek van, látszik az ország megítélésén. Utálnak benneteket, mint a szart.

rallus 2020.03.25. 19:34:41

@illaim: "Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre annak érdekében, hogy egy potenciális fertőzött még a mintavétel miatt se utazzon sehová, hanem otthonában várja meg a vizsgálat eredményét. Az eredményről a háziorvos telefonon keresztül értesíti az adott személyt - írja a kormányzati tájékoztató honlap."

NekemNemEzKell 2020.03.25. 19:54:27

@math0: Ma te vagy beosztva? Szörnyű ártalmas az, amikor az idiotizmus, szorgalommal párosul! Igaz ez olyan ballib tulajdonság!

rallus 2020.03.25. 20:08:07

Ha nekünk szabad kritizálni a kormányt, akkor mit csináljanak az osztrákok?

"Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma. Ez az előző napi adathoz képest közel 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re nőtt."

Verjék agyon a kormány tagjait? Mutogassanak ló..szos táblát a parlamentben? Rohanjanak Brüsszelbe 7-es eljárást követelni?

apro_marosan_petergabor 2020.03.25. 21:32:14

Természetesen szabad bírálni a kormányt ilyenkor is.
Konstruktívan.
De nem ez történt.
Sem a sajtó, sem az ellenzék részéről.
Ez utóbbira helyes választ adott a vezetés, az ellenzék nélkül is megoldjuk a válságot.
(Sok válságot kezelt már, azt is amelyet a jelenlegi ellenzék egy része hozott össze kormányon)
1. Előbb léptünk mint általában más országok
2. Határozottabban léptünk, mint más országok
3. A rugalmassága is megvan a kormányzásnak, használható ellenzéki javaslatok is átmentek. Túl vagyunk akezdeti nehézségeken (működő képes az ország, a felszerelés is megvan MÁR, erős anyagi háttérrel indulunk, értelmes emberek kezelik a problémát)
Ezt a bíráló sajtónak nemigen sikerült még felfedeznie. Még értelmesen (nem okoskodva, 10x ismételve) se nagyon tanultak meg kérdezni
4. Általában (kevés kivétellel) az ellenzék politikai célokra árnyékboxolt(-ol)

enrikokaruszo 2020.03.25. 21:48:03

örülök, hogy itt is a józanság kerekedik felül
a kisebbség meg visít mint a szúrt malac
ehhez ért, ebből él

György Attila Révai 2020.03.25. 22:37:12

Lehet, sőt kell kritizálni a kormányt járvány idején is, ha az a járványt (a társadalmi hangulatot kihasználva) politikai, hatalmi előny megszerzésére kívánja felhasználni. Lehet kritizálni a kormányt, de teljesen értelmetlen, sőt etikátlan (magyarán hülyeség), ha az a lehetőség, a tudomány jelenlegi állása alapján mindent megtesz a járvány és az ebből fakadó válság visszaszorítására, kezelésére. Figyelembe kell azt is venni, hogy egy olyan járvány terjed a világban, amellyel kapcsolatosan világszerte csak találgatások folynak, konteok, tudományos és tudománytalan vélekedések. Ebben a helyzetben az építő kritika javaslat is hasznos lehet. Elítélendők azok az ostoba vagy rosszindulatú vélekedések, (szerencsére ritkák), amelyek a járványért a kormány teszik valamilyen formában felelőssé.

illaim 2020.03.25. 23:08:29

@György Attila Révai: Nem először van a Földön járvány! A járvány terjedésének megfékezésére már a "spanyol nátha" tombolását követően alakítottak ki intézkedési terveket a témában jártas szakemberek. A felderítés és az izoláció gyakorlatának manapság rutin feladatnak kellene lennie! Viszont a működésében meggyengített egészségügyi szolgálat már nem biztos, hogy ezt a rutin feladatot képes megoldani!
Több éve tartó forráselmaradás, az egészségügyi dolgozók alul finanszírozása tovább rontott a helyzeten! A vizit díj elleni kampányában a fidess azt állította, hogy van elég pénz az egészségügyre, de a kormány nem arra fordítja! A 2010 hatalomra kerülést követően a fidess az eü járulékot +1 %-kal megemelte, amivel a korábbi vizitdíj kétszeresét szedi be a bejelentett dolgozóktól! Az egészségügyre meg nem emelte meg a költségvetési hozzájárulást! Az ilyen hazug és szava hihetetlen politikai formáció mint a fidess nem maradhat társadalmi kontroll nélkül, politikai hatalmát esküszegő módon nem a magyar nép boldogulására, hanem a hatalom megtartására a közpénzek elherdálására használja!

illaim 2020.03.25. 23:14:34

@rallus: Menj el egy BAZ megyei faluba, azt kérdezd meg az embereket, milyen rendszerességgel olvassák az általad hivatkozott honlapot. LOL

Ti fidesstálibok tényleg ennyire korlátoltak vagytok? Vagy csak extra fékezett gondolkodásúak!

Világít a torony 2020.03.25. 23:30:05

@enrikokaruszo:
"kariggeri simán rendeletileg kormányoz na, várom a felhördülést"
Felhörr? De miért? Nagyon mulatságos vagy...

Világít a torony 2020.03.25. 23:46:43

@Éhbérkommentelő:
" Erre most megint azzal jöttök, hogy épül a diktatúra. Úgy látszik nagyon lassan megy a dolog"
Így van, tényleg lassan megy. De nem azért, mert a maffiózók így akarják, hanem azért, mert az EU egyelőre legyőzhetetlen akadálya, hogy a mini diktátor kiteljesedhessen szándéka szerint.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 06:58:26

@math0: Na látod, amit itt leírtál, azt a parttalan baromságot olvashatjuk az ellenzéki (független :DDDDDD) sajtóban, ez nektek a kritika!
Ezt ilyenkor nem is cenzúrázni kéne, hanem a terjesztőit megtizedelni és akkor kuss lenne!

rallus 2020.03.26. 07:23:52

@math0: Látod! Mindenre képesek vagytok, hogy nálunk is annyi beteg legyen, mint Ausztriában! Aztán pampogtok, hogy azt mondták rólatok...

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 07:26:56

@math0: Az a baj ezzel köcsög, hogy valós eseményeket ferdítesz el és forgatsz ki, illetve a rosszhiszeműen aljas kiegészítéseddel kommentálsz és a végére önleleplezően oda is írod, amire ez az egész kimegy és ez Orbán szerinted vélt alkalmatlansága! Ezzel végképp hiteltelenné válik a TE "kritikád" is és az ehhez hasonló, mindig ezen a felhangon alapuló ellenzéki kritika is, mert most is csak leszarjátok a helyzetet és hasznot akartok húzni belőle! Tudod ez a nonstop "ceteum censeo" kreténkedésetek undorító és alkalmatlanná tesz benneteket bármilyen érdemi megbeszélésre, tehát emiatt látom jó megoldásnak a tizedeléseteket!

rallus 2020.03.26. 07:28:00

@illaim: Ne nézd le még a BAZ megyei falusiakat sem!
Ott voltam, amikor közülük egy 50-60 év közötti nyitás után kioktatta az önkormányzati ügyintézőt, hogy az új szabályok szerint nekik az naptól emelt támogatás jár! Ezt nagyon átvették tőletek....

apro_marosan_petergabor 2020.03.26. 07:29:03

@math0:
Sajnálatos, hogy vannak blogok, amelyek eltűrik az ocsmány, trágár stílusodat, végleges kimoderálásod nélkül. De előbb-utóbb a helyedre kerülsz, a szemétdobra.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.26. 08:11:27

@math0: Nem kritika, ti sem annak szánjátok, ennek a tudatában is vagytok, nem is próbáljátok meg diszkrétebben csinálni és főleg ezért undorító, hogy ilyenkor képmutató módon még ti hazudoztok továbbra is és vádaskodtok!
Benneteket tizedelni kell, hogy nyugton maradjatok, más megoldást nem látok! Egyszer ezzel egyébként már próbálkozott valaki, de abból nem tanultatok!

Éhbérkommentelő 2020.03.26. 08:57:51

@Világít a torony:
Az EU egy kikent turha, megcsúszni lehet rajta, de belebotlani nem. Szóval nem akadály, legfeljebb akadékoskodás

10 éve már volt egy "felhatalmazási törvény" és ment a rémüldözés, most ugyanaz ugyanúgy. Van akinek 10 év beláthatatlan idő, már arra se emlékszik mi volt tegnapelőtt, csak vergődik a napi idegsokkban. Az ilyenek vevők az állandósult ellenzéki hisztirohamra

Világít a torony 2020.03.26. 10:13:02

@Éhbérkommentelő: Blablabla...amit firkázol nem más, mint az agyatlanok sablon monológja.

Éhbérkommentelő 2020.03.26. 10:24:43

@Világít a torony:
Ez a "jönadiktatúra" százezredik kiadásban meg micsoda szerinted? Segitek: agyatlanok sablon monológja

Világít a torony 2020.03.26. 13:35:03

@Éhbérkommentelő: Egy agyatlan mint te, másol. mert agyatlan.

Kivlov 2020.03.26. 13:51:42

@math0:
számos országnak hülye ellenzéke sincs. jobban is állnak. :D

Kivlov 2020.03.26. 14:49:16

@math0:
Te vagy olyan hülye, hogy azt hiszed nem vagy az. Pedig de. :D

Kivlov 2020.03.26. 15:44:14

@math0:
MTA :D
Te csak az MTA szerint. Én meg MTA szerint se, meg más szerint se vagyok az.

Kivlov 2020.03.26. 16:17:48

@math0:
Negatív. Erre rászoptál, tesa. "nem kicsit...nagyon..." :D

Grimbusz Makszimusz 2020.03.27. 06:23:15

@math0: " én az MTA szerint nem vagyok hülye. "

Persze, mert a PC szerint rád a "különleges" kifejezést illik alkalmazni! :D
Az MTA meg a Mongolidiótákat Támogató Alap lesz ha jól sejtem!

Kivlov 2020.03.27. 08:54:33

@math0:
Csakhogy én l*szarom a bizonyítványodat, himalájai magasságokból.
Egy orbánfóbiás, agyhalott, libbant idióta vagy. Ezt üzenem az MTA-dnak.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.27. 09:45:03

@Kivlov: Pláne, hogy nem az említett bizonyítványt látjuk, hanem azt, amit itt állít ki saját magáról! :D

NekemNemEzKell 2020.03.27. 11:05:37

@math0: Azta! Sokat törhetted az agyad, egy válaszon! Meg is ártott, látszik !

Kivlov 2020.03.27. 15:13:53

@math0:
@Grimbusz Makszimusz:
muahhaaha. Az elmúlt 10 évben remélem, annyit cumiztatok már, hogy kisebesedett a szátok. De ez még nem a vége nyugi. Lesz még rá újabb 6 évetek. :D

Kivlov 2020.03.30. 13:36:23

@math0:
Muhahahahaha, mekkorát koma?
Vicces, hogy ti már a 10 centis szopásnak is örültök, mert korábban 20 centis volt a jellemző. :D

Kivlov 2020.03.31. 09:16:33

@math0:
mert karácsonyfagergely aztán sokmindenkit érdekel. judapest megválasztotta. mos, hogy bezártak az óvodák, legalább egy nagyranőtt óvodást lefoglalnak ezzel a tisztséggel. :D
süti beállítások módosítása