Kihalt a Vekeri, eltűnt a Fancsika, most jön a Nagyerdő - vajon ki a felelős?

2019. november 05. - pusztafári

Pár nap alatt a debreceni Facebook-csoportokból az országos médiáig jutott el a híre, hogy eltűntek a Fancsikai-tavak. Nem összementek, nem alacsony a vízállásuk, hanem egész egyszerűen: eltűntek. Debreceniek tízezreinek kiránduló- és horgászhelyei lettek semmivé. 

kiszaradt_fancsika.jpg

Halak tízezrei pusztultak el a tóval együtt (forrás: erdospusztaihorg.wordpress.com)

 

Minden debreceni tó kipusztul

A történet persze már nem új, és a debreceniek többsége az utóbbi években lassan hozzászokott az erdőspusztai tavak elkerülhetetlennek mondott sorsához. Ugyanez történt a Vekerivel, és a Fancsika I. és II. is kiszáradt már több alkalommal az elmúlt években. A kiapadt tavakban természetesen kihalt az élővilág is, elpusztultak a halak, a kétéltűek, és az egykor ott élő vízimadarak nagy része is elköltözött a halott, száraz tómeder környékéről. 

Pedig lenne megoldás

Az erdőspusztai tavakat még a 70-es években hozták létre, hogy a debrecenieknek legyenek minőségi, természetközeli kirándulóhelyeik. Ha már hegye és folyója nincs, legalább tavai legyenek ennek a 200 ezer embernek. 

Hamar kiderült azonban, hogy az nem túl jó ötlet, ha a tavak vízutánpótlását az esőre bízzuk. A kezdettől fogva ingadozó vízszint miatt kidolgoztak egy tervet Debrecen és környéke vízutánpótlásának megoldására. A terv lényege nagyon egyszerű: a Keleti-főcsatornán keresztül a Tiszából vezetnének Debrecenbe vizet, ezzel töltenék fel a tavakat és a Nagyerdő vízkészleteit.

Mit gondolnak, mikor írták le ennek a tervnek az első változatát? 2006-ban? 1996-ban? 1986-ban? 1976-ban?

 

Senki nem csinál semmit

Akik az utolsó évszámra tippeltek, nyertek egy virtuális “Tőzsgyökeres Debreceni” jelvényt. Vagy azért, mert tájékozottak, vagy azért, mert jól ismerik, milyen gyorsan történnek errefelé az igazán fontos dolgok. 

Igen, jól olvasták: 1976-ban dolgozták ki a CIVAQUA néven futó programot, ami - egészen hihetetlen - az elmúlt lassan 44 év alatt nem valósult meg. 

Mit nem valósult meg? Egyetlen kapavágás nem történt az ügyben! Rendeztek sok konferenciát, kidolgoztak számolatlan tervet, hatástanulmányt, előkészítő dokumentációt és egyéb hangzatos szöveget, csak épp érdemi munkát nem végzett senki.

 

“Arra törekszünk, hogy részben megvalósítsuk”

A felelősök pontosan ugyanazt csinálják, mint minden fontos ügyben az elmúlt évtizedekben Debrecenben. Azt hajtogatják, hogy most már tényleg csinálni fognak valamit. Aztán megint nem tesznek semmit. Pont, mint a Latinovits-színház ügyében, pont, mint az Intermodális központ ügyében, és a listát még hosszan sorolhatnánk.

Mennyibe kerülne a program megvalósítása? 2010-ben a TIVIZIG 15 milliárd forintra becsülte a csatornák és a víztározók kialakításának költségeit. Magyarországon vagyunk, annak is a legfideszesebb szegletében, ahol a korrupció olyan természetes része a mindennapoknak, mint a közlekedési dugó vagy a rántott hús, ezért nehéz elképzelni, hogy a végösszeg ennyinél megállna. Annál is inkább, mert nemrég Papp László már a következő találta nyilatkozni a költségekről:

“A Civaqua szerepel a Debrecen 2030 programcsomagban, a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium is támogatja, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban prioritást élvezzen a projekt. Azt nem garantálom, hogy az egész teljesül, mert maga a teljes Civaqua program 40-50 milliárd forintba kerülne. Arra törekszünk, hogy részben megvalósítsuk”

 

A sokszorosát elköltötték már

Hihetetlen és elfogadhatatlan ez a cinizmus a Papp László polgármester részéről. Egyrészt, hogyan lehetséges, hogy a projekt költségei 9 év alatt több mint háromszorosára emelkedtek? 

Másrészt, hogyan nyilatkozhat olyat egy debreceni polgármester a város természeti értékeinek vízellátását biztosító projektről, hogy “arra törekszünk, hogy részben megvalósítsuk”? Ezek szerint még a részbeni megvalósítás sem garantált, csak “törekvés”?

A vízhiány és a kiszáradás az elmúlt 15 évben vált kritikus problémává Debrecenben. Elképesztő belegondolni, hogy Debrecen városvezetése e másfél évtized alatt képtelen volt 15 milliárd forintot összeszedni erre a projektre.

Miközben az országba ugyanezen idő alatt 11 ezer (!) milliárd forint EU-s támogatás áramlott. Miközben az Orbán-kormányok 350 milliárd forintot költöttek el csak stadionokra!

Köztük 12,5 milliárd forintot a debreceni Nagyerdei Stadionra. Abból már majdnem kijött volna a teljes Civaqua-program, főleg ha hozzáadjuk a felső tízezernek közpénzből épület Nemzetközi Iskola  3,5 milliárd forintos költségét is. De a cirkusz és a néphülyítés a fideszes városvezetőknek mindig is előrébb voltak, mint Debrecen hosszú távú érdekei.

debreceni_nemzetkozi_iskola_pallag.jpg

Debreceni Nemzetközi Iskola Pallagon 3 millió forintos éves tandíjjal, közpénzből. Erre volt pénz. (forrás: 24.hu)

 

Megoldhatták volna hitelfelvétellel is a beruházást, hiszen állítólag dübörög a város gazdasága, egy ekkora összeg ütemezett visszafizetése nem okozhatna gondot. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a BMW idecsábítására Papp László és társai gondolkodás nélkül felvettek 44 milliárd forint hitelt a debreceniek kontójára.

Ha pedig Papp Lászlót és a fideszes városvezetést igazán érdekelné, hogy a debreceniek kedvenc tavai kipusztultak, és hamarosan a Nagyerdő is kiszárad, akkor a város saját költségvetésből is meg tudná valósítani a CIVAQUA-programot. 2019-ben közel 175 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodott a város, melyből 85 milliárd forintot terveztek beruházásokra. Ez utóbbiból ötször telne ki a szükséges csatornák és víztározók felépítése, és még maradna is 10 milliárd korrupciós felárra Lölőnek, Garancsinak vagy akinek akarják. 

Ha akarnák.

 

A következő áldozat: a Nagyerdő

De láthatóan nem akarják, egész egyszerűen nem érdekli se Papp Lászlót, se a fideszes képviselőket, se az állítólagos szakembereiket, hogy klímakatasztrófa zajlik a szemünk előtt, és az áldozatok mi vagyunk. A következő halálraítélt a szeretett Nagyerdőnk. A talajvíz szintje már évek óta kritikusan alacsony, a fák egyre kevesebb vizet tartalékolnak, ami egyenes út az immunrendszerük legyengüléséhez, a kártevők általi kipusztulásukhoz és kiszáradásukhoz. 

Aztán persze, mikor szép sorban elkezdik kivágni a terebélyes fákat, elmondhatják a szokásos mantrát: de hát betegek voltak…

papp_laszlo.jpg

Papp László polgármester láthatóan nem veszi komolyan a helyzetet, és még a vízellátás részbeni megoldását sem hajlandó megígérni (forrás: dehir.hu)

 

A felelősök továbbra is lapítanak

Magyarországon már megszokott módon hiába egyértelmű, hogy kik a felelősök a kialakult katasztrófaközeli helyzetért, következményekre egyelőre nem számíthatunk. 

Az elmúlt 21 évben a Fidesz vezette Debrecent, 16 évig Kósa Lajos, 4 évig alpolgármesterként, 5 évig polgármesterként pedig Papp László. 2010 óta minden kormányzati támogatást megkaptak, hogy Debrecenből fideszes mintavárost csináljanak.

És mégis: a CIVAQUA pontosan ugyanott tart, mint 21 évvel ezelőtt, amikor Kósa Lajos átvette a várost elődjétől. Egyetlen lépést nem haladtak előre Debrecen vízellátásának megoldása érdekében. 

Az, hogy egy városnak működő vízellátása legyen, alapszintű feltétel. Fontosabb, mint a stadion, fontosabb, mint a térkövek, fontosabb, mint a sportversenyek rendezése, de még a kétségkívül fontos ipari parkok fejlesztésénél is fontosabb. A víz olyan, mint a só: csak a hiányakor kezdjük el igazán értékelni. 

Amikor tömegesen kezdenek kiszáradni a Debrecen és környéki fák, minden debreceni látni fogja, pontosan mennyire fontos a víz. 

 

Kövesd a Cíviscity-t a Facebookon, hogy reális képet kapj Debrecenről - süketelés nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr5015290164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2019.11.07. 11:27:15

Mit kellene (lehetne) tenni a Nagyerdő érdekében ?

Andy73 2019.11.07. 12:31:30

Talán EU-s pénzt kellene szerezni erre is. Nyilván nagyon sokba kerül egy ilyen program, de a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte és főleg az EU-ban, nem beszélve az indexről.

RTB 2019.11.07. 12:36:43

Felmerül a kérdés, hogy miért kell oda tavat álmodni, ahol semmilyen feltétele nincsen meg a tavak állandó létének? Nem véletlenül vannak időszakos tavak az Alföldön.
Majd jön egy csapadékosabb időszak és megoldódik az eltűnt mesterséges tavak problémája. Azzal meg gondolom mindenki tisztában van, hogy nem a Civaqua fogja megoldani Debrecen ivóvízellátását, ha az veszélybe kerül.

laci_52 2019.11.07. 14:05:03

@ZON: Egyszerű ez, mint a faék: a beteg, pusztuló fák helyére szárazságtűrő fajtákat, például akácot kell ültetni.

Homo fideszbirkusz 2019.11.07. 14:14:25

Annyit még Debrecenről hogy a város ki se látszik a büdös bogarakból, tucatszámra jönnek be a lakásba, a szobába. Na de miért most, eddig ilyen nem volt.

Nancsibacsi 2019.11.07. 14:28:43

Én nem értem ezt a kommunista tempót - fordítsuk meg a folyókat, tereljük el Debrecenbe, hogy nekik is legyen tavuk? Meg hordjunk oda hegyet, hogy tudjanak télen síelni is, nem? Ne röhögtessetek már. Az a 200 ezer ember ha pecázni akar, akkor költözzön TERMÉSZETES vizek mellé, amelyekre nem kell 15 meg 50-60 milliárdot költeni. Ha meg síelni, akkor költözzön a hegyekbe.

we dont want arabs here..So what 2019.11.07. 14:34:07

Esőtavakról beszélsz vízpótlás nélkül. Mit vártál, hogy örökké lesz víz egy esőtárolóban? Ezek az emberek..még azt megértem hogy laposföldiként dombot építettek, de az már furcsa hogy már tó is kellene.. Örüljetek hogy nem egy Karácsony a polgármesteretek..

Kuglóf. Az 2019.11.07. 14:35:36

Olyan ez, mint vaskohót építeni ötezer kilométerre a vasérctől és nulla koksszal a környéken, SZUPER!Adva van egy ilyen ezerszer béna kommunista ötlet 1976-ból, Kádár virágkorából, és a ballib sajtó hörög, hogy fúúúúúú.

Talán az Aral tóból kellne ide vizet hozni, úgy tudom, ott valami felesleg még van.

midnightcoder2 2019.11.07. 16:09:27

@Nancsibacsi: Mondjuk még mindig 1000x jobb ötlet mint stadionokat építeni, vagy milliárdokat önteni a falábú magyar focisták fenntartására.

Etniez 2019.11.07. 16:16:19

Ne aggódj, hamarosan atlétikai stadionotok is lesz, remélem megkapja Debrecen. Azt hiszik jutalom, hehe :D

manfred.blog 2019.11.07. 17:08:43

Építsünk csatornát Debibe! Roboljuk le a Nagytemplomot és tereljük a helyére a Tiszát!

Gyorgy007 2019.11.07. 17:15:38

"Magyarországon vagyunk, annak is a legfideszesebb szegletében, ahol a korrupció olyan természetes része a mindennapoknak, mint a közlekedési dugó vagy a rántott hús, ezért nehéz elképzelni, hogy a végösszeg ennyinél megállna." - Eddig olvastam. Eddig egy hiteles szakmai cikknek tűnt, aminek lehet mondanivalója és innen átcsapott balfos okádásba. Okádj még valamit pusztafári. Látom termékeny vagy, 2 napos nick két okádás...

kocsmagomba 2019.11.07. 17:17:55

Elejétől a végéig hazugság ez a bejegyzés.
A szerzőnek annyit szeretnék tanácsolni, ha unja Debrecent, költözzön máshová.
Én átveszem a lakását, cserélhetünk is!
Azt sejtem, hogy a szerző nem debreceni, hanem betelepülő. Tessék kitelepülni!

Gyorgy007 2019.11.07. 17:20:17

Debrecen a második legnagyobb város az országban. Az egyik legszebb nagyváros. Nagyváros mégse jelent meg a nyomor, a hajléktalanság, a graffiti. Tele a városélettel, fiatalokkal. Tényleg nehéz Debrecenbe belekötni, erre egy balfos beleköt a város melletti kiszáradó csapadéktározóba és számonkér egy 1976 os álmot :)

kocsmagomba 2019.11.07. 17:22:39

@Gyorgy007: nélküled is megoldjuk, takarodj vissza Orbán seggébe!!!!

teéjesenmindegy 2019.11.07. 18:18:50

@midnightcoder2: Nem unod ezt a stadion szöveget?
Építettek összesen talán három újat. Az összes többi gyakorlatilag a 40 éve ott rohadó létesítmény felújítása

pepin_nymburk 2019.11.07. 18:30:52

@Gyorgy007: egy egyetemi város tele van fiatalokkal, élettel? Döbbenet...sok magyar vidéki városban jártam, látok fejlődést, de egyiktől sem estem hasra, pláne nem Debrecentől. Sok idő kell még, hogy a cseheket és lengyeleket utolérjük

humorpalanta 2019.11.07. 19:02:39

Az a probléma, hogy egész Magyarországon hiányzik a vízgazdálkodás megvalósítása árterestül, csatornástul, mindenestül. Amióta a mocskosrohadt-mocskosrohadt kommunistákat eltakarították, semmi sem történt ennek az ügyében. Előtte pedig még a 19. században!
Saját magunk alól rohasztjuk ki a földet, de megérdemli a sok barom. Továbbra is szavazzatok a Fideszre, lesz játszótér meg térkő és stadion, de termőföld és termés az nem.

inkábbkeddenvásárolj 2019.11.07. 19:47:42

@teéjesenmindeg: tök mindegy, hogy minek hívod a 100 milliárok elszórását, építésnek vagy felújításnak, gyakorlatilag ha közpénzből történik, akkor az lopás. Ha egy focicsapat annyira kurvajó, hogy stadionnyi ember kíváncsi rá, akkor pénze is kell hogy legyen arra, hogy megépítse magának. A fociban van ennyi pénz, tehát ha közpénzt öntenek bele, az lopás. Uszodát, jégpályát, ilyesmit kéne közpénzből építeni stadion helyett. A stadionok gyepével ellenben utóbbiakat 24 órában lehetne használnia a népnek, amikor éppen nincs meccs.

Gyorgy007 2019.11.07. 19:53:55

@kocsmagomba: Mit oldasz meg te kis ostoba? :)

Gyorgy007 2019.11.07. 19:56:57

@pepin_nymburk: Ne bassz sok vidéki városban jártál ?D Azta k.va :D
1. Ki kérdezte?
2. Kit érdekel?
3. Sokan vidéki városban élnek. Pl 8 millióan az országban.

Ha úgy döntenél, hogy te is migrálsz, sok sikert kívánok és minden jót! Kérlek ne gyere vissza!

mig555 2019.11.07. 20:16:44

Hát, mégis megszavazták....

Gyorgy007 2019.11.07. 20:36:09

@inkábbkeddenvásárolj: Karigerid most hagyott jóvá két stadiont és kaszállta el a kórházat.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.11.07. 20:38:52

@Gyorgy007: ""Magyarországon vagyunk, annak is a legfideszesebb szegletében, ahol a korrupció olyan természetes része a mindennapoknak, mint a közlekedési dugó vagy a rántott hús, ezért nehéz elképzelni, hogy a végösszeg ennyinél megállna."
- Eddig olvastam."

Tudom birkamenet tag hogy sokkot kaptál hogy a valóságról ennyi pirinyót is olvastál, nem is tudom mi lennne belőd ha végig bírnád olvasni az egészet. jaj cicabogár, éppen most pattant ki Mr 20% városában (is) a botrány, miszerint a főépítész fideszes eftárs Kováts Ákos úgy belebukott a saját számlájára elprivatizált ingatlannal, mint Borkaiék az Audi telkekkel. Ennyire nincs korrupció Debrecenben.

Meg annyira nincs, hogy az építőipari nagykivitelezési tendereket rendre ugyanaz a cég tarolja le évtizedek óta. Amelyik aztán Budapesten épített szép luxus lakásokat, amiben aztán Mr 20% is otthonra lelt. Persze hogy nyilván teljes vételáron, nyilván emiatt kellett magának megszavaznia anno a könnyített végtörlesztést. Meg még azért is mert valaki(k) állandóan ´építettek a házához, aztán azok már r´á se fértek a földhivatali alaprajzokra.

Nincsen kérem semmi korrupció semmi Debrecenben, hiszen az elosztás mintaszerüen müködik már évtitedek óta: az ÖK-ban az egyes pártok rendre annyi sz´ázalékot kapnak a közbeszerzésekből, amennyit a választáson elértek. Így tehát nincsen semmi harc, leleplezés, mindenki zsebére teszi ami jár neki, valójában így müködik a plurális egypárt rendszer, álellenzékkel.

Gyorgy007 2019.11.07. 20:41:46

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Jaja fideszék lopnak.... Csak mégis IMF hitel nélkül építenek közben. A multik jönnek, a minősítő cégek fentebb és fentebb nyomják az országot. Ki érti ezt?
Ez a szociknak hogy nem sikerült?

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.11.07. 20:56:26

@Gyorgy007: "IMF hitel nélkül építenek közben"

jaj de nagyon hülye vagy te fideszbirka! Az IMF hitelt a központi költségvetés kapja, amit nem építkezésre használnak, hanem az átmeneti fizetésképtelenség megoldására. Ostoba lény!

" A multik jönnek"
Ja persze. Pár évvel ezelőttig még azon habzott a fidióta pofád hogy A magyar föld nem eladó! Errefel az orsz´ág legjobb termőföldjét 110 focipálya nagyságban adták oda a multi BMW-nek. Hogy a pofátok nem szakad le hogy milyen nyomorult felszopó cselédnépség vagytok!

"a minősítő cégek fentebb és fentebb nyomják az országot."

Ja persze. orbán 2010 után bóvli kategóriába vitte az országot, aztán rá 6 évvel sikerült egy valag EU pénz hátán visszakapaszkodnia oda, ahonnan 2011-ben lecsúszott. Fasza egy teljesítmény, közben Orbanisztán az EU legutolsó öt országa közé süllyedt le.

"Ez a szociknak hogy nem sikerült?"

Az anyád valagát se érdeklik a szocik!

Gyorgy007 2019.11.07. 21:04:34

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Ne bassz 110 focipálya? Az a négy négyzetkilométer? :D Komoly az a 4 négyzetkilóméter zavar a 93 000 ből ? :D nyomorult felszopó :D
Magas ez neked mint a malacnak a farzseb...

2010 előtt is volt EU s pénz még se sikerült ilyen eredményeket elérni... cselédnépség :D

igazidebreceni 2019.11.07. 21:07:17

@Gyorgy007: Egyáltalán jártál már Debrecenben vagy csak itt nyaraltál egy hetet?

Graffiti van nem is egy. Ótemető utcán mindig összefirkálják, lefestik, megint összefirkálják.
Hajléktalanság? Nyomor? Tesco parkolóban mindig kéreget egy pár jóképű egyén, Lidl parkolóban tavasszal ősszel megjelennek a "tesvér adok zoknit ócsón, jajj erdélybű jöttünk, vegyed gyorsan mert megyünk vissza az erdőbe". Múltkor a McDonalds parkolóban is letámadott egy "adj má egy kis aprót".

Menj ki este a Nagyállomásra, jó élmény lesz garantálom. Sétálgass kicsit mellette a tízemeleteseknél biztos beléd köt valaki.

Nagysándor-telepre se mennék szívesen, olyan arcok mennek ott.

Minap mit látok, három külföldi diák áll a buszmegállóban, jön egy csávó direkt nekik meg az egyiknek kiesik a telefon a kezéből, csávó elnézést se kér sőt visszafordul és köp egyet a földre.

A főutca jól néz ki, a Nagyerdő is. De korántsem olyan idilli mint leírod.

Gyorgy007 2019.11.07. 21:09:30

@igazidebreceni: Éltem vagy 5 évet. Te pedig gyere fel pestre és visszasírod Debrecent.

igazidebreceni 2019.11.07. 21:14:46

@Gyorgy007: Menjen a franc oda. Nem mondtam hogy Budapest jobb, csak hogy Debrecenben se minden csodás csillogás.

Gyorgy007 2019.11.07. 21:20:51

@igazidebreceni: Kihívások mindig vannak, de van mire büszkének lennetek:
- Az Egyetem, az orvosi és jogi képzés.
- A kórház, a világhírű agysebészekkel.
- A stadion környéke, a békástó, a fürdő
- A csodálatos polgári lakások sokasága.
- A rengeteg multicég
- DVSC
- Uszodák, éttermek, sétálók.
- A villamos, a CNG buszok, a trollik.
Budapest után a legnagyobb város.

Etniez 2019.11.07. 21:27:59

@pepin_nymburk: Debrecen egy nagy falu, akárhányszor arra megyek, az jut eszembe. Főváros akar lenni :D

Csuvax 2019.11.07. 21:55:14

Ha nem haragszotok, én most nem kötekednék senkivel, hanem visszakanyarodnék a bejegyzés eredeti témájához. Ezeket a Debrecentől keletre fekvő tavakat az 1970-es években hozták létre. Előtte mocsaras, lápos területek voltak. A tavak létrehozásának célja az volt, hogy a nagy belvizet elnyeljék. Körülbelül 10-12 ilyen tó van arra, illetve már csak volt, mert van olyan, ami már legalább 20 éve teljesen eltűnt és visszanyerte a terület az eredeti formáját. Eleve úgy tervezték őket, hogy 10-15 évente ki fognak száradni. Ez be is jött, először 1995-ben mind kiszáradt, majd utána 2015-ben és végül most (bár 2015 óta igazából egyáltalán nem álltak helyre, azóta már nem is telepítik őket és effektíve senki nem gondozza a területet). A tervezők tehát tudták, hogy ezeknek a tározóknak ez a sorsuk, pont ezért gondoltak már 1976-ban a Civaqua programra. A 70-es, 80-as években azonban ezek a tavak nagyon népszerűek lettek, a Fancsika pl. országos hírű horgászhely volt akkoriban, a Vekerin hajó is volt. A 90-es években, mikor először kiszáradtak ezek a tavak, még bőven MSZP-s polgármestere volt a városnak, igazából ez az egész Civaqua program sosem volt prioritás, teljesen független ez a dolog attól, hogy éppen ki van kormányon (távol álljon tőlem, hogy bármilyen szinten is védjem a fideszt, ne értsetek félre). Most a média kicsit felkapta, aztán ha megint lesz víz a tavakban, majd megint nem fog senki erről beszélni. A program egyébként nem csak azért lenne fontos, hogy a debrecenieknek legyenek tavaik, hanem azért is, mert a Debrecen környéki szántóföldek öntözésére is megoldást adna, valamint a Nagyerdő vízellátását is biztosítaná, ami Debrecen egyik legfontosabb látnivalója és a város tüdeje.

teéjesenmindegy 2019.11.07. 22:18:03

@igazidebreceni: Úristen, pokoli egy hely ez a Debrecen. Tesco parkolóban kéregetnek, meg nekimegy egy ember egy másiknak...

teéjesenmindegy 2019.11.07. 22:28:13

@inkábbkeddenvásárolj:
"gyakorlatilag ha közpénzből történik, akkor az lopás."
Miért lenne lopás. A lopás az, ha eltűnik a pénz, ha nincs eredménye. Ha múzeum, stadion, közpark, vagy színház épül az nem lopás. Max. neked mások az igényeid.

"Ha egy focicsapat annyira kurvajó, hogy stadionnyi ember kíváncsi rá, akkor pénze is kell hogy legyen arra, hogy megépítse magának."
Ez a leghülyébb gondolatmenet a világon. Mesélj, hogyan legyen jó egy csapat, ha nincs bevétele. Ha nincs hol meccset játszania. Tényleg, hogy képzeled, hogy nyerjék meg a világkupát a kert végében, aztán majd jönnek a bevételek, és a végén lehet még öltözőjük is, meg stadionjuk?
Arról nem is beszélve, hogy - mivel kicsi a piac- gyakorlatilag minden állami támogatásra szorul. A múzeumoktól miért nem várod, el, hogy eltartsák magukat? A színházaktól? Vagy a filmektől? Fesztiválzenekar? Soroljam még? De arányaiban bármelyik sportot idehozhatnám, mert több támogatást kap mindegyik mint a foci. Mondom arányaiban. Melyik az a sport, amelyik el tudja tartani magát? Akkor ne legyen semmi? Hogy szeretnétek a világot? Minden sarkon kórház, addig oké, meg benne CT minden emeleten. Valami más lehet még?

"A fociban van ennyi pénz, tehát ha közpénzt öntenek bele, az lopás. "
Marhaság.

"Uszodát, jégpályát, ilyesmit kéne közpénzből építeni stadion helyett. "
Építettek is rengeteget. Használja is a nép. Csak azt nem kiabálja az ellenzék.

igazidebreceni 2019.11.07. 22:36:40

@teéjesenmindegy:
Igen, remekül rámutat hogy Debrecenben is vannak nyomorúságban élők, frusztráltak, kiközösítettek. Tehát mint írtam itt se csak idilli állapotok vannak. De látom azt már nem sikerült megnézni hogy mire válaszoltam.

Örömhernyó 2019.11.08. 01:02:52

@Gyorgy007: Debrecen tele van élettel, mert sok fiatal költözik oda tanulni a környező megyékből, ahol aztán tényleg semmi nincs, tehát a hatalmas pusztaságban Debrecen kiemelkedik, mint 200ezres nagyváros. Mátészalkához meg Hajdúnánáshoz képest valóban egy nagy, lehetőségekkel, teli hely.
Lengyelországban azért egy Debrecen méretű város labdába se rúghatna.
A rengeteg fiatal, akik Debrecenben tanulnak, jellemzően mennek is Budapestre vagy külföldre végzés után, mert a munkaerőpiac telített Debrecenben.

Nem mondom, hogy élhetetlen hely Debrecen, de én nem látom benne azt, hogy akár a lengyel Lódznak vagy Wroclawnak vagy a cseh Brnonak vetélytársa lehetne.

Burgermeister 2019.11.08. 03:56:01

tereljük oda a DUNÁT
amugy meg SOROS

Ango 2019.11.08. 05:24:34

Debrecenben a Fidesz vallás. A mindennapi élet meghatározója. Annyi üveggyöngyöt köszönhetnek neki a helyiek, hogy semmilyen kritikát nek tűrhetnek a Fideszről. Most hogy már mesterséges tavak sincsenek a kis homokvárosban, tényleg csak a nyári izzó főtér és az épület fejlesztések maradnak, ja meg modernkori nyugatfüggő rabszolgaságunk újabb eredménye: a BMW. Hihetetlen, de erre is büszkék:-)

pepin_nymburk 2019.11.08. 06:09:28

@Gyorgy007: ja, hogy ostoba fidesztroll vagy? Ennyire nem követtem a böfögéseid, de most már nyilvánvaló. Nyugodtan visszabújhatsz Kubatov valagába, hehe. A szupersikeres Debrecen lakossága pedig a hazudozásaid mellett is csökkeni fog, ahogy az egész magyar vidéké( osztrák határszélt leszámítva)

midnightcoder2 2019.11.08. 09:04:15

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: "A magyar föld nem eladó! Errefel az orsz´ág legjobb termőföldjét 110 focipálya nagyságban adták oda a multi BMW-nek."

Tetszettek volna nem csõdbe vinni a szocializmust, illetve utána nem szétlopni ami maradt, elõbb a mafla MDF-esek orra elõtt, majd saját zászló alatt, akkor ma lenne saját gazdaságunk, és nem lennénk rászorulva a multikra.

midnightcoder2 2019.11.08. 09:13:52

@teéjesenmindegy: A szórakoztatóipart közpénzbõl finanszírozni, miközben az ország olyan állapotban van amilyenben, mindenképp gazemberség. Ha svájci színvonalú kórházaink lennének, ha az oktatásban minden tökéletes lenne és a magyarok vezetnék a PISA teszteket, és az ELTE ott lenne lenne a világ top 10 egyeteme között, ha a BKV vadi új, tiszta jármûvekkel közlekedne és lennének olyan sûrûek a járatok, hogy ne gondolkozz el azon, hogy az állatvédõk tiltakoznának, ha a dobozban ilyen sûrûn lennének a szardíniák, ha nem lenne tele az utca hajléktalannal és nem olyanok lennének az utak az országban amilyenek - beleértve Pestet is, és miután állam bácsi vett vadiúj gamer PC-t VR headsettel minden játékosnak, na akkor lehetne esetleg azon elgondolkodni, hogy a falábú magyar focistákba öntsük a milliárdokat.

Homo fideszbirkusz 2019.11.08. 09:33:29

@midnightcoder2:

te túldrogozott Homo fideszbirkusz észkombájn, mondd már meg hogy hogy kapcsolódi az össze, hogy Orbán-Kövér kommunista vezér faterjai csődbe vitték az országot, azután magánkézbe lett adva a gazdaság, a nemzeti Homo fideszbirkusz birkák 30 évig tüntetnek hogy nehogy már a multiké legyen az ország meg nehogy már a magyar földet kiárusítsák a külföldinek - errefel jön a bálványod Homo Orbán birkuszvezír és fideszes bandája akik az ország legjobb termőföldjeit sajátítják ki és dobják oda a multiknak - és errefel a te tudatzavaros agyad megállapítja, hogy minderről az ellenzék tehet!

Te nagyonhülyevagy ugye, te kis frusztrált fideszbirkusz?

Homo fideszbirkusz 2019.11.08. 09:40:02

@Ango: " tényleg csak a nyári izzó főtér és az épület fejlesztések maradnak,"

Arról persze egy Homo fideszbirkusz sem mesél, hogy ezek a közpénzből történt fejlesztések oda veztettek, hogy a város a sárga földig eladósodott, miközben semmi olyan mértékü bevétele nem volt amiből a mega adósságot valaha is vissza tudta volna fizetni. Csak úgy úszták meg Kósáék a csődbejelentést hogy a kormány átvállalalta az adósságokat.

Így persze lehet verni a farokkal a csalánt hogy mekkora kibaszott nagy fejlődést csinálnunk mi helyben! Csak ki az a hülye, aki nem tudna egyszerre 10 lakást vásárolni hitelből, majd amikor nem tudja a törlesztőt fizetni akkor az állam (azaz mindenki más adófizető) kifizeti helyette az adósságot, az illető meg villog, hogy mekkora üzletember már, neki 10 lakása van!

Homo fideszbirkusz 2019.11.08. 09:46:32

Arra a Homo fideszbirkusz banda valszeg nem gondolt, hogy amikor majd beindul a BMW és betelepül az a plusz 1000 vagy 1500 melós a városba, akkor mi a f.sz lesz a reggeli forgalommal, ha a belvárosra meg a kivezető utakra rászabadul mintegy 1000 autó egy kétórás tartományban?
Mert látttam, hogy már most is csak lépésben döcög reggelente 9-ig az egész forgalom Debrecenben, na de akkor mi lesz akkor, ha ez megduplázódik?

midnightcoder2 2019.11.08. 09:48:47

@Homo fideszbirkusz: Kis vörösnáci barátom, a gengszterváltás alatt, és részben elõtt is nagyrészt a te jóelvtársaid lopták szét az országot a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül. Elég csak az El Curátorra gondolni, különösen annak fényében, hogy 89-ben még anyukája vidéki paneljében kezdte. Nyilván a megadfajta kis vörösnáci lúzer is összekapart ez idõ alatt, mindenféle kapcsolatok nélkül egy milliárdocskát...

Nem mellesleg El Curátor alatt, tudod amikor a szlovákok úgy elõzték le gazdaságilag az országot mint a jó karban lévõ sas az idõsödõ fejõstehenet - pont azzal amúgy, hogy oda mentek a multik, ide meg nem - amikor sikerült nagy nehezen idecsábítani a Hankookot, Kókadt elvtárs személyesen görgette a gumiabroncsot ünnepelve a hatalmas sikert.

csorsza 2019.11.08. 10:25:45

@Andy73: Nyilván van értelme tízmilliárdokat költeni a debreceni pecáspolgárok kedvéért, egy-két mesterséges tó miatt...@teéjesenmindegy:
Építettek uszodát, éppen most, Bp. második kerületben. Azóta hörög az ottani szegénynép, h 3500 Ft a belépő. Mert piaci alapon annyi. A polgárok persze nem akarnak fizetni, mert hogy van ez már, ez közpénzből van, meg lopnak!Mi lesz a megoldás? Állam átvállalja az üzemeltetést. Mint mindenhol máshol. Mert igények vannak, csak megfizeni nem akarja senki az árát.

csorsza 2019.11.08. 10:27:16

@Örömhernyó: Lengyelországban 40 millióan élnek. Csaxólok. Legalábbis papíron :)

csorsza 2019.11.08. 10:29:44

@Homo fideszbirkusz: akkor ne is jöjjön a BMW? Mert dugó lesz a belvárosban? :)
Kecskemét is kibírta valahogy.a mercit... Tudod, építettek utakat is.

2019.11.08. 10:56:19

@pepin_nymburk:
csak aztán nehogy a fővárosi külső kerületek kilépjenek az agglomerációba és pest megyébe.

2019.11.08. 11:02:49

@Homo fideszbirkusz:
felteszem, hogy ha valaki bmw dolgozó akar lenni, akkor felső közép vezetőként józsán, közép és alsó szinten macson vagy esetleg ebesen érdemes házat vennie. a családja a bmw fizetésből és mellette kertészkedésből megél. high tech ipar, mellette kiegészítő tevékenységként földművelés. vásárvárosiasság. ez debrecen. high tech agropolisz.

2019.11.08. 11:07:26

@Etniez:
és megvalósult a "soros terv".
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA
hogy még inkább össze legyél zavarodva.

Homo fideszbirkusz 2019.11.08. 12:00:38

@midnightcoder2:

Szerencsétlem elmebeteg Homo fideszbirkusz, nálam rossz címen vagy ha MSZMP tagot keresel. Kutakodj inkább a Fidesznél, már az első két párttag öt MSZMP-st tud felmutatni a családjában. Meg több száz 3/3-ast a pártjában.

Szerencsétlem elmebeteg Homo fideszbirkusz, nálam rossz címen vagy ha DK-s elvtársakat meg híveket akarsz találni, a magad családi körében sokkal hamarabb jársz sikerrel, kutakodj arrafelé.

midnightcoder2 2019.11.08. 12:03:18

@csorsza: Mellettünk van egy uszoda, de emberi idõpontban földi halandó nem mehet be, mert akkor a sportolók edzenek. Természetesen azt is közpénzbõl építették, csak azért, hogy optimális esetben pár közpénzbõl fenntartott félhülye nyakába akasszanak egy fémdarabot, és ettõl mind a 200 ember akit ez az egész érdekel, 10 percig jól érezze magát.

Homo fideszbirkusz 2019.11.08. 12:06:09

@csorsza:

és hova fogják építeni a belvárosban meg azon az egy (max. két) kivezetőn a BMW telephez vezető utakat? Emeletesen rá a meglevő utakra?

Ja, és mi lesz a kamionforgalommal? Egy se fog a városon át jönni, az összes nyugatról fog jönni és arra fog távozni?

midnightcoder2 2019.11.08. 12:06:52

@Homo fideszbirkusz: Akkor Jobbikos vagy ? Vagy Momentumos ? Mondjuk ezek amúgy számomra is vállalhatóak lennének, csak amíg a DK és az MSZP mint olyan létezik, addig nemigen rúghatnak labdába. Amúgy, ha picit visszaolvasol akkor azt is láthatod, hogy én Orbánékat sem igazán kedvelem.

2019.11.08. 12:38:04

@Homo fideszbirkusz:
a bmw gyár az M35-ös, a 33-as és az 354-es út csomópontjában épül. aki tartósan ott akar dolgozni annak kiköltöznie a külső városrészekbe. józsára, macsra vagy ebesre. ez ennyire egyszerű. ez ugye a fővárosiasodás. a gyáripar az agglomerációba kitelepül.

2019.11.08. 12:46:06

@Homo fideszbirkusz:
az erdőspusztai rész akkor tudna szerves módon fejlődni ha összekapcsolódna a határon túl az érmellékkel. ezt a politikai pártok közül megint csak a fidesz támogatja. a dk ilyenkor "fasizmust" kiállt. a momentum a partiumi és erdélyi magyarok helyett a román elnökjelölt mellett kampányol. a politikai pártok közül marad a fidesz. ha ez a főváros "liberális" népének ez nem tetszik, akkor ebből sajnálatos módon szembeállás következik.

pepin_nymburk 2019.11.08. 14:07:46

@cívisvárosi: mi ez, mesedélelőtt volt nálad?

Kihagytátok, hogy:
1. Debrecenben kolbászból van a kerítés
2. Minden Debrecenbe költöző fiatalt személyesen cumiz le a polgármester.

Kicsit komolyabban, ha kérhetem, mit fog szólni Kubatov elvtárs, már a saját csőcselékében sem bízhat. Pfff....

2019.11.08. 14:57:20

@pepin_nymburk:
debrecenben jelenleg cca. 5,500 ezer külföldi egyetmista tanul.
vidékies egyetemi buli. ezer egy éjszaka meséi. a night of a thousand lights.
www.youtube.com/watch?v=L8zaAtLfLEw
"soros terv"

csorsza 2019.11.08. 20:20:29

@Homo fideszbirkusz: Mondom, nézd meg Kecskemétet. Megoldották.
Műszakváltáskor mindenképpen dugó lesz, de hát valamit valamiért.

csorsza 2019.11.08. 20:22:21

@midnightcoder2: ez sajnos ilyen... én is utálom ezt.
Kit érdekel, h ki ússza főállásban leggyorsabban a 100m hátat? Kinek lesz attól jobb?
süti beállítások módosítása