A debreceni Fide$z összefogott a DK-val meg az MSZP-vel, és megbüntette az ellenük szavazó Momentumot

2019. december 17. - pusztafári

Nem, a kedves olvasó nem olvasta félre: a debreceni Közgyűlésben ez is megtörténhet. A piros sarokban: a Fide$z, a DK, az MSZP, meg persze Papp Lászlóék leghűségesebb „ellenzéke”, a Civil Fórum. Együtt, közösen, nagy egyetértésben. A kék sarokban: a Momentum, valamint debreceni szövetségesei, a Jobbik és az LMP. A téma: ki merészel a Fide$z ellen szavazni a Közgyűlésben? A végeredményt kitalálhatják, bár azért van egy kis csavar a történet végén.

 mandi_laszlo_1200.jpg

 Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője - a büntetés egyik célpontja (forrás: civishir.hu)

Felügyelőbizottsági tagok: a Fide$z ellenőrzésének eszközei

Az egyszeri debrecenit a legkevésbé sem szokták érdekelni az olyan ügyek, minthogy „felügyelőbizottsági tagok”-ról szavaznak a Városházán. Pedig ez a téma sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Az önkormányzatnak ugyanis nagyon sok gazdasági társasága van, ahol nagyon sok adófizetői pénzt kezelnek és költenek. Ezeknek a cégeknek kevés ember láthat bele a működésébe,

így kevesen tudhatják, hogy egy-egy ilyen fide$zes kinevezettek által irányított társaság hogyan gazdálkodik a rábízott adóforintokkal.

A cégek felügyelőbizottsági tagjai pont ezt hivatottak ellenőrizni. Ezért fontos az, hogy egy fide$zes város cégeinek felügyelőbizottságaiba minél több ellenzéki tag kerülhessen.

 

Szokásjogok egy normális világban

Egy normális Magyarországon egy normális demokráciában ezeket a felügyelőbizottsági helyeket nagyjából olyan arányban osztják szét a pártok között, amilyen arányban azok a pártok képviseltetik magukat a Közgyűlésben. Ez tükrözné a választói akaratot és a józan paraszti észt egyaránt.

Tudjuk azonban, hogy Debrecen és Magyarország régóta nem számít a normális világ részének. Errefelé 8 évig építenek valamit szavakban, hogy aztán ne épüljön meg. Errefelé hagyják kiszáradni a környék tavait és hamarosan a város környéki Nagyerdőt, mert állítólag nincs rá pénz. Errefelé 4 évig építenek egy 7 km-es útszakaszt, a csiga tempójának 1/24-ed részével.

 

Testvéries osztozkodás – 50:1

Így talán nem meglepő az a történet sem, amit Mándi László és Szabó Bence momentumos önkormányzati képviselők a Facebook-oldalukon megosztottak.

Elmondásuk szerint múlt heti Közgyűlésen a város tulajdonában lévő 16 gazdasági társaság összesen 51 felügyelőbizottsági helyéről szavaztak a képviselők. Az ülés előtt „egyeztetés” céljából behívták őket a Fidesz-frakció képviselői, és közölték velük:

az összesen 51 helyből egészen pontosan 1-et kap a Momentum-Jobbik-LMP pártszövetség.

Erre az egy, azaz egy helyre kellene jelölniük valakit, aki annak az egy, azaz egy gazdasági társaságnak beleláthat a működésébe.

Tekintettel arra, hogy a Közgyűlésben 9%-os képviselettel rendelkeznek, az októberi választáson pedig 15%-os eredményt értek el, ez az egyetlen hely, az 51 db 1,96%-ának „felajánlása” maximum fide$zes mércével tekinthető igazságosnak…

szabo_bence_cseh_katalin.jpg

Szabó Bence, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője, Cseh Katalinnal, a Momentum EP-képviselőjével, Strasbourgban (forrás: a politikus saját Facebook-oldala)

 

Momentumos válasz: jelzés értékű tartózkodás

A Momentum helyi politikusai a Fide$z diktátumára úgy reagáltak, hogy a szavazáskor „igen” helyett „tartózkodást” nyomtak, finoman jelezve, hogy nem értenek egyet a helyi Fide$z által konszenzusosnak nevezett, valójában erőfölényből átnyomott döntésével.

Mindeközben a többi ellenzéki párt, a DK-MSZP-P-Szolidaritás és a Civil Fórum képviselői igent nyomtak, így az a helyzet állt elő, hogy

a Fide$z és az ellenzék együtt szavazott a Közgyűlésben – a két momentumos képviselő kivételével.

 

Fide$zes büntetés – ellenzéki támogatással

A történet itt le is zárulhatott volna, ha nem 2019-ben lennénk Magyarországon, és nem a Fide$z lenne hatalmon. Mándi László elmondása alapján ugyanis a múlt csütörtöki ülés után most hétfőn reggel a Fidesz-frakció részéről magánbeszélgetésre invitálták a momentumos képviselőket.

Ezen állítólag elmondták nekik, hogy a debreceni Városháza „szokásjoga” szerint „nem illik” ilyen kérdésekben másképp szavazni.

Már a felvezetés is elképesztő, de a csattanó csak ezután következett. Miután ilyen „illetlenül” viselkedtek a momentumosok, megbüntetik őket: elveszik azt a másik 2 felügyelőbizottsági helyet is tőlük, amit a Debreceni Vagyonkezelő tulajdonában lévő cégek kapcsán korábban már odaígértek nekik.

Ez azért nagyon kemény, mert a Vagyonkezelő cégei sokkal értékesebbek, és sokkal nagyobb pénzek fölött gazdálkodnak, mint a szavazás során érintett 16 önkormányzati cég bármelyike. Ezek a társaságok Debrecen vagyonának valódi tulajdonosai, így a működésük feletti kontroll különösen fontos, ha bárki szeretné megállítani, de legalább feltárni a helyi korrupciós ügyeket, és a pazarló, értelmetlen gazdálkodást. Olyan cégek működésének felügyeletéről beszélünk, mint a Debreceni Hőszolgáltató, a Cívis Ház Zrt., a DV Parking Kft. vagy a Debreceni Vízmű. És olyan esetek feltárásáról, mint amikor a Cívis Ház Zrt. vezetője saját tulajdonába játszik át értékes ingatlanokat a város vagyonából.

Ezekben a cégekben kapott volna 2 felügyelőbizottsági helyet a Momentum, amit most a Fide$z büntetési céllal elvett tőlük.

És mit csinált velük? Odaadta az ellenzék többi pártjának!

papp_laszlo_kovats_akos.jpg

Papp László, Debrecen polgármestere, és Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. azóta telekbotrányba keveredett, és lemondott vezetője (forrás: magyarhang.org)

 

Mint kutya az odadobott csontot

Akik persze boldogan el is fogadták a Fide$z nagylelkű felajánlását. A DK-MSZP-P-Szolidaritás és a Civil Fórum így a Momentum kárára 1-1 felügyelőbizottsági hellyel lett gazdagabb.

Mándi László története még az utolsó pillanatban is tartogat extrém részleteket. A Fidesz-frakció részéről ugyanis állítólag elhangzott, hogy a többi ellenzéki párt „nemtetszését fejezte ki a momentumosok szavazataival kapcsolatban”.

Értjük, ugye?

A DK-MSZP-P-Szolidaritás és a Civil Fórum állítólagosan ellenzéki képviselői nemtetszésüket fejezik ki a kormánypárti Fide$znek, hogy egy másik ellenzéki párt tartózkodik egy rá nézve igazságtalan és alaptalan döntés szavazásánál…

És ezek után csodálkozunk azon, hogy az önkormányzati választásokon Papp Lászlót a választásra jogosultak mindössze 21,4%-ának (!) szavazatával polgármesterré választották! Azaz a debreceniek közel 79%-a nem szavazott rá, de jelentős részük nem talált olyan ellenzéki jelöltet sem, akire a szavazatát leadhatná.

Ilyen ellenzéki viselkedés mellett nem csodáljuk.

Ez a kollaboráció tipikus esete: a Fide$z igyekszik megosztani az ellenzéket azáltal, hogy az országosan legerősebb képviselőjét, a Momentumot kigolyózza a felügyelőbizottsági helyekből. Az ellenzék pedig ahelyett, hogy visszautasítaná a Momentumtól így elrabolt 2 FB-helyet, inkább lecsap rá.

varga_zoltan_dk.jpg

Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati képviselője (forrás: civishir.hu)

 

Szabó: nem félünk

Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője azt nyilatkozta a Debreceni Napnak, hogy nem félnek a további következményektől.

„A Momentum részéről bizton állíthatom, hogy a kritikus hozzászólásainkat a jövőben sem fogjuk elnémítani. Akár tetszik ez más szervezeteknek, akár nem.” – jelentette ki Szabó.

Mi ehhez annyit tudunk hozzátenni, hogy a Momentum jobb, ha összekapja magát, és csinál egy normális ellenzéket itt, Debrecenben. Mert bár a mostanit ismerve ez nem lesz nehéz, de az elvárások is magasak.

Indulásnak az jó, hogy az elveik és nem a rövidtávú érdekeik mentén szavaznak, akkor is, ha ezért „büntit” kapnak. De hosszú távon ennél is többre lesz szükség ahhoz, hogy reális alternatívát mutassanak fel a debreceni választóknak Papp Lászlóval és társaságával szemben.

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr3515355878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása