A Momentum a CIVAQUA-ért, a DK az idősotthonokért lobbizott

2020. február 13. - pusztafári

Mindkét módosítót leszavazta a fide$zes többség Debrecen mai közgyűlésén, ahol a 2020-as költségvetésről vitáztak. Ahogy az összes többi módosító is erre a sorsra jutott. Megszokhattuk már: ők mindig mindent jobban tudnak, náluk legfeljebb egyvalaki tud még jobban mindent, de őt most ne keverjük ide. Mutatjuk a konkrétumokat.

mandi_varga.jpg

Arra természetesen nem vállalkozunk, hogy ebben a cikkben a teljes 2020-as költségvetést bemutassuk olvasóinknak, bár ráférne az előterjesztésre némi értelmezés, hiszen szokás szerint dokumentumok tucatjaiba és táblázatok százaiba vagdosták szét, mire mennyit költenének idén Debrecenben.

Most inkább azokat a módosító javaslatokat mutatnánk be, amelyekkel az ellenzék megpróbálta emberibbé tenni az elmúlt években lassan, de biztosan iparközpontúvá alakított költségvetést.

 

A Momentum kiállt a CIVAQUA megvalósítása mellett

Végre valaki kitette a csizmát az asztalra. Mándi László, a Momentum képviselője és városi elnöke felszólalásában

100 milliós pénzalap létrehozását sürgette a CIVAQUA-program előkészületeinek megindítására.

Ismertette a tényeket: kiszáradtak a Fancsikai-tavak, a Vekeri-tó, és a Nagyerdő kocsányos tölgyesei is veszélyben vannak a klímaváltozás következtében. Hangsúlyozta, hogy a probléma nemcsak a debreceniek népszerű pihenő- és horgászhelyeinek elvesztéséről szól, hanem arról, hogy Debrecen milyen felkészültséggel fogja várni a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásait az elkövetkező években-évtizedekben.

Mándi a polgármester fejére olvasta, hogy az elmúlt 20 évben hangzatos kiállások és ígéretek ellenére semmit nem tettek a CIVAQUA megvalósítása érdekében. Felrótta, hogy az idei költségvetésben egyetlen fillér sem szerepel CIVAQUA címszó alatt. (Hozzátesszük: úgy, hogy tavaly novemberben Papp még azt nyilatkozta, a városnak kiemelt fontosságú a CIVAQUA-program.)

A polgármester válaszában szokásához híve kioktatta a momentumos képviselőt, azzal az unalomig ismert kifogással élve, hogy az erdőspusztai tavak mindig is ideiglenes záportározók voltak, így kevesebb eső esetén természetes a kiszáradásuk. Rendkívül felelős válasz ez egy városvezetőtől, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a CIVAQUA sokkal több a Fancsikát visszapótló projektnél.

Segítségével öntözhetővé válik jelentős mennyiségű termőföld, megáll a Nagyerdő száradása, és friss folyóvíz kerül Debrecentől elérhető távolságra. Ezek egy folyamatosan száradó klíma esetén nem épp mellékes szempontok a város és környéke lakhatóságának fenntartásához.

Az is elhangzott Papptól érvként, hogy a CIVAQUA kormányzati szintű beruházást igényel, és különben is a megye, és nem Debrecen feladata ezzel foglalkozni.

fancsika_1.jpg

A Fancsika az előző, 2015-ös kiszáradásakor. Azóta 2019-ben megint eltűnt belőle a víz - talán végleg. A CIVAQUA többek között erre kínálna megoldást. (fotó: debreceninap.hu)

 

„Segíts magadon, s az Isten is megsegít!”

Ezt válaszolta Mándi a polgármester felelősséghárítására. Hozzátette: ha a város nem foglalkozik a CIVAQUA terveinek aktualizálásával, akkor ugyan hogyan várhatja, hogy majd a kormány részéről bárki előáll, hogy tízmilliárdokkal támogassa annak megvalósítását? A városnak kell a kezdeményezés élére állnia, és a kormánytól vagy az EU-tól forrásokat keresnie a CIVAQUA megépítésére.

Persze érthető, hogy a polgármesternek nem tetszett a Momentum javaslata. Egyrészt arra kényszerítené, hogy most már a szavakon túl tettekben is elkezdjen foglalkozni a CIVAQUA-val. Másrészt pedig Mándiék módosítója az elképesztő mértékben túlárazott köztisztasági költségvetési sorról vette volna el a 100 millió forintot a CIVAQUA előkészítésére.

Köztisztasági feladatokra a város idén a tavalyi 164%-át, bő 500 millió forinttal többet tervez költeni!

Borzalmas pénzpazarlásnak tűnik 1290 (!) millió forintot költeni a város tisztán tartására, különösen, hogy semmi nem indokolja a félmilliárdos növekedést a tavalyi évről. Kivéve, ha az a cél, hogy a nemrég lezárt közbeszerzésen ezt a busás megbízást a várostól elnyerő három cég árbevételei szépen alakuljanak…

A közgyűlés fide$zes többsége elutasította a CIVAQUA-program előkészítését kezdeményező módosítót.

mandi_laszlo.jpg

 Mándi László, a Momentum helyi elnöke és önkormányzati képviselője (fotó: a képviselő saját Facebook-oldala)

 

A DK és az MSZP a városi egészségügy fejlesztését és az idősotthonok felújítását szorgalmazta

Varga Zoltánék három helyen szerettek volna belenyúlni a költségvetés eredeti tervezetébe.

Egyrészt javasolták, hogy a város minden debreceni csecsemő számára tegye ingyenessé az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást. Ez egy igen drága, közel 100 ezer forint értékű vakcina, amit számos kevésbé tehetős család egyszerűen nem tud kigazdálkodni. Ennek fedezetére a DK-MSZP 180 millió forint átcsoportosítását kezdeményezte.

Másrészt minden, arra rászoruló debreceni lakos számára biztosítani szerették volna az orvosilag indokolt és szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (MRI, CT) 10 napon belüli ingyenes elvégzését, és azok eredményeinek kiértékelését. Erre 200 millió forintot szántak a költségvetési módosítójukban.

A harmadik javaslatuk a Pallagi úti idősek otthonának és a Thomas Mann utcai idősek házának felújítására vonatkozott. Kifejtették, hogy bár a költségvetésben terveztek összegeket ezen intézmények rendbe tételére, ezek mértéke alkalmatlan a szükséges felújítások elvégzésére. Módosítójukban így 80, illetve 40 millió forintos emelést javasoltak.

Az átcsoportosításokra a DK-MSZP javaslat az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésére képzett tartalékból, illetve az EU-s pályázatokkal kapcsolatos költségekből vont volna el forrásokat.

Az ellenzéki képviselő javaslataira többek között az a kritika érkezett a kormánypárt részéről, hogy

nem tudják, milyen egészségügyi szakmai szempontok támasztják alá a meningococcus B elleni védőoltás ilyen arányú szükségességét,

illetve a DK-MSZP által beterjesztett költségek megalapozottságában sem biztosak.

A közgyűlés végül mindhárom módosítót leszavazta.

 

A Civil Fórum könnyű szívvel felbontaná a meglévő EU-s pályázatok szerződéseit

Városatyáink jót nevettek Gondola Zsolt, civil fórumos képviselő ötletén, melyben azt javasolta: módosítsák vagy akár bontsák fel a Petőfi tér rekonstrukciójára megkötött EU-s támogatási szerződéseket, és a tér felújítása helyett költsék a pénz nagy részét más, kisebb beruházásokra.

Az összesen 428 millió forintot érintő ötletrohamban kerékpárútépítéstől szoborállításon keresztül közvilágítás-fejlesztésig számos, egyébként jól hangzó javaslat szerepelt. A gond csak az volt, hogy Papp László már előre kifejtette: jogászként nehezen tudná támogatni egy város által korábban megkötött szerződés felrúgását.

A módosító javaslatokat végül mind elutasították.

papp_1.jpg

Papp László szokásához híven mindenkit kioktatott, aki módosító javaslatokkal élt a költségvetés kapcsán (fotó: debreciner.hu)

 

A Momentum visszaadott volna 28 milliót a MODEM-nek

A Momentumnak volt még egy módosítója, melyben a MODEM megnyirbált költségvetését szerették volna befoltozni. 28 millió forintot találtak erre a célra a Debreceni Nemzetközi Iskola fenntartásáért felelős DENOK Nonprofit Kft. költségvetésében.

Arra a furcsaságra mutattak rá, hogy

a város úgy akar megszavazni 28 millió forint támogatást a DENOK-nak, hogy ezt maga a DENOK saját üzleti tervében egyáltalán nem kérte.

A polgármester részéről az indoklás, ha lehet, még furcsább volt: szerintük csak rövidtávú „likviditási” segítséget adnának a DENOK-nak, aki az év folyamán majd vissza fogja fizetni ezt a 28 millió forintot a városnak.

Akkor viszont nem értjük, ez a visszafizetett 28 millió forint miért ne mehetne a MODEM támogatására?

És egyáltalán: akkor mire fogják elkölteni? Nyilván könnyű ilyen kis „leeső” 20-30 milliókat eldugni a költségvetésben, hiszen ki fogja azt már az év során nyomon követni, hogy mikor fizette vissza a DENOK a pénzt, és hova is tűnt az a város büdzséjéből…

Szabó Bence, momentumos képviselő módosítóját végül érdekes arányban utasította el a közgyűlés: a 9 ellenzéki igen mellett csak Balázs Ákos alpolgármester, és két másik fide$zes képviselő szavazott nemmel, a többiek tartózkodtak. Nyilván ciki volt sokaknak nemmel szavazni a MODEM támogatására úgy, hogy pár napja polgármesterük épp azzal kérkedett egy sajtótájékoztatón, hogy milyen mértéken támogatja a város a kultúrát…

 

A leköszönő Varga Zoltán még kapott egy pofont

Varga Zoltán, a DK helyi elnöke nemrég megkapta a botrányba keveredett, és lemondott Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő mandátumát. A mai közgyűlésen bejelentette, hogy lemond önkormányzati képviselői mandátumáról, hogy az országos munkára koncentrálhasson.

Kőszeghy Ábel jobbikos képviselő felszólalásában számon kérte Vargát arról a Debreciner által is kiszúrt esetről, hogy a Pénzügyi Bizottság elnökeként egész egyszerűen nem ment el annak költségvetést tárgyaló keddi ülésére.

Varga magából kikelve országgyűlési képviselői teendőivel magyarázta távol maradását. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy miért nem szólt előre hiányzásáról a bizottság tagjainak.

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy ellenzéki képviselőink felkészülten jelentek meg és dolgoztak a mai közgyűlésen. Hogy melyikőjük teljesítményével lehetünk elégedettek, azt majd eldöntik Önök.

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr8515473254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása