Tényleg Európában egyedülálló a magyar járványkezelés sikere?

2020. május 15. - pusztafári

Ha valaki korlátlan felhatalmazást szavaz meg magának korlátlan időre, akkor korlátlan felelősséget is kell vállalnia a döntéseiért. A kormány így járt a járvánnyal kapcsolatban, ezért most megnézzük, hogy felelőssége teljes tudatában vajon milyen munkát végzett. Tényleg kiemelkedően eredményes volt a vírus elleni védekezés? Tényleg „Európában egyedülálló” teljesítmény nyújtott a kormány? Utánajártunk.

orban_sajtotajekoztato_2.jpg

 

Vak tyúk is talál szemet

Nézzünk egy egyszerű példát! Józsi a kocsmában kipróbálja a dartsgépet. Mivel azonban kicsit ivott már, célzáskor megbotlik a saját lábában, megbillen az egyensúlya, és a kezéből kirepülő nyíl óriási mázlival véletlenül pont a céltábla közepében landol.

A végeredmény jól néz ki, és még 50 pontot is kap érte, de ez még nem teszi Józsit hirtelen dartsvilágbajnokká.

Ahogy az sem, ha 2 órán keresztül folyamatosan dobálja a nyilakat, néha betalál a közepébe, és az ezekről készített fotókat mind kiposztolja a Facebookra.

Hogy jön ide ez a példa?

A kormány járvány alatt végzett tevékenysége csak kicsivel mutat jobb képet Józsi dartsteljesítményénél.

 

Történelmi meséink

Utólag minden történelmi eseményt szeretünk szép, érthető és következetes történetté formálni. Múltunk nagy alakjai Istvántól Mátyáson és Rákóczin keresztül Kossuthig és Deákig emlékezetünkben mind-mind koherens, világos és logikusan magyarázható sztori mentén élték le életüket és vitték végbe nagy tetteiket.

A valóság ezzel szemben az, hogy a történelem mindig is tele volt következetlenségekkel, egyéni gyarlóságokkal, rossz döntésekkel és hatalmas véletlenekkel. Az utókor volt az, aki ezeket a nehezen magyarázható eseményeket kisimította, átalakította és jól érthető történetekbe csomagolta. Így lett Mátyásból igazságos király, Deák Ferencből a haza bölcse, Kádár Jánosból a szocialista jólét kiteljesítője, Bokros Lajosból pedig a szegénységbe taszító bajszos bankár.

Ritka pillanat, amikor az ember egy jelentős történelmi eseménynél élőben figyelheti meg ezt a jelenséget. A koronavírus-járvány kapcsán most pontosan ez történik.

És ha nem vigyázunk, akkor sokáig itt maradhat velünk a teljesen hamis alapokon nyugvó „Orbán Viktor, a járvány legyőzője” című történet.

A kormány, élén Orbán Viktorral, ugyanis egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a járvány kezelésekor. Persze kifejezetten gyengének sem mondható, amit csináltak, vannak intézkedéseik, amik jónak ítélhetők. De a „kiváló járványstratéga” helyett sokkal inkább „kockázatkerülő vakrepülésnek” mondanánk, amit eddig csináltak.

Mire alapozható ez az ítélet?

Arra, hogy ha visszaolvassuk az elmúlt 3 hónap sajtóhíreit és kormánykommunikációját, akkor

nagyon úgy tűnik, hogy az elejétől fogva halvány gőzük sem volt a valós helyzetről.

Persze elképzelhető az is, hogy volt, csak nem állt érdekükben azt megosztani a lakossággal, de ez egyelőre spekuláció, ezért nem mennénk ezen a vonalon tovább.

 

Alulbecslés: késve indult beszerzések

A könnyebben érthető és megbocsátható tévedést a kormány a járvány kezdetekor követte el. Sok más európai országhoz képest februárban alulbecsülték a vírusveszély jelentőségét, és egy hónapig nagyon keveset tettek az ország felkészítése érdekében.

Nem kezdtek időben tömeges védőeszköz-, lélegeztetőgép- és tesztbeszerzésekbe, és a márciusi szerencsétlenkedésekből ítélve nem dolgoztak ki működőképes protokollokat a járvány alatti diagnosztikára, elkülönítésre és gyógyításra.

Ennek következtében márciusban kapkodás és fejetlenség uralkodott: az EMMI egymásnak ellentmondó azonnali utasításokat adott ki a kórházaknak, a mentősök csoportosan szállították a koronavírus-gyanús betegeket tesztelésre, a nyilvánvaló tünetekkel rendelkező önként jelentkezőket tesztelés nélkül hazaküldték, az egészségügyi dolgozók sokáig nem kaptak megfelelő védőfelszerelést és a sor szinte vég nélkül folytatható lenne.

Bár ezen hibák többsége ésszerű felkészüléssel és a megfelelő szakemberek időben történő bevonásával mind megelőzhető lett volna, az igazi hozzá nem értésről a kormány csak a veszélyhelyzet március közepi kihirdetése után tett tanúbizonyságot.

 nem_egeszsegugyi_hasznalatra.jpg

"Nem egészségügyi felhasználásra" - hirdeti a kínai felirat a kormány által beszerzett védőfelszerelések dobozain (forrás: nepszava.hu

 

„A tömeges megbetegedések kapujában” - „a járvány júliusi tetőzésekor”

Utólag ugyanis úgy tűnik: január végétől mostanáig mintha fogalma sem lett volna a döntéshozóknak arról, hogy valójában hogyan alakul a járvány Magyarországon. Nem tudták pontosan, mennyire súlyos a helyzet aktuálisan, és vakon tapogatóztak azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni.

Honnan tudjuk ezt? Elég csak visszaidézni a három legfontosabb járványügyi információra vonatkozó kormányzati nyilatkozatokat az elmúlt 2 hónapból!

 

1. HÁNY FERTŐZÖTT VAN?

A kormány kommunikációja alapján láthatóan elképzeléseik sem voltak a fertőzöttek valós számát illetően. Müller Cecília országos tisztifőorvos április 2-án például azt nyilatkozta, hogy

„Akár minden településre is érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető már a koronavírus.”

és hogy

„A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.”

De mennyien vannak? Legalább egy becslést, kedves tisztifőorvos asszony!

Hogy miért nem tudták megmondani? Nyilvánvalóan azért, mert nem teszteltek eleget. Nem végeztek tömeges tesztelést Magyarországon, hogy lássák a járvány valódi helyzetét már márciusban, vagy április elején.

Miért nem lehetett már akkor elvégezni azt a most zajló, 17.000 fős reprezentatív tesztelést, ami az egész ország átfertőzöttségéről adott volna reális képet a döntéshozóknak?

Valószínűleg azért, mert azok a beszerzések, amiről az előbb beszéltünk, súlyos késésben voltak. És egész egyszerűen nem volt elegendő teszt Magyarországon. De ahelyett, hogy ezt bevallották volna, inkább kitalálták, hogy a tömeges tesztelés „felesleges lenne, mert az nem lenne hatással a járvány kezelésére.”

 

2. MEKKORA LESZ A JÁRVÁNY A TETŐZÉSKOR? LESZ-E TÖMEGES MEGBETEGEDÉS?

Ez a másik nagyon fontos járványügyi kérdés, amire illett volna tudni legalább megközelítően pontos választ adni a járvány beindulása után. Miért? Mert erre lehet alapozni az egészségügyi kapacitások felduzzasztását a felszabadítandó kórházi ágyaktól a beszerzendő lélegeztetőgépekig.

És mit tudott a kormány a járvány tetőzésének mértékéről és a tömeges megbetegedésekről áprilisban?

Müller Cecília szerint azt, hogy „nagy valószínűséggel nem lehet elkerülni” a megbetegedések tömegessé válását.

Sőt: a tisztifőorvos-asszony, a járványkezelésért felelős stáb egyik legfontosabb és (remélhetően) leginformáltabb tagja március végétől kezdve heteken keresztül azt mondogatta a sajtótájékoztatókon, hogy

„napokon belül belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába”.

Bekövetkezett ez napokon belül? Nem. Heteken belül? Nem. Lassan két hónap telt el ennek első belengetése óta, és nemhogy a tömeges megbetegedések nem indultak el, de lassan az egész járvány lecsengőben van az ország nagy részén.

Félreértések elkerülése végett: a veszély valós volt, és a járvány berobbanásának elkerülésében valószínű, hogy meghatározó szerepe volt a kormány által meghozott korlátozó intézkedéseknek. Amelyek egyébként nem sokban különböztek a környező országok gyakorlatától, akiket hozzánk hasonló ütemben ért el a járvány márciusban.

A probléma azzal van, hogy úgy tűnik, egy teljes hónapon keresztül vakon repült a kormányzat és az operatív törzs a járvány várható méreteit és súlyosságát illetően. Miért is ne lettek volna vakok, ha március végére még a 15.000-et sem érte el az addig elvégzett koronavírus-tesztek száma az országban! (Az pedig csak április végén derült ki, hogy ennél is kevesebb a tesztelt emberek száma, mivel van, akit kétszer is teszteltek.)

muller_cecilia.jpg

Müller Cecília tisztifőorvos hetekig mondogatta, hogy napokon belül itt vannak a tömeges fertőzések. Nem lett igaza. (kép: napi.hu)

3. MIKOR TETŐZIK A JÁRVÁNY?

Ez a harmadik fontos kérdés, amire egy kompetens járványkezelő csapat minél hamarabb próbál minél pontosabb választ találni. Természetesen ehhez szükség lett volna az előző két információra (mennyi a valós fertőzöttek száma és várhatóan meddig emelkedik majd a fertőzöttek száma). Ezek hiányában ennek a harmadiknak a pontos és mihamarabbi megválaszolására már esélye sem volt a kormánynak.

Honnan tudjuk ezt?

Természetesen ismét magától a kormánytól. Például Orbán Viktortól, aki március 13-án a Kossuth Rádiónak azt nyilatkozta:

„…nem egy-két hétről meg egy-két hónapról beszélünk, hanem Európában is hasonló módon ez több hónapig fölfele fog haladni. Tehát nőni fog a megbetegedéseknek a száma, és utána még jó néhány hónapig tart, amíg visszatérünk a kiinduló helyzetbe.”

Ha a „több hónapig” és a „jó néhány hónapig” kifejezéseket egyenként is csak 3-4 hónapnak értelmezzük, a járvány akkor is most lenne a felfutó szakaszának közepén, és lecsengése csak októberre lenne várható.

Gulyás Gergely három héttel később „június-júliusra” becsülte a járvány tetőzését a kormány akkori „számításai” szerint. Nem az a meglepő, hogy hónapokkal rövidebbet mondott, mint főnöke pár héttel azelőtt.

Hanem az, hogy mindössze három héttel a járvány VALÓDI tetőpontja előtt sem tudta még csak nagyságrendileg sem eltalálni a kormány, hogy mikor fog ez ténylegesen bekövetkezni.

Április 19-én aztán újra Orbán Viktor tett megjegyzést a járvány várható tetőzésére: akkor május 3-át jelölte meg időpontnak. Ez alig két héttel történt Gulyás „június-júliusi” bemondása után.

 

Mikor tetőzött valójában a járvány?

Ezt már csak azért is nehéz megválaszolni, mert soha senki nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy mit tekintünk a járvány „tetőzésének”. Ha az aktív megbetegedettek számát, tehát azokét, akik megfertőződtek, és még nem gyógyultak meg, akkor Orbán legutolsó becslése nagyjából igaznak bizonyult.

Ha a napi elhunytak számát nézzük, akkor május 3. semmilyen értelemben nem mondható tetőpontnak: április eleje óta napi 10-15 körül alakult ez a mutató, folyamatos, nagyon lassú csökkenéssel, mely csökkenésben semmi változás nem következett be május 3. környékén.

Ha pedig az új megbetegedések számát vizsgáljuk, egyértelműen látszik, hogy a járvány valójában április 23-án volt a tetőpontján, 116 új regisztrált fertőzöttel. (Az április 10. körüli, idősotthonokban felfedezett esetek miatt kiugró pár napot nem számítottuk ide.)

Nem október, nem július, nem június és még csak nem is igazán május 3. volt a járvány tetőzése. Ahogy a valós betegek számát és a járvány várható intenzitását, úgy annak tetőzését sem tudta a kormány előre bejósolni.

Hogyan lehetett volna a védekezési „stratégiáját” így valós adatokra alapozni? Nyilván sehogy.

napi_uj_esetek_abra.jpg

A pandemia.hu ábráján jól látszik, hogy ha a budapesti idősotthonok miatti kiugrást nem számítjuk, akkor is április 23-án tetőzött az új esetek száma Magyarországon 

 

Országos tesztelés eddigi eredménye: 8276-ból KETTŐ pozitív

Teljességgel érthetetlen, hogy miért csak a járvány tetőzése UTÁN kezdte meg a kormány a lakosság tömeges, reprezentatív tesztelését. Az előzetes eredmények ugyanis azt mutatják: rendkívül kevés a fertőzött az országban. Az elvégzett 8276 tesztből mindössze KETTŐ lett pozitív. A statisztikai hibahatárokat beleszámítva a kormány járványügyi szakértője, Merkely Béla szerint ez alapján úgy lehet becsülni, hogy a 14 évnél idősebb magyar lakosságban 243 és 7230 közé tehető a fertőzöttek száma.

Szerintünk egyébként nincs az a statisztikai eljárás, amivel 2 pozitív esetből megbízható következtetést lehetne levonni: ezek az eredmények simán beleférnek a PCR-tesztelés hibázási arányába.

Még egyszer hangsúlyozzuk: a fertőzöttek kevés száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rendkívüli korlátozó intézkedések ne lettek volna szükségesek. A mostani alacsony esetszámok valószínűleg nagyrészt ennek tudhatók be.

A probléma ott van, hogy a kormány „Európában egyedülálló válságkezelésként” adja el azt, ami valójában egy vélhetően vakon meghozott, maximálisan kockázatkerülő, brutális korlátozássorozat volt, melynek az elejétől fogva fogalmuk nem volt a tényleges kifutásáról.

Röviden szólva: biztosra mentek és mázlijuk volt.

 

A vakrepülés hátrányai

Talán elsőre nem látszik, mi ezzel a baj. Hiszen végül jól sült el minden, nem?

A kormány válságkezelésként eladott kockázatkerülő kapkodásával két alapvető probléma van.

Az egyik, hogy RENDKÍVÜL költséges volt.

A korlátozó intézkedések teljes ágazatokat küldtek padlóra, súlyosan érintették a magyar gazdaság szereplőinek jó részét, minimum több tízezer ember vesztette el munkáját, és összességében százezrek kerültek nehéz anyagi helyzetbe az országban.

Miközben elképzelhető, hogy vidéken már akár áprilisban kockázatmentesen újra lehetett volna indítani az életet. A Hajdú-Bihar megyében regisztrált fertőzöttek száma például április 14. óta, egy hónap alatt mindössze 4, azaz négy fővel nőtt. Mitől lett volna biztonságosabb Debrecenben május 4-én az utcára menni, mint volt április közepén?

A vidéki adatokat tekintve szinte mindenhol ugyanez a helyzet.

Akkor azt mondogatták, hogy a regisztráltaknak vélhetően sokszorosa a fertőzöttek száma. De úgy tűnik, sosem tesztelték, sosem „számolták meg”, hogy kiderüljön: annyira még sincsenek sokan, mint amennyivel riogattak minket.

De ha Budapestet nézzük, akkor is láthatjuk, hogy a fertőzöttek nagy része idősotthonokhoz és kórházakhoz köthető. Rendkívül kevés azon esetek száma, akik hétköznapi körülmények között kapták el a vírust. Miért nem csináltak már jóval hamarabb egy átfogó reprezentatív felmérést Budapestre, hogy lássák: ténylegesen mennyire súlyos a helyzet?

Ráadásul a valóság ismerete nélkül meghozott járványügyi intézkedéseknek nemcsak a gazdaságra voltak drasztikus hatásai. A kormány 36 ezer (!) kórházi ágyat üríttetett ki mindössze 8 nap alatt április közepén. Szörnyű személyes történetek és emberi tragédiák övezte napok voltak ezek.

Miféle teljes tervezetlenségről tesz tanúbizonyságot az, hogy mindössze három héttel a járvány később kommunikál tetőpontja előtt még 36.000 férőhelyet szabadítanak fel a hamarosan érkező koronavírusos betegeknek, és Orbán Viktor szerint 7500-8000 lélegeztetőgépre lehet majd szükség?

Kevésbé sürgősnek ítélt műtétek és diagnosztikai vizsgálatok ezreit halasztották el egy ki tudja, milyen adatok alapján bejósolt, de soha be nem következett esemény miatt.

Majd rá 10 napra bejelentették, hogy a járvány május 3-án tetőzik, és onnantól már csökkenni fognak a megbetegedések. És hány ember feküdt kórházban a „nagy tetőzés” napján? 1005 fő. Lélegeztetőgépen pedig 51-en voltak közülük.

 

Hamis babérok

A másik súlyos probléma a vakrepülés utáni nagy dicsekvéssel pedig egyszerűen az, hogy valótlanul tünteti fel a kormányt és Orbán Viktort a „Nagy Járványkezelő” szerepében.

A valósághoz a „Nagy Kockázatkerülő” és a „Nagy Mázlista” címek illenének jobban.

És ez annak fényében, hogy mekkora károkat okoztak a kórházkiürítések, a gazdasági korlátozások és a lakosság össze-vissza tájékoztatása a járvány időszakában, sajnos egyáltalán nem mellékes.

Nincs semmi varázslat, nincs semmi egyedi, „magyar gógyi” vagy bármi más különleges a járvány Magyarországi kezelésében. Ugyanazokat az intézkedéseket hoztuk meg, mint Európa Orbán által lesajnált országainak nagy része.

Az, hogy végeredményben több országnál jobban jöttünk ki a dologból, a következő tényezőkből adódhatott:

 

1. Magyarországra érkezett az egyik legkésőbb a járvány az európai országok közül

De nem a kormány intézkedései miatt (a veszélyhelyzetet eleve csak egy héttel az első regisztrált eset után hirdették ki), hanem földrajzi elhelyezkedésünk, a járvány gócpontjaival való összekötöttségünk, az utazási szokások és a puszta szerencse miatt.

Ezért sokkal több időnk volt felkészülni, és sokkal hamarabb meg lehetett hozni olyan drasztikus intézkedéseket, amelyeket más, hamarabb sújtott országok csak a saját esetszámaik elszabadulásakor léptek meg. Megnéztük volna Orbánt, ha nincs előtte a kínai vagy az olasz példa, hogy milyen bátran kezdi el tönkrevágni évek óta dédelgetett GDP-adatait…

 

2. Magyarországon a népsűrűség és a lakosság mobilitása is jóval alacsonyabb a járvány igazi gócponjainál, amelyeknél „jobban teljesítettünk”

A vírus terjedését ez a két objektív tényező jelentősen meghatározza. Egyik sem a kormány „érdeme”.

 

3. Egyéb, a kormánytól ugyancsak független hatások

Ide sorolhatjuk például a BCG-oltás egyelőre még nem bizonyított hatását, ami Magyarországon 1954 óta kötelező, míg sok erősen fertőzött európai országban nem az. Ez megint csak nem az 1963-as születésű Orbánnak köszönhető.

Illetve nem lebecsülendő még a történelmi események utólagos értékelésekor legtöbbször figyelmen kívül hagyott, gyakran sorsfordító tényező: a SZERENCSE.

 

Semmi alapja sincs tehát annak, hogy bármiért is kiemelkedőnek mondhassuk a kormány elmúlt 3 hónapos teljesítményét a járvány kezelésében. Sőt: ha a valóban fontos mérőszámokat nézzük, sajnos kifejezetten rosszul állunk. statista_abra_halalozasi_aranyok.jpg

Megdöbbentő lista: a világ 5. legmagasabb halálozási rátája Magyarországon van a koronavírus okozta megbetegedéseknek (forrás: statista.com)

 

Ami igazán számít: a halálozások száma

Mert a sok járványügyi statisztika között az egyetlen, aminek igazán kézzelfogható hatása van az emberek életére, az a legszomorúbb: a halálozások száma és aránya. Ebben pedig Magyarország megdöbbentően rosszul áll.

A világ ÖSSZES országából Magyarországon az 5. legmagasabb a koronavírus-megbetegedések halálos kimenetelének aránya. Az eddigi adatok szerint MINDEN NYOLCADIK EMBER, aki elkapta a vírust Magyarországon, elhunyt a fertőzés következtében.

3417 megbetegedésből eddig 442-en haltak meg Magyarországon! Majnem 13%-os arány. Alig 1-2%-kal marad el a legdurvábban érintett európai országok halálozási rátájától.

Ha a hasonló méretű és adottságú környező országokkal vetjük össze a magyar védekezés „sikerét”, akkor is azt láthatjuk, hogy Szlovákia (1477 megbetegedés, 27 halott), Horvátország (2221 beteg, 94 halott), Szlovénia (1464 beteg, 103 halott), Szerbia (10374 beteg, 224 halott), és Csehország (8351 beteg, 293 halott) is több állampolgárának életét tudta megmenteni, mint a magyar kormány.

Az elhunytak száma Ausztriában úgy magasabb 40%-kal a magyarnál (626), hogy közben az esetek száma a magyar 4,5-szerese!

Ez nem siker. Ez a legjóindulatúbb megközelítéssel is középszerű vagy annál rosszabb teljesítmény.

Kiváló járványkezelést Európában olyan országoktól láthattunk, mint a németek, ahol a hatalmas esetszám ellenére sikerült 5% alatt tartani a halálozási arányt. Vagy Szlovákia, ahol az elmúlt 1 hétben egyetlen ember veszítette életét a fertőzés következtében, miközben az esetszámot is sikerült 1500 alatt tartani.

Vagy a horvátok, akiknél a mai napig nem érte el a 100-at az elhunytak száma, pedig egy kőhajításnyira vannak az Európa gócpontjának számító Észak-Olaszországtól.

 

Nincs itt semmi látnivaló a magyar kormány teljesítményében, csak a kormánypropaganda működik továbbra is maximális hatékonysággal – a mi pénzünkből.

És tegyük a szívünkre a kezünket: ha nem figyelünk jobban, már majdnem el is hittük, amit el akart velünk hitetni.

 

Kövessen minket a Facebookon is, megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr3715696238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2020.05.16. 09:37:12

nincs ellenpróba
eredmény van
ríjjatok ha jól esik:)

Emmett Brown 2020.05.16. 09:56:19

A dartsban a tripla20 a legjobb dobás, nem a bull. Horvátország nem határos Olaszországgal.

Az eredmények abszolút vállalhatóak, de kimagaslónak semmiképp nem mondhatóak.

Viszont ami vállalhatatlan, az a bepucsítás Kínának.

Dzsok 2020.05.16. 09:57:03

Vajon mennyi ilyen kínai szart vettünk drága pénzért?:
nepszava.hu/3077863_magyar-hang-korhazban-hasznalhatatlan-legzeskonnyito-gepeket-kapott-tobb-intenziv-osztaly-is

Vannak már erről pontos adatok? Mikor indul el a légihíd visszaszállítani a sok használhatatlan eszközt? Visszakapja Magyarország az így elköltött pénzeket?

moloy 2020.05.16. 10:04:22

Ilyen egy/az ellenzéki propaganda. Lehet bármit csinálni, azt le kell szarozni: megkésettnek, hibásnak, vagy a szerencsére fogni legyen szó bármiről, ill. jelen esetben a járványról, annak elhárításáról.
Magam részéről, további sok szerencsét (ehhez erőt, egészséget) kívánok kormányunknak és annak vezetőjének, Orbán Viktornak!

BiG74 Bodri 2020.05.16. 10:06:56

Balfasz, átpolitizált védekezés volt. A kiküldtem a fürkészeket, meg a krónikus vitya vagyok a hegyről, magamutogatás stb.
Ahol tartunk, azt köszönjük magunknak, magyarok, hogy alapvető dolgokba hamar beleálltunk, és csináltuk, biztos nem a legjobban, de csináltuk.

moloy 2020.05.16. 10:10:54

Az előbbieket kiegészíteném azzal, hogy kívánságaimat az ellenzéki szereplőkre is tartanám, azonban országunk fejlődése mindig a mindenkori kormánytól függ, neki kell drukkolnunk a sikerességhez. (az országéhoz!)

BiG74 Bodri 2020.05.16. 10:11:13

@Dzsok:
Akkor már jól meglesz utaztatva a cucc, tekintve, hogy egy részét már egyszer visszaküldték Európából. De a nagy testvérrel nem mer szarakodni a duce, mert az nem egy szarozható sátánfajzat soros. A ferde szemű nagyon ferdén tud nézni, és nem szívbajos, ha ütni kell.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 10:13:33

Miért őrjöngött a libsihad pár hete még? Hogy "nem teszteltet eleget a Zorbány, és valójában sokkal de sokkal több fertőzött van". Merkelyék nagy mintás vizsgálata megmutatta, hogy rohadtul nem volt igazatok. Pofára estetek ismét.:))

nyalógép 2020.05.16. 10:15:05

Sajnos a poszter bejegyzése ugyanúgy rosszindulatú csúsztatásokon alapul, mint a kormánymédiáé, csak ellentétes előjellel. Példará pl. a halálozási statisztika, miközben nyilvánvaló ha csak a súlyos eseteket tesztelik, több lesz az elhazálozottak aránya az összeshez képest.

ostvan2 2020.05.16. 10:21:45

A kormányunk mentségére (mert én sem tartom jónak a járvány elhárításában tett tevékenységüket), hogy a világ összes kormánya ugyanígy bénázott. Első számú következtetés, hogy semmivel sem jobbak, mint a többi. Második számú: a politikusok szellemi képességei nem nemzetfüggőek, szóval a többi sem okosabb, mint a miénk (azért van pár kivétel, de tényleg nem sok). Ami nem tetszett: a járvány nem politikai ügy, és tényleg szerencséjük volt (meg nekünk is!), annak ellenére, hogy politikai szempontból kezelték (az igazi szakembereket későn, vagy egyáltalán nem engedték közel a döntésekhez, a döntések előtt közvéleménykutatást végeztek, vezetői pánikreakciók, mint a tömeges ágyszám-kiürítés, stb). A lényeg, hogy jól érezzük magunkat! Budapest büntetése pedig felháborító.

Emmett Brown 2020.05.16. 10:21:48

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: mennyi a hivatalos? 3500. mennyit kalkuláltak Merkelyék? kb 60k-t. 17szeres a különbség.

pusztafári 2020.05.16. 10:21:59

@nyalógép: Az elhunytak száma is magasabb szinte az összes környező, hasonló járványhelyzetű országéval. Ausztriában úgy 40%-kal magasabb, hogy 4,5x annyi esetük van. Nem csak az arány szörnyű, a halottak száma is.

Akárhogyan is, ezt kiemelkedőnek semmilyen szempont alapján nem lehet nevezni. Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol hasonló időben jelent meg a járvány Európában, sem esetszámban, sem az elhunytak számában nem nyújtott kiemelkedőt a kormány. A középmezőnyben van, maximum.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 10:27:10

Lehet fanyalogni, lehet sajnálkozni, hogy nincs több halott, akiket Orbán nyakába lehetne varrni, de a politikában és az életben is csak az eredmények számítanak - ebben pedig Magyarország nem áll rosszul. Tudom, fáj, hogy az eredmények ismeretében nem könnyű Orbánt hibáztatni, de bízom az ellenzék találékonyságában.

"Az elhunytak száma Ausztriában úgy magasabb 40%-kal a magyarnál (626), hogy közben az esetek száma a magyar 4,5-szerese!"

Az esetek számát sok dolog - tesztelések száma, protokollok stb. - befolyásolja. Azt is jelentheti, hogy Magyarországon a lakosság átfertőzöttsége alacsonyabb, nem mellesleg ezt támasztja alá a 4 orvosegyetem által végzett felmérés/kutatás is.

Az egyedüli, ami most, a járvány csúcsán túl számít, és egyre többet fog számítani, az a millió lakosra jutó halottak száma. Nem volt ez mindig így, a járvány elején ez nem mondott sokat, de most már egyre fontosabb mutató. Ez összességében mutatja a járványügyi intézkedések és az egészségügy eredő eredményességét. Ebben pedig bizony mindenféle számzsoglőrködés ellenére lényegesen jobban vagyunk Ausztriánál.

@enrikokaruszo:

Ha összesen csak egyetlen koronás halott lenne Magyarországon, akkor is kórusban zengené az ellenzék, hogy Orbán elb@szta, hogy Orbánahibás. Hiszen pl. az Antartktiszon nemcsak halott, hanem még fertőzött sincs. Ráadásul lám, a szintén diktatúra Észak-Koreában sincs sem járvány, sem halálozás, míg a hasonlóan diktatúra Magyarországon 400+ halott van eddig. Szóval Orbán elb@szta, mint mindig és mindent.

nyalógép 2020.05.16. 10:27:58

@pusztafári: A középmezőnnyel mi baj van? Az is kiemelkedőnek tehinthető, ha egy ország, ilyen szegény egészségüggyel egy szinten lehet a legfejlettebbekkel. Engem legalábbis büszkeséggel tölt el.

énisfélek 2020.05.16. 10:33:29

Az egészségügyi intézmények és idősotthonok állítólag kizárólag egyfelé küldhetnek adatokat, minden egyéb irányban szigorú titoktartásra vannak kötelezve. Ha ez igaz, akkor pl a napi halottak számával kapcsolatos egyetlen hivatalos hírforrás gyakorlatilag azt mond, amit akar, tehát elvileg megvan a lehetőségük arra, hogy a leellenőrzés lehetősége nélkül olyan kellemes statisztikai görbét "rajzoljanak", amilyet akarnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 10:34:05

@pusztafári:

"Azokkal az országokkal összehasonlítva, ahol hasonló időben jelent meg a járvány Európában, sem esetszámban, sem az elhunytak számában nem nyújtott kiemelkedőt a kormány. A középmezőnyben van, maximum."

Te is fanyaloghatsz, ha ettől jobban érzed magad. Mindenesetre a középmezőny is igen tisztességes eredmény olyan, nálunk sokkal fejlettebb országok mellett, mint Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium, Németország.

Van némi elképzelésem arról, milyen dicshimnuszokat zengenétek, ha ugyanezeket az eredményeket egy ballib kormány érte volna el.

Emmett Brown 2020.05.16. 10:35:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mi a véleményed a Belgrádi vasútra átcsoportosított 82 milliárdról, ami a Gazdaságvédelmi Alapból került oda?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 10:38:26

@énisfélek:

A kórházak sem teszik közzé a halálozási adataikat.

De értelek, szerinted a halottak száma sokkal magasabb, csak a kormány eltitkolja a valós adatokat.

És azt tudtad, hogy személyesen Orbán Viktor az, aki éjszakánként katonai repülőgépről szórja az országra a vírust? Na meg a chemtrailt, nehogy erről is megfeledkezzünk.

Ja, és azt tudtad, hogy Orbán Viktor felesége vírusmegelőzés céljából minden este szűzlányok vérében fürdik?

vackor1 2020.05.16. 10:38:54

@Dzsok: ???? Értelmezhetetlen hozzászólás, mert MINDENKI tudja, hogy ugyan a hanyatló nyugat szinte összes országában megállapították , hogy ócska, használhatatlan - mondanám kínai - vacakokat kaptak , mi TERMÉSZETESEN csakis kiváló minőségű termékeket kaptunk tesvérnépünktől, köszönhető ez TERMÉSZETESEN tudjuk kinek , és még csak NYILVÁN nem is volt túlárazva úgy 3-4-szeresen...
Az alvássegítő gép lélegeztetőgép helyett a cimbi cégétől és a nem egészségügyi felhasználásra felirattal ellátott rengeteg bóvli - izé, akarom mondani kiváló termék - pedig csakis a sorosistazsidóbérencballiPsigyurcsányistagyíkemberháttérhatalma ( Istenem, remélem semmit nem hagytam ki ) RÉMHÍR terjesztése, trumppal szólva : fake news....

A szerző meg miket fog itt kapni :))) , de meg is érdemli , mert bár igazságokat ír
- szeretettfényességesvezénylsohanemhazudtamszintenincstelentábornokunk csak ballagott a többiek után, csak semmi mást ne csináljunk felkiáltással, mert akkor bármi is történik lehet mondani, hogy mi csak azt tettük, amit a többiek , közben MÉG egy kicsit nyúlunk a teljhatalom révén , és baromi szerencsénk volt, hogy pl. itt éppen nem volt turistaszezon, nagyjából csak a fővárosban voltak abban az időben turisták , aztán vidéken elég kicsi a népsűrűség is , ezért szerencsére valóban nagyobb volt a füstje mint a lángja... Azonban egy pillanatig se legyenek kétségeink : a propaganda szerint majd minket irigyel az univerzum , a tudjuk ki személyesen állította meg itthon és lehet, hogy a világban is ezt a járványt , senki nem volt ilyen hatékony és eredményes és sorolhatnám még.. - , de ez egy másodpercig sem fogja zavarni a blogszférában jól ismert nickeket... :)))

Emzé Periksz 2020.05.16. 10:45:51

Sikeres volt a kormány védekezése. Különösen az ilyen blogokhoz hasonló kívülről bekiabálók alternatív javaslatait nézve.

Emzé Periksz 2020.05.16. 10:51:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A napi halálozási arány Magyarországon a járvány alatt, tehát együtt a vírus miatt meghaltakkal, az elmúlt öt év napi átlaga alatt van. Ez mindent elmond és alapjaiban kérdőjelezi meg a halálozási arányt magasnak tartók tisztességét és kognitív képességeit.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 10:58:59

@Emmett Brown: Merkelyék vizsgálata azt mutatta, hogy kifjezetten kevés koronavírus fertőzött van az országban. A libsik meg arról ugattak pár hete, hogy rengeteg a fertőzött, csakhát a Zorbány nem teszteltet, és ezért nem látszik ez a tömeg. Hát nagyon nem ez az igazság. Ismét a liberáltakra vigyorgott a valóság.:)

BiG74 Bodri 2020.05.16. 10:59:12

@Emzé Periksz:
Bocsi, de ez semmit sem mond, de hagyom, hogy kifejtsd a napi halálozási arány összefüggéseit!

Emzé Periksz 2020.05.16. 11:03:17

@pusztafári: Neked ellenségeid a számok. Magyarország a számok alapján nem a középmezőnyben van, hanem a sereghatók között:

www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1?%22%20%5Cl%20%22countries

4 európai országban kisebb a lakosságarányos fertőzésszám (alig kisebb, Mo: 359, Görögország: 269), míg 43 európai országban NAGYOBB, jellemzen többszörösen nagyobb a lakosságarányos fertőzésszám (pl: Írország: 4859). Ezt nem KÖZÉPMEZŐNYNEK hívják azok, akiknek van agyuk.

n3spr3ss0 2020.05.16. 11:07:42

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Mi biztos nem estünk pofára, az operatív röhej bandának és a feletteseiknek a mai napig fogalmuk nincs a történésekről, szaladnak az események után, össze-vissza kijelentenek, rendelkeznek, hadoválnak, minden szart az események után megvásároltak (pl. csak kínaiul tudó, csak otthon használható lélegeztető gépek százai), olyan mutatókkal, hogy nálunk minden tizedik beteg meghalt, nem teszteltek, hisz ha az utakon nem szondáznak, akkor ittas vezető sincs. Egyszerűen szarba léptek, meg sok gondolkodó polgármester van, szakértő orvos, bár őket sosem kérdezték, a rém buta Cilikén kívül.

Emzé Periksz 2020.05.16. 11:08:24

@BiG74 Bodri: Nincs rajta mit kifejteni, adatokról van szó:

www.portfolio.hu/gazdasag/20200513/mar-magyarorszagon-is-vannak-heti-halalozasi-adatok-latszik-e-a-koronavirus-hatasa-431608

(Nem látszik a hatása, de a portfólio nem szokott a címben pozitív hírt közölni.)

Viszlát és kösz a halakat 2020.05.16. 11:10:31

Azért valamennyire élvezetes műsor az ellenzéki propagandisták erőlködését olvasni :)

Etniez 2020.05.16. 11:13:55

Mi magyarok szeretünk mindig többnek látszani, de a magyar járványkezelés tök olyan volt, mint bárki másé Európába.

Kijárási + elégtelen felszerelés a kórházakban + kevés teszt.

Jókor zártunk, azzal szerencsénk volt.

Viktor meg szokás szerint politikai ügyet csinált belőle.

Ja, és a lopás sem állt meg sajnos, plusz Liget-törvény, Samsung, stb. Hülyeségre mindig jutott ideje.
Támogatás nulla, menjetek közmunkásnak és katonának, ez a kormány szociális programja. Szánalmas.

BiG74 Bodri 2020.05.16. 11:14:19

@Emzé Periksz:
A halálozásokat nem csak emelni képes a járvány, hanem csökkenteni is más területeken.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 11:21:19

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Merkelyék nagy mintás vizsgálata megmutatta, hogy rohadtul nem volt igazatok."
Halkan megjegyzem, hogy a vizsgálat kvázi kudarcba fulladt.
17 778 embert választottak ki. Ebből 2607-n megtagadták. 1589 emberről "nincs információjuk", jelentsen ez bármi is. 1875 embert nem sikerült elérni, 505 ember elhunyt vagy külföldön tartózkodik. Összesen 8276 vizsgálatot sikerült elvégezni (05.12)
Ettől kezdve a minta nem igazán reprezentatív. Lehet mindenféle rosszindulattal vádolni, de ha én, ha gyanakodnék fertőzésre, biztos nem mennék el, hanem megtagadnám. Nem hiányzik az, hogy nyilvántartásba vegyenek. Ha csak ebből az el nem ért emberből csak egy is így gondolkodik, akkor máris másfélszer akkora a pozitív arány.
A vizsgálat (rész)eredményei alapján úgy gondolják, hogy 243 és 7230 aktív fertőzött lehet. Lássuk be, hogy ez igen széles tartomány.
Magyarországon a fertőzésen már átesettek, tehát az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között)

Magyarra lefordítva: továbbra is sötétben tapogatózunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:24:33

@BiG74 Bodri:

Így igaz, mert a végstádiumban lévő rákos beteget is koronavírus-halottként tartják nálunk nyilván, ha mellesleg fertőzött is volt. Miközben az ilyen halottat Európa sok más országában nem koronás halottként tartanák nyilván, pl. Németországban sem.

Szóval ez is azt igazolja, hogy a végeredményt tekintve Magyarország meglehetősen jól abszolválta a járványt - és mindenképpen sokkal jobban, mint igen sok nálunk _jóval_ fejlettebb ország, beleértve Ausztriát, Németországot és Nagy-Britanniát is.

Etniez 2020.05.16. 11:25:01

@Emzé Periksz: megvan mekkora hülyeséget írtál, ugye?

Amikor kijárási tilalom van, akkor csökken a halálozási szám, pl nincsenek közlekedési balesetek, stb.
A járvány meg emeli, szóval ez a szám nem mond semmit jelen esetben.

Etniez 2020.05.16. 11:28:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "fejlettebb ország, beleértve Ausztriát, Németországot és Nagy-Britanniát is."

Ennek pedig az az oka, hogy Magyarországot nem érte el igazán a járvány.
Ezt mutatja az orvosi egyetemek tesztje. Könnyen lehet, hogy felesleges volt a zárás is, de tesztek nélkül ez volt a biztosabb döntés. Már akkor tesztelni kellett volna, mi sorosisták már akkor megmondtuk.
Nyugaton sokkal több az utazás, turista, sokkal jobban átfertőződtek.
Magyarországot a többi Kelet-európaihoz kell mérni.

Etniez 2020.05.16. 11:32:02

Személy szerint Trump és Bolsano járványkezelését tartom igazán jónak, pont azt kapják a választóik, ami jár nekik.

Szerencsére Orbánnak több esze volt, mint a felszopottjainak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:33:56

@BiG74 Bodri:

Mindenesetre felhívom a figyelmedet arra, hogy néhány napos hír, miszerint az elmúlt évek időszaki halálozási számait átvizsgálva jutottak kutatók arra a következtetésre, hogy a vírus halálos áldozatainak száma a valóságban a hivatalosnál sokkal magasabb, ui. az idei időszaki halálozások száma sokkal magasabb, mint volt az elmúlt években.

Ezzel szemben Magyarországon semmiféle emelkedés nem tapasztalható, hoztuk a sok éves átlagot.

Na mármost, ha elfogadjuk, hogy ezek a kutatók nem hülyék, és a korábbi évek időszaki halálozásával való összevetés mond valamit a vírushalottak tényleges számáról, akkor a ballib vinnyogók legnagyobb bánatára azt is el kell fogadni, hogy Magyarországon a tényleges vírushalottak száma igen nagy valószínűséggel ALACSONYABB a hivatalos adatoknál.

Etniez 2020.05.16. 11:34:06

Ja, itt az UK-ban 80%-os bért adnak minden otthon maradónak, igazából fizetett szabadságon vannak...

Én meg dolgozom a maradék 20%-ért :)

Orbán meg ad 75000 Forintot, vagy seprűt vagy puskát. Zseniális a szociális érzéke.

Etniez 2020.05.16. 11:35:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor minek volt a karantén, teszi fel az egyszeri ember a kérdést? Ha nem volt járvány, minek ültek otthon az emberek?

BiG74 Bodri 2020.05.16. 11:37:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Speciel, részemről pont leszarom, hogy a fejlettebb országokhoz képest mit abszolváltunk. Engem az érdekel, hogy a mi védekezésünkben milyen dolgokat láttam, tapasztaltam. Szerintem ahogy sikerült eddig, abban a kurmánynak több negatív szerepe van, mint pozitív. A helyzetünkben az egyének felelőssége nyilvánult meg, és a magyarországi lokális helyzet.
Mintahogy te is csavarod politikailag a fekáliarúdat, hogy mit minek számolnak el, miközben én csak a számok környezetéről beszéltem, amit más is észrevett.

Emmett Brown 2020.05.16. 11:38:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez a mániátok, hogy az ellenzék és az ellenzékiek minél több halottat szeretne, vagy ha az nincs, akkor legalább gazdasági apokalipszist.

Hát kurvára nem.

vackor1 2020.05.16. 11:44:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bocs de ezt honnan TUDOD ? MI van ha itthon csak azok szerepelnek az elhalálozottak listáján, akikről eleve tudták -mondjuk kórházban/elkülönítve/lélegeztetőgépen voltak és mondjuk a keszthelyi kórházban meghalt egy rákos beteg, de nem tesztelték utána koronára , így nem is az lett a halál oka , míg mondjuk az olaszok egy idős, beteg rákban meghalt embert a halála UTÁN teszteltek , kimutatták benne a koronát és eggyel növelték a koronában elhunytak számát ? Én nem tudom kik szerepelnek a statban, melyik ország hogyan számolja ezeket, de gyanítom , hogy te sem , akkor viszont ne is jelentsd ki.
Mellesleg én ezt az adatot láttam , nem tudom mennyire valós, de szívesen megnézem az ADOTT ORSZÁGBÓL SZÁRMAZÓ HIVATALOS statisztikát , és akkor még mindig nem tudjuk az adatok hátterét...

"Olaszország 2019. év január 1 és március 31 közötti halálozása járvány és karantén nélkül 185.967 fő
Olaszország 2020. január 1 és a mai nap (2020. 04. 13. reggel 7 óra) közötti halálozás (tehát két héttel nagyobb időintervallum esetén) 164.008 fő."
countrymeters.info/en/Italy

vagy ez esetleg :

A koronavírus-járvány kirobbanása óta nem emelkedett a halálozások száma Bécsben az egyébként megszokotthoz képest – derült ki a bécsi statisztikai hivatal vizsgálataiból, írta az MTI.

QP | Quality Placement
Klemens Himpele, a hivatal vezetője az APA osztrák hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban világossá tette: Bécsben eddig nem haltak meg többen, mint egyébként szoktak. Ez legalább április 26-ig bezárólag így volt, és mind a 65 év alatti, mind pedig a koronavírus-fertőzés szempontjából rizikócsoportnak számító 65 év feletti korosztályra érvényes.

A bécsi statisztikusok abból indultak ki, hogy a halálozásoknak minden évben van egy görbéje, amely nagyjából hasonló formájú, és ezt alapul véve az év minden hetében a halálesetek száma várhatóan egy bizonyos sávon belül mozog.

Visszamenőleg az adatok vizsgálatából látszik, hogy időnként előfordul némi ingadozás a halálozások számában. A 64 év alatti korosztályban ez 2015 és 2019 között egyetlen alkalommal sem fordult elő. A 65 év fölöttiek körében viszont például a 2015-ös szélsőséges nyári hőségben egy-egy héten júliusban és augusztusban 317, illetve 315 ember halt meg az osztrák fővárosban, holott a statisztikák szerint ezekben az időszakokban 200-280 közötti halálesetre számítottak a hatóságok.

Ehhez hasonlóan 2016/17 telén a szezonális influenza a szokásosnál több idős ember halálát okozta: 2017 januárjának első hetében 393-an haltak meg, viszont normál körülmények között csak 235-320 halálesettel számoltak volna ebben a korosztályban. A bécsi statisztikai hivatal az idei évre is készített prognózist a várható halálozásokról a 2015 és 2019 közötti halálozási adatokat alapul véve.

A 17. hétig bezárólag kijelenthető, hogy a bécsi halálozási adatok a várható sávon belül maradtak, a koronavírus-járvány eddig nem okozott egyik héten sem kilengést. Április 20. és 26 között például a 65 év feletti korosztályból 238-an haltak meg, miközben a hivatal 214 és 296 közötti várható halálesetet jelzett előre. A 65 év alatti korcsoportban pedig 53-an vesztették életüket, itt a 39 és 77 közötti sávot tekintették megszokottnak a statisztikusok.

Ezek nekem nem azt mutatják , hogy iszonyatosan nagy történet volt ez , inkább csak egy eddig ismeretlen és ez miatt félelmetes - mert mi lett volna ha.. - járványról van szó. A cikk meg arról szólt, hogy már most azt hangoztatja a kormány, hogy minket csodál az univerzum, közben meg SEMMI mást nem csináltak , amit máshol ne tettek volna meg.. Ha viszont ugyanazokat a dolgokat tesszük, akkor miért is lennénk mi a legjobbak ? Miben ? Ha pl. mindenkinek kötelező lett volna naponta 10 fekvőtámaszt csinálni, mert tudták, hogy ez véd meg mindenkit és nálunk nem lett volna szinte semmi , akkor lenne ok - akkor sem biztos, hogy a fekvőtámasznak köszönhetően, de ugye cáfolni se lehetne - hivalkodni, de így mire fel teszik ?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:46:37

@Etniez:

"Magyarországot a többi Kelet-európaihoz kell mérni."

Hm. Az nem ér ám, hogy Magyarországot mindig azokhoz az országokhoz hasonlítod, amelyek jobbak nálunk. Ha azok a nyugat-európaiak, akkor azokhoz, ha a kelet-európaiak jobbak, akkor azokhoz.

"Amikor kijárási tilalom van, akkor csökken a halálozási szám, pl nincsenek közlekedési balesetek, stb. "

Nincsenek közlekedési baleseti halottak? Nem olvasol híreket? Nem igaz, hogy nincsenek, csak kevesebb van. Ezzel szemben az otthoni - akár halálos - balesetek száma nő, mert az emberek otthon barkácsolnak, többet dolgoznak stb. Sőt pár napja olyan is volt, hogy egy hajón egy magyar öngyilkos lett, vsz. az elzártság miatt.

Szóval a közlekedési halálok száma biztosan csökken, egyéb halálok száma pedig nőhet. Próbálj meg objektíven gondolkodni, ne csak azt vedd figyelembe, ami a te álláspontodat támasztja alá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:50:27

@BiG74 Bodri:

"Speciel, részemről pont leszarom, hogy a fejlettebb országokhoz képest mit abszolváltunk."

Én meg nem szarom le, mert ha nem hasonlítjuk magunkat másokhoz, akkor csak a hibákat fogjuk látni.

@Etniez:

"Akkor minek volt a karantén, teszi fel az egyszeri ember a kérdést? Ha nem volt járvány, minek ültek otthon az emberek?"

Ne is haragudj, de ezzel az érveléssel menj az óvodába, ott talán még komolyan vesznek az óvodások. Az óvónénik már inkább körberöhögnek.

röf 2020.05.16. 11:51:12

Alaphelyzet: bármit csinál Orbán, rossz.
Az ellenzéki sajtó vesszőfutása - Orbán fikázása.
Ha tegyük fel Gyurcsány fikázása lenne a független sajtó feladata, ahhoz lenne anyag bőven.
Orbán esetében nehezebb a helyzet, de megoldják, legfeljebb többet kell hozzá hazudozni....

BiG74 Bodri 2020.05.16. 11:51:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez így van. De ameddig nem látom az okokra lebontott napi halálozást, addig nem jelentenék ki ilyen nagyívű dolgokat a járványkezeléssel kapcsolatosan.

Le Orme 2 2020.05.16. 11:51:15

Az elején sikerült megfogni a kontaktkezeléssel, karanténezéssel, hogy robbanjon. Aki ezt a sikert elvitatja, az hülye, ez ilyen egyszerű.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:52:06

@vackor1:

Kérlek, írj még jó sok adatot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 11:55:49

@BiG74 Bodri:

Hadd ismételjem meg, amit korábban írtam:

"ha elfogadjuk, hogy ezek a kutatók nem hülyék, és a korábbi évek időszaki halálozásával való összevetés mond valamit a vírushalottak tényleges számáról, akkor a ballib vinnyogók legnagyobb bánatára azt is el kell fogadni, hogy Magyarországon a tényleges vírushalottak száma igen nagy valószínűséggel ALACSONYABB a hivatalos adatoknál."

Azzal meg te is tisztában vagy, hiszen a kommentelők között a kiemelkedően értelmesek közé tartozol, hogy főleg idősebb, krónikus betegeknél legtöbbször nem lehet egyetlen halálokot megjelölni. A végstádiumban lévő fertőzött rákbeteg vajon a vírusba vagy a rákba halt bele?

vackor1 2020.05.16. 11:55:56

És nem ennek a cikknek a témája, de mivel felmerült , hát ezért vettünk meg minden kínai szart az adófizetők pénzén - azaz nem saját vagyonokból...- , ráadásul megint véletlenül haveri cégeken keresztül , és nem szólunk érte:

" Még 82 129 847 503 forintot csoportosítanak át a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére az idei költségvetésben, eredetileg ezt a pénzt a kormány gazdaságvédelemre szánta, derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

A 2020-as büdzsében eredetileg úgy számoltak, hogy idén 61 milliárd körüli összeget költenek a vasúti fejlesztésre, a pénteken kiadott rendelet ezt az összeget növelte 82 milliárd forinttal, a pénz forrása a Gazdaságvédelmi Alap. A projektet magyar részéről Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, Semjén Zsolt egyik salátatörvény-javaslatában pedig a beruházás szerződéseit tíz évre titkosítanák "

Érted : 61 volt tervezve , de most annyira jól megy , hogy MÉG 82-t hozzácsapunk ( nem 82-re egészítjük ki, ha netán az ismert nickeknek nem lenne világos ) , mert van itt pénz dögivel, meg amúgy is minden rendben van...
nyugodjon le mindenki a csába, minden munkás és munkahely jól meg lesz védve...

Aztán :
index.hu/kulfold/2020/05/15/kina_tajvan_who_csatlakozas_szijjarto_peter/
index.hu/belfold/2020/05/15/semmelweis_egyetem_hagyomanyos_kinai_orvoslas_kormany_tamogatas_magyar_kozlony/

na, nehogy má', ne gyüjjön az a jó kis kínai pénz " lölö" nehogy má' ne keressen még egy kis aprót... :)))))

Na, ezek mennek itt ... :)))

Etniez 2020.05.16. 11:55:59

@Emmett Brown: nyugi, a tesztelési igény is sorosista ármány volt az elején, ahogy a maszk viselés is.
Így könnyebb nekik, minket beállítanak nemzetellenesnek, így könnyebb magukat definiálni.

Az nem baj, hogy SOHA SENKI nem akart nagyobb bajt, tipikus szalmabáb érvelési hiba, de hagyjuk.

Kovácsné nem ilyen hülye, nem tudom mi van ma vele.

Le Orme 2 2020.05.16. 11:56:13

@Lord_Valdez: "Halkan megjegyzem, hogy a vizsgálat kvázi kudarcba fulladt".

50%-os válaszadási arány az ilyen felmérések legragyogóbb kudarca. Piackutatók, közvéleménykutatók örülnének, ha 10% válasz összejönne egy ilyen kísérletnél.
De hát látszik, hogy nem értesz hozzá, mert a reprezentativitás nem a mintaelemszámmal van összefüggésben, hanem a mintavételi kerettel. Ezért valóban maradj halk, de inkább néma.

BiG74 Bodri 2020.05.16. 11:57:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem meg fel kell tenni a kérdést, ha teszel valamit, tudnál olyat is ami jobb, biztosabb? Tudnál még jobbat úgy, hogy tudod a helyi speciális jellemzőket, már ha ezekre figyelsz? Vagy majmolsz egy olyan országot, mely alapjaiban más?

Etniez 2020.05.16. 11:58:33

@röf: beszámolónál Gyurcsány tevékenységeiről a járvánnyal kapcsolatban?
Én szívesen fikázom neked.

vackor1 2020.05.16. 11:59:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ti többen használjátok ezt a nicket ? Csak mert néha van, hogy értelmes válasz érkezik erről, ez miatt írok erre a nickre , amúgy az agyhalottaknak nem szoktam válaszolni.
Tudod ha az embert az igazság érdekli, akkor szereti TUDNI az összes valós adatot - már persze ha van agya - mert abból derül ki minden.

Ad Dio 2020.05.16. 12:00:08

Csak nekem tűnt fel, hogy eltűntek a valódi, értéket létrehozó közéleti vitákat generáló blogposztok az indexről? Maradtak ezek a... minek is nevezzem... zsigeri... törzsi alapu... izék... Amik azon felül, hogy rém primitívek, nem jók másra, mint árokására meg egy kis acsarkodásra.

Lehet hogy vissza kellene térni a diskurzushoz? Tudom: Zorbán... tudom... Zgyurcsány...

BiG74 Bodri 2020.05.16. 12:01:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Teljesen tisztába vagyok vele, az olaszok alá is futottak ennek.

Emmett Brown 2020.05.16. 12:02:59

@vackor1: azt is tegyük hozzá, hogy a vasútépítés mellett borzasztó ütemben sikerült elköteleződni.

vackor1 2020.05.16. 12:04:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, és összesen kettő releváns cikket másoltam, nagyjából egy percbe kerül elolvasni és erről lehetNE értelmesen kommunikálni , de úgy látszik nem csak nekem tűnt fel, hogy ma mintha kicsit más lennél.. :)))

Etniez 2020.05.16. 12:05:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te írtad, hogy milyen szépek a számaink, mindenkit covidosnak számolunk el, azt is akire szekrény borul, akkor gondolom megtudod magyarázni, mire fel volt ez a hajcihő, de úgy tűnik csak a személyeskedésre futja.

Mert az igazság valószínűleg az, hogy Magyarországot csak érintette a vírus. Ezt támasztja alá a tesztelés, amit most végeztek. Ha ezt előbb tudjuk, akkor lehet le sem kellett volna zárni az országot, csak végigkontaktolni a betegeket, nem kiengedni koronavírusos embereket a kórházakból az idősek otthonába és rendesen felszerelni az eü személyzetet.

Így utólag látszik, hogy ez lett volna a jobb megoldás. Persze utólag okoskodni könnyű, de az sem igaza, hogy Orbán hűdejól kezelte a bajt. Tök ugyanazt csinálta, mint mindenki, csak itt ilyenek voltak a körülmények.

lpt1 2020.05.16. 12:06:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ezzel szemben Magyarországon semmiféle emelkedés nem tapasztalható, hoztuk a sok éves átlagot. "

Jobbak lettünk, mint a sokéves átlag, mert a hősök most nem merték hazaküldeni az influenzásokat meghalni.

Ennyike fertőzöttből ennyi halott, hát ennyit tud az egészségügy, kórház=halálgyár megint. De most legalább el lehetett adni a kórházi fertőzésbe belehaltat koronásnak.

Jutalom megvan, csökkenhet az ágyszám (50% felesleg?), csökken a szocho.

A fajtádbélit meg ki kéne vezényelni körzetes fogorvosnak valamelyik üres praxisba keleten, az ellátmányként a járvány csúcsán kaptt 2 db maszkkal, 2 váltás egyszer használatos védőruhával *, fodrász gumikesztyűvel, fürödjön csak a koronavírusban, vigye haza ajándékba *.

* fogorvos ugye nem egyedül dolgozik.
** ~10%-a a fertőzötteknek eü. dolgozó

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 12:06:44

@Le Orme 2:
Csak, hogy itt nem joghurtot adunk el, hogy megelégedhessünk vele.
Látszik, hogy nem értesz hozzá, mert nem valószínű, hogy a minták egyenletesen estek ki. Pont azért, mert egy erős ösztönző van arra, hogy valaki ne válaszoljon, ha érintett. Én se tenném, mivel segítséget nem kapok, csak szívatást, az meg nem hiányzik. Ez a viselkedés viszont eltorzítja a mintavételt.

Ha már közvéleménykutatási kudarcról beszélünk, akkor ajánlom figyelmedbe a legendás The Literary Digest felmérést. Ez Alf Landon fölényes győzelmét jósolta, csak éppen egy ismeretlen összetételűre torzul mintán. Nagy, de torz.

Le Orme 2 2020.05.16. 12:11:04

@Etniez: A jelenlegi vizsgálat elvégzésének (ez nem tömeges tesztelés, hanem a lakosság átfertőződésének mérésére irányuló mintavétel) semmi értelme nem lett volna február közepén, a járvány előtt. Menedzselni sem lehetett volna. Egészen hihetetlen dolgokat írsz.

vackor1 2020.05.16. 12:12:26

@Emmett Brown: :))) El sem tudom képzelni mi lehet az oka ennek , függetlenül attól, hogy minden tanulmány soha meg nem térülőnek ítéli, maguk a kínaiak mondták, hogy ez nekik kb. felesleges - mármint nem az építés és a hitelezés :) - , ettől se gyorsabb, se több, se olcsóbb nem lesz az a cucc , amit eddig hajón és/vagy másfele hoztak... Nemrég még a vámolással kapcsolatos dolgokról is olvastam, hogy hiába lesz itt a cucc, egyszerűen nem lesz kapacitás a vámolásra, azaz álldogálni fog a termék , semmivel nem lesz gyorsabban elérhető senkinek az, ami amúgy nem is lesz több , olcsóbb , mint volt eddig is.

Le Orme 2 2020.05.16. 12:16:05

@Lord_Valdez: De értek hozzá, ezzel foglalkozom. Ha valóban igaz lenne, hogy a fertőzöttek tagadják meg nagyobb arányban a részvételt, igazad lenne, csakhát ez nem plauzibilis érvelés, pont fordított irányú torzítás lenne a hihető és az ezzel járó fertőzöttségtúlbecslés. A Landon féle mintavétel önkényes volt, a lap olvasói válaszoltak, azok véleményét tükrözte.

lpt1 2020.05.16. 12:19:41

@vackor1: Dolgoztam cégnél, havi 1-4 70"-as keleti konténer, Koperben hajóról le, kamionra fel, 2 nap alatt itt volt. Kiváncsi vagyok, MÁV 2 nap alatt válaszol-e a megkeresésre, hogy lenne egy konténer, mikor hozzák.

Városban vasúti konténerrakodó állomás üzemel amúgy.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 12:23:07

@Le Orme 2:
Miért ne lenne plauzibilis? Akinek enyhe tünetei vannak, azok nem profitálnak semmit abból, ha ez hivatalossá válik. Kapnak egy matricát, és fenyegetést, de ennyi. Ha ember aközött választhat, hogy otthon marad, amíg el nem múlik, vagy otthon marad, amíg el nem múlik, plusz rendszeres baszogatás és fenyegetés, akkor nem irracionális az elsőt választani.

Etniez 2020.05.16. 12:23:14

@Le Orme 2: ezért írtam, hogy utólagos okoskodás és Orbán biztosra ment, érthetően.

Nem kellene szelektálni a mondanivalóm között, együtt koherens. Köszi.

Sir Galahad 2020.05.16. 12:33:31

"Magyarországon az 5. legmagasabb a koronavírus-megbetegedések halálos kimenetelének aránya. Az eddigi adatok szerint MINDEN NYOLCADIK EMBER, aki elkapta a vírust Magyarországon, elhunyt a fertőzés következtében." - íme, a legszembetűnőbb példa arra, hogy kellően kreatív adatfeldolgozással bármilyen eredményt kihozhat a szerző, saját tetszése szerint. Tudjuk, hogy valójában hányan kapták el a vírust? Nem, hiszen nagyon sokan valószínűleg lábon kihordták, vagy kigyógyultak belőle mint egy influenzából, anélkül, hogy tudták volna, miből gyógyultak ki, így nem is szerepelnek semmilyen összesítésben. A szerző által kreált arányszám tehát hamis, a cikk egy marék lepkefingot sem ér.

Emmett Brown 2020.05.16. 12:43:54

@vackor1: 3 hónapja is szar volt, de most, hogy végre felmerült, hogy nem minden szart Kínaban kell legyártani és utaztatni a fél világon át Európába, így végképp irracionális.

Ráadásul Kína most nem túl népszerű (politikai szoftkarantén), ha nekik szükségük lenne erre a vonalra, akkor lehetett volna mozgástér. Ehelyett nekünk lesz még drágább.

rasztaszív 2020.05.16. 12:45:16

február elején kormányunk legfőbb gondja még az volt,hogyan ránthatnák le a kórházi beszállítókat
index.hu/gazdasag/2020/02/01/a_kormany_a_korhazak_tartozasanak_80_szazalekat_fizetne_ki_a_beszallitoknak/

talán nem csoda,ha ez kissé körülményesebbé tette a szükséges beszerzéseket.

Emmett Brown 2020.05.16. 12:51:24

@Sir Galahad: tehát kurvajól teljesítünk, mert nagyon kevés a fertőzött. Viszont ha ezzel az adattal tovább kalkulálunk, akkor már használhatatlan és megbízhatatlan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 12:57:37

@BiG74 Bodri:

Az epidemiológia meglehetősen jól kutatott témakör, sajnos volt elég sok alkalom a tanulmányozásra. A kormány és a magyar járványügyi szakértők, akikre a kormány többnyire hallgatott, ezek alapján tettek ajánlásokat. Az, hogy a legtöbb más ország is hasonlóan cselekedett, nem egymás majmolása, hanem az ismert tudományos eljárások alkalmazása.

Avagy szerinted a másik ország majmolása az, ha nálunk is Pi-vel szorozzák meg a kör átmérőjét, ha a kerületét akarják megtudni?

Inkább azon országokat kellene bírálni, amelyek kilógtak a sorból, lásd Svédország vagy Nagy-Britannia. Vagy a dél-európaiak, akiknek nem ment a social distancing. Aminek aztán meg is lett a látható szomorú eredménye.

Fikalnyik Eugén 2020.05.16. 13:12:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Inkább azon országokat kellene bírálni, amelyek kilógtak a sorból, lásd Svédország vagy Nagy-Britannia."

Svédországban évente 40e emberrel kevesebb ember hal meg, mint nálunk. Ez az elmúlt két hónapra vetítve (a koronahiszti időszaka) több mint 6e ember. Ez Martfű vagy Fonyód lakossága.
Ennyivel több magyar (mint svéd) halt meg normál okok miatt a tavasz első felében.
Tényleg van ok a melldöngetésre.

BiG74 Bodri 2020.05.16. 13:13:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azért a pi az bizony minden országban azonos alapokon nyugszik (remélem).
A járvány szempontjából fontos, népsűrűségek, szokásminták, életviteli jellemzők meg nem.
Nem mondom, hogy nem összehasonlítható, de csak nagyon körültekintően. A védekezés szempontjai alapvetően mindenhol azonosak, a megfelelő izoláció kialakítása. De az izoláció mértéke, milyensége változó, a lokális helyzethez alkalmazkodó. Természetesen ki kell tekinteni a külvilágra, csak nem mindegy, hogy miért.
Konzekvencia, hogy mi jobbak voltunk védekezésben, vagy jobban érvényesültek egyéb pozitív adottságaink, és melyek ezek a jövőbeli védekezés érdekében, az nem mindegy.

vackor1 2020.05.16. 13:15:40

@lpt1: Én nem értek ehhez , csak azt tudom,amit olvasok róla,de mivel olyan cégek szólaltak meg ebben az ügyben -speditőr/szállító,stb. -,amiknek ez a dolguk, így szerintem kompetensek a témában és mind szakmailag, gazdaságilag érthetetlennek,felesleges mondta az összes. ( rendben , nem lölö, meg garancsi , meg a saját lábunkon álló vejék ,stb. mondták ezeket , az tény ) Ellenben iszonyatosan nagy pénz forog benne , amit az állampolgárok fizetnek majd ki , de csak néhány kiválasztott bankszámlája fog piszkos módon növekedni... Ez csak ennyi.

@Emmett Brown: Nem keresem vissza a cikket , de még ők is nyilatkozták, hogy nekik ez nem oszt, nem szoroz, magyarul felesleges.. De most őszintén : ha neked lenne egy bizbazfiszfasz termelő üzemed, érdekelne hogy kell-e az neki , ha tőled rendelne eszméletlen mennyiséget , pláne ha állami megrendelés és még vissza is osztana belőle ? Hiszen a kínaiakra egyáltalán nem jellemző a korrupció , pláne állami vezetői szinten nem... Mondjak még országot, amelyikre természetesen szintén nem jellemző ? :) És most képzeld el, ha ezek ketten üzletelnek az állampolgáraik javaival... :)))))

Le Orme 2 2020.05.16. 13:16:59

@Etniez: Utólagos volt, amit írtál, de nem okoskodás, hanem butáskodás, ezt írtam meg, köszi.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 13:23:36

@Emmett Brown: Akkor ezt a kis számítást végezd el más országokra is. Merkelyék közel tízezer tesztje egyébként két aktív fertőzöttet talált. Persze most nem az öncélú tesztelgetés volt a cél, hanem inkább annak megállapítása, hogy hányan estek át a fertőzésen. Ez a szám is elég csekély volt a közel tízezres mintán belül. Holott a liberálidióták azt szajkózták, hogy rengeteg fertőzött van az országban, csak a Zorbány csal.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 13:25:46

@n3spr3ss0: Arról ugattatok, hogy tele van az ország fertőzöttel, csak a Zorbány elcsalja, elhazudja. Merkelyék nagy mintás vizsgálata megmutatta, hogy nem így van. A lakosság igen csekély hányada fertőződött meg vírussal. Vagyis hülyeséget szajkóztatok.

Le Orme 2 2020.05.16. 13:33:49

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Most Merkelyék tesztjét akarják hitelteleníteni a Lord Valdezek. Torz a minta szerintük, akik fertőzöttek, megtagadták a részvételt, szerintük.
Ezt hívják dogmatikus ragaszkodásnak az ésszerűtlenséghez.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 13:36:13

@Le Orme 2: A minta eleve úgy lett kialakítva, hogy kalkuláltak azzal, hogy nem mindenki vállalja a részvételt. Hogyha kötelező jelleggel kellett volna megjelenni, egy szerényebb méretű minta is elég lett volna.

szobatars 2020.05.16. 13:46:46

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Merkelyék nagy mintás vizsgálata megmutatta, hogy rohadtul nem volt igazatok."

Ha csak egy pici eszed is lenne tudnád, hogy ez a "reprezentatív tesztelés" a parasztvakítás iskolapéldája. Nem azért "egyedülálló egész Európában" mert ott nem csináltak ilyen tesztelést, hanem azért mert ott tudják, hogy semmi értelme egy ilyen tesztsorozatnak. A vírus ugyanis nem társadalmi, földrajzi és szociológiai csoportok szerint terjed, hanem az emberek közötti érintkezéssel. És a villamoson ott ül melletted a diák, a külföldi turista, az egyetemi tanár, a bolti eladó, a nővér, az esztergályos, stb. Szóval a reprezentattív tesztnek az önfényezésen és a parasztvakításon kívül semmi értelme sincs. Persze a "tábort" összetartja...

chrisred 2020.05.16. 13:49:18

@Emzé Periksz: Vagyis tulajdonképpen nem az elmúlt két hónap egészségügyi teljesítménye kriminális, hanem az azt megelőző öt évé?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.16. 13:51:15

@Lord_Valdez: probalj mar meg megmerni vonalzoval egy makszemet. ha megvan az eredmeny, gondolkozz el azon, miert annyi.

énisfélek 2020.05.16. 13:54:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én mindössze arra világítottam rá, hogy az embereknek (bizonyos IQ felett) gyanús lehet, hogy pl a kórházaknak szigorúan meg van tiltva, hogy ilyen adatokat maguk is nyilvánosságra hozzanak. Erre te egész kisregényt költöttél hogy ezzel más irányba tereld el a figyelmet a kérdésről :)

Emmett Brown 2020.05.16. 13:57:43

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: a becslés középértéke szerint 17szer annyi, mint a hivatalos.

Nem jó, de nem is tragikus.

Emzé Periksz 2020.05.16. 14:03:04

@chrisred: Egy ilyen ostoba kérdésben persze benne van a válasz, a kérdező mentálisan zavart vagy intellektuálisan becstelen.
Mert a kérdésedben lévő feltételezés szerint ha valahol jó az egészségügyi ellátás, akkor nem halnak meg emberek.
Napi 300-350 ember akkor is meghalna Magyarországon, ha a GDP ezerszeresét költenék egészségügyre.

Emmett Brown 2020.05.16. 14:04:44

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: nem arról volt szó, hogy elcsalja/elhazudja, hanem arról, hogy mivel nem teszteltünk eleget márciusban és áprilisban, ezért valószínűleg jóval több van.
a reprezentatív minta alapján az derült ki, hogy 7-27szer annyian kapták el, mint a hivatalos. nálam ez már a "jóval több van " kategória.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 14:05:57

@Emmett Brown: Hiába szajkózod ezt a hülyeséged, kedvenc sorozatodból származó idézettel megspékelve. Bármelyik országban jóval több az összes fertőzésen átesett száma, mint a regisztrált fertőzötteké. A nagy mintás vizsgálat is mutatja, hogy mennyire ritkán lehet fertőzöttet illetve fertőzésen átesettet találni a hazai lakosságban. Ezért nincs értelme vagtában tesztelgetni, hanem kontakt kutatáshoz és egyéb metódushoz kapcsolódóan szisztematikusan.Ahogy történt is.
A buta és dilettáns balliberált riogatás, miszerint rengeteg fertőzött van az országban, csak a Zorbány elsumákolja, mindenesetre hülyeségnek bizonyult. Ezt mutatja a Merkely- féle nagy mintás teszt.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 14:09:19

@szobatars:

Ha egy pici eszed lenne, hogy az egyetemeken oktató és oktató nénik és bácsik sokkal jobban tudják ezt nálad, mert ez a szakmájuk.;)

morph on deer 2020.05.16. 14:12:49

Amit lehet tudni:
- A regisztrált fertőzöttek számához képest valóban magas a halálozási arány.

- A fertőzöttek többsége ápolási- és gondozási intézményekből került ki, következésképpen a halottak többsége is.
(Zárt hely, legyengült és/vagy beteg emberek, stb).

- Ezekben az intézményekben nem volt/hibás volt a járványügyi protokoll.

- Nem kapták meg időben a szükséges védőfelszerelést, még azután sem, hogy végre elismerték a szükségességét.

- Az ötvenezer kórházi ágy felszabadítása minden túlzás nélkül agyrém.

- A dilettáns intézkedések, a dilettáns beszerzések dettó.
(És valahogy az istennek nem sikerült rákenni se Sorosra, sem a migránsokra, pedig igyekezetben nem volt hiány. Ki érti?)

- Magyarország szerencséje az, hogy nálunk relatíve kis számban jelent meg a fertőzés, relatíve könnyen azonosítható személyeknél, szemben például a belga vagy a svéd napok alatti százas nagyságrenddel, ami - most már igazoltan is - a tömeges téli üdülésekkel van összefüggésben. (Iskolai szünet volt mindkét országban).

Amit szerintem helyesen tettek, az az iskolák bezárása, és a korlátozások többsége.
Amit nagyon nem, az az elégtelen és gyakran önellentmondó tájékoztatás, amely szükségképpen árt a bizalomnak, na meg a tesztelések összevisszasága.

Amit még nagyon hiányoltam, hogy legalább a veszélyeztetett embereknek miért nem adtak maszkokat - abból a
80 millióból, - mondjuk receptre, ha másképp nem...

Amit legalább remélni lenne jó, hogy legalább tanultak valamit, amit a következő hullám esetén már alkalmazni is lehetne.
Ha mást nem, legalább annyit kínaiul, hogy a CPAP légzés-segítő berendezésekkel boldoguljanak.
Ha már ennyi van belőlük.:(

Emmett Brown 2020.05.16. 14:16:51

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Igen mindenhol több a fertőzött, mint a hivatalos. az a kérdés, hogy a magyar 7-27szeres látencia milyennek számít nemzetközi összehasonlításban.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 14:17:11

@morph on deer: Ó persze, az a szerencsénk hogy..(Hanyadik ostoba narratívát adjátok még elő) Csak a fél világ ide jár kurvázni, meg kocsmázni, rengeteg ember jár át dolgozni nyugatra, és -bármilyen különös is. a magyarok is járnak síelni.

HaD 2020.05.16. 14:18:52

@moloy: anyád nem patkolt el bmeg....

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 14:19:37

@Emmett Brown: Ha vagtában elkezdesz orrba-szájba tesztelgetni, nem érsz el jobb eredményt, mintha egy szisztéma mentén haladva kevesebb tesztet végzel. Ezt mutatja a magyar példa.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 14:21:00

@Etniez:
Könnyen megcáfolható butaságokat írsz már megint.

Ha megnézed az angol halálozási statisztikát, azt fogod látni, hogy a járvány idején jelentősen növekedett az össz-halálozás az elmúlt évekhez képest, kijárási korlátozás ide vagy oda. Azért vettem Angliát, mert odavalósiként illene egyszer beletekintened az UK adatokba, a szokásos blöffölés helyett. A hivatalos koronavirus-halálozási adatoknál is nagyobb mértékben, nagyjából 50 ezerrel növekedett a halálozás az elmúlt évekhez hasonló időszakához képest az UK-ban.

www.ft.com/content/40fc8904-febf-4a66-8d1c-ea3e48bbc034

Ha Olaszországot vesszük, ott még nagyobb a növekedés, ebből nyilvánvaló hogy a halálesetek nagy részét nem koronavírus halálesetként regisztrálták. Ez más országokra is igaz, egy kicsit utánaolvashatnál.

Magyarországon viszont nem növekedett az össz-halálozás, szemben a fenti két országgal, ami cáfolja az általad leírt ostobaságot.

énisfélek 2020.05.16. 14:28:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "De értelek, szerinted a halottak száma sokkal magasabb, csak a kormány eltitkolja a valós adatokat."

Egy elméletileg lehetséges forgatókönyv:
- a tavasz az influenza szezon ideje
- az előző években ilyentájt naponta mondjuk 120 ember halt meg az influenza szövődményeiben
- de az idén a Covid karantén miatt az influenza sem tejed, ezért idén csak 10-en halnak meg az influenza miatt
- a koronavírus miatt viszont naponta mondjuk 100-an halnak meg
- de mivel az összes halálozások száma így is alacsonyabb az előző évek statisztikáinál ÉS a mivel kőrházaknak szigorúan tilos maguknak nyilatkozni, ezért a hivatalos statisztikában nyugodtan lehet napi 10 koronavírusos halottat hazudni a tényleges 100 helyett.
Remélem érthető volt a levezetés.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 14:32:18

@szobatars:
Neked fingod nincs az epidemiológiai vizsgálatokról.

Merkelyék vizsgálatából egy csomó következtetést le lehet vonni, például a járványban jobban vagy kevésbé érintett csoportokról, a szűrés, a védekezés módjáról, a lakosság egészségi állapotáról. És mindezt egy kontrollált epidemiológiai vizsgálat alapján, nem pedig az önjelölt félanalfabéta járványszakértők nyelvkaratéjára alapozva.

Ez a vizsgálat még évekig tudományos hivatkozási alap lesz, miközben ti már a saját állításaitokat is rég elfelejtettétek.

morpho 2020.05.16. 14:33:41

Magyarországot nemzetközi szinten alig érintette a járvány. A magyar társadalom nem utazik külföldre, főleg a vidékiek nem. Ott alig volt megbetegedés, kivéve az Ausztriával határos megyéket, ahonnan sokan járnak át dolgozni. Ebben az időszakban turisták is csak Budapestre járnak, ezért volt ott a legtöbb fertőzés és a legtöbb halott. Magyarország egyáltalán nincs benne az európai mainstreamben. Nem utazunk és Budapest kivételével ide sem jön senki. Ez ilyenkor jól jön, de amúgy siralmas. Ezért lehet beszopatni a vidéki zembereket a menekültáradat-sorosterv kombó haknival. Fogalmuk nincs, hogy mi van valójában Európában. Ezért nem akar Magyarországra jönni egyetlen menekült sem. Itt nincs semmi, csak egy halom buta ember, meg egy megtanulhatatlan nyelv. Az, hogy alig volt fertőzés Magyarországon, a kőkorszaki társadalmunkat kiválóan megmutatja. Ez egyébként nem Orbán műve, ő csak a változás ellen dolgozik, de ez Magyarországon ötszáz éve nemzeti sport. A magyarok ezt az együgyű létformát kedvelik és rettegnek mindenféle progresszív irányzattól.

HaD 2020.05.16. 14:37:50

ja...és az minek hoztak be kínai gyógyszreket amelyek kísérleti szakaszban voltak és mi lett a sorsa ezeknek azt se feledjük....meg a japcsi "remek" kísérleti gyógyszereket sem...gondolom a jó magyar kísérleti "labor"-t felajánlotta az "elitünk":(...úgy amúgy meg teljesen mindegy,hogy mi történt és történik...ezek beágyazták magukat és a nyugat pénzeli is őket azért hogy beszopassa a 10 milla magyart eze a banda...rugóznak ezen a korlátlan idejű teljhatalom szitun...és ??? Mi lesz ha visszamondják??? Akkor nem azt csinálnak majd amit akarnak??? Ez is csak egy olyan gumicica amit az álellenzék felfúj hogy majd orbán megdicsőülve jöhessen ki belőle...szomorú:(:( szerepjátszás a magyar gojoknak...azok meg benyelik...és még tapsikolnak is.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 14:40:52

@énisfélek:

Ha kevesebben haltak meg Magyarországon az izoláció miatt, akkor miként lehet az hogy más országokban többen haltak meg? Ha a koronavírus kevesebb halálozást okozna mint egy szokásos szezonális influenza, akkor nem is volt olyan nagy probléma, csak a kormány találta ki hogy megszerezze a teljhatalmat.

Nagyon gyenge az érvelésed, hasraütésből és logikátlanságból összegyúrva.

HaD 2020.05.16. 14:40:52

a "mocskos tótok" kicsit jobban adták elő ezt a járványkezelést..de Ugandában is :):)...

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 14:44:33

@morpho:
Bocs, de eddig folyton azt hallottuk az ilyen fórumokon, hogy Magyarországról menekültek a legtöbben nyugatra az összes európai ország közül. Most meg azzal jössz, hogy a magyarok nem is utaznak. El kéne már dönteni, melyik az igaz.

Emmett Brown 2020.05.16. 14:57:08

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: ekkora Csubakka-védelmet régen olvastam :)

konkrétan semmi értelme nincs annak amit írtál.

Azt vágod, hogy ha Európában is ekkora lenne a felderítési hatékonyság, akkor az azt jelenti hogy 11-45 millió ember esett már át a betegségen?

Etniez 2020.05.16. 14:57:15

@Az EU a népek börtöne: kettőnk közül te írsz ostobaságokat...

Azért nagyobb a halottak száma, mivel jóval többen haltak meg koronavírusban a lakosság árányaihoz képest.

Itt uk-ban 32000-nél járunk, a lakosság 70 milliós.
Ugyanilyen aránynál Magyarországon 4500-nál járnánk, és akkor a magyar adat sem lenne ilyen szép.

Picit gondozz és értelmezz, mielőtt írsz.

Etniez 2020.05.16. 15:00:30

@Etniez: ha levonod a koronás haláleseteket, akkor itt is csökkent volna a számuk, a nagy növekedést a nagy átfertőződés okozza.

Teljesen értelmetlen ezt a számot ragozni, nem vezet sehova.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 15:02:52

@BiG74 Bodri:

"De az izoláció mértéke, milyensége változó, a lokális helyzethez alkalmazkodó. "

Ez az alkalmazkodás jól látható volt Olaszországban és Spanyolországban. :(

@szobatars:

"És a villamoson ott ül melletted a diák, a külföldi turista, az egyetemi tanár, a bolti eladó, a nővér, az esztergályos, stb."

Éppen ezért jó a reprezentatív mintán végzett felmérés. Meg másért is, de erről ne velem vitatkozz, hanem pl. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikussal. Bizonyára jól le fogod iskolázni azt a tudatlan kóklert. :DD Bár szerintem inkább ő mossa fel veled a padlót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 15:03:25

Azaz csak felmosná, ha egyáltalán szóba állna veled.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 15:06:45

@Etniez:

"kettőnk közül te írsz ostobaságokat..."

Írod te, aztán a továbbiakban pontosan alátámasztod a mondanivalóját. Ami mellesleg nem volt butaság, pontosan azt írta, amit nálam és nálad is sokkal képzettebb szakemberek írtak meg.

Etniez 2020.05.16. 15:13:51

@Etniez: mert ha nem tűnt volna fel neked, ugyanarról beszélünk, máshogy. Ráadásul ő 2 nick alatt....

Csak szólok.

Magyarországon nem volt nagy a fertőzés, ezért kevesebb a haláleset, mivel a kijárási alatt, kevesebb ember hal meg. Angliában pedig azért nagy ez a szám, mert sokan haltak meg koronavírusban OTTHON, mert nem voltak ellátva. A hivatalos adatokba pedig csak a kórházban elhunyt, pozitívra tesztelt embereket írják be itt.

Én is azt mondom, hogy otthon kevés a koronás, így viszont jobb lett volna tesztelni, mint 10 m embert karanténba rakni.

Remélem, hogy most már tisztáztuk ezt a kérdést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 15:17:19

@Etniez:

Hogy mi a mondanivalója? Még te kérdezed? Csak mert ha kérdezed, mi a mondanivalója, akkor minek alapján minősítetted butaságnak? :PP

Vedd észre, hogy sokaknál nagy nem begyere az a vitasítlusod, hogy ha már nincs érved, akkor úgy teszel, mintha nem értenéd a másikat vagy érthetetlen lenne a másik mondandója.

De az különösen vicces, hogy olyasmit minősítesz butaságnak, amiről később megkérdezed, hogy mi is az... :P

Indriq 2020.05.16. 15:17:42

akkor magyarázza valaki.... ha nem jelentek meg a statisztikában a koronavírusos halálesetek, akkor azt jelenti, hogy abban a 2-3 hónapban kevesebb haláleset volt más miatt... de csak akkor.... nem furcsa?

white999 2020.05.16. 15:19:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Így igaz, mert a végstádiumban lévő rákos beteget is koronavírus-halottként tartják nálunk nyilván, ha mellesleg fertőzött is volt. Miközben az ilyen halottat Európa sok más országában nem koronás halottként tartanák nyilván, pl. Németországban sem. "
Én úgy hallottam, hogy nálunk mindenkinek alapbetegsége volt csak éppen vírusos lett. Nem lehet hogy mindenki az alapbetegségébe halt bele? Mert akkor viszont tényleg az élmezőnyben lehetnénk hála a fényességes csillagunk előrelátásának és Magyarországra gyakorolt sportra költött milliárdok hatásának. Több stadion, kevesebb vírus halott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 15:21:14

@Etniez:

"azt mondom, hogy otthon kevés a koronás, így viszont jobb lett volna tesztelni, mint 10 m embert karanténba rakni."

Az meg eszedbe sem jut, hogy esetleg nálunk épp azért kevés a fertőzött, mert a lakosság komolya(bba)n vette a karantént. Pont úgy érvelsz, mint ahogy valaki jópár kommenttel feljebb írta: Tök fölösleges volt felszereltetni a drága biztonsági zárat, hiszen nem is hozzád törtek be, hanem a Juci nénihez, akinek csak egy rigli van az ajtaján.

white999 2020.05.16. 15:27:19

@Le Orme 2: "Az elején sikerült megfogni a kontaktkezeléssel, karanténezéssel, hogy robbanjon. Aki ezt a sikert elvitatja, az hülye, ez ilyen egyszerű. "

Mondjuk ez pont nem a fényességes csillag érdeme, hanem mondjuk úgy hogy a parlament összes többi emberének sikerült rajta átverni.
Ezért is kérte a felhatalmazást, hogy többet ne pofázzanak bele dolgába az okoskodó fideszesek se.

morpho 2020.05.16. 15:31:33

@Az EU a népek börtöne: Elegánsan összemostad a turistát a kitelepülővel. Ejnye pubi!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 15:32:09

@Emmett Brown: Honnan tudod, hogy Európába mekkora a felderítési hatékonyság?Épp arra próbállak ráébreszteni, hogy a vagtában mindenféle elgondolás nélküli tesztelgetésnek semmi értelme. Most Merkelyék közel tízezer teszt során találtak 2 aktív koronást. Áprilisban mondjuk találtak volna tízezer teszt során 20-at. Mi a rák értelme lett volna ennek? Attól, hogy lövöldözöl össze-vissza még nem biztos, hogy jó lövész vagy.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 15:37:25

@morpho: " Fogalmuk nincs, hogy mi van valójában Európában. Ezért nem akar Magyarországra jönni egyetlen menekült sem. "

Persze de mondjuk Szlovákiába nagyon akarnak menni.Ugye? Nem tűnt még fel, hogy a migrik többsége Európa északi felébe vágyik, ahol vastag segélyek,és engedékeny rendőrök várják őket.

Etniez 2020.05.16. 15:38:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: dehogy vették komolyan. Sőt.

Itt Angliában komolyabban vették, mégis sokkal szarabbak a számaik, mert későn zártak.

Otthon meg szinte a járvány előtt zártak, ennyi a titok.

Ha lehet valamit dicsérni Orbánban, akkor az a zárás időpontja. Az tökéletes volt. A többi viszont hasonló vagy rosszabb, mint bárhol máshol.

Kár ezen tovább rágni a gittet. Orbán teljesítménye közepes volt, ezért a fidesztálibok magasztalják, mi sorosisták meg kutyázzuk.

Én kilógok a sorból, nálam a járványkezelés megfelet a hibák ellenére is, a bajom a többi, járvány alatt hozott, de nem járvánnyal összefüggő intézkedéssel van.

Kunhallmi Agnes 2020.05.16. 15:40:10

"A kormány, élén Orbán Viktorral, ugyanis egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a járvány kezelésekor."

Ugy van szemben a liberalisokkal peldaul Karacsony Gergellyel, aki kiveteles professzionalizmussal kezelte a Budapesti jarvanyhelyzetet. Okkal lehet ra buszke az egesz liberalis vilag.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.16. 15:40:21

@Indriq: a minden szitan atlato elvtarsaid mar elmagyaraztak, hogy mas okbol kevesebben haltak meg a kijarasi korlatozasok miatt. pl. csak kozlekedesi balesetben kb szazan halnak meg egy ekkora idoszakban.

ha vitatkoznal, akkor feljebb megtalalod a megfelelo nikkeket.

white999 2020.05.16. 15:41:00

@Le Orme 2: "mert a reprezentativitás nem a mintaelemszámmal van összefüggésben, hanem a mintavételi kerettel"

Ez akkor lenne, igaz a ha mintavételt elutasítók is reprezentatív módon utasítanák el a vizsgálatot. Nehéz elképzelni a hogy pontosan az elutasítottak között is annyi fehér és kék galléros lenne mint az eredetiben plusz életkor stb. ami szempontokat kiválasztottak. Arról nem is beszélve, hogy egy közvélemény kutatás sokkal inkább lehet reprezentatív hiszen az emberek viselkedése belőhető bizonyos szám felett. A vírus mivel gócokban terjed, lehet két azonos falunál pl Bivalybasznádalsón és Bivalybasznádfelsőn teljesen ellentétes képet mutathat tök egyforma szociális és lakosságszám és területi elhelyezkedés mellett is. Így Bivalybasznád alsó és felső kiválasztása alapvetően befolyásolhatja a 10 millió lakosra kivetített esetszám feltételezést.
Ezt felfogni nem kell sem statisztikusnak sem különösen értelmesnek csak egy sörrel leülni és pár percig gondolkodni rajta.

Emmett Brown 2020.05.16. 15:43:48

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: két dolog is van, egyfelől a "lövési pontosság" amiben elég szarul állunk a németekhez képest például, ugyanis:

nálunk volt 130k teszt összesen, találtak 3.5k fertőzöttet. a németek találtak 3.1M teszttel 175k fertőzöttet. tehát mi vaKtában teszteltünk, hiszen itt 2.5% teszt talált fertőzöttet, míg a németeknél 5.6% ugyanez az arány. tehát ahhoz képest, hogy szerinted mi "mesterlövészpuskával" mentünk, míg a friccek "szőnyegbombázással", ennek ellenére az ő módszerük pontosabb volt :)

A másik dolog pedig az, hogy a ténylegesen fertőzöttek közül hányat sikerült megtalálni. nálunk a huszonhetede és a hetede közé esik ez. vajon mennyi lehet ugyanez máshol?

Etniez 2020.05.16. 15:44:46

@Az EU a népek börtöne: ez szalmabáb.

Én kiköltözők nem turisták. Egyébként nagy szerencde, hogy a brit kúróbrigádok nem vitték el a vírust Budapestre, mert Londonba december körül érkezett. Jómagam február elején kaptam el.
Magyarországon nem olyan sok a turista, mint nyugaton, ez most nagyon jól jött. És ez igaz a többi keleti országra is, ezért sokkal jobbak a számok, a vírust a síelők és mi vittük be.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.16. 15:46:40

Egész régiónk megnyerte a víruscsatát, míg a nyugat elbukta. Ezek a puszta tények.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 15:47:33

@Le Orme 2:
Nem hitelteleníteni akarom (a többes szám nem indokolt, mert csak én beszélek), hanem rávilágítani arra, hogy mennyire keveset is tudunk.
Ennek két oka van:
1. ismeretlen összetételű mintán végeztük. Lehet, hogy reprezentatívnak indult, de nem tudjuk biztosan, hogy az is maradt-e.
2. ha találsz kettő darabot valamiből, akkor tisztességesen csak annyit tudsz mondani, hogy baromi kevés ahhoz, hogy értelmes statisztikát lehessen készíteni belőle.
Ebben semmilyen észszerűtlenség nincs, sőt.

Etniez 2020.05.16. 15:49:06

@Kunhallmi Agnes: szóval Karácsony hibája, hogy koronavírusos betegeket küldtek az intézményébe, holott kifejezetten kérte, hogy ne így legyen.

Nem unjátok még? Mi már nagyon.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.05.16. 15:49:35

@Ad Dio: Ez már évek óta így megy. Vannak nem jobboldali, független szemléletű blogok is, csak azok alatt nem menne folyamatos anyázás, mert kevés lenne hozzászólásnak. Azt nem is merem mondani, hogy vannak a címlapos baloldali pocskondiázásoknál értelmesebb nemzeti oldali blogok is. Na, olyanokat sem látunk címlapon. Ennyit az index.hu féle objektivitásról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.16. 15:49:39

A kisemberek plusz öröme, hogy nem csak hogy Mo. nyert, hanem a sorosista ballibant narratíva ismét csúnyán bukott.

white999 2020.05.16. 15:52:21

@vackor1: " El sem tudom képzelni mi lehet az oka ennek , függetlenül attól, hogy minden tanulmány soha meg nem térülőnek ítéli,"
Társadalomra gyakorolt hasznossága nulla, viszont Pénztáros Lőrinc és Garancsi cégei tudnak építeni. Ez nekik jövedelem így Viktornak is. A népnek pedig el lehet adni hogy nőtt a gdp, mert ettől nőni fog. Kínai hitelből mutat fel majd növekedést Látszólag jól fog menni az ország sorsa. Sokan mondták már hogy a gdp növekedés helyett ki kellene találni valami más mérőszámot, mert ez csak nagyon tág értelemben mutatja egy ország fejlődést, hasznosságát pedig mint pont ezen látszk pedig semmilyen szinten nem szolgálja.

Etniez 2020.05.16. 15:55:43

@megamovieboy: "értelmesebb nemzeti oldali blogok"

Linket plz.

white999 2020.05.16. 15:58:16

@vackor1: " El sem tudom képzelni mi lehet az oka ennek , függetlenül attól, hogy minden tanulmány soha meg nem térülőnek ítéli,"
Társadalomra gyakorolt hasznossága nulla, viszont Pénztáros Lőrinc és Garancsi cégei tudnak építeni. Ez nekik jövedelem így Viktornak is. A népnek pedig el lehet adni hogy nőtt a gdp, mert ettől nőni fog. Kínai hitelből mutat fel majd növekedést Látszólag jól fog menni az ország sorsa. Sokan mondták már hogy a gdp növekedés helyett ki kellene találni valami más mérőszámot, mert ez csak nagyon tág értelemben mutatja egy ország fejlődést, hasznosságát pedig mint pont ezen látszik pedig semmilyen szinten nem szolgálja.

white999 2020.05.16. 15:59:55

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Most Merkelyék tesztjét akarják hitelteleníteni a Lord Valdezek. Torz a minta szerintük, akik fertőzöttek, megtagadták a részvételt, szerintük.
Ezt hívják dogmatikus ragaszkodásnak az ésszerűtlenséghez."

Mondjuk mo val megegyező nagyságú Vuhanban egy hét alatt a teljes lakosságot letesztelik.

Etniez 2020.05.16. 16:06:50

@Kunhallmi Agnes: "Az adatok szerint eddig összesen 33 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, ebből 13 budapesti, 20 vidéki intézmény. Több mint ezren fertőződtek meg ezekben: 807 fertőzött gondozott, 220 fertőzött pedig dolgozó. A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, 234-en már meggyógyultak."

Etniez 2020.05.16. 16:07:36

@white999: azért óvatosan a Kínából származó információkkal :)

Kunhallmi Agnes 2020.05.16. 16:08:56

"s ha nem vigyázunk, akkor sokáig itt maradhat velünk a teljesen hamis alapokon nyugvó „Orbán Viktor, a járvány legyőzője” című történet."

Egy fasiszta diktaturaban eleve konnyebb a vedekezes, mert virus nelkul is mindenki otthon lapulva retteg az Orbani onkenytol, tehat nem tud terjedni a virus. Ezenkivul akkora a nyomor a szegenyseg, hogy a virus azert sem tud terjedni, mert ugyan ugy ehenhal, mint az emberek. Szoval ez a diktatura kovetkezmenye nem Orban erdeme.

white999 2020.05.16. 16:13:33

@Indriq: Kijárási tilalommal sok minden leállt. Normál influenza se terjed, nem lesz még náthás se valaki. Vagy piacra menet nem esik el a mama, amiből combnyaktörés és magyar egészségügyet ismerve temető lesz a vége. Közlekedési baleset is a töredéke. Ennek ellenére is furcsa persze.

Sir Gombóc 2020.05.16. 16:16:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Viszont ha azt nézzük, hogy nagyon arra mutatnak a dolgok, hogy a fertőzések forrása nagyrészt az egészségügy (az általam ismert igazolt megbetegedések mindegyike eü-ben dolgozóhoz köthető és nem 1-2 esetről tudok), akkor nincs mire büszkének lennünk.
D én is örülök, hogy ennek ellenére ilyen könnyen megúsztuk.
Viszont a négy egyetem felmérése alapján kirajzolódó valódi esetszámhoz képest nagyon rossz a halálozási arány. Ami szintén a rossz állapotú egészségügy következménye lehet.

white999 2020.05.16. 16:21:26

@Etniez: Én a magyarral is óvatosan bánok de alternatíva hiányában ebből főzünk.

JT_Biopower 2020.05.16. 16:23:39

Első kérdésem: Oszkó Péter még a wizzerbe van-e? ;)
Második: Hogy fogja egyszerre a két gazdát szolgálni a pincsi? Benyal kínának, mikor onnan gyütt a vírus. (a sok 'segítség' mellet remélem ezt is megköszönte) Ezzel meg szembemegy tramplinak.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 16:24:29

@Etniez:
Te szerintem még angolul olvasni se tudsz, hiába linkeltem be a cikket. Na mindegy, nincs miről vitázni félanalfabétákkal.

chrisred 2020.05.16. 16:25:07

@Emzé Periksz: A harmadik lehetőség, hogy te vagy képtelen értelmezni a leírtakat. Olyan országokhoz képest ünnepeljük a saját kedvező koronavírusos halálozási arányainkat, ahol sokkal kedvezőbb az ezer lakosra eső halálozások száma, és magasabb a várható átlagos élettartam. Ezekben az országokban elsősorban azokat vitte el a járvány, akik magyar viszonyok között már régen meghaltak volna.

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_mortality_rate

white999 2020.05.16. 16:28:03

@Sir Gombóc: Ettől még a járványkezelés az univerzum legjobbja volt. Soha nem állították, hogy jó az egészségügy. Hiszen a járványkezelés a kapitánytól sikeres, az egészségügy meg az elmúlt nyóc évtől rossz. Ők csak tolják bele pénzt és hozzák helyre de hát értsük meg, hogy nem lehet a szoci liberális elkúrást ennyi idő alatt helyrehozni, úgy hogy közben a családokat is támogatják, meg a kemények dolgozó mélynövésű embereket. Kb két mondattal összelehet foglalni az üzenetet.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 16:28:04

@Sir Gombóc:
"a négy egyetem felmérése alapján kirajzolódó valódi esetszámhoz képest nagyon rossz a halálozási arány."

A felmérés eddigi adatait a teljes magyar lakosságra vetitve nagyjából 40-70 ezer között lehet az érintettek száma. A halálozási középarány eszerint nem éri el az 1 %-ot

Etniez 2020.05.16. 16:28:22

@Etniez: de tényleg, vannak értelmes jobbos blogok?

Gondolok olyasmire, ami a Mandiner volt pl. a költözés előtt.

nyerafidesz 2020.05.16. 16:28:44

@szobatars: Most megtudtam tőled, hogy az egészségügyi szakemberek, kórházi és klinikai professzorok segghülyék. Gratulálok!

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 16:31:44

@Kunhallmi Agnes:
Ez a fassiszta Orbán senkit se kimél, még a szegény koronavirus is el van nyomva. Éppen ideje volna egy tüntetést szervezni a koronavirus emberi jogaiért.

Emzé Periksz 2020.05.16. 16:33:51

@morpho: "A magyarok ezt az együgyű létformát kedvelik"

Te az írásod alapján nem vagy magyar, de aki embercsoportokat így minősít, mint te, az rasszista.

chrisred 2020.05.16. 16:38:32

@white999: "az egészségügy meg az elmúlt nyóc évtől rossz."

Ami mondjuk tényszerűen igaz, visszamenőleg egészen a Bokros csomagig. Más kérdés, hogy azóta sem történt semmi az egészségüggyel, a beleöntött uniós támogatástól eltekintve.

Sir Gombóc 2020.05.16. 16:45:22

@Sir Galahad: a halálozási arányt mindenhol az igazolt esetszámból származtatják.
Nem kell a mellébeszélés.

white999 2020.05.16. 16:49:08

@Az EU a népek börtöne: Asszem az megvolt, hogy olyan kicsi az esetszám (2 db) hogy az kb a pcr teszt hibahatára alatt van. Ebből azt a következtetést lehet levonna mit sokan Churchill tulajdonítanak, pedig sose mondta. Ha már teszt, legyen kövér.

white999 2020.05.16. 16:51:26

@chrisred: Igaz csak a fényességes csillagunk ebből már 14 évet abszolvált, ami messze több mint a 8.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 16:54:36

@morpho:
Ha megnézed a turistaszámot, nem járunk olyan országok mögött, amiket sokkal jobban sújtott a járvány. Belgiumba vagy az UK-ba annyival több turista menne?

Ez is csak mellébeszélés.

Sir Galahad 2020.05.16. 16:57:31

@Sir Gombóc: Az igazolt esetszám nem ad valós képet, mert attól függően alacsony vagy magas, hogy mennyit teszteltek. Nálunk pl keveset, így egy csomó fertőzésen átesett, aki nem tudja, hogy koronavírusos volt, be sem kerül a statisztikába, s mindjárt torzul az arányszám.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 17:00:59

@white999:
Egy tudományos vizsgálat minden elemében benne van a hibalehetőség. A PCR teszt a viszonylag megbizhatók közé tartozik.

Ezt kell szembeállitani az agyatlan vonitással, ahogyan az önjelölt szakértők kommunikálják az ügyet. Én inkább az előbbieknek hiszek, de felőlem bárki hiheti hogy azért lapos a föld, hogy az UFÓk könnyebben le tudjanak szállni rá.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 17:01:57

@Emmett Brown: Az egész hülye dumátok, miszerint azért van szükség tömeges tesztelésre, hogy a megakadályozzuk a fertőzés nagymértékű terjedését összedőlt. Merkelyék nagy mintás vizsgálatából látható, hogy az általatok követelt tömeges tesztelés nélkül is megállítható volt a járvány kiszélesedése.
Emlékeim szerint Müllert is kiröhögtétek, amikor azt mondta, hogy nem a tömeges tesztelés fogja megállítani a járványt. Volt jó nagy röhögcsélés meg idétlen vihorászás ballibsiéknél ezután. Most meg rajtatok lehet röhögni.:)

Sir Gombóc 2020.05.16. 17:02:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem igazán azt láttam, hogy olyan nagyon komolyan vették volna a karantént. De sok olyan hely bezárt, vagy lezárták, ahová menni lehetett volna.

morpho 2020.05.16. 17:02:46

@Az EU a népek börtöne: Most direkt érted félre, vagy csak simán hülye vagy? A britek és belgák utaznak külföldre, a magyarok meg nem. Max nyáron, de a nyugati országokkal nem összevethető. Magyarországon meg csak Budapestre jönnek turisták februárban. Még valami?

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 17:03:09

@Sir Galahad:
Ez a "nálunk keveset teszteltek" szöveg is már elég fárasztó. Lakosságarányosan többet teszteltek mint pl. Hollandiában, ott mégis egy nagyságrenddel magasabb pozitiv eredmény jött ki.

morpho 2020.05.16. 17:07:38

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Nem tűnt még fel, hogy a migrik többsége Európa északi felébe vágyik, ahol vastag segélyek,és engedékeny rendőrök várják őket"

...és ezért van Magyarországon évek óta menekültügyi vészhelyzet. Világos!

@Emzé Periksz: Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. -Mi magyarok ezt az együgyű létformát kedveljük. -Így pontos.

Az EU a népek börtöne 2020.05.16. 17:09:23

@morpho:
"A britek és belgák utaznak külföldre, a magyarok meg nem."

Akkor te nyilván még sose voltál külföldön. Én még olyan helyen nem jártam, ahol ne lettek volna magyar turisták.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 17:09:30

Március 14. Karácsony a kijárási korlátozások bevezetését javasolja
Március 20. A fővéros kéri hogy negatív teszt nélkül a kórházakból ne engedjenek ki betegeket az idősotthonokba.
Március 28. A kormány kijárási korlátozásokat vezet be.
Április 3. A főváros saját keretből kezdi meg a tesztelést az idősotthonokban.
Április 16. A tisztifőorvos elrendeli hogy csak két negatív teszttel lehet elhagyni a kórházat.
Április 20. A kormány országosan kezd tesztelni az idősotthonokban.
Április 17.,24. A főpolgármester bejelenti hogy a BKV járatain, majd a boltokban is kötelező az arcmaszk használata.
Április 30. A kormány elrendeli az arcmaszkok használatát országosan a közösségi terekben.

Ezek a tények.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 17:12:34

@MAXVAL bircaman közíró: "Egész régiónk megnyerte a víruscsatát, míg a nyugat elbukta. Ezek a puszta tények." - Putyin meg éppen nagy szarban van.

Sir Gombóc 2020.05.16. 17:13:43

@Sir Galahad: ez így van máshol is. Adatot, csak adattal lehet összehasonlítani. Abban a jelenleg ismertek szerint nem állunk jól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 17:16:06

@Kunhallmi Agnes:

"szemben a liberalisokkal peldaul Karacsony Gergellyel, aki kiveteles professzionalizmussal kezelte a Budapesti jarvanyhelyzetet2

Igen, a BKV-járatok ritkítása különösen professzionális lépés volt, de azért megmagyarázta azt is.

@Etniez:

"dehogy vették komolyan. Sőt. Itt Angliában komolyabban vették"

Ezt meg mire alapozod? Egyszerre mindkét országban jelen voltál?

Jó, én itt falun tényleg azt láttam és látom, hogy vannak szép számmal, akik tesznek a korlátozásokra, de az értelmesebbje azért hordja a maszkot és tartja a távolságot. Sajnos az is igaz, hogy a bolti korlátozást is sokan megszegik (időseknek 9-11), de városokban azért vsz. sokkal inkább be lehet tartatni.

Csak találgathatok, de nem hiszem, hogy Angliában falun sokkal fegyelmezettebbek lennének az emberek. Ahol ismerik egymást az emberek, ott nehéz kizavarni valakit az üzletből, ha rosszkor megy be. Városban mindez sokkal könnyebb, pl. van bizt. őr, akire lehet mutogatni: Kedves Marika, én szívesen beengedném magát, de ez az őr sajnos nem engedi...

morpho 2020.05.16. 17:17:01

@Az EU a népek börtöne: "Én még olyan helyen nem jártam, ahol ne lettek volna magyar turisták"

Szórakoztató egy narancskullancs vagy te. De sajnos meguntam a hülyeségedet.

Emzé Periksz 2020.05.16. 17:19:27

@morpho: Még mindig rosszul fogalmaztál. Így kellene kezdened:
"Gyűlölöm a magyarokat, ezért írok valami dehonesztálót róluk, az összes magyarról, mintha mindegyik magyar tökugyanolyan aljaember lenne"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 17:21:26

@Az EU a népek börtöne: "Én még olyan helyen nem jártam, ahol ne lettek volna magyar turisták" - Nyilván az idősotthonok lakói járnak jellemzően síparadicsomokba, igaz? Te olyan hülye vagy hogy az már fáj.

morpho 2020.05.16. 17:23:41

Ócska narancskullancsok próbálják magyarázni Orbán nagyszerűségét, miközben az adatokból világosan látszik, hogy Európa nyugati és déli államaival ellentétben Magyarországon nem volt komoly járvány. Ennek ellenére annyira rossz állapotban van a magyar egészségügy, hogy még így is az első ötben vagyunk a halálozási listán. Ez kurvára szomorú és nincs rajta mit magyarázni.

morpho 2020.05.16. 17:24:35

@Emzé Periksz: Nem vagyok pszichiáter és nem foglalkozom hülyékkel. Bocs.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 17:28:21

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
A tömeges tesztelésnek nem az az értelme, hogy megállítsd a járványt. Arra vannak egyszerűbb módszerek is. Erre a tömeges karantén is képes. Az az értelme, hogy úgy állítsd meg a járványt, hogy közben nem zársz mindenkit karanténba. Ennek ugyanis igen nagy a gazdaságra gyakorolt negatív hatása.
Ez egy olyan dolog, hogy egy túszdrámát is meg lehet oldani többféleképpen, pl. fel lehet robbantani az egész épületet. Működik, csak feleslegesen sok a járulékos veszteség.
A TT módszer arra jó, hogy a fertőzötteket ne csak akkor ismerd fel, amikor már súlyos tünetei vannak, hanem sokkal előbb. Minél előbb ismered fel, annál előbb tudod elkülöníteni és annál kevesebb ideje van átadni a betegséget. A többiek meg tudnak háborítatlanul tovább dolgozni.

Azért álltak ennyire ellen a tömeges tesztelés gondolatának, mert a magyar egészségügy nem képes rá. Nem rendelkezünk akkora laborkapacitással, hogy ezt hasznos volumenben meg tudjuk valósítani. A járvány kitörésekor napi 600 teszt elvégzésére voltunk felszerelve. Ezzel a tempóval semmi értelme csinálni.
Akkor miért nem ezt mondták? Mert ez egy igen rosszul kommunikálható politikai üzenet. Ennyi. Ne keress benne mélyebb magyarázatot.

Szalay Miklós 2020.05.16. 17:29:46

Egy igen alapos és pártatlan áttekintése a koronavírus helyzetnek, politikai és gazdasági vetületeinek és a közállapotoknak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 17:30:07

@Sir Gombóc:

"a halálozási arányt mindenhol az igazolt esetszámból származtatják."

Na neee! Minden országban tudják a szakemberek, hogy a fertőzöttek valós száma kb. egy nagyságrenddel nagyobb. Éppen ezért igen nagy a bizonytalanság mindenhol a mortalitás tényleges értékét illetően.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 17:30:39

@Emzé Periksz: Azért tételezed fel, mert te így gondolkodsz. "Gyűlölöm a liberálisokat, ezért írok valami dehonesztálót róluk, az összes liberálisról, mintha minden liberális magyar tökugyanolyan aljaember lenne"

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 17:43:13

@Etniez: nem. ezt csak a buta ember kérdezi. azért volt karantén, h NE is legyen ennél komolyabb baj

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 17:49:12

@Le Orme 2: és ennyi. nem több, de ez jó lépés volt.

morpho 2020.05.16. 18:02:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Minden országban tudják a szakemberek, hogy a fertőzöttek valós száma kb. egy nagyságrenddel nagyobb. Éppen ezért igen nagy a bizonytalanság mindenhol a mortalitás tényleges értékét illetően" Ez így van. Sokáig azt hittem, hogy Magyarországon is így van és sokkal több a fertőzött, mint amit közölnek. Aztán az egyetemek átfogó tesztje után kiderült, hogy ez Magyarországon szerencsére nem így van és az operatív törzs számai pontosak. Akkor viszont iszonyú magas a halálozási arány Magyarországon.

Emmett Brown 2020.05.16. 18:06:08

@Az EU a népek börtöne: jaja. Mi 13k/1m, hollandok 17k/1m.
Csakugyan több.

Emzé Periksz 2020.05.16. 18:12:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Az olyan gyalázkodó gyűlölködőket nem kedvelem, mint morpho. Nem nemzeteket gyűlölök, mint morpho.

Világít a torony 2020.05.16. 18:24:26

@MAXVALL bircaman közíró: Eddig is azt tetted. neked nem futja értelmesebbre.

Világít a torony 2020.05.16. 18:27:54

@Kunhallmi Agnes: Mi bajod vele? Ne gyere az idősotthonnal, azt a fideszes vezetője baßta el. Érted? Az otthon vezetője egy fideszes fazon.

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 18:29:59

@Lord_Valdez: Istenem de buta vagy. tudod kik válaszoltak? és, h mennyire volt reprezentatív a minta?

Mikhajil Ignatyef CEjU C I A 2020.05.16. 18:36:00

Majd a CEjU, akarom mondani, CIA- kamuegyetem genderprofesszorai megmondják a tutit, a világ(egyetem) legjobb egyetemén.

Mikhajil Ignatyef, Foreign Agent s.k.

white999 2020.05.16. 18:38:50

@Az EU a népek börtöne: "Ha megnézed a turistaszámot, nem járunk olyan országok mögött, amiket sokkal jobban sújtott a járvány. Belgiumba vagy az UK-ba annyival több turista menne?"
Nem viszont sokkal nagyobb a népsűrűség ami egy légúti fertőzéses járvány esetében éppen a legmeghatározóbb tényező.

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 18:44:39

@morph on deer: figyi, te ma már beégtél egyszer Mohamed témakörben. nem volt elég? mennyiszer akarsz még hülyét csinálni magadból?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 18:49:34

@morpho:

Én is azt hittem, mert a napi átlagos halálozási számokból, az akkoriban megadott 2-4%-os mortalitásból és a regisztráció és a halál közötti időből visszafelé számolva a hivatalosnál sokkal több jött ki.

Őszintén szólva még mindig némi kétkedéssel fogadom a hihetetlenül alacsony átfertőzöttséget. Nem vagyok statisztikus, de azt hiszem, amikor ilyen alacsony a "találatok" száma, akkor a pontosságot nem a minta nagysága, hanem a találatok száma határozza meg. Gondolj bele, ha egészvéletlenül nem kettő, hanem csak egy ferőzöttet találnak, akkor az 50%-os hibát jelentene. Ha hármat, az is. Ez pedig elfogadhatatlanul nagy hibaszázalék.

Szerintem addig kellene növelni a reprezentatív mintát, amíg statisztikai szempontból elfogadható pontosságot ad a TALÁLATOK száma. Pusztán hasraütésre, mert nem vagyok szakember, legalább 5 találatig kellene folytatni a felmérést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 18:53:58

@Scott Tenorman Must Die:

Újabb szeg annak a konteónak a koporsójába, hogy a vírust a kínaiak fejlesztették ki.

white999 2020.05.16. 18:57:42

@Sir Galahad:" Az igazolt esetszám nem ad valós képet, mert attól függően alacsony vagy magas, hogy mennyit teszteltek. Nálunk pl keveset, így egy csomó fertőzésen átesett, aki nem tudja, hogy koronavírusos volt, be sem kerül a statisztikába, s mindjárt torzul az arányszám."
Tökéletes meglátás. Viszont gdp re jó hatással van, mert ha nincs beteg, akkor nincs járvány. Ha nincs járvány akkor megy az élet tovább a maga útján. Lehet dolgozni nyaralni fogyasztani. Egy darabig. Most jöttem kerékpározásból. Kedvelt üdülőrész mellett. Dugig tömött büfésor asztalok és egy emberen láttam maszkot. Az átlagos távolságtartást úgy 50 cm saccoltam. (Attól tekintsünk el hogy az optimális inkább 4 méter lenne de azt már tényleg nehéz betartani.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 19:05:53

@énisfélek:

"Remélem érthető volt a levezetés."

Érthető, de irreleváns. Ha eleve abból indulsz ki, hogy a hivatalos halálozási adatokkal trükköznek, akkor minden további érvelés, vita veled fölösleges.

Mellesleg a magyar halálozási adatok a reg. fertőzöttek arányához viszonyítva kiugróan magasak. Ha már hazudik a kormány és az általa terrorizált kórházak, akkor szerinted miért nem hazudnak olyan halálozási számot, ami nagyjából közelít az európai átlaghoz?

Emmett Brown 2020.05.16. 19:06:49

@Scott Tenorman Must Die: a terjedéssel kapcsolatban ez nem jelent semmit.

white999 2020.05.16. 19:07:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az igazolt esetszám nem ad valós képet, mert attól függően alacsony vagy magas, hogy mennyit teszteltek. Nálunk pl keveset, így egy csomó fertőzésen átesett, aki nem tudja, hogy koronavírusos volt, be sem kerül a statisztikába, s mindjárt torzul az arányszám"

Ott a pont. Ez a kutatás semmit nem mutat. A pcr teszt hibahatára 2% (ha nem annyi akkor majd kijavít valaki de én 98%-ra emlékszek) között bármi lehet az eredmény. A 0%-2%-os átfertőzöttségig. 8000 tesztnél azt jelent hogy 160 tesz, nem helyes értéket mutat. Ez viszonyul a 2 pozitívhoz. Vagy beleesik vagy nem. Egyre viszont alkalmas. Az tényleg látszik, hogy minimális lehet az átfertőzöttség. Ettől persze meg brutál szarra jön ki a halálozási arány.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.05.16. 19:17:27

trógery mosdatás megvolt?
lényegtelen
rabosítva lesz a tömeggyilkos

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 19:20:42

@Etniez: ha minden ellenzéki ennyire lenne korrekt, mint te akkor nem lenne semmi gond. nem kell isteníteni Orbánt, de a legalljábbnak elmondani se.

Bogomil 2020.05.16. 19:21:54

Pontos és korrekt értékelés. Hozzátenném még, hogy nem csak a fertőzöttek számához képest magas a halálozás, de a V4-országok közül a népességhez viszonyított halálozási ráta (a fertőzésben elhunytak száma egymillió főre vetítve) is Magyarországon a legmagasabb. Márpedig sok okból sem érdemes másokkal benchmarkolni a teljesítményt. (Talán Ausztriával még lehetne, ha nem lenne ott a déli olasz határnál lévő síterep gócpontja...)

Sir Galahad 2020.05.16. 19:22:56

@Sir Gombóc: Ez nem igaz. Nem mindenütt ugyanannyit teszteltek, ezért mindenütt mások az arányok, ezeket nem érdemes összevetni.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.05.16. 19:22:57

@énisfélek: sőt lehet hogy a zorbánviktor zombikat támaszt fel, és azok miatt néz ki úgy, mintha élne még bárki az országban...

azt mondta már neked valaki, hogy ha előadsz valami agyament faszságot teóriaként, azt neked kell ám bizonyítani, nem pedig másoknak cáfolni?

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.05.16. 19:25:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: bazd meg és van pofád az ilyen trollkodást kikérni magadnak? Pont neked? Ecsém :D

white999 2020.05.16. 19:26:53

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Emlékeim szerint Müllert is kiröhögtétek, amikor azt mondta, hogy nem a tömeges tesztelés fogja megállítani a járványt. Volt jó nagy röhögcsélés meg idétlen vihorászás ballibsiéknél ezután. Most meg rajtatok lehet röhögni.:)
A tömeges tesztelés sokkal inkább a gazdaság miatt lett volna fontos. Nem most meglepődni, hogy ja nincs is fertőzés. 100 millió maszkot nem kellett volna tartalékolni hanem annak a pár szerencsétlen járványkórháznak adni ahol igazán találkoznak betegekkel. Valamint ha látszik, hogy csak az öregek otthonában van baj meg a kórházakba, akkor odaösszpontosítani az erőforrásokat. Látod erre kellett volna a teszt és nem most hanem sokkal előbb és nem annyi mint most, hanem sokkal több. Konklúzió, ez segített volna a járvány elleni védekezésben. Meglehetett volna spórolni úgy 5500 lélegeztetőgép árát, max teszt lett volna belőle. Most lehet nevetni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 19:28:51

@Szalay Miklós: A saját írásod "igen alaposnak" minősíteni - nem gondolod hogy egy kissé visszatetsző?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 19:32:40

@Orbánék Moszkva fele menekülnek! : Már hogyne lenne! Én minőségi trollkodást adok elő, mivel fekete öves vagyok és nem bírom az ilyen kezdőket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 19:34:20

Érdekes. Erre miért nem válaszol egy narancstálib se? Nem tudtok cáfolni belőle semmit?

Március 14. Karácsony a kijárási korlátozások bevezetését javasolja
Március 20. A fővéros kéri hogy negatív teszt nélkül a kórházakból ne engedjenek ki betegeket az idősotthonokba.
Március 28. A kormány kijárási korlátozásokat vezet be.
Április 3. A főváros saját keretből kezdi meg a tesztelést az idősotthonokban.
Április 16. A tisztifőorvos elrendeli hogy csak két negatív teszttel lehet elhagyni a kórházat.
Április 20. A kormány országosan kezd tesztelni az idősotthonokban.
Április 17.,24. A főpolgármester bejelenti hogy a BKV járatain, majd a boltokban is kötelező az arcmaszk használata.
Április 30. A kormány elrendeli az arcmaszkok használatát országosan a közösségi terekben.

Ezek a tények.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.05.16. 19:36:06

@Etniez: Régebben több is volt. :(
Ez külföldi sajtószemlés: danubeinstitute.blog.hu
Sajnos ritkán ír, de legalább tömör és szókimondó: deansdale.blog.hu
Független, némileg baloldal által agymosott, de önállóan gondolkozik. És nem moderál, ha valaki értelmesen ellentmond: ideo-logic.blog.hu
Ez meg egy sajnos megszűnt elitista ultra-konzervatív: batiszkaf.blog.hu
Ha tudsz esetleg ezeken kívül, akkor megírhatnád!

Bogomil 2020.05.16. 19:46:37

@white999: Szerintem Müllerék is pontosan tudták, hogy (sokkal) többet kellett volna tesztelni, csak nem voltak tesztjeik az elején, amit feltételezhetően nem akartak (mertek) elmondani a nyilvánosság előtt. Főként tesztelni kellett volna az összes gyanúst (most nem fejtem ki, de nyilván tudod, milyen kritériumokra gondolhatok), a gyanúsakkal kapcsolatba került egészségügyi személyzetet, a fertőzött intézményekből más intézményekbe küldött (vagy küldeni szándékozott) embereket, az általában sok emberrel kapcsolatba kerülő szolgáltatókat (ahogy az OTP megtette).
És persze pont egy hónappal korábban, ahogy az osztrákok elkezdték, esetleg egy kisebb, 1000-1500 fős véletlen mintán meg kellett volna csinálni, ami most megtörtént. (Bár a részvétel eléggé nagyarányú megtagadása miatt nem vagyok biztos abban, hogy a minta reprezentativitása megmaradt - igaz ez semmilyen, a részvétel önkényes megtagadását lehetővé tévő kutatás esetében sem biztosítható.

Bogomil 2020.05.16. 19:47:15

@white999: Szerintem Müllerék is pontosan tudták, hogy (sokkal) többet kellett volna tesztelni, csak nem voltak tesztjeik az elején, amit feltételezhetően nem akartak (mertek) elmondani a nyilvánosság előtt. Főként tesztelni kellett volna az összes gyanúst (most nem fejtem ki, de nyilván tudod, milyen kritériumokra gondolhatok), a gyanúsakkal kapcsolatba került egészségügyi személyzetet, a fertőzött intézményekből más intézményekbe küldött (vagy küldeni szándékozott) embereket, az általában sok emberrel kapcsolatba kerülő szolgáltatókat (ahogy az OTP megtette).
És persze pont egy hónappal korábban, ahogy az osztrákok elkezdték, esetleg egy kisebb, 1000-1500 fős véletlen mintán meg kellett volna csinálni, ami most megtörtént. (Bár a részvétel eléggé nagyarányú megtagadása miatt nem vagyok biztos abban, hogy a minta reprezentativitása megmaradt - igaz ez semmilyen, a részvétel önkényes megtagadását lehetővé tévő kutatás esetében sem biztosítható.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 19:47:51

@math0: Akkor kellett volna a mocsok kurva anyádba ácskapcsot verni, amikor a 8. hónapban bolt veled te bűzölgő fehérjehalmaz

énisfélek 2020.05.16. 19:50:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha eleve abból indulsz ki, hogy a hivatalos halálozási adatokkal trükköznek,"

Ismét megpróbálod félrevezetni a témát. Én soha nem állítottam, hogy hazudnak, viszont gyakorlatilag feltettem egy kérdést, hogy ha nem akarnak hazudni, akkor vajon miért ragaszkodtak egy olyan (titoktartásra kötelezett) információs rendszer kialakításához, amelyben nincs lehetőség semmiféle ellenőrzésre, tehát a lebukás veszélye nélkül bármekkorát lehet hazudni?

"a magyar halálozási adatok a reg. fertőzöttek arányához viszonyítva kiugróan magasak"

Logikus, hogy a "fertőzöttek száma" arányszámot csak olyan országban szabad komolyan venni, amely országban a lakosság jelentős százaléka folyamatosan tesztelve van. Magyarországon gyakorlatilag nem történt semmiféle tesztelés, tehát aki itt a regisztrált fertőzöttek számára hivatkozik, az valószínűleg vagy igen buta, vagy éppen félre próbál vezetni másokat.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 19:51:19

@Lord_Valdez: Az volt a ballibsi szöveg akkoriban, hogy mivel nincs tömeges tesztelés rengeteg a fertőző személy, és el fog szabadulni a járvány. Nem így történt.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 19:54:33

@morpho: Igen, tudod mivel az országon keresztül akarnak oda eljutni. Ha egy országon állandó jelleggel keresztülhaladnak, akkor ott mindig van éppen áthaladó. Lásd Görögország Szerbia. A határzár ezt a helyzetet előzi meg.

Belzebubo 2020.05.16. 20:00:52

Jó összefoglaló a poszt, ez az igazság. Viszont nem mondanám, hogy viktor mindent rosszul csinált, mert amit nem a saját esze után csinált (nem azért mert nincs neki) az jó volt- vagyis 1az1ben lemásolta az osztrák és német intézkedéseket.
Amit a saját esze után csinált az részben nevetséges - kivezényelte a katonákat, részben tragikusan ostoba - kiüríttette a kórházakat, részben undorító - ebben is csak a politikai haszonlesés és a lerablás lehetôségét látta...

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 20:00:54

@math0: Inkább az ütvefúrót kellett volna használni, hogy rohadtál volna bele a rühes valagú mocsok kurva anyád bűzös valagába.

Etniez 2020.05.16. 20:02:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: London és Budapestet tudom összehasonlítani a család és barátok elmesélése alapján, és Magyarországon a noramkövetés ismeretlen fogalom, tudom, én is magyar vagyok.
Itt Angliában ez a normális. Most is boltok előtt állunk sorban, 2 méterenként, fel van festve. Haxegy boltba 6 ember léphet be, akkor kintről megszámolják, hányan vannak bent, stb.

apro_marosan_petergabor 2020.05.16. 20:03:52

Felesleges vot ez a libero-bolsevik fröcsögés.
Mert a kormány valóban jól kezelte a járványt.
Az eredmény megfelelő lett, ehhez kellet az meberek fegyelmezett közreműködése is. Segítettek a polgármesterek is - leszámítva Karácsony szerencsétlenkedéseit.
remélem a figyelem nem lankad, itt elsősorban egy-két nyugati államra (Olasz, Francia, Spanyol, UK, USA stb. országra kell erősen figyelni, azaz a határnyitásnak komoly kockázatai vannak. Az egészségügyisek szépen odatették magukat, s felkészülteka II fordulóra, ami remélhetőleg nem lesz ennél erősebb.
A vakcínáig - Hajrá Magyarország!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 20:04:57

@math0: A mocsok kurva anyád bukta el, amikor hagyta magát meghágni egy orángutántól. Így fogantál te. Remélem az ócska kurva anyád azóta a föld alá került és haarosan követed

Emmett Brown 2020.05.16. 20:07:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: ha a határzár ezt megelőzi, akkor miért van érvényben a migránsügyi veszélyhelyzet?

Emmett Brown 2020.05.16. 20:09:11

@math0: Romániát meg némileg árnyalja, hogy oda jóval többen utaztak haza Olasz és Spanyolországból mint a többi keleti országba.

Le Orme 2 2020.05.16. 20:12:38

@math0: Öreg, te egy algoritmus vagy, amit hülyeségre programoztak véletlenül.

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 20:17:23

@math0: mindenki rasszista, az index is!!!

Cnere 2020.05.16. 20:22:06

A vezető megmentette a népet.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.05.16. 20:22:36

matyi0 cellájába rossz helyre kötötték az áramot

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 20:22:59

@Emmett Brown: Mert védeni kell a déli határt, a beszivárgókat pedig elfogni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 20:24:26

@Bogomil:

Én is, mások is sokszor leírták már, hogy az egyes országokban másként számolják a koronavírusos halottakat. Ha jól látom a koronavirus.gov.hu/elhunytak adatait, akkor nálunk azt is kvírushalottnak számolják, aki fertőzött volt ugyan, de amúgy is napokon belül meghalt volna. A németeknél meg pont fordítva van, pl. a halottakat sokszor nem tesztelik, így jópár kvírushalottat nem tekintenek annak.

Íg yaztán az egyes országok adatai nemigen hasonlíthatók össze.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 20:25:29

@apro_marosan_petergabor: Persze , hogy jól kezelte. Az elmúlt hetekben készült nagy mintás vizsgálat alapján néhány tízezer fertőzött és néhány száz halott van eddig, míg Olaszországban naponta haltak meg ezren a járvány következtében.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.16. 20:27:15

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Elkötötte megint a főorvos úr laptopját az elmegyógyon, azért ilyen aktív mostanában. Csúnya beöntés lesz a büntetése.:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 20:27:30

@white999:

A húzás után 1 perccel bárki ki tud tölteni egy telitalálatos lottószelvényt.

Utólag te is nagyon okos vagy.

pkovaks 2020.05.16. 20:28:48

Aki elegedetlenkedik az nezze meg a bezzegsvedorszagi statisztikat, ugyanannyi lakos van ott mint itt, a svedek szabadon kiserleteztek az emberi eletekkel es hullanak is a nepek rendesen...persze megtehetik mert ott nincs FELELÖSSEG...azert mert OLOF PALME eltörölte meg az irmagjat is a politikai felelössegnek meg a 60-as evekben...Azota sem ult politikus börtönben (meg a gondolata sem jött föl hogy kalitkaba tegyek) ott pedig sokan megerdemelnek. A szoccok mindent elkennek, plane azoknak akikkel egyutt homokoztak a jatszoteren anno...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 20:28:58

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

"Csúnya beöntés lesz a büntetése.:)"

Az ő beöntéseivel csak az a baj, hogy utána a szar nem a seggén, hanem a száján jön ki.

pkovaks 2020.05.16. 20:33:45

@Az EU a népek börtöne:

Az a kunhalmi NE UGASSON addig amig bocsanatot nem ker a magyar emberektöl amiert azt mondta hogy a "bevandorlas egy fidesz altal krealt ijeszgetes"

pkovaks 2020.05.16. 20:41:13

@math0:

Igen, ebben a CORONA esetben nem (mert elb@sztak de rendesen es megis a nepuk fele ugy jönnek majd ki a dologbol hogy mentik a munder becsuletet es megmentettek az orszagot a "megtöbb aldozattol", tipikus balliberalis szoci duma) de mindig ugy emlegetik mindenben a "csodaorszagot hogy bezzegsvedorszag"

kiskutyauto 2020.05.16. 20:43:21

Mek Mester zsenialitásával kezelte az orbánmaffia a járványt valóban... roppant sikeres... XD

Etniez 2020.05.16. 20:45:21

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: pedig, mint utólag kiderült, itthon alig volt fertőzött, jobb lett volna őket végigtesztelni egy ország lezárás helyet.
Ne játssz a saját kapudra :)

Etniez 2020.05.16. 20:48:59

@Az EU a népek börtöne: te okoskodó...

Szerinted melyik a forgalmasabb reptér. Liszt Ferenc vagy a Heatrow?

Olyan fárasztó vagy a 20. nickeden és a többin is.

Még most is várom az értelmes jobboldali blogokat, amiket nem raknak ki, elnyomás jeligére plz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 20:50:04

@Scott Tenorman Must Die:
Én nem tudom, csak azt, hogy nem lehet tudni.
Még szerencse, hogy itt vagy te, aki fantasztikusan okos. Biztosan tudod, hogy milyen eloszlás van a tesztet megtagadók körében és, hogy milyen irányba mozdította volna azt a bizonyos 2:8276 arányt. Ha lennél olyan jó és megosztanád az országgal.

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
A baj a hiányával, hogy nem áll rendelkezésre elég adat. A kormány ugyanúgy vaktában cselekedett, mint ahogy az ellenzék is vaktában nyilatkozott.

Emmett Brown 2020.05.16. 20:50:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a "látjátok nem is kellett többet tesztelni, anélkül is megfogtuk" duma ugyanilyen utólagos okosság.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 20:56:52

@Etniez:

"Szerinted melyik a forgalmasabb reptér. Liszt Ferenc vagy a Heatrow? "

Milyaza Heatrow? :P

Etniez 2020.05.16. 20:57:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én már akkor is a tesztelést és a mászkolást követeltem, amikor nem volt a kormányzati kánon része. Így utólag kiderült, hogy igazam volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 21:04:11

@Etniez:

Olvass csak vissza, és akkor olvashatod, hogy én is kezdettől fogva a több tesztelés mellett álltam. Lehet, hogy a maszkviselésről külön nem írtam sokat, de itt a faluban én voltam az első, aki a boltban maszkkal és kesztyűben vásárolt. Néztek is rám sokan, mint akik még nem láttak fehér embert. És a gyógyszertárnál is az elsők között voltam, akik a bejáratnál várakoztak, amíg a bent lévő nem jött ki.

Tudod, attól, hogy alapjában véve helyesnek és sikeresnek tartom a kormány járványügyi intézkedéseit, még nem tartok kritikátlanul mindent jónak. Az iskolabezárást is jóval azelőtt követeltem, hogy az tényleg megtörtént.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 21:12:56

@Látens Inszinuáció:

Kisgalamb, nem orvosi kongresszuson vagyunk, ezért a köznyelvi szavakat használjuk. Az pedig a köznyelvben még mindig rák. És nemcsak a magyarban, hanem a németben (Krebs) és az angolban (cancer) is.

Örülök, hogy segíthettem.

enrikokaruszo 2020.05.16. 21:15:09

egyszerre állítani, hogy nincs tesztelés, (ergo nem tudjuk, hány fertőzöttből hal meg annyi, amennyi),
és azt, hogy a halálozási arány magas a többi országhoz képest....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 21:15:20

"Merkely Béla arról is beszélt, hogy Magyarországon „eléggé tág értelmezés” alapján határozzák meg, mi számít koronavírusos halálozásnak. Szlovákiában például csak akkor nevezik meg halálokként az új betegséget, ha egyértelmű összefüggést találnak a koronavírus okozta tünetek és a halálokok között. Magyarországon azonban, ha egy elhunytnál a PCR-vizsgálat kimutatta a vírust, akkor az koronavírusos halálozásnak számít. Merkely Béla szerint ezért magasabb a halálozási arány Magyarországon, mint Szlovákiában."

index.hu/belfold/2020/05/16/orszagos_koronavirus-felmeres_merkely_bela_vegeredmeny/

Mintha a fentiek az én itt korábban kifejtett véleményemet támasztanák alá.

Szóval nem igazán ér a túl magas magyar halálozási rátával jönni. Persze lesznek, akik ezt is jobban tudják, mint a szakember Merkely Béla.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:17:16

" Tényleg „Európában egyedülálló” teljesítmény nyújtott a kormány?"
Eddig olvastam. Kitalálom. Nem, szar minden, minden sokkal jobban csinált volna mindenki más. Eltaláltam?

György Attila Révai 2020.05.16. 21:18:41

A tények és adatok nyilvánvalóan jók. Az értékeléssel nem értek egyet. Ez a virus tulajdonságaiban ismeretlen, jóformán ma is. Tehát amikor "betört " az országba, alig kellett volna ellenállást találnia. A járvány, ha van, volt járvány elleni küzdelem nehéz feladatnak bizonyult, mert sehonnan sem érkeztek sikeres védekezésre utaló intézkedés minták. Talán Kínából, de azok sem voltak túl meggyőzőek. Ilyenkor valóban csak kapkodni lehet, mint általában egy vesztésre álló csata esetén, hogy a "háború" kifejezésnél maradjak. Ezt nem lehet felróni a védekezést irányítóknak, legalábbis nem ilyen mértékeben. Lám az ellenkező vélemény már szinte "nándorfehérvári csata" szintű győzelemről beszél, amely szintén nem igaz. Nem is tudom, miért kell értékelni. Elég a tanulságokat alaposan feldogozni, és készülni egy esetleges későbbi valódi járványra vagy a pánik kitörésének elkerülésére.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.16. 21:19:16

@Etniez: ha ilyen szemelyes elmenyekre alapozunk akkor elmondanam, hogy viszonylag csendes utcaban lakok (2x1 sav, vegig 40-es tabla, egyenrangu keresztezodes), megis egy atlag hetkoznapon 5 ora kornyeken vegig allnak az autok, az utca feleig az egyik iranyban a lampahoz, onnan kezdve meg a masik vegen levo lampahoz, ez kb 2 x 4-500 meter. miota korlatozas volt, senki nem allt sorba, annyi auto ment el delutan, mint kedd hajnalban. focizni lehetett volna az ut kozepen szinte zavartalanul. most kezdenek kicsit szaporodni, de sor nincs meg mindig, egy deka se.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:20:03

@math0:
Kiengedtek a diliházból?
Izé, emlékszel még, hogy április ötödikén azt mondtad, hogy egy hét múlva világvége lesz? Valahogy lemaradtunk róla, faszfej.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:24:36

@Etniez:
" Magyarországon a noramkövetés ismeretlen fogalom, tudom, én is magyar vagyok.'
Ja. Annyira, hogy frankón nincs még találat sem erre a gugliban.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:29:51

@math0: Igen, kezdj el tanítani bárkit angolul. Az annyira megy neked.

Scott Tenorman Must Die 2020.05.16. 21:30:46

@Lord_Valdez: én arra gondoltam amire te hivatkoztál

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:31:20

@math0: A daganat pedig magyarul nem csak a tumor lehet, hanem egy kövérkés balfasz is, mint mondjuk Brendel Matyi.. Tudod, digi dagi daganat...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.16. 21:34:03

@Etniez: ugyanakkor az igazsaghoz hozzatartozik, hogy te meg akkor is az angol peldat tartottad kovetendonek, amikor mar ok maguk se. csak te meg pont nem tudtal rola. megvan? tothbrigitta blog? :)

Etniez 2020.05.16. 21:34:30

@György Attila Révai: Korrekt. Kínai kollégám szerint a kínai számokat 10-el, de inkább 100-al érdemes szorozni.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:38:27

@Emmett Brown: "a "látjátok nem is kellett többet tesztelni, anélkül is megfogtuk" duma ugyanilyen utólagos okosság."
Most, hogy nekik lett igazuk, nem illene azt mondani, hogy basszus, tényleg, a járványügyesek, a tisztifőorvos meg a who jobban értett a dolgához mint az index mindenhez értő újságírói?
Mit mondtak? (én is, de én senki vagyok) Hogy a járvány azon szakaszában nincs értelme elkezdeni tömegesen tesztelni, azt kell tesztelni, akinek kapcsolata lehetett, fertőzött lehet, kontaktokat kell kutatni. Igazuk lett, két hónappal a hisztizés után bebizonyosodott, hogy nyolcezerből kettő az aki fertőzött. Ennyi. Teljesen értelmetlenül teszteltek volna boldog boldogtalant, költöttek volna pénzt meg kapacitást ha az index szaktekintélyeire hallgatnak.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:39:44

@Etniez: "Kínai kollégám szerint..."
Szintén sofőr?

teéjesenmindegy 2020.05.16. 21:41:22

@droid_: Mit basztatod? Jó is az angol példa. Meghaltak 35 ezren. Csak tudják, hogy mit kell csinálni..

JohnnyRebel 2020.05.16. 21:42:08

Mindenesetre abban biztosak lehetunk, ha mondjuk a hott hulye ballib van hatalmon Gyurcsannyal az elen, nezhettuk volna, ahogy ellepi az orszagot a jarvany meg hallgathattuk volna a suketelesuket. Hazudozasban es dilettantizmusban nincs parjuk kornyeken.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.16. 21:52:54

@Etniez:

A 10-szeres eltérés még csak-csak elképzelhető, ám a 100-szoros abszolút kizárt. Ha más nem, az USA hírszerzése ilyan óriási eltérést kiderített volna. Ennyi halott eltüntetése feltűnt volna az amerikai kémműholdaknak.

Emmett Brown 2020.05.16. 22:03:39

@math0: mint ahogy magyarul is van homár, languszta, garnéla, tigrisrák, tarisznyarák meg krill például.
Angolul a cancert nem használhatod állatra, viszont magyarul meg németül a rák/Krebs sokkal multifunkciósabb.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 22:06:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Te is hogyan mered megkérdőjelezni? Egy ápoló kollégája, aki 13ezer km-re van Kínától nyilván sokkal jobban tud mindent, mint mindenki a világon. Beleértve a hírszerzéseket, újságírókat, ottlakókat. Kinek tűnne fel hogy 84 ezer beteg helyett 8 és fél millió köhécsel?
Meg félmillió halott...

Emmett Brown 2020.05.16. 22:11:13

@teéjesenmindegy: az, hogy megmondták az igencsak erős túlzás, maradjunk abban, hogy fingjuk nem volt róla. március-áprilisban pörögtek a pártízezres, sőt hatszámjegyű becslések is. és nem csak itt a blogoszféra zsenijeitől, hanem komoly szakiktól is. oszt mégse vitték be őket rémhírterjesztésért :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.16. 22:15:24

@JohnnyRebel: Hűha! Már a tartalékokat is elő kell venned?

ADATOK
JohnnyRebel
0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2014.10.29. óta tag.

Emmett Brown 2020.05.16. 22:18:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: évente kétszer szól hozzá bármihez, de akkor nagyot szól. Ja, kurvára nem xD

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.05.16. 22:22:18

@Emmett Brown: Ez ugyanaz a fasz, aki ilyen nevekkel hozza létre a nickeket és azokat váltogatja.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 22:26:23

@Emmett Brown: Fingjuk nem volt a pontos számokról, ez biztos.
Mit mondtak? Hogy nincs értelme random elindulni és tesztelni? Igazuk volt? Igen.
Minek volt értelme? Annak amit csináltak. Van gyanús eset, utánamentek a kontaktoknak.
Minek volt értelme? A gyanús esetet teszttől függetlenül karanténba tették.
Minek nem volt értelme? Az index féle többet kéne tesztelni dumának.

ÉS- csak neked megsúgom- hogy pont ugyanezt mondanám, ha most 2007 lenne.

teéjesenmindegy 2020.05.16. 22:27:57

@Az oxigén kiválik a széndioxidból: Gondolom téged ezzel a névvel anyakönyveztek egyébként.

Az oxigén kiválik a széndioxidból
0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2020.04.27. óta tag.

Emzé Periksz 2020.05.16. 22:28:12

@chrisred:
Ezt saját magaddal vitasd meg. Én írtam valamit, erre te ezt félreértelmezted, erre én rámutattam, hogy félreértelmeztél, majd te beböfögöd, hogy én képtelen vagyok értelmezni.
Ez nem tisztességes párbeszéd részéről, hanem rosszindulatú aljas szarkavaró trollkodás. Nem kell válaszolnod, mert nincs értelmes gondolatod, magadat ismételnéd csak.

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.05.16. 23:25:24

@teéjesenmindegy: Téged meg erről. Ezt mondta a szülész amikor a nővérek tanácsolták, hogy inkább a veszélyes biológiai hulladékgyűjtőbe dobjon téged.

@MAXVALL bircaman közíró: Szombat este már régen egy fasz van a seggedben, nem is tudsz fingani.

@Emzé Periksz: Látom fingod nincs arról mit jelent a trollkodás, mert nem tudsz semmit értelmezni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.16. 23:25:42

@Scott Tenorman Must Die:
Van egy olyan általános probléma, hogy nem tesz jót egy statisztikának, amikor bizonyos válaszokat szankció követ. Hasonlóképp, ha megnézed Szaúd-Arábia nemi erőszak statisztikáit, akkor azt fogod látni, hogy kvázi ismeretlen. Naná! Ha ugyanis egy nő feljelentést tesz, akkor eljárás indul ellene házasságon kívüli szexuális élet miatt. Itt is az a probléma, hogy az érintetteknek van okuk félni az esetleges pozitív eredménytől.

Emmett Brown 2020.05.16. 23:27:01

@teéjesenmindegy: jaja, kurvajól csinálták. Minden 40. teszt talált egy fertőzöttet, cserébe a fertőzöttek 1/27-ét-1/7-ét találták meg.

Emzé Periksz 2020.05.16. 23:44:34

@Az oxigén kiválik a széndioxidból: akinek olyan kiváló érvei vannak a vitapartnerével szemben, mint neked, hogy csecsemőként jobb lett volna, ha a veszélyes biológiai hulladékgyűjtőbe dobják, azt leszarom, mert buta

Emzé Periksz 2020.05.16. 23:48:55

@Emmett Brown: "a fertőzöttek 1/27-ét-1/7-ét találták meg"
Hol bujkáltak a fertőzött tömegek, te kaka?

teéjesenmindegy 2020.05.16. 23:52:45

@Emmett Brown:
"Minden 40. teszt talált egy fertőzöttet, cserébe a fertőzöttek 1/27-ét-1/7-ét találták meg."
A 4 egyetem pedig csinált 8200 tesztet és úgy találtak kettő fertőzöttet. Tehát 4000 tesz talált egyet.
Ennyi értelme van most, a járvány 60. napján a tömeges tesztelésnek. Vajon mennyi értelme lehetett 40 napja, amikor még ennél is kisebb volt az átfertőzöttség?

teéjesenmindegy 2020.05.16. 23:53:52

@math0: Mit baszott el Orbán, te fasz? Hogy jön ide, hogy Szlovéniában vége a járványnak?

teéjesenmindegy 2020.05.16. 23:55:34

@math0:
"még azoknak sem mentek utána. a kontaktkutatás és a random tesztelés között egyébként még van pár fokozat, amit nem csináltak,"
Figyelj, volt egy puhos nagyfejű fasz, aki április ötödikén azt írta, hogy egy hét múlva vége lesz a világnak, itt lesz az apokalipszis. Ismered? Anyja vedel, apja meg Brendel.

teéjesenmindegy 2020.05.17. 00:04:22

@math0:
"ellenben az, hogy én hivatkozásokat keresek, az nem érv."
Ja, belinkeled a saját baromságaidat? Az a te szinteden tényleg érv lehet :D:D:

Ezt is írtad már te ostoba paraszt.
"ztán el akarod magyarázni, hogy te jobban tudsz angolul, mint Virginia Woolf, "
Sose mondtam ilyet. De attól mert valamit egyszer leírt akármikor, attól az még nem helyes. Mondtam már, hogy attól mert Falcsik Mari leírja a versében, hogy nyócker az még nem helyes.
"jobban értesz a hókotrókhoz, mint a gyártó cég,"
Mivel nem releváns az utólag felszerelhető szarjuk egy célmunkagép tekintetében ezért igen. Tudod faszfej, pont a múlt hétvégén mentem egy 1970es unimoggal. Pöccre indult. Ennyit arról, hogy 7 évente cserélni kell egy 100 milliós gépet.
" jobban értesz a rendőri ellenőrzéshez, mint a rendőrök, "
És erre az a bizonyítékod, hogy találtál egy rendőri akciót, két hétig napi 2 órában ellenőriztek. Bravó. Ha látsz egy barna kutyát, akkor szerinted onnantól minden kutya barna.
" jobban értesz az epidemiológiához, mint a szakértők. "
Ó nem. Pont ti ugattatok, hogy mit kéne csinálni. Én csak azt mondtam, amit a szakértők.

Na, matyi, akarsz még valamit, alázzalak tovább?

Nancsibacsi 2020.05.17. 00:05:07

A tények makacs dolgok: nem haltak meg tömegek, sőt pl. Ausztriában 2x annyian haltak meg mint nálunk, holott ugyanolyan lakosságszámú, de sokszorta gazdagabb ország. Svédország is jól lehozta a járványt - mert hát a liberalizmus fellegvára, ahol csak azért nincs kolbászból a kerítés, mert vigyáznak a koleszterinjükre - meghalt ott 10x annyi ember mint nálunk. Szóval lehet itt agonizálni, csak hát minek...

Nancsibacsi 2020.05.17. 00:05:47

Ezt a matek gyereket meg ássátok már el végre valahova, mert égeti a komplett baloldalt fölöslegesen, az ökörségeivel.

teéjesenmindegy 2020.05.17. 00:08:03

@math0: "Néhány ügyvéd, orvos és pap azért beszéli. " :D:D:
Megint letolt gatyával a faszerőben mátyás.

Láttál már latin nyelvvizsgafeladatot? :D:D:D:
"Epameinóndasz, a thébai hadvezér tekintélyes apától született. Híres férfiaktól tanult lanton játszani, énekelni és táncolni. Ifjúkorában a gyakorlótéren nemcsak testi erejét, hanem gyorsaságát is edzette.
Testi erejéhez több lelki erény is járult. Szerény, elırelátó, tekintélyes, szelíd, a hadügyekben jártas,igen nagy lelkő volt. Annyira szerette az igazságot, hogy sohasem hazudott. Sohasem nısült meg,gyermekei nem voltak. "

Ez amolyan beszélt nyelvnek tűnik, faszfej?
Ilyenekkel van tele, hogy " Szép időnk van, menjünk kirándulni" vagy hogy " Mikor indul a géped Párizsba? " :D

Az EU a népek börtöne 2020.05.17. 00:18:10

@Etniez:
Angolul olvasni nem tudsz, irni a legismertebb neveket is csak hibával. Pár dolgot betanitottak, azokat szajkózod. Uncsi.

Sir Gombóc 2020.05.17. 01:06:07

@Nancsibacsi: a tények tényleg makacs dolgok. Ausztriában volt az európai járvány egyik nagy gócpontja, ahhoz képest teljesen jól állnak, pedig az elején nagyon elcseszték. A svédeknél az igazolt esetszámokból számolva szinte pontosan ugyanakkora a halálozási arány, mint nálunk.

birkamenet 2020.05.17. 01:23:35

A fideSS-es BETANÍTOTT MAJMOKNAK erre a hétre ez a propaganda mondat van kiadva kötelezőnek: A fél világ a magyar járvány kezelésre irigykedik.

Természetesen az üresfejű fideSS-es fake news gyártó propagandaminisztériumi illetékesek részletet m´ár nem találtak ki arra, hogy MI A FASZT IRIGYELNE A VILÁG ORBÁNNAK A 36 000 ÜRESEN ÁLLÓ KÓRHÁZI ÁGYÁN vagy az ORBÁN SZERVEINEK AZ IDÖSOTTHONAKRA ÉS A KÓRHÁZI DOLGOZÓKRA RÁERSZTETT TÖMEGFERTÖZÉSÉN?????

De fogadjuk el, hogy a betanított fidess-es majmok most egy hétig ezt fogják hajtogatni. Csak nehogy felhúzza ezen magát a TÖBB SZÁZEZER MUNKANÉLKÜLIvé váltakból vagy AZ UTCÁRA KIPATEROLT KRÓNIKUS ÉS SZAKELLÁTÁST IGÉNYLÖEKNEK a családjából valaki és ő meg majd lámpavassal kezelje a betanított majmok emlebaját. Akkor fogja majd csak a fél világ a magyar járványkezelőket kezelőeket irigyelni!

birkamenet 2020.05.17. 01:30:13

@Nancsibacsi: "A tények makacs dolgok: nem haltak meg tömegek, sőt pl. Ausztriában 2x annyian haltak meg mint nálunk, holott ugyanolyan lakosságszámú, de sokszorta gazdagabb ország. "

Ezt már megválasszolták neked te matematikai géniusz, hogy mi egy járvány gócpontja és terjedési útvonala, amibe Auszria és jónéhány nyugati ország beleesett, Orbanisztán, az EU legperemebb peremországa meg nem.

De képzeld el fidess-es atomtudósom: Kamcsatkában és a Déli sarkon egyetlen fertözőttet se találtak eddig, tehát ők a legjobb járv´ánykezelők! A fél világ rájuk irigykedik!

teéjesenmindegy 2020.05.17. 01:48:25

@math0: Mosz komolyan keressek neked helytelen idézeteket?
Tessék Petőfi kurvanyádat írt, pedig kurva anyád a helyes. A vogymuk se helyes, pedig az egyik első írásos nyelvi emlék.
Te meg akkor is szarul tudsz angolul, ha egy évig bizonygatod. De nem is kell bizonygatnod, aki olvasott téged hunglishül megnyilatkozni, az tudja.
És én igen megmondom neked, hogy mi helyes, és mi helytelen angolul, mert én tudok, és biztos is vagyok magamban, ellentétben veled :D

Szerintem egyszer nem kértelek, hogy mutass nekem bármit is. Elmagyaráztam, hogy a rendőr sem kedd délelőtt szondáztat, mert annak nincs értelme. Kedd délelőtt nagyon kevesen vezetnek részegen. Elhanyagolhatóan kevesen. Ezért nem szondáztatnak.
Erre találsz egy akciót bazmeg, az egész interneten, ami tartott 2 hétig, napi 2 órában, és erre vered magad. Ez azért van, mert autista vagy.

"A budapesti hókotrókon talán nem felszerelt hóeke van, te elmebeteg?! DE"
Nem, gyökér, de te még ezt sem tudod. Mert megint beleugatsz valamibe, amiről fingod nincs. Az unimogot erre gyártják, érted? Az első csavartól. A Boss (nem bosch) pedig utólag ráteszi a cuccait egy autóra - arról beszél az igazgató.
Látsz némi különbséget?
www.tfltruck.com/wp-content/uploads/2015/03/2015_ram_hd_hemi_snow_plow-620x331.png
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1211/20121121-hokotro-unimog5.jpg
Mint két tojás, ugye? A százmilliós gépet nyilván 7 évre tervezik, ugye? FŐleg itt nálunk, ahol egy évben mondjuk meg 50-100 munkaórát.
:D::DD:
Annyira szánalmasan ostoba fasz vagy... Miért nem írsz inkább egy-két senkit nem érdeklő balfaszkodást a finomhangolt univerzumokról? Amit csak azért nem cáfol meg senki, mert annyira senkit sem érdekel, és konkrétan nem ér annyit, hogy az ember végighallgassa. Életed okossága... a főműved. Bazmeg, a 44. percnél az operatőr se figyel, elmegy a kép :D:D:

teéjesenmindegy 2020.05.17. 01:52:30

@math0: Azzal meg menj az angolokhoz reklamálni, hogy miért úgy mondják, hogy to know latin or to know ancient greek, és miért nem speak,
Menj és magyarázd el nekik.

Törpvadász 2020.05.17. 02:19:22

@teéjesenmindegy: Nem akartam a nyelvi akadémiai értekezésbe beleszólni, de amikor Petőfi vagy az Ómagyar... leírta a fent említett szavakat, akkor bizony úgy volt helyes. Egybeírva, vagy vogymuk-ként. A nyelv folymatosan változik, nem konstans állandó ám.

Törpvadász 2020.05.17. 02:27:07

Tragikus volt a járványkezelés, pláne, hogy a nemtesztelés miatt teljesen fals adatokból indultak ki (és nem, még igazolt betegek Családtagjait sem tesztelték!). A meglepően gyors és pörgős újranyitás oka: az új adatok alapján kiderült, hogy még a fő járványügyi szaktanácsadó is mellékvágányon volt. Alig van fertőzött Magyarországon...Mert az emberek, megijedve Olaszország képeitől, tényleg otthon maradtak... Ez nem Orr bán erénye, hanem az embereké. Orr bán pedig húzza halasztja a nyitást, mert még van néhány sürgős beterjeszteni és lenyúlni valója.... Ennyi a történet lényege.

2020.05.17. 02:36:21

@Sir Gombóc: Nyilvan az igazolt esetszam is 10x akkora a svedeknel tehat jobban terjedt. Az hogy a virus ott is ugyanolyan halalos (igazolt esetszam/halalos esetszam) mint mindehol mashol a vilagban az meg trivialis. Szal nem kell a felremagyarazas. Mondanam hogy elkurtak, nem kicsit nagyon, de szerintem nem volt valasztasuk szegenyeknek, mert ha korlatozasokat vezetnek be es leallitjak a gazdasagot, akkor a tultolt wellfare -juk osszeomlik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.17. 07:00:18

@math0:

Szóval szerinted is Mo. az 50 európai ország között jól áll. Igen, így gondolom én is.

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.05.17. 07:17:25

@Emzé Periksz: Kompenzálsz. Ha leszarnád, nem válaszoltál volna rá. Így csak ömlik a szádból. Ja és lopod a dumámat. :-))

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.05.17. 07:19:30

@teéjesenmindegy: Mondjuk Szlovénia határos az olaszokkal, oszt mégis vége a járványnak.

chrisred 2020.05.17. 07:27:57

@birkamenet: Láthatóan még a szakértők sem képesek pontos válaszokat adni arra, hogy mitől eltérő az egyes országokban a járvány hatása. Ezernyi ötletet dobtak fel az átlagéletkortól az időjáráson keresztül a kötelező tbc oltásig. De egy szint után, főleg a laikusok számára a túl sok magyarázat nagyjából olyan, mintha nem egyáltalán lenne magyarázat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 07:27:57

@teéjesenmindegy: Ne az angollal foglalkozz, a oxigén kiválasztását széndioxidból szabadalmat magyarul kell beadni!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 07:33:23

@chrisred: Ez így van. A magyarázat pedig egyszerű. Ez a vírus a hosszú lappangási ideje alatt fertőző. Tehát egy járvány ha elindult és még ez nem tudatosult a tömegekben, sokkal gyorsabban terjed. Itt a veszélyeztetett, értelmes emberek már a hírek hallatára megelőző intézkedéseket tettek. Több asztmás ismerősöm már februárban maszkban járt. Asztmás orvos ismerősöm az első hírekre beszüntette a munkát, mert neki ez a fertőzés végzetes lenne. Ezért az olasz és a magyar fertőzöttség felfutásának üteme egészen más.

chrisred 2020.05.17. 08:23:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Számomra ez is félmagyarázat. Amikor Karácsonyék elcseszték a menetrendet, és az emberek összezsúfolódtak a tömegközlekedési járatokon, mindrn adott volt egy új "lombardiához" Pesten. Ehhez képest kijött belőle az országos szinten nyolcezerből kettő méretű átfertőzöttség.

Emmett Brown 2020.05.17. 09:00:19

@teéjesenmindegy: írtam, hogy tömeges random teszt kell? Hát nem. Alaposabb kontaktkutatás kellett volna? Hát igen. Kockázatos csoportok alaposabb szűrése kellett volna? Hát igen.

Dezső C I András indekszíájé 2020.05.17. 09:01:48

Szegény indekszí-áj-é, azt se tuggya, most mi legyen a propaganda.

Először volt: halálos vírus, mindenki meghal, azonnal MINDENT bezárni, leállítani
Most meg: kevés a halott, még 1000 ember sincs kórházban

Egyeztetni kellene Langley- vel, gyakrabban, mi is a helyzet a Covid- 1984 Átveréssel.

Dezső C I András indekszíájé 2020.05.17. 09:03:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Milyen fertőzés?

A kamu- PCR eredményekre gondolsz :DDD

Covid-1984

Emmett Brown 2020.05.17. 09:08:03

@Emzé Periksz: nem kedvelem a modoroskodó ostobákat.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2020.05.17. 09:11:05

A főcigányunk csak a pecsenyéjét sütögette.

eßemfaßom meg áll 2020.05.17. 09:15:04

"kemény, ez a csapat kemény"

Emzé Periksz 2020.05.17. 09:18:09

@Az oxigén kiválik a széndioxidból: Azt csinálok, amit akarok. Ha kompenzálni akarok, kompenzálok. El akarlak taposni, mint egy férrrrget.

Emzé Periksz 2020.05.17. 09:20:06

@Emmett Brown: A kérdésre válaszolj, te kaka!!! Hol bújkáltak a megfertőzött tömegek, te kaka!???

nemecsekerno_007 2020.05.17. 09:24:00

@teéjesenmindegy: Egész türelmes vagy ezzel a hobbi DK-sal :)))

lüke 2020.05.17. 09:35:01

Salus aegroti suprema lex
a fél világ szívbillentyűt katéterrel operál,a rektor dolga ez lenne,ezt elterjeszteni!
- a nyitott szívműtét,a mellkas megnyitása óriási sokk a szervezet számára
- ez a módszer kevésbé költséges
- s ebből a legtöbbet a paciens profitálna
irigykedik a fél világ ?
- melyik: USA, UK v. Hollandia,amelyik így operal már évek óta?
- vagy Nigeria, Szomália, Burundi?

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.05.17. 09:54:31

@Dezső C I András indekszíájé: de az hagyján, mert egyszerre tud az agyukban az lenni, hogy "kevés a halott, fölösleges ennyi kórházi kapacitás" meg "baromi sok a halott, az egész régióban utolsók vagyunk" :D

Az meg hogy egyes országok pl. az olasz módszert használják statisztikában (Magyarország is), tehát ha valaki covidos, és meghal, akkor az a "covidban halt meg" akkor is ha a fél tüdeje meg agya helyén már csak tumor volt szegénynek. Más országok meg, pl. Szlovákia, nem ezt a módszert hanem ennél sokkal szigorúbbat. Aztán jön a brendelmatyi megmondani, hogy fú MO mennyivel szarabb. Brendelmatyi egy hónaja még azon visongott, hogy rosszabb nálunk a helyzet, mint Olaszországban.

Szerencsétlen barmok ezek. Várták megint a világvégét (ami nyilván óhatatlanul bekövetkezik, ha nem a ballibek vannak a hatalmon), most jött megint valami reménysugár, hogy ha már maguktól nyerni nem tudnak, legalább valami világesemény miatt bukik a zorbán, oszt nézz oda, mi történt:

kozvelemenykutatok.hu/2020-majusi-kutatasi-eredmenyek-nezopont/

"A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazók 54 százaléka voksolna, egy most vasárnapi választás esetén. "

Dezső C I András indekszíájé 2020.05.17. 09:54:36

@lüke:

A fél világon nincsen ilyen műtét, se társadalombiztosítás, se egészségügy.

Szedd már össze a tényeidet a CIA- factbookról, rendesen.

Másrészt az se qrva mindegy, milyen szívbillentyű-műtét. Aztán, ha katéteresen nem megy, akkor is fel kell nyitni a beteget, vagy ha mellette koszorúeret is kell cserélni (elég gyakori kombó).

CIA- zsindekszes maradjon az amerikai hálivudi mesefilmek nézésénél, SICKSSS nevű 70 éves drogossal.

Emmett Brown 2020.05.17. 09:58:28

@Emzé Periksz: na szerinted hol, baromarc? járkáltak közöttünk a boltban, meg bevitték az idősotthonokba a kórt Zalától Budapesten át Borsodig.

Pipas 2020.05.17. 10:06:47

@lüke: "a rektor dolga ez lenne,ezt elterjeszteni!"

azért b+ biztos voltam, hogy szívsebész is jár ide, egészen biztos voltam

nu pagagyí 2020.05.17. 10:14:54

A vírus gyors terjedését sikerült megállítani a vendéglátóhelyek és iskolák bezárásával, valamint a beutazások, turizmus korlátozásával. Körülbelül ez volt az, ami szakmailag rendben volt. A lakosság pedig fegyelmezetten betartotta a szociális távolságtartást.

A többi rendelkezés, vagy annak elmaradása viszont Európa egyik legszarabb halálozási statisztikáját okozta. Bűnös felelőtlenség volt a kórházi védőfelszerelések hiánya, aminek oka a centralizált, ostoba egészségügyi rendszer, amelyben az intézménynek képtelenek önálló beszerzést lebonyolítani, szakmai szempontokat érvényesíteni, ki vannak szolgáltatva a maradványelvű központi ellátásnak, félhülye káderek okoskodásainak. Mint ismertté vált, Magyarországon pont a kórházak váltak szuperterjesztővé, innen került a vírus a kirúgott, teszteletlen idősek révén az idősotthonokba, ami aztán elszabadította a halálozásokat.

Rendkívül sok kárt okozott a kevés hozzáértést tanúsító tisztifőorvos asszonyból és a bikkfanyelven beszélő rendvédelmi szakemberből álló "operatív törzs", amely minden operativitást igyekezett meggátolni. Sikerült is a maszkviselés és tesztelés szükségességét megkérdőjelező hablatyolásával és alapjáratú arroganciájával. Azt is sikerült meggátolniuk, hogy az önkormányzatok célirányosan léphessenek a védekezésben, mert azt a kevés információt is hamis színben állították be, vagy szimplán elhallgatták, ami rendelkezésükre állt.

Nálunk is lehetett volna a szlovákokhoz hasonlóan 90%-kal kevesebb halott, ha a járvány elején gondoskodnak a kórházak megfelelő védőfelszereléssel való ellátásáról, legalább az egészségügyi intézményekben megfordulók és a személyzet folyamatos teszteléséről Sokat segített volna, ha kötelezővé teszik vásárláskor a maszkviselést, nem beszélve arról, hogy az idióta vásárlási időzónákra sem lett volna szükség. Nem indok, hogy nem volt elég maszk és ezért hablatyoltak össze-vissza, mert mindenki megnézhette, aki akarta, az amerikai tisztifőorvos bemutatóját, hogyan lehet 45 másodperc alatt maszkot készíteni házilag:

24.hu/elet-stilus/2020/04/05/koronavirus-maszk-keszites-hazilag-tisztifoorvos-video/

Összefoglalva: dilettáns válságkezelés valósult meg, hozzá nem értő önnálótlan vezetőkkel. Valakinek talán vállalni kéne a felelősséget legalább 400 olyan halottért, akiknek nem kellett volna meghalniuk.

Emzé Periksz 2020.05.17. 10:37:20

@Emzé Periksz: "Nálunk is lehetett volna a szlovákokhoz hasonlóan 90%-kal kevesebb halott, ha" az utolsó stádiumos daganatos betegeknél a daganatot írjuk haláloknak.

Galerida 2020.05.17. 10:42:38

Mennyivel élhetőbb lenne ez az ország, ha a járvány idején el lehetett volna különíteni a ballib hívőket és a ballib vezetők védték volna meg őket a haláltól!

Emzé Periksz 2020.05.17. 10:42:54

@nu pagagyí: "Magyarországon pont a kórházak váltak szuperterjesztővé" Mindenhol a világon.
Ennyire rosszindulatú görcsös fröcsögést még soha életeben nem olvastam. Gondolom egyedül élsz, mert mindenkit elmarsz a közeledből megkeseredett károgásoddal.

Istencsászáralfakirály 2020.05.17. 10:44:21

@Etniez: "Viktor meg szokás szerint politikai ügyet csinált belőle."

Ellentétben az ellenzékkel, aki konstruktívan segítette a kormányt a járvány megfékezésében. Ja, nem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 10:45:43

@Galerida:

Március 14. Karácsony a kijárási korlátozások bevezetését javasolja
Március 20. A fővéros kéri hogy negatív teszt nélkül a kórházakból ne engedjenek ki betegeket az idősotthonokba.
Március 28. A kormány kijárási korlátozásokat vezet be.
Április 3. A főváros saját keretből kezdi meg a tesztelést az idősotthonokban.
Április 16. A tisztifőorvos elrendeli hogy csak két negatív teszttel lehet elhagyni a kórházat.
Április 20. A kormány országosan kezd tesztelni az idősotthonokban.
Április 17.,24. A főpolgármester bejelenti hogy a BKV járatain, majd a boltokban is kötelező az arcmaszk használata.
Április 30. A kormány elrendeli az arcmaszkok használatát országosan a közösségi terekben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 10:47:45

@Emzé Periksz: Te faszfej! Sok nyugati országban még a járványt sem ismerték fel amikor az idősotthonokban már vágtatva terjedt a kór, itthon meg a kórházakból hurcolták oda, amikor már ismert volt a pandémia.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 10:51:23

@Emzé Periksz: Kevés vagy te oda, amit remekül mutat, hogy az internet sötétjéből erősködsz! :-)) Csak nehogy te is IKEA látogató legyél mint Kampfer!

Galerida 2020.05.17. 11:12:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Neked meg kifejezetten jót tett volna néhány nap a pesti úti öregotthonban, még mielőtt a kormány kiganyéztatta....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.17. 11:20:08

@Galerida: Érdekes erre, ti narancstálibok semmi értelmeset nem tudtok reagálni. No persze tőled, akit a majomházból választottak ki és leborotváltak, hogy ne tűnj ki a sok debil közül, nem is vártam mást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:29:13

@Sir Gombóc:

"A svédeknél az igazolt esetszámokból számolva szinte pontosan ugyanakkora a halálozási arány, mint nálunk."

És millió lakosra hány halott jut? Csak mert most, a járvány lecsengésekor ez az igazán releváns adat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:30:43

@birkamenet:

"MI A FASZT IRIGYELNE A VILÁG ORBÁNNAK A 36 000 ÜRESEN ÁLLÓ KÓRHÁZI ÁGYÁN"

Mondjuk az olaszoknak jól jött volna ennyi ágy, amikor a folyosókon feküdtek a betegeik.

nu pagagyí 2020.05.17. 11:32:01

@Emzé Periksz: Látom csak a szokásos, tárgyszerű szövegre mocskolódás a válasz. Ezt tanítják, vagy alapból vagy hülye?

chrisred 2020.05.17. 11:32:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pusztán jogos büszkeséggel könyveli el, hogy az FSZB sokkal hatékonyabban kezelte a járványt, mint a CIA. Ami a mi szerencsénk is, mert a kezdet kezdetén a NER is hajlamos volt átvenni a járványhisztiről szóló kommunikációt az olyan kreténektől, mint Trump vagy Bolsonaro (meg némiképp az angol zilált hajú Boris is a maga nyájimmunitásával, viszont ő gyorsan bekerült az intenzívre, ami stílusváltásra kényszerítette). Viszont Putyin a csappanó népszerűsége miatt inkább úgy döntött, hogy győztes hadvezér akar lenni a járvány elleni háborúban, és a csatlósok engedelmesen meneteltek utána.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:33:39

@birkamenet:

Na és az nem az osztrák járványkezelés hibája, hogy nem zárták le időben a síelőhelyeket és a határokat?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:36:36

@teéjesenmindegy:

"Miért nem írsz inkább egy-két senkit nem érdeklő balfaszkodást a finomhangolt univerzumokról? Amit csak azért nem cáfol meg senki, mert annyira senkit sem érdekel"

Mondjuk engem érdekel a téma, sokat olvastam is róla, de nem Brendel Matyi előadásában. :DD

nu pagagyí 2020.05.17. 11:41:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A svédek direkt nem korlátoztak semmit, megbeszélték a lakossággal, hogy vállalják a következményeket. Mi viszont erőlködtünk, de a rendeleti kormányzás, a rémhírterjesztés szankcionálása, a közpénzek hatványozott hűtlen kezelése nem sok eredményt fialt. Magyarországon minimális fertőzöttség mellett sikerült kiugró halálozás arányt produkálni, pedig akár egyszerre tíz lélegeztetőgépet használhattak volna egy betegre, aki ráadásul minden nap másik ágyban feküdhetett volna az üres kórteremben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:43:29

@Törpvadász:

Akkor bizony úgy volt helyes, ez igaz. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a nyelvünk - és nem csak a miénk, mert ez áll a legtöbb nyelvre is - akkoriban (nem Petőfi idejére gondolok persze) messze nem volt olyan egységes, mint most vagy akár 100-200-300 évvel ezelőtt. A (viszonylag) egységes nyelvek kialakulásában igen jelentős szerepet játszottak a bibliafordítások, később pedig a sajtó megjelenése és elterjedése.

"A nyelv folymatosan változik, nem konstans állandó ám."

Van nem konstans állandó is? :)

birkamenet 2020.05.17. 11:49:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Semmit nen tudsz csak pofázol a levegőbe. Ausztriában a síparadicsomban sumákolta el a polgármester a jelentést meg gócpont lokálok elleni vizsgálatot így a járvány kezelés eleve hátrányból indult.

nu pagagyí 2020.05.17. 11:52:49

A világ példát vehetne Alsóbögyörő válságkezeléséről. Alsóbögyörő egy magyarországi zsákfalu, ahol egyetlen fertőzött sem található. A polgármester a sikert az időben meghozott rendelkezésnek tulajdonítja, aki sajátkezűleg szúrta ki a falu egyetlen üzemképes mikrobuszának gumiját, amivel a helyi lakosok esetleg kockázatos útra vállalkozhattak volna a szomszédos zsákfaluba.

birkamenet 2020.05.17. 11:53:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Hülyegyereke Orbanisztánnak. A magyr 36 000 üres kórházi ágynak semmi köze Olaszországhoz, az ottani körülményekhez, az ottani hirtelen magasszámról induló és széleskörben kibontakozó fertőzésnek. Anyira hülye vagy te, hogy a fidessen kívül számodra e világon nincs más hely.

Gleccsertetű 2020.05.17. 11:53:52

@teéjesenmindegy: rengetegen megcáfolták, amire letiltotta a kommentelés (később inkább törölte a kommenteket)

birkamenet 2020.05.17. 11:57:03

@Emzé Periksz:

FideSS troll, Orbanisztán világrekorder a kórházi dolgozók covid fertőzésének arányában! Irigykedik a fél világ ugye?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 11:57:14

@chrisred:

"Amikor Karácsonyék elcseszték a menetrendet, és az emberek összezsúfolódtak a tömegközlekedési járatokon, mindrn adott volt egy új "lombardiához" Pesten."

Talán nem véletlen, hogy lakosságarányosan is Budapesten van/volt a legtöbb fertőzött. Ennek nyilván sok más oka is volt, de a zsúfolt BKV-járatok biztos rátettek egy lapáttal.

egyinges 2020.05.17. 11:58:54

A járvány elleni védekezés híven tükrözte a kormány elmúlt tíz éves működését. A dilettantizmus, nemtörődömség, utolsó pillanatig kivárás, utána kapkodás, természetesen az egész sikersztoriként eladva a "híveknek". Jól jött ez a járvány, mert végre lehetett megint valami ellen harcolni és megvédeni a hazát, a magyar embereket. Tíz éve harcolunk és bénázunk folyamatosan, de természetesen ennek is megvan az oka... Így lehet jó sokat lopni!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 12:06:26

@nu pagagyí:

"A svédek direkt nem korlátoztak semmit, megbeszélték a lakossággal, hogy vállalják a következményeket."

Megbeszélték a lakossággal? Nagyon elgurult a gyógyszered, kisgalamb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 12:08:05

@nu pagagyí:

"A világ példát vehetne Alsóbögyörő válságkezeléséről."

Akkor már inkább az ISS vagy az Antarktisz járványkezelését dícsérd.

birkamenet 2020.05.17. 12:16:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A zsúfolt BKV járatokat köszönd meg azoknak a birkáknak, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokat és utaztak passzióból a hülyék. Mert nekik haverokhoz kell menni meg unatkoznak otthon meg satöbi. Érdekes, vidéken sehol nem voltak zsúfolt járatok, ellenkezőleg, a városok tele voltak üresen kongó járatokkal, a menetrend csökkentés elenére.

Etniez 2020.05.17. 12:32:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nah, akkor mi úgy nagyjából egyetértünk valamiben, bontok egy Cidert az egészségedre.

morph on deer 2020.05.17. 13:09:48

Valószínűleg a világon egyedülálló szintű védőfelszereléseinknek köszönhető ez a gyönyörű eredmény!
Nem hiába érkezett már a századik (!!!) repülőgép ezekkel a fantasztikus dolgokkal! Rá is van írva a csomagokra, hogy “Hajrá Magyarország!” Még kínaiul is, hogy a piacon is értsék.

Meg még más is, de az csak kínaiul: “egészségügyi felhasználásra nem alkalmas” Hogy ez kinek szólhat, fogalmam sincs, mert nekünk itt biztosan nem! Használjuk is vígan az egészségügyben!
Vagy ha nem vígan, akkor is ez van.

Íme:
index.hu/belfold/2020/05/17/feljelentene_magat_remhirterjeszteset_bencsik_janos/

nu pagagyí 2020.05.17. 13:19:44

@math0: A svédeket már nem érintené a második hullám, igaz, addigra lehet hogy meglesz ellenanyag. Utóbbi esetben valóban elcseszték.

nu pagagyí 2020.05.17. 13:26:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Megbeszélték a lakossággal? Nagyon elgurult a gyógyszered, kisgalamb."
Tudom, neked szokatlan módszer, hogy nem titkosított kormányhatározatokkal és önjelölt diktátor trónra emelésével kezelnek válságot. Annyira elszoktál tőle, hogy szinte mesébe illő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 13:30:32

@nu pagagyí:

Még mindig nem adtál semmi bizonyítékot arra, hogy "megbeszélték a lakossággal". Talán a sok halottal is?

white999 2020.05.17. 13:49:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én mindig okos vagyok. Viccet félretéve. A tények ismeretében nem fényezném magam, hogy az univerzum legjobb válságkezelője vagyok. Max a az alábbi videó alapján (is), pont olyan mint más országban, a mázli faktortól eltekintve.

index.hu/belfold/2020/05/17/feljelentene_magat_remhirterjeszteset_bencsik_janos/

Több szerénységet elvtársak! És akkor még a kritikán aluli gazdaság válságkezelésről nem beszéltünk, csak az egészségügyiről.

white999 2020.05.17. 13:56:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondjuk is óriási siker mindenkinek a hazában, tényleg ettől pazarul nehezebben lehetett volna kezelni. Ezt is előre lehetett tudni és józan paraszti észen kívül semmi nem kellett volna hozzá. Mondjak még húzás előtt dolgokat.

index.hu/belfold/2020/05/17/otthonaban_halt_meg_egy_ferfi_akit_egy_nappal_mutet_elott_kuldtek_haza/

Ééééés. Taps.

white999 2020.05.17. 14:02:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mondjuk az olaszoknak jól jött volna ennyi ágy, amikor a folyosókon feküdtek a betegeik."

Ágy az csak egy bútordarab. Kórházi ágy attól lesz ha van eszköz és személyzet. Úgy néz ki hogy hajfestő kesztyűnél már megállt a story. Cenzoroknak üzenem ez nem hír, csak véleményem volt. Sok feleslegességtől megkímélik magukat.

white999 2020.05.17. 14:06:54

@Emzé Periksz: "Nálunk is lehetett volna a szlovákokhoz hasonlóan 90%-kal kevesebb halott, ha" az utolsó stádiumos daganatos betegeknél a daganatot írjuk haláloknak.

Mondjuk az is segít a statisztikai adatokon ha csak hazazavarjuk a betegeket és nem koronavírusban fertőzést elkapva halnak meg a kórházban. Az már nem covid halott. Véleményem szerint.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 14:07:14

@white999:

"Ágy az csak egy bútordarab. Kórházi ágy attól lesz ha van eszköz és személyzet."

Hogy mit nem mondasz! :O

morph on deer 2020.05.17. 14:08:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
“Még mindig nem adtál semmi bizonyítékot arra, hogy "megbeszélték a lakossággal". Talán a sok halottal is?

Már azt is.
Viszont kezdetben valóban megbeszélték.
Egyrészt összpárti és egyhangú parlamenti határozattal fogadták rl az intézkedési terveket, másrészt a jóég tudja hány fórumon vitatták meg.
Még közvetlenül a miniszterelnököt is lehetett online kérdezni, bármiről.
A napi sajtótájékoztatókon meg az kérdez, azt és annyiszor, ahányszor akar.
Minden kérdésre válaszolnak.

Ott egyébként - sajnos - a politika nem beszél bele a védekezésbe, a járvány ott egészségügyi kérdés!
Ami rendben is lenne, csak éppen a legfőbb járványügyi tótumfaktum egy megátalkodottan fafejű személy, aki pl. olyan kijelentéseket tesz, mint “arra nincs semmilyen tudományosan megalapozott kutatási eredmény, ami bizonyítaná, hogy a maszkviselésnek van pozitív hatása a járvány terjedésének megakadályozására”! Szerinte a maszknál hatásosabb, ha az, aki beteg, otthon marad, mert ha lenne maszk, akkor betegen is jönne-menne az illető, és az sokkal veszélyesebb!

Magyarul: csak olyasmit fogad el, ami tudományos kutatásokkal bizonyított, még akkor is, ha amúgy szabad szemmel látható! A minap 22 akadémikus követelte, hogy változtassanak a módszeren, de nem!
Amikor szembesítették a számokkal, akkor azt mondta, hogy ez sajnálatos, de “még túl korai lenne következtetéseket levonni a védekezés eredményességéről, majd a járvány után kiderül, hogy kinek volt igaza”!!! Közben hullanak, mint legyek, különösen az idősotthonokban...

Na most ha hiszed, ha nem, a lakosság egyik fele isteníti! Még olyan is volt, hogy valaki magára tetováltatta a fényképét!!!!
Szerintem a fidesznek komoly jövője lenne ott is...:)

Bizonyíték rengeteg van, csak nem tudom, mire lenne jó svédül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 14:09:11

@white999:

Gyorsan mondd ezt el azoknak az eü. szakembereknek, kórházigazgatóknak stb. is, akik ezt eddig nem tudták, ezért mindig kórházi ágyakról, ágyszámról beszélnek.

Haver, te tényleg csúcs vagy - a Mariana-árok legmélyebb pontján.

Az oxigén kiválik a széndioxidból 2020.05.17. 14:20:28

@math0: Hogy kiválik az oxigén a széndioxidból. Ez maga a Nobel-díj! Hol vagy te ettől?

Etniez 2020.05.17. 14:27:10

@Az EU a népek börtöne: Figyelj ide kicsi csillag.

Bírom a hozzád hasonló nagypofájú hülyéket, de sajnálatodra közlöm, hogy angolul felsőfokon beszélek, 8,5 éve Londonban lakom, jelenleg is ápolóként dolgozom egy kórházban, ahol igen sok angol szöveget írok és olvasok...
Tegnap írtam egy 8 oldalas care plant pl...

A hibákat az okozza, hogy mostanában sokat dolgozom és a telefonomról fórumozok, ezért sok az elütés vagy a telefon által javított szöveg, nekem pedig nincs időm elolvasni amit posztolok.

Szóval ismétlem: köszönjük Emese!

ps: ezt pc-ről írtam, csak neked. Futtasd még egy picit magad, had gyönyörködjek benned!

white999 2020.05.17. 14:27:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ne mond hogy ezzel kapcsolatban még nem olvastál semmit. Magyarországon nem az a gond, hogy nincs ágy, hanem az, hogy nincs aki "üzemeltesse". Vicceskedhetsz rajta de ettől ez még tény marad. Már a hazazavarás előtt lényegesen kevesebben voltak azokban a kórházakban ahol nem kezeltek koronásokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 14:29:40

@morph on deer:

"Viszont kezdetben valóban megbeszélték. "

Aha, szóval akkor, amikor még nem gyógyultak a betegek úgy, mint ősszel a legyek.

"Még közvetlenül a miniszterelnököt is lehetett online kérdezni, bármiről. A napi sajtótájékoztatókon meg az kérdez, azt és annyiszor, ahányszor akar. Minden kérdésre válaszolnak."

Azzal ugye tisztában vagy, hogy a kérdésekre való válaszadás nagyon nem egyenlő azzal, hogy "megbeszélték a néppel".

"Bizonyíték rengeteg van, csak nem tudom, mire lenne jó svédül."

A Chrome lefordítja angolra. De erősen kétlem, hogy pl. az index.hu és általában az ellenzéki sajtó nem hozta volna le öles betűkkel, ha a svéd politikusok demokratikus módon megbeszélték volna a lakossággal, hogy gyakorlatilag szabadjára engedik a járványt, oszt aki meghal, az úgy járt.

Etniez 2020.05.17. 14:41:35

@Istencsászáralfakirály: Miben gátolta az ellenzék a kormányt járványügyben?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.17. 14:47:04

@nu pagagyí: "megbeszélték a lakossággal, hogy vállalják a következményeket"

errol hozzal mar valami linket legyszi. cserebe en hozok majd olyat amiben sajnalkoznak hogy elszabtak.

Etniez 2020.05.17. 14:47:56

@birkamenet: Azt a polgármestert és a sumákolásban résztvevőket életfogytiglanra kellene ítélni kártérítési kötelezettséggel.

Hány embert öltek meg, némi pénzért? Mekkora gazdasági kárt okoztak? Nem voltak különbek a kínai hazudozóknál...

Ott is előadták, hogy a 11 milliós, zsúfolt nagyvárosban 3000 ember halt bele az akkor még fel sem ismert vírusba, míg csak Londonban kb 12000 eddig.
Erre mondta a kínai kollégám, hogy jó az 30.000-nek is.

chrisred 2020.05.17. 14:48:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Más kérdés, hogy ezek a fertőzöttek döntő többségükben egészségügyi intézményben vagy idősotthonban szedték össze a fertőzést, vagyis nagy valószínűséggel semmi közük nem volt a tömegközlekedéshez.

Emmett Brown 2020.05.17. 14:54:33

@chrisred: illetve ezen az alapon a boltok nyitvatartásának korlátozása is baromság, mert az ugyanúgy a sűrűséget növeli

morph on deer 2020.05.17. 15:31:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mert velünk aztán mit beszéltek meg, te hónalj szagú dög?!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 15:53:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A svédeknél ez úgy ment, hogy megkérték az embereket. Senkit nem köteleztek, vagy kényszerítettek, csak kértek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 15:53:27

@chrisred:

Nem tudhatod, és már senki nem fogja tudni megállapítani, hányan kapták el a fertőzést a BKV túlzsúfolt járatain. De amíg nem bizonyítod, hogy "semmi közük nem volt a tömegközlekedéshez", addig jogos a feltételezés, hogy a zsúfolt BKV-járatok is hozzájárultak a fertőzés terjedéséhez.

Értem én, hogy hivatali kötelességed Karigerit mosdatni, de legalább kissé hitelesebben tedd.

"mert velünk aztán mit beszéltek meg, te hónalj szagú dög?!"

Semmit, de nincs is annyi halottunk, mint a svédeknek. :P

Továbbá az, hogy nálunk nem beszélték meg a lakossággal, mennyiben igazolja azt az állítást, hogy Svédországban megbeszélték a lakossággal?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 15:54:18

@Lord_Valdez:

Az, hogy "megkérték az embereket", szerinted azt jelenti, hogy megbeszélték velük?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 16:08:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szó szerint véve a megbeszélni szót nyilván nem, de gondolom elég világos, hogy nincs akkora kerekasztal, ahova le lehetne ültetni több millió embert.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 16:29:45

@Lord_Valdez:

Telefonon, emailben, webes kérdőíven meg lehetett volna kérdezni az embereket, de ezek közül egyiket sem tették. Így aztán nettó hazugság azt állítani, hogy "megbeszélték a lakossággal, hogy vállalják a következményeket".

Nem is az a bajom, hogy ezt nem tették, mert járványügyi kérdésekben érthető módon nem az e téren képzetlen lakosság, hanem a szakemberek szava döntő, ahogy az nálunk is történt. Az a bajom, hogy valaki képes azt hazudni, amit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 16:34:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ugye tudod, hogy ez most nem több rosszindulatú szőrszálhasogatásnál?
A svédeknél ez az önkéntes korlátozásra épülő rendszer nagy támogatottsággal bír. Sőt, nem rég volt egy interjú, amiben valami svéd csóka arról beszélt, hogy a svédek azt nem értik, hogy a többi ország hogy adhatta fel olyan könnyen a demokráciát.
Most, hogy megbeszélésnek számít-e, hogy valaki megkér valamire és te úgy teszel, nagyjából lényegtelen részlet.

chrisred 2020.05.17. 16:47:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem volt valamikor súlyos problémád azzal, hogy megkülönböztető jelzés nélkül tettem be nem tőled származó idézetet egy olyan kommentbe, ami a te hozzászólásodra reagált? :)

"De amíg nem bizonyítod, hogy "semmi közük nem volt a tömegközlekedéshez", addig jogos a feltételezés, hogy a zsúfolt BKV-járatok is hozzájárultak a fertőzés terjedéséhez."

Mitől lenne jogos ez a feltételezés? Éppen az átfertőzöttség országos szinten elenyésző szintje bizonyítja, hogy nem tömeges formában, hanem eseti jelleggel terjedt tovább a fertőzés, és a jelek szerint csak olyanok adták át egymásnak, akik huzamosabb ideig és rendszeresen érintkeztek. Azt meg végképp nem értem, milyen hivatali kötelességről van szó, amikor pont azzal kezdtem, hogy Karácsonyék (is) elcseszték, de ennek a jelek szerint semmi következménye nem lett.

chrisred 2020.05.17. 16:51:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem értem, hogy és milyen formában kellene megbeszélni a lakossággal az állami intézkedések hiányát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 17:05:32

@Lord_Valdez:

Azt is meg tudod mondani, vajon az a "svéd csóka" mennyiben képviseli a svéd lakosság többségének véleményét?

@chrisred:

Funkcionális analfabéta vagy? Nem azt mondtam, hogy kellene, hanem azt, hogy nem kellene azt hazudni, hogy megbeszélték. Sajnálom, ha e különbség meghaladja a felfogóképességedet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 17:09:37

@chrisred:

"Mitől lenne jogos ez a feltételezés?"

Attól, hogy szerinted is a kórházi eü. szemályzet körében magas a fertőzöttség. Nem hiszem, hogy az ápolónők mind autóval jártak dolgozni. Például.

Remélem, nem várod el tőlem, hogy részletes, személyre szóló adatokkal igazoljam, mikor és hány ápolónő járt BKV-val dolgozni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.17. 17:17:58

en meg azt nem ertem miert probaljatok kimosdatni a hazugsagbol. egyenesebb bevallalni, hogy nem lehet igazolni az allitasat, mert nem nem beszeltek meg. az meg egyenesen rohej, hogy valaki a demokracia hianyat latja ebben. a nemetek nem lattak a demokracia hianyat egymas feljelentesben sem:
index.hu/kulfold/2020/04/02/a_nemeteknel_besugjak_azokat_akik_fittyet_hanynak_a_koronavirus_elleni_szabalyokra/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 17:23:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én személyesen nem, de pl. ha hiszünk a Businessinsider cikkének, akkor állítólag igen.

chrisred 2020.05.17. 17:34:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, csupán azt fejtsd ki, hogy mitől magasabb a fertőzöttség a tömegközlekedéssel utazó egészségügyi dolgozók között, mint az országos átlag. Mondjuk úgy százszor annyival.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.17. 17:34:52

masreszt az emberek meghalnak. mindegyik. van aki betegsegben, ezekben a napokban. ha korhazban van akkor ott, ha otthon van akkor ott. sajnalatos hogy az ozvegy most valakit hibaztatni akar, de ez termeszetes is, ez a gyasz masodik szakasza altalaban. az sokkal nagyobb baj, hogy szerencsetlent felhasznaljak a patasorbanozasra.

chrisred 2020.05.17. 19:37:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én meg azt gondoltam, hogy talán felmerül benned az a lehetőség, hogy a saját buborékodon kívül léteznek más közösségek is, ahol az az alapmegállapodás, hogy az állam nem szól bele az emberek életébe, és csak az ezzel ellentétes eseményeket kell külön kommunikálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 20:52:35

@chrisred:

"csupán azt fejtsd ki, hogy mitől magasabb a fertőzöttség a tömegközlekedéssel utazó egészségügyi dolgozók között, mint az országos átlag"

Attól, te szerencsétlen troll, hogy az eü. dolgozók körében eleve nagyobb a fertőzöttek aránya. Április végén az összes reg. fertőzött kb. 13%-a eü. dolgozó volt, miközben az eü. dolgozók az ország lakosságának 1.2%-át teszik ki (majd utánakeresel, ha nem hiszed), beleértve ebbe a takarítónőket is. Ezen rágódj el egy darabig, te szerencsétlen debil.

morph on deer 2020.05.17. 20:55:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
“ha a svéd politikusok demokratikus módon megbeszélték volna a lakossággal, hogy gyakorlatilag szabadjára engedik a járványt, oszt aki meghal, az úgy járt.“

A politikusok azt beszélték meg, hogy az utazási és gyülekezési korlátozásokon kívül minden másban kövessék a Népegészségügyi hatóság ajánlásait!

Az pedig arról szólt, hogy aki beteg és tünetei vannak, az maradjon otthon, a többieknek meg az óvatosságot, a gyakori kézmosást és a szociális távolságtartást ajánlották. Továbbá, hogy bíznak a lakosság józan belátásában!

Ráadásul a jelenlegi hatáskörében a kormány pl nem tud elrendelni általános érvényű szabályokat, sem az iskolák, sem a kórházak, sem pedig az idősotthonok, idősgondozást illetően, mivel ez mind helyi - regionális, önkormányzati - irányítás alatt áll, az idősgondozást meg gyakran még privát cégek is végzik.

Szóval ott nem úgy van, hogy egy helyi Kásler kaliberű hozzáértő küld egy levelet, aztán fűt-fát hazazavarnak habókra, távolról sem!

Azt beszéltek meg, hogy mivel nincs ismert ellenszer, és az ország teljes lebénítása nem járható megoldás, az egyetlen esély a többség védelmére a nyájimmunitás elérése. Elvben ez még jól is hangzik. (Kár, hogy nem igaz, de akkor ezt még nem tudták.)
Utólag aztán kiderült, hogy mindeközben az idősek, de főleg az idősotthonok megvédése baromi rosszul sikerült, továbbá az átfertőződés, meg az antitestek kialakulása még csak közel sem jár az elvárthoz, de az önfejű “stadsepidemolog”, - úgy mint nálunk országos Cecília - köti az ebet a karóhoz, hogy majd a végén kiderül, hogy neki van igaza...

De hogy a témához visszatérjek:
Itt kapod a kormányoldal vírussal kapcsolatos információit, a miniszterelnök beszédét a jónéphez, amelyben elmondja a dolgokat és kéri az együttműködést, egy timeline prezentációt arról, hogy mi mikor történt, valamint egy linket a Népegészségügyi hatóság tájékoztatóihoz.

Elő tudom kaparni a hivatkozott kormányülés felvételeit is, - ez ott nyilvános, és bárki számára elérhető! Igaz, ott senkit nem hívnak orbánnak - ha ez igazán fontos.
De mivel pontosan tudod, hogy nem vagyok fideszes, tehát nem hazudok, akár nyugodtan el is fogadhatod amit mondok, mert igaz.

www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-arbete-med-anledning-av-nya-coronaviruset/

www.svtplay.se/video/26094364/tal-till-nationen/tal-till-nationen-22-mars-21-15

www.aftonbladet.se/a/3Jgxj9?refpartner=link_copy_app_share

www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 21:01:54

@chrisred:

Arról beszélj, vajon tudod-e igazolni, hogy azok az idős svédek is jóváhagyták a járvány extrém laza kezelését, akik később belehaltak.

"az az alapmegállapodás, hogy az állam nem szól bele az emberek életébe, és csak az ezzel ellentétes eseményeket kell külön kommunikálni."

Na igem, hadd fertőzzék meg a fiatalabbak a fertőzés által különösen beszélyeztetett időseket. Nehogy mán beleszóljunk abba, hogyan okozzák egyesek más emberek halálát puszta nemtörődömségből!

Ugye te a kötelező védőoltásokat is inkább eltörölnéd? A fentiek alapján biztos... Meg a kötelező iskolai oktatást is, nem? Ja, meg törvények sem kellenek, nehogy már beleszóljunk az emberek életébe.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.17. 21:07:28

hallgatolagosan megbeszeltek :D elore megbeszeltek hogy ha nem lesznek olyan eroteljes korlatozasok mint mashol, csak enyhebbek, akkor az meg van beszelve. nyilvan igy gondolta az is aki irta, csak azt nem gondolta hogy masok ezt nem igy ertik majd :) vagyis tulajondkeppen nem hazudott, csak felreismerte a hallgatosagot.

es mielott nagyon belelendulunk a kaslerezesbe, emlekezzunk kozosen, hogy egy rakas orszagban van vagy volt elrendelve kijarasi korlatozas, kotelezo zarvatartas es egyebek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 21:08:20

@morph on deer:

"A politikusok azt beszélték meg"

Kivel?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 21:13:05

@droid_:

"egy rakas orszagban van vagy volt elrendelve kijarasi korlatozas, kotelezo zarvatartas es egyebek."

Messzire elér Orbán keze...

chrisred 2020.05.18. 05:00:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De te azt állítod, szerencsétlen troll, hogy azért ilyen magas arányú a fertőzöttség az egészségügyi dolgozók körében, mert a budapesti tömegközlekedéssel utaztak. Ennek csak akkor lenne értelme, ha más nem is utazott volna a budapesti tömegközlekedéssel. Pedig igen, az a többi 98,8%, akik között szinte nem is volt fertőzött.

chrisred 2020.05.18. 05:03:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mindig kiderül, hogy magad se tudod, mi a problémád. Először döntsd el, hogy mit hiányolsz, hogy a svédekkel megbeszélték az állami intézkedés hiányát, vagy azt, hogy a svédek beleegyeztek ebbe. Ha eldöntötted, utána gyere vissza ide.

chrisred 2020.05.18. 05:06:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ugye te a kötelező védőoltásokat is inkább eltörölnéd? A fentiek alapján biztos... "

A régi jó szalmabábozás. Elhiszem, hogy szükséged lehet a képzeletbeli vitapartnerre, mert a valóságos vitákban pillanatok alatt elfogynak az érveid.

Pipas 2020.05.18. 05:57:40

@nu pagagyí: "minek oka a centralizált, ostoba egészségügyi rendszer, amelyben az intézménynek képtelenek önálló beszerzést lebonyolítani,"

Hazugság.

"szakmai szempontokat érvényesíteni,"

Hazugság.

"ki vannak szolgáltatva a maradványelvű központi ellátásnak,"

Hazugság.

"félhülye káderek okoskodásainak. Mint ismertté vált, Magyarországon pont a kórházak váltak szuperterjesztővé, "

Hazugság.

Kurt úrfi a narancstálibok réme 2020.05.18. 07:32:25

@Pipas: Pedig úgy van, a kórházakból vitték a fertőzést az idősotthonokba. Te hazudsz.

Emzé Periksz 2020.05.18. 07:37:11

@chrisred: Aki itt összevissza beszél, félreértelmez, ad hominem érvel, az te vagy.

Emzé Periksz 2020.05.18. 07:41:29

@nu pagagyí: A te szöveged nem tárgyszerű és nem érvelés, hanem szelektált információk elképesztően rosszindulatú és aljas értelmezése. Tételesen természetesen cáfolhatatlan, mert azt nem lehet cáfolni, hogy "nu pagagyi ezt gondolja".

chrisred 2020.05.18. 07:46:43

@Emzé Periksz: Állítás érvelés nélkül. Annyit is ér.

Emzé Periksz 2020.05.18. 08:02:06

@chrisred: Nem fogok érvelni amellett, hogy a fű zöld színű. Kezdted azzal a hozzászólásokat, hogy a mostani jó halálozási adatokból arra következtettél, hogy az elmúlt 5 évben csapnivaló volt a magyar egészségügy. Majd ezt kezdted kiforgatni.

Etniez 2020.05.18. 08:59:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Viszont most nagyon nincs igazad.

chrisred 2020.05.18. 10:20:00

@Emzé Periksz: Nem, te kezdted azzal, hogy az előző öt év magyar mortalitási statisztikáihoz képest milyen jók a járvány alatti halálozási statisztikák. Én csak képbe helyeztem, hogy az általános magyar mortalitási adatok világviszonylatban a legrosszabbak köé tartoznak.

Emzé Periksz 2020.05.18. 10:32:18

@chrisred: Nem helyeztél képbe semmit, baromságot írtál.
A magyar mortalitási adatok rosszak a legjobbakhoz képest, de ha a világra hivatkozol, a világ országainak legjobb első negyedében vannak, Európában pedig a középmezőnyben. Tehát tényszerűen is hazudsz, miközben aljas módon akarsz egy vírus elleni hatékonyság szempontjából irreleváns vonatkozási pontot erőltetni.
Aki intellektuálisan ennyire becstelen, mint te, az morálisan is vállalhatatlan. (Nyilván majd megint félremagyarázol valamit.)

chrisred 2020.05.18. 11:02:21

@Emzé Periksz: Értem a taktikádat, akkor, amikor belinkeltem a mortalitási világstatisztikát, nem reagáltál rá, most meg úgy teszel, mintha nem is létezett volna. Mintha nem tudnám még egyszer megtenni.

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_mortality_rate

Mint látható, Magyarország világviszonylatban, 224 állam és független terület közül 2011-ben a 26., 2017-ben a 16. helyen állt az 1000 főre számított halálozásban. Ezt úgy kell érteni, hogy az első helyezett Lesotho (15,0 - 2017), ahol a legmagasabb a halálozási arányszám, Magyarországon 12,8, a világátlag pedig 7,99. Tehát ebben a tekintetben a világ legrosszabb egytizedéhez tartozunk.

Mondom, értem a taktikát, csak szánalmasnak tartom. Igazi struccpolitika.

chrisred 2020.05.18. 11:03:59

@chrisred: Elnézést, 2011-ben a 29. helyen voltunk.

Emmett Brown 2020.05.18. 12:58:42

@math0: hú, baszod, ez most embertelenül mellément...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.18. 14:15:52

@chrisred:

"A régi jó szalmabábozás.2

Nem az, mert nem állítok, csak feltételezek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.18. 14:20:17

@chrisred:

"De te azt állítod, szerencsétlen troll, hogy azért ilyen magas arányú a fertőzöttség az egészségügyi dolgozók körében, mert a budapesti tömegközlekedéssel utaztak."

Ismét kibukott a funkcionális analfabetizmusod. Nem azt írtam, hogy a tömegközlekedés miatt fertőzöttebbek az eü. dolgozók, hanem azt, hogy rossz ötléet volt a járatok ritkítása, mert a zsúfolt járműveken utazó eü. dolgozók megfertőzhettek másokat, mivel a körükben nagyobb a fertőzöttek aránya.

Sejtettem, hogy ennek megértése meghaladja a felfogóképességed, és bingó, bejött!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.18. 14:25:42

@Etniez:

MIvel téged értelmesebbnek tartalak Vörös Krisztánál (chrisred), csak arra gyanakodhatok, hogy chrisred kommentje alapján értékelted az enyémet. A neki írt fenti válaszom neked is szól, de vond ki belőle a funkcionális analfabetizmust, az nem neked szól, azért is válaszok neked külön kommentben. Olvass vissza, mire írtam válaszul azt, amire reagáltál.

chrisred 2020.05.18. 14:38:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sikerült hosszas intellektuális erőfeszítést követően eljutnod odáig, amit eredetileg állítottam ("Amikor Karácsonyék elcseszték a menetrendet, és az emberek összezsúfolódtak a tömegközlekedési járatokon, mindrn adott volt egy új "lombardiához" Pesten." - idézet tőlem), vagyis tényleg rossz ötlet volt, de ettől még a fertőzés terjedése a jelenleg ismert adatok szerint minimális maradt, és a fertőzöttek többsége az egészségügyi és szociális intézményekben együtt lakó személyek közül került ki. Tehát utazhatott busszal vagy repülővel az illető ápoló vagy szociális dolgozó, a problémák akkor kezdődtek, amikor megérkezett a munkahelyére.

Kurt úrfi a narancstálibok réme 2020.05.18. 16:59:37

@Emzé Periksz: Na, neked is sok eszed van. Hogyne lehetne cáfolni! Úgy kezded, hogy rosszul gondolod és megindokolod. Ilyen kevés ésszel hogy nem hugyozod össze otthon a szőnyeget? Ja, a szalmának a majomházban nem számít. :-))

Emzé Periksz 2020.05.18. 18:35:48

@chrisred: Ez nyers halálozási ráta, vagyis meghaltak/lakosság száma. Vagyis a kormegoszlástól függ és ezért nem összehasonlítható. Standard kormegoszlással szoktak számolni, ha valamilyen egészségügyi proxyként használják. Amerikában Floridában magasabb a halálozási ráta, mint Alaszkában - nem az egészségügyi ellátás miatt, hanem mert Florida sokkal öregebb.
Én nem is gondoltam, hogy van olyan ember, aki nyers halálozási adatokat hasonlít össze egészségügyi mutatóként. Ez az amatőrizmusnál is szánalmasabb.
És a kezdőpont: te direkt félrevitted a témát egy koronavírushelyzetkezelés szempontjából indifferens dologgal, ami szakmaiatlan, majd elkezdesz kioktatni, hogy a szakmaiatlan baromságodat nem cáfolom, mert nem is méltó rá, hogy szakmailag foglalkozzam vele.

chrisred 2020.05.18. 19:03:27

@Emzé Periksz: Ez egyre szánalmasabb. Erre reagáltam:

"Emzé Periksz2020.05.16. 10:51:45
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A napi halálozási arány Magyarországon a járvány alatt, tehát együtt a vírus miatt meghaltakkal, az elmúlt öt év napi átlaga alatt van. Ez mindent elmond és alapjaiban kérdőjelezi meg a halálozási arányt magasnak tartók tisztességét és kognitív képességeit."

Szóval semmi standard kormegoszlás, csak a koronavírushelyzetkezelés szempontjából indifferens előző öt év napi átlaga. Ebből kiindulva nem is tudom, milyen szakmai megközelítésnek tekintsem ezt a hozzászólást, hacsak nem temetőőr vagy.

Emzé Periksz 2020.05.19. 00:54:46

@chrisred:
Igen, a belépőd szánalmas volt, és azóta csak tovább süllyedsz a mocsárba tudatlanságod, tájékozatlanságod és arroganciád révén.
Most is találtál valami baromságot, amivel tovább égeted magad. 5 év alatt Magyarország kormegoszlása annyira minimálisat változik, hogy az ötödik tizedesjegyben befolyásolja a halálozási rátát a kormegoszlással standardizált és nem standardizált változat között; még a normál három számjegyet meghagyó kerekítés melletti kerekítési hibánál is nagyságrenddel kisebb a hatása.
Ezzel szemben egy afrikai országban, ahol 50% körüli az alacsony halandóságú 20 év alatti korosztály (szemben a magyar 20% alatti értékkel) és 3 % alatti a 70 év fölöttieké (szemben a magyar 10% fölötti értékkel) a magyar kormegoszlással számolva a magyarnál sokkal nagyobb halálozási rátákat kapunk, miközben a nyers mutatókban az afrikaiak kisebbek a magyar adatnál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 06:25:43

@chrisred:

Még mindig nem érted, de sebaj, nem is vártam mást tőled.

"Tehát utazhatott busszal vagy repülővel az illető ápoló vagy szociális dolgozó, a problémák akkor kezdődtek, amikor megérkezett a munkahelyére."

A _komolyabb_ problémák kezdődtek akkor. A te szánalmas érvelésed viszont azt implikálja, hogy egy fertőzött eü. dolgozó egy zsúfolt BKV-buszon nem lehel/köhög ki vírusokat a környezetébe, hanem csak a munkahelyén.

Nem, galambom. Az eü. dolgozó a buszon is fertőzésveszélyt jelentett, max. ő talán tudatosabban, fegyelmezettebben viselkedett és hamarabb kezdett maszkot hordani a BKV-járatokon is, míg Karigeri a kötelező maszkviselést is úgy jelentette be, hogy csak két héttel később lépett érvénybe.

Ha abból indulunk ki, hogy a social distancing többség általi fegyelmezett betartása hozzájárult az alacsony átfertőzöttséghez - és ezt nem tagadhatod, különben a fertőzés tudományosan elfogadott terjedési módját tagadnád :) -, akkor a Karigeri járatritkítása miatt betartahatatlan 1.5-2m távolság igenis hozzájárult a fertőzés terjedéséhez.

Vagyis ha Karigeri nem ritkította volna a járatokat, akkor a nem eü-dolgozó és nem kórházból kikerült lakosság körében még alacsonyabb lenne most az átfertőzöttség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 06:29:52

@chrisred:

Mellesleg a 4 orvosegyetem felmérése alapján megállapított alacsony átfertőzöttség országosan értendő, míg a BKV-járatokon többnyire budapestiek utaznak, akik körében az országosnál lényegesen magasabb az átfertőzöttség. Tehát az előzőektől függetlenül már itt bukik a szánalmas "érvelésed".

Mert igen, Budapesten egyebek mellett a zsúfolt járatokon a biztonsági távolság betarthatatlansága IS hozzájárult az országos átlagnál magasabb fertőzési arányhoz.

OK, értem, hogy ez is meghaladja a felfogóképességedet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 06:52:09

@chrisred:

"Szóval semmi standard kormegoszlás, csak a koronavírushelyzetkezelés szempontjából indifferens előző öt év napi átlaga. Ebből kiindulva nem is tudom, milyen szakmai megközelítésnek tekintsem ezt a hozzászólást, hacsak nem temetőőr vagy."

Galambom, újabb intellektuális kihíváson buktál meg szánalmasan. Ahogy @Emzé Periksz: is fentebb magyarázza neked, ő nem más országok idei lakosságarányos halálozásával való összehasonlítás alapján jelenti ki, hogy nálunk alacsonyabb volt a halálozások millió lakosra jutó száma, mint más országokban, hanem az alapján, hogy nálunk a korábbi évek átlagához képest nem nőtt az átlagos halálozás, míg egyes más országokban drasztikusan nőtt.

A más országok eltérő korfája, pontosabban a veszélyeztetett korú lakosság esetlegesen nagyobb aránya a teljes lakosságon belül természetesen még mindig szerepet játszik, DE csak olyan arányban, amilyen arányban náluk nagyobb a veszélyeztetett korú lakosság részaránya a teljes lakosságon belül. Márpedig a más országok korfájának megtekintése nélkül is erősen biztosra vehető, hogy egyikben sem többszörös az ilyen korú lakosság részaránya Magyarországhoz képest. És most nem Japánra gondolok, hanem azokra az EU-tagországokra, amelyekben bizony durván nagyobb az idei átlagos halálozás, mint a korábbi években.

Jöhet persze a kérdés, miért volt akkor nálunk is 400+koronás halott. Hát azért, amit Merkely prof. is elmagyarázott (csak te azt sem értetted), vagyis mert nálunk olyanokat is koronás halottként tartanak nyilván, akiket pl. Németországban vagy Szlovákiában nem. Egyszerű a magyarázat, kár, hogy a te felfogásod még ennél is egyszerűbb, ezért nem érted.

Emmett Brown 2020.05.19. 08:15:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csak kapásból: Belgiumban és itthon is ugyanakkora a 65+ lakosság aránya (19%), a németeknél, olaszoknál és a görögöknél magasabb (20+), ennek ellenére évente nálunk az 1000 főre jutó halálozás 20%-kal magasabb, mint bármelyik felsoroltnál.

chrisred 2020.05.19. 09:13:13

@Emzé Periksz: Az mindent elmond erről a szánalmas magyarázkodásról, hogy afrikai országgal példálózol, és nem mondjuk egy hasonló kormegoszlású európai országgal. A nagyjából hasonló lakosságú Belgium mortalitási rátája 2017-ben 9,7 volt, szemben Magyarország 12,8 rátájával. Ami 10 millió lakosra számolva évente 31 ezerrel több halottat jelent. Az elmúlt három hónapban Belgiumban nagyjából 9 ezerrel több áldozata volt a koronavírusnak, vagyis havi átlagban 3 ezer körül, amivel nagyjából kiegyenlítették a két ország halálozási arányai közti általános különbséget. Vagyis az a halálozási arány, ami Belgiumban társadalmi és politikai válságot okoz, számunkra mindennapos jelenség. És erre veregetjük a saját vállunkat.

chrisred 2020.05.19. 09:31:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A te szánalmas érvelésed viszont azt implikálja, hogy egy fertőzött eü. dolgozó egy zsúfolt BKV-buszon nem lehel/köhög ki vírusokat a környezetébe, hanem csak a munkahelyén."

Nem az érvelésem, hanem az országos mérés adatai, és nem azt implikálja, hogy nem köhögtek ki vírusokat a környezetükbe, hanem hogy ez nem indított el fertőzési hullámokat a lakosság körében. Ez nem vélekedés, hanem tény.

"Mellesleg a 4 orvosegyetem felmérése alapján megállapított alacsony átfertőzöttség országosan értendő, míg a BKV-járatokon többnyire budapestiek utaznak, akik körében az országosnál lényegesen magasabb az átfertőzöttség."

A 4 orvosegyetem által tartott felmérés területi adatait nem ismerjük, nem közölték a részadatok ismertetése során, hogy a megtalált 2 aktív fertőzött, illetve a 9 fertőzésen átesett személy budapesti volt vagy vidéki. Tehát ez az állítás alaptalan.

"Mert igen, Budapesten egyebek mellett a zsúfolt járatokon a biztonsági távolság betarthatatlansága IS hozzájárult az országos átlagnál magasabb fertőzési arányhoz."

Szerintem meg az, hogy a vidéki fertőzöttek közül is sokat fővárosi kórházba hoztak, ezért a fővárosi egészségügyi dolgozóknak sokkal nagyobb esélyük volt fertőzöttel találkozni, és a fertőzést az egészségügyi intézményen belül továbbadni.

chrisred 2020.05.19. 09:35:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jöhet persze a kérdés, miért volt akkor nálunk is 400+koronás halott. Hát azért, amit Merkely prof. is elmagyarázott (csak te azt sem értetted), vagyis mert nálunk olyanokat is koronás halottként tartanak nyilván, akiket pl. Németországban vagy Szlovákiában nem. Egyszerű a magyarázat, kár, hogy a te felfogásod még ennél is egyszerűbb, ezért nem érted."

Igen, és ezért reagáltam erre azzal, hogy Belgiumban még a miénknél is tágabb körre terjed ki, mertmég azokat is a koronavírus áldozatai közé sorolják, akik olyan idősotthonban haltak meg, ahol találtak pozitív esetet. Ennek a megértése láthatóan a te szellemi kapacitásaidat haladta meg.

CCnick 2020.05.19. 09:35:30

@chrisred: " Magyarországon 12,8, a világátlag pedig 7,99. Tehát ebben a tekintetben a világ legrosszabb egytizedéhez tartozunk."

Érdekes egy olyan táblázatra hivatkozni amiben németország, finnország, dánia ott van mellettünk "sereghajtóként" alegrosszabbak között, az élbolyban pedig olyanok hasítanak mint irak, jordánia, líbia, palesztina/gáza

chrisred 2020.05.19. 09:43:50

@CCnick: Egyrészt hibás az állítás, mert nem mellettünk vannak, hanem nálunk egy fokkal kedvezőbb helyzetben (Finnország 10, Dánia 10,3, Németország 11,7). Másrészt az nyilvánvaló, hogy az európai országok társadalmai erőteljesen öregedőben vannak, és ez jól látszik a mortalitási statisztikákon is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 11:04:51

@Emmett Brown:

Láthatóan te sem fogod fel, hogy az országok saját, korábbi évekbeli átlagához viszonyítjuk az idei halálozásoakt - persze az év azonos időszakában. Minden országét a saját korábbi átlagához.

Kva szánalmas, ahogy próbáltok lenullázni egy Magyarország számára kedvező eredményt - függetlenül attól, hogy ez a kormány érdeme vagy sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 11:07:10

@chrisred:

"Az mindent elmond erről a szánalmas magyarázkodásról, hogy afrikai országgal példálózol, és nem mondjuk egy hasonló kormegoszlású európai országgal."

A példája abszolút jogos és tanulságos. Az a te értelmi képességeidről állít ki szegénységi bizonyítványt, hogy képtelen vagy felfogni a mondandóját.

Régebben nem voltál ilyen fafejű. Most akkor vagy feltörték a fiókodat, vagy gyors lefolyású dementia preacoxban szenvedsz-

chrisred 2020.05.19. 11:11:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kva szánalmas, ahogy próbáltok lenullázni egy Magyarország számára kedvező eredményt - függetlenül attól, hogy ez a kormány érdeme vagy sem."

Írja az, aki kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja Budapestet negatív példaként beállítani.

CCnick 2020.05.19. 11:14:33

@chrisred: vagyis semmi értelme erre hivatkoznod

chrisred 2020.05.19. 11:15:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A példája abszolút jogos és tanulságos."

A te elfogult nézőpontodból, mert nem veszed észre a kettős mércét. Amikor a koronavírus eredményekről ír, eszébe sem jut, hogy afrikai országok fertőzöttségével vesse össze a magyar számokat.

"Emzé Periksz2020.05.16. 11:03:17
@pusztafári: Neked ellenségeid a számok. Magyarország a számok alapján nem a középmezőnyben van, hanem a sereghatók között:

www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1?%22%20%5Cl%20%22countries

4 európai országban kisebb a lakosságarányos fertőzésszám (alig kisebb, Mo: 359, Görögország: 269), míg 43 európai országban NAGYOBB, jellemzen többszörösen nagyobb a lakosságarányos fertőzésszám (pl: Írország: 4859). Ezt nem KÖZÉPMEZŐNYNEK hívják azok, akiknek van agyuk."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 11:35:34

@chrisred:

"ezért reagáltam erre azzal, hogy Belgiumban még a miénknél is tágabb körre terjed ki, mertmég azokat is a koronavírus áldozatai közé sorolják, akik olyan idősotthonban haltak meg, ahol találtak pozitív esetet. "

Ezt kvára sehol nem írtad. Most írtad, amikor magyarázod a bizonyítványodat.

"A te elfogult nézőpontodból, mert nem veszed észre a kettős mércét. "

Szó sincs kettős mércéről, csak nem érted, mit mondott. Ez nem az ő hibája.

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 11:38:33

@Etniez:
Fingod nincs az angol helyzetről, ezt már ismételten bebizonyítottad. Vagy egyszerűen csak hazudsz.

Nem igaz hogy járvány idején csökken az össz-halálozás, mert az UK-ban nőtt a halálozások száma az előző évekhez képest. Erről be is linkeltem a FT cikket, amire nem reflektáltál. Hogyan lehet az, hogy a csudálatos UK-ban 50 ezer többlet-halálozás volt, a jajdeszörnyű Orbanisztánban ahol Szabótimi szerint egy piszkoskörmű tömeggyilkos vezeti az egészségügyet viszont nem növekedett a halálozás? Még egyszerűbben leírva, hátha te is megérted: ugyanannyian haltak meg a koronavírusos időszakban mint az előző években.

Fasse érdekli minek mondod magad amíg ilyen hülyeségeket írogatsz zsinórban.

Emzé Periksz 2020.05.19. 11:48:45

@chrisred: az arrogancia, tudatlanság és a mellébeszélés keverékét adtad már megint, bravó. Újabb csapdát állítottál magadnak, megint magaddal vitatkozol, nekem tulajdonított állítást bírálsz, mint teszed azt mindig.
Tehát visszakereshetően azt mondtam, hogy Magyarország lakosságának a mortalitása Európán belül a középmezőnyben van, természetesen sokkal kedvezőbb mortalitású országok vannak nálunk. A szovjet utódállamokat megelőzzük, Romániát, Bulgáriát, néhánnyal meg egy szinten vagyunk

JohnnyRebel 2020.05.19. 11:49:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A sok kretén miatt nem járok már ilyen blogokra, nyomorult ballib banda. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 11:50:21

@chrisred:

"Magyarország a számok alapján nem a középmezőnyben van, hanem a sereghatók között:"

Szóval mivel Magyarországnál csak 4 európai országban kisebb a lakosságarányos fertőzésszám, 43-ban pedig nagyobb, ezért mi sereghajtók vagyunk.

A szavak, fogalmak jelentésének teljes kifordítására is képes vagy csak azért, hogy Magyarországot sereghajtónak, vagyis rossz színben tüntethesd fel. Orbán elb@szta, hiszen sereghajtók vagyunk szerinted, mert 43 országban nálunk nagyobb a fertőzöttség. Mintha az lenne a jó, ha minél nagyobb a lakosságarányos fertőzöttség.

Tiszta röhej vagy. Szánalmas troll vagy.

Mondom, feltörték a fiókodat. Régebben is hajlamos voltál a legaljasabb módon "érvelni", de most önmagadat is mélyen alulmúlod.

Azt hiszem, egy ideig nem pazarlok rád több időt és byte-ot.

CCnick 2020.05.19. 11:58:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csak egy megkeseredett ellenzéki aki az orbán/fideszfóbia egyre mélyebre nyom. És a legdurvább, hogy még így is az ellenzéki kommentelők krémjéhez tartozik, képes kommenteket irni trágárkodás meg nácizás nélkül.

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 12:05:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ezek ugyanazt a kottát fújják, amit sikerrel lehetett valamikor régen, amikor a média még "szabadésfüggetlen" volt. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a ballibbereknek volt hazugságmonopóliumuk, és még visszaszólni se lehetett szélesebb fórumokon. Egyik hazugság a másikat erősítette, és ebből összeállt a hihetetlenül bárgyú világkép, ami mostanáig darabokra törött.

chrisred 2020.05.19. 12:10:00

@Emzé Periksz: az arrogancia, tudatlanság és a mellébeszélés keverékét adtad már megint, bravó. A fentebb beidézett szövegedből még egy átlagos szövegértéssel (vagyis nálad jobb képességekkel) rendelkező személy meg tudja állapítani, hogy nem mortalitásról, hanem fertőzésszámról írtál.

"Tehát visszakereshetően azt mondtam, hogy Magyarország lakosságának a mortalitása Európán belül a középmezőnyben van, természetesen sokkal kedvezőbb mortalitású országok vannak nálunk. A szovjet utódállamokat megelőzzük, Romániát, Bulgáriát, néhánnyal meg egy szinten vagyunk."

Ilyesmit visszakereshetően nem állítottál, a mortalitásról annyit hangoztattál, hogy a mostani kedvezőbb nálunk, mint az öt éves átlag. Ami igaz lehet, de nálunk sajnos az öt éves átlag sokkal rosszabb azokhoz az országokhoz képest, ahol a vírusnak sok áldozata volt. Illetve amikor mellébeszéltél, akkor hoztad az afrikai példát.

chrisred 2020.05.19. 12:12:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Most már visszakérdezek: nálad lobotómiát végeztek, hogy nem ismered fel az idézőjelet? Régebben még arra is érzékeny voltál, ha az idézetek mellett nem volt forrásmegjelölés, mint a szakdolgozatokbban.

Emmett Brown 2020.05.19. 12:23:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de felfogom. a gond azzal van, hogy a bázis amihez hasonlítunk alapból kurvamagas.

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 13:06:54

@Emmett Brown: @chrisred:

Terelés a koronavirus járvány kapcsán arról beszélni, milyen volt ELŐTTE a halandóság Magyarországon.

De ha már behoztátok ide, érdemes megnézni a statisztikát sok évre visszamenőleg. 2009 és 2018 között a születéskor várható élettartam majdnem 2 évvel növekedett Magyarországon, ami azért nem kis eredmény egy olyan országban, ahol a lakosság módszeres legyilkolása folyik a kormányzat részéről.

Ez a mutatószám egyébként nagyjából az 1970-1990 közötti időszakban szakadt le Európa Jobbik felétől, férfiaknál még jelentősen csökkent is a várható élettartam. Ordas nagy hazugság úgy hivatkozni rá, mintha 2010 előtt ugyanannyi ideig éltek volna az emberek Magyarországon mint pl. Svájcban, de aztán hirtelen minden elromlott.

Szokásos mese, hátha van aki beveszi ezt is.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001b.html

Emmett Brown 2020.05.19. 13:19:36

@Az EU a népek börtöne: 2002: 72.43, 2010: 74.38, ez csakugyan majdnem 2 év.

2010:74.38, 2018: 75.94. ez meg éppenhogy több mint másfél :)

chrisred 2020.05.19. 13:21:03

@Az EU a népek börtöne: Csak hogy tisztázzuk, nem mi hoztuk be a témát, hanem ez a hozzászólás:

"Emzé Periksz
3 napja
@Kovacs Nocraft Jozsefne: A napi halálozási arány Magyarországon a járvány alatt, tehát együtt a vírus miatt meghaltakkal, az elmúlt öt év napi átlaga alatt van. Ez mindent elmond és alapjaiban kérdőjelezi meg a halálozási arányt magasnak tartók tisztességét és kognitív képességeit."

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 13:40:41

@Emmett Brown:
A 2010-es év 3/4 részében Fidesz kormány volt, miért akarod ezt kihagyni?

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 13:43:27

@chrisred:
Statisztikai összehasonlitáshoz mindig szükség van egy bázisértékre, ami ebben az esetben nyilván a covid-19 járvány előtti időszakot jelenti. Hogy a bázisérték miért volt olyan amilyen, az egy más kérdés, erre volt a hozzászólásom.

chrisred 2020.05.19. 14:00:14

@Az EU a népek börtöne: Akkor döntsd el végre, hogy szerinted a statisztikai összehasonlítás terelésnek számít vagy nem.

Emmett Brown 2020.05.19. 14:08:58

@Az EU a népek börtöne: nekem az is jó, ha csak teljes éveket nézünk; 2003-2009 vs 2011-2017 megfelel? semmi átadás-átvétel mizéria, meg törtévezés.
72.43-74.03 vs 74.67-75.77.
1.6 vs 1.1 :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 14:36:43

@Emmett Brown:

"a gond azzal van, hogy a bázis amihez hasonlítunk alapból kurvamagas."

Az egy dolog, és nem is akarok vitatkozni vele, hogy a bázis magas. De itt most a járványkezelés sikerességéről van szó, ott pedig csak az számít, hogy a korábbi évek átlagához képest nem nőtt a halálozás.

Erre válaszul gyenge és irreleváns érv, hogy a bázis eleve magas.

@chrisred:

Galambom, próbáld cáfolni az idézett ténymegállapítást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 14:56:52

@Az EU a népek börtöne:

Hagyjad, ez a chrisred megbolondult, tiszta trollként viselkedik. Régebben normálisabb volt, de most csak kötözködik, terel, hazudozik.

chrisred 2020.05.19. 15:05:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ismét sikerült eljutnod hosszas, napokon át tartó szellemi erőfeszítés után addig, amire először utaltam a fent beidézett kommentre válaszként.

"chrisred2020.05.16. 13:49:18
@Emzé Periksz: Vagyis tulajdonképpen nem az elmúlt két hónap egészségügyi teljesítménye kriminális, hanem az azt megelőző öt évé?"

chrisred 2020.05.19. 15:10:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Eszem ágában sincs cáfolni, pont erről szól az előző kommentben beidézett kérdésem. Ha a magyar egészségügy és szociális ellátás az előző fél évtizedben olyan arányú kormányzati figyelmet és ráfordítást kapott volna, mint a jelenlegi járványidőszakban, akkor bizonyára sokkal rosszabbak lennének a koronavírus statisztikáink. Mert sokkal több idős és beteg ember érte volna meg, hogy megfertőződjön a vírussal.

Emmett Brown 2020.05.19. 15:11:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, eddig jónak tűnik a dolog összességében. gyors és erős korlátozások, lakossági fegyelem, meg némi szerencse. a tegnapi index cikk elég jól összefoglalta a dolgot. remélhetőleg a hibákból sikerült tanulni.

Emzé Periksz 2020.05.19. 19:35:00

@chrisred: Egy ilyen ostoba kérdésben persze benne van a válasz, a kérdező mentálisan zavart vagy intellektuálisan becstelen.
Mert a kérdésedben lévő feltételezés szerint ha valahol jó az egészségügyi ellátás, akkor nem halnak meg emberek.
Napi 300-350 ember akkor is meghalna Magyarországon, ha a GDP ezerszeresét költenék egészségügyre.

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 23:40:30

@Emzé Periksz:
A várható élettartamnak van egy egészségügyi komponense, és vannak egyéb komponensei, végeredményben nagyon összetett dolog.

Érdekes lenne például megtudni, hogy a 10 éve tartó ballibber depressziókampány, miszerint itt minden a lehető legrosszabb a világon, az egészségügy gyakorlatilag az emberek kivégzését csinálja, mennyit vett el az emberek életéből?

Az EU a népek börtöne 2020.05.19. 23:49:26

@chrisred:
"Akkor döntsd el végre, hogy szerinted a statisztikai összehasonlítás terelésnek számít vagy nem."

Ha a lábgombásodás esetszámot a gombaleves árával hasonlitod össze, az terelés. Vagy elmeroggyanás.

8 év alatt közel két évvel nőtt a várható élettartam. Szerinted mennyivel kellett volna nőnie? 8 év alatt 10 évvel? Nulla halálozás már elég jó lenne, vagy csak a minusz érték az elfogadható?

chrisred 2020.05.20. 05:51:09

@Az EU a népek börtöne: Most a lábgombásodásról és a gombalevesről beszélni egyaránt terelés, amikor ket, egymásnak ellentmondó kijelentésedről kérdeztelek:

1. "Terelés a koronavirus járvány kapcsán arról beszélni, milyen volt ELŐTTE a halandóság Magyarországon."

2. "Statisztikai összehasonlitáshoz mindig szükség van egy bázisértékre, ami ebben az esetben nyilván a covid-19 járvány előtti időszakot jelenti."

Az átlagos élettartamnak szintén semmi köze nincs ehhez. A mortalitási együtthatónál meg messze nem a nulláról volt szó, hanem arról, hogy még a saját régiónk szintjénél is rosszabbak vagyunk.

Emmett Brown 2020.05.20. 08:03:19

@Az EU a népek börtöne: mennyi volt a várható élettartam növekedése 2003-2009 és 2011-2017 között?

Le Orme 2 2020.05.20. 08:47:59

@Emmett Brown: A várható élettartam nem lineárisan változik és különösen nem adott kormányzati ciklus adott intézkedései hatására. Egy mai intézkedésnek 50 év múlva is lehet még várható élettartam hatása az 50 év múlvai halálozási valószínűség befolyásolásával úgy, hogy mondjuk 10 évig semmiyen hatása nincs - mert a várható élettartam az valójában nem a ma születettek várható élettartama, hanem az adott évben meghaltak korspecifikus halálozási rátájából számított mutató.

Emmett Brown 2020.05.20. 10:14:27

@Le Orme 2: nem én hoztam fel a témát :)

Az EU a népek börtöne 2020.05.20. 10:29:48

@chrisred: @Emmett Brown:

Magyarország jól kezelte a járványt, vagy szerencséje volt, vagy mindkettő. Az eddigi adatok szerint nem növekedett a lakosság halálozása összességében, nem úgy mint más országokban.

A 2010 óta eltelt időszakban növekedett viszont az egyik legfontosabb jólléti mutatószám, a születéskor várható élettartam, ami cáfolja az eü. ellátásról a baromagyú ellenzék által terjesztett rémhíreket.

Ezek a sarokszámok, de lehet minden szir-szarról polemizálni a végtelenségig.

Le Orme 2 2020.05.20. 10:33:52

@Emmett Brown: Tehát mivel a várható élettartamot az adott év korspecifikus halálozási rátáiból számítják, ezért arra az elmúlt 100 év együttesen hat. Mondhatná valaki, hogy a 2006-os gyurcsányi szemkilövetés utóhatásai rontották a 2010 utáni várható élettartamot, mivel volt olyan középkorú, aki a rendőri brutalitás miatti sérülése következtében 2010 után lett öngyilkos.

Emmett Brown 2020.05.20. 10:40:24

@Az EU a népek börtöne: vettem két darab 6 éves időszakot, 2003-2009 között jobban nőtt, mint 2011-2017 között. ez cáfolja a fidesz által nyomott mantrát, hogy az "elmúltnyócév" tönkretette az egészségügyet :)

Az EU a népek börtöne 2020.05.20. 10:42:05

@Le Orme 2:

Szerintem túl nagy értelmi képességet tulajdonitasz ezeknek. Beszélhetnénk például a statisztikai mélykotrás fogalmáról (dredging) ami egy bizonyos határon túl értelmetlenné teszi az adatok feldolgozását. Ezeknek az agyába meg nagyjából annyi fér, hogy O1G, és lázasan keresik hozzá ami a kezük ügyébe kerül.

Emmett Brown 2020.05.20. 10:44:06

@Le Orme 2: egy másvalaki meg akár azt is mondhatná, hogy a 2006os depressziókampány (rosszabbul élünk, mint 4 éve) szintén nem pozitív irányba befolyásolta a dolgokat.

chrisred 2020.05.20. 14:16:13

@Emmett Brown: De akár azt is, hogy a magyar politikusok létezésének tudata már önmagában elveszi az emberek életkedvét (a szűk rajongóréteget leszámítva persze). És ez már így van egy évszazada, kurzusok ide vagy oda.

chrisred 2020.05.21. 08:42:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nlc.hu/eletmod/20200521/koronavirus-bkv-dolgozok-fertozes/

"Kitértek arra is, a biztonsági intézkedéseikkel a dolgozóikat is védik: a BKV majdnem 10 ezer munkavállalója közül mindössze ketten betegedtek meg a koronavírus miatt, és nem tudnak olyan esetről, hogy a járműveiken bárki elkapta volna a fertőzést."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 14:27:54

@chrisred:

"nem tudnak olyan esetről, hogy a járműveiken bárki elkapta volna a fertőzést"

Mégis hogyan lenne igazolható, hogy valaki BKV-n fertőződött meg? Mostanában minden kommentednél azt hiszem, annál lejjebb már nem tudsz süllyedni, aztán a következőnél bebizonyítod, hogy mégis.

Nagyjából kezdesz Brendel Matyi szintjére jutni, kivéve, hogy neked nincs Tourette-szindrómád, és az isten-komplexusod sincs (még?) annyira kifejlődve, mint Matyié.

chrisred 2020.05.21. 15:13:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a te szindrómáid határozottan jobban fejlődnek, most már egy olyan komment alapján kezdesz kéretlen diagnózis felállításába, amiben csak egy link és egy idézet szerepel. Vagy ez csupán pavlovi reflex? Megpillantasz egy nicknevet, ami nem köthető egy fanatikus nerhuszárhoz és rögtön elborul az agyad?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 15:17:58

@chrisred:

Fanatikus vagy te, csak másik oldalon.

chrisred 2020.05.21. 15:42:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A politikusokkal ellentétes oldalon, ahol a polgárok vannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 17:01:16

A politikusokat a polgárok választják, n'est-ce pas?

chrisred 2020.05.22. 07:46:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És? A munkáltatók is maguk választják a dolgozóikat, de attól még nincsenek egy oldalon.

Emzé Periksz 2020.05.28. 09:06:52

@chrisred: Kezeltesd magad a mániáiddal.
süti beállítások módosítása