Siker vagy kudarc? Értékeltük a kormány eddigi válságkezelő intézkedéseit

2020. március 29. - pusztafári

Sokan sokfélét írtak és mondtak már a kormány eddigi tevékenységéről a koronaválsággal kapcsolatban. Ideje összeszedni a meghozott intézkedéseket, és mérlegre tenni a döntéshozók eddigi teljesítményét. Szerintünk szabad kritizálni a kormányt koronaválság idején, de ugyanúgy fontos, hogy a pozitív és hasznos döntésekről is beszámoljunk. Ezért igyekeztünk időrendi sorrendbe tenni az intézkedéseket, és mindenütt jelezni, hogy az elérhető szakértői vélemények alapján azok mennyire voltak megfelelők.

kormanyertekeles.jpg

 

Az intézkedéseket a következő kategóriákkal fogjuk értékelni:

pozitiv.png kozepes.png negativ.png
POZITÍV, egyértelműen időben meghozott, jó intézkedés KÖZEPES, vegyes megítélésű vagy időzítésű intézkedés NEGATÍV, egyértelműen elkésett, nem elégséges vagy rossz intézkedés

 

 

1

Január 31-én, a járvány európai megjelenésével egyidőben megalakult a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs

A kormány viszonylag hamar felismerte a járvány veszélyét, és már január utolsó napján országos szintű irányítószervet hozott létre a védekezés koordinálására. A gyors reakció mindenképpen dicséretes.

pozitiv.png

 

2

10 évig lélegeztetőgépen hagyták az egészségügyet

Bár nem közvetlenül járványügyi intézkedés, de sajnos közvetlenül fog hozzájárulni a vírus elleni küzdelem sikeréhez az egészségügy jelenlegi állapota. A folyamatos és nyilvánvaló forráshiány, az alacsony anyagi és erkölcsi megbecsülést kapó orvosok és egészségügyi dolgozók elvándorlása, pályaelhagyása, a hiányos felszereltség és az elmaradt fejlesztések békeidőben is alacsony színvonalú betegellátást tettek lehetővé. Ehhez a társadalom egy része sajnos hozzászokott.

Ahhoz viszont nem lehet hozzászokni, ami ezután következik: a vírus tetőzésekor az egészségügyi rendszerünk kivéreztetett állapotban fog várni egy évtizedek óta nem látott támadást. Amiben bízhatunk, az a kórházakban dolgozó egyéni hősök kitartása, az orvosok, nővérek, ápolók összefogása. Miközben a kormány lényegében ellenséges viszonyt alakított ki az orvosokat legitim módon képviselő Magyar Orvosi Kamarával, illetve teljesen elveszítette az egészségügyben dolgozók bizalmát az elmúlt években.

negativ.png

 

3

Nem szereztek be időben védőfelszerelést az egészségügynek

Hiába alakult meg január végén az Operatív Törzs, vagy a szükséges pénz, vagy a gyors döntések hiányoztak ahhoz, hogy a megnyert időt valódi előnnyé alakítsák. Februárban, de még március elején is folyamatosan azt hangoztatták a sajtótájékoztatókon, hogy a háziorvosoknak és a kórházaknak rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések.

Pontos számokat azonban sosem mondtak, ahogy arról sem lehetett tudni, hogy mikor és hogyan lehet hozzájutnia az érintetteknek a folyamatosan fogyó felszerelések utánpótlásához. Csak a háziorvosok és a kórházak egyre szaporodó bátor felszólalásait hallhattuk, akik rendszeresen jelezték: nem elegendőek a védőeszköz-készletek a közeledő járványhoz.

Összehasonlításképpen: a magyar lakosság már január végén elkezdte felvásárolni a patikák maszkkészletét, így február végére már mindenhol hiánycikk lett a maszkokból. A kormány viszont csak március végén kapott észbe. Még egy fontos összevetés: a cseh és a szlovák kormányok hazájukban hírhedten későn reagáltak a védőfelszerelések hiányára.

A cseh miniszterelnök elnézést kért a csehektől a hiány és a késlekedés miatt.

Ehhez képest mindkét ország már március közepén tízmilliós nagyságrendben rendelt be szájmaszkokat Kínából.

Magyarországra az első komolyabbnak mondható, 3 milliós tétel csak március 24-én érkezett meg, majdnem két hónappal az Operatív Törzs megalakulása után. Miközben a sajtótájékoztatókon még márciusban is végig azt hallgathattuk, hogy van elég maszk. Valószínűleg a science-fiction kategóriába tartozna, ha idehaza a miniszterelnök olyat mondana: „Elnézést, hogy késlekedtünk a védőeszközök beszerzésével.”

negativ.png

 

4

Hamar bezárták az egyetemeket és korlátozták a rendezvényeket

Alacsony esetszámnál, mindössze 13 azonosított betegnél elrendelték az első korlátozásokat, melyek csökkentették az emberek egymás közti érintkezését és a vírus terjedését. Az egyetemek bezárása, a rendezvények korlátozása, illetve később teljes betiltása, a mozik, színházak szüneteltetése gyors és jó első lépések voltak a járvány megfékezésére.

pozitiv.png

 

5

Hatósági házi karanténba küldték a lehetséges fertőzötteket

Ez egy mindenképpen hasznos intézkedés, amit azonban kissé késve rendeltek el, és felemás eredményekkel tartattak be eddig. A hatósági házi karantén előírására már jóval a többi korlátozások előtt sor kerülhetett volna, hiszen a gazdaságot nem érinti jelentősen, viszont alacsony esetszámnál akár a teljes járvány megelőzése is megoldható lett volna általa (intenzív teszteléssel kombinálva). Emellett sajnos napvilágra kerültek olyan esetek, amikor elmaradt a szükséges karantén, vagy azt nem tartották be megfelelően.

kozepes.png

 

6

Későn hoztak döntést az iskolák bezárásáról, amit azonban túl gyorsan hajttattak végre

Ez a kormány eddigi egyik legtöbbet kritizált intézkedése. Túl sokáig hezitáltak az iskolák bezárásán, azzal a képtelen indokkal, hogy „a gyermekekre nem veszélyes a vírus”. A valóság ezzel szemben az, hogy a gyermekek ugyanúgy elkapják és hazahordják a vírust, csak náluk jellemzően (de nem mindig) tünetmentes a betegség lefolyása. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az iskolák a gyermekes szülők rendszeres reggeli és délutáni „találkozóhelyei”.

A kormány álláspontja és indoklása teljesen szakmaiatlan volt a kérdésben.

Még a bejelentés napjának reggelén is azt nyilatkozta Orbán Viktor, hogy szó sem lehet róla, hogy bezárják az iskolákat. Aztán estére meghátrált a társadalom, a szakemberek és az ellenzéki pártok nyomására, és elrendelte a „digitális oktatásra való áttérést”.

Mert természetesen Orbán Viktortól soha, semmilyen körülmények között nem hallottuk és nem fogjuk hallani azt, hogy „Elnézést, tévedtünk.” Pontosabban: „tévedtem”, hiszen tudjuk, hogy a kormány fontosabb döntéseit lényegében egyszemélyben hozza.

A „digitális oktatás” azonnali bevezetése pedig a teljes pedagógustársadalom arcul köpése volt. Hiszen 10 éve folyamatosan építették le az iskolák önállóságát, irtották a tanárok kreativitását, és tiltották a helyi, egyéni, testre szabott megoldásokat. A végletekig központosított magyar oktatási rendszer azonban a hangzatos szólamokkal ellentétben semmilyen szinten nem volt felkészülve a digitális átállásra.

Miért volt képes elindulni mégis nyikorogva, döcögve, nehézkesen a rendszer március 16-tól? Természetesen a pedagógusok kreativitásának, egyéni ötleteinek és iskolai szintű helyi összefogásának eredményeképpen. Mindannak köszönhetően, amit 10 éve próbáltak tűzzel-vassal kiirtani a rendszerből...

negativ.png

 

7

Március 16-án lezárták a határokat a személyforgalom elől

Az intézkedés jó, de vegyes a megítélése annak, hogy ez elkésve történt-e vagy megfelelő időben. A hatósági karanténhoz hasonlóan problémás az, hogy a határok lezárása előtt az átutazók akkor is terjeszthették az akkor már világjárvánnyá szélesedett vírust, ha nem közvetlenül fertőzött területekről érkeztek. Nem beszélve az Olaszországból Magyarországon keresztül hazaáramló román vendégmunkásokról…

kozepes.png

 

8

Korlátozták a nem létfontosságú boltok, illetve a vendéglátóhelyek nyitva tartási idejét

Egy újabb változó megítélésű intézkedés. A korlátozások mindenképpen szükségesek, viszont többen felvetették, hogy a boltok nyitva tartásának szűkítése (15:00 óráig) csak sűríteni fogja a vásárlókat, nem pedig csökkenteni a számukat. Ugyanakkor a korlátozások lépésről-lépésre történő bevezetése láthatóan tudatos stratégiája a kormánynak, hogy hozzászokassa az embereket a jelenlegi állapotokhoz. Emellett a korlátozott nyitva tartásra a nagyobb bolthálózatok egyre-másra reagálnak önkéntes bezárásokkal, ami a rendelet egyik pozitív mellékhatása. Ezért összességében mi inkább a pozitív oldalát emelnénk ki ezeknek az intézkedéseknek.

pozitiv.png

 

9

Sokat késlekedtek a kijárási tilalom bevezetésével

Ezért is rengeteg kritika érte jogosan a kormányt. Túlságosan sokat lavírozik politikai okokból, hogy ne hozzon meg szerinte népszerűtlen intézkedéseket. Pedig egy alkalmas és erős vezető képes olyan döntésekre is, amelyek rövidtávon nem népszerűek a lakosság körében, de szükségesek a válság leküzdéséhez. Ilyen a kijárási tilalom is, amire már 1-2 hete szükség lett volna.

Sok ember ugyanis egyszerűen nem vette komolyan a „Maradj otthon!” felhívást. A jó idő beköszöntével megteltek a parkok, közterek, sőt, a plázák, bevásárlóközpontok is. Bár csökkent a tömeg a szokásoshoz képest, még így is nagyban hozzájárulhatott a járvány gyorsulásához.

A március 28-tól életbe lépő kijárási korlátozás szükséges, de jócskán elkésett lépés volt a kormány részéről. Ennek a késlekedésnek a valós következményeivel csak a következő hetekben szembesülhetünk majd.

negativ.png

 

10

Nem tesztelnek eleget

Sokáig ismételgette a kormány, hogy a teszteléseket a WHO protokolljának megfelelően végzi el. Ezért hetekig csak a tünetekkel rendelkező ÉS közvetlenül a betegség gócpontjaiból visszatért embereket és környezetüket tesztelte. Pedig már régóta tudjuk, hogy a betegség sokaknál tünetmentes, ráadásul több napos a lappangási ideje, tehát a fertőzött helyekről érkező, de tüneteket nem mutató utazókat mind tesztelni kellett volna.

Ugyanígy lehetett sejteni, hogy a vírus láthatatlanul is terjed tünetmentes közvetítőkön keresztül, így a koronavírus-gyanús tünetekkel rendelkező, de közvetlenül külföldről hazatérőkkel nem érintkezett betegeken is mind automatikusan el kellett volna már az elejétől fogva végezni a teszteket.

Magyarország sereghajtó az elvégzett tesztek számában.

A mai napig mindössze kb. 12.000 vizsgálat történt, miközben Németországban ez a szám már 500 ezer (!) körül jár.

A különbség NEGYVENSZERES (!) Pedig Németországban nem 40-szer, csak kb. 8-szor annyian laknak, mint Magyarországon... A németek már a járvány korai szakaszában is a legkisebb gyanú esetén teszteltek, és a gyanús eseteket is azonnal karanténba zárták a teszteredmények megérkezéséig.

Magyarországon ehhez képest számtalan beszámolót hallottunk március folyamán, amiből kiderült: sokáig azokat is hazaküldték, akiknél egyértelmű gyanúja volt a betegségnek, de valamiért (talán a kevés teszt, talán a fejetlenség miatt) nem tartották indokoltnak a tesztelésüket.

A WHO ajánlásai egyébként egyértelműen a lehető legintenzívebb tesztelést, a fertőzöttek kapcsolatainak gyors felkutatását, és az azonnali elkülönítést javasolják.

negativ.png

 

 

11

Nem átlátható a kommunikáció és rendkívül alacsony a bizalom

Az egyik legnagyobb hiba a kormány válságkezelése kapcsán ismét az elmúlt 10 év politizálására vezethető vissza. Az ország felének-kétharmadának (a nem Fidesz-szavazóknak) lényegében nulla a bizalma a kormány intézkedéseivel szemben. Innen indultunk a járvány kezdetén, és ezt a bizalmatlanságot a kormány kommunikációja nemhogy enyhítette volna, de még rá is erősített.

A lakosságot és a sajtót nem kezelik felnőttként. Alig osztanak meg konkrét tényeket a válságkezelés aktuális helyzetével kapcsolatban. Hetekbe telt, mire az olyan mondatoktól, hogy „Minden szükséges védőeszköz rendelkezésre áll.” eljutottunk oda, hogy legalább nagyságrendi mennyiségeket említettek. Ezekből az is tudható lett, hogy a korábbi „minden rendben” típusú állítások legalábbis csúsztatások voltak.

A tényadatok elhallgatásához tartozik az is, hogy

Európában egyedüliként Magyarországon nem osztanak meg még területi adatokat sem (nemhogy település-szintűeket) arról, hogy a megbetegedések hol milyen mértékben jelentek meg az országban.

Hetek óta semmit sem tudunk a kormány védekezési céljairól, és hogy a tudományos életben jelen lévő modellek és stratégiák közül melyiket kívánja követni. Inkább drasztikus lépésekkel elnyomná a vírust, és felkészülne egy következő hullámra, vagy a lassított fertőzéssel kialakuló „nyájimmunitásban” hisz? Semmilyen efféle nyilatkozat nem hangzott el sem az Operatív Törzs szakemberei, sem a kormány képviselői szájából. Napról napra tájékoztatnak az aktuális döntésekről, de jövőképet nem adnak, így sem a lakosság, sem a vállalkozások nem tudnak tervezni.

Pedig muszáj, hogy legyenek a háttérben modellszámítások, mert ha nincsenek, az még nagyobb baj. Ezekről azonban semmit nem osztanak meg, így csak kapkodjuk a fejünket, amikor hol májusi, hol újabban júliusi tetőzésről beszélnek. Sem az nem világos, hogy ez miféle számítások alapján jött ki, sem az, hogy pl. mit értenek pontosan „tetőzés” alatt.

Az átláthatóságot növelné az is, ha megneveznék a kormányt háttérből segítő szakértőket: a virológusokat, a járványügyi szakembereket, a matematikusokat, akiknek a szava alapján az egész ország életét gyökeresen felforgató és hosszú távon befolyásoló döntéseiket meghozzák.

Kik ezek az emberek? Mennyire bízhatunk a szakértelmükben? Mire alapozzuk ezt a bizalmat?

A kormány lényegében semmilyen hosszú távú és igazán fontos kérdésbe nem vonja be a lakosságot, a sajtót és az ellenzéki pártokat. Helyette kapunk a megszokott módon arrogáns, kioktató stílusú kormányszóvivőket Gulyás Gergely és Kovács Zoltán formájában. És hiába szimpatikus Müller Cecília vagy Lakatos Tibor nyugodt és szakmai hangvételű tájékoztatója, tőlük sem kapunk sosem válaszokat a valóban fontos vagy kényes kérdésekre.

Sajnos ott tartunk, hogy a közvéleményben egyre többen kérdőjelezik meg a kormány által közölt alapvető adatokat is, például a regisztrált fertőzöttek számának valódiságát.

Ez a kormánykommunikáció teljes bizalmatlanságot eredményez, miközben sötétben tart egy egész országot a döntések hátterét és célját illetően. Ez amellett, hogy morálisan megkérdőjelezhető, jelentősen meg fogja nehezíteni a járvány súlyosabb szakaszaiban a meghozott intézkedések fegyelmezett betartását.

negativ.png

 

12

Politikai játszmákat játszanak a válság közepén

Nem véletlen, hogy a kormány minden lényeges információt visszatart. Egyértelmű ugyanis, hogy évtizedes logikája szerint MINDEN helyzetet politikai játszmaként kezel. Ezt a válságot is arra használja, hogy szavazói szemében lejárassa az ellenzéket. SEMMILYEN gesztust nem gyakorol, hogy meghallgassa vagy beépítse az ellenzék javaslatait (miközben mind az iskolabezárások, mind a kijárási korlátozás kapcsán végül megvalósította azokat).

Együttműködés felajánlása helyett arról beszélnek, hogy „az ellenzék nélkül is megoldják a válságot”. Ami rendkívül szűklátókörű és arrogáns hozzáállás, tekintve, hogy az ország 1/3-a szavazott rájuk, nekik pedig 3/3 viselkedését kellene jelentősen befolyásolniuk a következő hetekben.

A felhatalmazási törvény („diktátortörvény”) kapcsán művelt kormányzati hozzáállás a politikai játszmák mintapéldája. Belecsalták az ellenzéket egy olyan szavazásba, amelyben bármit tesz, a kormány politikai céljait szolgálja.

Kompromisszumot nem voltak hajlandók kötni („Nekünk 90 nap teljhatalom nem elég!”), a cél kizárólag az volt, hogy a végén elmondhassák: az ellenzék a koronavírus-védekezés ellen szavazott.

Természetesen nem ez történt, de a Fidesz szavazóihoz úgyis az általuk bemutatott sztori fog eljutni.

A válságkezelés politikai játszmává silányítása hatalmas bűn, hiszen olyan idők jönnek, melyekben minden eddiginél nagyobb szükség lenne az együttműködésre és az egymás iránti szolidaritásra. Ha egy párt 10 éve folyamatosan hatalmon van, és a veszélyhelyzetben lényegében teljhatalommal bír, akkor szinte kizárólagos felelősség terheli az országban kialakult közhangulattal, állampolgári aktivitással és együttműködési-készséggel kapcsolatban.

negativ.png

 

13

Egyelőre rendkívül gyengék a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések

A kormány eddigi gazdaságvédelmi lépéseivel külön cikkben kívánunk foglalkozni. Itt röviden annyit mondanánk el, hogy az eddig meghozott lépésekkel kapcsolatban lényegében minden hazai szakembernek az a véleménye: kevesek és nem a lényegre fókuszálnak.

Zsiday Viktor szerint „pár tízmilliárdos reszelgetés folyik”, pedig átfogó, a gazdaság minden ágazatát érintő, nagyságrendekkel nagyobb csomagra lenne szükség. Pénteken 100 (!) neves magyar közgazdász írt alá közös nyilatkozatot, melyben kérik a kormányt, hogy az eddigieknél jóval komolyabb intézkedésekkel segítse az embereket és a vállalkozásokat.

Miközben az EU-tagállamok által eddig bejelentett mentőcsomagok az adott országok éves GDP-jének 1-7%-át teszik ki, addig az eddigi magyar intézkedések összege a hazai GDP-nek még a fél százalékát sem éri el.

Érthetetlen a Fidesz tétlensége, miközben hétről hétre egyre nehezebb helyzetbe kerül a magyar gazdaság. Azonnali és jelentős állami pénzekre lenne szükség, hogy a gazdaság szereplői áthidalják a járványügyi intézkedések miatt kiesett kereslet és lelassult kínálat okozta sokkot. Minden elvesztegetett nap és hét százmilliárdokban mérhető károkat fog okozni a magyar gazdaságnak az év során.

negativ.png

 

Siker vagy kudarc: a kormány eddigi válságkezelésének értékelése

Összegezve: a 13 pontból 8-ban kapott NEGATÍV, 3-ban POZITÍV, és 2-ben KÖZEPES értékelést a kormány válságkezelésben mutatott eddigi teljesítménye. Erre az új Nemzeti Alaptanterv irányelvei is nehezen adnának görbülő jegyet...

Pedig a neheze még csak most jön. 

osszegzes.png

 

Bízzunk benne, hogy tanáraink kreativitásának és lelkiismeretességének mintájára az egészségügy dolgozói is kitartanak, és erős csapatmunkával hősiesen helyt állnak majd a hamarosan minket is elérő járványcunamiban. Egyben biztosak lehetünk: nem kormányunk elmúlt 10 éves és elmúlt 2 hónapos tevékenységének köszönhetően, hanem annak dacára történik majd mindez.

 Ne várjon tovább, kövesse a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr9815568786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.30. 08:54:11

Akkor Orbán megint megbukott? Holnap ismét gyáván lemond?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:19:36

@wmiki: sajnos nem, reméljük, te döglesz bele elsőnek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:20:19

Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.
Magyarország túl keveset tesztel:
Nagyon sok cikk szól arról, hogy Dél-Korea a sok teszttel fékezte meg a járványt, hogy Németországban az összes esetek száma nagy, de a halottak száma relatíven kicsi. Magyarországon kevés a hivatalos eset szám, de a halálozási arány nagy. Ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Orbanisztán nagyon keveset tesztel. A környező országokkal összevetve is. Így a kevés hivatalos esetszám sem feltétlenül jó hír, hanem nagyon valószínű, hogy csak arról van szó, hogy a tényleges esetekhez képest nagyon kevésről tudunk. És ez rossz. Az pedig a kormányon műlik, hogy mennyire tudja felpörgetni a teszteket. Ők rendelhetik el a tesztelés szabályait, ők segíthetnek tesztek importjában, gyártásában. Most, hogy különféle gyárakat megszállt a katonai vezetés, jogos kérdés, hogy mi a fenének nem rendelik el tesztek gyártását?!
Egyébként szisztematikusan végigtesztelni egy adott populációt már csak azért is fontos volna, mert nagyon nem tudunk egy csomó dolgot a vírussal kapcsolatban, ami fontos volna. Igazából mennyi a halálozási arány? Igaz-e, hogy egészséges fiatalok nem halhatnak meg? Van-e védett csoport? Rezisztens lesz-e, aki megkapja a vírust, és kigyógyul? Mekkora eséllyel, milyen biztonsággal, és meddig? Vannak-e a vírusnak különféle mutációi, ezek eltérnek-e ezekben a kérdésekben? Mindezek eldöntéséhez, vagy biztos eldöntéséhez nagy számú teszt kell, sőt, egy nagy populáció válogatás nélküli felmérése. Ha Magyarországra vagyunk kíváncsiak, akkor nagy számú magyar adat is kellene.
Orbán az elmúlt 10 évben teljesen lezüllesztette az egészségügyet:
A magas halálozási ráta már lehet indikátora ennek is, de még inkább félő, hogy ha naponta százak kerülnek kórházakba, azt nem fogja tudni kezelni a magyar egészségügy, amelyet Orbán soha nem reformált meg, amelyre Orbán arányosan egyre kevesebb pénzt adott, amelyet részben szét is loptak, ahonnan orvosok és ápolók menekültek külföldre, szintén a kevés pénz miatt. A járvány végén ez lehet a legnagyobb katasztrófa.
Ennek a témának egyik jellegzetes toposza volt a “lélegeztetőgépeket stadion helyett” jelszó, amit a Fidesz szennymédiája és droidhadserege hisztériának titulált. Szerintem az élet sajnos igen durván rájuk cáfolt.
Deepin Capture-écran_zone de sélection _20200329101319
A tisztifőorvos azt ajánlotta, hogy ne viseljen maszkot, aki nem beteg:
Ez súlyos hiba volt. Teljesen közismert, hogy a betegek egy jelentős része tünetmentes, azaz, sokan nem tudják, hogy betegek. Ettől még fertőznek, és mindenféle maszk elsősorban a fertőzést akadályozza. Másrészről a maszk a megfertőzést is akadályozhatja. Lehet, hogy ebben nem nagyon hatékony, de a legkisebb hatékonyság mellett is, a tisztifőorvosnak semmiképpen nem szabad ettől eltanácsolni. Óriási szarvashiba volt, törölték is az eredeti facebook postot, ezért le is mentem a közzétett prospektust, hogy a bizonyíték megmaradjon. A prospektus ennek a postnak a címképe.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/sajnos

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:20:55

A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.30. 09:23:03

@math0: Reménykedhetsz abban is, hogy amit nem lehet látni, az nem létezik, vagy hogy a menekültek megduplázzák a GDP-t, de egyiknek sincs semmi köze a valósághoz.
Azért sok sikert 2022-ben, elvtársak! ..... ha megéritek...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:24:32

@wmiki: reméljük, te döglesz bele elsőnek! Érved nincs, a szopásos mongolFidióta hívő vagy.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.03.30. 09:25:59

@math0: már írtad ezt, elvtárs. Igazi felsőbbrendű értelmiségi demokrata vagy ;)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:27:49

@wmiki: reméljük, te döglesz bele elsőnek! Érved nincs, a szopásos mongolFidióta hívő vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:28:23

@wmiki: reméljük, te döglesz bele elsőnek! Érved nincs, a szopásos mongolFidióta hívő vagy. Igazi alsóbbrendű, anti-értelmiségi, diktatórikus paraszt vagy.

de let e ... 2020.03.30. 09:30:25

Orbán vékony jégen jár és azon nem szerencsés trappolni . A megszokott mocskos politikai játszmáit folytatja , hogy végleg teljhatalmú diktátor lehessen , miközben a járvány szépen beteríti az országot . Az információk cenzúrázása , a valóság elhazudása nem működik , ha olyasmiről van szó amit mindenki a bőrén érez , ami mindenkit érint . Mostantól csak a szerencsében bízhat Orbán , hogy megússza bukás nélkül .

chrisred 2020.03.30. 09:37:38

1. Államszocialista reflex, ha bármi történik a világban, valaki beüti a kisujját, Magyarországon rögtön létrehoznak egy bizottságot megbízható káderekkel, kávéval, ásványvízzel, pogácsával. Ezt nem sorolnám se a pozitív, se a negatív történések közé, ez az ország így működik.

saci02 2020.03.30. 09:50:34

@wmiki: van pofad irogatni, amikor a valosag pofan vag az evolucioval. Kussolj szegyenedben!!!!

ursus artos 2020.03.30. 09:51:08

"Nem beszélve az Olaszországból Magyarországon keresztül hazaáramló román vendégmunkásokról…"
Egy kijelölt folyósón keresztül utaztak, az autópályákról nem letérve. Tankolni és megállni csak kijelölt helyeket lehet. Mivel az autóban zárt térben vannak és a lakosság nagy részével nem találkoztak - nem álltak meg Budaörsön a Tescóban bevásárolni - feltételezhető, hogy ha voltak is fertőzöttek elenyésző eséllyel terjeszthették a vírust a magyar lakosság körében. A benzinúton dolgozóknak gondolom volt védőfelszerelése nem strandpapucsban, pólóban szolgáltak ki és nem a közforgalmú WC-t használják...

liberalnazi dickheads 2020.03.30. 09:54:27

Szánalmas ahogy vergődik az ostobenkó balos liberál kisebbség.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 09:56:02

@wmiki: És párolog már a víz? Előkerültél mikike?

forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?t=239

"Miért párolog el a víz?
Idézés
Hozzászólás Szerző: wmiki » 2010.11.29. 12:34

Azt már megállapították itt a fórumon, hogy a tudomány sosem téved.
És nyilván mindent tud a világról.

Engem most az érdekelne, hogy egy 20 C fokos szobában (vagy az 1-2 Co szabadban) miért párolog el a víz? a szent könyvek szerint az csak 100 Co felett lesz légnemű.
akkor hova tűnik?"

ursus artos 2020.03.30. 09:57:22

" Itt röviden annyit mondanánk el, hogy az eddig meghozott lépésekkel kapcsolatban lényegében minden hazai szakembernek az a véleménye: kevesek és nem a lényegre fókuszálnak."
A levélből:
"Akiknél szükséges, el kell halasztani a hitelek visszafizetését, a lakbérek és adók befizetését."
Megtörtént. az első intézkedések egyike volt.
Magánvélemény: Az aláírók közül biztos neves a GKI, de az elmúlt tíz évben egyetlen egy előrejelzése sem jött be...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 09:57:36

@saci02: ő biztos abban hisz, hogy az amcsik fejlesztették ki, hogy jól megszívassák magukat.:)

a válság egyébként a hitében is jól pofán vágja. a vallások semmit nem tudnak ellene tenni, senki nem is várja tőlük már, hogy megoldást hozzanak. a szenteltvíz fertőzött, a papok hullanak, a templomok üresek.

ateistaklub.blog.hu/2020/03/21/koronavirus_es_vallas

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 09:58:31

@liberalnazi dickheads: Te csak csókolgasd a nagypapid emlékbe eltett nyilaskeresztes karszalagját!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 10:06:28

Az intézkedéseket a helyzet súlyossága szerint kell értékelni. Nagyon nehéz egyensúlyozni a jelenlegi helyzetben, hogy mennyire vágják tönkre a gazdaságot és mennyire védik az embereket.
Szerintem a járvány súlyosságával arányban álló intézkedéseket, a megfelelő időben hozták meg. Én határozottan jónak ítélem a kormány intézkedéseit, jobbnak mint azt a poszt írja.

apro_marosan_petergabor 2020.03.30. 10:06:34

Egy libero portálon libero posztól nem várhattunk mást.
A magyar kormány - FIDESZ-KDNP - 80%-ban optimálisan kezelte a Covid-19 járványt.
Mint ahogy azokat a válságokat is, melyet a jelenlegi ellenzék egy része hozott össze korábban, az ország számára.
Sajnos az ellenzéki polgármesterek - ahol vannak - sem jobbak. De miért lennének mások? Nincs új a nap alatt.
Az ellenzék ahol lehetett fúrta, fékezte, megpróbálta politikailag kihasználni. Sajtója pedig mindent elkövet a zavar és bizonytalanság keltésre. Persze, ezt már megszoktuk.

Attilajukkaja 2020.03.30. 10:08:03

@wmiki:
"Akkor Orbán megint megbukott?"
Nem, Orbán mindenből mindig győztesen jön ki, legalábbis kormánykommunikációs szinten. Akik buknak, azok az emberek.

ursus artos 2020.03.30. 10:11:36

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Én határozottan jónak ítélem a kormány intézkedéseit, jobbnak mint azt a poszt írja. "
Mindenki el fogja mondani a véleményét a 2022-es választásokon. Mert lesz választás, mint ahogyan eddig is volt. És emlékezni fognak az emberek a kormány intézkedéseire. És akkor világosan látjuk majd az ítéletet. Én is úgy gondolom - most - hogy Orbán megnyerte a következő választást.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 10:12:34

Micsoda dolog, hogy zöldet is adtatok Orbánnak, amikor minden igazhitű onlájn tüntet az utolsó leheletéig? Csak nehogy úgy járjatok, mint az Eszenyi Enikő!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 10:15:31

@ursus artos: Nem ez szmít! A migránsválság is feledésbe merült alapvetően. 2018-ban a széttagolt ellenzék és a elfogadhatóan teljesítő gazdaság miatt nyertek. Ha most bebasz a gazdasági válság, akkor Viktornak reszeltek 2022-ben. Nem véletlen hogy ilyen hatalmat akar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.03.30. 10:27:53

még nincs kijárási tilalom!
korlátozás van...

Emmett Brown 2020.03.30. 10:28:04

@ursus artos: a járványt eddig egész jól lehozták (voltak elbaszások és vargabetűk is, de oylanok is voltak, amiben időben a többiek előtt jártunk), a nagy kérdés az lesz, hogy a gazdasági bukót hogyan fogják enyhíteni.
Ha lesz egy épkézláb program ami széleskörűen segít akkor jó esélyei lesznek, de ha a cél a saját klientúra túlélésének biztosítása, és a piacok általuk való lenyúlása akkor rá fognak baszni.

padlogaz 2020.03.30. 10:31:44

én a posztoló helyében óvatosabban bánnék az olyan ex cathedra kijelentésekkel, mint pl. "későn hoztak döntést az iskolák bezárásáról", "sokat késlekedtek a kijárási tilalom...", "jogos kritika érte...", ezekről ugyanis nincs ember, aki jelenleg meg tudná mondani, hogy időben vagy későn meghozott jogos vagy felesleges intézkedések voltak. ezeket majd a járvány vége után lehet felelősséggel elemezni és értékelni.

rallus 2020.03.30. 10:35:28

Nagy kár, hogy hazai ellenzékünk egészségéért nem a saját pártjaik felelnek... Mindenkinek jobb lenne...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.30. 10:41:28

@apro_marosan_petergabor: "A magyar kormány - FIDESZ-KDNP - 80%-ban optimálisan kezelte a Covid-19 járványt."

Csak 80%-ban???? Mi ez itt most fideszkomcsi eftársam. HAZAÁRULÁS? Csak 80????

Orbán Viktor árvíz, migráns, Sors, Brüsszel és világjárvány feltartóztatási kormányzó elvtárs igenis 100%-ban kezelte jól a járványt. Hála a munka alapú társadalomnak, mindekinek jut a maga munkavégzési szintjén az ellátásból.
Aki sokat dolgozott, mint például Mészaros Lölő vagy Tiborc vagy Tiborcné Ráhel, azok kimehetnek Svájcba magánklinikára, lepengetik azt a rongyos 15 millió forintot és így járulnak hozzá, hogy a magyar embereknek meghagyják a kezelő kapacitást Magyarországon.

A kisebb kisembereknek akik pedig nem tudnak elmenekülni Maygarországról, azoknak pedig ott vannak minden faluban van legalább özezer férőhelyes stadionok, oda belehet terelni őket ha már nincsenek kórházi ágyak, a puha füvön heteket lehet kényelmesen eltölteni, az eredmény kijelzőn pedig a nap 24 órájában nézhetik orbán viktor permanens harcát a világgal és mindenkivel aki nem érti meg az ő illiberális demokráciáját.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.30. 10:45:29

@rallus: "Nagy kár, hogy hazai ellenzékünk egészségéért nem a saját pártjaik felelnek.."

te kőbuta fieSS troll, épp arról szól a blog meg miden második hozzászólás, hogy az ellenzéki pártok az iskolás gyerekeket is sokkal hamarabb megvédték volna, mint a te pávatáncos diktátorod.
A kijárási és intézménylátogatási korlátozásokat is sokkal hamarabb vetették fel.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:46:56

@apro_marosan_petergabor: "Az ellenzék ahol lehetett fúrta, fékezte, megpróbálta politikailag kihasználni."

HAZUDSZ. megfúrni csak és kizárólag Orbán próbálta az iskolabezárásokat

törppicur 2020.03.30. 10:50:50

@padlogaz: hát a poszter kiosztott vagy 8 vöröskeresztet - mert úgy gondolta.
Amúgy meg az elégtelen kommunikáció, a kijárási korlátozás, az iskolabezárás, a gazdasági intézkedések, a tesztelési gyakorlat és az eszközbeszerzés nálam zöld pipa - a politizáltság meg az eü általános helyzete hullámvonal, mivel az ellenzék is vastagon benne van

Billy Hill 2020.03.30. 10:51:12

Mi lesz, ha "túl lapos" a járvány görbéje, akkor 2-3-4 évig maradunk otthon? Vagy már tuti biztos a 2021-es vakcina-feltalálás, és csak addig kell kihúzni?

Attilajukkaja 2020.03.30. 10:53:00

@padlogaz:
""későn hoztak döntést az iskolák bezárásáról", "sokat késlekedtek a kijárási tilalom...", "jogos kritika érte...", ezekről ugyanis nincs ember, aki jelenleg meg tudná mondani, hogy időben vagy későn meghozott jogos vagy felesleges intézkedések voltak"
Nyilván jogosak voltak. Csak nem kellett volna lehülyézni előtte az ellenzéket vagy az Orvosi Kamarát, akik már előbb kérték ezeket az intézkedéseket. Pár nappal előbb be lehetett volna vezetni, ha a kormány nem ilyen pökhendi módon áll a járványhoz. Ilyen helyzetben néhány nap is sokat számít.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:53:38

@apro_marosan_petergabor: Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.
Magyarország túl keveset tesztel:
Nagyon sok cikk szól arról, hogy Dél-Korea a sok teszttel fékezte meg a járványt, hogy Németországban az összes esetek száma nagy, de a halottak száma relatíven kicsi. Magyarországon kevés a hivatalos eset szám, de a halálozási arány nagy. Ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Orbanisztán nagyon keveset tesztel. A környező országokkal összevetve is. Így a kevés hivatalos esetszám sem feltétlenül jó hír, hanem nagyon valószínű, hogy csak arról van szó, hogy a tényleges esetekhez képest nagyon kevésről tudunk. És ez rossz. Az pedig a kormányon műlik, hogy mennyire tudja felpörgetni a teszteket. Ők rendelhetik el a tesztelés szabályait, ők segíthetnek tesztek importjában, gyártásában. Most, hogy különféle gyárakat megszállt a katonai vezetés, jogos kérdés, hogy mi a fenének nem rendelik el tesztek gyártását?!
Egyébként szisztematikusan végigtesztelni egy adott populációt már csak azért is fontos volna, mert nagyon nem tudunk egy csomó dolgot a vírussal kapcsolatban, ami fontos volna. Igazából mennyi a halálozási arány? Igaz-e, hogy egészséges fiatalok nem halhatnak meg? Van-e védett csoport? Rezisztens lesz-e, aki megkapja a vírust, és kigyógyul? Mekkora eséllyel, milyen biztonsággal, és meddig? Vannak-e a vírusnak különféle mutációi, ezek eltérnek-e ezekben a kérdésekben? Mindezek eldöntéséhez, vagy biztos eldöntéséhez nagy számú teszt kell, sőt, egy nagy populáció válogatás nélküli felmérése. Ha Magyarországra vagyunk kíváncsiak, akkor nagy számú magyar adat is kellene.
Orbán az elmúlt 10 évben teljesen lezüllesztette az egészségügyet:
A magas halálozási ráta már lehet indikátora ennek is, de még inkább félő, hogy ha naponta százak kerülnek kórházakba, azt nem fogja tudni kezelni a magyar egészségügy, amelyet Orbán soha nem reformált meg, amelyre Orbán arányosan egyre kevesebb pénzt adott, amelyet részben szét is loptak, ahonnan orvosok és ápolók menekültek külföldre, szintén a kevés pénz miatt. A járvány végén ez lehet a legnagyobb katasztrófa.
Ennek a témának egyik jellegzetes toposza volt a “lélegeztetőgépeket stadion helyett” jelszó, amit a Fidesz szennymédiája és droidhadserege hisztériának titulált. Szerintem az élet sajnos igen durván rájuk cáfolt.
Deepin Capture-écran_zone de sélection _20200329101319
A tisztifőorvos azt ajánlotta, hogy ne viseljen maszkot, aki nem beteg:
Ez súlyos hiba volt. Teljesen közismert, hogy a betegek egy jelentős része tünetmentes, azaz, sokan nem tudják, hogy betegek. Ettől még fertőznek, és mindenféle maszk elsősorban a fertőzést akadályozza. Másrészről a maszk a megfertőzést is akadályozhatja. Lehet, hogy ebben nem nagyon hatékony, de a legkisebb hatékonyság mellett is, a tisztifőorvosnak semmiképpen nem szabad ettől eltanácsolni. Óriási szarvashiba volt, törölték is az eredeti facebook postot, ezért le is mentem a közzétett prospektust, hogy a bizonyíték megmaradjon. A prospektus ennek a postnak a címképe.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/sajnos

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:54:19

@Emmett Brown: VÁLASZ ERRE

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.03.30. 09:20:55
A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

Attilajukkaja 2020.03.30. 10:55:23

@rallus:
"Nagy kár, hogy hazai ellenzékünk egészségéért nem a saját pártjaik felelnek... Mindenkinek jobb lenne..."
Majd ha nekik is biztosítanak annyi közpénzt VIP kezelésekre mondjuk Grazban, mint Orbánéknak, akkor egyetértek veled.

Matyika Ápolója 2020.03.30. 10:56:16

Nyilván el lehet magyarázni, hogy a napi ezer halott miért jó megoldás, és a napi kettő meg miért a lehető legrosszabb, csak nem érdemes

amíg nincsenek itt is hullahegyek, addig nevetséges azon hápogni, hogy de miért nem időben meg miért nem korábban

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:56:28

@Emmett Brown: VÁLASZ ERRE

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.03.30. 09:20:55
A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:57:04

@Emmett Brown: VÁLASZ ERRE

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.03.30. 09:20:55
A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:57:41

@Emmett Brown: VÁLASZ ERRE

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.03.30. 09:20:55
A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 10:58:13

@apro_marosan_petergabor: VÁLASZ ERRE

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.03.30. 09:20:55
A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:01:48

@rallus: "Nagy kár, hogy hazai ellenzékünk egészségéért nem a saját pártjaik felelnek... Mindenkinek jobb lenne..."

pontosan, kérjük az adó minimum felét, az EU támogatás minimum felét! ezt beszoptad. nem kicsit, nagyon.

Matyika Ápolója 2020.03.30. 11:03:42

Pl. egyet kiemelve a teljesség igénye nélkül:

"A németek már a járvány korai szakaszában is a legkisebb gyanú esetén teszteltek, és a gyanús eseteket is azonnal karanténba zárták a teszteredmények megérkezéséig."

Németo: 57 ezer fertőzött, 450 halál

Németo. ugyanakkor zárta be a sulikat mint MO csak akkor náluk már több ezer fertőzött volt

De igen, valóban, a TESZTEK SZÁMÁBAN jobb volt, csak minden másban szarabb

A szokásos: minden országból találhatunk 1 db intézkedést, amiben jobb, mint MO, csak az a trükk, hogy mindig pont egy olyan aspektusból egy olyan országgal kell összehasonlítani, amiben jobb, és ha ezt elég országgal meg elég aspektussal csináljuk meg, akkor szerencsére ki lehet hozni, hogy MO a legszarabb

HaD 2020.03.30. 11:08:28

nekem csak 3 kérdésem lenne...van az országnak járványügyi protokollja vagy nincs?? Ha nincs miért nincs és ki a felelős??? Ha van akkor azt mikor írták kik és mennyire szakszerűen írták??? Ha meg van és szakszerű akkor azt betartják e vagy sem???....Bónusz kérdés...tudja valaki???

Emmett Brown 2020.03.30. 11:11:05

@math0: és ez mire válasz?

ha majd kíváncsi leszek a blogodon kifejtett véleményedre, akkor felkeresem, és beszállok az ott folyó termékeny vitába. oh wait, lófasz sem olvassa a szófosásodat önszántából.

apro_marosan_petergabor 2020.03.30. 11:11:14

Már másutt is megírtam, a vírusválság eü részét józanul és alapvetően jól kezelik.
Ahogy egyre többen érzik, a kulcs az, hogyan létezünk a gazdasági válság alatt (meddig tart) és hogyan jövünk ki belőle.
Hogy meddig tart, az az eü kezeléstől is függ (és olyan tényezőktől is, amit nem ismerünk -mikor jelenik meg nagyon jó gyógyszer, korai vakcína - ez mindent megér - ne). Ez minden országot, minden modern társadalomban érint (Európa, USA, Ázsia fejlett részei)
A kimenetel ezzel együtt különböző lehet. A gazdasági válság kezelése a FIDESZ-KDNP-nek nagyon ment, most is jól fog menni, bár a feladat sokkal nagyobb, nehezebb, sok változós.
Lavírozni kell a működőképesség fenntartás, a fertőzöttségi szint és az elhúzódás hatásai között. Sokak nem értik, de ezért jelentek meg a katonák a vállalatoknál, kórházaknál s az utcákon is. A rendet fenn kell tartani az irányításhoz és az irányíthatósághoz. Ne legyen szabotálás, sunnyogás, mutyizás, szabály kerülgetés. A közérdek részben felülírja az egyéni érdeket - s ez így van rendjén.
Aki lassan és rosszul lép, sokat veszít. Mi eddig jól léptünk.

Attilajukkaja 2020.03.30. 11:18:21

@HaD:
"van az országnak járványügyi protokollja vagy nincs??"
Persze, hogy van!

@apro_marosan_petergabor:
"Aki lassan és rosszul lép, sokat veszít. Mi eddig jól léptünk."
Léphettek volna gyorsabban is. És van, amit még mindig nem léptek meg a gazdaságban. De egyetértek abban, hogy amit az egészségügyben MOST léptek, azt jól tették.

HaD 2020.03.30. 11:20:27

@wmiki: nem fog megbukni amíg az ejunak szállítja a 10 milla magyar fogyasztót,és az öt milla melóst(okosban:))...és ezért pénzelik őkelmét...hajrá Magyarország...hajrá magyarok:)...meg ez a párt aki szereti a kerékpárt:):):)...meg ruszkik haza:):)...sződd a selymet elvtárs... stb...stb...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:20:55

@Emmett Brown: "a járványt eddig egész jól lehozták "

NEM. erre volt válasz.

A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:21:31

@apro_marosan_petergabor: az, hogy ignorálod, hogy mennyi mindent elbaszott a kormány, az nem érv, csak idióta propaganda.

A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:23:21

@apro_marosan_petergabor: a Fidesz eddig is csinált gazdasági válságot 2015-ben.

HaD 2020.03.30. 11:24:30

@Attilajukkaja: szupi!!! Akkor abban biztosan szerepel a ma elfogadandó törvény pontos meghatározása...nem is értem akkor hogy min megy a szájkarate....ha anno mikor elfogadták a protokollt jó volt akkor most is az...nem???...egyébként ez törvény vagy rendelet??? Vagy hol elérhető??? Mármint a járványügyi protokoll???Beleolvasnák hogy mikor mire lehet még számítani....köszi az infót!!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:24:38

@apro_marosan_petergabor: a Fidesz eddig is csinált gazdasági válságot, bocs, 2016-ban.

Emmett Brown 2020.03.30. 11:25:28

@math0: hány nappal vagyunk az első hazai fertőzés regisztrálása után? ehhez képest hányan haltak meg?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:29:24

@apro_marosan_petergabor: a Fidesz eddig is csinált gazdasági válságot, bocs, 2016-ban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 11:29:44

"A különbség NEGYVENSZERES (!) Pedig Németországban nem 40-szer, csak kb. 8-szor annyian laknak, mint Magyarországon... "

Ez elég csúnya csúsztatás, hiszen lakosságarányosan nálunk "csak" ötödannyi tesztet végeztek. Nem lett volna szükség erre a csúsztatásra, ez mindenképpen igen súlyos mulasztás a kormány és a járványt kezelő szakemberek részéről.

Az iskolabezárásokat és a digitális oktatásra való áttérést illetően is igazságtalanul kaszálja a poszt a kormányt ill. Orbánt. Nem az a lényeg, hogy Orbán aznap reggel még fölöslegesnek tartotta az iskolák bezárását (ez amúgy súlyos félretájákozottságra vallott), hanem az, hogy aznap estére már hagyta meggyőzni magát - én ezt nem hibának, hanem erénynek látom.

Ahhoz képest, hogy felkészületlenül érte az országot az iskolabezárás, elég jól sikerült az áttérés a digitális oktatásra. Persze nem mindenhol, ez tény, de pl. a svédek által lakott területeken a hagyományos oktatás sem járt túl sok sikerrel. Emellett el kell ismerni az index.hu érdemeit is az iskolatévés videói miatt.

"Sajnos ott tartunk, hogy a közvéleményben egyre többen kérdőjelezik meg a kormány által közölt alapvető adatokat is, például a regisztrált fertőzöttek számának valódiságát."

Ez is ocsmány csúsztatás. A látencia minden országban igen magas, még a németeknél is. Ezzel mostanra azok a laikusok is tisztában vannak, akik eddig semmit nem tudtak a járványokról. Emellett a regisztrált fertőzöttek száma egész biztos valódi, más kérdés, hogy nálunk minden bizonnyal nagyobb a látencia, mint mondjuk a németeknél.

"Politikai játszmákat játszanak a válság közepén"

Ha valaki itt politikai játszmákat játszik, akkor az az ellenzék. De szerencsére vesztésre állnak.

"Egyelőre rendkívül gyengék a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések"

Hát igen, szegény maszek fogorvosok eddig is hónapról hónapra tengődtek, most pedig állami segítséget várnak, hogy ki tudják fizetni az alkalmazottaikat és a rendelőik bérleti díját. Szerintem indítsunk faszbukos gyűjtést a javukra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.30. 11:30:03

Soros és emberei pánikjából ítélve, a kormány kiválóan végzi a dolgát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:30:57

@Emmett Brown: máriuc 3. óta kevesebb, mint egy hónap, meghaltak 15-en, ez relatíve kurva sok, pláne, hogy gyanítható, hogy kevesebb, mint az igazság. szerintem több halott van, akiket nem teszteltek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:31:54

@Emmett Brown: Orbanisztánnak továbbra is kurva magas a halálozási rátája.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:32:23

@MAXVAL bircaman közíró: az, hogy ignorálod, hogy mennyi mindent elbaszott a kormány, az nem érv, csak idióta propaganda.

A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.
Orbán nem engedi a közalkalmazottak otthoni munkáját:
Ezt napok óta hallani, hogy Orbán ebben is makacs. És ez megint ostobaság. A közalkalmazottak sokszor nagyon sok emberrel találkoznak, tehát a fertőzés továbbadásában fontos gócpontok. A munkájuk sokszor olyan, hogy elektronikusan is végezhető lenne. Ennek feltételeit most meg kéne teremteni, és hazaengedni őket. Nyilván van pár kivétel, amikor muszáj egy köztisztviselőnek személyesen találkozni emberekkel, az ilyen bürokráciát most minimalizálni, halasztani kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 11:32:52

@Matyika Ápolója:
Németországban csak a legszükségesebb esetben végzik a tesztet, és 4 hetet kell várni az eredményére. Az elején még elkészült 5 nap alatt. Ezt olyantól hallottam, aki most is kinn van és kórházban dolgozik Bajorországban

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.30. 11:34:31

@math0:

Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit.

A kormány alapvetően helyesen kezeli a helyzetet, ez a lényeg.

VT Man 2020.03.30. 11:34:45

@math0:
"Orbanisztánnak továbbra is kurva magas a halálozási rátája."

Mihez képest?
A 3.3% nyilván magasnak tűnik, mert nem tesztelnek eleget, ugyanakkor eltörpül a britanniai 5%-hez képest.ű

Az ellenzék kapja már kicsit össze magát, eddig elment az eszetlen stílus, de most értelmesen kellene viselkedni, nem minden szarba kötözködni.

Emmett Brown 2020.03.30. 11:35:26

@math0: és hogy álltak az olaszok/franciák/svájciak 1 hónap után?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 11:35:28

@math0:
Magyarországon 3% a halálozási arány, Olaszországban 10% fölött. Pedig az északi rész ahol a legtöbb eset van, Eü. ellátás szempontjából bőven hozza az európai átlagot

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:38:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem az a lényeg, hogy Orbán aznap reggel még fölöslegesnek tartotta az iskolák bezárását (ez amúgy súlyos félretájákozottságra vallott), hanem az, hogy aznap estére már hagyta meggyőzni magát - én ezt nem hibának, hanem erénynek látom."

1) egy miniszterelnök nem lehet ennyire következetlen
2) 1 nap késés is késés
3) ma Orbán pont ennek a meggyőzésnek a további esélyét igyekszik kiiktatni, ami kurva cinikus geciség

Ahhoz képest, hogy felkészületlenül érte az országot az iskolabezárás, elég jól sikerült az áttérés a digitális oktatásra. Persze nem mindenhol, ez tény, de pl. a svédek által lakott területeken a hagyományos oktatás sem járt túl sok sikerrel. Emellett el kell ismerni az index.hu érdemeit is az iskolatévés videói miatt.

"A látencia minden országban igen magas, még a németeknél is. "

MINDEN ORSZÁG KÖZÜL TERÜLETI ELOSZLÁST.

""Politikai játszmákat játszanak a válság közepén"

Ha valaki itt politikai játszmákat játszik, akkor az az ellenzék. "

EGYETLEN ORSZÁGBAN SEM VEZETNEK BE ÚJ FELHATALMAZÁSI TÖVÉNYEKET. a fidesz játszik ocsmány politikai játszmát, nincs szüksége a felhatalmazásra, jó kormányzásra lenne szüksége, nem több hatalomra!

a fogorvosoknál sokkal durvább bajok lesznek.

Emmett Brown 2020.03.30. 11:41:43

@math0: és hogy álltak az olaszok/franciák/svájciak 1 hónap után?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 11:44:47

@math0:
Tóth Berci a parlamentben azt vágta Orbán képébe, hogy a járvánnyal kapcsolatban minden felelősség a kormányé. Most meg hosszan magyarázza, miért nem szavazták meg a kormánynak az ehhez szükséges hatáskört. Össze-vissza megy a hadoválás, egyik duma a másikat hitelteleniti, nem újdonság

Emmett Brown 2020.03.30. 11:46:44

@math0: jelenleg értelmetlen olyan mutatókból bármilyen következtetést levonni, amelyekben szerepel az összes esetszám. Mindenhol nagy a látencia, nálunk meg még nagyobb.

Onnantól meg hogy te már a halotti statokat sem hiszed el, végképp fölösleges ezzel foglalkozni.

egyinges 2020.03.30. 11:46:50

@apro_marosan_petergabor: Kiváncsi lennék, melyik gazdasági válságra gondoltál? A 2008-as bankválságot a Bajnai kormány intézkedései korrigálták a szakadék aljáról vissza és állította az országot jó irányba. 2010-ben jött ez a gárda. Az intézkedéseikre hirtelen 300 Ft körül lett az EURO, ami azóta sem ment lejjebb, sőt..... A fiatalok és a szakemberek itt hagyták az országot, ÖNYP lenyúlás, amiből semmit nem látunk. Ami épült az elmúlt 10 évben, 90% EU fejlesztési pénzből valósut meg. Ezt nem nevezném semmiféle válság menedzselésnek. Ezt a 10-20 évet, amit ez a bagázs okozott az országnak jobban meg fogjuk érezni, mint amit a második világháború, meg az utána következő komcsi banda "tett" az országért (Úgy látszik, hogy folytatják kommunista elődeik munkáját).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:47:02

@Éhbérkommentelő: a qrmánynak kurvára nem kell több hatáskör. más kormányok nem kérnek teljhatalmat, mert a jó édes kurva anyádnak sem kell a járvány kezeléséhez.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:47:59

@Emmett Brown: "Mindenhol nagy a látencia, nálunk meg még nagyobb."

de akkor nem tagadhatod, hogy KEVESET TESZTELÜNK. és akkor Orbán EZT BASZTA EL KURVÁRA.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.30. 11:48:24

@apro_marosan_petergabor: " A gazdasági válság kezelése a FIDESZ-KDNP-nek nagyon ment, "

Mi ez egy újabb HAZAÁRULÁS???

Hát nem elég, hogy 10:06-kor még azt merted írni, hogy orbán viktor csak 80%-ban kezeli jól a járványt, rá egy órával még mondig nincs meg a 100 vagy akár 110%??? Csak annyi van, hogy nagyon ment?? Meg jó hogy azt nem mertészelted írni, hogy "nagyon nem ment".

Te álillibbant troll, te biztos a ballibenk dolgozol titkoban, hogy ennyire lejáratod orbán viktor permanens harcát amikor egyszerre kell megküzdenie migránssal, Sorossal, Brüsszellel és járvánnyal. Te meg kétszer is kijössz, hogy lehazudd a 100%-os sikereket???

Ugorj neki még egyszer a beírásnak, de ha nem lesz benne, hogy orbán viktor 140%-osan jól kezeli a járványt, akkor repülsz a troll csapatból!

Exploiter 2020.03.30. 11:48:39

Egyetértek az elemzéssel.

Négy dolog hiányzik nagyon,
- a transzparencia (milyen esetszámok, hol vannak, mi most a stratégia, milyen célra lövünk, milyen időtávra, stb)
- a kiterjesztett tesztelés, mert anélkül kb mindegy, mi a stratégia, úgyse lehet tartani
- a gazdasági csomag k. halovány eddig
- az egészségügy felturbózása azonnal, erre mintha lenne kísérlet, de nem vagyok benne biztos, hogy elég

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:51:40

@Emmett Brown: Olaszország jan 29. első eset, február 29. 8 halott

www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

JOBBAN ÁLLTAK

Emmett Brown 2020.03.30. 11:54:07

@math0: miért tagadnám? nem írtam sehol, hogy ezt jól csinálták.

azt sem írtam, hogy minden egyes intézkedés jó volt, azt írtam hogy összességében egész jól állunk. állhatnánk jobban is, meg sokkal szarabbul is.

Matyika Ápolója 2020.03.30. 11:54:59

Azé ahhoz matyikának kell lenni, hogy belinkelj két országot több ezer halottal és több tízezer fertőzöttel, majd kijelentsd, hogy na ezek jók hozzánk képest :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:55:24

@VT Man: ""Orbanisztánnak továbbra is kurva magas a halálozási rátája."

Mihez képest?"

a környező, hasonló stádiumban lévő országokhoz képest. és sok olyan országhoz képest is, amelyek már sokkal későbbi stádiumban vannak.

"mert nem tesztelnek eleget"

KÖSZÖNJÜK, ELISMERTED, HOGY ORBÁN ELBASZTA, EZT MONDJUK.

Nagy Britannia ismert módon még jobban elbaszta, mert azt is egy ostoba náci vezeti, de hol menti ez Orbánt?!

Emmett Brown 2020.03.30. 11:57:21

@math0: február 29 NEM 8 halott, hanem 29

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 11:57:26

@Emmett Brown: "nem írtam sehol, hogy ezt jól csinálták."

miért vitázol azzal, amivel egyetértesz? ORBÁN ELBASZTA. NEM KICSIT, NAGYON.

"összességében egész jól állunk. "

a nem elég teszt összességében kurva nagy elbaszás. már látszanak a következményei, de a legdurvább később jön majd.

Gevlekte Salamander 2020.03.30. 12:00:11

Nem fogjuk elfelejteni azt, amikor O. V. fizetés nélküli szabadsággal és általános évismétléssel fenyegetőzött reggel, estére meg még elnézést sem kérve bevezette az online-oktatást. Ébresztő, pedagógusok! Emlékezzetek majd Ti is!

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:00:34

@Exploiter:
A tesztelés kiterjesztésének nincs jelentős hatása a járvány lefolyása szempontjából. Jópár nap szükséges a teszt elkészültéig, miközben már szóródik a vírus. A gyorstesztet meg pont most állították le a franciák, mert nem elég megbízható

Ami az egészségügyet illeti, Magyarországon a 3. legmagasabb a kórházi ágyak száma az egész EU-ban. A gazdasági csomag egy mentőöv a leginkább rászorulóknak, gazdaságélénkítő intézkedésekről beszélni ebben a fázisban, a járvány lecsengéséig teljesen értelmetlen dolog. Nem kell mindig árnyékra vetődni

Emmett Brown 2020.03.30. 12:01:59

@math0: na ők akkor jobban álltak. ellentétben mondjuk a hollandokkal, akik 400 fölött járnak egy hónap után.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 12:04:40

@math0:

"gyanítható, hogy kevesebb, mint az igazság. szerintem több halott van, akiket nem teszteltek."

Vagyis TE gyanítod. SZERINTED. Alá is tudod támasztani a segglyukadból kihúzott véleményedet? - az idióta blogod nem számít bizonyítéknak. :D

Matyika Ápolója 2020.03.30. 12:06:53

@math0: "ORBÁN ELBASZTA"

Ameddig nálunk nagy szám, ha van egy nap 3-4 halott, egy csomó országban meg nem bírják a krematóriumok eltakarítani a hullahegyeket, addig szerintem nem itt van ELBASZVAAA hanem ott

Emmett Brown 2020.03.30. 12:08:19

@math0: meglátjuk.

mindenesetre nem vitáztam a tesztek számával :) te próbálod meg azt sulykolni, hogy szerintem adekvát volt a tesztelés, de sajnos mindig fel kell hívnom a figylemedet, hogy ezt nem tettem, szóval leköteleznél ha abbahagynád a bebeszélést :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:08:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te mikor tudtad alátámasztani a segglyukadból előhúzott hülyeségeidet, melyek elé még a "gyanítható" kitételt se tetted ki, mert te azt hiszed, hogy a te segglyukad az univerzum közepe?! olyan szempontból egyébként az, hogy minden útszéli hontalan rájár a segglyukadra, olyan olcsón adod.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:09:33

Ez az egész ellenzéki vergődés olyan, mint amikor a viccben Móricka vonatosdit játszik a kézi hajtányával

Mér nem záratta be a kormány már 1 éve? Mér záratta most be? Mér tiltja be a választásokat? Pedig milyen jó volt a franciáknak a járvány kellős közepén választást tartani! Hova rejti a sok halottat? Más országban bezzeg blablablabla

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:10:55

@Emmett Brown: kaptál egy elég egzakt összehasonlítást úgy, ahogy te kérted. a konzekvencia levonására már képtelen vagy, mert egy kis geci vagy. bezzeg amikor még azt hitted, hogy neked állnak a számok, akkor a követketetéseddel sem takarékoskodtál.

ismétlem. a tesztelés hiánya, és, hogy ilyen rosszul állunk KURVA NAGY ELBASZÁS ORBÁN RÉSZÉRŐL.

ha ezzel egyetértesz, akkro ne tegyél úgy, mint aki vitázik aposttal!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 12:11:03

@math0:

"EGYETLEN ORSZÁGBAN SEM VEZETNEK BE ÚJ FELHATALMAZÁSI TÖVÉNYEKET. "

Ennek meg is látszik az eredménye a tragikus olasz, spanyol, francia, belga stb. halálozási adatokban.

rallus 2020.03.30. 12:13:10

@egyinges: Bajnai teljesen ártatlan a 2008-as válságban, hiszen ő csak államtitkár, majd miniszter volt a szintén teljesen ártatlan Gyurcsány kormányban.
Az IMF életmentő hitelének felvétele után a ballibekkel szimpatizáló, de óvatos bankárok a nyakára ültették Irina Ivaschenkót, akinek az engedélye nélkül Gordon még libát sem vehetett (a piacon kp.-ért...) nehogy még a hitelt is nyom nélkül el tudják lopni...

Emmett Brown 2020.03.30. 12:13:21

@Éhbérkommentelő: most csakugyan nem a gazdaságélénkítésnek van itt az ideje, hanem a kármérséklésnek. Valamit nagyonsebesen ki kellene találniuk, hogy ne induljon meg egy elbocsátási/cégbedőlési hullám, mert ha az bekövetkezik, akkor az nagyon nagy szopás mind az országnak, mind nekik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:23:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy legtöbb ország minden adatban jobb, mint Orbanisztán a felhatalmazási törvény tehát NEM SZÜKSÉGES a járvány jó kezeléséhez. nem is tudod megmondani, hogy mi a jó édes kurva anyádnak kell. Olaszország és Franciaország, most néztük meg, 1 hónap után JOBBAN ÁLLT.

olyan elmebeteg vagy, hogy egy egyszerű logikai összefüggést nem bírsz belátni. abból, hogy egyes országok esetleg elbaszták, nem következik az, hogy a jó munkához kell a felhatalmazási törvény. kurvára nincs ilyen logikai összefüggés, te elmebeteg selejt!

ORbán felhatalmazási törvény nélkül is elbaszta, és azzal is el fogja baszni.

Attilajukkaja 2020.03.30. 12:24:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"meg is látszik az eredménye a tragikus olasz, spanyol, francia, belga stb. halálozási adatokban"
És szerinted ez azért van, mert a kormány nem ragadta magához a teljhatalmat korlátlan időre és nem iktatta ki a parlamentet?

Emmett Brown 2020.03.30. 12:24:36

@math0: nagy szavak ezek valakitől, aki egy kurva adatot nem tud leolvasni egy grafikonról.

ha te nem tudod értelmezni, hogy mit jelent az, hogy "összességében egész jól állunk" az megint csak nem engem minősít.

Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a legfaszábbak, és mindenben mindenkinek minket kellene másolnia, hanem azt, hogy van jópár ország, akik jóval szarabbul állnak mint mi, pedig papírforma nem ezt sugallná, hiszen ők gazdagabbak is, és az egészségügyi rendszerük is jobb.

Igen, úgy tűnik hogy a szlovákok sokkal jobban csinálták mint mi. a hollandok/svájciak/olaszok meg nem.

Matyika Ápolója 2020.03.30. 12:27:11

index.hu/belfold/2020/03/30/nezopont_felmeres_koronavirus_kozvelemeny_kormany_tamogatas/

"Nézőpont: Az ország 74 százaléka elégedett a kormánnyal"

@math0: "és azzal is el fogja baszni"
hát akkor örülj, mert akkor majd jól leváltják.

ameddig meg itt nincsenek hullahegyek, a szerinted jobb országokban meg igen, addig az én fogalmaim szerint nincs elbaszva

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:27:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az olaszoknál már az is szerencse, hogy éppen van hivatalban egy kormány. Papírforma szerint éppen előrehozott választások lehettek volna, aztán vagy sikerül utána új kormányt alakítani vagy nem

Egyébként a legtöbb országban rendeleti úton hozták meg a szükséges intézkedéséket, ahol nincs erős központi hatalom vagy nem reagált ott most nagy bajok vannak, például Svájcban

Matyival kár vitázni ilyesmiről, rajta már a gyógyszer sem segít

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 12:27:27

@Matyika Ápolója:

Mondjuk a halottak napi száma biztos nőni fog, de a maiak is 90 év fölöttiek voltak, vagyis őket egy influenza ugyanúgy jó eséllyel elvitte volna. Ettől persze ugyanolyan szomorú a haláluk.

Ezzel nem bagatellizálni akarom a magyar haláleseteket, hanem bizakodóan arra számítok, hogy a jövőben sem fog lényegesen növekedni a számuk.

Emmett Brown 2020.03.30. 12:27:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ne bullshitteljünk már.

A felhatalmazásra kb nulla szükség van, 2/3dal meg a rendeletekkel nem okozhat gondot az irányítás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 12:29:44

@math0:

"ORbán felhatalmazási törvény nélkül is elbaszta, és azzal is el fogja baszni.2

Nedves álmaidban. :)

@Attilajukkaja:

Ilyen helyzetben nem lehet napokig-hetekig várni egy parlamenti döntésre, ahol az ellenzék kizárólag az obstrukcióval van elfoglalva.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:31:07

@Emmett Brown: "egy kurva adatot nem tud leolvasni egy grafikonról."

a valóság az, hogy erre te nem voltálképes.

Ha te nem tudod értelmezni, hogy mit jelent az, hogy "összességében egész jól állunk" az megint csak nem engem minősít. Az, hogy szarabbul állánk, mint Olaszország, ebben a stádiumban, vagy mint Franciaország, az nem "Jól", hanem "ROSSZUL". Felfogod, te kis elmebeteg?!

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.30. 12:31:25

@rallus: "Az IMF életmentő hitelének felvétele után a ballibekkel szimpatizáló, de óvatos bankárok a nyakára ültették Irina Ivaschenkót, akinek az engedélye nélkül Gordon még libát sem vehetett (a piacon kp.-ért...) nehogy még a hitelt is nyom nélkül el tudják lopni..."

Te kőbuta fideSS troll, az államcsődért a te fideSS-ed pont olyan felelős mint a ballib, hiszen együtt szavaztátok meg a ballibbel az összes kasszafosztó törvényt (100 napos ámokfutás, 13. havi nyugdíj, stb). Egy fideSS -esnek tehát kuss van államcsőd ügyben!

Másrészt pont az IMF jelenl´éte garantálta, hogy az államkasszából nem lehet lopni, hanem a hiányt faragni kell.

Na ezt a lopási tilalmat rázta le magáról orbán, amikor "elzavarta" az IMF-et, mert onnantól megszavaztathatta a maga felső 10 ezerjének az egykulcsos adót, amellyel pár 10 ezer ember 300 milliárd forinttal többet tarthatott meg a zsebéb en, megszavaztata a maga elitjének a végtörlesztést.

Ti kishülye kisemberek meg a megkatátok a hiány lefaragás örömét, ti pótolhattátok be az orbáni elit lopásából keletkező 500 milliárdos hiányt a 27%-os áfával, 50 különadóval, meg a maig tartó minden m´as megszorítással. De cserébe ti pamelprolik örvendhettek, hogy elzavart´átok az IMF-et.

Rátok mondta Sztálin, hogy "hasznos hülyék". Orbán is nagyon jól tudja hogy azok vagyok ti 2 millióan, nagyon jól tudja, hogy minden szart fel tud veletek zabáltatni, csak közben nyomnia kell a behülyítő propagandát támadásokról, migránsról, Sorosról, Brüsszelről, meg felelelőtlen ellenzékről, akik nem akarják megszavazni orbánt DIKTÁTORNAK.

Emmett Brown 2020.03.30. 12:32:00

@Éhbérkommentelő: a felhatalmazási törvény körüli hercehurca az kb olyan mint az 5 éves fiammal a fagyizás:
- Apa, ehetek annyi fagyit amennyi belémfér?
- Nem fiam, kezdjünk 2 gombóccal
- már nem is kell, váááááááá

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 12:32:10

@Emmett Brown:

Így viszont az ellenzéknek nulla lehetősége van az obstrukcióra.

Másfelől mit zavar bárkit is az ún. "teljhatalom", ha te is elismered, hogy nélküle is meg tudná tenni a kormány ugyanazt?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:32:25

@Emmett Brown:
Jelenleg talán nem is annyira a konkrét intézkedések a fontosak - mivel nem lehet előre meghozni olyan intézkedéseket, amik majd 3 hónap múlva (?) a járvány lecsengésekor válnak aktuálissá - hanem a bizakodás légkörének a fenntartása

Na, pont ez az amit az ellenzék minden erővel igyekszik szétrombolni. Pont erről szól ez a poszt is

2020.03.30. 12:33:32

@Éhbérkommentelő:

"Németországban csak a legszükségesebb esetben végzik a tesztet, és 4 hetet kell várni az eredményére."

Hogy lehet ekkora hülyeséget leírni?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:33:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy legtöbb ország minden adatban jobb, mint Orbanisztán a felhatalmazási törvény tehát NEM SZÜKSÉGES a járvány jó kezeléséhez. nem is tudod megmondani, hogy mi a jó édes kurva anyádnak kell. Olaszország és Franciaország, most néztük meg, 1 hónap után JOBBAN ÁLLT.

olyan elmebeteg vagy, hogy egy egyszerű logikai összefüggést nem bírsz belátni. abból, hogy egyes országok esetleg elbaszták, nem következik az, hogy a jó munkához kell a felhatalmazási törvény. kurvára nincs ilyen logikai összefüggés, te elmebeteg selejt!

ORbán felhatalmazási törvény nélkül is elbaszta, és azzal is el fogja baszni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:34:54

@Éhbérkommentelő: "a bizakodás légkörének a fenntartása"

a dolgot, amiről te beszélsz, vakhitnek nevezik. hiba fenntartani.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:35:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Másfelől mit zavar bárkit is az ún. "teljhatalom""

a Fidiótának el kell magyarázni, hogy miért baj a diktatúra, mert elmebeteg.

Attilajukkaja 2020.03.30. 12:36:11

@HaD:
"Akkor abban biztosan szerepel a ma elfogadandó törvény pontos meghatározása...nem is értem akkor hogy min megy a szájkarate..."
Miben szerepel? A járványügyi protokollnak mi köze a hatalommal való visszaéléshez?

"Vagy hol elérhető??? Mármint a járványügyi protokoll???Beleolvasnák hogy mikor mire lehet még számítani....köszi az infót!!"
Nem tudom, mennyire elérhető vagy publikus, de Cecilia néni azzal kezdte a mondandóját, hogy "az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörömben eljárva megtiltom ..."
Szerintem, ebben az intézkedésben (18/1998. (VI. 3.)) kell keresned a protokoll teljes szövegét.

Emmett Brown 2020.03.30. 12:37:26

@math0: most szartad pofán magadat:
math0 · ateistaklub.blog.hu
2020.03.30. 11:51:40
@Emmett Brown: Olaszország jan 29. első eset, február 29. 8 halott

www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

JOBBAN ÁLLTAK

Keresd meg a TOTAL DEATHS grafikont, vidd az egeret a február 29re (feb 29-nek van írva, és a feb 27 és mar 02 között kell keresni), és olvasd le a számot.

aztán miután kisírtad magadat a fasz alakú párnádon, visszajössz, és elnézést kérsz hogy te 8nak olvastad, nem pedig 29 nek.

valaki60 2020.03.30. 12:40:16

Nagy valószínűséggel ha majd valamikor a történelemkönyvekbe bekerül ez az időszak azt írják hogy a legkorruptabb,hataloméhesebb legtöbb pénzt ellopó (megelőzve a szocikat) és az embereket legjobban megnyomorító ,lesz@ró csak saját boldogulásukat előtérbe helyező társaság.
Akik elfelejtették honnan indultak.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:41:55

@Emmett Brown:
Nem árt óvatosnak lenni a statisztikákkal

A németeknél viszonylag alacsony a halálozás, ugyanakkor nagyon alacsony a halálos áldozatok átlagéletkora. Több évtizednyi eltérések vannak az egyes országok között ilyen szempontból. Nemigen tudok erre más magyarázatot találni, mint azt, hogy az idős betegeket akik sok más betegségben szenvednek, nem koronavirus halálnak könyvelik el, hanem érbeteség, rosszindulatú daganat stb. halálokot irnak be

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:43:49

@Emmett Brown: jól van fiam, ha kukacoskodol, akkor kukacoskodjunk!

1) március 3. van, Magyarországon ma 15 halott van. Magyarországon március 3-án volt az első eset, tehát 30-3=27 nappal vagyunk az első eset után.

2) Olaszországban jan 29.-én volt az első eset. +27 nap, az február 25. Február 25-én Olaszországban 11 halott volt. Olaszországnak ezenkívül 6-szor annyi lakosa van, azaz az 1M lakosra jutó halottak száma a járvány ugyanazon napján olyan kurvára sokkal kevesebb volt, hogy bazdmeg, a gumiszoba adja neked a másikat!

tehát JOBBAN ÁLLTAK, te mongolidióta, faszfej, elmebeteg pszichopata köcsög!

Attilajukkaja 2020.03.30. 12:44:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ilyen helyzetben nem lehet napokig-hetekig várni egy parlamenti döntésre, ahol az ellenzék kizárólag az obstrukcióval van elfoglalva."
Te is tudod, hogy nem is arról van szó, hogy hetekig kellene várni egy parlamenti döntésre. Hanem a korlátlan hatalomgyakorlásról BÁRMILYEN kérdésben, ameddig Orbán csak akarja. A parlament teljes kiiktatásáról, hogy még felügyeleti joga se legyen, mint más, demokratikus országban.
Amúgy meg az ellenzék kérte, hogy Orbán zárassa be az iskolákat, amit az először lesöpört az asztaláról, aztán valakik szóltak neki a Fideszből is, hogy gondolkozzon már, erre bezáratta. De azért kíváncsi lennék arra, hogy az ellenzék miben is próbálta eddig obstruálni a kormány egészségügyi vagy gazdasági intézkedéseit a vészhelyzet kihirdetése óta.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:44:26

@math0: jav. március 30. van. a nulla nem ment át.

Emmett Brown 2020.03.30. 12:46:24

@Éhbérkommentelő: de meg lehet hozni. mint ahogy Ausztria átvállal 3 havi bért, hogy ne essen be a fogyasztás és ne baszkodják ki az embereket. ehhez képest nálunk a járulékmentesség pár ágazatban meg a hitelmoratórium a fasorban sincs.

n3spr3ss0 2020.03.30. 12:47:17

Egy biztos, igazat nem mondanak, minden országban nagyságrenddel nagyobb a fertőzöttek száma, itt erősen kozmetikázva van. A mohácsi polgármester nyilvánosságra hozott egy megbetegedést, máris a rendőrség piszkálja.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.03.30. 12:50:03

@Éhbérkommentelő: "Jelenleg talán nem is annyira a konkrét intézkedések a fontosak - mivel nem lehet előre meghozni olyan intézkedéseket, amik majd 3 hónap múlva (?) a járvány lecsengésekor válnak aktuálissá - hanem a bizakodás légkörének a fenntartása"

Jó ég, hogy lehet valaki ekkora troll???

Te, ha orbán diktátor azzal vesztegeti az idejét, hogy nem az azonnal életbe lépö és ható, hanem olyan intézkedések meghozatalán okoskodik a vészhelyzetben, amik majd 3 hónap múlva léphetnek életbe, akkor a stadionjaitokat átalakíthatjátok tömegsírokká!

Úgyhogy bizakodj csak, hogy megmarad a Parlament, amelyik az ámokfutóknak diagnózist ad ki az elmeállapotukról.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 12:50:55

@Éhbérkommentelő: "nagyon alacsony a halálos áldozatok átlagéletkora. "

igazolás?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 12:52:46

@Amenadiel:
Első kézből való információ. De itt van a magyarázat is:

"Im ganzen Bundesland Bayern hingegen waren es schon vor Tagen rund 3.000. " Testkapazität

www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-03/coronatests-deutschland-coronavirus-covid-19-who-pandemie

torró 2020.03.30. 12:54:07

@math0:
Az mennyiben változtat bármin is ha tudod hol hunyt el valaki?Ez a legfontosabb? Kit érdekel ? Ahol elhunyt valaki, azt ott a helybeliek tudják! Ha Debrecenben történik egy eset, Budapestre milyen formában hat a lakosokra? Örüljön neki, hogy nem itt volt? Vagy mi?
Amikor Gyurcsányék alatt 4 órányira voltunk a teljes csődtől, akkor miért nem szólt nekik valaki, hogy merre tartunk? Akkor miért nem lázongtatok, hogy miért nem tudták előre mit kellene tenniük? Pedig akkor nem ember életekről volt szó! Tudom , most nem egyforma estről van szó, hanem arról, hogy ki mennyire lát előre, egy döntés meghozatalában! Szerintem, nincs olyan ember, aki minden helyzetben, főleg ha ismeretlen a kimenetel, precíz döntéseket tud hozni! Lényeg hogy megfelelően tudjon korrigálni! És az nem szégyen! Más országok sokkal rosszabbul reagáltak. Amúgy fognak meghalni többen is, ez biztos! Én abszolút benne vagyok a veszélyeztetett csoportban, mert ha elkapom, 100%, hogy elvisz! Mégsem hibáztatok senkit, csak azt a trógert aki ezt elszórta!

Warlimont 2020.03.30. 12:57:04

A neten klasszikus, mar-mar mem szintu dolog volt, es a demagogia peldajakent futott a kerdes, hogy "stadiont vagy lelegeztetögepet?" Hat most az elet eldöntötte, megis a lelegeztetögep a hasznosabb.

Nancsibacsi 2020.03.30. 12:57:58

Azt a 3 zöld pipát hogy nem sikerült piros x-re varázsolni? Nem lesz így prémium a pártközpontból, kedves poszter.

törppicur 2020.03.30. 12:59:42

@math0: mit nem mondsz, Matyó?

megfúrni csak és kizárólag Orbán próbálta az iskolabezárásokat

Értelmezd már egy cseppecskét, amit írsz.

Orbán intézkedést hozhat, és hozott is. Valószínű tanácsadók érvei alapján.

Megfúrni nem az intézkedő szokott, hanem aki nincs arra feljogosítva.

Na most pont az ilyen megfúrási eszközöket veszik el tőletek, mivel segíteni nem tudtok.

Várj még 2-3 hónapot a summázott véleményeddel, különben később is körbe fognak itt röhögni.

Fogadd el, sokaknak más a véleménye, mint neked. Itt is sokan írták, hogy alapvetően jó, többnyire jó, nagyon jó intézkedéssorozat volt a kormány részéről eddig. Szinte mindenki találhat kisebb hibákat, esetleg ksést, vagy sietést. De ennyire mathfekete gondolkodása senkinek nincs

2020.03.30. 13:01:39

@Éhbérkommentelő:

Nem az volt kérdés te agyhalott, hogy honnan az infó, hanem hogy hogyan tudtad leírni azt a hülyeséget.
Ha az lenne az infód "első kézből", hogy egy évig tart a teszt azt is leírtad volna?
Van az agyadnak olyan üzemmódja, amikor bekapcsol és felismeri a világban a tipikus baromságot? Vagy legalább azt, hogy nem érdemes ekkorát hazudnod?
Ember van már 5 perces! teszter is.
De a németek nem bízták a véletlenre, nekik 4 hét kell a jó munkához.
Az igaz, hogy 4 hét alatt vagy belehalsz a betegségbe vagy kigyógyulsz a belőle, de ez ki a bánatot érdekel, ugye? :D
Minek osztja az észt egy ekkora hülye, mint te? :D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 13:02:15

@törppicur: "megfúrni csak és kizárólag Orbán próbálta az iskolabezárásokat"

ez tény, hiába lovagolsz a szavakon.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 13:02:44

@törppicur: @törppicur:

"már megint a Dél-Tirolban tömegesen sielő svédekkel jössz.
Jártál te már arrafelé síidényben?
Tudod mennyi magyarr, lengyel és cseh siel ott? És mennyi svéd."

itt írtad: szeka.blog.hu/2020/03/25/nagy_arat_fizetunk_orban_viktor_hibaiert/full_commentlist/1#c38342932

Magyarul persze nem tudsz, de ez csak az egyik dolog.

Egész konkrétan Dél Triloban igazolhatóan több a svéd turista télen, mint magyar.

www.idm-suedtirol.com/media/6a5acd55-ffd3-4198-97ff-4511ec6a4985/factsheet-suedtirol-winter-2018-19.pdf

7. oldal. 10 ezer svéd. a magyarok nincsenek megemlítve, olyan kevesen vannak. Dél Tirol, téli szezon. és még 4,1%-kal növekszik is.

ti Fidióták állandóan azt csináljátok, hogy hasból bemondtok hülyeségeket, utána se néztek, mert okosnak képzelitek magatokat, de a világ hülyéi vagytok. aztán 2 perc alatt lebuktok. ezzel magatokat is égetitek, a Fideszt is égetitek. igazoljátok, hogy mennyire hülyék vagytok, mennyire dilettánsok, mennyire nem értetek semmihez, mennyire felkészületlenül szarjátok a hülyeségeket a netre. és pontosan ezért szavaztatok a Fideszre, mert ott is van egy zsigeri benyomásotok, aminek köze nincs az objektivitáshoz, a valósághoz a tényekhez.

konrada 2020.03.30. 13:03:19

@Warlimont:
Na ja!
hiszen már most is 30 vírusos jut a 2500 gépre, mi lesz itt, ha ez a szám megtöbbszöröződik??

törppicur 2020.03.30. 13:04:00

@math0: a te hited mióta tény?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 13:04:24

@Éhbérkommentelő:

"Nemigen tudok erre más magyarázatot találni, mint azt, hogy az idős betegeket akik sok más betegségben szenvednek, nem koronavirus halálnak könyvelik el, hanem érbeteség, rosszindulatú daganat stb. halálokot irnak be"

Abszolút logikus következtetés. Persze a németek jó statisztikájához bizonyára a fegyelmezettség is hozzájárul, ez is abba az irányba hat, hogy az idősebbek, akik már nem járnak el dolgozni, inkább maradnak otthon, mint pl. az olaszok. De pusztán ez nem lehet az elképesztően nagy különbség oka, az is biztos közrejátszik, amit te írsz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 13:04:36

@torró: A kormány nem hajlandó tájékoztatást adni a területi eloszlásról:
A Fideszes droidok, akik különféle fórumokon vitáznak erről, mindenféle ostoba érveket adnak arra, miért jobb, ha az emberek nem tudnak valamit. Pedig a óz információ hiánya általában rossz, nagyon ritka, speciális eset az, amikor jó eltitkolni valamit. Ez nem az az eset. Ha a qrmány nem nézi hülyének az embereket, akkor azt kellene mondania, hogy az információ többet használ, mit amennyit árt. Országos szinten szinte biztos. Én nem tudok más országról, amely titkolná a területi eloszlást, az Orbán kormány már megint szemben megy az autópályán, és ostobaságot csinál. A területi információ azon túl, hogy hasznos lenne az emberek konkrét riasztására, hogy komolyabban vegyék a dolgot, a járvány elején segíthet(ett volna) elkerülni fertőzött helyeket, különösen, ha jó sok teszteléssel párosult volna. De ennél jóval fontosabb, és konkrétabb okból is szinte létszükség, hogy ilyen információk közzé legyenek téve. Például az önkormányzatok nagyon sok dologban tudnak segíteni, koordinálni tudnak önkénteseket, fel tudnak venni közmunkásokat, idős emberek és karanténban levő emberek ellátását tudják megoldani, de mindennek a tervezéséhez alapvető információkra van szükségük, például, hogy hány beteg van a faluban, városban. Nem érdemes önkénteseket toborozni és közmunkásokat felvenni, ha nincs is a faluban beteg, vagy ha a városban csak 1 beteg van. Pécs polgármestere mondta el, hogy a qrmány ebben nem segít nekik. Nemhogy pénzzel, de információval sem. Nagy ostobaság.
Hasonlóan, a qrmány nem ad tájékoztatást arról, hogy a kórházi ápolók és orvosok közül hányan betegednek le. Itt elmagyarázzák, hogy ez miért baj.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 13:05:23

@math0:
Még az erősen hatalompárti Deutschlandfunk is óvatosságra int a német statisztikákat illetően, de bemelegitésként érdemes elolvasni. Sok halálesetben nem vetik fel a koronavirus lehetőségét és nem tesztelnek. A továbbiakban a Googli a barátod

www.deutschlandfunk.de/covid-19-warum-die-todesrate-durch-das-coronavirus-in.1939.de.html?drn:news_id=1115031

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 13:07:07

@torró: Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

konrada 2020.03.30. 13:07:29

@Amenadiel:
Adjál a hülyéjének! Azt hiszi a marhája, hogy a németek olyan tesztet használnak, amilyük van, nem olyan ötperceset, ami még csak most kerül majd sorozatgyártásba!;)))

CM2131 2020.03.30. 13:09:22

@math0: Először is, Orbán soha nem mondta hogy nem zárjuk be az iskolákat. Már akkor tudta hogy hétfőn be lesznek zárva amikor az ellenzéknek eszébe sem jutott, hogy ezt követelni kellene. Viszont Orbán zseni. Tudta hogy káosz lesz az iskolák bezárásából, és ha ő a semmiből kijelenti hogy bezárják, akkor az egész ellenzék és a sajtó a torkának ugrik, hogy korai volt még. Így lebegtette a kérdést és hagyta hogy az ellenzék hörögve követelje a bezárást. Végigcsinálta az összpárti egyeztetést. Emlékezzünk hogy a fidesz is a bezárás mellett volt. És EKKOR Orbán engedett. Zseni a fickó.

torró 2020.03.30. 13:09:40

www.youtube.com/watch?v=ViHRlO5cuG8&feature=share&fbclid=IwAR1Vcf4rYHf6LOk5s9CveYiYVnr1olanzC67ew2LTPhNtdBkwdrzisKXz3w
"Mi zajlik a koronavírus jelenségének hátterében? | Alan Watt meglátásai"
Kíváncsi vagyok erről mi lesz a vélemény!

rallus 2020.03.30. 13:13:20

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Zseniális magyarázat az államcsődre!
Még azzal kiegészíthetnéd, hogy az ostoba és ellenzéki Fidesz hogyan tudta ilyen sz.r döntésekre kényszeríteni a nagy tudású. hazájáért küzdő Gyurcsány kormányt, ahol Veres, Kóka, Göncz Kinga és hasonló elhivatott vezetők alkották az intellektuális hátteret!
Előre is köszönöm!

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 13:13:44

@Amenadiel:
A szöveged alapján nem sikerült megbirkóznod a 8 elemivel. De azt még az elején megtanulhattad volna igy is, ha egy országban (Bundesland) 3000 tesztre van kapacitás, és van több mint 10 ezer fertőzött, akkor nem fognak hipp-hopp tempóban jönni az eredmények?

Akitől az infó származik kicsivel több sulit végzett, jelenleg egy bajorországi kórházban dolgozik orvosként. A napokban beszéltem vele, 4-5 hetet kell várniuk egy teszteredményre

2020.03.30. 13:17:03

@konrada:

Most akkor szerinted nem eget verő baromság amit írt!????
Ha fideszes nem hagyjuk az utcán magára, mert te is fideszes vagy?
Meddig folytatjuk ezt a szánalmas politizálgatást, ha még ilyen vészhelyzetben is, amikor emberéletek ezrei tízezreiről van szó ugyan úgy megy ez tovább?
Meddig?

Nekoashi2005 2020.03.30. 13:23:45

@apro_marosan_petergabor:
"A gazdasági válság kezelése a FIDESZ-KDNP-nek nagyon ment, most is jól fog menni, bár a feladat sokkal nagyobb, nehezebb, sok változós."

Milyen gazdasági válság? Lemaradtam valamiről? Nem 2008-ban volt a gazdasági válság?

Emmett Brown 2020.03.30. 13:26:57

@math0: na akkor honnan is szedted a 8 halottat? sebaj, benézted, mint már sok minden mást.

Szóval számodra orbanisztán 4% körüli mortalitása sok (miközben te is tudod, hogy a látencia miatt ez alacsonyabb), de Olaszország neked bezzegország a 10% körüli halálozási aránnyal.

ahogy gondolod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 13:27:02

@CM2131:

Orbán taktikai érzékét ismerve akár igaz is lehet. Ami azért némileg kétségessé teszi az elméletedet, az az, hogy az iskolák nyitva tartását azzal indokolta, hogy a gyerekek nincsenek veszélyben, holott tudnia kellett, hogy vírushordozóként ők jelentenek veszélyt a szüleikre, nagyszüleikre. Ha valóban taktikázás lett volna, akkor valami kevésbé gáz indokot talált volna ki.

2020.03.30. 13:27:41

@Éhbérkomment
elő:

Figyelj ide te istenverte HÜLYE!
Ezt írtad:
"Németországban csak a legszükségesebb esetben végzik a tesztet, és 4 hetet kell várni az eredményére."
Ez azt jelenti, hogy levették a tesztet és aztán 4 hét múlva van eredmény.
Nem pedig azt, amikkel most utána jössz. Még mindig nem látod, mekkora baromság?

Egyébként meg:
" ha egy országban (Bundesland) 3000 tesztre van kapacitás, és van több mint 10 ezer fertőzött, akkor nem fognak hipp-hopp tempóban jönni az eredmények?"

Például sötétség fejedelme ennek a két számnak mi köze egymáshoz?
A 10k fertőzöttről tudjuk, hogy fertőzött (már tesztelték őket ezt fogtad?),tehát őket ugye nem kell tesztelni.
És egyébként sem az eredmények nem fognak hipp-hopp jönni, hanem nem tesztelhetnek mindenkit, de ez mindenhol a világban így van, hozzánk képest meg pláne.
Attól még tudjuk, hogy a németek iszonyat sokat tesztelnek, mert ezt jó útnak gondolják. És ez a lényeg itt.
De ez a 4 hét itt minden féle dimenzióban egy baromság egyébként, de félek ezt már nehezen értenéd meg, ha arra sem vagy képes, hogy felfogd azt, mit jelent amiket leírsz.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 13:37:37

"emberéletek ezrei tízezreiről van szó ugyan úgy megy ez tovább?
Meddig?"

Ameddig az ellenzék el tudja szabotálni a kormányintézkedéseket

2020.03.30. 13:40:43

@Éhbérkommentelő:

"Ameddig az ellenzék el tudja szabotálni a kormányintézkedéseket "

Az ellenzék semmilyen kormány intézkedést nem tud elszabotálni.
Megint hogy lehet ekkora baromságot illetve ótvar hazugságot leírni egy ilyen helyzetben?

vackor1 2020.03.30. 13:41:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"
"EGYETLEN ORSZÁGBAN SEM VEZETNEK BE ÚJ FELHATALMAZÁSI TÖVÉNYEKET. "

Ennek meg is látszik az eredménye a tragikus olasz, spanyol, francia, belga stb. halálozási adatokban."

Most nagyon fideszes voltál , pedig szoktál értelmesen is gondolkozni.
Ez szerinted csak és kifejezetten ezen múlik, mert akkor pl. hol látszik ez a taiwani, szingapúri, hongkongi számokban , hol látszik pl. a német számokban ? Ugye az nem kérdés , hogy ezek az országok több!! százezer szám végeztek teszteket , karanténba vágtak minden picit is gyanús embert a környezetével együtt, míg mondjuk az amúgy is az egyik legidősebb társadalomban élő, mamahotelban lakó , mediterrán , laza életstílust követő déliek meg az elején elég nagyvonalúan kezelték a helyzetet, ráadásul milliószor több turista is volt náluk , mint mondjuk nálunk, ahol ilyenkor kb. csak Pesten vannak turisták... Ezzel szemben itthon én is tudok kettő olyan esetet a közvetlen környezetemből - azaz nem úgy hallottam valakitől , mint itt pl. az egyik okos a 4 hetes német tesztet , ami alatt már meg is halt vagy meggyógyult az illető, de kicsivel ne foglalkozzunk , a gondolkozás ártalmas ÉS lipppsibrüsszelitasorosgyurcsányistamigráncs és mint ilyen ugye kártékony szokás - , amikor teljesen indokolt és utólag igazolt pozitív eset kapcsán sem tesztelték még magát az embert sem, nem hogy a környezetét.... Zárójelben : még én is érintett lehetek , tehát mondhatjuk első kézből van az infó, de ez tényleg mellékszál, nem ez miatt írtam. Nem tudom MOST megmondani , hogy mit csinált jól és mit nem a bagázs , de az tuti , hogy a kevés tesztet és az elkülönítést teljesen biztos, hogy rosszul . Írtam már, hogy orbán biztonsági játékot játszik 22-re gondolva , megy a többi után, mert így bármi fog történni mondhatja, hogy ő ugyanazt csinálta mint az összes többi, nem tehet semmiről. A baj ezzel az , hogy ha csak ennyit tesz ( tett ) , akkor hozzánk is minden be fog gyűrűzni , csak a mérték kérdéses. A végén leszek kíváncsi a számokra az összes országból, külön érdekes lesz a Svéd és Japán , akik teljesen ás úton járnak.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 13:43:20

@Amenadiel:
Birom az ilyen fogalmatlan, de mindenbe belejajgató észosztókat. Hozzád képest a Greta Thunberg is professzor lehet

2020.03.30. 13:46:02

@vackor1:

Biztos, hogy tudni fogjuk a végén a mi számainkat?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 13:46:15

@Emmett Brown:
Láttunk már parlamenti obstrukciót, bár kétlem hogy most nagy sikere lenne. A parlament a mostani helyzetben leginkább arra jó, hogy el lehessen kapni a koronavirust

2020.03.30. 13:49:14

@Éhbérkommentelő:

Hát persze picim!
Azért ne fuss el és próbálj már meg reagálni arra ,amit írtam.
Égni már úgyis égsz, mint rongy itt mindenki előtt.
Tudod, itt nincs hova menekülni itt mindenki látja, miket írsz.
Idézek mástól jó, ez nem tőlem van:

"azaz nem úgy hallottam valakitől , mint itt pl. az egyik okos a 4 hetes német tesztet , ami alatt már meg is halt vagy meggyógyult az illető, de kicsivel ne foglalkozzunk , a gondolkozás ártalmas"

ez is egy vélemény 2020.03.30. 13:50:32

Szponzorált ellenzéki gyűlöletkeltő blog ez is.

A valóság ezzel szemben az, hogy a lakosság nagyrésze elégedett a korműny intézkedéseivel, és az intézkedések az EU-s országokkal összevtve sikeresnek mondhatóak mind a terjedés, mind a halálozási ráta tekintetében.

Nézzük pl a Hollandok mit gondolnak:
mandiner.hu/cikk/20200328_hollandia_koronavirus
Janneke szerint a holland kormány nem tesz eleget, pedig „szörnyű, ami történik”, és szerinte ha ő elkapja a vírust, akkor „vége van”. Ezt annak dacára mondja, hogy Hollandia véleménye szerint nem teljesít rosszul lélegeztetőgépek beszerzése terén. Janneke férje otthonról dolgozik, üzleti tanácsokat ad, ami „meglepően jól működik”. Ő maga viszont aggódik. A budapesti helyzetet ismeri: „Láttuk a képeket a nagyon üres Budapestről, sokkoló volt. De valószínűleg ez az egyetlen helyes út a krízis kezelésére. Több bizalmunk van abban, ahogyan Orbán kezeli ezt, mint a saját kormányunkban.”

Emmett Brown 2020.03.30. 13:53:53

@Éhbérkommentelő: milyen obstrukciót?

Gátolja valami vagy valaki a kormányt a rendeletek meghozásában? Vagy azoknak a meghosszabbítását?

2020.03.30. 13:54:46

@Éhbérkommentelő:

Megint mekkora hülyeséggel próbálod elfedni az előző baromságodat.

"Láttunk már parlamenti obstrukciót"
vs
"Ameddig az ellenzék el tudja szabotálni a kormányintézkedéseket "

Látszik, hogy vagdalkozol a levegőbe minden jogi ismeret nélkül.
Írd már le nekem néhány sorban, hogyan lehet parlamenti obstrukcióval ma itt ellenzékiként elszabotálni egy kormány intézkedést?
Csak mert egyébként segítek, sehogy.

torró 2020.03.30. 13:59:14

Ezt most olvastam, ámbár alig értem. Ha valaki pontosan érti az orvos mit mond, kérem pár szót fordítson le.
De nemcsak ezért írok. Növekvő dühvel nézem az ellenzéki sajtómunkások végtelenül korlátolt, pitiáner napi igyekezetét, hogy hangulatot keltsenek az operatív törzs kompetenciájának megkérdőjelezésére.
Várom, hogy valaki egészen lassan magyarázza már el nekik, hogy mind a PCR-nak, mint a szerológiai teszteknek teljesen bizonytalan a negatív prediktív értéke, ezért zéró mértékben alkalmasak szűrésre. Konfirmatív céllal használják a PCR-t pontosan arra, amire való. A gyorstesztek csak a szerokonverziót mutatják (már amennyire megbízhatóan), aktív vírusfertőzés időben történő azonosítására nem alkalmasak. Ma is bombázzák Müller Cecíliát, hogy miért nem használunk olyan tesztet, ami már 5 perc alatt kimutatja a vírust?
Egy másik ökör meg képes megkérdezni két hét után, hogy van-e valami (sic!), ami alapján eldöntik, hogy kit kell tesztelni!?
Ezek nem ennyire korlátoltak.
Ha ki tudták deríteni, hogy az Orbán családnak hány tömött foga van, kinek milyen a karórája, simán el tudnának olvasni egy szabadon hozzáférhető terméktájékoztatót bármelyik gyorsteszt gyártójának honlapjáról, aminek a legelején vastag betűvel le van írva, hogy nem a vírust mutatja ki. Akármelyik epidemiológus elmondaná nekik, hogy minden szűrőprogram alapja a teszt valamirevaló negatív prediktív értéke. Ami itt közel nulla, mivel ha negatív, egy fél nap múlva lehet pozitív. Vagy egy hét múlva. Mégis naponta hányszor kellene szerintük letesztelni a tünetmentes lakosságot egy nettó négy-hat órás teszttel?
Azt mondja az Index, Mit csinál jól Németország, hogy ilyen alacsony a halálozás? – A kulcs a sok teszt. Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek. Képesek leírni, hogy egy teljességgel gyógyíthatatlan betegség halálozásának kulcsa a konfirmatív diagnózis!? Arról nem beszélve, hogy Németországban a halálozás ugyanúgy exponenciális pályán van. Csakhogy míg a németeknél még azokat a haláleseteket látjuk, akik a respirátoron haltak meg, addig Olaszországban zömében azokat, akik hozzá sem jutottak.
Mondom, nem hiszem, hogy ennyire korlátoltak lennének. Egy hónapjuk lett volna, hogy elolvassák a WHO, ECDC, CDC ajánlásait. Vagy kideríthették volna, milyen célra lesz jó valójában a szerológiai vizsgálat. Akár tájékoztathatták is volna ezekről a lakosságot. Ha érdekelte volna őket.
Nyilvánvalóan politikai megrendelést teljesítenek. Ezt, amit művelnek nap mint nap, szerintem nem szabad elfelejtenünk soha. Soha nem voltak illúzióim, de ez, ami hetek óta folyik, mindennek az alja.

konrada 2020.03.30. 14:00:10

@Amenadiel:
Mondom, hogy igazad van, elvégre egyből pártpolitikázol, ha olyan "apró" tévedésedet megemlitik, amely szerint azért hülye a másik, mert a németekről azt gondolod, hogy biztosan olyan tesztet használnak, ami már nemsokára talán piacra kerül.

...hát mekkora hülyének - és pláne szem ellenzős baromnak - kell lenni valakinek ahhoz, hogy valamiféle hülye tények alapján próbáljon beléd értelemet verni????
;))))

Attilajukkaja 2020.03.30. 14:00:52

@Warlimont:
"Hat most az elet eldöntötte, megis a lelegeztetögep a hasznosabb."
Ezt az élet nem most döntötte el. Ahogy valaki mondta egy másik blogon, jó néhány millió zacskó gumimaci is hasznosabb lett volna, mint ezeknek a focistáknak stadionokat építeni. Mert hogy nem nekünk építették, az tuti! :o)

haXXor 2020.03.30. 14:03:30

Ez így nettó faszság:

Tesztek - Semmit, szó szerint semmit nem számít, ha csak nem tesztelsz le 9 millió embert. Pszichológia, egybites lovaglás. Nem védem a kormányt de jelenleg NINCS jelentősége.

Halálozások oka - Nem a kórház, nem a máló vakolat fog megölni hanem a fos, egyéni egészségügyi állapot itthon. Az ország elhízott, rákos, diabetes-es, keringési zavaros. Szinte alig van olyan krónikus betegség amiben ne állnák a VILÁG élén. A vírus leszarja a kórházakat, vagy a lélegeztetőgépeket, ha te magad basztál tenni bármit is az egészségedért...

Kijárási tilalom - Egyszerű matek: ha túl korán hozod meg, nem csillapít akkor amikor kell. Ha túl későn, szintén ugyanaz lesz a baj mint a korainál. Ideális esetben a járvány tetőzése előtt KÉT-HÁROM héttel kell meglépni és akkor tényleg csillapodhat a csúcson. Nem kisujjból szopom, egyszerű járványdinamika ez. Szóval relax, a kormány közelében levő tudósok, matematikusok valószínűleg pontosan tudják, hogy mikor kell meghozni.

Adatok megosztása - Mivel 10millió szakértő országa vagyunk, ahol a lakosság egy része default nem bízik a regnáló hatalomban (lásd a blog szerzője), így az adatmegosztás okozhat pánikot, vagy épp adhat hamis biztonságot. Pont mint a maszkok esete...

Politikai játszmák -Jelenleg az ellenzék meríti ki a hazaárulás fogalmát. Tény, a következő választás az elmúlt hetekben úszott el számukra. Nagyrészt azért mert a Fidesz korrektül kezeli a helyzetet, kisebbrészt azért mert konkrétan nekiálltak izmozni egy de facto háborús helyzetben, pusztán azért mert tudják, ezt semmilyen ellenzéki összefogás nem fogja visszahozni számukra.

Gyenge gazdasági kérdés - Zsidayt engedjük el. Máskor is tudott faszságot mondani. A GDP arányos rész meg így nettó ökörség, leírva. Plusz jelenleg nem ismert, hogy milyen gazdasági élénkítőcsomag lesz (amit be is jelentett mostanában Orbán)

Tesó, szedd össze magad, töröld a picsába ezt a szart és üsd el mással az időt amíg otthon vagy...

2020.03.30. 14:04:57

@torró:

Öcsém, elolvastam és nem tudom mi bajod azon kívül, hogy csúnya rossz ellenzéki sajtó.
Próbáld már meg rövidedben és érthetőbben leírni, mit nem értesz a tesztekkel kapcsolatban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 14:08:49

@vackor1:

"Most nagyon fideszes voltál , pedig szoktál értelmesen is gondolkozni. "

A szóban forgó mondat nem érdemelt más választ. Ahogy látni lehet az egyes országok gyakran egészen eltérő módon járnak el. Orbán biztosra akar menni, nem akarja, hogy az ellenzék úton-útfélen megpróbáljon keresztbe tenni neki. Nem tudom, mennyire valós ez a félelme, de személyes véleményem - ami csupán vélemény, nem állítás! - szerint az ellenzék egy része bevallatlanul ugyan, de nem bánná akár a tömeges halálozásokat sem, ha ez az ára Orbán bukásának. Vagyis szerintem az ellenzék egy részében jelen van a "minél rosszabb, annál jobb" elve.

Másfelől Orbán a 2/3 birtokában eddig is bármit megtehetett volna, ha akarta volna. Tehát szerintem ha másért nem is, ezért mindenképpen sántít a teljhatalommal való riogatás - az eddig is megvolt.

"Ugye az nem kérdés , hogy ezek az országok több!! százezer szám végeztek teszteket..."

Ha olvastad a témába vágó kommentjeimet, akkor tudhatod, hogy mindig is a kormány hibájául róttam fel, hogy nem végzett/végez elég tesztet. Mellesleg a kevés teszt gyakorlatilag rontja a halálozási statisztikát, hiszen ha kisebb lenne a látencia, máris szebben mutatna a halálozási arány.

"orbán biztonsági játékot játszik 22-re gondolva , megy a többi után, mert így bármi fog történni mondhatja, hogy ő ugyanazt csinálta mint az összes többi, nem tehet semmiről."

Mégis mit tehetne? Ha mást tenne, mint a többség, akkor azt rónád fel neki. Tipikus "ha van sapkája, akkor azért, ha nincs sapkája, akkor azért" eset. Mellesleg nem hiszem, hogy Orbán saját maga találja ki a döntéseit, bizonyára támaskodik a járványügyi szakemberek tanácsaira. Arról meg nem tehet, hogy közöttük sincs pár kérdésben egyetértés.

"A végén leszek kíváncsi a számokra az összes országból, külön érdekes lesz a Svéd és Japán , akik teljesen ás úton járnak."

Erre én is kíváncsi vagyok.

Emmett Brown 2020.03.30. 14:17:59

@torró: tessék, elmondom a tesztek értelmét: van egyfelől egy mortalitási ráta (halálozási arány) nevű mérőszám, aminek a képlete: (halottak/összes igazolt fertőzött)*100. namármost: egyfelől ha nagyon alapos kontaktkutatással és sok teszttel (nálunk akkor teszteltek, ha volt kontaktod ÉS tüneted) megtalálnak egy csomó embert akik fertőzöttek ugyan de tüntementesek vagy náthaszintű problémákat tapasztalnak, akkor ugyanakkora számlálóhoz egy jóval nagyobb nevező jut, tehát az arány jobb lesz.

Ezen felül van még egy haszna, ami viszont a számlálót IS csökkentheti (azaz kevesebb lesz a halott): ha kiszűrik a tünetmentes/enyhe lefolyású fertőzötteket, akkor ők szépen 100%ig otthon maradnak, nem mennek el boltban sem, így nem tudnak másokat megfertőzni, akiknél esetleg sokkal súlyosabb tünetek, esetleg halál is bekövethezhet.

Na ezért állnak jobban a németek ebben a mutatóban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:24:29

@CM2131: "Orbán soha nem mondta hogy nem zárjuk be az iskolákat. "

de, minden józan értelmezés szerint mondta. nem tudom, hogy megvan-e a felvétel, de nem fogom megkeresni. az idézetek gyakorlatilag azt mondják. különösen megerősíti a szabadságolásokról mondottak.

"Viszont Orbán zseni."

nem, egy idóta. persze mondhatod a szaros arcú kisgyerekre, hogy zseni, de hát röhej vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:27:25

@Emmett Brown: jól van fiam, ha kukacoskodol, akkor kukacoskodjunk!

1) március 3. van, Magyarországon ma 15 halott van. Magyarországon március 3-án volt az első eset, tehát 30-3=27 nappal vagyunk az első eset után.

2) Olaszországban jan 29.-én volt az első eset. +27 nap, az február 25. Február 25-én Olaszországban 11 halott volt. Olaszországnak ezenkívül 6-szor annyi lakosa van, azaz az 1M lakosra jutó halottak száma a járvány ugyanazon napján olyan kurvára sokkal kevesebb volt, hogy bazdmeg, a gumiszoba adja neked a másikat!

tehát JOBBAN ÁLLTAK, te mongolidióta, faszfej, elmebeteg pszichopata köcsög!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:28:42

@Emmett Brown: "Olaszország neked bezzegország "

a kurva anyád se mondott ilyet, te hazug idióta!

bbrrr 2020.03.30. 14:29:09

@math0:
"területi eloszlásra": szép is lenne, ha minden ország közölne. Megnézném Lichtenstein, Andorra meg a Vatikán területi eloszlását...
Másik, hogy a nép hülyének nézése. Sajnos a nép, meg fogsz lepődni, hülye. Ha leközlik, hogy eddig van 10 igazolt beteg, ebből 8 Budapesten, 2 meg Debrecenben, akkor a debreceniek milyen gyorsan fognak lehúzni falura? Miközben a csapból is az folyik, hogy NEM 10 fertőzött van, hanem legalább 100, akik közül 90-ről kb semmit nem lehet tudni. MINDEN olyan információ, ami arra sarkallja az embereket, hogy MOZOGJANAK/költözzenek, titkolni kell.

"halálozási arány": 1 hónap alatt 15 halott egy 10 milliós országban, az, már ne haragudj, de pimfli. Pláne úgy, hogy ezek az emberek mind 70 év felettiek voltak, és vírus nélkül is gyanús volt, hogy nem érik meg a 2021-et. Naponta többen halnak meg a közlekedésben.
Persze, lehet azt mondani, hogy jó, de ehhez "csak" 450 beteg kellett, miközben MINDENKI tudja, hogy nem 450 fertőzött van. Ez a szám nem arra való, hogy lássuk, hogy darabra hány embert kéne 2 hétre bezárni, hogy holnaptól senki ne kapja el. Ez a szám arra való, hogy lássuk, hogy áll a helyzet. A változás a lényeg.

"tesztelni-tesztelni-tesztelni": Autsztriában a tesztek 80%-a negatív. Nálunk a tesztek 97%-a negatív. Akkor ki is tesztel keveset? Mi lenne a cél, hogy 99% legyen negatív?
Másrészt viszont a tesztek megbízhatósága baromi alacsony. Néha akkor is pozitívat jelez, amikor nincs jelen a vírus, de a nagyobb baj, hogy sokszor akkor is negatív, amikor jelen van a vírus, csak túl kis mennyiségben (és sajnos, már ekkor is fertőzhet).

A nép "félelemben tartása" az a helyzet, hogy ilyenkor pont hogy tökéletes eszköz. A szabad sajtó meg, ügyesen próbálja ennek kihúzni a méregfogát.
Volt egy összehasonlítás, ahol az igazolt esetek számát, és a szabad sajtó helyzetét hasonlították össze, és volt összefüggés: minél szabadabb a sajtó, annál több a fertőzött. Nemde azért, mert a szabad sajtó szabadelvű néppel párosul? Ki ez a kormány, hogy nekem megmondja, mit szabad és mitnem? Ne félemlítsen meg engem senki. Jobban tudom én, hogy mitől féljek. Aztán emiatt nem tartják be a kijárási tilalmat, stb. :(

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:32:57

@ez is egy vélemény:

Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogynem zárjuk be az iskolákat,  majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.
Magyarország túl keveset tesztel:
Nagyon sok cikk szól arról, hogy Dél-Korea a sok teszttel fékezte meg a járványt, hogy Németországban az összes esetek száma nagy, de a halottak száma relatíven kicsi. Magyarországon kevés a hivatalos eset szám, de a halálozási arány nagy. Ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Orbanisztán nagyon keveset tesztel. A környező országokkal összevetve is. Így a kevés hivatalos esetszám sem feltétlenül jó hír, hanem nagyon valószínű, hogy csak arról van szó, hogy a tényleges esetekhez képest nagyon kevésről tudunk. És ez rossz. Az pedig a kormányon műlik, hogy mennyire tudja felpörgetni a teszteket. Ők rendelhetik el a tesztelés szabályait, ők segíthetnek tesztek importjában, gyártásában. Most, hogy különféle gyárakat megszállt a katonai vezetés, jogos kérdés, hogy mi a fenének nem rendelik el tesztek gyártását?!
Egyébként szisztematikusan végigtesztelni egy adott populációt már csak azért is fontos volna, mert nagyon nem tudunk egy csomó dolgot a vírussal kapcsolatban, ami fontos volna. Igazából mennyi a halálozási arány? Igaz-e, hogy egészséges fiatalok nem halhatnak meg? Van-e védett csoport? Rezisztens lesz-e, aki megkapja a vírust, és kigyógyul? Mekkora eséllyel, milyen biztonsággal, és meddig? Vannak-e a vírusnak különféle mutációi, ezek eltérnek-e ezekben a kérdésekben? Mindezek eldöntéséhez, vagy biztos eldöntéséhez nagy számú teszt kell, sőt, egy nagy populáció válogatás nélküli felmérése. Ha Magyarországra vagyunk kíváncsiak, akkor nagy számú magyar adat is kellene.

index.hu/belfold/2020/03/13/orban_kossuth_radio_koronavirus/

2020.03.30. 14:33:15

@Emmett Brown:

Szerintem más baja van.
Azért nem az összes igazolt fertőzött.
MORTI=ÖSSZES HALOTTAK/ÖSSZES FERTŐZÖTT
Ha rosszul méred (igazolt), az ne változtassa már meg a világot ennyire.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 14:33:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A magyar halálozási arány megfelel a statisztikai elvárásnak, egy kicsivel alacsonyabb csak mint ahogy várható a fertőzöttek száma alapján. Pusztán statisztikusi észjárással ki lehet pipálni az eredményt,és inkább a kiugróan magas olasz, és a kiugróan ("outlier") alacsony német és szlovák halálozási arány igényel magyarázatot

Akik itt verik a klaviatúrát, azok nem statisztikai szempontból nézik, hanem a fanatikus bosszúlihegésüknek adnak hangot. Szinte sajnálom őket ekkora csalódásért, hogy Magyarországon nincs olyan tömegkatasztrófa, amit szeretnének látni. De ez legyen a legkisebb baj nekünk

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:34:52

@ez is egy vélemény: Janneke férje nyilván Nobel díjas szakember, legyen ő a magyar miniszterelnök! szánalmas, hogy milyen óvodások tudtok lenni, ti Fidióták

D E G L O B A L I Z A T I O N 2020.03.30. 14:35:46

14.
JOBBAN ÁLHATNÁNK HA KAMUGERIÉK NEM ÁLLÍTJÁK LE A KORHÁZ ÉPÍTÉSEKET,CSAK AZÉRT MERT AZT A NEMZETI KORMÁNY ÉPITETTE VOLNA.

Halibuli 2020.03.30. 14:35:58

Méghogy a Führer így megbukott volna?! Na ne! Ő, aki egy személyben az alfa, az omega és a béta karotin? Orbán most megmutatja, hogy teljes felhatalmazással élve egy dakota közmondással megállítja a vírust. Amennyiben ez mégsem lenne hatásos ott vannak a géppisztolyos katonák aknavetőkkel, német tankokkal! A csodafegyverek a Békemenet, Mészáros vagy Tiborc. esetleg az unoka pellusa.
Éljen Cézár! Gyere Brutus!

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 14:36:33

@bbrrr:
"minél szabadabb a sajtó, annál több a fertőzött"

Most rögtön tilcsuk be a sajtószabaccságot!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:37:25

@torró: Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogynem zárjuk be az iskolákat,  majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.
Magyarország túl keveset tesztel:
Nagyon sok cikk szól arról, hogy Dél-Korea a sok teszttel fékezte meg a járványt, hogy Németországban az összes esetek száma nagy, de a halottak száma relatíven kicsi. Magyarországon kevés a hivatalos eset szám, de a halálozási arány nagy. Ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Orbanisztán nagyon keveset tesztel. A környező országokkal összevetve is. Így a kevés hivatalos esetszám sem feltétlenül jó hír, hanem nagyon valószínű, hogy csak arról van szó, hogy a tényleges esetekhez képest nagyon kevésről tudunk. És ez rossz. Az pedig a kormányon műlik, hogy mennyire tudja felpörgetni a teszteket. Ők rendelhetik el a tesztelés szabályait, ők segíthetnek tesztek importjában, gyártásában. Most, hogy különféle gyárakat megszállt a katonai vezetés, jogos kérdés, hogy mi a fenének nem rendelik el tesztek gyártását?!
Egyébként szisztematikusan végigtesztelni egy adott populációt már csak azért is fontos volna, mert nagyon nem tudunk egy csomó dolgot a vírussal kapcsolatban, ami fontos volna. Igazából mennyi a halálozási arány? Igaz-e, hogy egészséges fiatalok nem halhatnak meg? Van-e védett csoport? Rezisztens lesz-e, aki megkapja a vírust, és kigyógyul? Mekkora eséllyel, milyen biztonsággal, és meddig? Vannak-e a vírusnak különféle mutációi, ezek eltérnek-e ezekben a kérdésekben? Mindezek eldöntéséhez, vagy biztos eldöntéséhez nagy számú teszt kell, sőt, egy nagy populáció válogatás nélküli felmérése. Ha Magyarországra vagyunk kíváncsiak, akkor nagy számú magyar adat is kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

bbrrr 2020.03.30. 14:38:34

A cikk szerzőjének meg: érdekelne, hogy az így-úgy összefércelt jelenlegi ellenzék hogy állapodott volna meg például egy iskolabezárásról, hitelmoratóriumról vagy úgy en bloc bármiről 1 hónapon belül, ha éppen ők vannak a kormánynál. Lehet, hogy a következő járványnál meglátjuk, de remélem nem. Maradjon meg ez gondolatkísérletnek. ;) mindenki játsza le fejben. Szerintem az ellenzék most jobban játszmázik politikailag, mint a kormány, csak éppen jóval-jóval kevesebb a hatása (a népre) szerencsére.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:39:02

@torró: "mind a PCR-nak, mint a szerológiai teszteknek teljesen bizonytalan a negatív prediktív értéke, ezért zéró mértékben alkalmasak szűrésre. Konfirmatív céllal használják a PCR-t pontosan arra, amire való. "

hivatkozás? és ha ez igaz, attól még mindig igaz az, hogy minél többet kell tesztelni. egyszerűen olyan totál mongolFidióta vagy, mint amilyen nagy a pofád. félelmetes, hogy ti mongolFidióták milyen sötétek vagytok, igazolás nélkül szarjátok be az irdatlan hülyeségeket a blogokra

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:40:18

@haXXor: "Ez így nettó faszság:

Tesztek - Semmit, szó szerint semmit nem számít, ha csak nem tesztelsz le 9 millió embert."

valóban nettó faszság, amit írtál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:41:52

@haXXor:

Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogynem zárjuk be az iskolákat, majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.
Magyarország túl keveset tesztel:
Nagyon sok cikk szól arról, hogy Dél-Korea a sok teszttel fékezte meg a járványt, hogy Németországban az összes esetek száma nagy, de a halottak száma relatíven kicsi. Magyarországon kevés a hivatalos eset szám, de a halálozási arány nagy. Ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy Orbanisztán nagyon keveset tesztel. A környező országokkal összevetve is. Így a kevés hivatalos esetszám sem feltétlenül jó hír, hanem nagyon valószínű, hogy csak arról van szó, hogy a tényleges esetekhez képest nagyon kevésről tudunk. És ez rossz. Az pedig a kormányon műlik, hogy mennyire tudja felpörgetni a teszteket. Ők rendelhetik el a tesztelés szabályait, ők segíthetnek tesztek importjában, gyártásában. Most, hogy különféle gyárakat megszállt a katonai vezetés, jogos kérdés, hogy mi a fenének nem rendelik el tesztek gyártását?!
Egyébként szisztematikusan végigtesztelni egy adott populációt már csak azért is fontos volna, mert nagyon nem tudunk egy csomó dolgot a vírussal kapcsolatban, ami fontos volna. Igazából mennyi a halálozási arány? Igaz-e, hogy egészséges fiatalok nem halhatnak meg? Van-e védett csoport? Rezisztens lesz-e, aki megkapja a vírust, és kigyógyul? Mekkora eséllyel, milyen biztonsággal, és meddig? Vannak-e a vírusnak különféle mutációi, ezek eltérnek-e ezekben a kérdésekben? Mindezek eldöntéséhez, vagy biztos eldöntéséhez nagy számú teszt kell, sőt, egy nagy populáció válogatás nélküli felmérése. Ha Magyarországra vagyunk kíváncsiak, akkor nagy számú magyar adat is kellene.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

2020.03.30. 14:42:30

@bbrrr:

"hogy állapodott volna meg például "

Sehogy, mivel a "megállapodás" szónak itt most nem sok értelme van.

ez is egy vélemény 2020.03.30. 14:42:52

@torró:
A tények, és a korrekt jól összeszedett írások soha nem érdekelték az Index szintű hírhamisítókat, se a napi bérrettegésért fizetett gyűlöletkeltő csinovnyikjait sem.

Persze fontos, hogy leírd a hozzáférhető tényállításokat, de a Gyurcsnyista agyhalott bandának ez csak annyit ér, mint halottnak a csók.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:43:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " Orbán biztosra akar menni, nem akarja, hogy az ellenzék úton-útfélen megpróbáljon keresztbe tenni neki."

eddig is Orbán tett keresztbe az iskolabezárásoknak, nem az ellenzék, te köcsög Fidióta!

Fikalnyik Eugén 2020.03.30. 14:43:44

@haXXor: "a kormány közelében levő tudósok, matematikusok "

Végig mosolyogtam a hozzászólásodat olvasás közben, de itt már hangosan felnevettem.
Ti tényleg nem ebben a világban éltek.

Balambér Kovács 2020.03.30. 14:44:02

" Siker vagy kudarc? "
Ami SIKER neki meg a népes pereputtyának az KUDARC az országnak!
Bár, lenne inkább TAJT SIKER, az ország népe meg nézhetné a KUD ARC-ot!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:44:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " Orbán biztosra akar menni, nem akarja, hogy az ellenzék úton-útfélen megpróbáljon keresztbe tenni neki."

eddig is Orbán tett keresztbe az iskolabezárásoknak, nem az ellenzék, te köcsög Fidióta!

ha biztosra akarunk menni, akkor váltsuk le! (pl. a Fidesz frakció)

Emmett Brown 2020.03.30. 14:50:25

@math0: ha jobban álltak, akkor bezzegország hozzánk képest nem?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 14:51:41

@Emmett Brown: @Orbánék Moszkva fele menekülnek!:
Én eddig úgy tudtam, Magyarországon a fő probléma a rabszolgatörvény, amivel heti 400 őrában dolgoztatják a zembereket. Most meg kiderül, hogy a munka elvesztése jelentheti a fő gondot. Mindig van valami, ami rá lehet izgulni ütemes lihegéssel

bbrrr 2020.03.30. 14:51:53

@Amenadiel:
Akkor úgy kérdezem, hogy adott volna-e egy Jobbik-MSZP-DK-Momentum koalíció vészhelyzeti felhatalmazást mondjuk egy Gyurcsány Ferencnek? Vagy úgy bárkinek? (és ha adott volna, akkor Orbánnak miért nem adott? na..? hát, politikai játszmából.. Pedig ha egy kis eszük lett volna, adni kellett volna, és utána, ha Orbán nem vonja vissza, amikor kell, akkor meg szépen forradalmat csinálni. Még akár fel is köthették volna Viktort... )
Mondjuk az első betegek megjelenésével párhuzamosan... Mert anélkül ugye, nincs rendeleti kormányzás, és kb nincs semmi, amit a kormány eddig intézkedésként meghozott, nem hogy késve sem, hanem semmikor.

rallus 2020.03.30. 14:52:36

@math0: Hagyd már azt a szerencsétlen iskolabezárást! Nem létezik, hogy az a 4-5 év, amit ott töltöttél, ennyire mély hatást gyakorolt rád!

Emmett Brown 2020.03.30. 14:53:43

@Amenadiel: csak az igazolt fertőzöttekkel lehet számolni. deaths/confirmed a képlet. és csak teszttel lesz valaki confirmed.

egyébként ezért is mondják kb mindenhol, hogy ezzel egyelőre nincs értelme számolni, mert nem összehasonlíthatóak az értékek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:53:50

@rallus: annyit nem tanultál meg iskolaelkerülőként, hogy ha nincs érved, akkor kussolsz, Fidióta!

2020.03.30. 14:55:35

@konrada:

"amely szerint azért hülye a másik, mert a németekről azt gondolod, hogy biztosan olyan tesztet használnak, ami már nemsokára talán piacra kerül."

Ez a mondat:
"Ember van már 5 perces! teszter is."
Hol jelenti azt, hogy a németek ezt használják?
Ez csak annyit jelent, hogy már ilyen is van. Pontosan az van odaírva, te tudsz olvasni és szöveget értelmezni?
Te most komolyan ebbe akarsz belekötni?
Ugyan minek?
Azt hiszed erre alapoztam, hogy hülyeség a 28-napos teszt idő?
Írd már le ne légy szégyenlős:
1-10-es skálán mekkora hülyeségnek tartod, ha valaki leírja azt, hogy Németországban 28 napig tart egy ilyen teszt?

bbrrr 2020.03.30. 14:56:24

@math0: tesztelés:
Napi szinten ~2000 tesztet csinálnak, és ebből ~40-60 pozitív. És ez kurvakevés?? Közben máshol napi 10000 tesztet csinálnak, amiből meg 1000 pozitív, az meg pont elég?? nemár..
Nem lakosságarányosan kell nézni a teszteket, hanem aszerint, hogy abból mennyi + mennyi -. És akkor azzal jössz, hogy ne nézzük már hülyének a népet. :(

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:57:02

@Emmett Brown: "ha jobban álltak, akkor bezzegország hozzánk képest nem?"

nem, bezzegországnak én egyértelműen pozitív országot neveznék. Olaszország rontott el dolgokat, de Orbán legalább annyira elbaszta.

ez is egy vélemény 2020.03.30. 14:57:19

@math0:

Szánalmasan tolod a Gyurcsanyista gyűlölet propagandát.
AZ ilyen szarcsimbókoktól rendre elkap a hányinger, mint te.
Csak a hazudozás, és rémhírterjesztés megy.

2020.03.30. 14:57:43

@Emmett Brown:

Magyarul ha csak a halottakat tesztelik valahol, akkor ott 100%-os a halálozási arány?

ez is egy vélemény 2020.03.30. 14:58:12

@math0: Ez onnan is látszik, hogy itt is több ezer halott van, mint ott. Ja nem. Hazudtál, ahogy szoktál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 14:58:42

@Emmett Brown: "ha jobban álltak, akkor bezzegország hozzánk képest nem?"

nem, bezzegországnak én egyértelműen pozitív országot neveznék. Olaszország rontott el dolgokat, de Orbán legalább annyira elbaszta.

bbrrr 2020.03.30. 14:58:45

@Éhbérkommentelő: hát, egyébként, nem csak a kormány vizsgázik, hanem a sajtó is.
És minden pánikkeltés, de minden bizalomleépítés, és minden félretájékoztatás is egy egy vaskos karó a sajtónak.
Például a múlt heti "a számokat félre lehet ám értelmezni" című cikk, ami aztán ékes példája is a címbeli problémafelvetésnek, úgy félreértelmezi a számokat, hogy öröm nézni. Sírtam volna, ha nem lett volna tök vicces. :(

Emmett Brown 2020.03.30. 14:59:11

@Éhbérkommentelő: így van, hiszen közismert hogy a gecisok munkának az igazi ellentétpárja a munkanélküliség (nem pedig egy egészséges mennyiségű meló), és amikor az ellenzék a rabszolgatörvénnyel nem értett egyet, akkor valójában 100%os munkanélküliséget akart.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 15:00:30

@ez is egy vélemény: komolyan, bazdmeg beleugatsz egy vitába és annyit nem fogsz fel, amit Emmett Brown már igen, hogy azonos fázisban érdemes csak hasonlítani országokat. sok tucat országban például egy halott sincs.

Attilajukkaja 2020.03.30. 15:02:44

@bbrrr:
"az így-úgy összefércelt jelenlegi ellenzék hogy állapodott volna meg például egy iskolabezárásról"
Úgy, ahogyan most is tette, hiszen ők javasolták Orbánnak, hogy minél előbb zárassa be az iskolákat.

"Lehet, hogy a következő járványnál meglátjuk, de remélem nem. Maradjon meg ez gondolatkísérletnek. ;) mindenki játsza le fejben."
A szakemberek azt mondják, hogy sajnos egyre több és virulensebb járvány jön a jövőben. Félek, ez több lesz, mint egy gondolatkísérlet.

"az ellenzék most jobban játszmázik politikailag, mint a kormány, csak éppen jóval-jóval kevesebb a hatása (a népre) szerencsére."
Nem hinném, hogy az ellenzék most "játszmázna", de a populista politikának mindig is nagyobb hatása volt és lesz az emberek többségére, mint az őszinte politizálásnak.

2020.03.30. 15:03:28

@bbrrr:

"és ha adott volna, akkor Orbánnak miért nem adott?"

Áruld már el a következőket:
mi történt a parlamenten az ominózus napon, miről szavaztak volna?
mit nem szavazott meg az ellenzék?
miért, mivel indokolta ezt?
milyen hatása van/lett/lesz ennek?

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 15:04:12

@bbrrr:
Fletó öszödi beszéde gyakorlatilag egy rendkivüli felhatalmazás megszerzéséről szólt. Ezzel akarta kierőszakolni, hogy végül azt mondják a küldöttek, belátjuk te vagy az orákulum és te vagy a cselekvőképes, ezért szabad kezet adunk neked. Gyakorlatilag ezt használta fel a rákövetkező időszakban, és senki nem merte azt kiáltani neki hogy most már elég volt, menj a phi-tsába

Emmett Brown 2020.03.30. 15:05:24

@math0: olaszoknak hány nap kellett, hogy egy halottról felmenjenek 15re? és nekünk?

vackor1 2020.03.30. 15:06:34

@Amenadiel: Valóban nem biztos - inkább valószínű , hogy nem - , de mivel azt sem tudjuk , hogy a többi országban mennyire lesznek valósak az adatok , így kénytelenek leszünk első körben a megadottakat összehasonlítani ( persze nyilván vhogy súlyozni kell majd azért az eltérő társadalmi/kulturális viszonyok miatt ) , viszont nagyon remélem , hogy a marginálisan eltérő adatoknak majd csak "utánamegy egy - két " IGAZI újságíró, oknyomozó....
Ami evidens, hogy az Orosz és volt tagállamai , Török , É-Korea és tsai számait kellő tisztelettel és nagy nevetéssel nem fogjuk figyelembe venni a megtekintés után , a nagy baj az, hogy nem tudom eldönteni, hogy az itthonit majd hova gondoljam...

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha csak te írsz ezen a nicken, akkor tudod, hogy olvastam - nyilván nem mindet, de egy ilyet biztosan - , meg is beszéltük valahol. :)
És kérlek ne prejudikálj, nem tudhatod , hogy mit mondanék ha pl. azonnal lezárta volna a határokat és csak a magyarok jöhettek volna haza, ők meg kivétel nélkül mind azonnal karanténba kerültek volna. El szoktam ismerni az értelmes döntéseket ( ha vannak ) , függetlenül , hogy kihez kötődik.. :))

törppicur 2020.03.30. 15:06:50

@haXXor: @torró:
Grt fiuk, kb így lehet összeszedni a témát
Kaptok 1-1 zöld pipát

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 15:08:16

@Attilajukkaja:
Két variációt hallottam eddig:

1. Orbán nem figyel az ellenzékre és nem fogadja meg a tanácsait.
2. minden amit csinál csak az ellenzék tanácsa miatt történik

Szerintem fel se tűnik nektek az ellentmondás, annyira belekerültetek a spirálba

puzsu 2020.03.30. 15:08:38

Néphülyítő cirkusz az EGÉSZ!
A statisztika meg a néphülyítés ALAPfoka, a médiakomment a középfok és a tÖRVÉNYkezés a legfelsőfok, pláne a felbérelt politiKUSSok segítségével. /Szvsz PuZsu!/
"A mai nap a vírus 58. napja Angliában, Olaszországban és Spanyolországban is. És a mai nap, a vírus 25. napja Magyarországon. Angliában a vírus 25. napján 13 eset volt és 0 áldozat. Spanyolországban 14 eset és 1 áldozat. Olaszországban ugyanezen a napon 322 eset volt és 10 áldozat, Magyarországon pedig a vírus 25. napján 408 eset van és 13 áldozat... :( - (Forrás: Public Health England, Protezione civile bulletins, RTVE Ministry of Health, Cabinet Office of Prime minister Hungary, Worldometer, Wikipedia)
2020.03.29."

konrada 2020.03.30. 15:10:30

@Amenadiel:
...nézd: ő linkelt, közölt, te meg legfeljebb minősítettél.
Nem tudom, hol tanultál te vitakultúrát, de azt normális helyeken úgy szokás, hogy a cáfolatot nem a másik felmenőjének, politikai érdeklődési körének aspektusba helyezésével teszik meg, és közben leírja vélelmét, hanem tényekkel.
Szóval ha hiteles akarsz lenni, úgy linkeld be a német átfutási időt, és abból el tudjuk majd dönteni, ki beszél hülyeséget.
...abból meg hogy te másokat minősítesz tények közlése helyett, az legfeljebb téged minősít...

2020.03.30. 15:11:38

@Emmett Brown:

Úgy hívják, hibás illetve rossz mérés.

Indriq 2020.03.30. 15:17:26

@torró: "Amikor Gyurcsányék alatt 4 órányira voltunk a teljes csődtől, akkor miért nem szólt nekik valaki, hogy merre tartunk?"

hehehe... miért nem inkább 4 másodpercre, az mégiscsak drámaibb :)
(remélem vágod, hogy ha a gazdáid törvényeit be kéne tartani betűről betűre, akkor te most a záróizmaid próbálnád összehúzni :) )

Emmett Brown 2020.03.30. 15:24:26

@Amenadiel: többek között ezért is nincs értelme ezt a számot most lobogtatni. Majd ha mindenhol vége a járványnak, akkor lehet mindenfélét számolni, halottak/1M fő, meg ilyesmik. de persze az is félrevezető lehet majd :)

Matyika Ápolója 2020.03.30. 15:24:31

@puzsu: "Olaszországban ugyanezen a napon 322 eset volt és 10 áldozat,"

???
www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/
feb 15-én jelent meg a vírus, március 10-én (kb. 25 nap) 10e eset volt már

a többi adatod ugyanígy nagyságrendi tévedés, honnan szeded ezeket?

2020.03.30. 15:25:27

@konrada:

Nem picinyem! Nem közölt releváns linket.
Abban a linkben nem volt releváns infó, nem is lehetett, aztán az is kiderült, hogy önmaga azt sem tudta mit írt le.
Kezdek megijedni! Feltettem neked egy egyszerű kérdést, látod 1-10 skála.
Válaszolj már rá pls!

"Szóval ha hiteles akarsz lenni, úgy linkeld be a német átfutási időt, és abból el tudjuk majd dönteni, ki beszél hülyeséget."
Vagy te tényleg azt hiszed a 28 napnak van realitása? :DDDDDD
OMG!
Gondolkozz már, ha a másik nem tud!
A 28 napos tesztnek semmi értelme.
Ha potenciális hordozó vagy, akkor karantén, amíg a teszt ki nem mutatja.
De 28 nap alatt vagy meghalsz és akkor nem fertőzöl tovább vagy meggyógyulsz és akkor nem fertőzöl tovább.
Tehát nincs olyan hogy 28 napos teszt és nem is volt soha.

Ehhez nem kell semmilyen forrás, hanem elég gondolkodni tudni.
De ezt ott feljebb leírtam, csak hát mivel úgy tűnik te sem állsz jól agyilag, ezért nem is értetted meg és ezért nem is foglalkoztál a lényeggel, csak azzal, hogy mikor jön piacra a konkrétan 5 perces teszt.

Hozzáteszem, ezt a logikát rajtam kívül már más is leírta.

2020.03.30. 15:28:02

@Emmett Brown:

Igen ez így van.
De sajna összelehet hasonlítani más országok mérésével és ugye abból azt a következtetést le lehet vonni, mit te is pedzegettél, hogy valószínűleg lehetnének sokkal többen karanténban, csak nem tudjuk, hogy fertőzöttek.
És ezek most fertőznek a "háttérben" másokat.

2020.03.30. 15:31:45

@konrada:

Ha nem jöttél volna rá egy mondatban:
Olyan tesztnek a járvány ellen semmi értelme, ami kb. addig vagy tovább tart, mint kigyógyulni a betegségből.
A 28 nap pedig nagyon ott van.

HaD 2020.03.30. 15:39:49

@Attilajukkaja: köszi...mondjuk borzas(most már jófésűlt) néni azt is mondta hogy semmi szükség tesztekre...most meg azt hallom hogy berendeltek pár milliót belőlük(reméljük nem azokból a kínai szarokból ami a spanyoloknál kiderült hogy fals értéket adnak!!!)...azért jó lenne ha kicsit eldöntenék hogy most kell vagy sem...mert ha nem....ahogy borzas néni mondta vagy két hete...akkor ez viszont meg hogy most berendeltek ennyit az meg közpénz elherdálása...szerintem:)..vagy valaki itt a valós tényeket elferdítve hozta nyilvánosságra járvány idején...öt év:)...borzas néni borzas néni...szorul a hurok:):)

konrada 2020.03.30. 15:41:40

@Amenadiel:
Én nem tudok, de nem is akarok hasra ütve minősíteni, az a te világod.
Én kérdeztem tőled valamit, mire te folytatod ott, ahol belekezdtél.

...szóval: milyen információid vannak, mekkora a német laborkapacitás, azaz naponta hány tesztet képesek feldolgozni, és hány teszt készül el, az alapján lehet logikázni.

...de az alapján, hogy te mit gondolsz erről, az irreleváns.
(Megjegyzem, a 28 napot én is sokallom, de annyi mindent megértem már, hogy a tamáskodásom meghagyom magamnak, és várom a tényeket.
...és mielőtt félreértenél: a TÉNY nem= azzal, hogy te vagy én miről mit gondol...)

...és egyébként meg: "hozzáértésedet", a téma követésedet minősítetted ezzel az "ötperces" cáfoló benyögéseddel, és avval megerősített lehülyézésedet.
...és ez nem igazán győz meg igazadról, ezért kérek továbbra is tényeket.

#szájbergyerek# 2020.03.30. 15:45:40

Könnyű a partvonalon kívülről, nulla felelősséggel, utólag bekiabálni, hogy lehetett volna ezt jobban is intézni.

Csakhogy a döntéseket mindig ott és akkor kell meghozni.
Ebben az esetben egy rossz döntés is jobb, mint a döntésképtelenség.

A többi bölcsészokoskodás. (Mi lett volna, ha...)

nemecsekerno_007 2020.03.30. 15:45:41

ORBÁN A HIBÁS!!!!!!!!!

A magyar ellenzéknél aljasabb és/vagy butább a világon nincs. Csak a fekáliát kavarják immár 10 éve. Hamarosan mehetnek zöldséget szedni, ugyanis nálunk se nagyon lesz aki leszedje. Legalább csinálnak valami hasznosat is az életben. :)))))))))

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2020.03.30. 15:47:52

"Ehhez képest mindkét ország már március közepén tízmilliós nagyságrendben rendelt be szájmaszkokat Kínából."

HA most liberalis kormany lenne, akkor ALLAMCSOD lenne, mint ahogy vegig ALLAMCSOD volt 2002-2010 kozott. Egyetlen forint sem volna a vedekezesre, nem hogy tobb szaz milliard mint most.

Etniez 2020.03.30. 15:48:29

Egyébként nagyon korrekt poszt, tényleg összeszedve a pozitív és negatív dolgokat.

Nem értem, egyes fidesztálibok miért akadnak ki rajta, semmi olyan nincs benne, ami csak egy kicsit is támadható.

Nagyjából egyezik az én véleményemmel is, a magyar kormány kap egy közepest az ellenőrzőjébe.

Etniez 2020.03.30. 15:49:57

@nemecsekerno_007: Van érdemben hozzászólásod a témához?
Ha nem, akkor fáradj el légyszíves az Origó-ra.

@Épüljön STADION a CEU helyére..: Gyógyszeredet vedd be és szívesen látunk újra.

@#szájbergyerek#: A rossz döntésekért ki fogja vállalni a felelősséget?

Attilajukkaja 2020.03.30. 15:51:54

@Éhbérkommentelő:
"Két variációt hallottam eddig:

1. Orbán nem figyel az ellenzékre és nem fogadja meg a tanácsait.
2. minden amit csinál csak az ellenzék tanácsa miatt történik"

Nem hiszek neked, mert nem hallhattad CSAK ezt a két variációt. :o))))
Tudom, hogy nehéz elfogadni, de az iskola bezárást "véletlenül" az ellenzék kérte, a kijárás korlátozását pedig az Orvosi Kamara (amely egy szakmai, nem politikai grémium). A kormány elsőre mindkettőt politikai blöffnek titulálta, de idővel szerencsére észbe kapott. Lassan ugyan, de a Fideszben is vannak emberek, akik belátják, hogy bizonyos intézkedésekre szükség van. Nem kellene Orbánnak a koronavírus okozta helyzetet a saját hatalmának megerősítésére kihasználnia, inkább előbb, mint utóbb hallgatna a szakemberekre, bármilyen pártcsaládhoz is tartozzanak.

laci_52 2020.03.30. 15:57:33

Ez az értékelés korai, hiszen még csak a járvány elején vagyunk. Fél év múlva kell nemzetközi összehasonlítást tenni az egymillió főre jutó fertőzések és halálozások számára, valamint a fertőzöttek közül elhunytak százalékos arányára. Ebből lehet majd lemérni, hogyan kezelte a kormány a járványt.

Etniez 2020.03.30. 15:59:44

@HaD: Elmondom mi a helyzet.

Sok európai országot, köztük Magyarországot is teljesen váratlanul és felkészületlenül ért ez a járvány, nem voltunk ehhez szokva.

Magyarország is ilyen, a rendszerváltás óta nem hajlandó Kelet-Európa megfizetni rendesen az egészségügyi dolgozókat, ezért hatalmas az elvándorlás nyugatra. Sok szakma van ilyen, de ez kiemelten fontos, hiszen életekről van szó.
A Fidesz is hozzátette a maga részét az elmúlt 10 évben, amikor GDP arányosan alig költött az egészségügyre, Európa sereghajtói vagyunk.

Az az igazság, hogy nincs kapacitás. Gép még csak lenne, azt lehet venni, de nincs személyzet, aki kezelje, aki a betegeket ellása. Az ilyen munkaerő pótolhatatlan rövid távon. Ha most kezdenének vele valamit, akkor is jó esetben 2-4 év múlva lenne hatása.

Azért nem tesztelnek, mert nincs labor kapacitás, nincs aki levegye a mintákat, szállítsa.
Ezért inkább nem tesztelnek, minden nap benyomnak a tv-be egy fals adatot a helyzet állásáról. Nem mondják meg, hogy hol és mennyi beteg van, hogy ne legyen pánik.
Az egész arra megy ki, hogy az emberek ne pánikoljnak, mert a pánikba esett ember nem követi az utasításokat és még nagyobb problémát okoz.

Itt Angliában sem sokkal jobb a helyzet, nekem sem jut minden nap FFP3-as maszk, de legalább az adatokat nyilvánosságra hozzák. Viszont itt sem tesztelnek eleget. 11 olyan betegünk volt az előző héten, akiket én le akartam teszteltetni, de elutasította a központ.

Szóval Orbán próbálja kihozni a helyzetből a legjobbat, az ő felelőssége inkább az, hogy az elmúlt 10 évben nem tett semmit az egészségügyért. A magyar ember meg megszokta közben, hogy szart kap és már fel sem tűnik neki.

A felhatalmazási törvény az igazi bűne, még ezt a helyzetet is politikai játszmákra használja. Időkorlátozás nélküli felhatalmazás Afrikában szokás, nem Európában.

Etniez 2020.03.30. 16:02:27

@laci_52: "Fél év múlva kell nemzetközi összehasonlítást tenni az egymillió főre jutó fertőzések és halálozások számára, valamint a fertőzöttek közül elhunytak százalékos arányára."

Mivel minden ország random tesztel, ezért ezek az adatok nem lesznek összehasonlíthatóak.

Az látszik, hogy azokban az országokban ahol tesztelnek, ott kicsi a halálozási ráta (Németország, Izrael, Dél-Korea kb 0.4%).
Ahol meg nem tesztelnek mindenkit, ott magasabb, véletlenszerűen szóródva. A magyar 5% kiugróan magas, ez azt jelenti kb, hogy a fertőzöttek aránya 10X nagyobb a hivatalosnál.

#szájbergyerek# 2020.03.30. 16:04:33

@Etniez:
Nyilván az, aki meghozta. Jelen esetben a kormány.
Épp erről beszélek, hogy a most pálya széléről bekiabálóknak nincs felelőssége. Mondhat bármit, következmények nélkül.

Attilajukkaja 2020.03.30. 16:05:55

@HaD:
"mondjuk borzas(most már jófésűlt) néni azt is mondta hogy semmi szükség tesztekre..."
Szegény Cecilia mama nem mondhatja, hogy mindenki viseljen maszkot, mert még az egészségügyieknek sincs elég. Nem mondhatja, hogy többet kell tesztelni, mert nincs elég teszt. Persze ő, mint orvos nagyon is jól tudja, hogy ez a baj, de azzal falaz Orbánnak, hogy a maszkok és a tesztek nem győzik le a járványt. Ez persze igaz, de sok fertőzést meggátolhat, ha valaki tudja magáról, hogy fertőző. És a vírus szórását is akadályozza, ha olyan fertőzött is maszkot visel, aki nem tudja magáról, hogy az. Én Cecilia mamus helyében nem adnám az arcom és nevem ilyesmihez, de ő úgy látszik annak idején hipokrita esküt tett le, amikor átvette az orvosi diplomáját.

"most meg azt hallom hogy berendeltek pár milliót belőlük(reméljük nem azokból a kínai szarokból ami a spanyoloknál kiderült hogy fals értéket adnak!!!)"
Nyilván rendeltek, mert ők is tudják, hogy nagyon is szükség van a maszkokra és a tesztekre is. És honnan máshonnan szereznék be ezeket, ha nem Kínából? Cecilia mama már mondta a napokban, hogy a beérkezett maszkok "valóban nagyon különböző minőségűek az áruk", ezért átvizsgálják a beérkezett szállítmányokat.

"...azért jó lenne ha kicsit eldöntenék hogy most kell vagy sem..."
Tutira kell. :o)

"..borzas néni borzas néni...szorul a hurok:):)"
Nem szorul. Legalábbis nem az ő nyaka körül. :o)

ez is egy vélemény 2020.03.30. 16:08:58

@Etniez:

Ez pontosan így van. Minnél több embert tesztelnek, annál kisebb a halálozási ráta, de nem azért mert tényleg kevesebben halnak meg, hanem azért, mert több hordozót derítenek fel.
A tesztelés a lappangási időszakban nem is mutatható ki jellemzően, így teljes biztonsággal, csak 14 naig karantenban levő elötte utána tesztelt emberről állítható fel diagnózis.
robertkorhaz.hu/leiras/koronavirus-gyorsteszt
------

Magyarul az egyetlen védekezesi lehetőség a karantén betartása. A tesztek se nem gyorstíják se nem lassítják a megbetegedéseket, csak legfeljebb pontosabb adatokat nyújtanak a megfertőződöttek számáról.

A halálesetek számából lehet nagyságrendileg a fertőzöttek számára becslést adni, mint ahogy te is írtrad. Hisz nálunk csak az akkuttakat tesztelik akik bekerültek a kórházba, és azokat, akikkel ezek érintkeztek.

apro_marosan_petergabor 2020.03.30. 16:10:33

Közkívánatra, kiegészítésekkel:

Egy libero portálon libero posztól nem várhattunk mást.
A magyar kormány - FIDESZ-KDNP - 80%-ban optimálisan kezelte a Covid-19 járványt.
A fennmaradó 20%-ban, jól, vagy jobban, kisrészben közepesen.
Mint ahogy azokat a válságokat is, melyet a jelenlegi ellenzék egy része hozott össze korábban, az ország számára.
Sajnos a mai ellenzéki polgármesterek - ahol vannak - sem jobbak. De miért lennének mások? Nincs új a nap alatt.
Az ellenzék ahol lehetett fúrta, fékezte, megpróbálta politikailag kihasználni a helyzetet. Sajtója pedig mindent elkövet a zavar és bizonytalanság keltésre, no meg a zsebének a töltésére. Persze, ezt már megszoktuk.
Akik nem emlékeznének:
IMF adósságban, magas államadósságban úsztunk, mozgástér nélkül, + devizahitel válság, + magas munkanélküliség, + cigányok extra munkanélküliséggel, 30-50%-ban lehívott eus pénzek, az MNB s ezért a banki kamatok az egekben, magas adóelkerülés, pangó Budapest, rogyadozó mezőgazdaság stb. Az EU nem engedte meg az éves hiány átmeneti emelését, hogy ebből injekciózzanak élénkítőt a gazdaságba...Magas rezsiárak, külföldi kézben a közművek stb. (Ez volt Horn után is)...
Valahonnan innen indultunk. A fenti bajok mindegyike orvosolva lett, unortodox módon... S mentünk szépen felfele, 10 éven át a vírus megérkezéséig.
S ez így lesz most is. Ha kis szerencsénk is van (relatíve hamar lesz vírus ellenszer - s a nyugat is összekapja magát) nem vérzik ki nagyon a magyar gazdaság, hamar talpra állunk.
Az ellenzék károgása közepette.

ez is egy vélemény 2020.03.30. 16:12:54

@Attilajukkaja:

"Ez persze igaz, de sok fertőzést meggátolhat, ha valaki tudja magáról, hogy fertőző."

Ez baromság.

Mindenkit potenciális fertőzöttnek kell tekinteni, magunkat is beleértve, akkor járunk el helyesen.
Simán előfordulhat, hogy valakit tesztelnek, és negatív a teszt eredmény, miközben valójában fertőzött. Azaz papírt lobogtatva fertőzi végig az összes ismerősét.

Ugyanis a teszt kiértékeléséhez kontrol vizsgálatra van szükség negatív lelet esetén is:
robertkorhaz.hu/leiras/koronavirus-gyorsteszt

Exploiter 2020.03.30. 16:15:08

@ez is egy vélemény:

Két dolog.
Egyrészt de, a tesztek lassíthatják, mert ha Béláról tudod, hogy ő amúgy fertőzött, akkor nem facebookon kéred, hogy légyszilégyszi maradjon otthon, hanem rászögeled az ajtót és indiai módra bottal vered vissza a lakásába, ha kimászik az ablakon.

Másrészt ahhoz, hogy tudd, mikor mit kell tenned, mikor kell szorítani, lazítani, hogy milyen hatással voltak a számokra az eddig megtett intézkedések, hova kell több figyelem, a hosszú távú terv hogy áll, stbstb, ahhoz minél pontosabb adatokkal kell rendelkezned.

Sőt, ha tudnád, hogy ki az, aki már átesett, akkor azokat már ki lehetne engedni a szabadba játszani, hogy termeljék a GDP-t, így ha nem kerülsz kórházba, honnan fogod tudni, hogy amúgy feleslegesen rettegsz a szobádban?

Főleg, ha azzal számolunk, hogy csak úgy lesz vége, ha végigment mindenkin, akin lehetett?

Oké, hogy nem lehet 100% pontossággal tudni, de attól még nagyon nem mindegy, hogy 5%-ot látunk, vagy 50-et.

Jelen esetben annyi az ismeretlen tényező az egyenletben, hogy minden plusz infó kincset ér(ne).

nemecsekerno_007 2020.03.30. 16:18:00

@Etniez: Érdemi hozzászólás. Az. :) Majd fél év múlva lehet értékelni a kormány munkáját. Addig ez csak szőrszálhasogatás. Ebben mondjuk a függetlenobjektív média és az ellenzék is feketeöves.

Emmett Brown 2020.03.30. 16:18:11

@Amenadiel: ez nem következtetés, ezt eddig is tudta mindenki. Nálunk alacsony az esetszám, ami feltolja a mortalitást, és ez azért van, mert nem teszteltek az elején.

Mivel tudjuk, hogy a tesztek száma alacsony, ezért fölösleges magvas következtetéseknek álcázni közismert tényeket :)

2020.03.30. 16:19:27

@konrada:

"...szóval: milyen információid vannak, mekkora a német laborkapacitás, azaz naponta hány tesztet képesek feldolgozni, és hány teszt készül el, az alapján lehet logikázni."

Ezt nem hiszem el! :D

Ezt írta:
"Németországban csak a legszükségesebb esetben végzik a tesztet, és 4 hetet kell várni az eredményére."

Majd ezt írta:
" ha egy országban (Bundesland) 3000 tesztre van kapacitás, és van több mint 10 ezer fertőzött, akkor nem fognak hipp-hopp tempóban jönni az eredmények?"

Ez mind kő hülyeség. Ráadásul a másodiknak nincs köze az elsőhöz.
Ugye te is látod?
Visszatérve, már a kérdésed is rossz, mint ahogy az ő felvetése is rossz volt..
Egyébként ilyen teszt maximum néhány nap, de ez NEM RELEVÁNS.
De most már lesz 2.5 órás is náluk, asszem Bosch.
Na most, van egy napi kapacitás. EZ A RELEVÁNS.
Legyen 10.000.
Alapvetően nem az lesz, hogy levesznek 10.000 A fontosságú mintát aztán 10.000 B fontosságút is és elvégzik az első nap a 10.000 A-t miközben a B fontosságú sorban áll.
Hanem minden nap levesznek 10.000 A fontosságú mintát, mert ez a kapacitás.
Tehát nem cél az, hogy naponta hetekre elraknak mintákat sorba állni.

Ezt persze lehet pufferleni karanténnal, de annak is megvan a logikus hossza.
Hiszen egy minta sorban állhat addig, míg karanténban vagy, de ha az alatt meggyógyulsz vagy meghalsz, akkor járványügyileg az egésznek értelme nem volt.

És ennek a kérdésednek azért sincs így értelme, mert bármekkora jelenleg a napi kapacitás, ahhoz hozzátudnál rendelni egy olyan számot a 60 milliós németeknél, hogy annyi mintát vesznek le, hogy a vége 28 nap múlva kapja meg az eredményt.
De ennek semmi értelme, hanem a kapacitásoz (ami ugye növekvő szám) rendelik a minták számát valamelyest megtámogatva a karanténokkal.
Érthető ez?

Etniez 2020.03.30. 16:21:16

@ez is egy vélemény: Igen, de még az sem biztos, hogy az összes halottnál elvégzik a tesztet, biztos lesznek olyan országok, ahol a boncmesterek majd megállapítják a tüdőgyulladást, szívelégtelenséget, stb.

Ez egy vírus, ugyanúgy működik minden emberen. Jól fejlett, gazdag országokban 0.3% körül fog alakulni a halálozási arány, hasonlóan az influenzához.
Ahol nincs rendes ellátás, ott rosszabbak lesznek a számok, de nem lehet objektíven összehasonlítani őket, mivel csak a halottak száma lesz biztos (az sem teljesen), senki nem fogja tudni pontosan megmondani, hogy hány fertőzött volt összesen.

Magyarországon várhatóan nagyobb lesz a pusztítás, mint nyugaton. Ez a következménye a leépített ellátásnak, elégtelen felszerelésnek, a lakosság állapotának (elhízási második hely Európában,, alapból rövidebb várható élettartam, stb).

Az általános tesztelés azért lenne jó, mert felfedne egy csomó rejtőzködő beteget, akiket ki lehetne emelni a tömegből és ezzel lassítanánk a járvány terjedését.

Feleségem osztályán van egy beteg, pozitív lett a vértesztje is, de semmilyen tünetet nem produkál 3 napja, ellenben még mindig fertőz. Ha nem veszik észre, megtudna fertőzni 20 beteget, azok a kórházi dolgozókat, családtagokat, stb.

Európának tanulnia kell ebből, mert hamarosan jön a következő járvány.

Etniez 2020.03.30. 16:22:30

@nemecsekerno_007: A kormány munkáját minden nap lehet értékelni.

Etniez 2020.03.30. 16:24:11

@apro_marosan_petergabor: A migránsok kimaradtak, légyszíves pótold, így nem utalunk.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 16:25:44

@Etniez: "Magyarországon várhatóan nagyobb lesz a pusztítás, mint nyugaton."

És ha nem? Akkor az összes nagytudású okostojás zsákruhát húz és hamut szór a fejére?!?! Mint eddig mindig amikor tévedtek?!?!

Vagy elkezdik magyarázni?!? Annyira szánalmas amit csináltok, hogy arra nincsenek is szavak. Költsünk többet az egészségügyre. Hajrá. Pénztermő fát minden házba.

Etniez 2020.03.30. 16:33:14

@nemecsekerno_007: "És ha nem? Akkor az összes nagytudású okostojás zsákruhát húz és hamut szór a fejére?!?! Mint eddig mindig amikor tévedtek?!?!"

Orbán is megtette az iskolabezárásoknál? Nem láttam a hamut fejét, csak csendben hápogott a tévében. Vagy neki lehet tévedni?
Egyébként a magyarok általános egészségügyi helyzete olyan rossz, hogy nem véletlenül élünk 5-10 évvel kevesebbet, mint a nyugatiak. Szóval ebből ilyet jósolni nem olyan nagy mágia.

"Költsünk többet az egészségügyre. "
Ez az egyetlen értelmes gondolatod ma. Még mindig jobb, mint a focira elszórt közel 700 milliárd Forint. És képzeld el, mi lett volna, ha nem akadályozzuk meg az Olimpiát. Arra mennyit szórt volna el Viktor, lásd Tokió is milyen jól jár...

Azt kell megértened, hogy a kórház nem falak és gépek. A kórház attól lesz jó, hogy van elég képzett személyzet benne. Ha egy műszakban nincs 10 nővér, hanem csak 4, akkor kifestheted a falakat és vehetsz lélegeztető gépet, anyukád ott fog ülni 10 órát a szaros pelenkájában, mert nem lesz aki kicserélje.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 16:37:40

@Etniez: Basszus. További jó szórakozást. Csak aztán ne csodálkozzatok ha korlátozni fogják az internetes megjelenéseiteket.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 16:39:52

@Etniez: "A kormány munkáját minden nap lehet értékelni."

Akkor a tiédeti is ugye?!?! Meg a feleségedét. Mert ez így megy ám.

Ha ugyanazt a maximumot várod el a kormánytól amit te is nap mint nap teljesítesz, akkor minden rendben. Ehhez próbáld tartani magad, akkor hiteles lehet a véleményed.

Emmett Brown 2020.03.30. 16:41:13

@ez is egy vélemény: anniyban lassítják, hogy a tünetmentes hordozók így teljes karanténban vannak otthon, így nulla lesz az esélye annak, hogy vásárlás közben valakinek átadják.

konrada 2020.03.30. 16:52:02

@Amenadiel:
Bblablablabla....

Minek szaporítod a szót? Van adatod, vagy nincs?
...neked az a véleményed, hogy ötperces, meg majd a Bosch, meg nem csinálnak több tesztet, mint amennyi a laborkapacitásuk, ő szerinte meg DE.

A probléma ott van, hogy te nem nézed ki a németekből, hogy PR-hülyeségeket csinálnak, én meg wilkommenkultur után bármit. (...még azt is, hogy több tesztet csinálnak, mint amire van laborkapacitásuk, mert az olyan megnyugtató...)

...de ez is egy vélemény, ami ugye olyan mint a ...: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra.

...szóval blabla helyett TÉNYEKET!
...és mint írtam, azt nem helyettesíti a másik minősítése... Picinyem..

Attilajukkaja 2020.03.30. 16:59:41

@ez is egy vélemény:
"Ez baromság."
Miért? Ha valaki biztosan tudja, hogy fertőzött, a viselkedése is megváltozik. Sokkal jobban odafigyel magára és másokra is. Nem könnyelműsködik azzal, hogy ő aztán tutira nem érintett.

"Mindenkit potenciális fertőzöttnek kell tekinteni, magunkat is beleértve, akkor járunk el helyesen."
Kár, hogy ezt nem mindenki látja be vagy veszi elég komolyan.

"Simán előfordulhat, hogy valakit tesztelnek, és negatív a teszt eredmény, miközben valójában fertőzött."
A lappangási idő elején valóban nem nagyon mutatható ki a vírus, csak a szimptómák előtti 2-3 napban. De ha valakiről, aki nem tudta magáról, mégis kiderül, hogy fertőzött, az már fontos lehet.

"Ugyanis a teszt kiértékeléséhez kontrol vizsgálatra van szükség negatív lelet esetén is:
robertkorhaz.hu/leiras/koronavirus-gyorsteszt"
Jól látod!

illaim 2020.03.30. 17:27:07

A fidess SA csürhéje vergődik mint malac a jégen! LOL A fidess támogatói a Kádár érából visszamaradt lumpenproletárok! Életkoruk átlagban 50+. a járványt követően meglátjuk mennyi maradt a hazudott 2/3 .ból! Ezért erőltetik a "járvány" törvényt! Azért nem árt emlékezni! Az Orbánhoz hasonló politikai szélhámosok közül, igen kis %-ban ágyban-párnák közt lelték végüket! A történelem meg csak ismétlődik! LOL

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 17:50:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Meg azt az álszent féreg hazaáruló kurva anyádat azt!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 17:55:19

@nemecsekerno_007: A komcsi gazdádéknál semmin sem csodálkozunk!

white999 2020.03.30. 17:57:36

@nemecsekerno_007: Miért Fletó alatt talán jobb volt? Ti komcsik sosem változtok.

white999 2020.03.30. 18:04:08

@Amenadiel: Minden teszt felesleges, semmi másról nem szól mint, hogy az ellenzék gyengíteni akarja a kormány döntéshozatali képességét, mert nekik az legjobb ha legrosszabb. Igazad van tökéletesen nem kell tesz.

white999 2020.03.30. 18:12:48

@Épüljön STADION a CEU helyére..: Ez mondom és is. Aljas liberális trükk. Soros vicceskedik itt a milliós eurós adományával, majd az arcukra fagy a mosoly amikor Mészáros Lőrinc bejelenti az adományát. Mert ne legyen kétséges hogy bejelenti. Pont ez különbözteti meg a mocskos liberálisoktól akik itt is csak fröcsögni tudnak. Csak a gáncs az elégedetlenség, pedig csak a számokat kell nézni egész Európában itt kezelik a legjobban a helyzetet.

Etniez 2020.03.30. 18:13:31

@white999: Szép teljesítmény lábon kihordani az agyhalált.

tele.phone 2020.03.30. 18:20:17

@Emmett Brown: "ezzel egyelőre nincs értelme számolni"

Miért egyelőre? A valódi mortalitási rátát nem fogjuk megtudni, mert a nem megfigyelt fertőzöttek nagyrésze kigyógyul, mielőtt regisztrálták volna őket. Van már olyan teszt, ami ex post kimutatja egy egészséges emberen, hogy átesett-e a víruson. De akkor a mortalitási ráta kiszámolásához az kellene, hogy a járvány vége után a *teljes* lakosságot leteszteljék.

white999 2020.03.30. 18:24:10

@nemecsekerno_007: Fogalmam sincs miért kellene egyáltalán értékelni a kormány munkáját. Talén Fletóék jobban csinálnák? Akkor meg? Majd 2022 ben a nép eldönti ahogy eddig is háromszor.

n3spr3ss0 2020.03.30. 18:24:57

A parlamenti szavazás után Rákosi és Kádár is köpött egyet. Ez még nekik is sok.

n3spr3ss0 2020.03.30. 18:25:49

@white999: Mert itt a legnagyobb a halálozási arány.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 18:26:21

@nemecsekerno_007: Ne ugassál már! Letétbe tetted már azt az egy milliót?

Etniez 2020.03.30. 18:28:36

@nemecsekerno_007: Az tetszene, mi?

Nagyon vágyódsz te egy kis diktatúrába, nehogy neked tegyenek faszt az ánuszodba a végén.

white999 2020.03.30. 18:29:52

@nemecsekerno_007: És ha nem? Akkor az összes nagytudású okostojás zsákruhát húz és hamut szór a fejére?!?! Mint eddig mindig amikor tévedtek?!?!

Vagy elkezdik magyarázni?!? Annyira szánalmas amit csináltok, hogy arra nincsenek is szavak. Költsünk többet az egészségügyre. Hajrá. Pénztermő fát minden házba.

Hagyd, nem értik. Az önkritika csak a jobboldal sajtja. Egészségügyre költeni mint ha feneketlen kútba dobná az ember a pénzt. Sport a megelőzés de ezeknek hiába mondod nem tudnak rendszerben gondolkodni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 18:31:25

@rallus: Na te pont ne emlegesd az iskolát, aki szerint el lehet lopni a GDP-t!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 18:32:49

@white999: Önkritika? Na idézzél egyet a narancskommandósok közül aki önkritikát gyakorolt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 18:34:54

@Etniez:

"Ez egy vírus, ugyanúgy működik minden emberen. Jól fejlett, gazdag országokban 0.3% körül fog alakulni a halálozási arány, hasonlóan az influenzához. "

Köszönjük, Emese! Ezek szerint te jobban ismered a vírust, mint a világ mérvadó szakértői.

Emmett Brown 2020.03.30. 18:37:35

@tele.phone: majd számolnak halott/1m főt

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 18:37:42

@Etniez:

"Magyarországon várhatóan nagyobb lesz a pusztítás"

Csak a nedves álmaidban.

konrada 2020.03.30. 18:48:19

@Etniez: "@white999: Szép teljesítmény lábon kihordani az agyhalált. "
Valóban, csak hát közben azért megsérült az a rész, amely képes észre venni a szarkazmust...;))

kvadrillio 2020.03.30. 18:48:56

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB GAZDASÁGI CSOMAGJAKÉNT,,, VIKTORKA SZÁJMASZK NÉLKÜL VÉGIGUTAZZA A 3-AS METR ÁLLOMÁSAIT !...
Orbán Viktor óriási bejelentést tesz: jön az eddigi legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterv

Pénzcentrum
2020. március 30. hétfő 16:05

Facebook
Twitter
Google
E-mail
Nyomtatás

Április 6-án vagy 7-én a legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervet fogja bemutatni a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben.

Azt mondta, "sok minden van a fejükben", de itt számokról, komoly tételekről van szó, ezért erről egyben adna majd tájékoztatást. Az akcióterven Palkovics László miniszter vezetésével dolgoznak.

Orbán azt ígérte, az akcióterv eredményeképpen mindenkinek lesz munkája. A kormány tartja az eddigi irányt, "munkán keresztül segíti az embereket jövedelemhez és megélni is."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 18:53:11

A Fidesz és Orbán is nagyon jól tudja, hogy a járvány kezelése dönti el a '22-es ogy. választásokat. Kudarc esetén nagyot buknak, siker esetén azonban földbe döngölik az ellenzéket. Ennek megfelelően pénzt nem kímélve mindent meg fognak tenni a sikerért. Pl. a napokban érkezik vagy már meg is érkezett 500 lélegeztetőgép, és még 2000 jön hamarosan Kínából. A majdnem 9 milliós New Yorkban összesen nincs ennyi.

kvadrillio 2020.03.30. 18:53:55

ezt tényleg mondta az orbán ? mert akkor levágom a fejét !

Minden teljesítmény nélkül szabad-e adni minden embernek 50-100 ezer forintot, biztosan jó ötlet-e ez? – tette fel a kérdést a miniszterelnök ( ez hajaz a cigányszegregálás megítélésére !+ ) EZ AZ EMBER ŐRÜLT !

Szabó Tímea és Tordai Bence a Párbeszédtől azt mondta, a kormány igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ők mindent rendbe tesznek, de a járvány egyszerre érte el a környező országokat, és például Szlovákiában, Csehországban a kieső munkabéreket 70-80 százalékra pótolja az állam. Tordai feltette a kérdést, hogy a magyar kormány vállalja-e ugyanezt az országban? A képviselő szerint április közepe már késő lesz.

Orbán Viktor erre megismételte, hogy dolgoznak a valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő tervén az országnak, komoly költségekről van szó.

Minden teljesítmény nélkül szabad-e adni minden embernek 50-100 ezer forintot, biztosan jó ötlet-e ez? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

kvadrillio 2020.03.30. 18:57:18

@kvadrillio: NIX LEGNAGYOBB GAZDASÁGI ÉLÉNKÍTÉS ÉLS PÉNZLOPÁS !!!!! EMBEREK FULLADOZVA HÖRÖGNEK, TÖMEGESEN BUGYOG KI A SZÁJUKON A TÜDŐVÉRES HAB !!!!!

EZ AZ ÁLLAT MEG A LEGNAGYOBB FASZOMÉLÉNKÍTÉSRŐL VIZIONÁL ????? EZT ELMEBETEG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 18:59:00

"„Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket, de éberen vigyázunk arra, hogy a koronavírus elleni küzdelemben az európai normákat a politika minden területén betartsuk” – reagált az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer hétfőn egy újságírói kérdésre Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth rádióban adott interjújával kapcsolatban."

index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/30/eu_segitseg_magyarorszagnak_bizottsag_valasz/

Igazán nagyon rendes az EU-tól, hogy nem akadályozza a járvány elleni küzdelmet. THX, Brüsszel!

kvadrillio 2020.03.30. 19:14:51

ERRE ADTA AZ UBIO A 2000A LEGNAGYOBB GAZDASÁGI ÉLÉNKÍTÉS...oly módon, hogy az kiterjedjen a közegészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra is. A válsághelyzetekre való reagálási képesség előmozdítására irányuló műveletek kiadásainak 2020. február 1-jétől támogathatónak kell lenniük.

Azokban az esetekben, amikor ez a programok módosítását teszi szükségessé, a javaslat olyan nem lényegi módosításokat határoz meg, amelyeket nem kell bizottsági határozattal jóváhagyni. A javaslat azt is egyértelművé teszi, hogy a válsághelyzetekre való reagálási képesség előmozdítására fordított kiadások 2020. február 1-jétől minden esetben támogathatók. A lehető legnagyobb mértékben ki kell használni a kiadásigazoló nyilatkozatok felgyorsításának lehetőségeit a közös rendelkezésekről szóló rendelet 67. cikke alapján 2018-tól érvényben lévő új támogatási formák – például az egyszerűsített költségelszámolási rendszerek – alkalmazása révén.

A Bizottság munkacsoportot hozott létre a tagállamokkal folytatott munka koordinálása, a tagállamok pontos szükségleteinek felmérése és a tagállamok segítése céljából, hogy a pénzösszegek a lehető leghamarabb célba jussanak.

2.JOGALAP, SZUBSZIDIARITÁS ÉS ARÁNYOSSÁG

A Bizottság a következőket javasolja:

Az 1301/2013/EU rendelet módosítása az alábbiak szerint:

(1)A 3. cikk (1) bekezdése egy albekezdéssel egészül ki, amely egyértelművé teszi, hogy az ERFA szükség esetén átmeneti intézkedésként támogathatja a kkv-k forgótőkéjének finanszírozását a közegészségügyi válságra való hatékony reagálás érdekében;

(2)Ugyanezen rendelet 5. cikke (1) bekezdésének b) pontja úgy módosul, hogy a kutatás, a technológiafejlesztés és az innováció erősítését célzó beruházási prioritás alapján nyújtott ERFA támogatás kiterjedhet az egészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra is;

HaD 2020.03.30. 19:16:59

@Etniez: ugy hallottam hogy mától Ausztriában a boltokban kötelező lesz a maszk...és úgy hogy ingyen adják a boltba lépéskor....remélem nem a magyar "rendeléseket" adta tovább lőrinc kft jó felárral a sógoroknak:)?? kinézem belőle...:):)

kvadrillio 2020.03.30. 19:19:13

@kvadrillio: erre adta az unio a 2000 milliárdot Ez van kihangsúlyozva minden pontban..
a

közegészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra i

közegészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra

közegészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra is. !

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:19:21

@törppicur: a te hited mióta tény?

"megfúrni csak és kizárólag Orbán próbálta az iskolabezárásokat"

ez tény, hiába lovagolsz a szavakon.

index.hu/belfold/2020/03/13/koronavirus_orban_viktor_vedekezes_jarvany_karanten_iskolak_bezaras/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:20:17

@törppicur: a te hited mióta tény?

@törppicur:

"már megint a Dél-Tirolban tömegesen sielő svédekkel jössz.
Jártál te már arrafelé síidényben?
Tudod mennyi magyarr, lengyel és cseh siel ott? És mennyi svéd."

itt írtad: szeka.blog.hu/2020/03/25/nagy_arat_fizetunk_orban_viktor_hibaiert/full_commentlist/1#c38342932

Magyarul persze nem tudsz, de ez csak az egyik dolog.

Egész konkrétan Dél Triloban igazolhatóan több a svéd turista télen, mint magyar.

www.idm-suedtirol.com/media/6a5acd55-ffd3-4198-97ff-4511ec6a4985/factsheet-suedtirol-winter-2018-19.pdf

7. oldal. 10 ezer svéd. a magyarok nincsenek megemlítve, olyan kevesen vannak. Dél Tirol, téli szezon. és még 4,1%-kal növekszik is.

ti Fidióták állandóan azt csináljátok, hogy hasból bemondtok hülyeségeket, utána se néztek, mert okosnak képzelitek magatokat, de a világ hülyéi vagytok. aztán 2 perc alatt lebuktok. ezzel magatokat is égetitek, a Fideszt is égetitek. igazoljátok, hogy mennyire hülyék vagytok, mennyire dilettánsok, mennyire nem értetek semmihez, mennyire felkészületlenül szarjátok a hülyeségeket a netre. és pontosan ezért szavaztatok a Fideszre, mert ott is van egy zsigeri benyomásotok, aminek köze nincs az objektivitáshoz, a valósághoz a tényekhez.

kvadrillio 2020.03.30. 19:24:22

közegészségügyi válsághelyzetre vaN A 2000 MILLIÁRD VIKTORKA ! BAZDMEG ! nem kisvasutakra...
AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

az 1303/2013/EU, az 1301/2013/EU és az 508/2014/EU rendeletnek a COVID-19 járvány kapcsán a tagállamok egészségügyi rendszereibe és más gazdasági ágazataiba történő beruházások mozgósítását célzó különös intézkedések tekintetében történő módosításáról

[Koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés]

INDOKOLÁS

1.A JAVASLAT HÁTTERE

A koronavírus, azaz a COVID-19 járvány okozta válság váratlanul és drámai módon érte a tagállamokat, és potenciálisan jelentős hatást gyakorol a társadalmaikra és gazdaságaikra. Visszaveti a tagállamok növekedését, mivel a gazdasági tevékenység meredeken visszaesik. Ezt a helyzetet likviditási problémák is súlyosbíthatják, mivel a vállalkozások nehezen tudják kifizetni beszállítóikat és alkalmazottaikat. Ugyanakkor további állami forrásokra van szükség az egészségügyi rendszerek és a betegség kitöréséhez közvetlenül kapcsolódó egyéb tevékenységek támogatásához.

Ez kivételes helyzetet teremtett, amelyet a tagállamok gazdaságainak, vállalatainak és munkavállalóinak támogatására és védelmére irányuló különös intézkedésekkel kell kezelni. Jelentős és gyors beavatkozásra van szükség egyrészt az egészségügyi rendszerek esetében annak érdekében, hogy a jelenlegi súlyos stresszhelyzetben fenntartható legyen azok működése, másrészt pedig a gyakran alacsonyabb árréssel rendelkező kkv-k tekintetében, a tagállamok munkaerőpiacaira és gazdaságaik más sérülékeny részeire gyakorolt negatív következmények enyhítése céljából. Ez az egész Uniót érintő ügy, ami szükségessé teszi, hogy uniós és tagállami szinten minden rendelkezésre álló erőforrást mozgósítsunk a COVID-19 járványhoz kapcsolódó, eddig soha nem látott kihívások leküzdése érdekében.

A Bizottság ezért „koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezésre” tesz javaslatot, amelynek célja a beruházások előmozdítása az európai strukturális és beruházási alapokban rendelkezésre álló készpénztartalékok mozgósítása révén a válság elleni azonnali küzdelem érdekében. A beruházás jelentős mértékű lesz, és hamar meghaladja majd a 37 milliárd EUR-t. Ennek elérése érdekében a Bizottság mintegy 8 milliárd EUR összegű beruházási likviditás felszabadítását javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak.

Annak érdekében, hogy ezt a 37 milliárd EUR összegű európai közberuházást mielőbb a koronavírus-válság következményeinek kezelésére lehessen fordítani, a Bizottság javasolja, hogy idén ne kelljen visszafizettetnie azokat a fel nem használt összegeket, amelyeket a tagállamok előfinanszírozás gyanánt kaptak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), az Európai Szociális Alapból (ESZA), a Kohéziós Alapból (KA), valamint az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból (a továbbiakban: az ETHA), hanem ezek elszámolása a programok lezárásakor történjen meg.

A 2020-ban vissza nem fizettetett összegeket a tagállamok a COVID-19 járványhoz kapcsolódó beruházások felgyorsítására használják fel az ERFA és az ESZA, a Kohéziós Alap és az ETHA keretében. Tekintettel a tagállamok átlagos társfinanszírozási arányára, ez a 8 milliárd EUR Unió-szerte mintegy 29 milliárd EUR összegű forrás felhasználását tenné lehetővé strukturális finanszírozásra.

A Bizottság javasolja, hogy a közegészségügyi válsághelyzet hatékony kezelését célzó átmeneti intézkedésként szükség esetén legyen támogatható az ERFA-ból a kkv-k forgótőkéjének finanszírozása. Az Alapokból finanszírozott pénzügyi eszközökből szükség esetén átmeneti intézkedésként forgótőke formájában is kaphatnának támogatást a kkv-k a közegészségügyi válságra való hatékony reagálás érdekében. Módosítani kell az ERFA-nak a kutatás, a technológiafejlesztés és az innováció erősítését célzó beruházási prioritását oly módon, hogy az kiterjedjen a közegészségügyi szolgáltatások válsághelyzetekre való reagálási képességének erősítéséhez szükséges termékekbe és szolgáltatásokba történő beruházásokra is. A válsághelyzetekre való reagálási képesség előmozdítására

sóhegy049 2020.03.30. 19:25:19

SZVSZ:
- az esetszámok nem fedik a valóságot, ld. környező országok
- nincs pénz a tesztekre, vagy simán ne rontsák a statisztikát, aki bekerül kórházba, azt beleszámolják, a többi meg hol van?
- az egész egy simli, ezért nincsennek területi adatok
- valójában kik itt a "szakemberek"
Mindent teljes homály övez, bizalom zéró, ennyike.

Etniez 2020.03.30. 19:25:31

@white999: Különösen az élsport, főleg a foci. :DDD

illaim 2020.03.30. 19:25:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Figyelj te némber! Ez már azt is mondta az EP ülésén "Mi soha nem vetemednénk arra, hogy a velünk egyet nem értőket elhallgattassuk" Aztán jól kiröhögték a hazug oláh cigány fajtáját! LOL

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:27:01

@white999: " az ellenzék gyengíteni akarja a kormány döntéshozatali képességét,"

legutóbb Orbán egyik nagy hülyeségétől mentették meg az országot.

index.hu/belfold/2020/03/13/orban_kossuth_radio_koronavirus/

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 19:27:27

@Attilajukkaja:
Nincsen kijárási tilalom. Menj ki az utcára és ha lőnek akkor az a kijárási tilalom. Ha nem lőnek le, akkor talán meg fogad érteni a különbséget

Az iskolák sincsenek bezárva, csak átálltak a távoktatásra. Amit alapvetően az elmúlt szörnyű évek fejlesztéseivel lehetett megvalósitani

Az egyes korlátozó intézkedések megegyeznek más országok intézkedéseivel, nem kellett semmit az ellenzéknek feltalálni. Ezekből kellett egy célszerű kombinációt a kormánynak összeállítani és alkalmazni. Magyarországon eddig lassan terjedt a járvány, az ellenzéki reakciók ehhez képest eltúlzottak, a szokott mód hisztérikusak voltak. Mint például amit te is írsz hogy kijárási tilalmat akartak

Az orvosi kamara mint politikamentes szervezet, ezen jót nevettem. Kincses Gyula elnök, Gyurcsány volt államtitkára, Komáromi Zoltán aki egyidejűleg Karácsony tanácsadója, haha

A becslésük ez volt: az első héten 7-8 ezer fertőzött lesz, a második hét végére 40-50 ezer. Most már a harmadik hetet daráljuk. valahol százezernél kellene járni, de szerencsére ennek még 1%-a sincsen. Biztos ilyen hasznos tanácsokat adnak Karácsonynak is

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:28:53

@white999: Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, (ugyanekkor hazudott arról is, hogy a járványt a külföldiek hozzák be, amire van közismert ellenpélda), majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:29:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: eddig csak Orbán akadályozta a vírus elleni küzdelmet

Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, (ugyanekkor hazudott arról is, hogy a járványt a külföldiek hozzák be, amire van közismert ellenpélda), majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

sóhegy049 2020.03.30. 19:31:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Megelőzés gyanánt... A maszk téma.
Ha! Kifele nem enged a sebészi sem, akkor már valamennyire csak-csak nyerő...
Tehát, ha mindenki hordaná, akkor kifelé kevesebb cumó jutna, csa-csak csökkenne a fertőzések száma.
Szerintem, ha már gépeket lehet venni, akkor ott maszk is van!
Nem érdekel hogyan, de oldja meg, hogy mindenkinek jusson.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 19:34:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tévedsz. Nem a járvány kezelése, hanem az utána következő gazdasági válság kezelése fogja a 22-es választásokat eldönteni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:35:02

@nemecsekerno_007: " "A kormány munkáját minden nap lehet értékelni."

Akkor a tiédeti is ugye?!?! Meg a feleségedét. Mert ez így megy ám."

amikor az elmebeteg Fideszes, hogy a kormányhoz és egy ismeretlen feleségéhez ugyanannyi köze van.

"Ha ugyanazt a maximumot várod el a kormánytól amit te is nap mint nap teljesítesz, akkor minden rendben. Ehhez próbáld tartani magad, akkor hiteles lehet a véleményed. "

akkor Etniez lenne a kormány, téged meg felakasztana.

Etniez 2020.03.30. 19:35:26

@Etniez: Itt van a fatal rate, nézd meg Izraelt és Németországot, nekünk európaiknak az ő számaik relevánsak:

www.cebm.net/covid-19/global-covid-19-case-fatality-rates/

sóhegy049 2020.03.30. 19:35:35

@Éhbérkommentelő:
Miért, te tudod mennyi fertőzött van?
Ne szivass!

Etniez 2020.03.30. 19:36:08

@nemecsekerno_007: Miért, én és a feleségem vezeti az országot? Nem értem az analógiád.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:38:52

@nemecsekerno_007: "korlátozni fogják az internetes megjelenéseiteket. "

na, alig szavazták meg a diktatúrát, máris látjuk, hogy miről van szó.

chrisred 2020.03.30. 19:39:16

@kvadrillio: Miért ugranak be nekem az ilyen gondolatokról mindig a képviselői fizetések?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:39:40

@Etniez: az nem analógia, az egy elmebeteg agyvihara.

Etniez 2020.03.30. 19:40:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "500 lélegeztetőgép"
Személyzetet is csomagolnak hozzá?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:42:02

@Emmett Brown: sajnos nem annyira közismert, még neked sem, hogy Orbán elbaszta a kevés teszteléssel. nem kicsit, nagyon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 19:42:41

@nemecsekerno_007: "Csak aztán ne csodálkozzatok ha korlátozni fogják az internetes megjelenéseiteket." - Aha. Éppen hogy megszavazták ezt a törvényt és te máris az internetes megszólalások korlátozások gondolatával játszol. Na ezért nem bízunk bennetek, ti elmebeteg mocskok!

sóhegy049 2020.03.30. 19:43:28

@nemecsekerno_007:
"Csak aztán ne csodálkozzatok ha korlátozni fogják az internetes megjelenéseiteket"
Pesties választ fog kapni, hogy megértsd!
Akkor verd ki a f@szod örömödben, ha erre izgulsz. Nektek nem tudom, hogy miért nem volt jó a cucializmus? Megmondták akkor is, hogy mit és hogy. Most is ez kell a primitív állatoknak. Nincs ám önálló gondolat, a lófaszt...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:43:42

@nemecsekerno_007: a Fidióta elmebeteg csak esemény után akar elgondolkodni, hogy Orbán hogy baszta el a dolgot.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 19:45:11

@nemecsekerno_007: te miért nem költözöl Észak Koreába? ott neked tetsző rendszer van, és vírus "sincs".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 19:47:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Nem a járvány kezelése, hanem az utána következő gazdasági válság kezelése fogja a 22-es választásokat eldönteni."

Igen, van, ez valószínűleg többet fog nyomni a latban. Azért ha mondjuk mindenkinek lesz egy közeli-távolabbi halott hozzátartozója a járvány alatt, akkor ez árnyalni fogja a válságkezelés eredményét.

Ezt az is nehezíteni fogja, hogy a válság igen gyorsan legyűri az országot, a kilábalás azonban hosszabb ideig fog tartani, Kérdés, egyáltalán lehetséges lesz-e '22-ig kikecmeregni belőle. Gondolok itt pl. arra, hogy a Magyarországon üzemeket működtető külföldi cégek esetleg hajlamosak lesznek hazatelepíteni a termelést - ehhez bizonyára állami támogatást is fognak otthon kapni -, hogy ezzel is segítsék a hazai gazdaság fellendítését. Ez viszont számunkra tragikus következmányekkel járna.

Persze az ellenzék mindig mindent jobban fog tudni - főleg utólag -, kibicnek semmi sem drága.

illaim 2020.03.30. 19:48:41

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Rabok voltunk mostanáig,
Kárhozottak ősapáink,
Kik szabadon éltek-haltak,
Szolgaföldben nem nyughatnak.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Fényesebb a láncnál a kard,
Jobban ékesíti a kart,
És mi mégis láncot hordtunk!
Ide veled, régi kardunk!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez;
Mit rákentek a századok,
Lemossuk a gyalázatot!
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!

(Pest, 1848. március 13.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 19:50:19

@Etniez:

"Személyzetet is csomagolnak hozzá?"

Olvashattad, hogy már folyik a kiképzésük. Amúgy intenzív osztályon dolgozók eleve tudják, s mivel jelenleg csak 19 beteg van lélegeztetőgépen, idő is lesz a többiek kiképzésére. Attól persze csak károgj nyugodtan.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 19:51:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, a fideszesek is jobban tudták 2008-2009-ben mit kellene csinálni. Aztán amikor hatalomra kerültek úgy hozták egyenesbe az országot, hogy gazdasági prosperitás volt, jött EU-s pénz, felvettek újabb hiteleket, elköltötték a manyupot és a devizatartalék egy részét.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 19:53:43

@nemecsekerno_007: Figyelj te köcsög! Ezt nem felejtjük el neked, hogy a törvény megszavazásának napján már te máris az elnémításunkról álmodozol. Az itt levő fideszes söpredéknek is te vagy a legalja.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 19:58:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Figyejjémá te eszt nem értheted!
putyin papa is csak adig volt rossz,amíg fecó volt vele jóban.
Aztán már mikor a viki akart rajta keresni...
A sok birka meg most tapsikol!

Etniez 2020.03.30. 19:58:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Olvashattad, hogy már folyik a kiképzésük"

Hogy mi? :D Én három évig tanultam, őket meg "kiképzik" két hét alatt? :D
Sebész OKJ-képzés is lesz? :D

Ne legyél már nevetséges. Fentebb írtam, a gépek és a kórházak kifestése nem megoldása az egészségüggyel kapcsolatos problémának. A humán erőforrást kell rendbe rakni, minden más: PÚDER.

Látványpékség.

El lehet mondani, hogy mi EZT, MEG EZT, MEG EZT ÉS EZT VETTÜK.
Csak nem sok haszna van, ha nincs aki beálljon mellé három műszakba.
De mindegy, ha nem akarjátok megérteni, ne tegyétek, engem nem érdekel.

Mi is azzal küzdünk, hogy a dolgozók 30%-a önkéntes karanténban van és kurvára nincs elég személyzet a műszakokban. Még itt is ez van, mi lehet otthon?
Gép itt is van elég...

Etniez 2020.03.30. 19:59:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Igen, nagyon várta már szegény, érvei nincsenek, marad az erőből....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:03:21

@Etniez: Ja. Az ilyenek lettek gyorsan nyilasból ÁVÓ-sok.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:03:42

@Etniez: Dehát már 10 éve diktatúra van! Vagy nem?!?! Kicsi Kun Bécéikém!!! :))))))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:05:50

@nemecsekerno_007: Akkurvaanyádat te féreg,hogy komcsi létedre még te komcsizol.
Hát igen.A fideszpatkány az emberiség legalja!

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:06:41

@math0: Pont a lényeget kerülted meg gyökér.

Ugyanolyan munkát várj el a kormánytól, mint amit te is le tudsz tenni az asztalra.
De ugyanolyat péktől, az orvostól meg bárki mástól. Különben csak egy szájjal festő vagy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:07:37

@nemecsekerno_007: Azért büszke lehetsz arra,hogy igazi fideszbarom vagy!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:08:12

@nemecsekerno_007: Hűha! Sok a felkiáltójel meg a vigyor. Kompenzálsz kishaver? Ilyen az internet, ezt már nem tudod visszaszívni. Szépen előbújt belőled az aljadék féreg.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:09:50

@nemecsekerno_007: Anyád picsáját hülyegyerek!
Hát nem csak orbán viktor szent sérthetetlen és tévedhetetlen ebben az országban?

Emmett Brown 2020.03.30. 20:11:08

@math0: nem kedvelem amikor nekem tulajdonítasz valamit, amit soha sem mondtam, majd amikor leérveled a szalmabábodat, akkor villogsz, hogy mekkora májer vagy.

gázóra ellenőr 2020.03.30. 20:13:09

@nemecsekerno_007: Jobb lenne ha most szépen elbujdokolnál, szerintem a saját elvtársaidból is undort váltasz ki.

major.os 2020.03.30. 20:13:19

Újságírói lárifári. A zindex uszít, butít. Kiemeli az egyedit, jelesül, ami rossz, hogy a haragunkat fenntartsa.
Egyébként 3 negatív értékelés kivételével egyetértek, az indoklás/érvelés viszont ostoba, démonizáló és légbőlkapott.
... hogy nem akarják már felfogni, hogy a vírust (egyelőre, még kb egy évig) egyetlen módon lehet megállítani: immunizálódással.
Akármilyen kegyetlenül is hangzik, de fél év múlva Olaszország már előnyben lesz (sok más országhoz képest), bár sokan fognak még az elhalálozási évfordulókon egyszerre emlékezni.
A korlátozások laposítják a görbét, de egyben el is nyújtják. Az ismétlődés nem kizárt (a vakcináig).
Erre nem lehet jól reagálni. Nincs objektív nézőpont, annál is inkább, mert az események java jövő idejű!

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:15:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Inkább abban lennél ilyen aktív, hogy leszeded a paradicsomot, meg az uborkát az üvegházban. Mert símán lehet itt is ilyen. Több hasznotokat vennénk. Hívhatod a Tordait, meg a Fegyőrt is. Filozofálgatni, meg okoskodni az ültetvényen is lehet. Mert nem szedi le magát a paradicsom (se), de gondolom a pofádat azért szeretnéd tömni 2 hónap múlva is valamivel. Tüntetésből nem lesz kaja.
Meg blogolásból se.

sóhegy049 2020.03.30. 20:17:12

@nemecsekerno_007:
A "kormány" a baromarc nélkül még lehet, hogy nyomokban képes lenne normális döntésekre is. 12 éve nincs alternatívátok, csak egy hibbant?
A fentebbi "álmod" miatt, tényleg elmehetsz a... oda!

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:18:17

@major.os: Azért látom van olyan is aki józanul látja a dolgokat. Ez némi reményre ad okot.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:21:58

@sóhegy049: Te meg majd mehetnél a földekre. Szükség lesz szorgos kezekre. Ott is járhat a szád, csak közben a kezed is járjon. Már ha enni akarsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:23:12

@major.os: Az a helyzet hogy a jobboldali sajtóorgánumok sokkal több sajtópert veszettetek, úgy hogy nem kérdés ki butít itt.

@nemecsekerno_007: Te söpredék legalja! Letétbe tetted már az egy milliót? Valahogy feledésbe "sűlyedt" nálad ez.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:25:22

@gázóra ellenőr: Látom jól sikerült a "függetlenobjektív" média kommunikációs stratégiája amit kb. 6 hete nyomnak ahogy a csövön kifér. Olvasd el ezt, szépen összefésülték. És igen, kormányközeli a bejegyzés, de hivatkozott cikkek kurvára nem:

m.facebook.com/notes/szeke-klub/%C3%ADgy-seg%C3%ADt-a-bajban-a-balliber%C3%A1lis-m%C3%A9dia-15-sokatmond%C3%B3-k%C3%A9p/3349444965085125/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202003&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202003

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:25:44

@nemecsekerno_007: te addig a bányában vagy a gyárban fogsz dolgozni?

sóhegy049 2020.03.30. 20:26:35

@nemecsekerno_007:
...és te közben milyen hasznosat csinálsz, Muci? :-)
Én most is mindennap dolgozom, amíg te vakarod, nameg besegítek az Önkorinál is.
Bekaphatod, troll.

yourmomtits 2020.03.30. 20:26:59

MASZKOS HÜLYÉK:

WHO: Ha nem beteg, ne viseljen maszkot

index.hu/techtud/2020/03/30/who_ha_nem_beteg_ne_viseljen_maszkot_mike_ryan_koronavirus/

persze ők is ovigecik és diktatúra meg minden. szánalmas szar libsi retkek!

Emmett Brown 2020.03.30. 20:27:30

@major.os: nagyon hülye vagy. Az index elég látványosan igyekszik visszafogni magát, hogy járványügyben ne baszogassa a kormányt és az intézkedéseit.

Számos cikk kifejezetten támogató jellegű.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:27:39

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Rajtad is látszik, hogy jól sikerült a "függetlenobjektív" média másfél hónapja tartó hangulatkeltő kommunikációja. :))))

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 20:28:47

@sóhegy049:
A többi országban se tudod a tünetmentes virushordozók számát. Ehhez mindenkin el kéne végezni a tesztet nagyjából 1 hetes gyakorisággal. Ez Magyarországon eddig úgy 30-40 millió tesztet jelentene

De nem baj, ettől még ötletelhetsz tovább

Emmett Brown 2020.03.30. 20:30:18

@yourmomtits: mi a faszért lenne közösségben egy beteg, ahelyett hogy otthon vagy az intenzíven dekkolna?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:30:34

@nemecsekerno_007: Te senkiházi! Nem a földeken lesz a baj. A mezőgazdaság valamivel több mint 2000 milliárdot állít elő, az autógyártás meg 8 és fél ezer milliárdot Magyarországon. Annyi lesz a munkanélküli, hogy lesz kéz a földeken. Te is odamész amikor nem lesz pénz a bérkommentelőkre.

sóhegy049 2020.03.30. 20:31:01

@Éhbérkommentelő:
Senki, de ezek a hazai számok igen karcsúak, nem?
Szerinted nem, tudom, mert ezt írták.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:31:55

@Emmett Brown: Ja, most már igen. Előtte kb. február közepe óta tolta a koronavírusos hangulatkeltést ahogy a csövön kifér.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:33:05

@nemecsekerno_007: Mi van azzal az egy milliós fogadással? Nem tetted még letétbe a pénzt? A Provident nem ad annyit kölcsönt a közmunkás fizudra?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 20:34:53

@nemecsekerno_007: Javítás - A Provident nem ad annyi kölcsönt a közmunkás fizudra? Hangulatkeltés? Aszontad pánikolunk. Vajon ok nélkül tettük?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:36:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ááááh ez megeszi a banán héját és kidobja a belsejét!
Mit kezdene ez a szerencsétlen a földeken?
Max. nekitámasztják a biciklit!

Emmett Brown 2020.03.30. 20:36:32

@nemecsekerno_007: jaja. Direkt az indexesek terjesztették a kórt, hogy igaz legyen a riogatásuk. Ami amúgy alaptalan volt, mert semmi gond nincs a vírus miatt sehol.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 20:37:37

@kvadrillio:
"EMBEREK FULLADOZVA HÖRÖGNEK, TÖMEGESEN BUGYOG KI A SZÁJUKON A TÜDŐVÉRES HAB !!!!!"

Nincs kedved posztot irni? Biztos felkerülnél vele cimoldalra az Indexen

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:37:40

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ballib humor. Valszeg ezeknek most kicsit leszűkítik a publicitását végre. Hehehehehe. Marad a zöldségszedők filozófiája. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:40:18

@nemecsekerno_007: hazudsz...?Jaa tényleg,hát persze hogy ballib!
Jut eszembe gyurcsányt dobrev klárát meg az apró klánt valahogy kifelejtetted...!

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 20:42:01

@sóhegy049:
Te hány fertőzöttről tudsz az ismeretségi körön belül? Én egyet se ismerek Magyarországon, külföldön viszont többet is. Köztük az egyik viszonylag közeli rokonom is elkapta az USA-ban

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:43:06

@Emmett Brown: Szalmabáb érvelés, kétszer kimaradsz a dobásból.

Olvasom az indexet, saját tapasztalat. Igazából nem is lehetett nem észrevenni, hogy mikor kezdett el ömleni a koronavírus a címlapról. Először semlegesebb hangvételben, utána a kormányra kihegyezett nyelvezettel. De ítt egy szép leírás, hogyan csinálták:

m.facebook.com/notes/szeke-klub/%C3%ADgy-seg%C3%ADt-a-bajban-a-balliber%C3%A1lis-m%C3%A9dia-15-sokatmond%C3%B3-k%C3%A9p/3349444965085125/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202003&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202003

illaim 2020.03.30. 20:43:22

@major.os: Miért fröcsögsz fidesstálib? Ne minősíts! Érvelj! Miért is uszít az index? Sorold!
A viselkedésed, ha úgy tetszik a reakciód nagyon hasonlít az óvodai középcsoportoséhoz!
Csak nem te is a fidess csodagyerekei közül való vagy? Már hároméves korodban annyi eszed volt mint most? LOL

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.30. 20:45:53

@nemecsekerno_007: te képes vagy belinkelni mégegyszer ugyanazt a szart,amiből egyszer is sok volt?
Az rendben van,hogy te ezzel kelsz ezzel fekszel de nem kéne minket is ezzel kínozni!

fantázia dús nick 2020.03.30. 20:46:07

@nemecsekerno_007: Undorító vagy. Látszik már kínodban vigyorogsz, mert mindenki okád tőled.

sóhegy049 2020.03.30. 20:46:31

Közeli nincs, a tágabb környezetemben van három.
Nincsennek a statisztikában, hatósági karanténosok.

chrisred 2020.03.30. 20:52:19

@yourmomtits: "Egy közösségben nem javasoljuk, hogy maszkot viseljen, hacsak nem beteg. Ebben az esetben viszont meg tudja akadályozni a további terjedést. A maszkot azoknak ajánljuk, akik otthon vannak és betegek, és azoknak, akik törődnek az otthon lévő betegekkel.”

A betegek 80%-a tünetmentes, vagyis fogalma sincs arról, hogy beteg vagy egészséges.Tehát mindenki viseljen maszkot, aki tart attól, hogy ebbe a 80%-ba tartozik?

sóhegy049 2020.03.30. 20:53:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
A kamugyárat össze lehetne a másikról is ollózni!
De ki kíváncsi a szerkesztett kamura?

nemecsekerno_007 2020.03.30. 20:53:22

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Amit linkeltem az csak egy kommunikációs módszer leírása. Azért küldtem, hogy hátha megérted a lényegét. Politikamentesen.

Különben ugyanilyen módszerrel símán eladják neked a műanyag olajkályhát is a jövőben.

TSandor Toth 2020.03.30. 20:55:01

Meg tudja valaki mondani, hogy miért nem vagyok meglepődve a "független" média ezen professzinális tudósokat lepipáló eredményén?

apro_marosan_petergabor 2020.03.30. 20:55:33

Derék, anyazó topiccá alakult ez is, mint általában a libero-bolsi posztok.
Nem értem, ti mindig önkielégítést végeztek?
Higgyétek el, van valódi élvezet is, ez nem tartozik közéjük.

Emmett Brown 2020.03.30. 20:55:37

@nemecsekerno_007: én is kigyűjtöttem párat:

www.origo.hu

dátum nem is kell, bármikor felmész ennek a többszörösét látod.

sóhegy049 2020.03.30. 20:55:56

@chrisred:
Újra:
Az orvosi maszk kifelé 100% védelmet nyúlt, mivel ezt használják... Több helyütt kötelező a használata. Baj lehet belőle? Nem...

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 20:58:59

@sóhegy049:
A hatósági karanténosokról minden nap fenn van a statisztika. Ma 73 a számuk. Jó sok ismerősöd lehet, ha ebből hármat ismersz

koronavirus.gov.hu/#aktualis

A németországi kórházban, ahol az ismerősöm dolgozik, az egész főorvosi kar és az igazgató ment karanténba. De az egyik szakdolgozó is akivel szorosan együtt szokott dolgozni, annak a férje beteg volt, elég komolyan. Kérdeztem hogy rajta nem kéne csinálni tesztet, erre nevetett és mondta hogy csak a legszükségesebb esetben csinálnak, és legalább 4 hét az eredmény

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:00:19

@sóhegy049: Igen. Az orvosi maszk tuti védelmet nyújt. Ezért nem is volt megbetegedés olyan országokban, mint Kína meg Dél-Korea, ahol állandóan hordják a maszkot.

nemecsekerno_007 2020.03.30. 21:01:01

@Emmett Brown: Origót nem olvasok, mert kb. 444 szint. Bulvár.

De amúgy vicces próbálkozás, hogy összemosd a teljes "függetlenobjektív" médiát az origóval. Ja és nem akartad megérteni a lényeget.

A kommunikációs technikát amivel megetetnek. Remélem azért szájmaszkot nem így rendelsz.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:02:11

@chrisred: "A betegek 80%-a tünetmentes" Baromság.

ittel 2020.03.30. 21:05:23

"Az egyik legnagyobb hiba a kormány válságkezelése kapcsán ismét az elmúlt 10 év politizálására vezethető vissza. Az ország felének-kétharmadának (a nem Fidesz-szavazóknak) lényegében nulla a bizalma a kormány intézkedéseivel szemben."

Gigantikus hazugság, ezt nem is értem, hogy lehetett leírni. Minden kutatás szerint legalább az emberek 75 %-a elégedett a kormány intézkedéseivel, és bíznak a járvány sikeres kezelésében.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:06:56

@sóhegy049:
Van-e fertőzött ismerősöd.

"Közeli nincs, a tágabb környezetemben van három.
Nincsennek a statisztikában, hatósági karanténosok."

Ezt magyarázd el.
1. Honnan tudod, hogy fertőzöttek?
2. Honnan tudod, hogy nincsenek a statisztikában?

Attilajukkaja 2020.03.30. 21:07:10

@Éhbérkommentelő:
"Nincsen kijárási tilalom."
Persze, hogy nincs! Kijárási korlátozás van.

"Az iskolák sincsenek bezárva, csak átálltak a távoktatásra. "
Na ja. Tárva-nyitva vannak az iskolák és az óvodák is. Na meg az egyetemek, csak éppen a diákok nem mehetnek be.

"Az egyes korlátozó intézkedések megegyeznek más országok intézkedéseivel, nem kellett semmit az ellenzéknek feltalálni."
Csak a bevezetésükkel késlekedett a kormány. de aztán rájött, hogy mégis szükség van rájuk.

"Magyarországon eddig lassan terjedt a járvány, az ellenzéki reakciók ehhez képest eltúlzottak, a szokott mód hisztérikusak voltak."
Majd meglátjuk!

"Mint például amit te is írsz hogy kijárási tilalmat akartak"
Korlátozást. Ha nem azt írtam, akkor elnézést. Tudhatnád, miről van szó, ha olvastad volna az Orvosi Kamara intézkedési tervre vonatkozó szakmai javaslatait, amire Gulyás Gergely azt állította ország-világ előtt, hogy az egy politikai blöff. Ma már tudja, hogy nem az volt!

"Az orvosi kamara mint politikamentes szervezet, ezen jót nevettem."
Örülök, hogy ilyen jót kacagsz egy szakmai egyesületen. Gondolom, a Fogorvosi Kamarán majd megszakadsz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:07:35

@ittel: Nehéz dolog ez az értő olvasás igaz? Nem a jelenlegi intézkedéseivel van a bajuk, hanem a múltbeli viselkedésük alapján nem bíznak abban hogy nem fognak ezzel a hatalommal visszaélni.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:08:19

@ittel: "Gigantikus hazugság, ezt nem is értem, hogy lehetett leírni. "
:D:D:D:D
Ja. Ezt én sem értem. A ballibák messze földön híresek a kínos őszinteségükről...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:09:44

@teéjesenmindegy: Te már újra itt? Ennyi idő alatt találtál az 5000 fokos ívhez megfelelő anyagot az anód és katódhoz? És mi van a vízmelegítéses idézettel?

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:09:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Meg fogja támadni a Maldív szigeteket. Ez kurvaélet.

white999 2020.03.30. 21:11:20

@teéjesenmindegy: @sóhegy049: Tökéletes megfejtés. Ez is bizonyítja, hogy Amerikából vitték be a vírust KÍNÁBA. Illetve csak vitték volna de nem bírták a maszkok miatt.

Attilajukkaja 2020.03.30. 21:12:04

@ittel:
"Gigantikus hazugság, ezt nem is értem, hogy lehetett leírni. Minden kutatás szerint legalább az emberek 75 %-a elégedett a kormány intézkedéseivel, és bíznak a járvány sikeres kezelésében."
Mi a hazugság? Az hogy egyetértenek a mostani intézkedésekkel, szerinted egyenértékű a bizalommal? Én is egyetértek az egészségügyi intézkedésekkel, akármennyit is késtek, de bízni ebben a hazudozó bandában soha nem bíznék.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:13:14

@teéjesenmindegy: Ez most érv akart lenni? Ennyire futotta? Én inkább cenzúrára, ellenzéki oldalak betiltása, koncepciós perekre, újságírók elhallgattatására gondoltam. Amolyan putyini módon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:14:47

@Attilajukkaja: Nem érti. Nem azért alkalmazzák, hanem azért hogy nyomja a propagandát.

white999 2020.03.30. 21:15:00

@ittel: "Gigantikus hazugság, ezt nem is értem, hogy lehetett leírni. Minden kutatás szerint legalább az emberek 75 %-a elégedett a kormány intézkedéseivel, és bíznak a járvány sikeres kezelésében."
Szokásos libsi hazugságot nyomod az emberek 100 % bízik a járvány sikeres kezelésében.

sóhegy049 2020.03.30. 21:15:15

@teéjesenmindegy:
"Igen. Az orvosi maszk tuti védelmet nyújt. Ezért nem is volt megbetegedés olyan országokban, mint Kína meg Dél-Korea, ahol állandóan hordják a maszkot."
-
Legközelebb kérd meg a sebészed, hogy vegye már le a picsába! :-)
@Éhbérkommentelő:
"A hatósági karanténosokról minden nap fenn van a statisztika. Ma 73 a számuk"
Ez az egész országra érvényes. Ezt ki nyeli be? Mert gondolom, hogy Te sem?

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:15:52

@Attilajukkaja: "csak éppen a diákok nem mehetnek be."
A home officeban aki dolgozik az sem dolgozik?

"a bevezetésükkel késlekedett a kormány"
300 fertőzöttnél rendelték el a kijárási korlátot. A csehek ezer fölött, ha jól emlékszem.

"Majd meglátjuk!"
Mit? A mondat mindkét része múlt idő volt, te meg jössz a jövővel. Túlzó volt.

" egy szakmai egyesületen. "
Hmm. A tegnap mintha azt írták volna, hogy "jelenleg van elég maszk, de ha majd elkezdődik a járvány, akkor majd nem biztos hogy lesz".. Ez mennyire szakmai?

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:17:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"cenzúrára, ellenzéki oldalak betiltása, koncepciós perekre, újságírók elhallgattatására gondoltam."
Aham. Végül is miért is ne gondolnál erre. Már 10 éve ezt mondogatjátok folyamatosan, hogy itt diktatúra van. Ehhez képest naponta anyázzátok, meg akarjátok legyilkolni a patást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:18:15

@Etniez:

"Én három évig tanultam, őket meg "kiképzik" két hét alatt? :D
Sebész OKJ-képzés is lesz? :D"

Hubazmeg, ha 3 évig tart megtanulni egy ventilator (bocs, angolul rövidebb) kezelését, akkor a világ összes országa kva nagy bajban van, mert ennyi ventilator kezelésére sehol a világon nincsenek felkészülve.

Alternatív lehetőség, hogy hülyeséget írsz, és a kezelés megtanulása nem tart 3 évig. :D

ittel 2020.03.30. 21:19:55

@Attilajukkaja: hát persze, hogy elkéstek vele. Azt kedvelem bennetek fotelhuszárokban, hogy mindenhez jobban értetek, mint a járványügyi szakemberek, magasan kvalifikált orvosok, közgazdászok. Ha rajtad múlik, gondolom már decemberben bezárattál volna mindent, és kijárási tilalmat rendeltél volna el. Mert ti olyan rohadt okos emberek vagytok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:20:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Aztán amikor hatalomra kerültek úgy hozták egyenesbe az országot, hogy gazdasági prosperitás volt, jött EU-s pénz, felvettek újabb hiteleket, elköltötték a manyupot és a devizatartalék egy részét."

Oszt mégis az van, hogy a GDP-arányos államadósság évek óta csöken.

Persze tudom, te mindig az abszolút államadóssággal jössz, ám akkor az van, hogy jó társaságban vagyunk, egy csapatban pl. az USA-val és a legtöbb EU-tagállammal, mert az abszolút államadósság azokban is folyamatosan nő. :DD

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:20:09

@sóhegy049:
Azt hiszem, hogy a sebészek még csinálnak egy-két dolgot a maszk viselése mellett. Mondjuk sterilizált helységben dolgoznak, meg fertőtlenítővel mosakszanak be.

sóhegy049 2020.03.30. 21:23:28

@teéjesenmindegy:
...és sterilet köhögnek?
Na menj a picsába!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:29:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És? Az azt jelenti hogy a gazdaság nőtt az adóssághoz képest. Attól még nőtt az adósság. De adjuk csak össze a számokat!

2010
államadósság 78 milliárd euró
manyup 10 milliárd euró
valutatartalék 34 milliárd euró

mérleg -34 milliárd euró

2018
államadósság 90 milliárd euró
manyup 0
valutatartalék 27 milliárd euró
Eximbank adóssága 2 milliárd euró

mérleg -65 milliárd euró

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:29:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mellesleg annál, ahogy a szoclibek anno kezelték a válságot, csak jobban lehetett volna, szóval nem kellett sok ész ahhoz, hogy valakinek jobb ötletei legyenek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:31:10

@teéjesenmindegy: És? Semmit nem cáfoltál. Mi van azzal az 5000 fokkal? Meg a vízmelegítéssel? Miért kussolsz róla?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:32:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mellesleg annál, ahogy a szoclibek anno kezelték a válságot, csak jobban lehetett volna" - Na! Mondjad! Mit lehetett volna csinálni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:34:42

@ittel:

"gondolom már decemberben bezárattál volna mindent, és kijárási tilalmat rendeltél volna el."

A magyar határ hermetikus lezárása biztos kinn rekesztette volna a járványt. Más kérdés, hogy politikailag és gazdaságilag megvalósíthatatlan lett volna az irdatlan károk miatt.

Etniez 2020.03.30. 21:36:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az megvan, hogy az egészségügyi gépek kezelése nem abból áll, hogy megnyomjuk az On gombot, ugye?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:38:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Azt írtad, hogy "a fideszesek is jobban tudták 2008-2009-ben mit kellene csinálni." Nos, olvass utána, mit javasoltak. :)

Etniez 2020.03.30. 21:38:17

@sóhegy049: Hogy ne, én is bemegyek az osztályra az utcáról és máris olyan steril leszek kívül-belül, hogy csuda.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:40:39

@Etniez:

Ismétlem: Más járvány sújtotta országban sincs több ventilatorkezelő per capita, mint nálunk. Akkor pedig vag yminden ország nyakig ül a szarban a ventilatorkezelők hiánya miatt, vagy ahogy ők megoldják, úgy megoldjuk mi is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 21:42:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a Dunning-Kruger effektus miatt bizony nem kell ahhoz ész, hogy azt hidd, jobb ölteid vannak, pedig egy 4 elemis, Fidióta, elmebeteg fasz vagy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:42:23

@Etniez:

Annak alapján, amit mostanság írsz, a belső fertőtlenítést ugye 65 százalékos pálesszel végzed? :P

dare 2020.03.30. 21:43:20

Arra én is baromi kíváncsi vagyok, hogy vajon jókor, még épp időben vezették-e be a kijárási tilalmat.
Hamarosan elválik, ezért az csak a következő 2 hétben fog elválni, hogy jó volt az időzítésük, vagy nagyon elbénázták ezt.
Tehát a 9-es piros nagyon megelőlegezettnek tűnik így első ránézésre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:43:35

@math0:

Buksifej, nem nekem vannak ötleteim, hanem a szakembereknek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 21:44:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ""Aztán amikor hatalomra kerültek úgy hozták egyenesbe az országot, hogy gazdasági prosperitás volt, jött EU-s pénz, felvettek újabb hiteleket, elköltötték a manyupot és a devizatartalék egy részét."

Oszt mégis az van, hogy a GDP-arányos államadósság évek óta csöken."

mit nem értettél abból, hogy elköltötték a MANYUPot? nincs itt semmi "MÉGIS" Orbánék beleültek a készbe, és még loptak is hozzá. nem kunszt, csak görénység kérdése.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:44:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én gúnyolódtam, te meg állítottál. A bizonyítás terhe nálad van. De ha ezzel el akartad ütni a dolgok, akkor ezek szerint fogalmad sincs róla mit lehetett volna jobban csinálni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 21:45:31

@ittel: Azt kedvelem bennetek Fidiótákban, hogy mindenhez jobban értetek, mint a járványügyi szakemberek, magasan kvalifikált orvosok, közgazdászok, az EU, sőt, az összes külföldi ország.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:47:44

@dare:

Szerintem már be kellett volna vezetni a kijárási TILALMAT, nem csak a korlátozást. Persze megértem, hogy politikailag nagy sokk lett volna a lakosság számára, ezért kellett egy köztes lépés, a kijárási korlátozás.

Hallom és olvasom, hogy küszöbön a tömeges megbetegedések fázisa. Ingázva munkába járó ismerőseim a napokban már megkapták a munkáltatói igazolást arról, hogy honnan hová jogosultak utazni munkavégzés céljából. A legközelebbi szomszédom épp ma kapta meg. Nyilván küszöbön áll a kijárási tilalom kihirdetése.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:48:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Én kussoljak róla? Hát szerinted nem lehet elérni 5000 fokot, kisköcsög :D Meg árammal nem lehet melegíteni..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:49:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"ezek szerint fogalmad sincs róla mit lehetett volna jobban csinálni."

Valóban nincs, nem is állítottam, hogy tudom, mit kellett volna jobban csinálni.

"Én gúnyolódtam, te meg állítottál. A bizonyítás terhe nálad van."

Kár, hogy nem vetted észre, hogy én is gúnyolódtam. :)

dare 2020.03.30. 21:49:28

@Etniez: Ha elszabadulna a vírus, akkor a szociális gondozók lennének bevetve még az eü-ben.
Biztos nem a lélegeztetőgépek kezelése lenne a fő feladatuk, de sok egészségügyist ki tudnának majd váltani, ha szükség lenne rájuk a gépek kezelésénél.
Legalábbis én ilyeneket hallottam.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:51:13

@sóhegy049: Menj te a picsába. Ha 100% védelmet adna, akkor ez a vírus ki sem jött volna a vuhani piacról. Ez van. A nagy ázsia szakértő nem vette észre, hogy kint minden második ember maszkot hord? Békeidőben. Az elmúlt három hónapban pedig kötelezően.
Ezek a hülyék nem hallották, hogy a maszk 100% védelem. Nem olvasnak téged.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:51:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor maradunk abban hogy megírod mit lehetett volna jobban csinálni.

@teéjesenmindegy: " Hát szerinted nem lehet elérni 5000 fokot, kisköcsög :D Meg árammal nem lehet melegíteni.." Egyiket sem írtam. Hazudsz. Idézzél!

Etniez 2020.03.30. 21:51:36

@dare: Igen távol áll tőlem Orbán dicsérete, de az éppen jó döntés volt. Az iskolák bezárása is.

A baj máshol van. Itt Londonban késtek el a lockdown-al.

dare 2020.03.30. 21:53:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem is jobb lett volna már korábban, kevesebb esélyt hagytak volna a vírus terjedésének.
De még mindig lehet szerencséje a kormánynak.
Lehet...

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:53:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hagyd a teherautósofőr most már ápolósegéd, és innentől már mindent tud az egészségügyről.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 21:53:37

@teéjesenmindegy: Te hülyegyerek! A vírus sokkal előbb kijött mint hogy a kínaiak elkezdtek reagálni.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:54:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Idéztelek.

"Árammal melegíteni? :)))))"
Kurt úrfi

dare 2020.03.30. 21:54:47

@Etniez: Ahogy hallom London nem fogja megúszni, reméljük nem így lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 21:54:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Ennyi idő alatt találtál az 5000 fokos ívhez megfelelő anyagot az anód és katódhoz?"

Meg fogsz lepődni, de az elektromos ív hőmérséklete jóval meghaladhatja az 5000 C fokot.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 21:55:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"A vírus sokkal előbb kijött mint hogy a kínaiak elkezdtek reagálni."
Honnan jött ki sokkal gyorsabban? A vuhani piacról, ahol minden második ember maszkot hord?

Gyorgy007 2020.03.30. 21:55:38

hülye vagy pusztafári.
Tessék ott a nagy nyugati példa: Brüsszel, Franciaország, Svájc, Anglia csak hogy ne Olaszoszországot említsem.

Őszintén hálás vagyok a jó Istennek, hogy nem Horváth Ágnes és Gyurcsány idejében kapott minket telibe a járvány.
Most lenne fél milla migráns mellett 100 000 fertőzött és 20 000 halott.

ittel 2020.03.30. 21:59:25

@math0: ez benézted, mert ki nem állhatom a fideszt, meg ezt az egész pereputtyot, de a jelenlegi ellenzéki söpredékhez képest még mindig ezerszer inkább ők kormányozzanak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 22:00:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudom. De itt a széndioxid hővel való bontásán elmélkedtek. Azon röhögtem. Ez a barom meg nem értette. Az elektromos ív több tízezer Celsius fok is lehet. Csak éppen nincs olyan anyag ami elviseli az anód és katód szerepében ezt a hőmérsékletet. Tehát az eljárás megvalósíthatatlan, arról nem is szólva hogy a CO2 disszociációs hőmérsékletén a szén szublimát és forr. Tehát nem is tudod elválasztani a bomlástermékeket.

@teéjesenmindegy: Te hülye! Az elején még csak el sem ismerték a járványt.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:03:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"már be kellett volna vezetni a kijárási TILALMAT, nem csak a korlátozást."
Na, azt a sivalkodást képzeld el, amit ezek a paraziták levágtak volna, ha mondjuk január elején az orbán elkezd lélegeztetőgépeket vásárolni, maszk hegyeket betárolni, meg lezárni a határt...
Ha nem tudod elképzelni, akkor keress rá ilyenekre, mint "álprobléma", meg "csődbe mennek a bankok, aztán kivonulnak, ha forintosítják a hiteleket"

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 22:05:20

@sóhegy049:
A hatósági karantén benn van több intézmény és hivatal információs rendszerében. A rendőrségében például egész biztos, mert nekik kell betartatni, de emellett a Tisztiorvosi Szolgálat, gondolom az önkormányzat és mások is belelátnak. Kizárt hogy manipulálni lehessen az adatokat, nagyon hamar lebuknának

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:07:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Az elején még csak el sem ismerték a járványt."
Szenilis vagy, vén trágya?
Az elején nem ismerték el. Ettől függetlenül a kínaiak maszkot hordanak. Januárban már bőven tudtak róla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 22:08:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

OK, ne haragudj, hogy belekotyogtam anélkül, hogy tudtam volna, miről van szó. Visszakövettem a kommenteket, de nem találtam meg, talán mert csak a legutóbbi 100-ban kerestem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:12:07

@ittel: értem, tehát fideszbuzi vagy, csak ahhoz is hülye vagy, hogy felismerd.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:12:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
" itt a széndioxid hővel való bontásán elmélkedtek. Azon röhögtem."
Rajtad kívül senki nem akarta bontani, de a tények ne zavarjanak :D:D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 22:13:31

@teéjesenmindegy:

El tudom képzelni. :DD Jött volna, hogy sem a WHO, sem az EU nem tartja szükségesnek a lépéseket.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:13:39

@Gyorgy007: Az iskolabezárás:
Emlékezetes, hogy Orbán kijelentette, hogy nem zárjuk be az iskolákat, (ugyanekkor hazudott arról is, hogy a járványt a külföldiek hozzák be, amire van közismert ellenpélda), majd aznap este megváltoztatta a döntést. A Fideszesek azzal szoktak védekezni, hogy lám, Orbánnak rugalmas a véleménye, csakhogy egy miniszterelnök nem engedheti meg magának azt, hogy reggel téves a véleménye, és ez már estére ki is derül. Egy miniszterelnöknek reggel is átgondoltabb véleménye kell, hogy legyen. Egy olyan miniszterelnök, aki egy napon belül szögesen ellentétes véleményt hangoztat, teljesen magabiztosan, az nem rugalmas, hanem átgondolatlan. Közben semmi lényeges dolog nem történt, kizárólag ellenzéki és médianyomásra hajlott meg, és látta be, hogy már megint hülye volt. Erre Orbán pont ezt a médiát akarja megfékezni a teljhatalommal. Azt a médiát, amelyik belátásra kényszerítette. Eközben Orbán makacs hülyesége miatt értékes időt vesztettünk. Az is ismeretes, hogy a vírus a gyerekek körében igen kevés áldozatot szed, sokszor a gyerekek teljesen tünetmentesek, de ettől még fertőzöttek lehetnek, és fertőznek. Máig nagyon sok gyerek lehet otthon, aki ebben a pár napban lett beteg, vagy volt beteg, és adta tovább a fertőzést.

ertelemblog.wordpress.com/2020/03/28/mi-mindent-rontott-el-az-orban-kormany-a-koronavirus-jarvany-kezeleseben/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 22:13:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ó! Ez még csak nem is ebben a posztban kezdődött. Már régóta szívatom ezzel ezt a hülyét.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:14:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ó, nem. Ez már egy 2 éves szalmabáb, amit nagyon lealázott ez az észlény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:16:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: neked elmebajod vannak, nem ötleteid, meg nem szakembereid.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:16:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a Dunning-Kruger effektus miatt bizony nem kell ahhoz ész, hogy azt hidd, jobb ölteid vannak, pedig egy 4 elemis, Fidióta, elmebeteg fasz vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:17:32

@teéjesenmindegy: @teéjesenmindegy: Azért nagy szopás amikor ennyire lealáznak, ugye?

"Nem, ugyanis a kibaszott vírus szaporodik. Az első nap kicsi az esélye, és a 14. nap felé egyre csak nő. Ehhez tényleg nem kell ész, hogy felfogd."

gondolhatod.blog.hu/2020/03/18/megertettuk_koszonjuk/full_commentlist/1#c38309058

Itt van egy explicit görbe erről, te húgyagyú fasz!

www.electronique-eci.com/news/une-application-pour-contribuer-contenir-la-propagation-du-coronavirus

a 12 nap után már nulla a valószínűség. Bemutattad, hogy te kurva hülye vagy mindenhez, de azt hiszed, hogy mindenhez is értesz, és utánanézés nélkül, hasból bemondasz bármilyen hülyeséget. Permanensen lejárattad magad és a Fideszt.

ti Fidióták állandóan azt csináljátok, hogy hasból bemondtok hülyeségeket, utána se néztek, mert okosnak képzelitek magatokat, de a világ hülyéi vagytok. aztán 2 perc alatt lebuktok. ezzel magatokat is égetitek, a Fideszt is égetitek. igazoljátok, hogy mennyire hülyék vagytok, mennyire dilettánsok, mennyire nem értetek semmihez, mennyire felkészületlenül szarjátok a hülyeségeket a netre. és pontosan ezért szavaztatok a Fideszre, mert ott is van egy zsigeri benyomásotok, aminek köze nincs az objektivitáshoz, a valósághoz a tényekhez.

ittel 2020.03.30. 22:18:22

@math0: neked nagyon vastag bőr van a pofádon, amikor az EU-t meg az összes többi országot állítod példaképnek. Köztük nyilván az olaszokat, meg a spanyolokat is, akiknél hullanak az emberek mint a legyek. Én nem vagyok fideszbuzi, te viszont egy jelző nélküli ócska kis buzi vagy.

Éhbérkommentelő 2020.03.30. 22:18:59

@Attilajukkaja:
"Majd meglátjuk!"

Ez mindennel így van, visszamenőleg könnyebb értékelni. A rabszolgatörvényt például - ami ellen egy éve ment az ellenzéki tömeghiszti, Kunhalmi Ágica küzdelme életre-halálra a csapóajtóval, Hadházi korlátmászó mutatványa a fetrengéssel - most már lehet értékelni. Hány embert dolgoztattak halálra az elmúlt bő egy évben, tudsz erre valami számadatot? Idézhetsz ellenzéki sajtóból is, de kézzelfoghatót ha lehet!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 22:22:29

@teéjesenmindegy: De bizony az volt. Ezért nem is mered elővenni annak a posztnak a linkjét amiről hazudozol.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:22:36

@math0: Lappangási időt belevette a grafikonod, te szarháti?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 22:24:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"arról nem is szólva hogy a CO2 disszociációs hőmérsékletén a szén szublimát és forr.

Az első problémára így kapásból az indukciós lámpák ill. a plazmalámpák működési elvének alkalmazása jut eszembe, mert itt nincs szükség elektródákra.

"Tehát nem is tudod elválasztani a bomlástermékeket."

Ez a probléma sajnos megoldhatatlannak tűnik. :) De ha itt a fotelban megtalálom a megoldást, szabadalmaztatom. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 22:27:55

Vagyis mágneses indukció segítségével vagy elektromágneses hullámokkal lehetne kívülről hevíteni a CO2 molekulákat.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:33:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Miért hazudsz szarházi? :D:D
"teéjesenmindegy 2018.04.05. 19:02:46
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
És ugye soha nem mondtam azt, hogy co-t kell bontani, mert az az emberiség megváltása."

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:35:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne menj már bele. Ez a hülye troll itt is csinál egy szalmabábot, aztán azon élvezkedik.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:37:48

@teéjesenmindegy: a hír, amiről vitáztál, az se vette bele a lappangási időt, mivel nem tudhatták, te mongolFidióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.30. 22:41:55

@ittel: a jó édes kurva anyád se csinált olyat, amiről hazudozol, te Fidióta selejt!

Tamagucsi 2020.03.30. 22:42:19

@nemecsekerno_007: Jó lenne seggfej, ha beszélnél ismerős orvosokkal, meg rendőrökkel és akkor tisztábban látnál mi megy itt. Nincs védőfelszerelés!!!

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:42:37

@math0:
"Nem, ugyanis a kibaszott vírus szaporodik. Az első nap kicsi az esélye, és a 14. nap felé egyre csak nő. Ehhez tényleg nem kell ész, hogy felfogd.""
Ehhez tényleg nem kell ész, hogy felfogd baszod.
Az első napon amikor belédkerül az legelső vírus az mégis minek a kezdete, te hugyagyú fasz?

Tamagucsi 2020.03.30. 22:43:16

@Tamagucsi: Mikor veszed észre, hogy a nép ezeknek csak bio-díszlet a lenyúláshoz!

major.os 2020.03.30. 22:44:57

@illaim: Tudod: alacsonyan szálló labdába nem fejelünk bele. Frusztrált vagy. Nem bántanálak a világért sem. Sajnállak.

teéjesenmindegy 2020.03.30. 22:46:19

@sóhegy049:
"„Nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjét javasolja a helytelen használat vagy illeszkedés miatt” – mondta Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója a szervezet genfi sajtótájékoztatóján."
Nem kéne szólni Mikenak, hogy hülyeséget beszél, és a maszk 100% ban véd?

major.os 2020.03.30. 22:51:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A jobbodali sajtóról megvan a véleményem. Lesújtó, egyébként, de most erről írtam. Index-fan vagyok egyébként, jobb híján. De ez mindegy. Folytatódjon a komment-színvonal!

Exploiter 2020.03.30. 22:52:28

@yourmomtits:

Hát én már komolyan gondolkozom rajta, hogy a who-nak mi is a célja pontosan.

Mert azt értem, hogy elsődlegesen jó lenne, ha minden orvosnak lenne védőfelszerelése, meg mentőnek, meg rendőrnek, meg ezeknek és nem a hülyegyerek aggatná a fülére a budin. Ez ok.

De ha valaki komolyan azt mondja nekem, hogy amikor tízmilliárdokat kukázunk hetente egy-egy olyan intézkedésért, ami pár százalékkal lassítja a terjedést, akkor az nem számít, hogy Mari néni hány méterről tud leköhögni, akkor pofánverem, akármekkora globális szaktekintély.
Mert az biztos, hogy nem az a célja, mint nekem.

Törpvadász 2020.03.30. 22:52:34

Nos: a kormány megbukott mind az eü, mind a kis cégek és a családok válságkezelése terén. Most ki fog derülni. Nem a kint lófráló Mariska néniknek és Pali bácsiknak, mert ők hívők. Hanem azoknak, akiknek a rokonát hazavágják rákosként, kezelés és műtét nélkül... Akiknek életmentő műtétet nem fognak elvégezni. Meg azoknak, akiknek még mindig nem fog jutni maszk, fertőtlenítő, mert a csúcsslepp lenyúlja még az eü dolgozók, szoc szféra, óvónők, és tanárok rendvédelmisek, postások stb. elől, akik folyamatosan dolgoznak.
Meg a vesebetegek stb akik bajba kerülnek, hisz nincs felszerelés, ágy, orvos és nővér, mert kb 1000 milliárdot nyelt el a sport és a lopósbanda (tőlük meg sajnálta a fizetésemelést), hogy tömje a zsebét a hurráoptimista propaganda politikus, aki elfelejtette a nagyim egyik mondását: a koporsónak nincs zsebe. Na majd meglátjuk, van-e.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.30. 22:52:44

@teéjesenmindegy:

Nem is akarok beleavatkozni. :) Számomra szórakoztató kihívást jelentett egy műszaki probléma, azon gondolkodtam el egy nagyon picit.

Kurt úrfi érdekes személyiség. A politikai nézeteink legtöbbször homlokegyenest ellentétesek, szerintem egy kanál vízben meg tudnánk fojtani egymást. :) Másrészt viszont a fizikai és műszaki tudása sokrétű és hatalmas, sokat tanultam már tőle az egyes blogokban. Ezért a tudásáért, és azért is, hogy nem magas lóról szokott engem kioktatni, hanem tárgyilagosan és szakszerűen mutat rá, ha tévedek, tisztelem és nagyra becsülöm.

Törpvadász 2020.03.30. 22:53:25

Ja és+1: hol van az EUs pénz? Már lenyúlták...???

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 22:59:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, normális vagyok azokkal akik birtokolnak tudást és nem csak a semmire okoskodnak. A hülye idiótákkal viszont feltörlöm a padlót.

major.os 2020.03.30. 23:01:59

@Emmett Brown: "nagyon hülye vagy"-idézlek. Azért talán, mert az írás nagyrészével egyetértek? Hoppá, akkor mégsem igaz az értékelések fele sem? Az egész egy nagy zagyvaság? - lehet, hogy te jobban tudod! Vagyis te tudod jól.
Index-fan vagyok egyébként, jobb híján, nem kell kioktatni. Egyelőre ez a legkiegyensúlyozottabb az online orgánumok közül. Csak a kommenteket olvasva döbbenek rá, hogy mennyi frusztrált emberrel együtt lapozom a digitális felületet.

/\ngel 2020.03.30. 23:03:30

@ittel:

www.origo.hu/nagyvilag/20200328-hatraltatta-a-vedekezest-az-eu-jarvanyugyi-hivatalanak-hibas-helyzetertekele.html

"Az ECDC január 9-ei első kiadványában a következő megállapítások szerepeltek a járvány esetleges európai elterjedéséről: „Az előttünk álló kínai újévi ünnepségek január végén nagyobb volumenű utazással járhatnak Kína vonatkozásában, amely felerősíti a járvány esetleges (Európába) érkezését. Mindemellett ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a vírus emberről emberre terjed, így az utazókkal kapcsolatos kockázatok alacsonyak." Mivel a kínai Vuhan városán kívül nem észleltek új megbetegedéseket, „a vírus európai megjelenésének valószínűsége alacsony."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 23:10:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, de miben tartod össze? Tokamakot építesz a CO2 bontásához? Az elválasztás meg még mindig lehetetlen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.03.30. 23:11:26

@teéjesenmindegy: Na ugye hogy nem mered a linket idetenni? Mert akkor leégnél. :-))