Debrecen 2030: a kiábrándító valóság

2020. június 10. - pusztafári

Debrecen következő 10 éves fejlesztési tervéről tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester a Kölcsey Központban. A hangzatos ígéretek mögé nézve azonban a valóság kiábrándító. Az elmúlt 20 év meg nem valósult terveinek újracsomagolása, ismételt megígérgetése és nagy szavak: főként ezekből áll a nagy csinnadrattával beharangozott program. Egyelőre kevés részletet ismertettek, de a lényeg ezekből is látszik.

papp_laszlo_debrecen_2030_sajtotajekoztato.jpg

Papp László a sajtótájékoztatón (fotó: civishir.hu)

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

BMW-gyár: Debrecen feneketlen pénznyelője?

Idén lényegében havonta drágult legalább 100 millió forintos nagyságrenddel a debreceni BMW-gyár építésének előkészítése. A német multicég számára a terület és környékének rendezését részben a magyar adófizetők pénzéből finanszírozzuk, de hogy maga a gyár mikor kezdi meg működését, azt valójában még senki nem tudja. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány és a város semmilyen pénzt nem sajnál a projektre költeni. Ennek nyilván örülnek a Fidesz kedvenc oligarchái, de kevésbé lesznek boldogok mindazok, akiknek a kormány idén azt fogja mondani: „gazdasági visszaesés van, erre sajnos nem jut most pénz”. Mert a ki tudja, mikor nyitó BMW építésére és Mészárosék hizlalására úgy tűnik, mindig van pénz. Nézzük a részleteket.

papp_laszlo_szijjarto_peter.jpg

Szíjjártó Péter a kormány nevében annyira igyekezett bizonygatni, hogy a BMW márpedig megépül, hogy a május 15-i sajtótájékoztató országos tudósításai az ugyancsak felszólaló Papp László polgármestert már meg sem említették (fotó: hipa.hu)

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Tényleg Európában egyedülálló a magyar járványkezelés sikere?

Ha valaki korlátlan felhatalmazást szavaz meg magának korlátlan időre, akkor korlátlan felelősséget is kell vállalnia a döntéseiért. A kormány így járt a járvánnyal kapcsolatban, ezért most megnézzük, hogy felelőssége teljes tudatában vajon milyen munkát végzett. Tényleg kiemelkedően eredményes volt a vírus elleni védekezés? Tényleg „Európában egyedülálló” teljesítmény nyújtott a kormány? Utánajártunk.

orban_sajtotajekoztato_2.jpg

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Félelmetes! Utólag nyúltak bele a járványügyi adatokba az NNK honlapján

Figyelem: nagyon súlyos téma következik, de szólunk: minden, amit leírunk, tényeken alapszik. Az antsz.hu honlapon május 6-án és 7-én utólag módosították az eredetileg március 11. és 26. között feltöltött heti járványügyi jelentéseket az influenzaszerű megbetegedésekkel kapcsolatban. Ugyanekkor - ugyancsak utólag - feltöltöttek hat új heti jelentést a március vége óta eltelt időszakról, melyek ezidáig hiányoztak a honlapról. A módosított dokumentumokból az eredetiekben rögzített influenzagyanús minták 90%-a eltűnt. Az új jelentések már csak tizedannyi gyanús mintáról szólnak, mint az eredetiek. Mik ezek a minták, mi történhetett és mi lehet a magyarázat? Röviden elmondjuk.

jelentesek_cover.png

Az antsz.hu-n fent lévő jelentéseket május 6-án egyértelműen utólag módosították

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Maszkok nélkül: Mit csinál az ellenzék Debrecenben járvány idején?

Nem lehet könnyű most az ellenzék dolga Debrecenben (sem). A kormány korlátlan felhatalmazást adott magának, és a polgármesterek is lényegében teljhatalommal bírnak a rendkívüli jogrend alapján. Egy válság kezelése határozott kormányzati intézkedéseket kíván, és a vészhelyzeti korlátozások miatt minimális tere marad egy ellenzéki politikusnak vagy pártnak arra, hogy valami hasznosat csináljon. Ha pedig arról beszél, mit csinál rosszul a kormány és a polgármester, vagy mit kellene ehelyett tennie, a propagandamédia könnyen rásüti, hogy nemzetellenes rémhírterjesztő. Átnéztük a Debrecenben jelen lévő ellenzéki pártok Facebook-oldalukon nyomon követhető aktivitását a járvány kezdete óta. Lássuk, hogyan oldották meg eddig ezt a furfangos csapdahelyzetet a debreceni ellenzék szereplői!

maszkok_nelkul.jpg

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Terézváros lenyomta Debrecent – a különbség megdöbbentő

Egyre több debreceninek tűnik fel, hogy se a járványügyi védekezés, se a gazdasági válság enyhítése terén nem történnek érdemi intézkedések Debrecenben. A polgármester semmi lényegesről nem tájékoztatja a lakosságot, és sok ezer munka nélkül maradt ember figyeli a karanténban, ahogy apadnak a tartalékai. Bár a kialakult helyzet láthatóan már a kormánypárt szavazóiban is kezd bizonytalanságot kelteni, még mindig vannak, akik szerint Debrecenben minden rendben. Ők azt mondják, egy város nem tehet többet a válság kezeléséért, így a kormányra kell bízni a helyzet megoldását. Szerintünk ez nagyon nincs így. Ezért kerestünk egy ellenpéldát arra, hogy mit tesz egy jól vezetett önkormányzat a koronaválság közepén a lakosság tájékoztatásáért és támogatásáért.

onkentesek.jpg

Önkéntesek csomagolják a lakosságnak kiküldendő maszkokat Terézvárosban (fotó: Terézváros Facebook-oldala)

 

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

3 stratégia a koronajárvány leküzdésére: Mit választ Magyarország?

A koronavírus-járvány kezelésére a világ országai és tudományos szakemberei eddig háromféle stratégiával álltak elő. Ezek közül az egyik már megdőlt, a másik pedig mellékhatásai miatt kivitelezhetetlennek látszik, és lassan egyértelműen meghaladottá válik. A harmadik stratégia összetett, kivitelezése nagyfokú szervezettséget és társadalmi együttműködést kíván, de jelenleg egyértelműen ez tűnik a legsikeresebb megoldásnak. A kormány azonban egyrészt semmit sem közöl az általa követett stratégia részleteiről, másrészt a közvetett utalásai alapján mintha még mindig az elavult második stratégiát követné.

abrak_egyben.png

 

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Siker vagy kudarc? Értékeltük a kormány eddigi válságkezelő intézkedéseit

Sokan sokfélét írtak és mondtak már a kormány eddigi tevékenységéről a koronaválsággal kapcsolatban. Ideje összeszedni a meghozott intézkedéseket, és mérlegre tenni a döntéshozók eddigi teljesítményét. Szerintünk szabad kritizálni a kormányt koronaválság idején, de ugyanúgy fontos, hogy a pozitív és hasznos döntésekről is beszámoljunk. Ezért igyekeztünk időrendi sorrendbe tenni az intézkedéseket, és mindenütt jelezni, hogy az elérhető szakértői vélemények alapján azok mennyire voltak megfelelők.

kormanyertekeles.jpg

 

Az intézkedéseket a következő kategóriákkal fogjuk értékelni:

pozitiv.png kozepes.png negativ.png
POZITÍV, egyértelműen időben meghozott, jó intézkedés KÖZEPES, vegyes megítélésű vagy időzítésű intézkedés NEGATÍV, egyértelműen elkésett, nem elégséges vagy rossz intézkedés

 

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

Szabad-e kritizálni a kormányt koronaválság idején?

Aki rendszeresen olvas minket, az tudja: kritikusak vagyunk a jelenlegi kormánnyal szemben. Nem azért vagyunk kritikusak, mert ez a hobbink, hanem azért, mert nem értünk egyet a hatalom gyakorlásának módjával, irányával, és számos konkrét intézkedéssel. Kritikánkat mindig valós tényekkel alátámasztva tettük meg eddig is, és fogjuk ezután is. A koronaválság idején azonban felmerül a kérdés: lehetünk-e, mi, újságírók, lehetnek-e Önök, olvasók, állampolgárok, illetve az ellenzék szereplői kritikusak a kormány intézkedéseivel szemben? Ezt a kérdést járjuk most körbe röviden.

operativ_torzs_sajtotajekoztato.jpgAz Operatív Törzs sajtótájékoztatója - Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kritikusok, mint az ellenzék, "a vírusnak drukkolnak" (fotó: index.hu)

 

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!

20 millió vagy 2 milliárd? - Debrecen gazdasági túlélése a tét

Papp László, Debrecen polgármestere csütörtökön bejelentette: 20 millió forintos segélyalapot hoz létre Debrecen a nehéz helyzetbe jutottak támogatására. Egészen elképesztő, hogy Debrecen 200 ezer lakosának, és több ezer helyben működő vállalkozásának a polgármester a város 111 milliárdos költségvetésből 20 millió forintot szán „segítségül.” Összehasonlításképpen: a Debreceni Egyetem nemrég 650 millió forintot különített el járványügyi alapra, a Momentum helyi képviselői pedig azonnal találtak 2 milliárd (!) forintot a költségvetésben gazdaságvédelmi célokra. Nézzük a számokat!

munka1.jpg

 A Teva Gyógyszergyárhoz hasonló nagyvállalatok több tartalékkal rendelkeznek, mint a kisvállalkozások vagy a lakosság (fotó: dehir.hu)

A cikk még nem ért véget! KLIKK a folytatásért!