20 millió vagy 2 milliárd? - Debrecen gazdasági túlélése a tét

2020. március 21. - pusztafári

Papp László, Debrecen polgármestere csütörtökön bejelentette: 20 millió forintos segélyalapot hoz létre Debrecen a nehéz helyzetbe jutottak támogatására. Egészen elképesztő, hogy Debrecen 200 ezer lakosának, és több ezer helyben működő vállalkozásának a polgármester a város 111 milliárdos költségvetésből 20 millió forintot szán „segítségül.” Összehasonlításképpen: a Debreceni Egyetem nemrég 650 millió forintot különített el járványügyi alapra, a Momentum helyi képviselői pedig azonnal találtak 2 milliárd (!) forintot a költségvetésben gazdaságvédelmi célokra. Nézzük a számokat!

munka1.jpg

 A Teva Gyógyszergyárhoz hasonló nagyvállalatok több tartalékkal rendelkeznek, mint a kisvállalkozások vagy a lakosság (fotó: dehir.hu)

100 forint minden városlakónak…

Ennyi pénzt gondolt első körben szánni Papp László arra, hogy a járvány okozta soha nem látott gazdasági sokk hatásait enyhítse városában. Nem értjük és nem is próbáljuk kitalálni az okát ennek a hihetetlen döntésnek.

Ami világos: a polgármester szokásához híven indokolatlanul óvatoskodó és halogató egy olyan kérdéskörben, aminél ma nincsen fontosabb sem Debrecenben, sem a világon.

Nézzük csak meg, mennyi pénzt különített el a Debreceni Egyetem a járványügyi védekezésre (hiszen nekik ebben van feladatuk): 650 millió forintot. Ez a Papp László által bedobott összeg 32,5-szerese!

 

Mások is csatlakozhatnak

A polgármester egy kétségtelenül pozitív és értékelendő gesztusként egyhavi fizetését maga is felajánlotta ebbe az alapba. Ezzel példát mutatva arra kérte a debrecenieket és a helyben működő vállalkozásokat, hogy ők is járuljanak hozzá az alap működéséhez.

Van azonban itt egy félreértés: a gazdasági sokkhatás MINDENKIT érinteni fog a városban. Minden embert és minden vállalkozást. Cinizmusról vagy a helyzet teljes félreértéséről szól ezeket a szereplőket arra kérni, hogy megcsappant bevételeiket, fogyatkozó tartalékaikat adják be egy város által létrehozott pénzalapba, melynek kezelésének és felhasználásának pontos módja egyelőre ismeretlen számukra.

 

Debrecen, az erős gazdasági bástya

Hányszor hallottunk ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket a helyi városvezetéstől az elmúlt években! A sok dicsekvésnek és önbizalomnak most szeretnénk debreceniként a kézzelfogható hasznát is látni.

Az, hogy egy magát gazdaságilag erősnek mondó 200 ezres nagyváros mindössze 20 millió forintot képes felajánlani a lakosság és a vállalkozások megvédésére, teljesen érthetetlen és felfoghatatlan gesztus.

Talán nem értik a városvezetőink, hogy a lezárások és karanténok enyhülésével újra kell indítani a gazdaságot? Talán nem tudják, hogy ha egy vállalkozás közben elküldi a dolgozóit, akkor sokkal nehezebben kezdi el újra a munkát? Talán nem világos nekik, hogy ha közben csődbe megy a hitelei miatt, akkor a város a későbbi adóbevételeket is elbukja? Talán nem egyértelmű, hogy a munka és bevétel nélkül maradt embereknek muszáj átmeneti jövedelemforrást biztosítani, hogy fenntartsák magukat és családjukat?

Talán nem gondolnak bele, hogy ahhoz, hogy a krízis lecsendesedésével sikerrel induljon újra Debrecen gazdasága, most a városnak saját zsebeibe kell mélyebben belenyúlnia?

 

Alternatív javaslat: a Momentum 2 milliárdos csomagot rakott össze

Míg a DK a járványügyi töketlenkedések miatt támadja a kormányt és a városvezetést, addig a Momentum a gazdasági károk enyhítésére tett javaslatot. Nem sokkal Papp László kijelentése után a párt helyi szervezete egy 100-szor (!) akkora - forrásokkal alátámasztott - gazdasági segélycsomaggal állt elő.

Mándi László, a Momentum helyi elnöke Facebook-oldalán tette közzé pártja 4 pontos „gazdasági védőhálóját”.

  1. Azonnali 100.000 Ft-os segítséget adnának minden, május végéig munkáját vesztő debreceni lakosnak, hogy átvészelje az elkövetkező időszakot.
  2. Kompenzálnák a szálláshelyek kieső bevételeit, a tavalyi év hasonló időszakának forgalma alapján. Minden elveszített vendégéjszakát 5000 forinttal kárpótolnának a város költségvetéséből.
  3. Minden vendéglátóhelyet egységesen mentesítenének a 2020-as helyi iparűzési adó befizetése alól.
  4. Emellett egy 0%-os hitelalapot hoznának létre, melyre a 20 fő és 100 millió forint árbevétel alatti kisvállalkozások pályázhatnának. Minden olyan munkavállalóért, akit 2021. március 31-ig továbbfoglalkoztatnak, 500.000 Ft 0%-os kamatozású kölcsönt vehetnének fel ezek a cégek.

 

 

Pedig lenne rá pénze a városnak

A Momentum javaslata a segélycsomag fedezetét is tartalmazza. Értelemszerűen elmarad idén a városi nagyrendezvények többsége, ebből 650 millió forintot csoportosítanának át Mándiék.

Az általunk is megírt, horribilis összegű zöldterületfenntartási és takarítási költségeket a tavalyi szintre szorítanák vissza, ebből is spórolva 500 millió forintot.

Találtak további félmilliárdot a BMW-gyár építésére elkülönített tartalékból: valóban logikusabbnak tűnik a helyi kisvállalkozások védelme, mint a várhatóan úgyis leálló BMW építésének finanszírozása. Mindezeken túl 350 millió forint hitel felvételét is javasolják a városnak (ez a jelenlegi hitelállomány kevesebb, mint 1%-a), azzal az indokkal, hogy „inkább a város, mint lakói adósodjanak el”.

 

20 millió vagy 2 milliárd: Ön szerint melyik a reálisabb a jelenlegi helyzetben?

Szavazzanak! Önök mit gondolnak Papp László és a momentumos Mándi László javaslatáról? Inkább egy 20 milliós segélyalapra, vagy a fenti 2 milliárdos gazdasági védőhálóra van szüksége Debrecennek?

 Ne várjon tovább, kövesse a Cíviscity-t a Facebookon! >>> 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civiscity.blog.hu/api/trackback/id/tr7315540896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Che21 2020.03.22. 22:44:15

„inkább a város, mint lakói adósodjanak el”

Érdekes, eddig meg az volt a libsi kánon, hogy az állam/önkormányzat a legrosszabb gazda, náluk rossz helyen van a pénz.

igazi hős 2020.03.23. 07:21:31

@Che21: Neked nem sikerült megérteni a poszt egy mondatát sem?!? Pedig ennyire nem bonyolult a szöveg, sok munka kell a félreértéséhez/-magyarázásához. Az önkormányzat pénze kerülne a helyiekhez: állástalanokhoz, vendéglátókhoz, kisvállalkozókhoz.

n3spr3ss0 2020.03.23. 09:09:56

@Che21: Nálad a lényeg, hogy mondj valami gyűlölködő baromságot.

marosy 2020.03.23. 10:02:32

Anyád nevetséges.

László Hevesi 2020.03.23. 10:10:57

"a városnak saját zsebeibe kell mélyebben belenyúlnia?"

Bele is nyúl a ti zsebeitekbe, és teletömi ezzel a saját zsebeit.

felső határ nincs 2020.03.23. 10:13:33

Sajnalom a debrecenieket, hogy csak 20 millios a segelyalapjuk, es nem kapnak Zorban 3600 milliardjabol

ja varjal
süti beállítások módosítása