Palkovics László Debrecen új polgármestere?

2020. január 28. - pusztafári

Talán már Önöknek is feltűnt, ami nekünk. Egyértelműen látszik, hogy Papp Lászlónak egyre kevesebb, a magyar állam szereplőinek, köztük legfőképp Palkovics Lászlónak egyre nagyobb beleszólása van abba, mi történik, és mi NEM történik Debrecenben. Egyre inkább az látszik, hogy a fide$zes városvezetés csak üzemeltetője a városnak, de Debrecen fejlődéséről, vagy épp stagnálásáról az innovációs és technológiai miniszter hozza a döntéseket. Összeszedtük a gyanús jeleket a közelmúltból.

papp_palkovics_1200.jpg

Lászlók egymás között - de ki a főnök? (forrás: hajdupress.hu)

2017: az állam közbelép

Az első egyértelmű jelei annak, hogy a kormány bármikor csendre intheti Papp Lászlóékat, 2017 decemberében mutatkozott meg. Évek óta dédelgetett álom foszlott szét, amikor a Főpályaudvar évek alatt, nagy nehezen előkészített közbeszerzését a Palkovics felügyelte Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. egy tollvonással semmisítette meg, és jelezte:

Nincs pénz a debreceni Intermodális Központ megépítésére.

Illetve van, de nem annyi, mint amennyire szükség lenne. Tessék spórolni – üzente a pár év alatt csak stadionokra 350 milliárdot eltapsolt kormány a cívis Fide$znek.

Nyilvánvalóvá vált, hogy új korszak kezdődik: az EU-s pénzek hamarosan várható elapadásával az állam lép elő a fejlesztési pénzek fő gazdájává. Innentől végképp csak arra lesz pénz, amire a fővezér és csapata rábólint.

Már akkor is látszott, hogy a vidéki helytartóknak ebbe egyre kisebb beleszólása lesz.

 

Magyarország jobban teljesít – de a Cívisvárosban semmire sincs pénz

Azóta pedig csak romlott a helyzet.

Debrecenben nemcsak a Főpályaudvarra nem jutott elég pénz az elmúlt évtizedben. Papp Lászlóék nem voltak képesek befejezni a 2008(!)-ban félbehagyott Latinovits Színházat sem, aminek betonszarkofágja azóta is ott éktelenkedik lakatok és láncok mögött a Fórum Bevásárlóközpont belsejében. A városnak nem volt, az állam pedig nem adott rá pénzt.

Külön abszurditás a történetben, hogy a legutóbbi ötlet szerint a Latinovits Színházat egy román-magyar EU-s pályázat keretében fejeznék be a nagyváradi Szigligeti Színházzal együtt.

Lefordítjuk: miközben az állam évek óta számolatlanul önti a milliárdokat a határon túli fociba és egyházi beruházásokba, addig Debrecennek román-magyar együttműködésben kell EU-s pénzekre pályáznia, hogy a színházát befejezze.

2e44caf57da72ea8d1c90611c9b8a156.jpg

A Főpályaudvar csak álom maradt, mert a kormány nem adott rá pénzt

 

De ott van a Józsát Debrecennel összekötő 35-ös út 2x2 sávossá szélesítésének esete is. Az útszakasz lassan nem összeköti, hanem épp leválasztja Józsát Debrecenről, annyira nevetségesen szűk az áteresztő-képessége ahhoz az autómennyiséghez, ami reggelente és délutánonként megpróbál átpréselődni rajta.

Ehhez képest 10 év kormányzati hátszél sem volt elég ahhoz, hogy megtörténjen az egyébként Kósa által 1998-ban már beígért útszélesítés. Legutóbb Mándi László momentumos önkormányzati képviselő érdeklődte meg Papp Lászlótól, hogy mi lesz a Józsaiakkal, aki erre cinikusan azzal védekezett, hogy

„a 35-ös út az állam fenntartásában van, ők döntenek a fejlesztésről”.

Tehát a polgármester szerint ismét a Palkovics László vezette innovációs minisztérium a hibás, hiszen az állami útépítésekről ők határoznak.

Ugyanez a helyzet a 20 éve ígérgetett CIVAQUA-programmal is. A CIVAQUA nemcsak a népszerű, de kiszáradt Fancsikai és Vekeri pihenőtavak vízellátását állítaná helyre, de most már a Nagyerdő teljes kipusztulásának megállításához is elengedhetetlenné vált. Az egyik újonnan megválasztott, punk-frizurájáról elhíresült ellenzéki képviselő bekérdezésére, hogy ugyan mi a tervük a CIVAQUA-val, Balázs Ákos környezetvédelemért felelős alpolgármester kísértetiesen hasonló választ adott: ez egy állami feladatkör, Debrecennek erre nincs pénze, az állam pedig egyelőre nem adott rá.

 

„Nem a mi felelősségünk”

Nem az önkormányzat illetékessége, nem a mi felelősségünk, nem a város dönt erről. Lassan minden komolyabb, Debrecennek szükséges fejlesztésre ez a válasz a polgármester és társai részéről.

De akkor ki most valójában Debrecen polgármestere? A debreceniek 25%-ának szavazataival megválasztott Papp László, vagy a senki által meg nem szavazott Palkovics László?

Ki a felelős Debrecen fejlődéséért?

Lehet persze mindig a kormányra mutogatni, és ha az embernek jogász végzettsége van, nyilván azt is könnyen kimagyarázza, hogy miért NEM ő a felelős. És első ránézésre még igaznak is tűnhet, amit mond, hiszen a 35-ös út említett szakasza tényleg állami fenntartású, a CIVAQUA-hoz pedig tényleg kellenek állami engedélyek és pénz.

De egy polgármester azért polgármester, hogy ELINTÉZZE, hogy létrejöjjenek azok a fejlesztések, amikre a városának szüksége van.

Nem neki kell a földet lapátolnia, nem neki kell megterveznie a beruházásokat, kiadnia az engedélyeket, de még a pénzt sem feltétlenül a városnak kell biztosítania.

A polgármester feladata, hogy MEGOLDJA, hogy ezek a dolgok megtörténjenek. Hogy megszerezze az állam támogatását, az engedélyeket, forrásokat gyűjtsön, szakértőket szerezzen, akik kitalálják, és hozzáértő projektmenedzsereket, akik aztán megvalósítják ezeket a fejlesztéseket.

 

Pedig lenne mozgásterük

Debrecen városának fejlődéséért nem Palkovics László a felelős, hanem Papp László, illetve a mindenkori polgármester. Ezért választották meg, erre kapott felhatalmazást a debreceniektől.

  • Nem volt pénz a Latinovits befejezésére? Ugyan már! 3-4 milliárd forintról van szó, miközben csak a 2019-es költségvetésben 85 milliárd forintot terveztek beruházásokra!
  • Nem adott az állam plusz 13,4 milliárd forintot az Intermodális Központ felépítésére? Miért nem pótolta ki a város részben, és oldotta meg hitelfelvétellel másik részben a hiányzó összeget? A BMW gyárának előkészítésére gond nélkül felvettek 44 (!) milliárd forintot úgy, hogy a MODEM épületére kellett hozzá jelzálogot tenniük. De a százszor beígért Főpályaudvarra hirtelen nem volt pénz, mikor az állam kifarolt mögüle.
  • Kiszáradtak a Debrecen-környéki tavak és veszélyben a Nagyerdő? Mégis, kinek a felelőssége megnyomni a pánikgombot, megkongatni a vészharangot, és sürgős állami támogatást szerezni a CIVAQUA megépítéséhez?

  • Nem szélesítette ki az állam 35-ös út Józsa-Debrecen közti szakaszát? Ugyan kinek kellett volna ezért lobbiznia az állítólagos kormányzati hátszél segítségével, ha nem Papp Lászlónak? Majd azt gondolják, hogy a kormány az országosan több ezer felújításra váró útszakasz közül jófejségből kiválasztja, amire a debrecenieknek szüksége van? Honnan tudna a helyzet súlyosságáról az állam, ha nem a helyi vezetéstől?

kiszaradt_fancsika.jpg

 Halak százezrei pusztultak el a Fancsika kiszáradásakor. A polgármester szerint természetesen ehhez sincs semmi köze Debrecen városvezetésének.

 

De felmerült a lehetősége annak is, hogy Józsát egy alternatív útvonalon az északi elkerülő útba való becsatlakozással kössék össze a várossal. Egy néhány kilométeres útszakaszról van szó, ami azonban Natura 2000-es természetvédelmi területen haladna keresztül. Ezért a városvezetés simán levette a napirendről a kérdést.

Pedig a környezetvédelmi szabályozás kiemelt közérdek esetén lehetővé teszi a korlátozott, a környezetre tekintettel lévő építkezéseket. Eközben Mészáros Lőrinc épp bányát készül nyitni egy Natura 2000-es területen – a kormányzati kapcsolatai kihasználásával. Úgy tűnik, neki több van, mint a teljes debreceni fide$zes csapatnak együttvéve…

Debrecen városvezetése azonban újra és újra csak arra hivatkozik, hogy ezek a Debreceniek számára elsődleges fontosságú ügyek – szerintük – nem a ő illetékességükbe tartoznak. Legutóbb a buszpályaudvar tragikomikus állapotai kapcsán nyilatkozták azt a Városházáról, hogy

"A terület állami tulajdonban van, ezért a polgármesteri hivatal nem illetékes az ügyben.”

 

Zsugorodó önkormányzat

A szerencsétlenkedő önkormányzat pedig szép lassan elveszíti hatásköre még megmaradt darabjait is.

A legutóbbi közgyűlésen a város fejet hajtott a kormány döntése előtt, ami lényegében kicsavarta az önkormányzat kezéből az építési hatósági jogköröket. Innentől kezdve nem az önkormányzat, hanem a kormány irányítása alá tartozó megyei kormányhivatal dönthet a városban kiadott építési engedélyekről és a szabályozások betartatásáról. Remek.

Vagy ott van a színházak részben állami fenntartásba vétele is. Bár a részletekről még semmit sem tudni, az önkormányzatnak várhatóan semmi beleszólása nem lesz abba, hogy milyen feltételekkel helyezzék állami gyámság alá a Csokonait és a Vojtinát.

Számít bármit, hogy Debrecennek kormánypárti a városvezetése? Ugyan, dehogy. Ugyanúgy ráteszik a kezüket arra, ami megtetszik nekik, mint bárhol máshol az országban.

És mit csinál közben Papp László a város fejlesztése címén? Például átad egy 1(!) kilométeres, 2x1 sávos útszakaszt. Persze kétségtelenül hasznos összekötő útról van szó, de az, hogy az átadóra a polgármester, a helyi képviselő és a térség országgyűlési képviselője egyaránt kimennek a fotózkodás kedvéért, jól jelzi, hogy melyik ligában játszanak ők, és melyikben Palkovics és csapata.

domokos_marton_ut.jpg

Nagy a fontoskodás, mindenki itt van, aki (helyben) számít - de a döntéseket úgy tűnik, egyre kevésbé ők hozzák (forrás: dehir.hu)

 

A kulcsszó: BMW

Egyre inkább azt látjuk, hogy Debrecenben csak azok a nagyléptékű fejlesztések valósulhatnak meg, amire Palkovics rábólint. És mostanában úgy tűnik, ezek többsége a BMW épülő gyárához kapcsolódik. Nem csoda, hiszen a Brüsszellel folyamatos harcban álló kormányunk nagy kedvencei a német multik: támogatásuk minden helyi érdeknél fontosabb.

Összeszámolni is nehéz, hányszor hallottuk az utóbbi időben Debrecen vezetői részéről, hogy „majd a BMW-beruházással ez is megvalósul”.

Lassan már minden debreceni fejlesztés attól függ, hogy támogatja-e a BMW gyárát vagy sem.

Értjük mi, hogy az iparűzési adó egyszer még jól jön majd a városnak és így a lakóinak is, de az akkor sem normális városfejlesztési politika, hogy minden egyetlen német multicég igényei körül forogjon.

 

A valódi kulcsszó: Mészáros

Palkovicsék érkezésével azonban egy másik társaság is megjelent Debrecen határában, és elkezdte átvenni az irányítást a város beruházásai felett. Ez a kormányközeli oligarchák csapata, élén magával Mészáros Lőrinccel.

A BMW gyárának előkészítő földmunkáit a miniszterelnök másik jóbarátja, Garancsi István vezette Market Zrt. végezhette el 22 milliárd forintért. Mészárosék 54 milliárdból építenek a BMW-nek vasútvonalat (3,6 milliárd / km rekordáron).

Miközben a város mit csinál? Ingyen ad használatba 9000 m2 földterületet az ugyancsak Mészáros tulajdonában lévő tiszántúli Eonnak, hogy azon trafóállomást építhessen – a BMW kiszolgálására.

 

Az ember csak kapkodja a fejét, és azt kérdezi:

mi folyik itt Debrecenben?

Míg a mi szemünket kiszúrják óriáskerékkel, tűzijátékkal meg Mangalica Fesztivállal, addig a nagyfiúk lassan elfoglalják a várost.

 Ne várj tovább, kövesd a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr9915433480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ürküpi Bündi Árpi 2020.01.28. 15:42:58

A buszvégállomás a Külső-Vásártéren 30 évvel ezelőtt is elavult, túlzsúfolt volt. Ennek ellenére Lajos is inkább csinált Főnix csarnokot (ahol az ömlengő avatóbeszédét egészen közelről "élvezhettem"), meg Jégcsarnokot. Mindennek egyetlen oka van: ezekkel sokkal több szavazatot tudnak venni, mint egy intermodális központtal. Erről szól az egész FIDESZ! Szavazatvásárlás, ennek jegyében minden marhasággal megetetni a hívőket, legyen az akármekkora blődség!

vénkujon 2020.01.28. 21:08:16

nem értem ezt a zavargást it ezel a bloggal. a debreceniek ere szavaztak. hát akor ez igy jo nekig. púszi ahasatokra

antika890 2020.01.28. 21:32:50

@vénkujon:. "Mit zavarognak má ezek a lipsikék meg mit sipákolnak há demokrácia van neeem? Hát vót egy szavazás valamikooo, neeem?..." Atya ég hogy nektek fidesz agymosottaknak ennyiről szól a demokrácia. Hogy megválaszthatjuk a királyt. Aztán utána mi van? "há nem mindegy? Há megválasztottuk! Há szabadon választottunk neeem?" úristen bazmeg. ezekkel a balkáni őstulkokkal demokráciát csinálni? 100 év múlva se lesz itt egy értelmes polgár? Aki nem csak fröcsög meg anyázik az ellenzékre? Hanem esetleg képes közös ügyek és közösségi érdekek mentén gondolkodni? Aki nem elmúlt 60 évezik meg komcsizik csípőből. Aki nem egy kibaszott agyhalott párthívő? Aki nem kívánja, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene? Mer az egy lipsi tehene úgyis? Basszátok meg. 100 év agyhalál jön miattatok.

vénkujon 2020.01.28. 21:52:51

@antika890: nem. vagyok. fidezses. élvezettel nézem, ha szakad a szar a fid. szavazók nyakába, ők meg eszik.:) ez van. igy látom jonak

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.01.28. 23:09:04

Hasznos egy troll ez a Palkovics, pont a fideszkomcsi maffiába való: a világon semmihez nem ért, erre minden pozíciót megkap.

Rákosi bőgne a gyönyörtől, hogy a rendszere a fidesz alatt élt, el, élni fog. És még a ruszki gyarmattá válás is visszajött.

aranyár 2020.01.28. 23:18:19

Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen és sorolhatnám órákig - qrvára örülnének ha ilyen gondjaik lennének...
Sajnos azonban - ezek ellenére - egyedül Debrecenen látszik elfogadható fejlődés, a többi (szinte az egész ország) nem épül, hanem egyre lejjebb pusztul!
Minden ország elszáguldozott mellettünk, régebben lepusztult városok csillognak - villognak, nálunk Csak Debrecen az, amelyik egyáltalán ezek mellett némileg labdába rúghat! Sajnos!

Willkommenskultur 2020.01.29. 00:34:09

nektek mint bukott ellenzekieknek Debrecenben is kuss a nevetek

vénkujon 2020.01.29. 00:59:17

@Willkommenskultur: végre egy rendes enber. költőz debrecenbe te szerencsétlen. haha:-)

vénkujon 2020.01.29. 01:05:32

@aranyár: az debretzeni nyakaspolgárok nem bányják ha lajos meg a cimbijei lehuzzák öket. sőt igy a fasza. de a legjob debrecenbe még a jó fociélet! tudható, hogy debrecenbe nagyon jol hajtják a lapdát a fiuk. inen is gratulálok nekik.

Sir Galahad 2020.01.29. 09:03:49

Sehol sincs úgy, hogy a polgármester automatikusan megkap minden pénzt tetszőleges összegben bármilyen beruházásra, amit csak kitalál, mondván, hogy a városnak szüksége van rá. Egy részére kap, a többit teremtse elő saját vagy pályázati forrásból. Tavaly jártam Debrecenben, a fejlődést látva nem hiszem, hogy véletlenül kapott bizalmat újra a városvezetés.

egyinges 2020.01.29. 09:13:55

A civaqua beruházás tényleg fontos lenne, a másik kettő bőven ráér.

yerico1 2020.01.29. 09:27:21

Üdvözlet Pécsen. Amikor a helyi fidesz súlytalan pávája annyira balfasz volt, hogy kénytelenek voltak gyámság alá venni, a várost átvette az Államkincstár, és mint kiderült, a modell működik. Lassan jön a többi önkormányzat is, és nem kell félni, a fidesznek nem célja a működő önkormányzatiság fenntartása.

felucca02 2020.01.29. 11:42:49

@aranyár: Ezt annyival pontosítanám, hogy Debrecen sajnos nem város. Egy nagy falu, igaz, van egy útszakasza, ahol még emeletes házat is találni. Éppen elér a Nagytemplomig.
Nyíregyháza, az igen, az város.

aranyár 2020.01.29. 12:02:47

@Sir Galahad: Debrecen fejlődése teljesen kirívó a többi lepusztult magyar városhoz képest.
De ha nemzetközi szinten szétnézünk abban a kategóriában, akkor pl Brno, Bergen, Graz, Kolozsvár mögött még csak kapaszkodik... De Db-ben legalább az irány jónak tűnik.

Segna 2020.01.29. 12:31:37

@Willkommenskultur: "nektek mint bukott ellenzekieknek Debrecenben is kuss a nevetek"
a demokráciák ismérve, hogy az önkormányzat, a közösség minden tagját SZOLGÁLJA lehetőleg, és nem URALKODIK rajta. Illetve a nagy többség igényei szerint rangsorol. A polgárok közt nincs rámszavazó meg ellenzéki meg nemszavazórohaggyámeg.
Mellesleg a rászavazók is ugyanúgy sz*pnak mint a nem agymosottak, akiknek nem tetszik, hogy 20%-t rátesznek minden beszerzésre a hit erkölcs és igazság bajnokai és a tiszta magyarság letéteményesei. (nekik ugyanúgy nincs normális helyi közlekedésük, ugyanúgy ülnek a dugóban a Vásártérnél az ócska túlterhelt rossz kapcsolatú buszállomás miatt, vagy ugyanúgy nem tudnak kirándulni a néhai Fancsikai tavakhoz, itt a fullasztóan poros városban (sivatagban) És ugyanúgy felháborodtak amikor egy rövid (ám de nagyjából felesleges) 2x2 sávos belvárosi körút(?) miatt 86 hatalmas árnyat adó ostorfát vágtak ki és helyére vagy 40 körtefácskát biggyesztettek, amelyeket egy-egy prakkerre feszítettek, nehogy már rendesen nőjenek árnyékoljanak vagy fogják a port és a szelet. ésatöbbi ésatöbbi

aranyár 2020.01.29. 12:38:33

@yerico1: Pécs alapból egy gyönyörű fekvésű, csodás belvárosú, ősi város.
Minden adottsága meg lenne ahhoz, hogy komoly gazdasági erőt képviseljen.
Viszonylag jó az úthálózata, van autópályája - és van egy repülőtere, ami csak pénzbe kerül, érdemi haszna nulla, mivel egyszerűen nem működik.
A jó vásárlóerejét a nyugdíjas bányászok hatalmas nyugdíjai biztosítják.
Gyámság alatt áll!
A 2019-es költségvetése: 55 milliárd forint volt. (Szeged 103 milliárd, Debrecen 174,8 milliárd Ft)
Pécsett nyáron a légkondis buszok nyitott ablakkal közlekedtek, mert nem volt pénz a légkondit üzemeltetni... (néha a fővonalakon bekapcsolták...)

aranyár 2020.01.29. 12:39:30

@felucca02: "Nyíregyháza, az igen, az város."
Hidd azt.
Kit érdekel?!

Segna 2020.01.29. 12:41:55

@Sir Galahad: "Tavaly jártam Debrecenben, a fejlődést látva nem hiszem, hogy véletlenül kapott bizalmat újra a városvezetés."
Turistaként nagyon szép a főtér és környéke meg a stadion és környéke (már aki ilyesmire izgul) de ha 3-4 utcával kijjebb mentél volna a kirakattól, vagy csúcsidőben próbáltál volna közlekedni, esetleg vonattal valahová eljutni... és akkor nem beszéltem a a külsőbb kertségek kétségbeejtő közlekedési állapotairól, vagy a panelháza elmaradt rekonstrukciójáról. (pl. Nyíregyházán a város már sok évvel ezelőtt szakmai támogatást nyújtott pl. a közbeszerzésekhez és szinte minden panelház már szigetelve van) Nézz körül legközelebb ilyen szemmel is. Még a belvárosi, tehetősebb panelos részeken is szánalmasan alacsony a felújított panelok aránya.
Persze ki mit ért fejlődés alatt. A szép főtér, a több ezer nm díszburkolat és 2-3 ocsmány díszkút/tér a mérvadó, akkor k*rva sokat fejlődtünk.

aranyár 2020.01.29. 12:48:09

@Segna: Tőlem kevesebben undorodnak a fidesztől!
Kósa amióta Pestre költözött, simán meghülyült! (Ő volt a Mr. 20%, a lenyúlások nagymestere:)
De ott van ez a Papp László polgármester aki fideszes, de - állítólag - ő az egyetlen a fideszben, aki NEM LOP! Eddig még soha, sehol sem hallottam, hogy bármit lenyúlt volna - bele még Varga, vagy Kőszeghy sem tudott belekötni, pedig ezért mindent megtennének.
(legalábbis én így hallottam...)

kinyílottapitypang 2020.01.29. 15:13:30

@aranyár: Papp László "állítólag" nem lop? Ne vicceljünk! "Állítólag" ő volt Kósa behajtója annak idején, őt küldte el tárgyalni, ha valaki nem fizetett időben jattot. Ne tévesszen meg senkit a jófejnek tűnő babaarca. Egy ekkora nagyvárosban nem is lehetne valaki fideszes polgármester, ha minimum nem hagyná, hogy a haverok lenyúlják, ami szerintük jár nekik. Az meg, hogy nem buknak le, egyszerűen abból adódik, hogy annyira mindent leuraltak, hogy szinte lehetetlen elkapni őket.

Sir Galahad 2020.01.29. 16:24:46

@Segna: Lehet, hogy igazad van, a külső részekben nem jártam (ha csak a Lovardát nem vesszük annak).

ogli dzsí 2020.01.29. 16:58:13

@Segna: ekkora marhasagot utoljara mi meseskonyvben olvastam

Ürküpi Bündi Árpi 2020.01.29. 17:24:31

Úgy tűnik az összes fülkeforradalmár memória problémákkal küzd: 2010-2011 környékén, miután előadták, hogy radikális adócsökkentéssel kell beindítani a gazdaságot, különadót vetettek ki a multikra, "mera rohatt multi" kiviszi a profitot az országból, ami hazaárulás. Most meg villognak vele, hogy milyen menő csávók, mert Debrecenbe csábították a Bömit, ami akárhogy nézzük multicég.

Segna 2020.01.29. 18:36:15

@aranyár: Kósa vs. Pap Laci
Kósa egy uninteligens tőrőlmetszett vidéki bunkó.
Pap Laci egy rafinált tanult ügyvéd. Nem tudod rábizonyítani. Te meg én. Remélem róla is gyűjti valaki a "videóra valókat"

Segna 2020.01.29. 18:38:40

@ogli dzsí: "ekkora marhasagot utoljara mi meseskonyvben olvastam" Mire gondoltál? Te a város melyik részén laksz és mi nem úgy van ahogy írtam?
süti beállítások módosítása