Fideszes alpolgármester és momentumos képviselő vitázik a kultúráról Debrecenben

2020. február 21. - pusztafári

Nocsak, mik nem történnek mostanság Debrecenben! A fideszes kulturális alpolgármester, Puskás István vitára hívta Szabó Bence momentumos képviselőt, aki elfogadta a felkérést. A téma: A kortárs képzőművészet jelene és jövője Debrecenben. Legalább 20 éve nem került sor nyilvános vitára fideszes és ellenzéki politikus között Debrecenben. Persze ne kiabáljuk el a dolgot, az alpolgármester még visszakozhat.
szabo_bence_1.jpg

 Szabó Bence (Momentum), önkormányzati képviselő (kép: a politikus saját Facebook-oldala)

 

Előzmények: mínusz 74 millió kultúrára

A vita hátterében a város 2020-as költségvetése áll. Először a Debreciner írt róla, hogy a városvezetés drasztikusan meg fogja vágni a képzőművészeti intézményeknek szánt támogatási keretet, ami 16 dolgozó elbocsátásával, és két galéria bezárásával is fog járni.

A lap kereste Puskás István kulturális alpolgármestert is az ügyben, de a politikus egész egyszerűen nem reagált a kérdésekre. Amikor pedig saját Facebook-oldalán kérte számon őt egy helybéli, hogy ugyan miért lehetetlenítik el a Debrecen kulturális életébe új színt hozó MODEM-et, az alpolgármester csak annyit válaszolt:

"Don't believe the hype!" (kb. "Ne higgy ennek a nagy felhajtásnak!")

 

Néma alpolgármester

Papp László polgármester aztán arról beszélt a költségvetést bemutató sajtótájékoztatóján, hogy a város sokat költ kultúrára, miközben említést sem tett a MODEM-et érintő megszorításokról. A Debreciner értesüléseit Papp "fake news"-nak nevezte, míg pár nappal később az alpolgármester konkrétan azt állította, hogy növekedni fog a MODEM-nek juttatott pénzösszeg. 

Aztán a költségvetés beterjesztésekor természetesen feketén-fehéren látszott, hogy a MODEM támogatása a 2019-es 314 millióról 240 millió forintra csökken.

A momentumos Szabó Bence módosítót nyújtott be ezzel kapcsolatban, melyben kezdeményezte, hogy legalább valamennyivel pótolják már vissza a MODEM megkurtított költségvetését, és inkább nekik adják oda azt a 28 millió forintot, amit a Debreceni Nemzetközi Iskolának terveztek be úgy, hogy azt a DENOK nem is kérte üzleti tervében.

A módosítót a fideszes többség természetesen leszavazta. Ami viszont ennél sokkal meglepőbb volt, hogy

a kulturális alpolgármester egyetlen szót sem szólt a költségvetés több órás vitája során.

Pedig alpolgármesterként lényegében korlátlan lehetősége lett volna hozzászólni, és alaposan megindokolni a megszorításokat, tisztázni azok okait, és felvázolni a debreceni képzőművészet helyzetével kapcsolatos jövőképét.

Nem tette, néma maradt.

puskas_istvan_1.jpg

Puskás István (Fidesz), Debrecen kulturális alpolgármestere (kép: a politikus saját Facebook-oldala)

 

Szabó Bence odaszúrt 

Az alpolgármester néma maradt, egészen tegnap délelőttig. Történt ugyanis, hogy Szabó Bence egy belemenős Facebook-posztban fejezte ki a véleményét a témáról:

"Sajnálatos, hogy kulturális alpolgármesterre igen, modern és szabad kultúrára nem szán pénzt a Fidesz Debrecenben."

- írta Szabó, kifejtve, hogy egy Puskás István számára személyesen fontos nagyszabású kiállítás miatt nem jut pénz a dolgozók több mint 20%-ának foglalkoztatására.

 

Az alpolgármester azonnal reagált

Puskás nem hagyta szó nélkül Szabó megjegyzését. Néhány órán belül előbb Szabó Facebook-posztja alatt, majd saját oldalán is megírta:

"Mivel az Ön által felvetett kritikai észrevételek megválaszolása (nem lájkvadász, provokatív odamondogatás formátumban, hanem érdemi érveket felvonultatva) bőven meghaladja egy itteni posztváltás kereteit, azt indítványozom, üljünk le vitázni a város nyilvánossága előtt, akár már holnap is."

 

A momentumos vállalja a vitát, és az érintetteket is meghívná

Szabó Bence ma reggel válaszolt az alpolgármesternek, levelét nyilvánosan is megosztotta Facebook-oldalán. A vitát vállalja, címének a “Mi lesz a Sesztina és a b24 bezárása után? - A kortárs képzőművészet jelene és jövője Debrecenben” címet javasolja.

Felvetette, hogy hívják meg a megszorításokkal érintett három intézmény, a MODEM, valamint a bezárt Sesztina és b24 galériák vezetőit is. "Ezáltal a nagyközönség minden fél álláspontját megismerheti, és a vita végére talán sikerül tisztán látnunk Debrecen kulturális életének ezen fontos területén." - írja válaszlevelében.

A vita helyszínének a MODEM-et, időpontjának a március 3. kedd 18:00 órát ajánlotta. Moderátornak pedig a Debreciner felkérését javasolta. 

 

Micsoda izgalmak! Rég látott ilyen pezsgést a cívisváros politikai vitáktól teljesen elszokott lakossága. A posztok alatt már sokan jelezték, hogy részt vennének a vitán, így - hacsak az alpolgármester nem visszakozik - izgalmas közéleti eseményen vehetünk részt március 3-án. Már alig várjuk.

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr4815483832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2020.02.21. 19:24:30

A kultúrális megszorítások pártfüggetlenek.
A politikai elit hízlalása egyre több költséggel jár.
Budapesten pl. most az Arcanumot veszik el a Szabó Ervin könyvtárhálózattól.

Balambér Kovács 2020.02.21. 19:50:41

Puskás, (nem Puszkasz) al kultúros jót nevetett a meghívón:
- Hogy tudnák má' elmenni a modembe, hisz itt van az asztalomon, nagyon kicsi és azon jön nekem az internet!

Szalay Miklós 2020.02.22. 11:00:55

A kultúra és az ember viszonyának legfontosabb összefüggései:

egyvilag.hu/temakep/103.shtml
süti beállítások módosítása